Electrolux EKK513519X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

instrukcja obsługi
Kuchenka
EKK513519
PL
Electrolux. Thinking of you.
Aby dowiedzieć się więcej o naszej filozofii, odwiedź naszą
stronę internetową www.electrolux.com
SPIS TREŚCI
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
2
Opis urządzenia 6
Przed pierwszym użyciem 6
Płyta grzejna – codzienna eksploatacja
7
Płyta grzejna – przydatne rady i wskazówki
8
Płyta grzejna – konserwacja i czyszczenie
8
Piekarnik – codzienna eksploatacja 9
Piekarnik – przydatne rady i wskazówki
12
Piekarnik – konserwacja i czyszczenie
19
Co zrobić, gdy… 22
Instalacja 23
Ochrona środowiska 26
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji
urządzenia należy uważnie przeczytać in-
strukcję obsługi:
•ze względu na własne bezpieczeństwo
oraz bezpieczeństwo mienia,
•ze względu na ochronę środowiska,
aby zapewnić prawidłowe działanie urzą-
dzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z urzą-
dzeniem – również w przypadku jego od-
sprzedaży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
uszkodzenia spowodowane nieprawidłową
instalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, umysłowych lub
sensorycznych
•Urządzenie może być obsługiwane przez
dzieci w wieku 8 lat lub starsze oraz oso-
by o ograniczonych zdolnościach fizycz-
nych, sensorycznych lub umysł
owych, a
także nieposiadające wiedzy lub doświad-
czenia, jeśli będą one nadzorowane lub
zostaną poinstruowane w zakresie bez-
piecznego korzystania z tego urządzenia i
będą świadome związanych z tym zagro-
żeń. Dzieci nie mogą bawić się urządze-
niem.
Wszystkie opakowania należy przechowy-
wać poza zasięgiem dzieci. Istnieje ryzy-
ko uduszenia lub odniesienia obrażeń.
Podczas pracy urządzenia lub gdy jego
drzwi są otwarte, dzieci i zwierzęta domo-
we powinny znajdować się w bezpiecznej
odległości od urządzenia. Istnieje ryzyko
odniesienia obrażeń mogących skutko-
wać trwałym kalectwem.
•Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady
uruchomienia lub blokady przycisków, na-
leży jej używać
. Zapobiega to przypadko-
wemu włączeniu urządzenia przez dzieci
lub zwierzęta domowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia. Istnieje ryzyko odniesienia ob-
rażeń i uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
Instalacji i podłączenia urządzenia może
dokonać tylko uprawniony technik. Nale-
ży skontaktować się z autoryzowanym
punktem serwisowym. Pozwoli to unik-
nąć ryzyka poważnych uszkodzeń lub ob-
rażeń ciała.
•Należy upewnić się, że urządzenie nie ule-
gło uszkodzeniu podczas transportu. Usz-
kodzonego urządzenia nie należy podłą-
czać. W razie potrzeby skontaktować si
ę
z dostawcą.
2 electrolux
Przed pierwszym użyciem należy usunąć
z urządzenia wszystkie elementy opako-
wania, naklejki i folię. Nie usuwać tablicz-
ki znamionowej. Może to spowodować
utratę gwarancji.
•Należy w pełni przestrzegać przepisów
prawnych, rozporządzeń, dyrektyw oraz
norm obowiązujących w kraju użytkowa-
nia urządzenia (zasady i przepisy dotyczą-
ce bezpieczeństwa, recyklingu, bezpie-
czeństwa instalacji elektrycznych i/lub ga-
zowych itp.).
Zachować ostrożność podczas przeno-
szenia urządzenia. Urządzenie jest cięż-
kie. Zawsze używać rękawic ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
•Upewnić się, że podczas instalacji urzą-
dzenie jest odłączone od źródła zasilania
(jeśli dotyczy).
Zachować
minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
•Nie ustawiać urządzenia na cokole.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Instalacji i podłączenia urządzenia może
dokonać tylko uprawniony elektryk. Nale-
ży skontaktować się z autoryzowanym
punktem serwisowym. Pozwoli to unik-
nąć ryzyka poważnych uszkodzeń lub ob-
rażeń ciała.
•Urządzenie musi zostać uziemione.
•Upewnić się, że parametry elektryczne
podane na tabliczce znamionowej są
zgodne z parametrami domowej instalacji
elektrycznej.
Informacja dotycząca wymaganego na-
pięcia znajduje się na tabliczce znamiono-
wej.
Konieczne jest również zastosowanie od-
powiednich wyłączników obwodu zasila-
nia, takich jak: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego
– wyjmowane z oprawki), wyłączniki różni-
cowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
W instalacji elektrycznej należy zastoso-
wać wyłącznik obwodu umożliwiaj
ący od-
łączenie urządzenia od zasilania na
wszystkich biegunach. Rozwarcie styków
wyłącznika obwodu musi wynosić co naj-
mniej 3 mm.
•Elementy stanowiące ochronę przed po-
rażeniem muszą być zamocowane w taki
sposób, aby nie można było ich zdemon-
tować bez użycia narzędzi.
•Należy zawsze używać prawidłowo za-
montowanych gniazd sieciowych z uzie-
mieniem.
•Przy podłączaniu urządzeń elektrycznych
do gniazd sieciowych należy zwrócić uwa-
gę, aby ich przewody nie stykały się ani
znajdowały w pobliżu gorących drzwi
urządzenia.
•Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani
przedłużaczy. Istnieje ryzyko pożaru.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie przy-
gnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli do-
tyczy) ani przewodu zasilającego za urzą-
dzeniem.
•Należy zadbać o to, aby po zainstalowa-
niu urządzenia zachowany był dostęp do
podłączenia elektrycznego.
•Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie ciąg-
nąć za przewód zasilający. Zawsze ciąg-
nąć za wtyczkę (jeśli dotyczy).
Nie zmieniać ani nie wymieniać samodziel-
nie przewodu zasilającego. Skontakto-
wać się z punktem serwisowym.
Podłączenie do instalacji gazowej
Instalacji i podłączenia urządzenia może
dokonać tylko instalator posiadający
uprawnienia gazowe. Należy skontakto-
wać się z autoryzowanym punktem serwi-
sowym. Pozwoli to uniknąć ryzyka poważ-
nych uszkodzeń lub obrażeń ciała.
•Upewnić
się, że wokół urządzenia zapew-
niony jest dobry przepływ powietrza. Nie-
prawidłowy dopływ powietrza może pro-
wadzić do niedoboru tlenu
Informacje dotyczące zasilania gazowego
znajdują się na tabliczce znamionowej.
To urządzenie nie jest podłączane do wy-
ciągu gazów spalinowych. Montaż i pod-
łączenie należy wykonać zgodnie z obo-
wiązującymi przepisami dotyczącymi in-
stalacji. Szczególną uwagę należy zwró-
cić na wymagania dotyczące wentylacji.
•Użytkowanie gazowego urządzenia do go-
towania powoduje zwiększone wytwarza-
nie ciepła i wilgoci w pomieszczeniu, w
którym zainstalowano dane urządzenie.
Należy zapewnić odpowiednią wentylację
w kuchni: otwory służące do naturalnej
wentylacji pomieszczenia powinny być
drożne; można również zainstalowa
ć wen-
electrolux 3
tylację mechaniczną (okap kuchenny z
wentylatorem).
•Jeśli urządzenie jest intensywnie użytko-
wane przez dłuższy czas, niezbędna jest
bardziej wydajna wentylacja (np. poprzez
otwarcie okna lub zwiększenie wydajnoś-
ci wentylacji mechanicznej).
Użytkowanie
•Używać urządzenia wyłącznie do przygo-
towywania potraw w domu. Nie należy
używać urządzenia do celów komercyj-
nych ani przemysłowych. Pozwoli to unik-
nąć ryzyka odniesienia obrażeń lub uszko-
dzenia mienia.
Zawsze nadzorować urządzenie podczas
pracy.
Przy otwieraniu drzwi urządzenia pod-
czas jego pracy należy stać możliwie jak
najdalej od urządzenia. Może dojść do
uwolnienia gorącej pary. Istnieje ryzyko
poparzenia.
•Nie używać urządzenia, jeśli ma ono kon-
takt z wodą. Nie obsługiwać
urządzenia
mokrymi rękoma.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej lub miejsca do przechowywania
przedmiotów.
Podczas pracy powierzchnia do gotowa-
nia staje się gorąca. Istnieje ryzyko popa-
rzenia. Nie kłaść na płycie metalowych
przedmiotów, takich jak sztućce lub po-
krywki naczyń, gdyż mogą one ulec na-
grzaniu.
Podczas pracy wnętrze urządzenia moc-
no się nagrzewa. Istnieje ryzyko poparze-
nia. Podczas wkładania i wyjmowania na-
czyń lub akcesoriów należy używać ręka-
wic ochronnych.
•Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie
składników zawierających alkohol może
prowadzić do powstania mieszanki alko-
holu i powietrza. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie wolno zbliżać iskrzących przedmio-
tów lub otwartego płomienia do urządze-
nia podczas otwierania drzwi.
•Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub
w jego pobliżu produktów
łatwopalnych,
przedmiotów nasączonych produktami
łatwopalnymi i/lub przedmiotów z materia-
łów topliwych (plastiku lub aluminium). Ist-
nieje ryzyko eksplozji lub pożaru.
Nie wolno używać pól grzejnych bez na-
czyń ani z pustymi naczyniami.
•Nie dopuszczać do wygotowania się po-
trawy. Mogłoby to spowodować uszko-
dzenie naczynia lub powierzchni płyty
grzejnej.
Upadek na płytę grzejną jakichkolwiek
przedmiotów lub naczyń może spowodo-
wać uszkodzenie jej powierzchni.
Nie umieszczać gorących naczyń w pobli-
żu panelu sterowania ponieważ wysoka
temperatura mogłaby spowodować usz-
kodzenie urządzenia.
Podczas wyjmowania i wkładania akceso-
riów należy zachować ostrożność, aby
nie uszkodzić emalii urządzenia.
Przesuwanie naczyń wykonanych z żeli-
wa, stopu aluminium lub naczyń ze zni-
szczonym spodem po powierzchni płyty
grzejnej może spowodować
jej zarysowa-
nie.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwie-
niu się emalii:
–nie należy kłaść żadnych przedmiotów
bezpośrednio na dnie urządzenia ani
przykrywać go folią aluminiową;
nie wolno wlewać gorącej wody bezpo-
średnio do urządzenia;
–nie należy pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urządzeniu po za-
kończeniu pieczenia.
Nie opierać się na otwartych drzwiach
urządzenia.
•Nie umieszczać łatwopalnych materiałów
w schowku pod piekarnikiem. Przechowy-
wać tam tylko żaroodporne akcesoria (je-
śli dotyczy).
•Nie zakrywać otworów wylotu pary z pie-
karnika. Znajdują się one w tylnej części
górnej powierzchni urządzenia (jeśli doty-
czy).
•Używać wy
łącznie stabilnych naczyń o od-
powiednim kształcie i średnicy, aby zapo-
biec ich przypadkowemu przewróceniu
lub wylaniu ich zawartości. Istnieje ryzyko
poparzenia.
