Whirlpool AKM 702/NB/02 Program Chart

Typ
Program Chart
AKM 702/02 INSTRUKCJE PŁYTY KUCHENNEJ
PL
5019 319 02068
Aby w pełni korzystać z możliwości płyty kuchennej, należy uważnie zapoznać się ze wszystkimi instrukcjami i zachować je na przyszłość.
Aby włączyć płytę kuchenną, należy obracać pokrętłem
(pokrętłami) w kierunku ruchu wskazówek zegara w celu
ustawienia go (ich) na żądany poziom mocy.
Aby wyłączyć płytę kuchenną, należy ustawić pokrętło
(pokrętła) z powrotem w pozycji “0”.
Płyta jest wyposażona we wskaźnik ciepła
resztkowego. Zapala się on gdy strefa grzewcza
osiąga temperaturę mogącą spowodować oparzenia.
Wskaźniki te pozostają zaświecone także po
wyłączeniu płyty kuchennej; gasną jedynie wówczas,
gdy strefy grzewcze nie są już na tyle gorące, aby
mogły być groźne.
Korzystanie ze strefy utrzymywania ciepła
Strefa ta ma za zadanie utrzymanie ciepła przygotowanych
potraw.
Ustawić pokrętło zgodnie z ruchem wskazówek
zegara w pozycji .
Zapali się kontrolka (9).
Aby wyłączyć strefę należy ustawić pokrętło w
położeniu “0”.
Korzystanie z podwójnej strefy grzewczej
Ustawić pokrętło w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara w pozycji .
Zapali się kontrolka (8).
Aby wyłączyć podwójną strefę grzewczą należy
ustawić pokrętło w położeniu “0”.
Używanie owalnej podwójnej strefy grzewczej i strefy
utrzymywania ciepła
Ustawić pokrętło w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara w pozycji .
Zapalą się kontrolki (8 i 9).
Aby wyłączyć owalną podwójną strefę grzewczą
należy ustawić pokrętło w położeniu “0”.
Uwaga: Podczas korzystania z owalnej podwójnej strefy
grzewczej pokrętło lewej tylnej strefy grzewczej powinno
być ustawione w jednym z położeń od 1 do 6.
Ważne:
Aby nie spowodować trwałego uszkodzenia szklano-
ceramicznej płyty, nie należy używać:
- garnków z dnami, które nie są idealnie płaskie.
- Metalowych garnków z emaliowanym spodem.
WYMIARY PŁYTY KUCHENNEJ I BLATU ROBOCZEGO (mm)
1. Promiennikowa strefa grzewcza Ø 210
2. Owalna promiennikowa strefa grzewcza 250x145
3. Halogenowa strefa grzewcza Ø 180
4. Halogenowa strefa grzewcza Ø 145
5. Strefa utrzymywania ciepła
6. Lampki wskaźnikowe ciepła resztkowego
7. Teleskopowe pokrętła regulacyjne
8. Lampka wskaźnikowa owalnej podwójnej strefy
grzewczej
9. Lampka wskaźnikowa utrzymywania ciepła
Upewnić się, czy napięcie podane na tabliczce
znamionowej jest takie samo, jak napięcie domowej
instalacji elektrycznej. Dane techniczne podane są
na tabliczce znamionowej na krawędzi płyty
grzewczej oraz poniżej:
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE
Napięcie zasilania
Przewody
(ilość i przekrój)
230 V ~
3 X 2,5 mm
2
230 V 3 ~ +
4 x 1,5 mm
2
400 V 3N ~ +
5 X 1,5 mm
2
400 V 2N ~ +
4 x 1,5 mm
2
Typ PLEVL 230 V~/400 V 3 N~ 50 Hz 7 kW
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA
Usuwanie opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i
jest oznaczony symbolem .
Nie należy dowolnie wyrzucać części opakowania, lecz
utylizować je zgodnie z lokalnymi przepisami ochrony
środowiska.
Utylizacja starych urządzeń
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą
Europejską 2002/96/WE oraz polską Ustawą o zużytym
sprzęcie elektrycznym i elektronicznym symbolem
przekreślonego kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje, że sprzęt ten, po okresie jego
użytkowania nie może b umieszczany łącznie z
innymi odpadami pochodzącymi z gospodarstwa
domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go prowadzącym
zbieranie zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego.
Prowadzący zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki, sklepy
oraz gminne jednostki, tworzą odpowiedni system
umożliwiający oddanie tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem elektrycznym
i elektronicznym przyczynia się do uniknięcia szkodliwych dla
zdrowia ludzi i środowiska naturalnego konsekwencji,
wynikających z obecności składników niebezpiecznych oraz
niewłaściwego składowania i przetwarzania takiego sprzętu.
Oszczędzanie energii
Należy stosować garnki i patelnie o średnicy dna równej
lub nieznacznie większej od średnicy strefy grzewczej.
Stosować jedynie naczynia i garnki o płaskim dnie.
Jeśli to możliwe, w trakcie gotowania garnki powinny być
nakryte.
Warzywa, ziemniaki itp. należy gotować w niewielkiej
ilości wody, co skróci czas gotowania.
Stosując naczynia ciśnieniowe można zmniejszyć pobór
mocy oraz czas gotowania.
OSTRZEŻENIA
Niniejsze urządzenie nie powinno być obsługiwane
przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonych
zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub
mentalnych, ani przez osoby niedoświadczone lub
nieposiadające wystarczającej wiedzy, chyba że
obsługują one urządzenie pod nadzorem lub po
uprzednim przeszkoleniu na temat prawidłowej obsługi
przez osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo.
Należy pilnować, aby dzieci nie bawiły się urządzeniem.
Urządzenie nie jest przystosowane do pracy z
zewnętrznym zegarem ani oddzielnym systemem
zdalnego sterowania.
Jeśli płyta uległa uszkodzeniu lub pojawiły się pęknięcia,
nie wolno jej używać i niezwłocznie należy wezw
Serwis Techniczny.
Jeśli płyta jest wyposażona w pola halogenowe, należy
unikać intensywnego patrzenia na lampy.
Płyta kuchenna przeznaczona jest wyłącznie do
gotowania żywności w warunkach domowych. Wszelkie
inne zastosowania są zabronione. Producent nie będzie
ponosił żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia oraz
straty spowodowane niewłaściwym użytkowaniem lub
niezastosowaniem się do poleceń.
Nie wolno narażać płyty kuchennej na działanie
warunków atmosferycznych.
Ewentualne naprawy oraz inne interwencje mogą być
przeprowadzane jedynie przez autoryzowanego technika.
Unikać dotykania płyty kuchennej wilgotnymi częściami
ciała i nie obsługiwać jej boso.
Nie pozwalać dzieciom na kontakt z:
- płyta kuchenną, co zapobiegnie odniesieniu przez nie
obrażeń ciała.
Podczas pracy oraz bezpośrednio po jej zakończeniu,
płyta kuchenna osiąga bardzo wysoką temperaturę;
- opakowaniem (worki, styropian, części metaliczne, itp.);
- płytą kuchenną przeznaczoną na złomowanie.
Należy sprawdzić, czy przewody elektryczne innych
urządzeń wykorzystywanych w pobliżu płyty kuchennej
nie stykają się z gorącymi częściami płyty.
Kontrolować przebieg gotowania potraw z użyciem dużej
ilości tłuszczu lub oleju. Olej i tłuszcz mogą ulec
przegrzaniu i zapalić się!
Nie należy stosować płyty kuchennej jako podpory, ani
jako blatu roboczego.
Nie uruchamiać pustych pól grzewczych.
Nie opierać plastiku, folii aluminiowej, ściereczek,
papieru, itp. na gorących polach/strefach grzewczych.
Płyta kuchenna posiada pola/strefy grzewcze o różnych
wymiarach. Należy stosować naczynia o średnicy dna
równej lub lekko większej od średnicy pola/strefy
grzewczej.
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO EKSPLOATACJI
YTY KUCHENNEJ
Przed pierwszym użyciem należy usunąć:
- nalepki obecne na płycie;
- kartonowe zabezpieczenia oraz ochronną warstwę
plastykową;
- sprawdzić, czy płyta kuchenna nie została uszkodzona
w czasie transportu. W razie wątpliwości, zwrócić się do
punktu serwisowego.
AKCESORIA
Element chroniący dzieci AMH 122
Można go zamówić w serwisie
technicznym, kod 4819 310 18436 lub
u sprzedawcy, kod 017124.
CZYSZCZENIE I
KONSERWACJA
Ważne: do czyszczenia nie należy
stosować sprzętu wykorzystującego strumień wody pod
wysokim ciśnieniem lub parę.
Płytę należy czyścić po każdym użyciu, upewniwszy się
przedtem, że ostygła. Dzięki temu nie dopuści się do
akumulacji brudu i czyszczenie jest łatwiejsze.
Stosować czystą ściereczkę, papierowe ręczniki
kuchenne, delikatny płyn do mycia naczyń lub produkty
przeznaczone specjalnie do mycia płyt
witroceramicznych.
Uporczywe zabrudzenia usuwać specjalnym zbierakiem
(jeśli dołączono) oraz za pomocą specjalnych produktów.
Nie dopuszczać do zasychania pozostałości potraw.
Nie stosować produktów ściernych, antykorozyjnych na
bazie chloru, sprayów do czyszczenia piekarników ani
metalowych myjek.
Zalecamy okresowe czyszczenie płyty produktami
dostępnymi na rynku, zgodnie z instrukcjami
producentów.
Pokrętła teleskopowe (w zależności od
modelu)
Specjalne urządzenie umożliwia uniesienie pokręteł o 1
cm, co umożliwia oczyszczenie przestrzeni poniżej.
Po zakończeniu czyszczenia, ustawić pokrętło w
pierwotnej pozycji.
USUWANIE USTEREK
Płyta kuchenna nie działa:
- Sprawdzić, czy jest zasilanie.
- Wyłączyć i ponownie włączyć płytę sprawdzając, czy
usterka ustąpiła.
- Sprawdzić, czy pokrętło nie jest ustawione na pozycji “0”.
Przekręcić i pozostawić wyłącznik przez kilka minut w
pozycji “Off”, a następnie ponownie ustawić na pozycję
“On”.
Nie można wyłączyć płyty:
- natychmiast wyjąć przewód zasilający płyty z gniazda.
SERWIS TECHNICZNY
Przed skontaktowaniem się z Serwisem Technicznym:
Sprawdzić, czy możliwe jest samodzielne rozwiązanie
problemu, postępując zgodnie z punktami opisanymi
w rozdziale “Usuwanie usterek”.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów płyta
nadal nie działa prawidłowo, skontaktować się z
najbliższym punktem serwisowym.
Należy podać:
krótki opis usterki;
typ i dokładny model płyty kuchennej;
numer serwisowy (jest to numer po słowie SERVICE
na tabliczce znamionowej, umieszczonej pod płytą).
Numer serwisowy jest również podany w karcie
gwarancyjnej;
dokładny adres;
numer telefonu.
Jeśli naprawa okaże się konieczna, należy zwrócić się do
autoryzowanego Centrum Serwisowego (co jest
gwarancją użycia oryginalnych części zamiennych oraz
właściwej naprawy).
Niezastosowanie się do powyższych instrukcji może
prowadzić do zagrożenia bezpieczeństwa podczas
użytkowania oraz obniżyć jakość produktu.
INSTALOWANIE
Zalecenia
Ważne: wszelkie prace instalacyjne oraz
konserwacyjne należy wykonywać, gdy płyta
odłączona jest od zasilania.
Połączenia elektryczne powinny zostać wykonane
przed podłączeniem płyty do sieci zasilającej.
Piekarnik powinien zainstalować wykwalifikowany
technik zgodnie z instrukcjami producenta oraz
lokalnymi przepisami.
Po rozpakowaniu płyty kuchennej należy sprawdzić,
czy urządzenie nie zostało uszkodzone w czasie
transportu. W razie wątpliwości, zwrócić się do
sprzedawcy lub najbliższego punktu
serwisowego.
Przygotowanie mebli do zabudowy
Blat należy przyciąć przed włożeniem płyty
kuchennej. Dokładnie wyjąć trociny i wióry, które
mogłyby uniemożliwić prawidłową pracę urządzenia.
Uwaga: aby zainstalować płytę kuchenną w powierzchni
innej niż drewniana, (np. marmurowej, plastykowej,
ceramicznej, kamiennej, itp.) należy zabezpieczyć ją
wspornikami (rys. 2) dostępnymi w Serwisie, kod 4819 404
78697.
Płytę kuchenną należy zabudować w blacie o
grubości min. 20 a maks. 50 mm.
Umieścić panel izolacyjny w odległości minimalnie
90 mm od płyty, tak aby użytkownik nie miał do niej
dostępu.
Jeżeli płyta kuchenna ma być zabudowana ponad
piekarnikiem, powinien to być piekarnik naszej
produkcji, wyposażony w specjalny system
schładzający.
Nie wolno wkładać żadnych materiałów pomiędzy
płytę kuchenną a piekarnik (np. przekładek, podpórek,
itp.).
Jeśli płyta kuchenna ma być zamontowana obok
meblościanki, między krawędzią płyty a meblościanką
należy zachować odległość wynoszącą minimalnie
100 mm.
W blacie roboczym należy wyciąć otwór o podanych
wymiarach.
Zaleca się uszczelnienie wewnętrznych krawędzi
blatu roboczego klejem do drewna lub silikonem.
Po dokładnym oczyszczeniu powierzchni,
zainstalować w płycie kuchennej dostarczoną
uszczelkę (jeśli nie została wcześniej zainstalowana).
Płyta witroceramiczna
Ważne: przed instalacją płyty kuchennej usunąć folię
zabezpieczającą.
Sprawdzić, czy otwór w blacie przeznaczony na płytę
kuchenną został wycięty zgodnie z wymiarami podanymi
na rysunku, z zachowaniem tolerancji.
Nie należy wciskać płyty kuchennej na siłę do blatu. Może
to spowodować pęknięcie blatu witroceramicznego
wywołane naprężeniami (nawet po pewnym czasie)!
Jeśli blat jest wykonany z drewna, użyć
specjalnych zacisków i śrub dostarczonych w
zestawie.
1. Zabezpieczyć zaciski (A) (rys. 1) specjalnymi śrubami z
dołączonego zestawu (B) (rys. 1) tak jak to pokazano
na rysunku, zachowując podane odległości.
2. Zamocować płytę kuchenną w blacie.
Jeśli blat jest wykonany z marmuru, plastiku,
ceramiki, kamienia, itp., płytę należy wzmocnić
specjalnymi wspornikami (C) (rys. 2).
1. Zamocować płytę kuchenną w blacie (rys. 1).
2. Ustawić 4 wsporniki (C) zgodnie z rysunkiem 2 w
zależności od grubości blatu.
3. Przykręcić 4 śruby (D) w pozycjach (E) (rys. 2).
Podłączenie do zasilania
Uziemienie urządzenia jest wymagane przez prawo.
Podłączenie do zasilania powinien wykonać
wykwalifikowany technik, zgodnie z instrukcjami
producenta oraz zgodnie z lokalnymi przepisami.
Instalator jest odpowiedzialny za prawidłowe
podłączenie do zasilania oraz za przestrzeganie norm
bezpieczeństwa.
Aby umożliwić podłączenie zabudowanego
urządzenia do sieci, przewód zasilający płyty
powinien mieć wystarczającą długość.
Aby spełnić wymagania przepisów BHP, w czasie
instalacji należy użyć rozłącznika wszystkich
biegunów o minimalnym odstępie między stykami
wynoszącym 3 mm.
Nie wolno stosować rozgałęźników ani przedłużaczy.
Po zakończeniu instalacji dostęp do elementów
podłączenia elektrycznego powinien być zamknięty.
Podłączenie do zasilania
Uwaga: żółty/zielony przewód uziemienia powinien zost
podłączony do śruby oznaczonej symbolem .
Zdjąć osłonę zewnętrzną kabla zasilającego (G) na
odcinku długości około 70 mm.
Zdjąć osłonę zewnętrzną przewodów na odcinku
długości około 10 mm. Włożyć kabel (G) do otworu
pokrywy (F).
Włożyć kabel zasilający do elementu mocującego i
podłączyć przewody do skrzynki zaciskowej,
postępując zgodnie ze wskazówkami widocznymi na
pokrywie.
Naciągnąć kabel zasilający (G) za pomocą elementu
mocującego.
Zdjąć i ponownie zamontować pokrywę ochronną (F).
Po dokonaniu podłączeń elektrycznych, włożyć płytę
od góry i umocować ją za pomocą wsporników, jak na
rysunku.
Deklaracja zgodności
Ta plyta kuchenna jest dopuszczona do kontaktu z
produktami spozywczymi i jest zgodna z wymogami
zawartymi w Rozporzadzeniu WE nr 1935/2004.
Płyta kuchenna (Klasa Y) została zaprojektowana
wyłącznie jako urządzenie służące do gotowania.
Każde inne zastosowanie (na przykład ogrzewanie
pomieszczenia) jest niewłaściwe i, w konsekwencji,
niebezpieczne.
Płyta kuchenna została zaprojektowana, wykonana i
wprowadzona do obrotu zgodnie z:
- wymogi dotyczace bezpieczenstwa zawarte w
Dyrektywie “Niskie napiecia” 2006/95/WU (która
zastepuje Dyrektywe 73/23/EWG wraz z jej
pózniejszymi modyfikacjami).
- Wymogami odnośnie zabezpieczeń Dyrektywy
“EMC” (Kompatybilność Elektromagnetyczna)
2004/108/WU.
- Wymogami Dyrektywy 93/68/EEC.
Producent zastrzega sobie prawo do wprowadzenia zmian
technicznych.
Rys. 1
Rys. 2
Rys. 3
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKM 702/NB/02 Program Chart

Typ
Program Chart