Rohnson R-5433 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Maszynka do mielenia mięsa R-5433
PL
1
Instrukcja obsługi
MASZYNKA DO MIELENIA MIĘSA
R-5433
Przed użyciem urządzenia należy zapoznać się z jego instrukcją. Z urządzenia należy
korzystać tylko w sposób opisany w niniejszej instrukcji obsługi. Instrukcję należy
zachować.
Maszynka do mielenia mięsa R-5433
PL
2
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
PRZECZYTAJ UWAŻNIE I ZACHOWAJ NA PRZYSZŁOŚĆ
Jeżeli urządzenie zostanie uszkodzone wskutek nieprzestrzegania zasad
podanych w niniejszej instrukcji, gwarancja traci ważność. Producent ani
importer nie ponoszą odpowiedzialności za szkody wynikające z
nieprzestrzegania zasad podanych w instrukcji. Nieostrożne korzystanie z
urządzenia nie jest zgodne z warunkami niniejszej instrukcji.
Przed podłączeniem urządzenia do gniazdka el. należy upewnić się, że
napięcie podane na tabliczce znamionowej odpowiada napięciu w gniazdku.
Urządzenie podłączaj tylko do prawidłowo uziemionego gniazdka.
PRZESTROGA
Z niniejszego urządzenia mogą korzystać dzieci w wieku 8 lat i starsze oraz
osoby o ograniczonej sprawności ruchowej, zmysłowej lub umysłowej, lub
osoby bez doświadczenia i wiedzy, jeżeli pod nadzorem lub zostały
pouczone odnośnie instrukcji bezpieczeństwa obsługi urządzenia i rozumieją
potencjalne zagrożenia. Czyszczenie i konserwację wykonywaną przez
użytkownika nie mogą wykonywać dzieci, które nie starsze niż 8 lat i nie
znajdują się pod nadzorem. Urządzenie i jego przewód zasilający należy
przechowywać poza zasięgiem dzieci młodszych niż 8 lat.
Dzieciom nie wolno bawić się z urządzeniem.
Urządzenia używaj tylko do celów, do których jest ono przeznaczone.
Urządzenie nie jest przeznaczone do obsługi za pośrednictwem programatora,
zewnętrznego timera lub zdalnego sterowania.
Jeżeli urządzenia snie używa lub zaplanowane jest jego czyszczenie, należy
wyłączyć je i odłączyć od gniazdka elektrycznego.
Jeżeli urządzenie nie funkcjonuje prawidłowo, zostało upuszczone,
uszkodzone lub zanurzone w wodzie, nie wolno go używać. Nie wolno używać
urządzenia z uszkodzoną wtyczką przewodu zasilającego. Pod żadnym
pozorem nie wolno naprawiać urządzenia samemu. Nie wolno dokonywać
żadnych modyfikacji urządzenia - grozi to porażeniem prądem elektrycznym.
Naprawy i regulację niniejszego urządzenia może dokonywać tylko
autoryzowane centrum serwisowe.
Nie wolno odłączać urządzenia od gniazdka el. ciągnąc za przewód zasilający
- istnieje ryzyko uszkodzenia przewodu zasilającego lub gniazdka.
Maszynka do mielenia mięsa R-5433
PL
3
Nie wolno kłaść ciężkich przedmiotów na przewodzie zasilającym. Upewnij się,
że przewód zasilający nie zwisa przez krawędź stołu ani nie dotyka ostrych lub
gorących powierzchni.
To urządzenie jest przeznaczone do użytku domowego. Nie jest przeznaczone
do użytku na zewnątrz. Nie jest ono przeznaczone do użytku komercyjnego.
Wyłącz urządzenie i wyjmij wtyczkę z gniazdka przed montażem lub
demontażem.
Nie pozostawiaj włączonego urządzenia bez nadzoru.
Przed każdą manipulacją z urządzeniem najpierw odłącz je od sieci el.
Umieść urządzenie na płaskiej i stabilnej powierzchni.
Nie wolno używać urządzenia nad gorącymi powierzchniami lub w pobliżu
źródeł ciepła, takich jak np. kuchenki gazowe lub elektryczne, piecyki itp.
Nie narażaj urządzenia na działanie wilgoci i bezpośredniego światła
słonecznego.
Nie przykrywaj urządzenia. Otwory wentylacyjne urządzenia nie mogą być
niczym blokowane.
Przed podłączeniem do sieci el. upewnij się, że urządzenie jest wyłączone.
Podczas przenoszenia urządzenia należy trzymać je w obu rękach za korpus.
Nie przenoś urządzenia, trzymając je za miskę lub głowicę.
