SEVERIN KA 5987 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

Szanowni Klienci
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać się z
niniejszą instrukcją.
Podłączenie do sieci zasilającej
Urządzenie należy podłączać do sieci
elektrycznej wyłącznie do prawidłowo
zainstalowanego gniazdka z uziemieniem.
Należy sprawdzić, czy napięcie sieciowe
zgadza się z napięciem podanym na
tabliczce znamionowej urządzenia.
Niniejszy wyrób zgodny jest z
obowiązującymi w UE przepisami
dotyczącymi oznakowania produktu.
Zestaw
1. Główny wskaźnik świetlny (czerwony)
2. Wskaźnik świetlny temperatury
(zielony)
3. Przycisk wyboru funkcji gorącej wody
lub pary
4. Włącznik On/Off
5. Przełącznik trybu pracy zaworu:
espresso / para
6. Dysza parowa
7. Dysza ze spieniaczem do mleka
8. Zdejmowana tacka z ociekaczem
9. Otwór wylotowy bojlera
10. Tabliczka znamionowa (na spodzie
urządzenia)
11. Czerwony wskaźnik poziomu wody w
ociekaczu
12. Miarka
13. Uchwyt na filtr
14. Przewód zasilający z wtyczką
15. Sitko filtra
a. na 1 filiżankę
b. na 2 filiżanki
c. do saszetek ESE
16. Zbiornik na wodę
17. Pokrywka zbiornika na wodę
18. Płyta do podgrzewania filiżanek
Instrukcja bezpieczeństwa
Przed użyciem urządzenia należy
dokładnie sprawdzić, czy jego główny
korpus i elementy czynnościowe są
sprawne i nie noszą śladów uszkodzenia.
Jeżeli urządzenie spadło na twardą
powierzchnię, nie nadaje się do dalszego
użytku, gdyż nawet najmniejsza,
niewidoczna usterka powstała z tego
powodu, może mieć ujemny wpływ na
jego działanie i bezpieczeństwo
użytkownika.
Uwaga: pojemnik na filtr, dysza
wylotowa bojlera oraz dysza parowa
nagrzewają się podczas pracy.
Nie wolno otwierać dyszy parowej, jeśli
nie ma pod nią odpowiedniego
pojemnika. Uwaga! Wydobywająca się
para jest bardzo gorąca i może
spowodować oparzenia.
W żadnym wypadku nie zbliżać rąk do
otworów wylotowych (dysza wylotowa
bojlera, pojemnik na filtr, dysza parowa)
w trakcie pracy urządzenia: grozi
poparzeniem.
Przewód zasilający nie powinien zwisać
swobodnie i należy uważać aby
znajdował się w bezpiecznej odległości
od gorących elementów urządzenia.
Pracującego urządzenia nie należy
pozostawiać bez nadzoru. Nie należy
również stawiać żadnych przedmiotów
na urządzeniu.
Urządzenie nie jest przeznaczone do
użytku przez osoby (także dzieci) o
ograniczonych zdolnościach
motorycznych, sensorycznych lub
umysłowych, ani osoby, którym brakuje
doświadczenia i stosownej wiedzy,
chyba że są one pod nadzorem osoby
odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo,
która instruuje jak bezpiecznie
korzystać z urządzenia.
Dzieci powinny znajdować się pod stałą
opieką, aby nie dopuścić do używania
przez nie urządzenia jako zabawki.
Zawsze należy wyjąć wtyczkę z
gniazdka po zakończeniu pracy
urządzenia, jak również:
63
Ekspres do kawy
espresso
- w przypadku stwierdzenia usterki
urządzenia;
- na czas czyszczenia urządzenia.
Wyjmując wtyczkę z gniazdka nigdy nie
należy szarpać za przewód.
Przed włożeniem wtyczki do gniazdka,
należy dokładnie sprawdzić
- czy wszystkie elementy urządzenia
zostały prawidłowo założone,
- czy w ekspresie jest woda,
- czy włącznik jest w pozycji Off,
- czy przełącznik trybu pracy zaworu
jest w pozycji neutralnej ( ).
Ekspresu nie można używać na wolnym
powietrzu. Urządzenie należy chronić
przed temperaturami ujemnymi.
Zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i w
celu uniknięcia ryzyka, wszelkie
naprawy urządzeń elektrycznych muszą
być wykonywane przez
wykwalifikowany i upoważniony do
tego personel. Dotyczy to również
wymiany przewodu zasilającego. Jeśli
urządzenie wymaga naprawy, prosimy
wysłać je do jednego z naszych działów
obsługi klienta. Odpowiednie adresy
znajdują się w karcie gwarancyjnej w
języku polskim.
Za szkody wynikłe z nieprawidłowego
używania sprzętu lub użytkowania
niezgodnego z instrukcją obsługi winę
ponosi wyłącznie użytkownik.
Urządzenie przeznaczone jest do użytku
domowego, a nie przemysłowego.
Przełącznik trybu pracy zaworu
Przełącznik ma trzy ustawienia:
Wytwarzanie pary lub wytwarzanie
gorącej wody przez dyszę parową.
Pompa wyłączona / ustawienie
neutralne.
Pompa włączona: parzenie espresso
przez dyszę wylotową bojlera.
Po przekręceniu przełącznika z ustawienia
neutralnego na wytwarzanie pary lub
gorącej wody, jedna z dysz otwiera się i
wytarzana jest odpowiednio para lub gorąca
woda.
Przed uruchomieniem urządzenia po raz
pierwszy
-
Przed użyciem urządzenia po raz
pierwszy należy wyjąć wszystkie jego
zdejmowane części i wyczyścić je według
instrukcji z punktu Konserwacja i
czyszczenie. Następnie włożyć z
powrotem tackę z ociekaczem na
miejsce.
-
Oczyścić system przepłukując go gorącą
wodą w następujący sposób:
- Napełnić bojler wodą.
- Włożyć pojemnik na filtr wraz z
sitkiem filtrującym, ale nie napełniać
go kawą.
- Podstawić pojemnik, np.
odpowiednich rozmiarów kubek lub
filiżankę, pod otwory wylotowe.
- Włożyć wtyczkę do gniazdka.
- Ustawić przycisk wyboru funkcji na
wytwarzanie gorącej wody (przycisk
zwolniony).
- Włączyć urządzenie przy użyciu
włącznika i ustawić przełącznik trybu
pracy zaworu (pozycja ). Z
otworów zaczyna wylatywać gorąca
woda.
- Pozostawić pompę włączoną aż zużyje
się około połowy wody ze zbiornika.
Następnie wyłączyć pompę
przestawiając przełącznik trybu pracy
zaworu na pozycję neutralną.
- Opróżnić kubek i podstawić go pod
dyszę parową.
- Ustawić przełącznik trybu pracy
zaworu w pozycji . Przez dyszę
parową zacznie wylatywać woda.
- Poczekać aż poziom wody w
zbiorniku osiągnie symbol Min.
Następnie wyłączyć pompę
przestawiając przełącznik trybu pracy
zaworu na pozycję neutralną.
-
Procedurę należy powtarzać za każdym
razem, kiedy urządzenie nie jest
używane przez dłuższy okres.
64
Instrukcja obsługi
Informacje ogólne
Kawa espresso jest parzona z ciemnej i
dobrze palonej kawy, jest mocna i
charakteryzuje się specyficzną pianką. Do
kawy espresso używa się bardzo drobno
mielonej kawy, która ma postać prawie
pudru.
Parzenie odbywa się podczas filtrowania
gorącej wody przez mieloną kawę pod
dużym ciśnieniem.
Kawa spływa do niewielkich filiżanek (30-
50 ml). W porównaniu z parzeniem
espresso, zastosowanie funkcji pary wymaga
wyższych temperatur.
-
Napełnianie wodą:
Zawsze należy używać wyłącznie
świeżej wody i regularnie płukać
zbiornik na wodę. Nie wolno włączać
urządzenia z pustym zbiornikiem.
- Podnieść pokrywkę zbiornika na
wodę i odchylić ją.
- Wyjąć zbiornik.
- Napełnić zbiornik zimną wodą (nie
może być gazowana), nie
przekraczając oznaczenia Max.
- Napełniony zbiornik włożyć z
powrotem i przycisnąć w dół w celu
otwarcia zaworu w podstawie.
- Zamknąć pokrywkę zbiornika.
Korzystając z urządzenia należy
sprawdzać co jakiś czas poziom wody.
W razie potrzeby, uzupełnić zbiornik
wodą.
Jeżeli pompa zacznie wysysać
powietrze z pustego zbiornika na
wodę, należy napełnić go ponownie
wodą do znaku Max i odpowietrzyć
system zgodnie z powyższą instrukcją.
Zanim woda zacznie ponownie
wypływać może upłynąć dłuższa
chwila.
Gromadzący się osad i kamień mogą
spowodować przeciekanie uszczelek
zainstalowanych na dnie zbiornika na
wodę oraz wokół zaworów. Przy
każdym wkładaniu zbiornika należy
sprawdzić uszczelki i w razie potrzeby
ostrożnie usunąć zanieczyszczenia.
-
Wkładanie i wyjmowanie uchwytu na
filtr
- Uchwyt mocowany jest za pomocą
zamykającego zaczepu bagnetowego.
Zakładając uchwyt należy zwrócić
uwagę na to, by jego rączka
znajdowała się po lewej stronie
otworu wylotowego bojlera (ilustracja
I). Aby umocować uchwyt w
odpowiednim miejscu należy
przekręcić go w lewo, a więc w
kierunku odwrotnym do ruchu
wskazówek zegara, tak daleko jak to
będzie możliwe (ilustracja III).
- Aby wyjąć uchwyt filtra, należy
poluzować go, przekręcając w prawo,
a więc w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara.
Nie wolno wyjmować uchwytu na filtr
w czasie pracy urządzenia, ponieważ
znajduje się on wówczas pod dużym
ciśnieniem. Po zakończeniu cyklu
parzenia należy odczekać około 30
sekund przed wyjęciem uchwytu na
filtr.
-
Przycisk wyboru funkcji gorącej wody
lub pary
Przycisk pozwala wybrać pomiędzy
funkcją wytwarzania gorącej wody lub
pary.
- Aby urządzenie wytwarzało gorącą
wodę, przycisk musi być zwolniony.
Wówczas można uzyskać gorącą
wodę, która może być podawana
przez wylot bojlera lub dyszę parową.
- Aby urządzenie wytwarzało parę,
przycisk musi być wciśnięty. Parę
można uzyskać przez dyszę parową
ustawiając w odpowiedniej pozycji
przełącznik trybu pracy zaworu.
-
Podgrzewanie filiżanek i uchwytu na
filtr
Ogrzanie filiżanek i uchwytu na filtr
przed rozpoczęciem parzenia pozwoli
zachować wyższą temperaturę kawy.
65
- Do uchwytu na filtr włożyć
odpowiednie sitko filtrujące, na jedną
lub dwie filiżanki.
- Umieścić uchwyt w urządzeniu i
podstawić jedną lub dwie filiżanki.
- Kiedy urządzenie osiągnie
odpowiednią temperaturę, włączy się
zielona lampka.
- Przekręcić przełącznik zaworu na
symbol .
- Odczekać aż filiżanki napełnią się w
3
/
4
, po czym przekręcić przełącznik
zaworu do pozycji neutralnej w celu
wyłączenia pompy.
- Filiżanki odstawić na bok, aby się
ogrzały. Wodę wylać z nich nie
wcześniej, jak tuż przed nalaniem
kawy.
W celu ogrzania filiżanek można je
umieścić na przeznaczonej do tego celu
płycie.
-
Napełnianie sitka filtrującego mieloną
kawą / usuwanie fusów
- Napełnianie mieloną kawą
- Wyjąć uprzednio ogrzany filtr z
urządzenia (Uwaga: filtr jest
gorący).
- Napełnić go drobno zmieloną kawą:
- na jedną filiżankę - 1 płaska
miarka
- na dwie filiżanki - 2 miarki
Uwaga! Przepełnienie filtra może
spowodować jego niedokładne
założenie pod wylotem bojlera. Do
filtra wchodzą maksymalnie 2
miarki kawy.
- Przy użyciu miarki równo
rozprowadzić kawę w sitku i lekko
ją ubić. Brzegi uchwytu na filtr
należy dokładnie oczyścić z
ziarenek mielonej kawy.
- Usuwanie fusów kawowych
- Po zakończeniu cyklu parzenia,
odczekać około 30 sekund na
wyrównanie ciśnienia.
- Należy zachować ostrożność
wyjmując uchwyt na filtr, ponieważ
może on nadal zawierać gorącą
wodę.
Należy pamiętać, że przy
przyrządzaniu 2 filiżanek kawy
espresso w fusach pozostaje nieco
więcej wody.
- W celu usunięcia fusów lekko
postukać brzegiem uchwytu na filtr
o równą powierzchnię. Następnie
dokładnie wytrzeć uchwyt na filtr.
-
Używanie sitka do saszetek ESE
- Wkładanie saszetki ESE:
- Wyjąć ogrzany uchwyt na filtr
(Uwaga: filtr jest gorący).
- Włożyć saszetkę espresso do sitka
c (sitko do saszetek). Saszetkę
ESE nałożyć tak, aby jej papierowy
brzeg nie wystawał poza brzeg sitka.
- Wyjmowanie zużytej saszetki ESE:
- Po zakończeniu parzenia, odczekać
30 sekund, aby wyrównał się
poziom ciśnienia w urządzeniu.
- Zachować ostrożność przy
wyjmowaniu uchwytu na filtr: jest
on nadal gorący i może zawierać
gorącą wodę. Wylać ostrożnie wodę
i odczekać aż filtr nieco ostygnie.
