PL
39
Zalecenia dotyczące używania płytek do gofrów:
• Usunąć opakowanie, różne naklejki i akcesoria zarówno po stronie zewnętrznej jak i
wewnętrznej płytek.
• Uważnie przeczytać niniejszą instrukcję. Instrukcję należy przechowywać tak, aby była
łatwo dostępna, instrukcja jest wspólna dla różnych modeli.
• Przed użyciem płytek do gofrów przejrzeć instrukcję do urządzenia oraz niniejsze
zalecenia.
• Dopilnować, aby przed użyciem obydwie strony płytek zostały dokładnie umyte.
• Aby nie dopuścić do uszkodzenia płytek, należy ich używać tylko w urządzeniu, do
którego zostały one zaprojektowane (tj. nie należy ich wkładać do piekarnika, stawiać
na palnikach gazowych ani kłaść na elektrycznej płycie kuchennej itd.).
• Dopilnować, aby płyty były stabilnie i prawidłowo ustawione oraz pewnie
zamocowane w urządzeniu. Używać wyłącznie płyt dostarczonych w komplecie z
urządzeniem lub zakupionych w autoryzowanym punkcie obsługi klienta.
• Aby chronić powłokę nieprzywierającą płyt do gofrów, należy zawsze używać
plastikowej lub drewnianej łopatki.
• Nigdy nie należy kroić żywności bezpośrednio na płytach.
• Nie należy wkładać gorących płyt do gofrów pod wodę. Nie odkładać ich na
delikatnych powierzchniach.
• Aby zachować właściwości powłoki nieprzywierającej płyt do gofrów, nie należy
dopuszczać do ich zbyt długiego nagrzewania na pusto (bez produktów spożywczych).
• Nigdy nie należy manipulować gorącymi płytami do gofrów.
• Nie należy nagrzewać urządzenia bez założonych płyt do pieczenia.
• Przed pierwszym użyciem płyty do gofrów trzeba umyć, następnie należy
rozprowadzić po nich niewielką ilość oleju do smażenia i wytrzeć miękką szmatką.
• Na powierzchniach urządzenia przeznaczonych do pieczenia nie należy nigdy
ustawiać garnków i przyborów kuchennych.
• Do czyszczenia Płyty do pieczenia radzimy używać gąbki, gorącej wody i odrobiny
płynu do mycia naczyń; następnie płyty należy starannie wypłukać w celu usunięcia z
nich jakichkolwiek resztek. Należy je dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem. Płyty
do pieczenia można też myć w zmywarce.
• Do czyszczenia jakichkolwiek części płyt do pieczenia nie wolno używać metalowych
druciaków, wełny stalowej ani ścierających środków czyszczących; należy używać
wyłącznie myjek nylonowych lub innych wykonanych z materiałów niemetalowych.
Jeśli jakieś produkty spożywcze przywarły do płyt do pieczenia, płyty należy namoczyć
w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.