Pokrywa
•Zamknięta pokrywa chroni urządzenie
przed kurzem, a po otwarciu służy jako za-
bezpieczenie przed pryskającym tłusz-
czem. Nie ma do spełnienia innych funkcji.
•Utrzymywać pokrywę w czystości.
4 electrolux
•Przed zamknięciem pokrywy należy upew-
nić się, że urządzenie jest chłodne.
•Szklana pokrywa może pęknąć pod wpły-
wem wysokiej temperatury.
Konserwacja i czyszczenie
•Przed przystąpieniem do konserwacji na-
leży upewnić się, że urządzenie jest zim-
ne. Istnieje ryzyko poparzenia. Istnieje ry-
zyko pęknięcia szyb urządzenia.
•Urządzenie należy zawsze utrzymywać w
czystości. Osad z tłuszczu lub resztek po-
traw może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
powierzchnie urządzenia w dobrym stanie
•Ze względu na bezpieczeństwo własne
oraz mienia należy czyścić urządzenie wy-
łącznie wodą z mydłem. Nie uż
ywać pro-
duktów łatwopalnych lub mogących spo-
wodować korozję.
•Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek
parowych, myjek wysokociśnieniowych,
ostrych przedmiotów, środków ścier-
nych, szorstkich gąbek ani odplamiaczy.
W przypadku stosowania aerozolu do pie-
karników, należy przestrzegać instrukcji
producenta. Nie nanosić żadnych sub-
stancji na grzałki i czujnik termostatu.
•Nie czyścić szyby w drzwiach urządzenia
ściernymi środkami czyszczącymi ani me-
talowymi skrobakami. Może dojść do usz-
kodzenia i pęknięcia żaroodpornej po-
wierzchni szyby wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb drzwi powodują osła-
bienie szkła grożące jego pęknięciem. Ko-
nieczna jest ich wymiana. Skontaktować
się z punktem serwisowym.
Zachować ostrożność
przy demontażu
drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie.
Przed przeprowadzeniem konserwacji na-
leży wyłączyć urządzenie i odłączyć je od
źródła zasilania.
Zachować ostrożność podczas wymiany
żarówki oświetlenia piekarnika. Istnieje ry-
zyko porażenia prądem. Odczekać do os-
tygnięcia urządzenia. Istnieje ryzyko popa-
rzenia.
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządze-
niu może wykonywać tylko uprawniony
pracownik serwisu. Należy skontaktować
się z autoryzowanym punktem serwiso-
wym.
Dozwolone jest stosowanie wyłącznie ory-
ginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
Aby uniknąć ryzyka urazu ciała lub uszko-
dzeń:
–Odłączyć urządzenie od zasilania.
–Odciąć przewód zasilający i wyrzucić
go.
–Wymontować i wyrzucić zatrzask
drzwi. Zapobiegnie to ryzyku uwięzie-
nia dzieci lub zwierząt domowych wew-
nątrz urządzenia. Istnieje ryzyko udu-
szenia.
electrolux 5
OPIS URZĄDZENIA
Widok urządzenia
9
1 3 4
5
1
2
3
4
2
6
7
8
1 Pokrętła sterujące płytą grzejną
2 Sterowanie elektroniczne
3 Pokrętło regulacji temperatury piekarnika
4 Wskaźnik temperatury
5 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
6 Grill
7 Oświetlenie piekarnika
8 Wentylator
9 Prowadnice blach
Układ powierzchni do gotowania
1
4
2
3
1 Palnik mały
2 Palnik średni
3 Palnik średni
4 Palnik duży
Akcesoria
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do piecze-
nia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania tłuszczu.
Szuflada
Pod komorą piekarnika znajduje się szu-
flada na przybory kuchenne.
Ostrzeżenie! Podczas pracy
urządzenia szuflada może być gorąca.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Przed pierwszym użyciem urządzenia
należy usunąć z urządzenia całe opako-
wanie, zarówno wewnętrzne, jak i zew-
nętrzne. Nie usuwać tabliczki znamiono-
wej.
6 electrolux
Uwaga! W celu otwarcia drzwi należy
zawsze trzymać za uchwyt na środku.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś-
cić urządzenie.
Uwaga! Nie stosować ściernych
środków czyszczących! Może to
uszkodzić powierzchnię. Zapoznać się
z rozdziałem "Konserwacja i
czyszczenie".
Ustawianie aktualnej godziny
Piekarnik działa tylko po ustawieniu go-
dziny.
Po podłączeniu urządzenia do zasilania elek-
trycznego lub po awarii zasilania zacznie au-
tomatycznie migać wskaźnik aktualnej go-
dziny.
Ustawić aktualną godzinę przy pomocy przy-
cisku " + " lub " - ".
Po około 5 sekundach miganie ustaje, a na
wyświetlaczu widoczna jest ustawiona go-
dzina.
Aby zmienić aktualną godzinę, nie nale-
ży równocześnie ustawiać funkcji zega-
ra (czasu pieczenia
ani czasu zakoń-
czenia pieczenia
).
Wstępne nagrzewanie
1.
Ustawić funkcję oraz temperaturę
maksymalną.
2. Pozostawić urządzenie włączone bez
żywności na około 1 godzinę.
3.
Ustawić funkcję
oraz temperaturę
maksymalną.
4. Pozostawić urządzenie włączone bez
żywności na około 10 minut.
5.
Ustawić funkcję
oraz temperaturę
maksymalną.
6. Pozostawić urządzenie włączone bez
żywności na około 10 minut.
Ma to na celu wypalenie osadów produkcyj-
nych znajdujących się w urządzeniu. Akce-
soria mogą rozgrzać się mocniej niż zwykle.
Podczas pierwszego wstępnego nagrzewa-
nia z urządzenia może wydobywać się inten-
sywny zapach oraz dym. Jest to normalne
zjawisko. Należy zapewnić wystarczający
dopływ świeżego powietrza.
PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA
Zapalanie palnika
Ostrzeżenie! Należy zachować
szczególną ostrożność podczas
korzystania z otwartego płomienia w
kuchni. Producent nie ponosi żadnej
odpowiedzialności w przypadku
niewłaściwego obchodzenia się z
ogniem.
Palnik należy zapalać przed postawie-
niem na nim naczynia.
Aby zapalić palnik, należy:
1. Obrócić pokrętło w kierunku przeciw-
nym do ruchu wskazówek zegara do po-
łożenia maksymalnego płomienia (
) i wcisnąć je.
2. Trzymać wciśnięte pokrętło przez około
5 sekund, aby umożliwić nagrzanie się
termopary. W przeciwnym razie dopływ
gazu zostanie przerwany.
3. Wyregulować wielkość płomienia po je-
go ustabilizowaniu się.
Jeżeli po kilku próbach nadal nie moż-
na zapalić płomienia, należy sprawdzić,
czy korona i pokrywka palnika znajdują
się we właściwym położeniu.
electrolux 7
1
2
3
4
1 Pokrywka palnika
2 Korona palnika
3 Elektroda zapłonowa
4 Termopara
Ostrzeżenie! Jeśli palnik nie zapali się
w czasie 15 sekund, należy zwolnić
pokrętło, obrócić je do położenia
wyłączenia i odczekać co najmniej 1
minutę przed ponowną próbą zapalenia.
Ważne! W przypadku braku zasilania palnik
można zapalić bez udziału urządzenia
elektrycznego. W tym celu należy zbliżyć
płomień do palnika, wcisnąć odpowiednie
pokrętło regulacyjne i obrócić je w kierunku
przeciwnym do ruchów wskazówek zegara,
aż do pozycji maksymalnego przepływu
gazu.
Jeśli palnik przypadkowo zgaśnie, nale-
ży obrócić pokrętło sterowania do poło-
żenia wyłączenia i odczekać co naj-
mniej 1 minutę przed ponowną próbą
zapalenia palnika.
Podczas włączania zasilania po zakoń-
czeniu instalacji lub po przerwie w do-
stawie prądu iskrownik może urucho-
mić się samoczynnie. Jest to zjawisko
normalne.
Wyłączanie palnika
Aby zgasić płomień, należy obrócić pokrętło
do położenia oznaczonego symbolem
.
Ostrzeżenie! Przed zdjęciem naczyń z
palnika należy zawsze zmniejszyć lub
zgasić płomień.
PŁYTA GRZEJNA – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Informacja na temat akrylamidów
Ważne! Zgodnie ze stanem najnowszej
wiedzy naukowej przyrumienianie potraw
(zwłaszcza zawierających skrobię)
powoduje powstawanie szkodliwych dla
zdrowia akrylamidów. Z tego powodu
zaleca się zawsze gotowanie i smażenie
potraw w jak najniższych temperaturach
oraz unikanie ich nadmiernego
przyrumieniania.
Oszczędność energii
•W miarę możliwości zawsze przykrywać
naczynia pokrywką.
•Po zagotowaniu płynu należy zmniejszyć
płomień tak, aby tylko utrzymać stan go-
towania.
Należy używać garnków i patelni z
dnem o średnicy pasującej do wielkoś-
ci palnika.
Palnik Średnica naczyń
Duży 160 mm - 280 mm
Średni 140 mm - 240 mm
Mały 120 mm - 180 mm
Dno naczynia powinno być jak najbardziej
grube i płaskie.
PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Ostrzeżenie! Przed czyszczeniem
urządzenia należy je wyłączyć i
poczekać, aż ostygnie.
Ostrzeżenie! Ze względów
bezpieczeństwa zabrania się
czyszczenia urządzenia parą i myjkami
wysokociśnieniowymi.
8 electrolux
Ostrzeżenie! Nie stosować ściernych
preparatów czyszczących, myjek
stalowych ani kwasów, ponieważ
mogą one spowodować uszkodzenie
urządzenia.
Powierzchnie emaliowane, pokrywkę i ko-
ronę palnika należy myć ciepłą wodą z do-
datkiem mydła.
Elementy ze stali nierdzewnej należy
umyć wodą, a następnie osuszyć miękką
ściereczką.
Ruszty nie nadają się do mycia w zmy-
warce; muszą być myte ręcznie .
Po umyciu upewnić się, czy ruszty są
umieszczone w prawidłowej pozycji.
Aby palniki działały prawidłowo, ramiona
rusztu powinny przecinać się w środku
palnika.
Należy zachować
szczególną ostroż-
ność podczas zakładania rusztów
nad palnikami, aby nie uszkodzić po-
wierzchni płyty grzejnej.
Po wyczyszczeniu urządzenia wytrzeć je do
sucha miękką szmatką.
PIEKARNIK – CODZIENNA EKSPLOATACJA
Włączanie i wyłączanie urządzenia
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekar-
nika na żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury
na żądaną temperaturę.
Wskaźnik temperatury włącza się gdy
temperatury w urządzeniu wzrasta.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy obró-
cić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
oraz pokrętło regulacji temperatury do
położenia wyłączenia.
Termostat bezpieczeństwa
Aby zapobiec niebezpiecznemu przegrzaniu
(w wyniku nieprawidłowego użycia urządze-
nia lub wad komponentów), piekarnik został
wyposażony w termostat bezpieczeństwa,
który w razie potrzeby wyłącza zasilanie. Pie-
karnik włącza się z powrotem automatycz-
nie po obniż
eniu temperatury.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Pozycja WYŁĄCZE-
NIA
Urządzenie jest wyłączone.
Oświetlenie piekarni-
ka
Świeci się bez włączania funkcji pieczenia.
Pieczenie tradycyjne
Ciepło dochodzi zarówno z grzałki górnej, jak i dolnej. Do pieczenia
mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Dolna grzałka
Ciepło dochodzi tylko z dolnej części piekarnika. Do pieczenia ciast
z kruchym spodem.
Pieczenie z nawie-
wem gorącego po-
wietrza
Do jednoczesnego pieczenia kilku różnych potraw. Do pieczenia do-
mowej roboty owoców w syropie oraz suszenia grzybów lub owoców
Termoobieg
Do pieczenia mięsa oraz do pieczenia mięsa i ciast wymagających
jednakowej temperatury, na więcej niż jednym poziomie, bez przeni-
kania zapachów.
Duży grill
Włączenie całej górnej grzałki. Do grillowania płaskich potraw w du-
żych ilościach. Do przyrządzania tostów. Maksymalna temperatu-
ra dla tej funkcji wynosi 210°C
electrolux 9
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Turbo grill
Grzałka grilla i wentylator pracują naprzemiennie, zapewniając obieg
gorącego powietrza wokół potraw. Do pieczenia dużych kawałków
mięsa. Maksymalna temperatura w przypadku tej funkcji wy-
nosi 210°C .
Pizza
Dolna grzałka bezpośrednio podgrzewa spód pizzy, quiche, paszte-
cików lub nadziewanych placków, natomiast wentylator wymusza
obieg powietrza, który wspomaga pieczenie dodatków lub nadzienia.
Rozmrażanie
Rozmrażanie zamrożonej żywności. Pokrętło regulacji temperatury
musi znajdować się w położeniu wyłączenia.
Wyświetlacz
1 2 3
456
1 Wskaźniki funkcji
2 Wyświetlacz zegara
3 Wskaźniki funkcji
4 Przycisk „ +
5 Przycisk wyboru
6 Przycisk „ -
Ustawianie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie za-
cznie migać wskaźnik żądanej funkcji.
2.
Czas pracy minutnika
, czas piecze-
nia
lub czas zakończenia pieczenia
ustawia się za pomocą przycisku " +
" lub " - ".
Zaświeci się wskaźnik odpowiedniej
funkcji.
Po upływie ustawionego czasu zacznie
migać odpowiedni wskaźnik funkcji i
przez 2 minuty rozlegać się będzie syg-
nał dźwiękowy.
W przypadku ustawienia funkcji Czas
trwania
i Czas zakończenia pie-
karnik wyłączy się automatycznie.
3. Nacisnąć dowolny przycisk, aby wyłą-
czyć sygnał.
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualna godzina Pokazuje aktualną godzinę. Służy do ustawiania, zmieniania i spraw-
dzania aktualnej godziny.
Minutnik Służy do odliczania ustawionego czasu.
Po upłynięciu ustawionego czasu emitowany jest sygnał dźwiękowy.
Funkcja nie ma wpływu na pracę piekarnika.
10 electrolux
Funkcja zegara Zastosowanie
Czas trwania Służy do ustawiania czasu pracy piekarnika.
Czas zakończenia
pieczenia
Służy do ustawiania godziny wyłączenia funkcji piekarnika.
Funkcje "Czas pieczenia" i "Czas za-
kończenia pieczenia"
można stoso-
wać jednocześnie programując piekar-
nik, aby automatycznie włączył i wyłą-
czył się w późniejszym czasie. W takim
przypadku należy najpierw ustawić
"Czas pieczenia"
, a następnie
"Czas zakończenia pieczenia"
.
Anulowanie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie za-
cznie migać wskaźnik żądanej funkcji.
2.
Nacisnąć i przytrzymać przycisk " - ".
Po kilku sekundach funkcja zegara zos-
tanie wyłączona.
Wkładanie akcesoriów piekarnika
Włożyć wsuwane akcesoria w taki sposób,
aby wgłębienia na bocznych krawędziach
znajdowały się z tyłu piekarnika i były skiero-
wane w dółł. Włożyć wsuwane akcesoria
między prowadnice jednego z poziomów
piekarnika.
Płytka blacha do pieczenia i ruszt pie-
karnika mają wgłębienia na bocznych
krawędziach. Wgłębienia te i kształt pro-
wadnic zabezpieczają akcesoria piekar-
nika przed przechyleniem.
Wkładanie rusztu wraz z płytką blachą
do pieczenia
Umieścić ruszt piekarnika na płytkiej blasze
do pieczenia. Wsunąć płytką blachę do pie-
czenia między prowadnice jednego z pozio-
mów piekarnika.
electrolux 11
PIEKARNIK – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
•Urządzenie posiada cztery poziomy umie-
szczania potraw. Poziomy umieszczania
potraw są liczone od dołu.
•Możliwe jest pieczenie różnych potraw
jednocześnie na dwóch poziomach.
Umieścić blachy na poziomach 1 i 3.
•Wewnątrz urządzenia lub na szybie drzwi
może skraplać się wilgoć. Jest to normal-
ne zjawisko. Zawsze należy odsunąć się
od urządzenia otwierając drzwi podczas
pieczenia. Aby ograniczyć zjawisko kon-
densacji pary wodnej, należy rozgrzewać
urządzenie przez 10 minut przed rozpo-
częciem pieczenia.
•Wycierać nadmiar wilgoci po każdym uży-
ciu urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść przed-
miotów bezpośrednio na dnie urządzenia
ani nie zakrywać jego elementów folią alu-
miniową. Może to wpłynąć na efekty pie-
czenia i spowodować uszkodzenie ema-
liowanej powłoki.
