10
PRAKTYCZNE PORADY
JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELĄ PIECZENIA
Tabela wskazuje funkcje, które będą najlepsze do
przygotowania danej potrawy�
Czas gotowania odnosi się do cyklu gotowania
potrawy w kuchence mikrofalowej, z wyłączeniem
etapu wstępnego podgrzewania (jeśli jest
wymagany)�
Ustawienia oraz czasy pieczenia są orientacyjne i
zależą od ilości potrawy lub od rodzaju akcesoriów�
Przygotowywać potrawy, ustawiając minimalny
podany czas i sprawdzając, podczas gotowania, czy są
już gotowe�
Aby uzyskać lepsze wyniki, wykonać starannie
zalecenia podane w tabeli gotowania, dotyczące
wyboru akcesoriów�
WSKAZÓWKI DO GOTOWANIA W KUCHENCE
MIKROFALOWEJ
Promieniowanie mikrofalowe przenika potrawy tylko
do pewnej głębokości;
Dlatego w przypadku podgrzewania kilku potraw
jednocześnie należy je umieszczać w możliwie jak
największej odległości od siebie�
Mniejsze kawałki produktów gotują się lub pieką
szybciej niż większe: Aby potrawa ugotowała się lub
upiekła równomiernie, pokroić produkt na kawałki
równej wielkości�
Podczas gotowania w kuchence mikrofalowej, woda
z potraw jest odparowywana: Używanie odpornej na
mikrofale pokrywki pomaga zredukować utratę wody�
Po wyjęciu posiłku z kuchenki pozostaje on w stanie
wrzenia jeszcze przez pewien czas� Dlatego zalecamy
odczekanie, aż potrawa nieco ostygnie�
Podczas gotowania w kuchence mikrofalowej warto
zamieszać potrawę, ponieważ pozwala to przesunąć
na środek lepiej ugotowane kawałki znajdujące się
przy brzegach i odwrotnie�
Ułożyć cienkie plastry mięsa jeden na drugim lub
częściowo nałożyć na siebie� Cieńsze plastry, takie jak
pieczeń i kiełbaski, powinny być ułożone obok siebie�
FOLIA SPOŻYWCZA I OPAKOWANIE
Należy usunąć zapięcia z papierowych lub
plastikowych torebek, zanim zostaną włożone do
kuchenki mikrofalowej w celu ugotowania potrawy�
Plastikową folię należy naciąć lub nakłuć widelcem,
aby umożliwić uwolnienie ciśnienia i zapobiec
rozerwaniu folii na skutek gromadzenia się pary
podczas gotowania�
PŁYNY
Płyny mogą podgrzewać się powyżej punktu wrzenia
bez widocznych pęcherzyków�
Może to spowodować nagłe wykipienie gorącego
płynu�
Aby temu zapobiec, należy:
� Unikać używania pojemników z wąską szyjką�
� Zamieszać płyn przed wstawieniem naczynia do
kuchenki mikrofalowej i pozostawić w naczyniu
łyżeczkę�
� Po podgrzaniu ponownie wymieszać, a następnie
ostrożnie wyjąć pojemnik z komory kuchenki�
PRODUKTY MROŻONE
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zalecamy
rozmrażanie potraw bezpośrednio na szklanym
talerzu obrotowym� W razie potrzeby można
również użyć lekkiego pojemnika plastikowego,
dostosowanego do kuchenek mikrofalowych�
Potrawy gotowane, gulasze i sosy mięsne rozmrożą
się lepiej, gdy je czasami zamieszamy�
Podzielić potrawę na części, gdy zacznie się
rozmrażać: rozdzielone części rozmrożą się szybciej�
POTRAWY DLA DZIECI
Podgrzewając potrawy dla dzieci w słoiczku albo
płyny w butelce dla niemowląt, należy zawsze
wymieszać zawartość i sprawdzić temperaturę przed
podaniem�
Zapewni to równomierne rozprowadzenie ciepła i
pozwoli uniknąć ryzyka poparzeń�
Przed podgrzaniem należy zadbać o to, by pokrywka i
smoczek zostały zdjęte�
MIĘSO I RYBY
Aby uzyskać szybko doskonale przypieczoną
powierzchnię, a jednocześnie zachować środek mięsa
lub ryby miękki i soczysty, zalecamy użycie funkcji
„Grill + Mikrofale”� W celu osiągnięcia najlepszych
efektów, ustawić moc kuchenki na zakres od 160 do
350 W