_Polski_
II. Środki ostrożności
a) Należy rozpocząć użytkowanie dopiero po przeczytaniu i zrozumieniu o instrukcji.
b) Trzeba mieć na uwadze to, że użytkownik ponosi odpowiedzialność, gdy dochodzi do
awarii z powodu operacji niezalecanych w instrukcji.
c) Szybkowar potrzebuje osoby do nadzorowania, aby regulowała ogrzewanie w czasie
po osiągnięciu ciśnienia, utrzymując ciśnienie w danej chwili poniżej limitu.
d) Proszę nie umieszczać szybkowaru w piecach grzewczych.
e) Należy być bardzo ostrożnym podczas przenoszenia szybkowaru pod ciśnieniem. Nie
należy dotykać metalowej powierzchni, należy korzystać z uchwytów i zabezpieczeń
w razie potrzeby.
f) Korzystaj z szybkowaru tylko zgodnie z jego przeznaczeniem wg tej instrukcji. Nie
należy go używać do żadnych innych celów.
g) Ponieważ urządzenie gotuje żywność pod ciśnieniem, może to grozić poparzeniem,
jeśli będzie ono używane niewłaściwie. Sprawdź dokładnie poprawność zamknięcia
przed rozpoczęciem użytkowania.
h) Nie otwieraj szybkowaru siłą. Upewnij się, czy otwierasz go po zmniejszeniu
ciśnienia.
i) Nie ogrzewaj suchego szybkowaru, może to spowodować jego uszkodzenie.
j) Wybierz prawidłową temperaturę gotowania zgodnie z instrukcją.
k) Nie nakłuwaj jedzenia natychmiast po ugotowaniu, aby uniknąć poparzenia. Taka
żywność może być ekspansywna z powodu ciśnienia pozostałego po ugotowaniu.
l) Podczas gotowania miękkiego jedzenia, wstrząśnij nieco szybkowarem przed
otwarciem, aby uniknąć rozpryśnięcia pokarmu.
m) Sprawdź, czy zawór ciśnieniowy nie jest zablokowany przed rozpoczęciem używania.
n) Nie należy smażyć pożywienia pod ciśnieniem.
o) Nie zmieniaj zasad obsługi określonych w niniejszej instrukcji. Nie zmieniaj
samodzielnie systemu bezpieczeństwa.
p) Używaj tylko pasujących części zamienne dostarczonych przez producenta.
q) Należy zachować tę instrukcję na przyszłość.
1. Szybkowar to garnek rodziny i nie może być wykorzystywany do żadnych innych celów.
Młodocianym i osobom, które nie wiedzą jak go używać, zaleca się nie używanie go. Nie
należy zostawiać szybkowaru bez nadzoru i zaleca się trzymanie go z dala od dzieci.
2. Podczas gotowania pod ciśnieniem temperatura wrzenia cieczy jest poniżej 120 ° C. Dużo
pary i soków ujdzie podczas gotowania, zwłaszcza, gdy ciśnienie zmniejszy się szybko.
3. Nie gotuj rozprzestrzeniającej się żywności,
takiej jak dżem jabłkowy, ryż perłowy, wodorosty,
płatki owsiane, itp., aby uniknąć zablokowania
otworów uwalniających parę.
4. Utrzymuj zawory ograniczające ciśnienie,
uszczelkę, przycisk otwarcia, pokrywę i korpus
garnka w czystości, wolne od zapachu i tłuszczu