Ogólne zasady bezpieczeństwa EK1600, EK3200
156
•
Niebezpieczeństwo uduszenia!
Przed włączeniem urządzenia upewnić się, że w pomieszczeniu
występuje wystarczająca wentylacja. Podczas eksploatacji w miejscu
ustawienia muszą być dostępne otwory wentylacyjne o wolnym prze-
kroju wynoszącym co najmniej 150 cm
2
. Te otwory mogą być zamy-
kane, ale muszą być otwarte w czasie pracy paleniska (patrz tabliczka
informacyjna znajdująca się nad kuchenką).
•
Porównać wartość ciśnienia na tabliczce znamionowej z wartością na
butli z propanem lub butanem.
•
Nigdy nie przechowywać butli z płynnym gazem w miejscach pozba-
wionych wentylacji.
•
Chronić butle z płynnym gazem przed działaniem bezpośrednich pro-
mieni słonecznych. Temperatura nie może przekraczać 50 °C.
•
W przypadku wykrycia zapachu gazu:
– Otworzyć wszystkie okna i opuścić pomieszczenie.
– Nie uruchamiać urządzeń elektrycznych i unikać używania otwar-
tych płomieni, które mogą spowodować zapłon gazu.
– Zamknąć zawór butli z gazem i pozostawić go w zamkniętym sta-
nie do czasu usunięcia błędu.
– Nigdy nie próbować odnajdywać wycieku, używając otwartych
płomieni.
•
Nie wolno używać kuchenki podczas tankowania oraz w garażach i na
promach.
2.3 Bezpieczeństwo podczas eksploatacji urządzenia
!
OSTRZEŻENIE!
•
Używać długich zapałek lub odpowiedniej zapalarki. Cały proces
zapłonu musi być widoczny od góry i nie może być zaryty przez usta-
wione garnki.
Po zapaleniu palnika szybko cofnąć rękę.
•
Podczas używania kuchenki należy nosić odpowiednią odzież.
Nie nosić luźno zwisających ubrań, które mogą się zapalić.
A
UWAGA!
•
Przed dotknięciem kuchenki gołymi rękami zaczekać, aż ostygnie ona
do temperatury otoczenia.
•
Obszar wokół kuchenki utrzymywać w stanie wolnym od tłuszczu,
substancji alkoholowych, materiałów plastikowych i łatwopalnych
(np. zasłon, ręczników, materiałów kuchennych).
EK1600-3200--IO-16s.book Seite 156 Montag, 6. November 2017 12:59 12