mikser
narzędzia miksujące i ich wybrane zastosowania
ubijacz
●
Do przygotowywania ciast, biszkoptów, makaronów, lukru,
nadzienia, eklerów i ziemniaków puree.
ubijaczka
●
Do jajek, kremu, panierki, biszkoptów bez tłuszczu, bez,
serników, musów, sufletów. Nie stosować trzepaczki do
gęstych mieszanek (np. ucierania tłuszczu i cukru na
jednolitą masę), gdyż może doprowadzić to do jej uszkodzenia.
hak do zagniatania
ciasta
●
Do wyrobu ciast drożdżowych.
obsługa miksera
1 Podnieś drążek do podnoszenia ramienia z tyłu urządzenia i
jednocześnie podnieś ramię, aż ustabilizuje się w podniesionym
położeniu .
aby włożyć
końcówkę 2 Wsuwaj nasadkę, aż poczujesz opór, następnie przekręć .
3 Umieścić naczynie na podstawie, docisnąć do dołu i obrócić w
kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, aż zaskoczy .
4 Podnieś drążek do podnoszenia / opuszczania ramienia z tyłu
urządzenia i jednocześnie opuść ramię miksera.
5 Podłącz do prądu, a zapali się kontrolka stanu gotowości
miksera.
6 Włącz urządzenie, przekręcając regulator prędkości w
odpowiednią pozycję.
aby wyjąć końcówkę 7 przekręć i wyciągnij.
ważne
●
Jeżeli głowica miksera zostanie podniesiona podczas pracy,
maszyna natychmiast się zatrzyma. Dla ponownego
uruchomienia miksera pochyl głowicę miksera, przełącz
przełącznik szybkości w położenie Wyłącz, poczekaj kilka
sekund, a potem znów wybierz szybkość. Mikser powinien
natychmiast ponownie rozpocząć pracę.
●
Zawsze, kiedy ramię miksera jest podniesione, kontrolka stanu
gotowości przestaje się palić. Kiedy ramię jest opuszczone,
kontrolka zapala się sygnalizując, że mikser jest w stanie
gotowości.
wskazówki
●
Wyłączyć urządzenie i w razie potrzeby oczyścić naczynie
szpatułką.
●
Ustaw regulator prędkości w pozycji do wolnego mieszania
składników, na przykład miksując mąkę i owoce z proszkiem
do ciasta. Aby włączyć tę opcję, po prostu przekręć pokrętło
na . Mikser będzie chodził z częstotliwością 21ŕ2 obrotu,
a później automatycznie się wyłączy. Regulator powinien
wrócić w pozycję ‘O’ (off). Powtórz tę czynność w razie
konieczności.
●
Do ubijania najlepiej nadają się jaja w temperaturze pokojowej.
95