Pieczenie ciast
•Przed rozpoczęciem pieczenia piekarnik
należy rozgrzewać przez około 10 minut
Drzwi piekarnika nie należy otwierać
przed upływem co najmniej 3/4 ustawio-
nego czasu pieczenia
W przypadku wykorzystywania dwóch
blach do pieczenia jednocześnie, należy
pozostawić jeden pusty poziom między ni-
mi
Pieczenie mięsa i ryb
Nie piec kawałków mięsa mniejszych niż
1 kg. Pieczenie zbyt małych ilości mięsa
powoduje jego zbytnie wysuszenie.
W przypadku każdej bardzo tłustej potra-
wy, należy stosować tacę ociekacza, aby
nie dopuścić do zabrudzenia piekarnika,
które może okazać się trwałe.
Po upieczeniu mięsa, należy odczekać
około 15 minut przed jego pokrojeniem,
aby nie wyciekły soki.
•Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarni-
ku podczas pieczenia, należy wlać nieco
wody do tacki ociekacza. Aby nie dopuś-
cić do zadymienia, nale
ży uzupełniać wo-
dę.
Czas pieczenia
Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju
potrawy, jej konsystencji i ilości.
Na początku należy obserwować efekty pra-
cy piekarnika. Należy znaleźć optymalne us-
tawienia (ustawienie temperatury, czasu pie-
czenia itp.) dla naczyń używanych w urzą-
dzeniu, przepisów oraz ilości potraw.
Pieczenie tradycyjne
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa-
nia (minu-
ty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Ciasta prze-
kładane
250 emaliowana 3 - 150 25-30
Placek 1000 emaliowana 2 10 160-170 30-35
Ciasto droż-
dżowe z
jabłkami
2000 emaliowana 3 - 170-190 40-50
Szarlotka 1200+1200 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
1 15 180-200 50-60
Małe cias-
teczka
500 emaliowana 2 10 160-180 25-30
12 electrolux
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa-
nia (minu-
ty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Biszkopt
niskokalo-
ryczny
350 1 okrągła,
aluminiowa
blacha
(średnica:
26 cm)
1 10 160-170 25-30
Ciasto w
głębokiej
blasze
1500 emaliowana 2 - 160-170
45-55
1)
Kurczak ca-
ły
1350 ruszt na po-
ziomie 2,
głęboka bla-
cha na po-
ziomie 1
2 - 200-220 60-70
Połówki kur-
czaka
1300 ruszt na po-
ziomie 3,
głęboka bla-
cha na po-
ziomie 1
3 - 190-210 30-35
Pieczone
kotlety wie-
przowe
600 ruszt na po-
ziomie 3,
głęboka bla-
cha na po-
ziomie 1
3 - 190-210 30-35
Tarta 800 emaliowana 2 20 230-250 10-15
Nadziewane
ciasto droż-
dżowe
1200 emaliowana 2 10-15 170-180 25-35
Pizza 1000 emaliowana 2 10-15 200-220 30-40
Sernik 2600 emaliowana 2 - 170-190 60-70
Tarta jabłko-
wa
1900 emaliowana 1 10-15 200-220 30-40
Keks 2400 emaliowana 2 10-15 170-180
55-65
2)
Quiche Lor-
raine
1000 1 okrągła
blacha
(średnica:
26 cm)
1 10-15 220-230 40-50
Chleb wiej-
ski
750+750 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
1
18
3)
180-200 60-70
Rumuński
biszkopt
600+600 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
25 cm)
2/2 10 160-170 40-50
electrolux 13
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa-
nia (minu-
ty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Rumuński
biszkopt tra-
dycyjny
600+600 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
2/2 - 160-170 30-40
Drożdżówki 800 emaliowana 2 10-15 200-210 10-15
Rolada bisz-
koptowa
500 emaliowana 1 10 150-170 15-20
Bezy 400 emaliowana 2 - 100-120 40-50
Placek z
kruszonką
1500 emaliowana 3 10-15 180-190 25-35
Tort bisz-
koptowy
600 emaliowana 3 10 160-170 25-35
Babka pias-
kowa
600 emaliowana 2 10 180-200 20-25
1) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
3) Ustawić temperaturę 250°C na czas wstępnego nagrzewania.
Termoobieg
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa-
nia (minu-
ty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Ciasta prze-
kładane
250 emaliowana 3 10 140-150 20-30
Ciasta prze-
kładane
250 + 250 emaliowana 1/3 10 140-150 25-30
Ciasta prze-
kładane
250 + 250
+ 250
emaliowana 1/2/3 10 150-160 30-40
Placek 500 emaliowana 2 10 150-160 30-35
Placek 500 + 500 emaliowana 1/3 10 150-160 35-45
Placek 500 + 500
+ 500
emaliowana
1/2/4
1)
10 155-165 40-50
Ciasto droż-
dżowe z
jabłkami
2000 emaliowana 3 - 170-180 40-50
Szarlotka 1200 +
1200
2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
2/2 - 165-175 50-60
Małe cias-
teczka
500 emaliowana 2 10 150-160 20-30
14 electrolux
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa-
nia (minu-
ty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Małe cias-
teczka
500 + 500 emaliowana 1/3 10 150-160 30-40
Małe cias-
teczka
500 + 500
+ 500
emaliowana
1/2/4
1)
10 150-160 35-45
Biszkopt
niskokalo-
ryczny
350 1 okrągła,
aluminiowa
blacha
(średnica:
26 cm)
1 10 150-160 20-30
Ciasto w
głębokiej
blasze
1200 emaliowana 2 - 150-160
30-35
2)
Kurczak ca-
ły
1300 ruszt na po-
ziomie 2,
głęboka bla-
cha na po-
ziomie 1
2 - 170-180 40-50
Pieczeń
wieprzowa
800 ruszt na po-
ziomie 2,
głęboka bla-
cha na po-
ziomie 1
2 - 170-180 45-50
Nadziewane
ciasto droż-
dżowe
1200 emaliowana 2 20-30 150-160 20-30
Pizza 1000 +
1000
emaliowana 1/3 - 180-200 30-40
Pizza 1000 emaliowana 2 - 190-200 25-35
Sernik 2600 emaliowana 1 - 160-170 40-50
Tarta jabłko-
wa
1900 emaliowana 2 10-15 180-200 30-40
Keks 2400 emaliowana 2 10 150-160
35-40
2)
Quiche Lor-
raine
1000 1 okrągła
blacha
(średnica:
26 cm)
2 10-15 190-210 30-40
Chleb wiej-
ski
750+750 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
1
15-20
3)
160-170 40-50
Rumuński
biszkopt
600+600 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
25 cm)
2/2 10-15 155-165 40-50
electrolux 15
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa-
nia (minu-
ty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Rumuński
biszkopt tra-
dycyjny
600+600 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
2/2 - 150-160 30-40
Drożdżówki 800 emaliowana 3 15 180-200 10-15
Drożdżówki 800 + 800 emaliowana 1/3 15 180-200 15-20
Rolada bisz-
koptowa
500 emaliowana 3 10 150-160 15-25
Bezy 400 emaliowana 2 - 110-120 30-40
Bezy 400 + 400 emaliowana 1/3 - 110-120 45-55
Bezy 400 + 400
+ 400
emaliowana
1/2/4
1)
- 115-125 55-65
Placek z
kruszonką
1500 emaliowana 3 - 160-170 25-35
Tort bisz-
koptowy
600 emaliowana 2 10 150-160 25-35
Babka pias-
kowa
600 + 600 emaliowana 1/3 10 160-170 25-35
1) Po upieczeniu ciasta na 4. poziomie, należy je wyjąć i przełożyć na jego miejsce ciasto z poziomu 1. Piec przez
kolejne dziesięć minut.
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
3) Ustawić temperaturę 250°C na czas wstępnego nagrzewania.
Termoobieg
Potrawa Waga (g) Rodzaj blachy
Po-
ziom
umie-
szcze-
nia
po-
trawy
Nagrze-
wanie
wstęp-
ne (w
minu-
tach)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Ciasta prze-
kładane
250 emaliowana 3 10 150-160 20-30
Ciasta prze-
kładane
250 + 250 emaliowana 1/3 10 140-150 25-30
Ciasta prze-
kładane
250 + 250 +
250
emaliowana 1/2/4 10 150-160 30-35
Placek 1000 emaliowana 2 10 150-160 30-40
Placek 1000 + 1000 emaliowana 1/3 10 140-150 45-55
Placek 1000 +
1000 + 1000
emaliowana 1 /2/ 4 10 140-150 55-65
Ciasto droż-
dżowe z jabł-
kami
2000 emaliowana 3 10 170-180 40-50
16 electrolux
Potrawa Waga (g) Rodzaj blachy
Po-
ziom
umie-
szcze-
nia
po-
trawy
Nagrze-
wanie
wstęp-
ne (w
minu-
tach)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Szarlotka 1200 + 1200 2 okrągłe, aluminio-
we blachy (średnica:
20 cm)
2/3 10 170-180 50-60
Małe cias-
teczka
500 emaliowana 3 10 140-150 30-35
Małe cias-
teczka
500 + 500 emaliowana 1/3 10 140-150 25-30
Małe cias-
teczka
500 + 500 +
500
emaliowana 1/2/4 10 150-160 25-30
Biszkopt nis-
kokalorycz-
ny
350 1 okrągła, aluminio-
wa blacha (średni-
ca: 26 cm)
3 10 150-160 30-40
Ciasto w głę-
bokiej blasze
1200 emaliowana 3 - 150-160
40-50
1)
Kurczak cały 1400 ruszt na poziomie 2,
głęboka blacha na
poziomie 1
2 - 170-190 50-60
Pieczone
kotlety wie-
przowe
600 ruszt na poziomie 3,
głęboka blacha na
poziomie 1
3 - 180-200 30-40
Tarta 800 emaliowana 2 15 230-250 10-15
Nadziewane
ciasto droż-
dżowe
1200 emaliowana 3 20-30 160-170 20-30
Pizza 1000 + 1000 emaliowana 1/3 - 180-200 50-60
Sernik 2600 emaliowana 2 - 150-170 60-70
Tarta jabłko-
wa
1900 emaliowana 3 15 180-200 30-40
Keks 2400 emaliowana 3 10 150-170
50-60
2)
Quiche Lor-
raine
1000 1 okrągła blacha
(średnica: 26 cm)
2 15 210-230 35-45
Chleb wiejski 750+750 2 okrągłe, aluminio-
we blachy (średnica:
20 cm)
3
15
3)
180-190 50-60
Rumuński
biszkopt
600+600 2 okrągłe, aluminio-
we blachy (średnica:
25 cm)
2/2 10 150-170 40-50
Rumuński
biszkopt tra-
dycyjny
600+600 2 okrągłe, aluminio-
we blachy (średnica:
20 cm)
2/2 - 160-170 30-40
Drożdżówki 800 emaliowana 3 10 180-200 10-15
Drożdżówki 800 + 800 emaliowana 1/3 10 180-200 15-20
electrolux 17
Potrawa Waga (g) Rodzaj blachy
Po-
ziom
umie-
szcze-
nia
po-
trawy
Nagrze-
wanie
wstęp-
ne (w
minu-
tach)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Rolada bisz-
koptowa
500 emaliowana 3 10 150-170 10-15
Bezy 400 emaliowana 2 - 100-120 50-60
Bezy 400 + 400 emaliowana 1/3 - 100-120 55-65
Bezy 400 + 400 +
400
emaliowana 1/2/4 - 115-125 65-75
Placek z kru-
szonką
1500 emaliowana 2 10 170-180 20-30
Tort bisz-
koptowy
600 emaliowana 2 10 150-170 20-30
Babka pias-
kowa
600 + 600 emaliowana 1/3 10 150-170 20-30
1) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
3) Ustawić temperaturę 230°C na czas wstępnego nagrzewania.