Do podawania żywności do maszynki do mielenia używaj wyłącznie
popychacza. Nigdy nie wkładaj palców do króćca do napełniania. Nie naciskaj
zbyt mocno podczas popychania, aby uniknąć uszkodzenia urządzenia.
Nie wkładaj do urządzenia twardej ani włóknistej żywności (takiej jak orzechy,
kości, imbir, chrzan itp.).
Jeżeli część żywności utknie w maszynce do mielenia, natychmiast wyłącz ją i
użyj funkcji ruchu wstecznego, aby usunąć przeszkodę.
Maszynka do mielenia nie powinna pracować nieprzerwanie dłużej niż 10
minut. Potem powinna nastąpić przerwa 10 minut, aby silnik ostygnął.
Podczas robienia makaronu nie pozostawiaj maszynki do mielenia pracującej
bez przerwy dłużej niż 3 minuty.
Urządzenie wyposażone jest w blokadę chroniącą przed przegrzaniem. Jeżeli
blokada zadziała, nie włączaj ponownie urządzenia i pozwól mu całkowicie
ostygnąć przed ponownym użyciem.
Maszynka do mielenia mięsa R-5433
PL
4
Jeżeli urządzenie zostało przeniesione lub umieszczone w bardzo zimnym
miejscu, przed użyciem pozostaw je w temperaturze pokojowej na co najmniej
2 godziny.
Nie zanurzaj urządzenia ani przewodu zasilającego w wodzie lub w innych
cieczach.
Używaj tylko z dołączonymi akcesoriami.
Maszynka do mielenia mięsa R-5433
PL
5
OPIS URZĄDZENIA
1. Przycisk stop/reset
2. Przycisk niskiej prędkości
3. Przycisk wysokiej prędkości
4. Przycisk ruchu wstecznego
5. Korpus urządzenia
6. Miejsce do przechowywania
akcesoriów
7. Przycisk zwalniający głowicę
8. Otwory do głowicy
9. Popychacz
10. Miska do napełniania.
11. Głowica
12. Wał ślimakowy
13. Ostrze tnące
14. Sitko do mielenia (drobne)
15. Sitko do mielenia (grube)
16. Nakrętka pierścieniowa
17. Nasadka do wyrobu wędlin
18. Nasadki do wyrobu Kibbe
Maszynka do mielenia mięsa R-5433
PL
6
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Usuń wszystkie opakowania.
Umyj poszczególne zdejmowane części urządzenia (z wyjątkiem korpusu) w
wodzie z neutralnym środkiem do mycia naczyń, opłucz i wysusz. Wytrzyj
korpus urządzenia wilgotną ściereczką i dokładnie osusz.
MONTAŻ URZĄDZENIA
Naciśnij przycisk na górze
urządzenia, włóż głowicę
maszynki do mielenia do
otworu dla głowicy (rys. 1) i
zamocuj ją, obracając w
kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara (rys. 2).
Włóż wał ślimakowy (najpierw
długim końcem) do głowicy
młynka i powoli obracaj nim,
wejdzie w swoje miejsce
(rys. 3).
Umieść ostrze tnące na wale
ślimakowym (rys. 4). Ostrze
musi być skierowane na
zewnątrz.
Przestroga: Ostrze tnące ma
bardzo ostre krawędzie. Podczas
obchodzenia się z nim należy więc
zachować szczególną ostrożność.
Umieść pożądane sitko do
mielenia przed ostrze tnące
(rys. 5).
Przytrzymaj środek sitka do mielenia, włóż nakrętkę pierścieniową, a drugą
ręką obracaj ją, dopóki nie jest prawidłowo dokręcona (rys. 6). Nie dokręcaj
zbyt mocno.
Umieść miskę do napełniania na głowicę maszynki do mielenia (rys. 7).
Maszynka do mielenia mięsa R-5433
PL
7
KORZYSTANIE Z URZĄDZENIA
Zmontuj urządzenie zgodnie z instrukcją, wybierz grubość tarczy do mielenia
według własnych upodobań.
Umieść urządzenie na płaskiej i stabilnej powierzchni. Dolną część obudowy
silnika powinna zostać nieosłonięta, aby umożliwić przepływ powietrza.
Umieść odpowiedni pojemnik pod głowicą maszynki do mielenia.
Przed mieleniem mięsa upewnij się, że jest ono całkowicie rozmrożone, usuń
nadmiar tłuszczu i wszystkie kości. Pokrój mięso w paski lub kostki (o
wymiarach ok. 2 x 2 x 6 cm) tak, aby łatwo mieściły się w szyjce miski do
napełniania.
Podłącz urządzenie do sieci el.
Naciśnij przycisk niskiej lub wysokiej prędkości. Aby przełączać się między
prędkościami, zawsze najpierw naciśnij przycisk stop/reset, a następnie
przełącz na żądaną prędkość.
Wkładaj kawałki mięsa do szyjki urządzenia i delikatnie wciskaj je do wnętrza
za pomocą popychacza (nie używaj zbyt dużej siły, aby uniknąć uszkodzenia
urządzenia).
Maszynka do mielenia nie powinna pracować nieprzerwanie dłużej niż 10
minut. Potem powinna nastąpić przerwa 10 minut, aby silnik ostygnął.
Po zakończeniu mielenia wyłącz urządzenie i odłącz od sieci el. Następnie
możesz zdemontować urządzenie.
RUCH WSTECZNY
Jeżeli podczas mielenia komora mielenia zostanie zablokowana, wystąpi
nietypowy hałas lub wibracje urządzenia, użyj funkcji biegu odwrotnego.
Wyłącz urządzenie i odczekaj 1 minutę. Następnie naciśnij przycisk ruchu
wstecznego. Wał ślimakowy zacznie obracać się w odwrotnym kierunku i
głowica młynka zacznie się opróżniać. Jeżeli tak się nie stanie, wyłącz
urządzenie, odłącz je od źródła zasilania, zdemontuj zdejmowane części i
wyczyść je.
Maszynka do mielenia mięsa R-5433
PL
8
WYRÓB „KIBBE” (tradycyjne libańskie danie z jagnięciny)
PRZEPIS
Farsz
mięso jagnięce 100 g
oliwa z oliwek 1 łyżka
cebula (drobno posiekana) 1 łyżka
przyprawy w zależności od smaku
sól w zależności od smaku
mąka 11 łyżek
Zmiel mięso raz lub dwa razy. Podsmaż cebulę, jest
brązowa i dodaj zmielone mięso, przyprawy, sól i mąkę.
Przygotowanie opakowania (rurek)
chude mięso 450 g
mąka 150-200 g
przyprawy w zależności od smaku
gałka muszkatołowa (mielona) 1
czerwona papryka mielona w zależności od smaku
pieprz w zależności od smaku
1. Zmiel mięso trzy razy, a następnie wymieszaj je z pozostałymi składnikami w misce.
Więcej mięsa i mniej mąki zapewni lepszą konsystencję i i lepszy smak.
2. Zmiel mieszaninę trzy razy.
3. Zmontuj urządzenie zgodnie z powyższym opisem, ale pomiń ostrze tnące i tarczę do
mielenia. Zamiast nich użyj akcesoriów do Kibbe i zabezpiecz je za pomocą nakrętki
pierścieniowej (rys. 8 oraz 9).
4. Przetwórz mieszankę w młynku (rys. 10). Rezultatem będzie jeden długi płaszcz, które
zostanie pocięte na pojedyncze rurki do napełnienia.
5. Krótko zamróź rurki.
6. Wyłącz urządzenie i odłącz je od gniazdka.
7. Wypełnij rurki mieszanką (patrz rys.)
i usmaż je na oleju oliwkowym do
złotego koloru.
Maszynka do mielenia mięsa R-5433
PL
9
PRZYGOTOWANIE WĘDLIN
Zgodnie z instrukcją obsługi zmontuj maszynkę do mielenia i dodaj nasadę do
wyrobu kiełbas (patrz rys.).
Urządzenie jest teraz gotowe do wyrobu kiełbas. Włóż składniki do szyjki
komory mielenia i delikatnie wepchnij je popychaczem do środka.
Wrzuć flak na 10 minut do letniej wody. Następnie nałóż go na plastikową
nasadę.
Miel mięso powoli tak, aby wychodziło ono bezpośrednio do flaka. Jeżeli flak
zatnie się na nasadzie, zwilż go lekko wodą.
WYRÓB MAKARONU
Do robienia makaronu używaj tarcz mielących jak przy
przyrządzaniu mięsa i stopniowo napełniaj maszynkę
do mielenia ciastem.
Czas pracy ciągłej nie powinien przekraczać 3 minuty.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Przed czyszczeniem należy zawsze wyłączyć
urządzenie, a po zatrzymaniu silnika odłączyć je od
sieci el.
Wytrzyj powierzchnię jednostki napędowej wilgotną
ściereczką i osusz.
Odkręć nakrętkę mocującą i wyjmij wszystkie
części z komory mielenia. Aby wyjąć tarczędo
mielenia, użyj np. śrubokrętu.
Odłącz miskę do napełniania. Naciśnij przycisk
zwalniający głowicę i obróć go, aby go wyjąć.
