Kenwood MGX400 Instrukcja obsługi

Kategoria
Akcesoria do miksera / robota kuchennego
Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

N
asadki do krojenia w kostkę
można używać do krojenia różnego
rodzaju składników, np. marchewki,
b
rukwi, buraków, jabłek czy szynki.
p
rzed użyciem urządzenia
Kenwood
Przeczytać uważnie poniższą
instrukcję i zachować na wypadek
potrzeby skorzystania z niej w
przyszłości.
Usunąć wszelkie materiały
pakunkowe i etykiety.
bezpieczeństwo obsługi
Tarcze do krojenia na plastry i w
kostkę są ostre. Przy ich
zdejmowaniu, zakładaniu i
czyszczeniu należy zachować
ostrożność.
Żywności nie wolno popychać do
podajnika palcami. Do tego celu
używać wyłącznie załączonych w
zestawie popychaczy.
Nie zdejmować pokrywy z nasadki
zanim tarcza do krojenia na plastry
całkowicie się nie zatrzyma.
Nie wpychać składników do otworu
podajnika na siłę – może to
spowodować uszkodzenie nasadki.
Nie używać uszkodzonej nasadki.
W razie awarii oddać ją do
sprawdzenia lub naprawy (zob.
ustęp pt. „serwis i punkty obsługi
klienta”).
Nie dotykać części znajdujących się
w ruchu.
Przed zdejmowaniem, zakładaniem
oraz czyszczeniem części należy
wyłączyć urządzenie i wyjąć
wtyczkę z gniazda sieciowego.
Dodatkowe informacje na temat
bezpieczeństwa znajdują się w
instrukcji obsługi robota
kuchennego lub maszynki do
mielenia mięsa, do której
przeznaczona jest nasadka.
U
rządzenie spełnia wymogi
dyrektywy Wspólnoty Europejskiej
nr 2004/108/WE, dotyczącej
k
ompatybilności
elektromagnetycznej oraz
rozporządzenia WE nr 1935/2004 z
dnia 27 października 2004 r.,
dotyczącego materiałów i wyrobów
przeznaczonych do kontaktu z
żywnością.
przed pierwszym użyciem
1 Umyć części (zob. ustęp pt.
„czyszczenie”).
oznaczenia
popychacze: duży i mały
podajnik
pokrywa
sprzęgło
tarcza do krojenia na plastry
uchwyt
kratka tnąca
tarcza do krojenia w kostkę
otwory na palce
tarcza popychającą pokrojone
składniki
korpus
otwór wylotowy
układ napędowy
szczoteczka do czyszczenia
użytkowanie nasadki
Maszynka do mielenia mięsa:
Zwolnić śrubę blokującą na
podstawie zasilającej, przekręcając
ją w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara , a następnie
wsunąć układ napędowy do
gniazda . Przekręcić go kilka razy
w prawo i w lewo, zaskoczy we
właściwe miejsce. Następnie
przekręcić śrubę blokującą w
kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara.
Robot kuchenny:
Odciągnąć zatrzask i zdjąć
osłonę wyjścia obrotów niskich .
Utrzymując zatrzask w pozycji
odciągniętej, wsunąć układ
napędowy do gniazda .
53
Polski
P
rzed czytaniem prosimy roz¢o¯yç pierwszå stronë, zawierajåcå ilustracje
P
rzekręcić go kilka razy w prawo i
w lewo, zaskoczy we właściwe
m
iejsce. Zwolnić zatrzask.
1
Na układzie napędowym
zamocować korpus i przekręcić go
w
kierunku zgodnym z ruchem
w
skazówek zegara, aby
zablokować go we właściwym
m
iejscu.
2 W korpusie umieścić tarczę
popychającą pokrojone składniki,
żebrowaną częścią do góry.
3 Wsunąć palce w otwory w tarczy do
krojenia w kostkę i umieścić na
tarczy popychającej pokrojone
składniki. (Kratka tnąca powinna
znajdować się po przeciwnej stronie
w stosunku do otworu wylotowego:
oznaczenie na tarczy do
krojenia w kostkę powinno
znajdować się równo z
oznaczeniem na korpusie).
4 Trzymając tarczę do krojenia w
plastry za uchwyt, nasunąć ją na
sprzęgło .
5 Na korpusie zamocować pokrywę
symbol zrównując z symbolem
na korpusie, a następnie
przekręcić ją do symbolu , by
zablokować ją na miejscu.
6 Włożyć wtyczkę przewodu
przyłączeniowego urządzenia do
gniazda sieciowego, a pod otwór
wylotowy podstawić miskę.
7 Wybrać odpowiedni podajnik. W
popychaczu znajduje się mniejszy
podajnik, umożliwiający
rozdrabnianie pojedynczych lub
cienko pokrojonych składników.
Aby użyć mniejszego podajnika
do większego podajnika należy
najpierw wsunąć większy
popychacz .
Aby użyć większego podajnika
oba popychacze złożyć ze sobą i
użyć ich jednocześnie .
8 Składniki umieścić w podajniku
(lista rodzajów żywności, którą
można rozdrabniać i sposób jej
przygotowania znajduje się w karcie
zaleceń).
9
Włączyć urządzenie i w tym samym
czasie za pomocą popychacza
r
ównomiernie popchnąć składniki w
d
ół otworu podajnika. Nie wolno
wpychać składników na siłę ani
w
kładać do podajnika palców.
R
obot kuchenny stosując
nasadkę na robocie kuchennym,
u
żywać prędkości od 4 do max.
10Wyłączyć urządzenie i wyjąć
wtyczkę z gniazda sieciowego.
54
55
S
kładnik Sposób przygotowania Wskazówki
B
rukiew, ziemniaki Obrać i pokroić tak, by Rozdrabniać na surowo.
i rzepa zmieściły się do otworu
podajnika
Marchew Oskrobać Najlepsze wyniki daje użycie
m
niejszego podajnika i
rozdrabnianie jednej
m
archewki na raz.
Rozdrabniać na surowo.
Buraki Obrać Ułożyć jeden na drugim tak,
by mieściły się do otworu
podajnika.
Rozdrabniać na surowo lub
po ugotowaniu.
Bakłażan Przekroić wzdłuż na Rozdrabniać jedną połówkę
pół, a w razie na raz.
konieczności pokroić na
mniejsze kawałki, tak,
by zmieścił się do
podajnika
Papryka Przekroić na pół i Do podajnika wkładać
usunąć nasiona w pozycji pionowej.
Ogórki i cukinia Aby uzyskać możliwie
najlepszy wynik, obrać
ze skórki.
Cebula Obrać i przekroić na Cebula jest siekana w dość
pół, tak, by zmieściła grube kawałki, a nie w
się do podajnika kostkę.
Seler naciowy Pokroić na kawałki tej Ułożyć jeden przy drugim
samej długości tak, by mieściły się do
otworu podajnika.
Twarde owoce W razie konieczności
jabłka, gruszki obrać.
Przekroić na pół i
usunąć gniazda
nasienne i pestki.
Twarde sery np. Pokroić tak, by wypełn Rozdrabniać bezpośrednio
Gruyère otwór podajnika po wyjęciu z lodówki.
Jaja na twardo Ugotować na twardo, Wkładać do podajnika jedno
a przed obraniem na drugim. Jaja siekane
ostudzić w dość grube kawałki, a nie
w kostkę.
Szynka Usunąć kości. Rozdrabniać pokrojoną na
Pokroić na dość duże większe kawałki, a nie na
kawałki plasterki.
Rozdrabniać bezpośrednio
po wyjęciu z lodówki.
Korniszony Odcedzić Rozdrabniać przy użyciu
mniejszego podajnika.
tabela zaleceń
w
skazówki
Najlepsze wyniki daje używanie
ś
wieżych, surowych owoców i
w
arzyw.
Jeżeli rozdrabniane warzywa
g
otowane, zaleca się przechowanie
i
ch przed użyciem przez noc w
lodówce.
N
ie należy kroić składników –
wystarczy je przyciąć tak, by
zmieściły się do podajnika. Duży
podajnik w całości wypełnić
składnikami. Zapobiega to
przesuwaniu się składników na boki
podczas rozdrabniania i daje
najlepsze wyniki. Można także użyć
mniejszego podajnika.
Przed rozdrabnianiem usunąć
wszelkie pestki, kości itp.
Uwaga:
Ze względu na różne wielkości i
kształty składników, uzyskana
kostka może zawierać
zniekształcone kawałki jest to
całkowicie normalne.
Nie zaleca się stosowania nasadki
do rozdrabniania niektórych
składników, takich jak kiełbasa typu
chorizo czy ser feta.
czyszczenie
Przed zdjęciem nasadki należy
zawsze wyłączyć urządzenie i
wyjąć wtyczkę z gniazda
sieciowego.
Przed czyszczeniem całkowicie
rozmontować nasadkę.
Mycie przyborów bezpośrednio po
użyciu ułatwia utrzymywanie ich w
czystości.
Dotykając tarcz należy zachować
szczególną ostrożność są bardzo
ostre.
Do usuwania kawałków, które
utkwiły w kratce tnącej używać
załączonej szczoteczki. Resztki
usuwać wypychając je od spodu
kratki .
N
ie zanurzać układu napędowego
w wodzie ani nie dopuszczać, by
d
ostała się do jego środka.
W
szystkie pozostałe elementy
można myć w gorącej wodzie z
d
odatkiem płynu do naczyń. Należy
j
e potem dokładnie wysuszyć,
zachowując szczególną ostrożność,
p
onieważ tarcze tnące są bardzo
ostre. Części te można także myć
w zmywarce do naczyń (wyłącznie
w górnym koszu).
serwis i punkty obsługi
klienta
Ze względów bezpieczeństwa
uszkodzony przewód musi zostać
wymieniony przez pracownika firmy
KENWOOD lub upoważnionego
przez firmę KENWOOD zakładu
naprawczego.
Pomocy w zakresie:
użytkowania urządzenia lub
czynności serwisowych bądź
naprawczych
udziela punkt sprzedaży, w którym
zakupiono urządzenie.
Zaprojektowała i opracowała firma
Kenwood w Wielkiej Brytanii.
Wyprodukowano w Chinach.
56
U
WAGI DOTYCZĄCE
PRAWIDŁOWEGO USUWANIA
P
RODUKTU, ZGODNIE Z
W
YMOGAMI DYREKTYWY
WSPÓLNOTY EUROPEJSKIEJ
2002/96/WE.
Po zakończeniu okresu użytkowania
produktu nie wolno wyrzucać razem z
innymi odpadami komunalnymi.
Należy go dostarczyć do
prowadzonego przez władze miejskie
punktu zajmującego się segregacją
odpadów lub zakładu oferującego
tego rodzaju usługi.
Osobne usuwanie sprzętu AGD
pozwala uniknąć szkodliwego wpływu
na środowisko naturalne i zdrowie
ludzkie, wynikającego z
nieodpowiedniego usuwania tego
rodzaju sprzętu, oraz umożliwia
odzyskiwanie materiałów, z których
sprzęt ten został wykonany, a w
konsekwencji znaczną oszczędność
energii i zasobów naturalnych. O
konieczności osobnego usuwania
sprzętu AGD przypomina
umieszczony na produkcie symbol
przekreślonego pojemnika na śmieci.
57
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78

Kenwood MGX400 Instrukcja obsługi

Kategoria
Akcesoria do miksera / robota kuchennego
Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla