Uwaga! Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do przyrządzania potraw.
Nie wolno go używać do innych celów,
takich jak np. ogrzewanie pomieszczeń.
•Stosować wyłącznie naczynia o średnicy
dna dostosowanej do średnicy palników.
Występuje zagrożenie przegrzania i uszko-
dzenia szklanej płyty (jeśli dotyczy).
•Nie używać naczyń o średnicy mniejszej
niż średnica palnika. Płomienie mogą na-
grzać uchwyt naczynia. Patrz: tabela w roz-
dziale „Przydatne rady i wskazówki”.
• Naczynia nie mogą przykrywać strefy, w
której znajdują się elementy sterowania.
• Aby uniknąć zagrożenia dla bezpieczeń-
stwa, należy upewnić się, że naczynia nie
wystają poza krawędzie powierzchni goto-
wania i są wypośrodkowane nad palnikami.
• Nie stosować naczyń niestabilnych ani na-
czyń z uszkodzonym dnem. Występuje za-
grożenie przechyleniem i wypadkiem.
• Nie umieszczać w urządzeniu, na nim ani
w jego pobliżu produktów łatwopalnych,
przedmiotów nasączonych produktami łat-
wopalnymi, przedmiotów z materiałów to-
pliwych (plastiku lub aluminium) ani tkanin
itp. materiałów. Występuje zagrożenie wy-
buchem lub pożarem.
•Używać wyłącznie akcesoriów dostarczo-
nych z urządzeniem.
• Zachować ostrożność podczas podłącza-
nia urządzenia do pobliskich gniazd elek-
trycznych. Nie dopuszczać, aby przewody
elektryczne dotykały urządzenia lub roz-
grzanych naczyń. Nie dopuszczać do splą-
tania przewodów elektrycznych.
Instalacja
• Należy obowiązkowo zapoznać się z po-
niższymi informacjami. Producent urzą-
dzenia nie ponosi odpowiedzialności za
obrażenia osób i zwierząt domowych
ani za szkody materialne spowodowane
nieprzestrzeganiem tych wymogów.
• Aby unikn
ąć ryzyka strat materialnych
lub urazów ciała, montaż, podłączenie
urządzenia do instalacji elektrycznej i
gazowej, uruchomienie oraz konserwa-
cję należy zlecić wyłącznie wykwalifiko-
wanym specjalistom, zgodnie z obowią-
zującymi normami i przepisami.
•Należy upewnić się, że urządzenie nie ule-
gło uszkodzeniu podczas transportu. Nie
należy podłączać uszkodzonego urządze-
nia. W razie potrzeby skontaktować się z
dostawcą.
•Urządzeń do zabudowy wolno używać do-
piero po ich zamontowaniu w odpowied-
nich szafkach lub powierzchniach robo-
czych spełniających wymogi stosownych
norm.
• Nie instalować płyty grzejnej nad urządze-
niami domowymi, jeśli nie zezwala na to in-
strukcja instalacji.
•Urządzenie można zainstalować wyłącznie
na blacie roboczym o płaskiej powierzchni.
• Nie należy zmieniać parametrów, ani mo-
dyfikować urządzenia. Istnieje ryzyko od-
niesienia obrażeń i uszkodzenia urzą
dze-
nia.
• Przestrzegać przepisów prawnych, rozpo-
rządzeń, dyrektyw oraz norm obowiązują-
cych w kraju użytkowania urządzenia (za-
sady i przepisy dotyczące bezpieczeństwa,
recyklingu, bezpieczeństwa elektrycznego
itp.).
•Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
• Podczas instalacji należy przewidzieć za-
bezpieczenie przed porażeniem prądem –
na przykład szuflady można zainstalować
pod urządzeniem tylko wtedy, gdy zostaną
one oddzielone od urządzenia odpowiednią
przegrodą.
•Krawędzie blatu roboczego należy po przy-
cięciu zabezpieczyć przed wilgocią za po-
mocą odpowiedniego uszczelniacza.
• W uszczelnieniu między blatem roboczym
a urządzeniem nie mogą występować żad-
ne przerwy.
• Zabezpieczyć dolną część
urządzenia
przed wilgocią i parą pochodzącą np. ze
zmywarki bądź piekarnika.
3
www.zanussi.com