Maszynka do mielenia mięsa R-5433
PL
10
Natychmiast po użyciu umyj wszystkie zdejmowane części z wyjątkiem
jednostki napędowej ciepłą wodą z neutralnym środkiem do mycia naczyń,
opłucz je czystą wodą i natychmiast wysusz. Nie zostawiaj części
namoczonych w wodzie, aby uniknąć uszkodzenia.
Nie używaj agresywnych ani ściernych środków czyszczących. Nie myj części
w zmywarce do naczyń (może to spowodować, że głowica maszynki do
mielenia zmieni kolor na czarny).
Aby przedłużyć żywotność, zawsze po umyciu posmaruj ostrze tnące i tarcze
do mielenia olejem roślinnym.
Nie zanurzaj urządzenia ani przewodu zasilającego w wodzie lub w innych
cieczach.
Akcesoria można przechowywać w przestrzeni z tyłu młynka. Przechowuj
urządzenie w oryginalnym opakowaniu w suchym i chłodnym miejscu.
INSTRUKCJE DOTYCZĄCE OPCJONALNYCH AKCESORIÓW
WYCISKANIE POMIDORÓW (NASADA R-5433T)
Umieść pierścień mocujący
w rurce dociskowej (rys. 1).
Włóż sitko do rurki
dociskowej za pierścieniem
mocującym (rys. 2).
Umieść okrągłą nakrętkę na
rurce (rys. 3).
Umieść wał ślimakowy w
komorze mielenia (rys. 4).
Ustaw wał ślimakowy do
wyciskania (rys. 5)
Umieść rurkę dociskową na
wale ślimakowym i
zabezpiecz okrągłą
nakrętką (rys. 6).
Załóż plastikową wylewkę
(rys. 7).
Maszynka do mielenia mięsa R-5433
PL
11
Włóż śrubę do regulacji wyciskania do rurki dociskowej i obróć zgodnie z
ruchem wskazówek zegara, aby zabezpieczyć. Następnie załóż plastikową
pokrywę (rys. 8).
Urządzenie jest teraz gotowe do użytku.
Umieść pojemnik na przecier pod rurkę wyciskającą, a pod otwór na końcu
nasady umieść pojemnik do łapania odpadu. Miękkie owoce wkładaj stopniowo
do otworu do napełniania i powoli lekko naciskaj popychaczem. Przepływ
nadciśnienia można regulować za pomocą śruby.
TARCIE WARZYW, OWOCÓW I INNYCH PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH
(NASADA R-5433V)
Naciśnij przycisk zwalniający głowicę, włóż plastikową część nasadki do
otworu głowicy i zabezpiecz jąą, obracając w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara. Następnie zwonij przycisk.
Włóż wymaganą tarkę do nasadki i zabezpiecz ją, obracając zgodnie z
ruchem wskazówek zegara.
Włącz urządzenie, wkładaj żywność przeznaczoną do tarcia w króciec do
napełniania i lekko posuwaj popychaczem w dół.
Maszynka do mielenia mięsa R-5433
PL
12
SPECYFIKACJA TECHNICZNA
Zakres napięcia znamionowego
220-240 V
Częstotliwość znamionowa
60 Hz
Maksymalny znamionowy pobór mocy
2000 W
Zmiany tekstu i danych technicznych zastrzeżone.
INSTRUKCJE ORAZ INFORMACJE DOTYCZĄCE USUWANIA ZUŻYTYCH
OPAKOWAŃ
Zużyty materiał opakowaniowy należy przekazać do miejsca wyznaczonego przez
gminę do utylizacji odpadów.
USUWANIE ZUŻYTYCH URZĄDZEŃ ELEKTRYCZNYCH I ELEKTRONICZNYCH
Ten symbol umieszczony na urządzeniach lub w dokumentacji towarzyszącej
oznacza, że zużytych urządz elektrycznych i elektronicznych nie można
łączyć z odpadami z gospodarstw domowych. W celu odpowiedniej likwidacji,
odzysku i recyklingu należy przekazać te urządzenia do wyznaczonych
punktów zbiórki. Alternatywnie, w niektórych krajach Unii Europejskiej lub
innych krajach europejskich, można zwrócić te urządzenia lokalnemu
dystrybutorowi podczas zakupu innego ekwiwalentnego urządzenia. Właściwa
utylizacja tych urządzeń pozwoli na zachowanie cennych zasobów naturalnych
i uniknięcie ewentualnego negatywnego wpływu na środowisko naturalne i
zdrowie ludzi, który mógłby zaistnieć w przypadku niewłaściwego
zagospodarowania odpadów.
Urządzenie to spełnia wszystkie podstawowe wymagania dyrektyw UE, które
go dotyczą.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Rohnson R-5433 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi