10
Opis przycisków:
SET – ręczne włączanie wagi, ustawianie danych początkowych
UP – zwiększenie wartości o 1 jednostkę pomiarową
DW – zmniejszenie wartości o 1 jednostkę pomiarową
Wymiana baterii
1. Otwieramy osłonę pojemnika na baterie pod spodem wagi.
2. Wyjmujemy zużytą baterię.
3. Wkładamy nową baterię. Zachowujemy poprawną polaryzację.
4. Zamykamy osłonę.
Podstawowe pomiary ciężaru
1. Wagę ustawiamy na równej, twardej i stabilnej powierzchni.
2. Ostrożnie wchodzimy na wagę – waga włącza się automatycznie.
3. Na wadze stoimy spokojnie, nie przechylamy się - po chwili wy-
świetli się zmierzony ciężar.
4. Wymaganą jednostkę wagi kg/lb/st ustawiamy kolejno naciskając
przycisk UP.
5. Po 30 sekundach dojdzie do automatycznego wyłączenia wagi.
POMIARY ZAWARTOŚCI TKANKI TŁUSZCZOWEJ,
WODY I TKANKI MIĘŚNIOWEJ
Zasada pomiaru
Przez organizm człowieka przepływają sygnały elektryczne o określo-
nej częstotliwości, przy czym impedancja tłuszczu zawartego w ciele
jest większa od impedancji tkanki mięśniowej albo innych tkanek ciała
człowieka. Przyrząd generuje zmienny prąd elektryczny obezpiecznej
częstotliwości i niskim napięciu. Za pomocą analizy rezystancji biolo-
gicznej, która ogranicza przepływ tego prądu przez ciało człowieka
(impedancja różnych tkanek, tłuszczu i mięśni różni się od siebie) i na
podstawie stwierdzonych różnic wyznacza się procentową zawartość
tkanki tłuszczowej w organizmie człowieka.
% tłuszczu jest wskaźnikiem procentowej zawartości tkanki tłuszc-
zowej w ludzkim organizmie.
Zawartość tłuszczu w ludzkim ciele ma się wahać w określonym pr-
zedziale, nadmiar tkanki tłuszczowej pogarsza procesy metaboliczne
i tym samym zwiększa ryzyko wystąpienia różnych dolegliwości.
Wyświetlane wartości mają charakter wyłącznie informacyjny, nie
służą dla potrzeb medycznych.
Dla ustalenia najlepszego sposobu zmniejszenia masy ciała należy
się zawsze skonsultować z lekarzem.
Poglądowa tabela kondycji zycznej w zależności
od zawartości tłuszczu i wody w organizmie
Przed ważeniem należy wprowadzić podstawowe dane o każdym
użytkowniku.
Można zapisać dane dla maksymalnie 10 użytkowników.
Przed ważeniem zdejmujemy buty i skarpetki, w przeciwnym razie
wyświetlane informacje nie będą poprawne.
Naciskamy przycisk SET.
Na wyświetlaczu zaczyna migać USER 0 – użytkownik nr 0.
Naciskamy ponownie przycisk SET, aby zapisać informacje o użyt
-
kowniku o numerze 0 albo naciskamy przycisk UP/DW do zmiany
numeru użytkownika.
Wprowadzamy informacje wstępne za pomocą przycisków UP/DW
w następującej kolejności:
Numer użytkownika – płeć –wiek – wzrost – budowa ciała.
Dla potwierdzenia każdej pozycji naciskamy przycisk SET.
Zapisane dane możemy później zmienić naciskając przycisk SET.
Po wprowadzeniu wstępnych danych na wyświetlaczu pojawi się
0.0 kg.
Jeżeli chcemy zmienić jednostkę wagi, naciskamy przycisk UP.
Wchodzimy na wagę, stajemy spokojnie, nie poruszamy się - po chwili
wyświetlą się informacje:
Aktualna waga, ilość tłuszczu, wody i tkanki mięśniowej, ikona
stopnia otyłości →
Ilość pobieranych dziennie kalorii do utrzymania istniejącej wagi,
zawartość tkanki kostnej i mięśniowej →
Ubytek wagi (strzałka w dół + Decrease) w porównaniu zpoprzednim
ważeniem albo wzrost wagi (strzałka do góry + Increase).
Te informacje są wyświetlane kolejno 3x po sobie.
Potem waga wyłącza się.
Konserwacja i czyszczenie
1. Do czyszczenia wagi korzystamy z wilgotnej ściereczki i uważamy,
aby do wnętrza nie przedostała się woda. Powierzchnia szyby
powinna być sucha. Nie korzystamy zchemicznych środków do
czyszczenia/środków do czyszczenia o działaniu ściernym. Wagi
nie zanurzamy do wody!
2. Wagę ustawiamy zawsze w położeniu poziomym.
3. Jeżeli waga nie daje się włączyć, sprawdzamy, czy jest włożona
bateria i czy nie jest rozładowana.
4. Jeżeli wyświetlany jest błąd albo wagi nie można włączyć, wyjmu-
jemy baterię na około 5 sekund i wkładamy ją ponownie.
Zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ZSEiE zabroni-
one jest umieszczanie łącznie z innymi odpadami zużytego sprzętu
oznakowanego symbolem przekreślonego kosza. Użytkownik, chcąc
pozbyć się sprzętu elektronicznego i elektrycznego, jest zobowiązany
do oddania go do punktu zbierania zużytego sprzętu.
W sprzęcie nie znajdują się składniki niebezpieczne, które mają szcze-
gólnie negatywny wpływ na środowisko i zdrowie ludzi.
Na wyrób została wydana Deklaracja Zgodności.
MIERZENIE CIĘŻARU Z WYŚWIETLANIEM ILOŚCI TKANKI TŁUSZCZOWEJ, WODY I TKANKI MIĘŚNIOWEJ
wiek
kobieta mężczyzna
tłuszcz woda tłuszcz woda
<=30
4,0 - 20,5 66,00 - 54,7 4,0 - 15,5 66,00 - 58,1 niedowaga
20,6 - 25,0 54,6 - 51,6 15,6 - 20,00 58,00 - 55,00 normalna waga
25,1 - 30,5 51,5 - 47,8 20,1 - 24,5 54,9 - 51,9 nadwaga
30,6 - 50,0 47,7 - 34,4 24,6 - 50,00 51,8 - 34,4 otyłość
>30
4,00 - 25,00 66,00 - 51,6 4,00 - 19,5 66,00 - 55,4 niedowaga
25,1 - 30,00 51,5 - 48,1 19,6 - 24,00 55,3 - 52,3 normalna waga
30,1 - 35,00 48,00 - 44,7 24,1 - 28,5 52,2 - 49,2 nadwaga
35,1 - 50,00 44,6 - 34,4 28,6 - 50,00 49,1 - 34,4 otyłość