- W celu usunięcia zużytej saszetki
ESE lekko postukać brzegiem
uchwytu o równą powierzchnię.
Tacka ociekacza
W czasie pracy urządzenia wszelki nadmiar
wody lub pary gromadzi się w tacce
ociekacza. Dlatego też należy ją zawsze
umieszczać w ekspresie przed jego
włączeniem. Uwaga: ociekacz i tacka mocno
się nagrzewają w trakcie pracy urządzenia.
Czerwony wskaźnik pozwala monitorować
poziom wody w tacce. Wraz z
podniesieniem się poziomu wody, wskaźnik
staje się coraz bardziej widoczny. Należy
odpowiednio często sprawdzać poziom
wody w tacce i w razie potrzeby opróżniać
ją zanim woda zacznie się przelewać. Tackę
można wyjmować jedynie wtedy, kiedy
urządzenie jest wyłączone i zdążyło
66
ostygnąć.
W celu wyjęcia tacki, pociągnąć lekko do
siebie i podnieść.
Parzenie
Parzenie kawy espresso
-
Napełnić zbiornik na wodę.
-
Włożyć wtyczkę przewodu zasilającego
do gniazdka i włączyć ekspres
przyciskiem ON/OFF. Włączy się
główny wskaźnik świetlny w kolorze
czerwonym.
-
Ustawić przycisk wyboru funkcji na
wytwarzanie gorącej wody (przycisk
zwolniony).
-
Podgrzać uchwyt na filtr i filiżanki.
-
Wyjąć uchwyt na filtr, napełnić go
mieloną kawą i założyć z powrotem w
urządzeniu.
-
Umieścić filiżanki na tacce.
-
Kiedy włączy się zielona lampka
sygnalizująca osiągnięcie odpowiedniej
temperatury, przestawić przełącznik
trybu pracy zaworu do pozycji .
Kawa/espresso zacznie spływać
bezpośrednio do filiżanek.
-
Po napełnieniu filiżanek, przekręcić
przełącznik zaworu do ustawienia
neutralnego w celu wyłączenia pompy.
-
Odczekać 30 sekund, po czym zdjąć
uchwyt na filtr i usunąć fusy.
-
Urządzenie jest ponownie gotowe do
następnego cyklu parzenia.
Przygotowywanie gorącej wody
-
Pod dyszę parową podstawić filiżankę.
-
Przekręcić przełącznik zaworu do
ustawienia .
-
Po uzyskaniu żądanej ilości wody,
przekręcić przełącznik zaworu do
ustawienia neutralnego w celu
wyłączenia pompy.
Przygotowywanie pary
Urządzenie jest przystosowane do
wytwarzania pary poprzez dyszą parową w
celu podgrzania mleka lub innego napoju, a
także do spieniania mleka przy parzeniu
kawy cappuccino. Aby urządzenie
wytwarzało parę, nacisnąć przycisk wyboru
funkcji. Po chwili nagrzewania włączy się
zielona lampka temperatury. Można
wówczas uzyskać parę z dyszy parowej
przekręcając przełącznik zaworu do pozycji
.
W celu odpowiedniego zabezpieczenia
wylotu bojlera, w trakcie przygotowywania
pary należy pozostawić uchwyt na filtr wraz
z sitkiem filtrującym.
-
Parzenie kawy cappuccino
Na ogół, cappuccino robi się z
połączenia równych części kawy
espresso, gorącego mleka i pianki
mlecznej. Kawa espresso musi być
gotowa przed uruchomieniem funkcji
pary do spieniania mleka.
-
Spienianie mleka
- Napełnić odpowiedni dzbanek ok. 100
ml zimnego mleka (nie ogrzewając
wcześniej dzbanka).
- Wcisnąć przycisk wyboru funkcji
gorącej wody lub pary.
- Umieścić dzbanek pod dyszą do
spieniania mleka.
- Ustawić przełącznik trybu pracy
zaworu w pozycji . Z dyszy
zacznie wydobywać się para.
- Przez około 40-45 sekund kołysać
dzbankiem wykonując okrągłe ruchy
uważając jednocześnie, aby dysza
parowa była zanurzona przez cały czas
spieniania mleka.
- Po odpowiednim spienieniu mleka,
przekręcić przełącznik do pozycji
neutralnej w celu wyłączenia pompy.
W czasie spieniania mleko powinno
się rozgrzać, ale nie powinno osiągnąć
temperatury wrzenia.
- Po ustawieniu przełącznika w pozycji
neutralnej, słychać będzie lekki
odgłos. Jest to zupełnie normalne
zjawisko spowodowane pracą
urządzenia.
- Nalać spienione mleko do filiżanki z
kawą espresso i rozprowadzić pianę
67
łyżeczką. Dodać cukier i czekoladę w
proszku do smaku.
-
Podgrzewanie napojów
- Wcisnąć przycisk wyboru funkcji
gorącej wody lub pary.
- Włożyć dyszę parową do
podgrzewanego napoju i przekręcić
powoli przełącznik zaworu do
ustawienia .
- Kiedy napój osiągnie żądaną
temperaturę, przekręcić przełącznik
do pozycji neutralnej w celu
wyłączenia pompy
Jeżeli nie jest już potrzebna funkcja
wytwarzania pary, zwolnić przycisk
wyboru funkcji.
Konserwacja i czyszczenie
Przed przystąpieniem do czyszczenia,
należy sprawdzić, czy urządzenie
zupełnie ostygło i jest wyłączone z sieci
elektrycznej.
Nie zanurzać urządzenia w wodzie, ani
nie myć go wodą, ponieważ grozi to
porażeniem prądem.
Do czyszczenia nie stosować żrących
roztworów, ani środków ścierających.
Przed przystąpieniem do czyszczenia
urządzenia, a także wtedy, kiedy nie
było ono używane przez dłuższy czas,
należy je całkowicie opróżnić z
pozostałej w nim wody. Zbiornik na
wodę należy regularnie i często płukać.
Końcówkę dyszy parowej należy czyścić
bezpośrednio po zakończeniu spieniania
mleka. Zazwyczaj wystarczy przetrzeć
końcówkę wilgotną ściereczką.
-
W przypadku zatkania się dyszy,
postępować wg poniższych instrukcji:
- Zdjąć końcówkę do spieniania mleka
z dyszy.
- Za pomocą miarki odkręcić
końcówkę dyszy.
- Włożyć igłę lub agrafkę do wlotu
dyszy i usunąć zanieczyszczenia.
- Przykręcić z powrotem końcówkę
dyszy.
- Nasunąć końcówkę do spieniania
mleka na dyszę.
-
Wszystkie zdejmowane elementy można
myć w gorącej wodzie z detergentem.
-
Pamiętać o regularnym opróżnianiu
zbiornika pod tacką. Tackę oraz
ociekacz można myć w ciepłej wodzie z
detergentem.
-
Obudowę zewnętrzną przecierać suchą
lub lekko wilgotną gładką ściereczką.
-
Otwór wylotowy bojlera można czyścić
wilgotną ściereczką.
-
Powierzchnię dokoła uszczelki bojlera i
zamykającego zaczepu bagnetowego
należy czyścić szczoteczką. Nie zaleca
się używania twardych szczotek.
Usuwanie osadów kamienia
Każde urządzenie gospodarstwa
domowego, które wykorzystuje do pracy
gorącą wodę, wymaga usuwania osadów
kamienia. Częstotliwość tej operacji
warunkowana jest zwykle rodzajem wody
(miękka, twarda) w danej okolicy.
Regularny proces czyszczenia gwarantuje
prawidłowe działanie urządzenia.
Do odkamieniania można stosować
dostępne w sklepach środki na bazie kwasu
cytrynowego.
-
Wlać roztwór odkamieniający do
zbiornika na wodę.
-
Włączyć urządzenie i zgodnie z
instrukcją w dziale Parzenie kawy
espresso, ale bez mielonej kawy i bez
pojemnika na filtr, uruchomić je (dwie
filiżanki). W celu uzyskania lepszego
rezultatu, należy zachować 5-minutową
przerwę pomiędzy cyklami.
-
Po usunięciu kamienia, dwukrotnie
wypełnić zbiornik czystą wodą i
uruchomić ekspres aż do całkowitego
opróżnienia zbiornika.
-
Uchwyt na filtr wypłukać dokładnie
ciepłą wodą.
Roztworu odkamieniającego nie należy
wylewać do zlewów pokrytych emalią.
68
Utylizacja
Nie należy wyrzucać starych lub
zepsutych urządzeń do domowego
kosza na śmieci, lecz oddawać je do
specjalnych punktów zbiórki.
Gwarancja
Na sprzęt SEVERIN udzielana jest 2-letnia
gwarancja, na podstawie i według
warunków karty gwarancyjnej wydanej
przez wyłącznego przedstawiciela
SEVERIN w Polsce, GAMMA Kluczbork.
Obsługę gwarancyjną i pogwarancyjną
zapewnia autoryzowana sieć serwisowa na
terenie całej Polski.
69
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90

SEVERIN KA 5987 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla