46
PORTUGUES
PORTUGUES
ČESKY
ČESKY
Ikony dla „jednoczesnego gotowania jajek na miękko,
średnich oraz na twardo”
jajka na półtwardo jajka na twardo
Gotowanie jajek o tej samej twardości:
W obrębie wybranej twardości ustawienie zależne jest od liczby
i klasy wagowej jajek (S, M, L, XL).
Przykłady:
1 małe jajko (klasa wagowa S) do ugotowa-
nia na miękko:
- Ustawić sterowanie twardością za
pomocą nacięcia w pozycji wyjściowej
dla gotowania jajek na miękko.
1 duże jajko (klasa wagowa XL) lub 7
małych jajek do ugotowania na miękko:
- Ustawić sterowanie twardością w
środkowej pozycji zakresu gotowania.
7 dużych jajek do ugotowania na miękko:
- Ustawić sterowanie twardością w
końcowej pozycji zakresu gotowania.
Wypróbować różnych ustawień. Dzięki elektronicznemu stero-
waniu gotowaniem będzie można osiągnąć doskonałe rezultaty
po krótkim czasie.
Jednoczesne gotowanie jajek na miękko, półtwardo oraz
na twardo:
Można gotować jajka na miękko, półtwardo i na twardo w
jednym cyklu. Najlepiej jest użyć jajek tego samego rozmiaru.
Napełnić jajowar jak zwykle wodą. Umie-
ścić wszystkie jajka w pojemniku. Najpierw
ustawić twardość jajek do ugotowania na
miękko, tak jak opisano powyżej, według
rozmiaru i liczby jajek. Włączyć jajowar.
Wyłączyć urządzenie zaraz po usłyszeniu
sygnału dźwiękowego i ostrożnie wyjąć
wymaganą liczbę jajek ugotowanych na
miękko za pomocą łyżki. Ochłodzić wyjęte
jajka, aby zapobiec dalszemu gotowaniu.
W dalszej kolejności kontynuować z ikona-
mi dla „jednoczesnego gotowania jajek na
miękko, półtwardo oraz na twardo” Ustawić
sterowniki na ponownie włączyć
urządzenie. Wyłączyć jajowar i wyjąć jajka
ugotowane na półtwardo po usłyszeniu
sygnału dźwiękowego.
Celem przygotowania jajek na twardo,
ustawić sterowniki dalej na i ponownie
włączyć urządzenie. Poczekać na dźwięk
sygnału. Wyłączyć urządzenie i odłączyć
od zasilania.
WSKAZÓWKA:
Jeśli nie chcemy jajek ugotowanych na półtwardo, kontynu-
ować gotowanie po wyjęciu jajek na miękko, aż pozostałe
ugotują się na twardo.
Mechanizm zwijania kabla zasilającego
Zwinąć kabel zasilania w dolnej części urządzenia, aby nie
zajmował zbyt wiele miejsca.
Czyszczenie i przechowywanie
OSTRZEŻENIE:
• Wyłączyć urządzenie i odłączyć od zasilania.
• Oczyścić i odłożyć do przechowania wyłącznie po całko-
witym schłodzeniu. Niebezpieczeństwo poparzeń!
• Nigdy nie zanurzać urządzenia w wodzie.
UWAGA:
• Nie używać szczotki drucianej ani innych ostrych przed-
miotów celem czyszczenia.
• Nie używać proszków do czyszczenia ani środków
żrących.
• Za pomocą szmatki usunąć pozostałości wody w jajowa-
rze. W ten sposób można również usunąć pozostałości
kamienia.
• Wyczyścić powierzchnię wilgotną szmatką bez środków
czyszczących, jeśli jest to konieczne.
• Oczyścić pokrywkę i jajowar w zmywarce.
Usuwanie kamienia
• Częstotliwość usuwania kamienia zależy od twardości
wody oraz częstotliwości użytkowania. Zalecamy regularne
usuwanie kamienia.
• Usuwanie kamienia jest konieczne, Jeśli urządzenie
wyłączy się przed zagotowaniem wody.
• Nie używać octu celem usunięcia kamienia, korzystać
wyłącznie ze środka dostępnego w handlu, na bazie kwasu
cytrynowego. Uwzględnić zalecenia producenta dotyczące
dozowania.