Lasagne
Dla 4 osób.
Składniki do sosu mięsnego:
• 100 g przerośniętego boczku
• 1 cebula
• 1 marchew
• 100 g selera naciowego
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 400 g mieszanego mięsa mielonego (wołowo-
wieprzowego)
• 100 ml bulionu mięsnego
• 1 mała puszka posiekanych pomidorów (ok.
400 g)
• oregano, tymianek, sól i pieprz
Składniki do sosu beszamelowego:
• 75 g masła
• 50 g mąki
• 600 ml mleka
• sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Dodać:
• łyżki masła
• 250 g zielonych płatów lasagne
• 50 g startego sera parmezan
• 50 g startego sera miękkiego
Sposób przygotowania:
Ostrym nożem wykroić z boczku skórkę i chrzą‐
stki, pokroić w drobną kostkę. Obrać cebulę i
marchew, umyć seler, wszystkie jarzyny pokroić
w drobną kostkę. W naczyniu żaroodpornym
podgrzać oliwę, podsmażyć boczek i pokrojone
w kostkę warzywa, stale wszystko mieszając.
Dodawać stopniowo mięso mielone, stale przy
tym wszystko mieszając, przysmażyć do kru‐
chości i zalać bulionem mięsnym. Przyprawić
sos mięsny pastą pomidorową, ziołami, solą i
pieprzem, gotować pod przykryciem na słabym
ogniu przez około 30 minut. W międzyczasie
przygotować sos beszamelowy: roztopić masło w
rondelku, dodać mąkę i podsmażyć na złocisty
kolor, stale mieszając. Dolewać stopniowo mle‐
ko, nie przestając mieszać. Doprawić sos solą,
pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować około
10 minut na wolnym ogniu bez przykrycia. Wy‐
smarować dużą prostokątną formę do zapieka‐
nek 1 łyżką masła. Ułożyć naprzemiennie war‐
stwami płaty makaronu, sos mięsny, sos besza‐
melowy i mieszankę serów. Na wierzchu powin‐
na znaleźć się warstwa sosu beszamelowego
posypanego serem. Pozostałe masło ułożyć w
drobnych płatkach na wierzchu potrawy.
– Czas pieczenia: 55 minut
– Poziom umieszczenia potrawy: 1
Moussaka
Dla 8–10 osób.
Składniki:
• 1 posiekana cebula
•oliwa z oliwek
• 1,5 kg mięsa mielonego
• 1 puszka posiekanych pomidorów (400 g)
• 50 g startego sera
• 4 łyżeczki tartej bułki
• sól i pieprz
• cynamon
• 1 kg ziemniaków
• 1,5 kg bakłażanów
• masło do smażenia
Składniki do sosu beszamelowego:
• 75 g masła
• 50 g mąki
• 600 ml mleka
• sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Dodać:
• 150 g startego sera
• 4 łyżki bułki tartej
• 50 g masła
Sposób przygotowania:
Dusić posiekaną cebulę w odrobinie oliwy z oli‐
wek, następnie dodać mięso mielone i gotować,
mieszając. Dodać posiekane pomidory, starty ser
ementaler i tartą bułkę, dobrze wymieszać i do‐
prowadzić do wrzenia. Następnie przyprawić so‐
lą, pieprzem oraz cynamonem i zdjąć z ognia.
Ziemniaki obrać i pokroić na plastry o grubości
1 cm; bakłażany umyć i pokroić na plastry o gru‐
bości 1 cm. Osuszyć wszystkie plastry papiero‐
wym ręcznikiem. Przyrumienić na patelni na du‐
żej ilości masła. W międzyczasie przygotować
sos beszamelowy: roztopić masło w rondelku,
dodać mąkę i podsmażyć na złocisty kolor, stale
mieszając. Dolewać stopniowo mleko, nie prze‐
stając mieszać. Doprawić sos solą, pieprzem i
gałką muszkatołową. Gotować około 10 minut na
wolnym ogniu bez przykrycia. Ułożyć pokrojone
w plastry ziemniaki na dnie wysmarowanej tłusz‐
czem formy do zapiekanek i posypać odrobiną
startego sera. Na wierzchu położyć warstwę ba‐
kłażanów. Na tej warstwie położyć część mięsnej
mieszanki. Polać sosem beszamelowym. Na‐
stępnie położyć kolejną warstwę ziemniaków, po‐
tem znowu bakłażany i mięso mielone. Na wierz‐
chu powinna znaleźć się warstwa sosu besza‐
melowego. Posypać resztą sera i tartą bułką. Po‐
lać roztopionym masłem.
– Czas pieczenia: 60 minut
10
www.electrolux.com