przybory do miksowania – przykłady zastosowań
ubijak „K”
O
Do przygotowywania różnego rodzaju ciast i ciastek, lukru, polew, mas,
nadzienia, eklerów i ziemniaków purée.
trzepaczka
O
Do ubijania jaj, śmietany, rzadkiego ciasta (np. naleśnikowego),
beztłuszczowego ciasta biszkoptowego, bezów, serników, lekkich pianek,
sufletów. Nie używać trzepaczki do gęstych mieszanin (np. ucierania cukru
z tłuszczem) – grozi to jej uszkodzeniem.
końcówka do zagniatania ciasta
O
Do ciast drożdżowych.
obsługa miksera
1 Dźwignię podnoszenia głowicy obrócić w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara
i unieść głowicę miksera, aż zaskoczy.
Sprawdzić, czy podkładka pod miskę została prawidłowo założona –
strona oznaczona symbolem
powinna być skierowana do góry.
zakładanie końcówek
2 Wsunąć do góry do oporu , a następnie przekręcić.
3 Umieścić miskę w podstawie – nacisnąć i przekręcić w kierunku zgodnym
z ruchem wskazówek zegara
.
4 Lekko podnieść głowicę, a następnie przekręcić dźwignię do podnoszenia
głowicy w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara i opuścić
głowicę miksera, aż się zablokuje.
5 Włączyć urządzenie, przekręcając przycisk wyboru prędkości do
wybranego ustawienia.
O
Do trybu pracy przerywanej użyć ustawienia
.
6 Po zakończeniu pracy wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę z gniazda
sieciowego.
zdejmowanie końcówek
7 Przekręcić i wyjąć.
wskazówki
O
Pracę należy regularnie przerywać, wyłączać urządzenie i zgarniać
łopatką składniki z boków miski.
O
Najlepiej ubijają się jaja o temperaturze pokojowej.
O
Przed ubijaniem białek sprawdzić, czy w misce i na trzepaczce nie ma
pozostałości po tłuszczu bądź żółtkach.
O
Do ciasta francuskiego, kruchego, ptysiowego itp. używać zimnych
składników, chyba że w przepisie podano inaczej.
wskazówki dotyczące pieczenia chleba
uwaga
O
Nie przekraczać maksymalnej pojemności dla danego typu składników,
podanej poniżej – spowoduje to przeciążenie miksera.
O
Jeżeli słychać, że silnik się przesila, wyłączyć urządzenie, wyjąć połowę
ciasta i każdą połowę przygotować osobno.
O
Składniki mieszają się najlepiej, gdy najpierw wlejemy składniki płynne.
* Wielkość jaj użytych w przepisie = średnie (waga: 53-63 g).
przycisk wyboru prędkości
ubijak „K”
O
ucieranie tłuszczu z cukrem rozpocząć od prędkości „min” i stopniowo
zwiększać do „max”.
O
łączenie jaj z utartymi składnikami od 4 do „max”.
O
dodawanie mąki, owoców itp. od „min” do 1
O
ciasta w proszku rozpocząć od prędkości „min” i stopniowo
zwiększać do „max”.
O
wcieranie tłuszczu do mąki od „min” do 2.
trzepaczka
O
stopniowo zwiększać prędkość do „max”.
końcówka do zagniatania ciasta
O
rozpocząć od prędkości „min”, stopniowo zwiększając do 1.
uwaga
Przed korzystaniem z wyjść innych nasadek należy sprawdzić, czy
w misce nie jest zamontowana ani przechowywana jedna z końcówek lub
przyborów.
74
mikser
Maksymalne pojemności CHEF MAJOR
Kruche ciasto (do Waga mąki 680 g 910 g
potraw w cieście)
Ciasto na chleb (twarde Waga mąki 1,36 kg 1,5 kg
ciasto drożdżowe) Waga całkowita 2,18 kg 2,4 kg
Miękkie ciasto drożdżowe Waga mąki 1,3 kg 2,6 kg
(z dodatkiem masła i jaj) Waga całkowita 2,5 kg 5 kg
Mieszanka do keksa Waga całkowita 2,72 kg 4,55 kg
(metoda z ucieraniem (mieszanka (mieszanka
tłuszczu z cukrem) z 9 jajami) z 15 jajami)
Białka Liczba 12 16
Waga (455 g) (605 g)
P