40
urządzenie z sieci
elektrycznej i pozostaw je
do ostygnięcia.
• Wyłączając urządzenie
z sieci elektrycznej nie
pociągaj za kabel.
• Nie obsługuj urządzenia
mając mokre ręce!
• Uwaga! Istnieje
niebezpieczeństwo
porażenia prądem! Chroń
łącznik przed wilgocią!
Nie wkładaj go nigdy do
zmywarki! Nie zanurzaj
go nigdy w wodzie!
• Aby zachować w
dobrym stanie powłokę
antyadhezyjną płyt nie
używaj przyrządów
metalowych. Używaj
wyłącznie przyrządów
drewnianych lub
plastikowych odpornych na
wysokie temperatury.
• UWAGA: W trakcie lub
zaraz po zakończeniu
użytkowania nie należy
dotykać powierzchni
oznaczonych symbolem "
". Są one gorące i grożą
poparzeniem!
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
• Przed pierwszym użyciem urządzenia
należy umyć płytę grilla ciepłą wodą z
mydłem za pomocą miękkiej gąbki. Nie
używać środków żrących ani metalowych
druciaków.
• Po umyciu należy starannie osuszyć
płytę grilla. Szczególną uwagę należy
zwrócić na staranne osuszenie
wnętrza gniazdka znajdującego się
• Ustawić termostat z lampką kontrolną w
pozycji ‘0’ i włożyć włącznik do gniazdka
urządzenia (rys. 2).
• Włączyć urządzenie do sieci i nastawić
wybraną temperaturę poprzez ustawienie
termostatu w równej linii z lampką
kontrolną na włączniku. Wówczas
lampka kontrolna się włączy. Kiedy
lampka kontrolna wyłączy się, będzie to
oznaczało, że tacka grilla nagrzała się do
wybranej temperatury.
Termostat:
• Po użyciu należy termostat z powrotem
ustawić w pozycji ‘0’, wyłączyć
urządzenie z sieci i zostawić do
wystygnięcia przed przenoszeniem.
5. UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
pod jedną z rączek tacki grilla.
• Po osuszeniu należy pokryć płytę grilla
odrobiną oleju do sałatek, masła lub
margaryny,
6. STREFA HOT ZONE
• Płyta grilla została wyposażona w strefę
“hot zone”, która podgrzewa się do
wyższej temperatury w porównaniu z
pozostałymi jej częściami. Dzięki temu
można w tym samym czasie piec na niej
potrawy wymagające różnych temperatur.
7. WSKAZÓWKI
• Aby przedłużyć okres użytkowania
powierzchni tacki grilla:
- Należy używać tylko drewnianych lub
żaroodpornych plastikowych narzędzi
kuchennych.
- Nie kroić jedzenia na tacy ani nie
używać ostrych przedmiotów do jego
przesuwania czy obracania.
- Nie zostawiać na tacy plastikowych
przedmiotów, które mogą się roztopić
po jej rozgrzaniu.
• Należy się upewnić, że jedzenie jest
pokrojone na równe kawałki, aby
uzyskać optymalne efekty grillowania.