10
PRAKTYCZNE PORADY
JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELĄ PIECZENIA
Tabela wskazuje funkcje, które będą najlepsze do
przygotowania danej potrawy.
Czas gotowania odnosi się do cyklu gotowania
potrawy w kuchence mikrofalowej, z wyłączeniem
etapu wstępnego podgrzewania (jeśli jest
wymagany).
Ustawienia oraz czasy pieczenia są orientacyjne i
zależą od ilości potrawy lub od rodzaju akcesoriów.
Przygotowywać potrawy, ustawiając minimalny
podany czas i sprawdzając, podczas gotowania, czy są
już gotowe.
Aby uzyskać lepsze wyniki, wykonać starannie
zalecenia podane w tabeli gotowania, dotyczące
wyboru akcesoriów.
WSKAZÓWKI DO GOTOWANIA W KUCHENCE
MIKROFALOWEJ
Promieniowanie mikrofalowe przenika potrawy tylko
do pewnej głębokości;
Dlatego w przypadku podgrzewania kilku potraw
jednocześnie należy je umieszczać w możliwie jak
największej odległości od siebie.
Mniejsze kawałki produktów gotują się lub pieką
szybciej niż większe: Aby potrawa ugotowała się lub
upiekła równomiernie, pokroić produkt na kawałki
równej wielkości.
Podczas gotowania w kuchence mikrofalowej, woda
z potraw jest odparowywana: Używanie odpornej na
mikrofale pokrywki pomaga zredukować utratę wody.
Po wyjęciu posiłku z kuchenki pozostaje on w stanie
wrzenia jeszcze przez pewien czas. Dlatego zalecamy
odczekanie, aż potrawa nieco ostygnie.
Podczas gotowania w kuchence mikrofalowej warto
zamieszać potrawę, ponieważ pozwala to przesunąć
na środek lepiej ugotowane kawałki znajdujące się
przy brzegach i odwrotnie.
Ułożyć cienkie plastry mięsa jeden na drugim lub
częściowo nałożyć na siebie. Cieńsze plastry, takie jak
pieczeń i kiełbaski, powinny być ułożone obok siebie.
FOLIA SPOŻYWCZA I OPAKOWANIE
Należy usunąć zapięcia z papierowych lub
plastikowych torebek, zanim zostaną włożone do
kuchenki mikrofalowej w celu ugotowania potrawy.
Plastikową folię należy naciąć lub nakłuć widelcem,
aby umożliwić uwolnienie ciśnienia i zapobiec
rozerwaniu folii na skutek gromadzenia się pary
podczas gotowania.
PŁYNY
Płyny mogą podgrzewać się powyżej punktu wrzenia
bez widocznych pęcherzyków.
Może to spowodować nagłe wykipienie gorącego
płynu.
Aby temu zapobiec, należy:
. Unikać używania pojemników z wąską szyjką.
. Zamieszać płyn przed wstawieniem naczynia do
kuchenki mikrofalowej i pozostawić w naczyniu
łyżeczkę.
. Po podgrzaniu ponownie wymieszać, a następnie
ostrożnie wyjąć pojemnik z komory kuchenki.
PRODUKTY MROŻONE
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zalecamy
rozmrażanie potraw bezpośrednio na szklanym
talerzu obrotowym. W razie potrzeby można
również użyć lekkiego pojemnika plastikowego,
dostosowanego do kuchenek mikrofalowych.
Potrawy gotowane, gulasze i sosy mięsne rozmrożą
się lepiej, gdy je czasami zamieszamy.
Podzielić potrawę na części, gdy zacznie się
rozmrażać: rozdzielone części rozmrożą się szybciej.
POTRAWY DLA DZIECI
Podgrzewając potrawy dla dzieci w słoiczku albo
płyny w butelce dla niemowląt, należy zawsze
wymieszać zawartość i sprawdzić temperaturę przed
podaniem.
Zapewni to równomierne rozprowadzenie ciepła i
pozwoli uniknąć ryzyka poparzeń.
Przed podgrzaniem należy zadbać o to, by pokrywka i
smoczek zostały zdjęte.
MIĘSO I RYBY
Aby uzyskać szybko doskonale przypieczoną
powierzchnię, a jednocześnie zachować środek mięsa
lub ryby miękki i soczysty, zalecamy użycie funkcji
„Grill + Mikrofale”. W celu osiągnięcia najlepszych
efektów, ustawić moc kuchenki na zakres od 160 do
350 W.