3 Jeÿli po up¢ywie 45 minut lody
ÿmietankowe lub wodne nie bëdå
mia¢y po¯ådanej konsystencji, to
wy¢åczyç mikser i prze¢o¯yç lody
¢y¯kå do odpowiedniego pojemnika;
trzymaç w mro¶ni, a¯ zostanå
zamro¯one do ¯ådanej gëstoÿci.
4 Do przek¢adania lodów z miski
zamra¯ajåcej nie u¯ywaç
metalowych narzëdzi.
5.Jednorazowo mo¯na z
powodzeniem zamroziç do 1 litra
lodów.
czyszczenie
●
Przed czyszczeniem poczekaj, a¯
miska zamra¯ajåca dojdzie do
temperatury pokojowej. Wszystkie
czëÿci maszynki do lodów nadajå
sië do mycia w goråcej wodzie
mydlanej.
●
Dok¢adnie osusz. Niedok¢adne
wytarcie miski zamra¯ajåcej przed
w¢o¯eniem jej do zamra¯arki mo¯e
spowodowaç utworzenie sië
warstwy lodu, która uniemo¯liwi
obracanie sië mieszad¢a.
●
Nie myj maszynki do lodów w
zmywarce do naczyæ.
●
Zaleca sië w¢o¯yç miskë
zamra¯ajåcå do torebki
plastykoweji trzymaç jå w mro¶ni,
aby by¢a zawsze gotowa do u¯ycia.
sugerowane przepisy
Poni¯ej så podane proponowane
przepisy, na których mo¯na bëdzie
poznaç swå maszynkë do lodów.
lody waniliowe
500 ml mleka pe¢not¢ustego
125 ml ÿmietanki pojedynczej
5 ml/1 ¢y¯eczka esencji waniliowej
3 ¯ó¢tka
150 g drobnego cukru-kryszta¢u
1Wymieszaç ÿmietankë, mleko i
esencjë waniliowå w garnku i
podgrzaç prawie do zagotowania.
Odstawiç do lekkiego och¢odzenia.
2W du¯ej misce ubiç ¯ó¢tka z
cukrem, a¯ zbielejå i stanå sië
gëste.
3 Ciågle mieszajåc wlewaç
mieszaninë mleka i ÿmietanki na
¯ó¢tka ubite z cukrem. Sprawdziç,
¯e cukier rozpuÿci¢ sië ca¢kowicie.
4 Przelaç mieszaninë z powrotem do
garnka i na bardzo ma¢ym ogniu
mieszaç nadal, a¯ mieszanina
zacznie pokrywaç spód ¢y¯ki.
5 Poczekaç, a¯ mieszanina
ca¢kowicie sië och¢odzi.
6 Wlaç mieszaninë do maszynki do
lodów i mieszaç, a¯ zesztywnieje
(ok. 30 minut).
odmiany:
lody czekoladowe - pominåç
ÿmietankë i zaståpiç jå 100 g
czekolady twardej, stopionej w
naczyniu na ¢a¶ni wodnej.
z orzechami - zaraz przed
podaniem posyp lody 10 dag
siekanych orzechów.
lody truskawkowe
400 g dojrza¢ych truskawek
200 ml podwójnej ÿmietanki
75 g drobnego cukru-kryszta¢u - sok
z pó¢ cytryny
1 Sporzådziç puree z truskawek.
2 Dodaç cukier, ÿmietankë i sok
cytrynowy do puree, wymieszaç.
3 W¢o¯yç mieszaninë do lodówki w
celu och¢odzenia.
4 Gdy mieszanina jest zimna, wlaç do
maszynki do lodówi mieszaç, a¯
zesztywnieje.
odmiany:
Zamiast truskawek mo¯na u¯yç
dowolnych miëkkich owoców. Jak
s¢odka bëdzie mieszanina - bëdzie
to zale¯a¢o od rodzaju owoców,
nale¯y wiëc skosztowaç przed
zamro¯eniem.
40