Whirlpool AKP 230/01 IX Program Chart

Typ
Program Chart

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

AKP 230
KARTA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56304
1.
Panel sterowania
2.
Wentylator chłodzenia (niewidoczny)
3.
Górny element grzewczy
4.
Element grzewczy grilla (może zostać
obniżony)
5.
Oświetlenie tylne piekarnika
6.
Wentylator
7.
Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8.
Drzwiczki piekarnika*
*Ważne:
W Serwisie Technicznym można
zamówić opcjonalny zestaw szklanego panelu na
drzwiczki piekarnika oraz komponenty do jego
montażu. Dzięki temu zestawowi można obniżyć
temperaturę zewnętrznej powierzchni drzwiczek
piekarnika. Zaleca się montaż zestawu, jeżeli w
mieszkaniu przebywają dzieci.
Kod nr.
4819 310 39186
.
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło wyboru funkcji
2. Przycisk programatora długości czasu
pieczenia
3. Pokrętło termostatu
4. Czerwona kontrolka termostatu
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tacka do pieczenia (aluminiowa):
Grill:
Tacka do ociekania:
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję.
Zapala się lampka piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu zgodnie z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej
temperaturze. Zapala się czerwona kontrolka termostatu. Kontrolka się wyłączy w momencie
osiągnięcia wybranej temperatury.
Po zakończeniu pieczenia:
Ustawić pokrętła w pozycji
“0”
.
PROGRAMATOR DłUGOŚCI CZASU PIECZENIA
Programator pozwala na ustawienie czasu pieczenia w zakresie od 1 do 120 minut.
Aby zaprogramować długość czasu pieczenia, po wybraniu funkcji pieczenia należy
wykonać pokrętłem pełny obrót w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara,
a następnie ustawić na żądany czas pieczenia obracając pokrętłem w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Po upływie ustawionego czasu pieczenia,
piekarnik się wyłącza, a programator znajduje się w pozycji “0”. Aby korzystać z
piekarnika w trybie ręcznym, tj. bez ustawiania długości czasu pieczenia, należy
sprawdzić, czy pokrętło programatora jest ustawione w pozycji .
Uwaga:
Jeśli
programator jest ustawiony na “0”, nie można włączyć piekarnika.
Aby włączyć piekarnik, należy ustawić programator na symbol lub zaprogramować długość czasu
pieczenia.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 Piekarnik wyłączony
-
OŚWIETLENIE PIEKARNIKA
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
FUNKCJA STATYCZNA
Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po wyłączeniu się
czerwonej kontrolki termostatu, włożyć potrawę do piekarnika.
Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR
Do pieczenia na maks. 2 półkach.
W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co zapewni jej
wnomierne pieczenie.
Nie ma konieczności podgrzewania piekarnika (chyba że do pieczenia
pizzy i focaccia).
FUNKCJA GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na rożnie, do
podpiekania warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co
zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co
zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Obracać mięso w czasie pieczenia.
ROZMRAŻANIE
Do rozmrażania produktów do temperatury otoczenia.
Pozostawić produkt w opakowaniu, aby zapobiec wyschnięciu.
TABELE PIECZENIA
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
Półka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
min
MIĘSO
Jagnię, koźlę, baranina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 100 - 110
Cielęcina, wołowina, wieprzowina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 90 - 110
Kurczak, królik,
kaczka
X 2 200 70 - 80
X 2 200 70 - 80
Indyk
(3-5 kg)
X 2 210 160 - 180
X 2 200 170 - 180
Gęś
(2 kg)
X 2 210 100 - 130
X 2 200 100 - 130
RYBY
(1 kg)
Dorada, labraks, tuńczyk, łosoś,
dorsz
X 2 200 60 - 80
X 2 190 60 - 80
RYBY
(<1 kg - dzwonka)
Siodłak, tuńczyk
X 2 190 50 - 60
X 2 190 50 - 60
WARZYWA
Papryki, pomidory, ziemniaki
pieczone
X 2
190
50 - 60
X 2
190
50 - 60
SŁODYCZE, CIASTA, ITP.
Ciasta drożdżowe
X 2
180 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem serowym
X 2
190 60 - 90
X 2
180 60 - 90
Ta r ta
X 2
190 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Strucle, naleśniki
X 2
200 50 - 60
X 2
190 50 - 60
Biszkopty, oponki, pierniki
X 2
180 20 - 30
X 2
180 30 - 40
Bezy, słodkie bułki
X 2
180 35 - 45
X 2
180 35 - 45
Słone ciasta, ciasta z nadzieniem
owocowym np. ananasem,
brzoskwinią
X 2
200 50 - 60
X 2
190 45 - 55
Lasagna, zapiekanka ziemniaczana,
cannelloni, timballi di pasta
X 2
200 40 - 50
X 2
190 40 - 50
Chleb
X 2
210 30 - 40
X 2
210 30 - 40
Pizza
X 2
225 15 - 20
X 2
210 20 - 30
Vol-au-vent
X 2
210 20 - 30
X 2
200 30 - 40
Suflet
X 2
200 40 - 50
X 2
190 50 - 60
TABELE GRILLOWANIA
Uwaga:
Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są jedynie informacyjnie.
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
łka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
min
To st y X 3-4 200-225 10 - 15
Antrykot X 3-4 200-225 30 - 40
Kotlety X 3-4 200-225 30 - 40
Kiełbaski X 3 200-225 30 - 40
Kotlety pieczone na żarze X 3 200-225 30 - 40
Ryby (w kawałkach) X 3 200-225 30 - 40
Udka kurczaka X 3 200-225 40 - 50
Rożen X 3 200-225 40 - 50
Żeberka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka - 3 200-225 40 - 50
Kurczak w całości - 2-3 200-225 60 - 70
Pieczeń
wieprzowa, wołowa
- 2-3 200-225 60 - 80
Kaczka - 1-2 200-225 60 - 80
Udziec jagnięcy - 1-2 200-225 80 - 100
Rostbef - 2 200-225 60 - 70
Pieczone ziemniaki - 2-3 200-225 40 - 50
Ryby, np. dorada, pstrąg - 3 190-200 40 - 50
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKP 230/01 IX Program Chart

Typ
Program Chart
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla