przed podłączeniem do sieci
l
Sprawdzić, czy napięcie sieciowe
odpowiada danym znamionowym
podanym na spodzie obudowy
urządzenia.
l
Urządzenie spełnia wymogi
dyrektywy Wspólnoty Europejskiej
nr 2004/108/WE, dotyczącej
kompatybilności
elektromagnetycznej oraz
rozporządzenia WE nr 1935/2004 z
dnia 27 października 2004 r.,
dotyczącego materiałów i wyrobów
przeznaczonych do kontaktu z
żywnością.
przed pierwszym użyciem
l
Umyć części (zob. ustęp pt.
„czyszczenie”).
oznaczenia
przycisk zwalniający ostrza
włącznik
korpus noża
obsady ostrzy
uchwyty
ostrza zwykłe
ostrza do mrożonek
osłona ostrzy
użytkowanie noża
elektrycznego
Nóż elektryczny przeznaczony jest
do krojenia różnego rodzaju
żywności, np. gotowanego mięsa
(także drobiowego), chleba, ciast,
kanapek, owoców i warzyw.
Mrożonki (wyłącznie model
KN650) – w zestawie do tego
modelu załączone są ostrza do
mrożonek (z brzeszczotem o
większych zębach) do krojenia
żywności lekko zamrożonej lub
częściowo rozmrożonej. Ostrza te
nie są przeznaczone do krojenia
żywności całkowicie zamrożonej.
1 Sprawdzić, czy nóż jest odłączny
od zasilania.
2 Zdjąć osłonę ostrzy i zachować
na przyszły użytek – służy ona do
przechowywania ostrzy.
3 Chwytając ostrza za obsady ,
złączyć je ze sobą . Brzeszczoty
skierować w dół i trzymając ostrza
za uchwyty wsunąć je do
korpusu noża , a następnie
wepchnąć na miejsce .
4 Podłączyć urządzenie do sieci.
5 Krojony produkt umieścić na
odpowiedniej powierzchni lub desce
do krojenia i ułożyć na nim ostrze
noża. Włączyć ostrze, wciskając
włącznik . (Zwolnienie tego
przycisku powoduje zatrzymanie
ostrzy).
l
Pokroić produkt, trzymając nóż w
miejscu i lekko i równomiernie go
naciskając. Nie wykonywać ruchu
piłującego. Nóż kroi automatycznie,
w sposób uzależniony od swojego
ułożenia – pionowo lub pod kątem.
Podczas krojenia ostrze noża
należy trzymać zawsze
skierowane od siebie.
6 Po użyciu noża zwolnić włącznik, a
następnie odłączyć zasilanie,
wyjmując wtyczkę z gniazda
sieciowego.
7 Trzymając ostrza za uchwyty,
wcisnąć przycisk zwalniający i
wysunąć je z korpusu.
wskazówka
l
Krojąc mięso drobiowe, należy je
przecinać prawie do kości, jednak
nie całkowicie, a następnie ręcznie
oddzielać od kości.
57
l
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do
użytku domowego. Firma Kenwood nie
ponosi żadnej odpowiedzialności w
przypadku niewłaściwego korzystania z
urządzenia lub nieprzestrzegania
niniejszych instrukcji.