Duży grill
Potrawa Waga (g)
Poziom
umieszcze-
nia potrawy
Czas wstęp-
nego nagrze-
wania (minu-
ty)
Temperatura
(°C)
Czas piecze-
nia/gotowa-
nia (minuty)
Tosty 500 3 4 250 2-4
Połówki kur-
czaka
1200 2 - 230 30+30
Befsztyki 1000 3 10 250 15+15
Pieczone kot-
lety wieprzowe
500 3 - 230 25+25
Turbo grill
Potrawa Waga (g)
Poziom
umieszcze-
nia potrawy
Czas wstęp-
nego nagrze-
wania (minu-
ty)
Temperatura
(°C)
Czas piecze-
nia/gotowa-
nia (minuty)
Tosty 500 3 10 230 3-5
Połówki kur-
czaka
1200 2 - 200 25+25
Pieczone kot-
lety wieprzowe
500 2 - 230 20+20
18 electrolux
Pizza
Potrawa Waga (g) Rodzaj blachy
Poziom umie-
szczenia po-
trawy
Czas
wstęp-
nego
nagrze-
wania
(minuty)
Tempe-
ratura
(°C)
Czas
pie-
cze-
nia/
goto-
wa-
nia
(mi-
nuty)
Szarlotka 1200 +
1200
2 okrągłe, aluminio-
we blachy (średnica:
20 cm)
2/2 - 170-180 50-60
Kurczak ca-
ły
1400 2 - 165-175 55-65
Połówki kur-
czaka
1350 2 - 165-175 30-35
Pizza 1000 +
1000
emaliowana, alumi-
niowa
1/2
1)
- 180-200 30
Pizza 1000 emaliowana 2 - 190-200 25-35
Quiche Lor-
raine
1000 2 10-15 210-220 20-30
1) Po 20 minutach zamienić blachy miejscami.
PIEKARNIK – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
•Przód urządzenia należy myć miękką
szmatką zwilżoną ciepłą wodą z dodat-
kiem środka do czyszczenia.
Powierzchnie metalowe należy czyścić
przy użyciu standardowego środka do
czyszczenia.
•Wnętrze piekarnika należy czyścić po każ-
dym użyciu. Ułatwi to usuwanie brudu i
pozwoli zapobiec przypaleniu resztek po-
traw.
Trudne do usunięcia zabrudzenia usunąć
specjalnym środkiem do czyszczenia pie-
karników.
Wszystkie akcesoria piekarnika należy
myć miękką szmatką zwilżoną ciepłą wo-
dą z dodatkiem środka do czyszczenia,
po każdym użyciu i pozostawić je, aż wy-
schną.
Akcesoriów pokrytych powłoką zapobie-
gającą przywieraniu nie wolno czyścić ich
agresywnymi środkami, ostrymi przed-
miotami ani myć w zmywarce. Może to
spowodować uszkodzenie powłoki zapo-
biegającej przywieraniu!
Prowadnice blach
Demontaż prowadnic
1. Odczepić przednią część prowadnic od
ścianki bocznej.
2. Odczepić tylną część prowadnic od
ścianki bocznej i wyjąć prowadnice.
electrolux 19
Mocowanie prowadnic
Założyć prowadnice w odwrotnej kolejności.
Zaokrąglone końce prowadnic muszą
być skierowane do przodu!
Czyszczenie drzwi piekarnika
Drzwi piekarnika mają dwie szyby zamonto-
wane jedna za drugą. W celu ułatwienia czy-
szczenia można wyjąć drzwi piekarnika oraz
szybę wewnętrzną.
Ostrzeżenie! Jeżeli drzwi są nadal
zamontowane w piekarniku, podczas
próby wyjęcia szyby wewnętrznej mogą
się zamknąć.
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem do
czyszczenia szklanych drzwi należy się
upewnić, że szyby całkowicie ostygły.
W przeciwnym wypadku istnieje ryzyko
ich pęknięcia.
Ostrzeżenie! Gdy szyby drzwi są
uszkodzone lub porysowane, szkło
staje się słabe i może pęknąć. Aby
temu zapobiec, należy wymienić szyby.
W celu uzyskania szczegółowych
zaleceń należy się skontaktować z
miejscowym punktem serwisowym.
Demontaż drzwi piekarnika i szyby
1. Otworzyć całkowicie drzwi i chwycić za
dwa zawiasy drzwi.
2. Podnieść i obrócić dźwignie na dwóch
zawiasach drzwi.
3. Przymknąć drzwi piekarnika do pierw-
szej pozycji otwarcia (do połowy). Na-
stępnie pociągnąć do przodu i wyjąć je
z zamocowania.
4. Ułożyć drzwi piekarnika na stabilnej po-
wierzchni przykrytej miękką tkaniną.
Odkręcić śrubokrętem 2 śruby z dolnej
krawędzi drzwi.
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EKK513519X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla