Electrolux EOB8956VAX Recipe book

Typ
Recipe book
.......................................................... .......................................................
PL PIEKARNIK PAROWY KSIĄŻKA KUCHARSKA
PROGRAMY AUTOMATYCZNE
Potrawy są podzielone na kilka kategorii w me‐
nu: Książka kucharska
•Ryby
•Drób
•Mięso
Potrawy z piekarnika
Pizza, placki i quiche
Ciasta, placki i ciasteczka
Chleb i bułki
Warzywa
Sosy i pasztety
Przystawki
Kilka dań
RYBY
Sztokfisz
Dla 4–6 osób.
Składniki:
800 g suszonego dorsza
2 łyżki oliwy z oliwek
2 duże cebule
6 obranych ząbków czosnku
2 pory
6 czerwonych papryk
1/2 puszki posiekanych pomidorów (200 g)
200 ml białego wina
200 ml bulionu (court bouillon)
pieprz, sól, tymianek, oregano
Sposób przygotowania:
Namoczyć suszonego dorsza przez noc. Następ‐
nego dnia odcedzić i umieścić w rondlu ze świe‐
żą wodą, postawić na ogniu i doprowadzić do
wrzenia. Następnie zdjąć z pola grzejnego i po‐
zostawić do ostygnięcia. Wlać oliwę z oliwek na
patelnię i rozgrzać. Obrać i drobno pokroić cebu‐
lę, rozgnieść obrane ząbki czosnku, pokroić i
umyć pory. Wrzucić razem na gorący tłuszcz i
podsmażyć przez krótką chwilę. Z papryki usu‐
nąć rdzeń i pokroić ją w paski. Następnie wrzucić
na patelnię z posiekanymi pomidorami. Dodać
białe wino oraz bulion i gotować przez jakiś czas
na wolnym ogniu. Przyprawić pieprzem, solą, ty‐
miankiem i oregano i gotować na wolnym ogniu
jeszcze przez 15 minut. Wyjąć przestudzonego
dorsza z rondla i osuszyć papierowym ręczni‐
kiem. Zdjąć skórę, usunąć ości i wszystkie płet
wy. Podzielić rybę na drobne cząstki i umieścić w
żaroodpornym naczyniu, wymieszaną z warzy‐
wami.
Czas pieczenia: 30 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Filet z ryby
Dla 4 osób.
Składniki:
600–700 g filetu z sandacza, łososia lub pstrą‐
ga
150 g startego sera
250 ml śmietany
50 g bułki tartej
1 łyżeczka estragonu
posiekana pietruszka
sól i pieprz
cytryna
•masło
Sposób przygotowania:
Skropić filety rybne sokiem z cytryny i pozosta‐
wić na chwilę, następnie zebrać nadmiar soku
papierowym ręcznikiem. Filety posypać z obyd
wu stron solą i pieprzem. Następnie ułożyć filety
w nasmarowanej masłem żaroodpornej formie.
Zmieszać razem starty ser, śmietanę, bułkę tar
tą, estragon i posiekaną pietruszkę. Natychmiast
polać mieszanką filety rybne i umieścić małe ka‐
wałki masła na mieszance.
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Ryba w soli
Dla 6 osób.
Składniki:
cała ryba, ok. 1,5–2 kg
2 niewoskowane cytryny
1 główka kopru włoskiego
4 gałązki świeżego tymianku
3 kg soli kamiennej
Sposób przygotowania:
Oczyścić rybę i natrzeć sokiem z dwóch niewo‐
skowanych cytryn. Pokroić koperek w cienkie
paski i nadziać rybę koperkiem oraz gałązkami
świeżego tymianku. Umieścić połowę soli ka‐
miennej w formie do pieczenia, na wierzch poło‐
2
www.electrolux.com
żyć rybę. Przykryć rybę drugą połową soli ka‐
miennej i mocno przycisnąć.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Ryba na parze
Dla 4 osób.
Składniki:
400 g ziemniaków
2 pęczki szczypioru
2 ząbki czosnku
1 mała puszka posiekanych pomidorów
(400 g)
4 filety z łososia
sok z cytryny
sól i pieprz
75 ml bulionu warzywnego
50 ml białego wina
1 gałązka świeżego rozmarynu
150 ml wina
1/2 pęczka świeżego tymianku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki i goto‐
wać w osolonej wodzie przez 25 minut, następ‐
nie odcedzić i pokroić na plasterki. Szczypior
umyć i drobno pokroić. Obrać ząbki czosnku i
pokroić na kawałki. Wymieszać szczypior i czos‐
nek z posiekanymi pomidorami. Skropić filety z
łososia sokiem z cytryny i pozostawić na chwilę.
Następnie osuszyć i przyprawić solą i pieprzem.
Wymieszać warzywa z ziemniakami i umieścić w
natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, przypra‐
wić, a na wierzch położyć łososia. Podlać bulio‐
nem warzywnym i winem, posypać rozmarynem i
tymiankiem.
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Nadziewane kalmary
Dla 4 osób.
Składniki:
1 kg średnich, oczyszczonych kalmarów
1 duża cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
90 g ugotowanego ryżu długoziarnistego
4 łyżki orzeszków piniowych
4 łyżki porzeczek (rodzynek)
2 łyżki posiekanej pietruszki
sól i pieprz
sok z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
150 ml wina
500 ml soku pomidorowego
Sposób przygotowania:
Intensywnie natrzeć kalmary solą, a następnie
opłukać pod bieżącą wodą. Obrać cebulę, drob‐
no posiekać i dusić w dwóch łyżkach oliwy z oli‐
wek, aż się zeszkli. Do cebuli dodać ryż długo‐
ziarnisty, orzeszki piniowe, porzeczki i posiekaną
pietruszkę, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z
cytryny. Luźno nadziać kalmary mieszanką i za‐
szyć otwór. Wlać cztery łyżki oliwy z oliwek do
brytfanny i podsmażyć kalmary na ogniu. Dodać
wino i sok pomidorowy. Przykryć brytfannę po‐
krywką i wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: 60 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Nadziewana ryba (pstrąg)
Składniki:
1 cytryna
•ryba
Sposób przygotowania:
Umyć rybę, osuszyć i skropić w środku i na zew‐
nątrz sokiem z cytryny. Pozostawić na chwilę, a
następnie przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć ry‐
bę w misce ze stali nierdzewnej z perforowaną
wkładką.
Czas pieczenia: 30 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
DRÓB
Udka kurczaka
Dla 2–4 osób.
Składniki:
4 udka kurczaka, każde o wadze 250 g
250 g crème fraîche
125 ml śmietany
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy curry
1/2 łyżeczki pieprzu
250 g pokrojonych pieczarek konserwowych
20 g mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania:
POLSKI 3
Oczyścić udka kurczaka i umieścić w brytfannie.
Wymieszać razem resztę składników i polać mie‐
szaniną udka kurczaka.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Coq au Vin
Dla 2–4 osób.
Składniki:
1 kurczak
•sól
•pieprz
1 łyżka mąki
50 g sklarowanego masła
500 ml białego wina
500 ml bulionu z kurczaka
4 łyżki sosu sojowego
1/2 pęczka pietruszki
1 gałązka tymianku
150 g pokrojonego w kostkę boczku
250 g oczyszczonych i pokrojonych na ćwiart‐
ki pieczarek kasztanowatych
12 obranych szalotek
2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Oczyścić kurczaka, przyprawić solą i pieprzem,
posypać mąką. Rozgrzać sklarowane masło w
brytfannie ustawionej na ogniu i przyrumienić
kurczaka ze wszystkich stron. Wlać białe wino,
bulion z kurczaka i sos sojowy, doprowadzić do
wrzenia. Dodać pietruszkę, tymianek, pokrojony
w kostkę boczek, pieczarki, szalotki i czosnek.
Ponownie doprowadzić do wrzenia, przykryć po‐
krywką i włożyć do piekarnika.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Pieczona kaczka w pomar.
Dla 2–4 osób.
Składniki:
1 kaczka (1,6–2,0 kg)
•sól
•pieprz
3 obrane i pokrojone w kostkę pomarańcze, z
których usunięto pestki
1/2 łyżeczki soli
2 pomarańcze na sok
150 ml sherry
Sposób przygotowania:
Oczyścić kaczkę, przyprawić solą oraz pieprzem
i natrzeć skórką pomarańczową. Nadziać kaczkę
pokrojonymi w kostkę, przyprawionymi solą po‐
marańczami i zaszyć. Umieścić kaczkę w bryt‐
fannie, piersią do dołu. Wycisnąć sok z pomarań‐
czy, wymieszać z sherry i polać kaczkę. Wstawić
kaczkę do piekarnika; po upływie 30 minut od‐
wrócić (wyemitowany zostanie sygnał dźwięko‐
wy).
Czas pieczenia: 90 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Nadziewany kurczak
Dla 2 osób.
Składniki:
1 kurczak, 1,2 kg (z podrobami)
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki papryki
50 g bułki tartej
3–4 łyżki mleka
1 posiekana cebula
1 pęczek posiekanej pietruszki
20 g masła
•1 jajko
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Oczyścić i osuszyć kurczaka. Wymieszać olej,
sól oraz paprykę i natrzeć kurczaka. Nadzienie:
Zmieszać bułkę tartą z mlekiem. Włożyć posie‐
kaną cebulę, pietruszkę oraz masło do rondla i
poddusić. Drobno posiekać serce, wątrobę oraz
żołądek i dodać jajko. Wymieszać wszystko ra‐
zem i przyprawić solą oraz pieprzem. Umieścić
kurczaka (piersią w dół) w brytfannie, wstawić do
piekarnika; po upływie 30 minut odwrócić (zosta‐
nie wyemitowany sygnał dźwiękowy).
Czas pieczenia: 90 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
MIĘSO
Casserole z wołowiną
Dla 4 osób.
Składniki:
600 g wołowiny
sól i pieprz
•mąka
4
www.electrolux.com
10 g masła
1 cebula
330 ml ciemnego piwa
2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki pasty pomidorowej
500 ml bulionu wołowego
Sposób przygotowania:
Pokroić wołowinę w kostkę, przyprawić solą oraz
pieprzem i posypać odrobiną mąki. Rozgrz
masło na patelni i przyrumienić kawałki mięsa.
Następnie włożyć je do formy do zapiekanek.
Cebulę obrać, drobno posiekać i lekko podsma‐
żyć w niewielkiej ilości masła, a następnie poło‐
żyć na warstwie mięsa. Zmieszać ciemne piwo,
brązowy cukier, przecier pomidorowy i bulion wo‐
łowy, wylać na patelnię i doprowadzić do wrze‐
nia. Następnie polać tą mieszanką mięso (powin‐
no być przykryte). Przykryć i wstawić do piekarni‐
ka.
Czas pieczenia: 120 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Udziec jagnięcy
Dla 6–8 osób.
Składniki:
2,7 kg udziec jagnięcy
30 ml oliwy z oliwek
•sól
•pieprz
3 ząbki czosnku
1 pęczek świeżego rozmarynu (ewentualnie 1
łyżeczka suszonego)
woda
Sposób przygotowania:
Umyć udziec i osuszyć, natrzeć oliwą z oliwek i
ponacinać. Przyprawić solą i pieprzem. Obrać i
pokroić ząbki czosnku, włożyć razem z gałązka‐
mi rozmarynu w nacięcia. Umieścić udziec w
brytfannie i dodać wodę; dno powinno być przy‐
kryte warstwą o głębokości 10-15 mm. Obrócić
pieczeń po około 30 minutach.
Czas pieczenia: 165 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Wołowina marynowana
Dla 4 osób.
Składniki:
1,5 kg mięsa wołowego
•sól
•pieprz
włoszczyzna z marynaty
Marynata:
•1 l wody
500 ml octu winnego
2 łyżeczki soli
15 ziaren pieprzu
15 owoców jałowca
5 liści laurowych
2 pęczki włoszczyzny (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
Doprowadzić wszystko do wrzenia i pozostawić
do ostygnięcia.
Polać wołowinę marynatą, aż zostanie w pełni
przykryta, i pozostawić na 5 dni.
Sposób przygotowania:
Wyjąć wołowinę z marynaty i osuszyć. Przypra‐
wić solą oraz pieprzem i przyrumienić ze wszyst‐
kich stron w brytfannie, dodać włoszczyznę z
marynaty. Wlać część marynaty do brytfanny;
dno powinno być przykryte warstwą o głębokości
10–15 mm. Przykryć brytfannę pokrywką i wsta‐
wić do piekarnika.
Czas pieczenia: 150 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Klops
Dla 4 osób.
Składniki:
2 suche bułki
1 cebula
3 łyżki posiekanej pietruszki
750 g mieszanego mięsa mielonego (wołowo-
wieprzowego)
•2 jajka
sól, pieprz i papryka
100 g plastrów boczku
Sposób przygotowania:
Namoczyć suche bułki w wodzie, a następnie
wycisnąć. Obrać cebulę i drobno posiekać, na‐
stępnie poddusić ją i dodać posiekaną pietrusz‐
kę. Wymieszać razem mięso mielone, jajka, wy‐
ciśnięte bułki i cebulę. Przyprawić solą, pieprzem
i papryką, umieścić w prostokątnej brytfannie i
przykryć plastrami boczku. Dodać odrobinę wody
i wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: 70 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Królik w musztardzie
Dla 4 osób.
POLSKI 5
Składniki:
2 króliki, każdy o wadze 800 g
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
2 grubo posiekane cebule
50 g pokrojonego w kostkę boczku
2 łyżki mąki
375 ml bulionu z kurczaka
125 ml białego wina
1 łyżeczka świeżego tymianku
125 ml śmietany
2 łyżki musztardy Dijon
Sposób przygotowania:
Pokroić króliki na 8 mniej więcej równych części,
przyprawić solą oraz pieprzem i przyrumienić ze
wszystkich stron w brytfannie ustawionej na polu
grzejnym. Wyjąć kawałki królika i podsmażyć ce‐
bulę oraz boczek na kolor złotobrązowy. Posy‐
pać mąką i zamieszać. Mieszając, wlać bulion z
kurczaka z białym winem i tymiankiem. Dopro
wadzić do wrzenia. Doprowadzić do wrzenia. Do‐
dać śmietanę i musztardę Dijon, włożyć z powro‐
tem mięso do brytfanny, przykryć pokrywką i
wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: 90 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Ossobuco
Dla 4–6 osób.
Składniki:
4 łyżki masła do przyrumienienia mięsa
4 plastry giczy cielęcej o grubości ok. 3–4 cm
(ciętych w poprzek kości)
4 drobno posiekane średnie marchewki
4 drobno posiekane łodygi selera
1 kg dojrzałych pomidorów, obranych ze skór‐
ki, przepołowionych, z usuniętym rdzeniem i
pokrojonych w kostkę
1 pęczek pietruszki, umytej i grubo posiekanej
4 łyżki masła
2 łyżki mąki na panierkę
6 łyżek oliwy z oliwek
250 ml białego wina
250 ml bulionu mięsnego
3 średniej wielkości cebule, obrane i drobno
posiekane
3 obrane i drobno pokrojone ząbki czosnku
1/2 łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki oregano
2 liście laurowe
2 goździki
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Roztopić 4 łyżki masła w brytfannie i dusić w nim
warzywa. Wyjąć warzywa z brytfanny. Umyć
plastry giczy cielęcej, osuszyć, przyprawić, a na
stępnie obtoczyć w mące. Otrzepać nadmiar mą‐
ki. Rozgrzać oliwę z oliwek i przyrumienić plastry
giczy na średnim ogniu na kolor złotobrązowy.
Wyjąć mięso i wylać nadmiar oliwy z oliwek z
brytfanny. Do pozostałych w brytfannie soków
mięsnych dodać 250 ml wina, przelać do rondla i
postawić na wolnym ogniu. Dodać 250 ml bulio‐
nu mięsnego oraz pietruszkę, tymianek, oregano
i pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawić solą i
pieprzem. Ponownie doprowadzić do wrzenia.
Włożyć warzywa do brytfanny, na wierzch poło‐
żyć mięso i polać sosem. Przykryć brytfannę po‐
krywką i wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: 120 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Golonka wieprzowa
Dla 4–6 osób.
Składniki:
1 golonka wieprzowa o wadze 0,8–1,2 kg
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki szlachetnej
1/2 łyżeczki bazylii
1 mała puszka krojonych pieczarek (280 g)
włoszczyzna (marchew, por, seler naciowy,
pietruszka)
woda
Sposób przygotowania:
Ponacinać skórę na całej golonce. Wymieszać
razem olej, sól, paprykę oraz bazylię i rozprowa‐
dzić tę mieszankę na golonce. Umieścić golonkę
w brytfannie i ułożyć na niej pieczarki. Dodać
włoszczyznę i wodę; dno naczynia powinno być
przykryte warstwą o głębokości 10–15 mm. Ob‐
rócić pieczeń po około 30 minutach.
