6
•
Używane czajniki lub garnki powinny mieć
średnicę dna równą lub nieco większą niż
strefa gotowania.
•
Należy używać tylko garnków i patelni z
płaskim dnem.
•
Podczas gotowania należy, w miarę
możliwości, przykrywać garnki.
•
Do gotowania jarzyn, ziemniaków, itp używać
mało wody, aby skrócić czas gotowania
•
Korzystanie z szybkowaru daje dalsze
oszczędności energii i skrócenie czasu
gotowania.
.
1. Opakowanie
•
Materiał z opakowania nadaje się w 100 % na
surowce wtórne i jest oznakowany symbolem
surowców wtórnych ( ).
2. Urządzenie
•
Urządzenie zostało wyprodukowane z
materiałów nadających się na surowce
wtórne. Należy je złomować w sposób
odpowiedzialny oraz zgodnie z lokalnymi
przepisami usuwania odpadów. Odciąć
przewody zasilające tak, aby nie można było
ponownie podłączyć urządzenia.
Deklaracja zgodności CE
•
Płyta kuchenna jest zaprojektowana tak, iż
może stykać się z artykułami żywnościowymi
i jest zgodna z Dyrektywą 89/109/EEC.
•
Urządzenia są przeznaczone wyłącznie do
użytku domowego; służą wyłącznie do
gotowania i pieczenia. Wszelkie inne
zastosowania (np. ogrzewanie pomieszczeń)
są niewłaściwe i w następstwie tego
niebezpieczne.
•
Urządzenia niniejsze zostały
zaprojektowane, wytworzone i przeznaczone
do sprzedaży zgodnie z:
-
Wymogami bezpieczeństwa z Dyrektywy
’Niskie napięcie’ 73/23/EEC.
-
Wymaganiami dyrektywy EMC- 89/336/
EEC w zakresie zabezpieczeń.
-
Wymagań Dyrektywy 93/68/EEC.
-
Urządzenie mieści się w klasie “
Y
”
kategorii zabezpieczenia
przeciwpożarowego.
.
•
Przed przystąpieniem do czyszczenia i
konserwacji urządzenia, należy go odłączyć
od zasilania elektrycznego.
•
Dzieci nie mogą mieć dostępu do urządzeń,
gdy są używane.
•
Urządzenia muszą być regulowane bądź
naprawiane wyłącznie przez
wykwalifikowanego technika.
•
Należy zatroszczyć się o to, aby przewody
elektryczne innych urządzeń, znajdujących
się blisko płyty kuchennej, nie stykały się z jej
gorącymi częściami.
• Nie włączać płyt grzewczych/stref
gotowania, jeżeli nie są ustawione na nich
garnki.
Płyta kuchenna jest wyposażona w płyty
grzewcze/ strefy gotowania, o różnych
rozmiarach. Używać takich garnków, których
średnica dna jest taka sama lub nieco większa
niż średnica płyty grzewczej/strefy gotowania.
Aby nie uszkodzić szklano-ceramicznej
płyty, nie należy używać:
- Garnków ze spodami, które nie są
całkowicie płaskie.
- Metalowych garnków z emaliowanym
spodem.
•
Nie używać płyty kuchennej jako powierzchni
roboczej lub wsporczej.
•
Nie pozostawiać płyty kuchennej bez
nadzoru podczas smażenia, ponieważ
istnieje ryzyko pożaru.
•
Jeżeli płyta ceramiczna przełamie się lub
pęknie z powodu gwałtownego uderzenia
(spadające przedmioty, itp.), nie należy jej
używać i niezwłocznie wezwać Serwis.
•
Na gorących strefach gotowania nie należy
kłaść jedzenia zapakowanego w folię
aluminiową, plastikowych pojemników lub
szmatek.
•
Nie należy ciągnąć garnków po płycie
ceramicznej, gdyż istnieje ryzyko
porysowania płyty.
•
Nie dopuszczać do wysypywana się na płytę
kuchenną cukru lub podobnych substancji.
W razie konieczności, należy niezwlocznie
wyczyścić płytę kuchenną, według instrukcji
czyszczenia i konserwacji, podanych
w niniejszym podręczniku.
PORADY ODNOŚNIE OSZCZĘDNOŚCI ENERGII
OK!
NIE!
OCHRONA ŚRODOWISKA
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI OGÓLNE
58922apl.fm5 Page 6 Thursday, January 11, 2001 11:11 AM