P.40
elektrycznego, a następnie ustawić wyłącznik funkcji kawy expresso w położeniu « ON ».
Zaświeci się lampka kontrolna « 1 ». Urządzenie zaczyna wstępnie nagrzewać wodę. Kiedy
wstępne nagrzewanie wody zostanie zakończone, zaświeci się lampka kontrolna « 2 ». Ustawić
przełącznik pompy w pozycji « START » – woda zacznie ściekać. Wcisnąć « STOP ».
Przygotowywanie kawy expresso przy użyciu zmielonej kawy
(po zakończeniu wstępnego nagrzewania)
1. Wyjąć uchwyt ltra do kawy expresso, przekręcając go w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara. Wsypać do ltra łyżeczkę zmielonej kawy. Rozłożyć równomiernie zmieloną
kawę i lekko docisnąć ją odwrotną stroną łyżki dozownika.
2. Założyć uchwyt ltra w urządzeniu i zablokować go, przekręcając w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara (Rys.1).
3. Wylać gorącą wodę, która ściekła podczas wstępnego nagrzewania, a następnie ustawić
liżankę na podstawce.
4. Kiedy zaświeci się lampka kontrolna « 2 », ustawić wyłącznik pompy w połączeniu
« START » – kawa zacznie ściekać.
Uwaga: podczas przygotowywania kawy lampka kontrolna « 2 » może zgasnąć – jest to
normalne i oznacza, że trwa proces nagrzewania.
5. Po przygotowaniu odpowiedniej ilości kawy należy wcisnąć przycisk « STOP ».
6. Po zakończeniu przygotowywania kawy należy wyjąć uchwyt ltra, przekręcając go w kierunku
ruchu wskazówek zegara. Wyrzucić pozostałości kawy z ltra, wciskając przycisk.
7. Zaczekać do wystygnięcia ltra i jego uchwytu, a następnie wypłukać je pod wodą.
Przygotowywanie kawy expresso przy użyciu kapsułki dozującej
(po zakończeniu nagrzewania wstępnego)
Wykonać czynności wymienione w punkcie « PRZYGOTOWYWANIE KAWY EXPRESSO PRZY
UŻYCIU ZMIELONEJ KAWY », umieszczając kapsułkę dozującą zamiast zmielonej kawy.
Przygotowywanie kawy cappuccino
Aby przygotować cappuccino, należy dodać do kawy expresso piankę.
Uwaga: podczas przygotowywania kawy uchwyt na ltr do kawy expresso musi być zmontowany
i założony w urządzeniu.
1. Przygotować w liżance kawę expresso w sposób opisany w punkcie « PRZYGOTOWYWANIE
KAWY EXPRESSO ». Sprawdzić, czy przełącznik funkcji pary znajduje się w położeniu
minimum.
2. Ustawić wyłącznik funkcji expresso w pozycji « ON » i przełącznik pary w położeniu « ».
Zaczekać chwilę, aż zaświeci się lampka kontrolna « 2 ».
3. Napełnić dzbanek do pianki mlecznej 100 ml mleka na każdą przygotowywaną kawę
cappuccino. Zalecane jest użycie mleka z lodówki (mleko nie powinno być gorące).
4. Wyjąć dyszę do kawy cappuccino. Aby to zrobić, należy pociągnąć ją do przodu, przesuwając
z prawej do lewej strony. Dyszę należy zawsze trzymać za część plastikową, a nie za element
metalowy, który jest bardzo gorący. Zanurzyć dyszę do cappuccino w mleku na głębokość
dwóch centymetrów.
5. Powoli przekręcić przełącznik pary w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara – para
zacznie wydobywać się z dyszy i tworzyć piankę.
Uwaga: nie wolno w żadnym wypadku przekręcać przełącznika pary zbyt szybko.
Para może nagromadzić się bardzo szybko i nagle wybuchnąć.
6. Po uzyskaniu pożądanego rezultatu, ustawić przełącznik pary w pozycji minimum.
Uwaga: natychmiast, kiedy para przestanie wydobywać się z urządzenia należy wyczyścić
dyszę wilgotną gąbką, uważając, aby się nie poparzyć!
7. Nalać piankę na powierzchnię kawy expresso. Kawa cappuccino jest gotowa.
W razie konieczności dodać cukru i posypać piankę niewielką ilością kakao w proszku.
8. Ustawić wyłącznik kawy expresso w pozycji « OFF ».
Uwaga: kiedy para przestanie wydobywać się z urządzenia, należy zaczekać przynajmniej