Czas pieczenia: 160 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Łopatka wieprzowa
Dla 4–6 osób.
Składniki:
1,5 kg łopatki wieprzowej ze skórą, z młodej
świni
•sól
6
www.electrolux.com
•pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
150 g drobno pokrojonego selera naciowego
1 por, pokrojony w plastry
1 mała puszka drobno posiekanych pomido‐
rów (400 g)
250 ml śmietany
2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku
świeży rozmaryn i tymianek
Sposób przygotowania:
Ostrym nożem ponacinać skórę w romby. Przy‐
prawić solą oraz pieprzem i przyrumienić ze
wszystkich stron na oliwie z oliwek w brytfannie
ustawionej na polu grzejnym, następnie wyjąć.
Dusić w brytfannie seler naciowy i por w odrobi‐
nie oliwy z oliwek, następnie dodać pomidory,
śmietanę, ząbki czosnku, rozmaryn i tymianek,
zamieszać. Na wierzch położyć łopatkę wieprzo‐
wą. Wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: 130 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Królik
Dla 4 osób.
Składniki:
2 combry zajęcze
6 owoców jałowca (rozgniecionych)
sól i pieprz
30 g stopionego masła
125 ml kwaśnej śmietany
włoszczyzna (marchew, por, seler naciowy,
pietruszka)
Sposób przygotowania:
Natrzeć combry zajęcze rozgniecionymi owoca‐
mi jałowca, solą oraz pieprzem i posmarować
stopionym masłem. Umieścić combry w brytfan‐
nie, polać kwaśną śmietaną i dodać włoszczyz‐
nę.
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Nadziewany mostek cielęcy
Dla 4 osób.
Składniki:
1 bułka
•1 jajko
200 g mielonego mięsa
sól i pieprz
1 posiekana cebula
posiekana pietruszka
1 kg mostku cielęcego (z wyciętą kieszenią)
włoszczyzna (marchew, por, seler naciowy,
pietruszka)
50 g boczku
250 ml wody
Sposób przygotowania:
Namoczyć bułkę w wodzie, a następnie wycis‐
nąć. Wymieszać z jajkiem, mięsem mielonym,
solą, pieprzem, posiekaną cebulą i pietruszką.
Przyprawić mostek (z wyciętą kieszenią) i włożyć
mięsne nadzienie do kieszeni. Następnie zaszyć
otwór. Umieścić mostek w brytfannie, dodać wło‐
szczyznę, boczek i wodę. Obrócić pieczeń po
około 30 minutach.
Czas pieczenia: 100 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Szwedzka pieczeń świątecz.
Dla 4–6 osób
Składniki:
200g suszonych śliwek
150 ml białego wina
1,5 kg schabu wieprzowego lub cielęcego
(bez kości)
1 średnia cebula
jabłko
sól, pieprz i papryka
Sposób przygotowania:
Namoczyć śliwki w białym winie i zostawić na
dwie godziny. Opłukać mięso wodą, a następnie
wysuszyć. Ponacinać mięso od spodu i włożyć
śliwkę w każde nacięcie, wciskając ją jak najgłę‐
biej. Przyprawić mięso i włożyć je do brytfanny,
tak aby strona bez śliwek była skierowana do gó‐
ry. Obrać cebule i jabłko, pociąć na ósemki i roz‐
łożyć wokół pieczeni. Dolać wino, w którym mo‐
czyły się śliwki, do ćwierci litra wody i polać pie‐
czeń. Podawać z krokietami, zapiekanką ziem‐
niaczaną, brokułami lub podobnymi dodatkami.
Czas pieczenia: 60 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Gicz cielęca
Dla 4 osób.
Składniki:
1 tylna gicz cielęca 1,5–2 kg
4 plastry gotowanej szynki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
POLSKI 7
1 łyżeczka słodkiej papryki szlachetnej
1/2 łyżeczki bazylii
1 mała puszka krojonych pieczarek (280 g)
włoszczyzna (marchew, por, seler naciowy,
pietruszka)
woda
Sposób przygotowania:
Zrobić 8 podłużnych nacięć wokół giczy. Prze‐
kroić cztery plastry gotowanej szynki na pół i
umieścić po jednym kawałku w każdym nacięciu.
Wymieszać razem olej, sól, paprykę oraz bazylię
i rozprowadzić tę mieszankę na giczy. Umieścić
gicz w brytfannie i ułożyć na niej pieczarki. Do‐
dać włoszczyznę i wodę; dno naczynia powinno
być przykryte warstwą o głębokości 10–15 mm.
Obrócić pieczeń po około 30 minutach.
Czas pieczenia: 160 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Dzik
Dla 4 osób.
Składniki:
1,5 kg mięsa z dzika (łopatki)
•sól
•pieprz
włoszczyzna z marynaty
1 mała puszka kurek
Marynata:
1,5 l czerwonego wina
150 g selera (korzeniowego)
•150 g marchwi
2 cebule
5 liści laurowych
5 goździków
2 pęczki włoszczyzny (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
Doprowadzić wszystko do wrzenia i pozostawić
do ostygnięcia.
Polać mięso marynatą, aż zostanie w pełni przy‐
kryte, i pozostawić na 3 dni.
Sposób przygotowania:
Wyjąć mięso z marynaty i osuszyć. Przyprawić
solą oraz pieprzem i przyrumienić ze wszystkich
stron w brytfannie ustawionej na polu grzejnym.
Dodać kurki i część włoszczyzny z marynaty.
Wlać marynatę do brytfanny; dno powinno być
przykryte warstwą o głębokości 10–15 mm. Przy‐
kryć brytfannę pokrywką i wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: 140 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
POTRAWY Z PIEKARNIKA
Casserole z kapusty
Dla 4 osób.
Składniki:
1 kapusta (800 g)
majeranek
1 cebula
olej do podsmażenia
400 g mięsa mielonego
250 g ryżu długoziarnistego
sól, pieprz i papryka
1 litr bulionu mięsnego
200 ml crème fraîche
100 g startego sera
Sposób przygotowania:
Pokroić kapustę na ćwiartki i wykroić głąb. Zblan‐
szować w osolonej wodzie przyprawionej maje‐
rankiem. Cebulę obrać, drobno posiekać i lekko
podsmażyć w niewielkiej ilości oleju. Następnie
dodać mięso mielone i ryż długoziarnisty, pod‐
smażyć i przyprawić solą, pieprzem oraz papry‐
ką. Dodać bulion mięsny i gotować pod przykry‐
ciem na wolnym ogniu przez 20 minut. Ułożyć
warstwami w naczyniu kapustę i mieszankę ryżu
oraz mięsa mielonego. Polać potrawę śmietaną
crème fraîche i posypać serem.
Czas pieczenia: 60 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Cannelloni
Dla 4 osób.
Składniki do nadzienia:
50 g posiekanej cebuli
30 g masła
350 g posiekanych liści szpinaku
100 g crème fraîche
200 g świeżego łososia, pokrojonego w kostkę
200 g okonia nilowego, pokrojonego w kostkę
150 g krewetek
150 g małży
sól i pieprz
Składniki do sosu beszamelowego:
75 g masła
50 g mąki
600 ml mleka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Dodać:
8
www.electrolux.com
1 opakowanie cannelloni
50 g startego sera parmezan
150 g startego sera
40 g masła
Sposób przygotowania:
Włożyć do rondelka posiekaną cebulę i podsma‐
żyć na maśle, aż się zeszkli. Dodać posiekane
liście szpinaku i gotować krótko na wolnym og‐
niu. Dodać śmietanę crème fraîche, wymieszać i
pozostawić do ostygnięcia. W międzyczasie
przygotować sos beszamelowy: roztopić masło w
rondelku, dodać mąkę i podsmażyć na złocisty
kolor, stale mieszając. Dolewać stopniowo mle‐
ko, nie przestając mieszać. Doprawić sos solą,
pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować około
10 minut na wolnym ogniu bez przykrycia. Dodać
do przestudzonego szpinaku łososia, okonia,
małże, krewetki, sól oraz pieprz i wymieszać.
Wysmarować dużą prostokątną formę do zapie‐
kanek 1 łyżką masła. Wypełnić cannelloni szpi‐
nakiem i umieścić w formie do pieczenia. Wypeł‐
nić sosem beszamelowym przestrzeń pomiędzy
rzędami cannelloni. Na wierzchu powinna zna‐
leźć się warstwa sosu beszamelowego posypa‐
nego serem. Pozostałe masło ułożyć w drobnych
płatkach na wierzchu potrawy.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Zapiekanka z cykorii
Dla 4 osób.
Składniki:
8 średnich cykorii
8 plastrów gotowanej szynki
30 g masła
1,5 łyżki mąki
150 ml bulionu warzywnego (z cykorii)
5 łyżek mleka
100 g startego sera
Sposób przygotowania:
Przepołowić cykorie i usunąć gorzki rdzeń. Umyć
je dokładnie i gotować przez 15 minut we wrzą‐
cej wodzie. Wyjąć połówki cykorii z wody, od‐
świeżyć w zimnej wodzie i złożyć z powrotem w
całość. Następnie owinąć każdą cykorię plastrem
szynki i włożyć do wysmarowanej tłuszczem for‐
my do zapiekanek. Stopić masło i dodać mąkę.
Krótko podsmażyć i dolać bulion warzywny oraz
mleko. Doprowadzić do wrzenia. Dodać do sosu
50 g sera i wymieszać. Polać sosem cykorie. Po‐
sypać zapiekankę resztą sera.
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Kluski frankońskie
Dla 6–8 osób.
Składniki:
Około 1000 g pasków z indyka
1 mała puszka grzybów (małe kapelusze)
500 g posiekanej cebuli
1 kg ciasta na kluski
400 g startego sera
250 ml śmietany
Sposób przygotowania:
Przyprawić paski z indyka solą, pieprzem, papry‐
ką itp. Podsmażyć posiekaną cebulkę. Dokładnie
odsączyć grzyby. Następnie zmieszać mięso, ce‐
bulę i grzyby i przełożyć do naczynia żaroodpor‐
nego. Wymieszać ciasto na knedle i ser, a na‐
stępnie wyłożyć na mieszankę z indyka. Następ‐
nie polać śmietaną.
Czas pieczenia: 75 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Pokusa Janssona
Dla 4 osób.
Składniki:
8–10 ziemniaków
2 cebule
125 g filetów anchois
300 ml śmietany
2 łyżki bułki tartej
•pieprz
świeżo posiekany tymianek
2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w cienkie paski.
Cebulę obrać i pokroić w paski. Wysmarować
masłem żaroodporną formę do pieczenia.
Umieścić jedną trzecią ziemniaków i cebuli w na‐
czyniu. Na wierzch położyć połowę filetów an‐
chois i przykryć jedną trzecią cebuli i ziemnia‐
ków. Na wierzch położyć resztę filetów anchois.
Przykryć resztą cebuli i ziemniaków, tak aby
ziemniaki stanowiły górną warstwę. Posypać pie‐
przem i posiekanym tymiankiem. Polać zalewą z
anchois i dodać śmietanę. Posypać tartą bułką, a
na wierzch położyć małe kawałki masła.
Czas pieczenia: 60 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
POLSKI 9
Lasagne
Dla 4 osób.
Składniki do sosu mięsnego:
100 g przerośniętego boczku
1 cebula
1 marchew
100 g selera naciowego
2 łyżki oliwy z oliwek
400 g mieszanego mięsa mielonego (wołowo-
wieprzowego)
100 ml bulionu mięsnego
1 mała puszka posiekanych pomidorów (ok.
400 g)
oregano, tymianek, sól i pieprz
Składniki do sosu beszamelowego:
75 g masła
50 g mąki
600 ml mleka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Dodać:
łyżki masła
250 g zielonych płatów lasagne
50 g startego sera parmezan
50 g startego sera miękkiego
Sposób przygotowania:
Ostrym nożem wykroić z boczku skórkę i chrzą‐
stki, pokroić w drobną kostkę. Obrać cebulę i
marchew, umyć seler, wszystkie jarzyny pokroić
w drobną kostkę. W naczyniu żaroodpornym
podgrzać oliwę, podsmażyć boczek i pokrojone
w kostkę warzywa, stale wszystko mieszając.
Dodawać stopniowo mięso mielone, stale przy
tym wszystko mieszając, przysmażyć do kru‐
chości i zalać bulionem mięsnym. Przyprawić
sos mięsny pastą pomidorową, ziołami, solą i
pieprzem, gotować pod przykryciem na słabym
ogniu przez około 30 minut. W międzyczasie
przygotować sos beszamelowy: roztopić masło w
rondelku, dodać mąkę i podsmażyć na złocisty
kolor, stale mieszając. Dolewać stopniowo mle‐
ko, nie przestając mieszać. Doprawić sos solą,
pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować około
10 minut na wolnym ogniu bez przykrycia. Wy‐
smarować dużą prostokątną formę do zapieka‐
nek 1 łyżką masła. Ułożyć naprzemiennie war‐
stwami płaty makaronu, sos mięsny, sos besza‐
melowy i mieszankę serów. Na wierzchu powin‐
na znaleźć się warstwa sosu beszamelowego
posypanego serem. Pozostałe masło ułożyć w
drobnych płatkach na wierzchu potrawy.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Moussaka
Dla 8–10 osób.
Składniki:
1 posiekana cebula
•oliwa z oliwek
1,5 kg mięsa mielonego
1 puszka posiekanych pomidorów (400 g)
50 g startego sera
4 łyżeczki tartej bułki
sól i pieprz
cynamon
1 kg ziemniaków
1,5 kg bakłażanów
masło do smażenia
Składniki do sosu beszamelowego:
75 g masła
50 g mąki
600 ml mleka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Dodać:
150 g startego sera
4 łyżki bułki tartej
50 g masła
Sposób przygotowania:
Dusić posiekaną cebulę w odrobinie oliwy z oli‐
wek, następnie dodać mięso mielone i gotować,
mieszając. Dodać posiekane pomidory, starty ser
ementaler i tartą bułkę, dobrze wymieszać i do‐
prowadzić do wrzenia. Następnie przyprawić so‐
lą, pieprzem oraz cynamonem i zdjąć z ognia.
Ziemniaki obrać i pokroić na plastry o grubości
1 cm; bakłażany umyć i pokroić na plastry o gru‐
bości 1 cm. Osuszyć wszystkie plastry papiero‐
wym ręcznikiem. Przyrumienić na patelni na du‐
żej ilości masła. W międzyczasie przygotować
sos beszamelowy: roztopić masło w rondelku,
dodać mąkę i podsmażyć na złocisty kolor, stale
mieszając. Dolewać stopniowo mleko, nie prze‐
stając mieszać. Doprawić sos solą, pieprzem i
gałką muszkatołową. Gotować około 10 minut na
wolnym ogniu bez przykrycia. Ułożyć pokrojone
w plastry ziemniaki na dnie wysmarowanej tłusz‐
czem formy do zapiekanek i posypać odrobiną
startego sera. Na wierzchu położyć warstwę ba‐
kłażanów. Na tej warstwie położyć część mięsnej
mieszanki. Polać sosem beszamelowym. Na‐
stępnie położyć kolejną warstwę ziemniaków, po‐
tem znowu bakłażany i mięso mielone. Na wierz‐
chu powinna znaleźć się warstwa sosu besza‐
melowego. Posypać resztą sera i tartą bułką. Po‐
lać roztopionym masłem.
Czas pieczenia: 60 minut
10
www.electrolux.com
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Zapiekanka z makaronu
Dla 2–4 osób.
Składniki:
•1 litr wody
•sól
250 g tagliatelle
250 g szynki gotowanej
20 g masła
1 pęczek pietruszki
1 cebula
•100 g masła
•1 jajko
250 ml mleka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
50 g startego sera parmezan
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę z odrobiną soli. Do wrzącej
osolonej wody wrzucić tagliatelle i gotować przez
ok. 12 minut. Następnie odcedzić. Szynkę po‐
kroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Pie‐
truszkę posiekać, cebulę obrać i także posiekać.
Dusić na patelni. Wysmarować formę do zapie‐
kanki odrobiną masła. Wymieszać tagliatelle,
szynkę oraz duszoną pietruszkę i cebulę. Włożyć
do formy. Zmieszać jajka z mlekiem, przyprawić
solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i polać
tą mieszanką makaron. Posypać zapiekankę
parmezanem.
Czas pieczenia: 45 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Zapiekanka ziemniaczana
Dla 4–6 osób.
Składniki:
1000 g ziemniaków
1 łyżeczka soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
2 ząbki czosnku
200 g startego sera
200 ml mleka
200 ml śmietany
4 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry, osu‐
szyć i przyprawić. Natrzeć ząbkiem czosnku ża‐
roodporną formę do zapiekanek i wysmarować
naczynie odrobiną masła. Rozłożyć połowę przy‐
prawionych plastrów ziemniaków w naczyniu i
posypać je startym serem. Ułożyć pozostałe
plastry ziemniaków na tej warstwie i posypać re‐
sztą sera. Rozgnieść drugi ząbek czosnku i roz‐
mieszać go razem z mlekiem i śmietaną. Polać
tą mieszanką ziemniaki i rozłożyć małe kawałki
masła na zapiekance.
Czas pieczenia: 65 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
PIZZA, PLACKI I QUICHE
Tarta cebulowa
Dla 4–6 osób.
Składniki do ciasta:
300 g mąki
20 g drożdży
125 ml mleka
•1 jajko
50 g masła
3 g soli
Składniki na wierzch:
750 g cebuli
250 g boczku
•3 jajka
250 g crème fraîche
125 ml mleka
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, na środku zrobić zagłę‐
bienie. Drożdże pokroić, umieścić w zagłębieniu,
wymieszać z mlekiem i odrobiną mąki z obrzeża.
Posypać mąką i pozostawić do wyrośnięcia w
ciepłym miejscu, aż na warstwie mąki pojawią
się pęknięcia. Dodać jajko i masło na brzegu mą‐
ki. Ze wszystkich składników zagnieść elastycz‐
ne ciasto drożdżowe. Pozostawić ciasto do wy‐
rośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją
objętość. W międzyczasie obrać cebulę, prze‐
kroić na ćwiartki i drobno pokroić w cienkie plas‐
try. Pokroić boczek w kostki i przyrządzić z cebu‐
lą, nie dopuszczając do zbrązowienia. Odstawić
do wystygnięcia. Rozwałkować ciasto i umieścić
na wysmarowanej tłuszczem blasze, ponakłuwać
spód widelcem i unieść krawędzie. Ponownie po‐
zostawić do wyrośnięcia. Zmieszać jajka, śmieta‐
nę crème fraîche, mleko, sól i pieprz. Rozprowa‐
dzić wystudzoną cebulę z boczkiem na spodzie z
ciasta. Rozprowadzić i wygładzić mieszaninę na
całej powierzchni.
Czas pieczenia: 45 minut
POLSKI 11
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Pierogi
30 niewielkich sztuk.
Składniki do ciasta:
250 g mąki z pszenicy orkisz
•250 g masła
250 g chudego twarogu
•sól
Składniki do nadzienia:
1 główka białej kapusty (400 g)
50 g boczku
2 łyżki sklarowanego masła
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
3 łyżki kwaśnej śmietany
•2 jajka
Inne:
Blacha do pieczenia wyłożona pergaminem
Sposób przygotowania:
Zagnieść ciasto z mąki, masła, twarogu i odrobi‐
ny soli. Włożyć ciasto do lodówki. Białą kapustę
pokroić w cienkie paski. Boczek pokroić w kostkę
i podsmażyć na sklarowanym maśle. Dodać ka‐
pustę i podsmażyć, aż zmięknie. Przyprawić so‐
lą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i dodać
kwaśną śmietanę. Dusić do czasu, aż cały płyn
wyparuje. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i
pokroić w kostkę. Dodać do kapusty, wymieszać
i pozostawić do ostygnięcia. Rozwałkować ciasto
i wykroić z niego koła o średnicy 8 cm. Umieścić
odrobinę nadzienia na środku każdego koła i za‐
winąć ciasto. Docisnąć krawędzie widelcem.
Umieścić pierogi na wyłożonej pergaminem bla‐
sze do pieczenia i posmarować żółtkiem.
Czas pieczenia: 20 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Pizza
Dla 4 osób.
Składniki do ciasta:
14 g drożdży
200 ml wody
•300 g mąki
•3 g soli
1 łyżka oleju
Składniki na wierzch:
1/2 małej puszki posiekanych pomidorów
(200 g)
200 g startego sera
100 g salami
100 g szynki gotowanej
150 g pieczarek (z puszki)
150 g sera feta
oregano
Inne:
Wysmarowana tłuszczem blacha do pieczenia
ciasta
Sposób przygotowania:
Pokruszyć drożdże do miski i rozpuścić w wo‐
dzie. Wymieszać sól z mąką i dodać wraz z ole‐
jem do drożdży w misce. Zagniatać składniki tak
długo, aż ciasto nabierze elastyczności i przesta‐
nie przyklejać się do miski. Następnie odstawić
ciasto w ciepłe miejsce, aż dwukrotnie zwiększy
swoją objętość. Rozwałkować ciasto i ułożyć na
wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia,
spód ponakłuwać widelcem. Porozkładać kolejno
składniki na spodzie w podanej kolejności.
Czas pieczenia: 25 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Quiche Lorraine
Dla 2–4 osób.
Składniki na ciasto:
200 g mąki
•2 jajka
100 g masła
1/2 łyżeczki soli
odrobina pieprzu
1 szczypta gałki muszkatołowej
Składniki na wierzch:
150 g startego sera
200 g gotowanej szynki lub chudego boczku
•2 jajka
250 g kwaśnej śmietany
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Inne:
Czarna forma do pieczenia o średnicy 28 cm,
wysmarowana tłuszczem
Sposób przygotowania:
Umieścić mąkę, masło, jajka i przyprawy w mis‐
ce i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić ciasto na
kilka godzin do lodówki. Następnie rozwałkować
ciasto i włożyć do wysmarowanej tłuszczem
czarnej formy do pieczenia. Ponakłuwać spód
widelcem. Rozłożyć boczek na cieście. Na pole‐
wę zmieszać ze sobą jajka, kwaśną śmietanę i
przyprawy. Następnie dodać ser. Nanieść pole‐
wę na boczek.
Czas pieczenia: 45 minut
12
www.electrolux.com
Poziom umieszczenia potrawy: 2
CIASTA, PLACKI I CIASTECZKA
Ciasto migdałowe
Składniki do ciasta:
5 jajek
•200 g cukru
100 g marcepanu
200 ml oliwy z oliwek
•450 g mąki
1 łyżka cynamonu
1 opakowanie proszku do pieczenia (około
15 g)
50 g posiekanych orzeszków pistacjowych
125 g mielonych migdałów
300 ml mleka
Składniki na wierzch:
200 g dżemu morelowego
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki gorącej wody
płatki migdałowe
Inne:
Forma do pieczenia o średnicy 28 cm
Sposób przygotowania:
Utrzeć jajka, cukier i marcepan na puszystą ma‐
sę, mieszając przez 5 minut. Następnie powoli
dodać do masy jajecznej oliwę z oliwek. Przesiać
przez sito mąkę, cynamon oraz proszek do pie‐
czenia i wymieszać, następnie dodać do mąki
posiekane orzeszki pistacjowe i mielone migdały.
Dodać mąkę z mlekiem do ciasta i wymieszać.
Wyłożyć na formę posypaną bułką tartą na dnie.
Po upieczeniu:
Rozgrzać dżem morelowy i posmarować nim
ciasto za pomocą pędzla; pozostawić do ostyg‐
nięcia. Wymieszać cukier puder z cynamonem i
gorącą wodą; następnie rozprowadzić na cieście.
Następnie od razu posypać powierzchnię ciasta
płatkami migdałowymi.
Czas pieczenia: 70 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Brownies
Składniki:
250 g zwykłej czekolady
•250 g masła
•375 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego (około 16 g)
1 szczypta soli
5 łyżek wody
5 jajek
375 g orzechów włoskich
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Połamać czekoladę na duże kawałki i roztopić
metodą kąpieli wodnej. Utrzeć masło z cukrem,
cukrem waniliowym, solą i wodą, dodać jajka i
stopioną czekoladę. Orzechy włoskie grubo po‐
siekać, wymieszać z mąką oraz proszkiem do
pieczenia i dodać do masy czekoladowej. Głębo
ką blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem,
umieścić ciasto na blasze i wyrównać.
Po upieczeniu:
Pozostawić do ostygnięcia, usunąć pergamin i
pokroić ciasto na kwadratowe kawałki.
Czas pieczenia: 50 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Ciasto cappuccino
Dla 4–6 osób.
Składniki do ciasta:
100 g miękkiego masła
90 g cukru
2 żółtka
nasiona z jednej laski wanilii
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w
50ml gorącej wody)
2 białka
50 g mąki
50 g mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki do polewy:
250 ml soku pomarańczowego
50 g cukru
1 szczypta cynamonu
20 ml likieru pomarańczowego
Składniki do wykończenia:
200 ml bitej śmietany, aby przyozdobić danie
Inne:
6 małych foremek lub salaterek wysmarowa‐
nych masłem
Sposób przygotowania:
Utrzeć na kremową masę masło, cukier, żółtka,
nasiona z jednej laski wanilii, a następnie dodać
rozpuszczoną kawę. Białka ubić. Przesiać mąkę,
mąkę kukurydzianą oraz proszek do pieczenia i
POLSKI 13
dodawać do mieszanki na przemian z białkami.
Wymieszać. Rozlać mieszankę do wysmarowa‐
nych masłem małych foremek lub salaterek.
Po upieczeniu:
Umieścić sok pomarańczowy, cukier, cynamon
oraz likier pomarańczowy w rondelku i trzymać
na wolnym ogniu, aż polewa nabierze konsysten‐
cji syropu. Ciepłe ciastka wyłożyć na talerz dese‐
rowy, udekorować polewą i bitą śmietaną.
Czas pieczenia: 40 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Ciasto marchewkowe
Składniki do ciasta:
150 ml oleju słonecznikowego
100 g brązowego cukru
•2 jajka
75 g syropu
•175 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g drobno startej marchwi
75 g rodzynek sułtańskich
25 g wiórków kokosowych
Składniki na wierzch:
50 g masła
150 g serka twarogowego
40 g cukru kryształu
mielone orzechy laskowe
Inne:
Okrągła forma do pieczenia o średnicy 22 cm,
natłuszczona
Sposób przygotowania:
Utrzeć olej słonecznikowy, brązowy cukier, jajka i
syrop. Dodać resztę składników do ciasta i wy‐
mieszać. Wyłożyć ciasto na natłuszczoną formę
do pieczenia.
Po upieczeniu:
Zmieszać masło, serek twarogowy i cukier krysz‐
tał (w razie potrzeby rozcieńczyć odrobiną mle‐
ka). Po ostygnięciu ciasta wyłożyć na nie masę
serową i posypać mielonymi orzechami laskowy‐
mi.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Sernik
Składniki do ciasta:
150 g mąki
70 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (około 8 g)
•1 jajko
70 g miękkiego masła
Składniki do ciasta serowego:
3 białka
50 g rodzynek
2 łyżki rumu
750 g chudego twarogu
3 żółtka
200 g cukru
sok z jednej cytryny
200 g crème fraîche
1 opakowanie budyniu w proszku o smaku
waniliowym (40 g lub odpowiednia ilość prosz‐
ku do przygotowania deseru z 500ml mleka)
Inne:
Czarna okrągła forma do pieczenia o średnicy
26 cm, natłuszczona
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski. Dodać resztę składni‐
ków i wymieszać ręcznym mikserem. Następnie
odstawić ciasto na 2 godziny do lodówki. Mniej
więcej 2/3 ciasta ułożyć na natłuszczonym spo‐
dzie formy do ciasta i ponakłuwać w wielu miejs‐
cach widelcem. Z pozostałego ciasta uformować
rant o wysokości około 3 cm. Ubić białka na
sztywno za pomocą miksera. Opłukać rodzynki,
dokładnie odsączyć, spryskać rumem i odstawić,
aby dobrze nasiąkły. Dodać do miski chudy twa‐
róg, żółtka, cukier, sok z cytryny, śmietanę crè‐
me fraîche i budyń w proszku, a następnie do‐
brze wszystko wymieszać. Na końcu dokładnie
wymieszać ubite białka i rodzynki z ciastem twa‐
rogowym.
Czas pieczenia: 85 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Placek serowy
Składniki:
1,5 warstwy oryginalnego kruchego ciasta
szwajcarskiego lub ciasta francuskiego (roz‐
wałkowane w kwadrat)
500 g startego sera
200 ml śmietany
100 ml mleka
•4 jajka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
14
www.electrolux.com
Wyłożyć ciasto na dobrze wysmarowaną tłusz‐
czem blachę do pieczenia. Ponakłuwać całe
ciasto widelcem. Równo rozłożyć ser na cieście.
Wymieszać śmietanę, mleko oraz jajka i dodać
sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Jeszcze raz
dobrze wymieszać i polać ser powstałą mieszan‐
ką.
Czas pieczenia: 40 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Ciasteczka serowe
Składniki:
400 g sera feta
•2 jajka
3 łyżki posiekanej pietruszki naciowej
czarny pieprz
80 ml oliwy z oliwek
375 g ciasta listkowanego (filo)
Sposób przygotowania:
Zmieszać ser feta, jajka, pietruszkę i pieprz.
Przykryć ciasto listkowane wilgotnym ręcznikiem,
aby nie wysychało. Ułożyć 4 warstwy ciasta jed‐
na na drugiej, smarując każdą warstwę oliwą.
Pociąć na 4 paski o długości ok. 7 cm. Kłaść po
2 kopiaste łyżki mieszanki z serem feta na rogu
każdego paska i składać go w trójkąt. Układać
odwrócone na blasze do pieczenia i smarować
oliwą.
Czas pieczenia: 25 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Placek z wiśniami
Składniki:
500 g chleba
750 ml mleka
1 szczypta soli
80 g cukru
•4 jajka
2 słoiki kwaśnych wiśni
50 g masła
Inne:
Wysmarowana tłuszczem forma do pieczenia
Sposób przygotowania:
Pokroić chleb na kromki. Zmieszać mleko, sól,
cukier oraz jajka i polać tą mieszanką chleb, wy‐
mieszać i pozostawić do nasiąknięcia. Odcedzić
wiśnie i dodać do mieszanki. Wyłożyć mieszankę
na wysmarowaną formę do pieczenia. Na wierz‐
chu umieścić kawałki masła.
Czas pieczenia: 45 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Ciasto owocowe
Składniki:
200 g masła
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (około 8 g)
1 szczypta soli
•3 jajka
300 g mąki
1/2 opakowania proszku do pieczenia (około
8 g)
125 g porzeczek
125 g rodzynek
60 g posiekanych migdałów
60 g kandyzowanej skórki cytrynowej lub po‐
marańczowej
60 g posiekanych kandyzowanych wiśni
70 g całych zblanszowanych migdałów
Inne:
Czarna okrągła forma do pieczenia o średnicy
24 cm
margaryna do natłuszczenia formy
bułka tarta do posypania formy
Sposób przygotowania:
Utrzeć w misce masło, cukier, cukier waniliowy i
sól na puszystą masę. Następnie dodawać po
jednym jajku i dalej ucierać na puszystą masę.
Do masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i
wymieszać. Dodać owoce i wymieszać. Przeło‐
żyć ciasto do przygotowanej formy i rozprowa‐
dzić w taki sposób, aby środek był nieco wklęsły
w stosunku do krawędzi. Udekorować krawędzie
i środek ciasta całymi zblanszowanymi migdała‐
mi. Umieścić ciasto w piekarniku.
Czas pieczenia: 100 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Tarta owocowa
Składniki na ciasto:
200 g mąki
1 szczypta soli
125 g masła
•1 jajko
50 g cukru
50 ml zimnej wody
Składniki do nadzienia:
POLSKI 15
Owoce sezonowe (400 g jabłek, brzoskwiń,
wiśni itp.)
90 g mielonych migdałów
•2 jajka
•100 g cukru
90 g miękkiego masła
Inne:
Forma do quiche o średnicy 28 cm, natłusz‐
czona
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, dodać sól oraz małe ka‐
wałki masła i wymieszać. Następnie dodać jajko,
cukier oraz zimną wodę i zagnieść ciasto. Schło‐
dzić ciasto, pozostawiając na 2 godziny w lodów‐
ce. Rozwałkować schłodzone ciasto i wyłożyć na
natłuszczoną formę do quiche, ponakłuwać wi‐
delcem. Owoce oczyścić, usunąć rdzenie i pest‐
ki. Małe kawałki lub plasterki owoców ułożyć na
cieście. Utrzeć w misce mielone migdały, jajka,
cukier i miękkie masło. Wyłożyć powstałą masę
na owoce i wyrównać.
Czas pieczenia: 50 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Placek z koziego sera
Składniki na ciasto:
•125 g mąki
60 ml oliwy z oliwek
1 szczypta soli
3–4 łyżki zimnej wody
Składniki na wierzch:
1 łyżka oliwy z oliwek
2 cebule
sól i pieprz
1 łyżeczka posiekanego tymianku
125 g sera ricotta
100 g sera koziego
2 łyżki oliwek
•1 jajko
60 ml śmietany
Inne:
Czarna forma do pieczenia o średnicy 28 cm,
wysmarowana tłuszczem
Sposób przygotowania:
Włożyć do miski mąkę, oliwę z oliwek oraz sól i
wyrabiać, aż mieszanka zacznie przypominać
tartą bułkę. Dodać wodę i wyrobić ciasto. Odsta‐
wić ciasto na kilka godzin do lodówki. Następnie
rozwałkować ciasto i włożyć do wysmarowanej
tłuszczem czarnej formy do pieczenia. Ponakłu‐
wać spód widelcem. Wylać 1 łyżkę oliwy z oliwek
na patelnię. Obrać cebule, pokroić na cienkie
plasterki i dusić w oliwie pod przykryciem przez
ok. 30 minut. Przyprawić solą oraz pieprzem i
dodać 1/2 łyżeczki posiekanej pietruszki. Lekko
ostudzić cebulę, a następnie rozłożyć na cieście.
Następnie wyłożyć na ciasto ser ricotta i ser kozi.
Dodać oliwki. Posypać 1/2 łyżeczki posiekanego
tymianku. Na polewę zmieszać ze sobą jajka i
kwaśną śmietanę. Polać tartę polewą.
Czas pieczenia: 45 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Ciasto z pieczonych jabłek
Składniki:
250 g masła
250 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szczypta soli
100 g marcepanu
5 jajek
500 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 opakowanie przyprawy piernikowej
50 g kakao w proszku
150 ml czerwonego wina
1,2 kg jabłek
Puree ze śliwek
Polewa:
250 ml soku jabłkowego
1 opakowanie polewy do ciasta
Sposób przygotowania:
Umieścić w misce masło, cukier, cukier wanilio‐
wy oraz sól i utrzeć je na puszystą masę. Dodać
posiekany marcepan i dobrze ubić. Kolejno do‐
dać jajka i ubić na puszystą masę. Dodać mąkę,
proszek do pieczenia, przyprawę piernikową
oraz kakao w proszku. Dolać czerwonego wina.
Przełożyć ciasto do głębokiej formy wyłożonej
pergaminem i wyrównać powierzchnię. Obrać i
wydrążyć jabłka, a następnie pociąć je na plas‐
terki o grubości 0,5 cm.
Puree ze śliwek:
Ułożyć plastry na cieście i wypełnić otwory po
gniazdach puree ze śliwek. Wstawić do piekarni‐
ka.
Po upieczeniu:
Pozostawić ciasto do ostygnięcia i wyjąć perga‐
min.
Polewa:
Wymieszać polewę z soku jabłkowego i jednego
opakowania polewy do ciasta, a następnie roz‐
smarować na cieście.
16
www.electrolux.com
Czas pieczenia: 50 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Biszkopt cytrynowy
Składniki do ciasta:
•250 g masła
•200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (około 8 g)
1 szczypta soli
•4 jajka
•150 g mąki
150 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z 2 cytryn
Składniki na polewę:
125 ml soku cytrynowego
100 g cukru pudru
Inne:
kwadratowa forma do pieczenia o długości 30
cm
margaryna do natłuszczenia formy
bułka tarta do posypania formy
Sposób przygotowania:
Utrzeć w misce masło, cukier, skórki cytryny, cu‐
kier waniliowy i sól na puszystą masę. Następnie
dodawać po jednym jajku i dalej ucierać na pu‐
szystą masę. Do puszystej masy dodać mąkę i
mąkę kukurydzianą z dodatkiem proszku do pie‐
czenia i wymieszać. Przełożyć ciasto do wysma
rowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy
do pieczenia, wyrównać i wstawić do piekarnika.
Po upieczeniu wymieszać sok cytrynowy z cu‐
krem pudrem. Wyłożyć upieczone ciasto na folię
aluminiową. Zawinąć folię na brzegach ciasta do
góry w taki sposób, aby polewa nie wyciekła. Na‐
kłuć ciasto drewnianym patyczkiem i rozprowa‐
dzić polewę pędzlem. Poczekać, aż polewa lek‐
ko wsiąknie w ciasto.
Czas pieczenia: 75 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Babeczki
Składniki:
•150 g masła
•150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (około 8 g)
1 szczypta soli
starta skórka z jednej niewoskowanej cytryny
•2 jajka
•50 ml mleka
25 g mąki kukurydzianej
225 g mąki
10 g proszku do pieczenia
1 słoik wiśni (375 g)
225 g wiórków czekoladowych
Inne:
Foremki papierowe o średnicy ok. 7 cm
Sposób przygotowania:
Utrzeć na puszystą masę masło, cukier, cukier
waniliowy, sól i skórkę z jednej niewoskowanej
cytryny. Dodać jajka i śmietanę. Wymieszać mą‐
kę kukurydzianą, mąkę oraz proszek do piecze‐
nia i dodać do ciasta z mlekiem. Odcedzić wiśnie
i dodać do ciasta razem z wiórkami czekolado‐
wymi. Włożyć ciasto do papierowych foremek,
postawić je na blasze do pieczenia i wstawić do
piekarnika. Użyć blachy na babeczki, jeżeli jest
dostępna.
Czas pieczenia: 40 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Knedle ze śliwkami
Dla 4–6 osób.
Składniki na ciasto (powinny mieć temperaturę
pokojową):
125 ml mleka
20 g cukru
1 małe opakowanie suszonych drożdży (8 g
drożdży suchych lub 42 g drożdży świeżych)
300 g mąki
30 g cukru
30 g masła
1 żółtko
1 całe jajko
1 opakowanie cukru waniliowego (około 8 g)
odrobina skórki z cytryny
•dżem śliwkowy
Po upieczeniu:
50 g masła
50 g zmielonego maku
cukier puder
Inne:
wysmarowana forma
Sposób przygotowania:
Umieścić mleko i cukier w rondelku i delikatnie
podgrzać na ogniu. Dodać drożdże suszone i za‐
mieszać. Odstawić na ok. 30 minut. Umieścić w
misce mąkę, cukier, masło, żółtko, jajko, cukier
waniliowy i odrobinę skórki z cytryny. Dodać mle‐
POLSKI 17
ko z drożdżami i ugnieść elastyczne ciasto. Przy‐
kryć ciasto ściereczką i odstawić na kolejne 45
minut. Następnie za pomocą łyżki pociąć ciasto
na knedle (około 80 g), spłaszczyć ręką i umieś‐
cić na środku 1 łyżeczkę dżemu śliwkowego.
Unieść krawędzie ciasta i przykryć nimi dżem, a
następnie uformować ciasto w kulkę. Umieścić
kulki w wysmarowanym naczyniu, przykryć i po‐
zostawić do wyrośnięcia na kolejne 45 minut, a
następnie wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Kołacz
Składniki do ciasta:
•500 g mąki
1 małe opakowanie suszonych drożdży (8 g
drożdży suchych lub 42 g drożdży świeżych)
80 g cukru pudru
•150 g masła
•3 jajka
2 płaskie łyżeczki soli
150 ml mleka
70 g rodzynek (namaczanych wcześniej przez
godzinę w 20 ml wiśniówki)
Składniki do wykończenia:
50 g całych łuskanych migdałów
Sposób przygotowania:
Umieścić w misce mąkę, drożdże suszone, cu‐
kier puder, masło, jajka, sól oraz mleko i za‐
gnieść gładkie ciasto drożdżowe. Przykryć ciasto
w misce i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzi‐
nę. Do ciasta dodać namoczone rodzynki i za‐
gnieść ręcznie. Do każdego wgłębienia w na‐
tłuszczonej i posypanej mąką formie do babki
włożyć migdały. Następnie wałek z ciasta i
umieścić w formie do babki. Przykryć i ponownie
pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Ciasto Savarin
Składniki do ciasta:
•350 g mąki
1 małe opakowanie suszonych drożdży (8 g
drożdży suchych lub 42 g drożdży świeżych)
75 g cukru
•100 g masła
•5 żółtek
1/2 łyżeczki soli
1 opakowanie cukru waniliowego (około 8 g)
125 ml mleka
Po upieczeniu:
375 ml wody
200 g cukru
100 ml śliwowicy lub 100 ml likieru pomarań‐
czowego
Sposób przygotowania:
Umieścić w misce mąkę, drożdże suszone, cu‐
kier, masło, żółtka, sól, cukier waniliowy oraz
mleko i zagnieść gładkie ciasto drożdżowe. Przy‐
kryć ciasto w misce i pozostawić do wyrośnięcia
na 1 godzinę. Następnie umieścić ciasto w for
mie do babki, przykryć i ponownie pozostawić do
wyrośnięcia na 45 minut.
Po upieczeniu:
Zagotować wodę z cukrem i pozostawić do os‐
tygnięcia. Do wody z cukrem dodać śliwowicę
lub likier pomarańczowy i wymieszać. Po ostyg‐
nięciu ciasta nakłuć je w kilku miejscach drew‐
nianym patyczkiem, a następnie pozostawić, aby
nasiąknęło polewą.
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Biszkopt
Składniki:
•4 jajka
2 łyżki gorącej wody
50 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (około 8 g)
1 szczypta soli
100 g cukru
100 g mąki
100 g mąki kukurydzianej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Inne:
okrągła forma do pieczenia o średnicy 28 cm,
czarna, wyłożona pergaminem
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z gorącą
wodą, 50 g cukru, cukrem waniliowym i solą.
Białka ubić na sztywno ze 100 g cukru. Przesiać
przez sito mąkę, mąkę kukurydzianą i proszek
do pieczenia. Dokładnie wymieszać białka i żółt‐
ka ze sobą. Powstałą masę dokładnie wymie‐
szać z mąką. Włożyć ciasto do formy do piecze‐
nia, wyrównać i wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: 30 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
18
www.electrolux.com
Strucla
Składniki do ciasta:
•375 g mąki
20 g drożdży
150 ml letniego mleka
60 g cukru
1 szczypta soli
•2 żółtka
75 g miękkiego masła
Składniki do kruszonki:
•200 g cukru
•200 g masła
1 łyżeczka cynamonu
•350 g mąki
50 g posiekanych orzechów
30 g stopionego masła
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, na środku zrobić zagłę‐
bienie. Pokruszyć drożdże i włożyć do wgłębie‐
nia w mące, wymieszać z mlekiem i częścią mąki
z obrzeża miski, posypać mąką, odstawić w ciep‐
łe miejsce i poczekać, aż na warstwie mąki na
cieście pojawią się pęknięcia. Dodać cukier, żółt‐
ka, masło oraz sól do mąki. Ze wszystkich skład‐
ników zagnieść elastyczne ciasto drożdżowe.
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym
miejscu, aż podwoi swoją objętość. Następnie
rozwałkować ciasto i ułożyć je na wysmarowanej
blasze, po czym ponownie pozostawić do wyroś‐
nięcia. Dodać cukier, masło i cynamon do miski i
wszystko wymieszać. Dodać mąkę i orzechy, a
następnie zagnieść ciasto, tak aby powstała kru‐
szonka. Rozprowadzić masło na wyrośniętym
cieście i równomiernie pokryć kruszonką.
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Ciasto szwedzkie
Składniki:
5 jajek
•340 g cukru
100 g stopionego masła
•360 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia (około
15 g)
1 opakowanie cukru waniliowego (około 8 g)
1 szczypta soli
200 ml zimnej wody
Inne:
okrągła forma do pieczenia o średnicy 28 cm,
czarna, wyłożona pergaminem
Sposób przygotowania:
Utrzeć w misce cukier, jajka, cukier waniliowy i
sól na puszystą masę, mieszając składniki przez
5 minut. Następnie dodać stopione masło i wy‐
mieszać. Do puszystej masy dodać mąkę z do
datkiem proszku do pieczenia i wymieszać. Na
koniec dodać zimnej wody i wszystko dobrze wy‐
mieszać. Włożyć ciasto do formy do pieczenia,
wyrównać i wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Słodka tarta
Składniki:
2 warstwy oryginalnego kruchego ciasta
szwajcarskiego lub ciasta francuskiego (roz‐
wałkowane w kwadrat)
50 g mielonych orzechów laskowych
1,2 kg jabłek
•3 jajka
300 ml śmietany
70 g cukru
Sposób przygotowania:
Położyć ciasto na dobrze natłuszczonej blasze
do pieczenia i ponakłuwać spód widelcem. Na
cieście położyć równą warstwę orzechów lasko‐
wych. Jabłka obrać, usunąć rdzenie, pokroić na
12 plastrów. Plastry ułożyć równo na cieście. Do‐
brze wymieszać jajka, śmietanę, cukier oraz cu‐
kier waniliowy i wyłożyć masę na jabłka.
Czas pieczenia: 45 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Szwajcarskie ciasto marchewkowe
Składniki do ciasta:
4 białka
1 szczypta soli
80 g cukru pudru
120 g cukru
200 g drobno startej marchwi
200 g drobno startych migdałów
1 cytryna, sok i starta skórka
1 łyżka likieru wiśniowego
1/2 łyżeczki cynamonu
60 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na wierzch:
POLSKI 19
150 g cukru pudru
1 łyżka likieru wiśniowego
12 dekoracyjnych marchewek marcepano‐
wych
mielone orzechy laskowe
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Inne:
Okrągła forma do ciasta o średnicy 26 cm, na‐
tłuszczona i wyłożona pergaminem.
Sposób przygotowania:
Ubić białka z solą na sztywno, dodać cukier pu‐
der i również ubić na sztywno. Wymieszać żółtka
i cukier ze śmietaną, a następnie dodać pozosta‐
łe składniki. Dodać jedną czwartą ubitego białka,
a następnie ostrożnie wymieszać resztę ubitego
białka z powstałą mieszanką. Wlać ciasto do
przygotowanej formy i wygładzić.
Po upieczeniu:
Poczekać, aż ciasto ostygnie. Zaleca się przygo‐
tować ciasto na dzień lub dwa dni wcześniej i po‐
zostawić w lodówce pod przykryciem. Aby spo‐
rządzić lukier, wymieszać cukier z likierem wiś‐
niowym. W razie potrzeby dodać wody. Polać
ciasto lukrem i udekorować marcepanowymi
marchewkami.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
CHLEB I BUŁKI
Chleb wiejski
Składniki:
500 g mąki pszennej
250 g mąki żytniej
15 g soli
1 małe opakowanie drożdży suszonych
250 ml wody
250 ml mleka
Inne:
Wysmarowana tłuszczem lub wyłożona perga‐
minem blacha do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wsypać mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól i droż‐
dże suszone do dużej miski. Zmieszać wodę,
mleko oraz sól i dodać do mąki. Ze wszystkich
składników zagnieść elastyczne ciasto. Pozosta‐
wić ciasto do wyrośnięcia, aż dwukrotnie zwięk‐
szy swoją objętość. Uformować ciasto w długi
bochenek i położyć na wysmarowanej tłuszczem
lub wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia
ciasta. Pozostawić chleb, aby wyrósł jeszcze o
połowę swojej wielkości. Przed upieczeniem po‐
sypać odrobiną mąki.
Czas pieczenia: 60 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Chałka maślana
Składniki do ciasta:
750 g mąki
30 g drożdży
400 ml mleka
10 g cukru
15 g soli
•1 jajko
100 g miękkiego masła
Składniki do wykończenia:
1 żółtko
odrobina mleka
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, na środku zrobić zagłę‐
bienie. Pokruszyć drożdże i umieścić je w zagłę‐
bieniu. Wymieszać z mlekiem, cukrem i częścią
mąki z obrzeża miski, posypać mąką, odstawić w
ciepłe miejsce i poczekać, aż na warstwie mąki
na cieście pojawią się pęknięcia. Do mąki dodać
resztę cukru, sól, jajko i masło. Ze wszystkich
składników zagnieść elastyczne ciasto drożdżo‐
we. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym
miejscu, aż podwoi swoją objętość. Podzielić
ciasto na trzy równe części i z każdej części ufor‐
mować długi, cienki wałek. Spleść trzy wałki w
warkocz, tworząc chałkę. Następnie przykryć i
pozostawić na pół godziny. Posmarować wierzch
chałki mieszanką żółtka i mleka, a następnie
wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: 50 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Biały chleb
Składniki:
1000 g mąki
1 kostka świeżych drożdży lub 2 opakowania
drożdży suszonych
650 ml mleka
15 g soli
Inne:
Wysmarowana tłuszczem lub wyłożona perga‐
minem blacha do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wsypać mąkę i sól do dużej miski. Rozpuścić
drożdże w letnim mleku i dodać do mąki. Ze
20
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EOB8956VAX Recipe book

Typ
Recipe book