Tefal QB504D Masterchef Gourmet, QB504D38, QB602H Masterchef Gourmet plus Premium Zilver, QB602H38 Instrukcja obsługi

  • Cześć! Jestem chatbotem AI, który pomoże Ci z Tefal QB504D Masterchef Gourmet Instrukcja obsługi. Zapoznałem się już z dokumentem i mogę pomóc w prosty i zrozumiały sposób.
33
PL
Uwaga : Przed pierwszym użyciem dokładnie przeczytać
instrukcję i broszurę „wskazówki dotyczące bezpieczeństwa.
URUCHOMIENIE
• Przed pierwszym użyciem, należy umyć wszystkie części akcesoriów w wodzie z płynem do mycia
(z wyjątkiem przejściówki (E): Patrz § Czyszczenie) Opłukać i wysuszyć.
• Umieścić urządzenie na płaskiej, czystej i suchej powierzchni sprawdzić, czy pokrętło do regulacji
(A1) jest w położeniu „0” następnie podłączyć urządzenie.
• Uruchomienie można wykonać na kilka sposobów: (zob. schemat A1):
- raca przerywana (pulse):
Obrócić pokrętło do regulacji (A1) w pozycję „pulse” naciskając kilka razy dla uzyskania idealnej
kontroli nad przygotowywanym produktem.
- Praca ciągła:
Obrócić pokrętło do regulacji (A1) w wybraną pozycję od „1” do „max” zależnie od
przygotowywanego produktu. Pozycję można zmieniać w trakcie pracy.
• Aby wyłączyć urządzenie, należy ustawić pokrętło (A1) w pozycji „0”.
Ważna uwaga: Urządzenie można uruchomić tylko gdy pokrywa (A5) i głowica (A3) są
zablokowane. Po odblokowaniu pokrywy (A5) i/lub głowicy (A3) w czasie działania,
urządzenie wyłącza się. Zablokować ponownie pokrywę i/lub głowicę, ustawić w
pozycji „0” pokrętło do regulacji (A1), następnie postępować w normalny sposób w celu
uruchomienia urządzenia ustawiając wybraną prędkość.
1 - MIESZANIE / WYRABIANIE CIASTA / UBIJANIE / WYTWARZANIE
EMULSJI / ROZBEŁTANIE
Zależnie od rodzaju produktów, pojemnik ze stali nierdzewnej (B1) i pokrywa (B2) umożliwiają
przygotowanie do 1,8 kg lekkiego ciasta.
STOSOWANE AKCESORIA: Pojemnik ze stali nierdzewnej (B1) Pokrywa (B2) Hak do wyrabiania
ciasta (C1) lub mieszadło (C2) lub trzepaczka (C3).
1.1 - MONTAŻ AKCESORIÓW
Postępować zgodnie ze schematami od 1.1 do 1.4.
1.2 - URUCHOMIENIE
• Uruchomić obracając pokrętło do regulacji (A1) w wybraną pozycję w zależności od przepisu.
Urządzenie uruchamia się. Przez otwór w pokrywie (B2) można dodawać składniki w trakcie
przyrządzania.
Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić pokrętło (A1) w pozycję „0”.
Wskazówki:
WYRABIANIE CIASTA (Maksymalny czas pracy: 13 minut).
- Użyć hak do wyrabiania ciasta (C1) z prędkością od „1”.. Można zagniatać do 500 g mąki (np.:
chleb biały, chleb pełnoziarnisty, ciasto kruche, ciasto piaskowe, …).
MIESZANIE (Maksymalny czas pracy: 13 minut).
- yć mieszadła (C2) z prędkością od „1” do „6/max”.
- Można wymieszać do 1,8 kg lekkiego ciasta (proszkowe, biszkoptowe…).
- Nigdy nie używać mieszadła (C2) do wyrabiania ciast ciężkich.
34
PL
- UBIJANIE / WYTWARZANIE EMULSJI / ROZBEŁTANIE (Maksymalny czas pracy: 10 minut).
- yć trzepaczki (C3) z prędkością od „1” do „6/max.
- Można przyrządzać: majonez, sos czosnkowy, sosy, pianę z białka (do 8 białek jajka), bitą
śmietanę (do 500 ml)…
-
Trzepaczki (C3) nigdy nie należy używać do wyrabiania ciężkich ciast albo mieszania ciast lekkich.
Demontaż akcesoriów: Zaczekać, aż urządzenie całkowicie się zatrzyma, i przystąpić do
wykonywania czynności w kolejności odwrotnej do montażu, schematy od 1.4 do 1.1.
2 - HOMOGENIZACJA/MIESZANIE/MIKSOWANIE
(ZALEŻNIE OD MODELU)
Zależnie od rodzaju potrawy w pojemniku (D) można przygotować do 1,5 litra gęstej mieszanki
i 1,25 l płynnej mieszanki.
STOSOWANE AKCESORIA: Pojemnik (D / L).
2.1 - MONTAŻ AKCESORIÓW
Postępować zgodnie ze schematami od 2.1 do 2.3 i 10.
2.2 - URUCHOMIENIE (Maksymalny czas pracy: 3 minuty).
Uruchomić obracając pokrętło do regulacji prędkości (A1) w wybraną pozycję w zależności od
przepisu (z prędkością 4 do Max lub Pulse). W celu zapewnienia idealnej kontroli miksowania i
dobrego rozmieszania potrawy należy używać pozycji „pulse.
Przez otwór na korek- dozownik (D2, L5) produkty można dodawać w trakcie przyrządzania.
Wskazówki:
Można przyrządzać:
- zmiksowane zupy, kremy, musy, milk-shake i, koktajle.
- ciasta płynne (naleśniki, pączki, gofry, biszkopty...).
Jeżeli składniki przykleją się do ścianek pojemnika podczas miksowania, należy wyłącz
urządzenie, poczekać do całkowitego wyłączenia urządzenia. Zdjąć pojemnik, stosując łopatkę,
zsunąć składniki na noże i założyć pojemnik w celu kontynuowania miksowania.
Demontaż akcesoriów: Przed wyjęciem pojemnika blendera zaczek, aż urządzenie
całkowicie się zatrzyma, i przystąpić do wykonywania czynności w kolejności odwrotnej do
montażu, schematy od 2.3 do 2.1 i 10.
3 - MIELENIE
(ZALEŻNIE OD MODELU)
STOSOWANE AKCESORIA: Przejściówka mocująca (E), Zmontowana końcówka do mielenia (F)
3.1 - MONTAŻ PRZEJŚCIÓWKI DO MIELENIA
Postępować zgodnie ze schematami 9, 10, a następnie od 3.1 do 3.3.
3.2 - URUCHOMIENIE
Uruchomić ustawiając pokrętło (A1) w pozycji „3” lub „4”.
Mięso należy wkładać po kawałku do komina i dociskać popychaczem (F7). Nigdy nie popychać
składników palcami lub innymi narzędziami w kominie.
- Możesz posiekać do 3 kg mięsa, maksymalny czas pracy: 10 minut.
Wskazówki:
- Przygotować wszystkie produkty przeznaczone do zmielenia (w przypadku mięsa usunąć
kości, chrząstki i ścięgna i pokroić mięso na kawałki o wielkości około 2x2 cm).
- Przed rozpoczęciem mielenia należy sprawdzić, czy mięso jest rozmrożone.
35
PL
Demontaż akcesoriów: Zaczekać, aż urządzenie całkowicie się zatrzyma, i przystąpić do
wykonywania czynności w kolejności odwrotnej do montażu, schematy 10, od 3.3 do 3.1, a
następnie 9.
4 - TARCIE / KROJENIE
(ZALEŻNIE OD MODELU)
STOSOWANE AKCESORIA:
Przejściówka mocująca (E), Zmontowana szatkownica (G), Bębny
(zależnie od modelu)
4.1 - MONTAŻ AKCESORIÓW
Postępować zgodnie ze schematami 10, 9, a następnie od 4.1 do 4.2.
4.2 - URUCHOMIENIE
Uruchomić ustawiając pokrętło (A1) w pozycji „3” do krojenia i na prędkość „4” do tarcia.
Produkty należy wkładać w kominek obudowy i dociskać lekko za pomocą popychacza (G2).
Nigdy nie popychać składników palcami lub innymi narzędziami.
Możesz przygotować do 2 kg żywności, maksymalny czas pracy: 10 minut.
Za pomocą bębnów można wykonać:
- Tarcie grube (G4) / tarcie drobne (G5): marchew, seler, ziemniaki, ser,…
- Krojenie grube (G3): ziemniaki, marchew, ogórki, jabłka, buraki,...
- Ucieranie (G6): ziemniaki, parmezan…
Demontaż akcesoriów: Zaczekać, aż urządzenie całkowicie się zatrzyma, i przystąpić do
wykonywania czynności w kolejności odwrotnej do montażu, schematy 10, 4.2, 4.1 i 9.
5 - WYCISKANIE SOKU Z OWOCÓW I WARZYW
(ZALEŻNIE OD MODELU)
STOSOWANE AKCESORIA: Zmontowana sokowirówka (H)
5.1 - MONTAŻ SOKOWIRÓWKI
Postępować zgodnie ze schematami od 5.1 do 5.6.
5.2 - URUCHOMIENIE (Maksymalny czas pracy: 10 minut).
Pokroić owoce i/lub warzywa na kawałki
Uruchomić ustawiając pokrętło (A1) w pozycji „3”.
Włożyć składniki do podajnika w pokrywie (H2), popchnąć je delikatnie za pomocą popychacza (H1).
Nie przetwarzać więcej niż 5 porcji po 500 g produktów bez przerwy umożliwiającej całkowite
schłodzenie urządzenia.
Ważne: po wyciśnięciu każdych 300 g składników wyczyścić ltr (H3) i zbiornik na sok (H4).
Wskazówki:
- Sok można wyciskać z: marchwi, pomidorów, jabłek, winogron, malin itp., lecz nie nadają się do
tego niektóre warzywa i owoce: banany, awokado, gruszki, jeżyny, niektóre odmiany jabłek itp.
- Należy obrać owoce z grubą skórką, usunąć pestki, usunąć środkową część ananasa.
- Wypić sok bezpośrednio po przygotowaniu.
Demontaż akcesoriów: Przed wyjęciem akcesorium z urządzenia poczekać, aż urządzenie
i obrotowy filtr całkowicie się zatrzymają. Postępować w kolejności odwrotnej do montażu,
schematy od 5.6 do 5.1.
36
PL
6 - DROBNE SIEKANIE MAŁYCH ILOŚCI
(ZALEŻNIE OD MODELU)
STOSOWANE AKCESORIA: Pokrywa mini-rozdrabniacza (N1), miska mini-rozdrabniacza (N2)
6.1 - MONTAŻ AKCESORIÓW
Postępować zgodnie ze schematami 10, 6.1 i 6.2.
6.2 - URUCHOMIENIE
W mini-rozdrabniaczu można drobno posiekać:
- świeże zioła: 10 g maks. / 10 sek. maks. / prędkość „4”
- suszone owoce / wołowinę (bez kości i oczyszczoną): 100 g maks. / 10 sek. maks. / prędkość „1”
- przecier z warzyw: 150 g maks. / 20 sek. maks. / funkcja „pulsowanie” lub prędkość „1”
• Rozdrabniacz nie jest przeznaczony do twardych produktów, jak ziarna kawy, twarde przyprawy lub płyny.
Demontaż akcesoriów: Zaczekać, aż urządzenie całkowicie się zatrzyma, i przystąpić do
wykonywania czynności w kolejności odwrotnej do montażu, schematy 10, 6.2 i 6.1.
7 - DOSTOSOWANIE DŁUGOŚCI PRZEWODU
(zob. A7)
8 - GRUBE SIEKANIE MAŁYCH ILOŚCI (ZALEŻNIE OD MODELU)
STOSOWANE AKCESORIA: Zmontowany rozdrabniacz.
- W ciągu kilku sekund posiekać w trybie pulse: suszone gi, suszone morele… Ilość / maks. czas: 100 g / 5 s
CZYSZCZENIE
Odłączyć urządzenie.
Nie zanurzać silnika (A), ani przejściówki (E) w wodzie i nie wkładać pod bieżącą wodę. Wytrzeć
suchą lub lekko wilgotną ścierką.
Rozmontować całkowicie i szybko opłukać akcesoria po użyciu.
Posługiwać się nożami z zachowaniem ostrożności ze względu na ryzyko zranienia. (schemat 10).
Umyć, opłukać i osuszyć akcesoria: można je bezpiecznie myć w zmywarce, z wyjątkiem
wszystkich metalowych komponentów w końcówce maszynki do mielenia: korpus (F), końcówka
do ugniatania (C1) i mikser (C2).
CO ROBIĆ, JEŻELI PAŃSTWA URZĄDZENIE NIE DZIAŁA?
Zob. rozdział „przed pierwszym użyciem”.
Twoje urządzenie wciąż nie działa? Skontaktuj się z autoryzowanym punktem serwisowym (zob.
listę w broszurze dotyczącej punktów serwisowych).
AKCESORIA
Zob. s. 91 i odwiedź stronę internetową marki.
Uwaga: niniejsza broszura zawiera instrukcje dotyczące dodatkowych akcesoriów. Należy
zachować ją na przyszłość. W celu uzyskania dalszych informacji na temat zakupu akcesoriów
proszę skontaktować się z Działem Obsługi Klienta.
1/90