Electrolux EHS6610X 56D Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Szklano-ceramiczna p³yta
kuchenna
Instrukcja monta¿u i obs³ugi
EHS6610X
822 930 104-A-271005-01
o
2
Szanowna Klientko, Szanowny
Kliencie
Prosimy o dokladne przeczytanie niniejszych
wskazówek dotycz¹cych obs ugi oraz ich przechowanie
na wypadek potrzeby skorzystania z nich w przyszlosci.
Prosimy o przekazanie niniejszych wskazówek
nastepnemu posiadaczowi urzadzenia.
W tekscie u¿ywane bêd¹ nastêpuj¹ce
symbole:
1 Wskazówki dotyczace bezpieczeñstwa
Ostrze¿enie! Wskazówki dotycz¹ce
bezpieczeñstwa u¿ytkownika.
Uwaga! Wskazówki pozwalaj¹ce zapobiec
uszkodzeniu obs³ugiwanego urz¹dzenia.
3 Wskazówki oraz rady praktyczne
2 Informacje dotycz¹ce ochrony srodowiska
3
Spis treœci
Instrukcja obs³ugi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Opis urz¹dzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Wyposa¿enie p³yty kuchennej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Wyposa¿enie pola panelu sterowania. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Czujniki dotykowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
WskaŸniki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
WskaŸnik ciep³a pozosta³ego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Obs³uga urz¹dzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
W³¹czenie i wy³¹czenie urz¹dzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Wybór pola grzejnego. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Ustawienie mocy grzania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Stosowanie blokady dzieciêcej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
W³¹czenie blokady zabezpieczaj¹cej przed dzieæmi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Czasowe wy³¹czenie blokady zabezpieczaj¹cej przed dzieæmi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Wy³¹czenie blokady zabezpieczaj¹cej przed dzieæmi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Wy³¹cznik bezpieczeñstwa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Rady dotycz¹ce gotowania i pieczenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Naczynia kuchenne. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Oszczêdzanie energii . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Przyk³ady zastosowania w gotowaniu: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Czyszczenie i pielêgnacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Co zrobiæ, gdy … . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Recykling . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Instrukcja monta¿u . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Monta¿. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Tabliczki znamionowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Serwis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
4
Instrukcja obs³ugi
1 Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
3
Nale¿y stosowaæ siê do podanych wskazówek.
Je¿eli wyst¹pi¹ uszkodzenia urz¹dzenia
spowodowane nieprzestrzeganiem podanych
zaleceñU¿ytkownik traci prawo do roszczeñ
gwarancyjnych.
5 Urz¹dzenie to odpowiada nastêpuj¹cym
Dyrektywom UE:
73/23/EWG z dnia 19.02.1973 (Dyrektywa dot.
niskiego napiêcia)
89/336/EWG z dnia 03.05.1989 (Dyrektywa dot.
kompatybilnoœci elektromagnetycznej ³¹cznie z jej
nowelizacj¹ 92/31/EWG)
93/68/EWG z dnia 22.07.1993 (Dyrektywa dot. znaku
jakoœci UE-znaku CE).
Przeznaczenie urz¹dzenia
Niniejsze urz¹dzenie jest przeznaczone do gotowania i
sma¿enia potraw w gospodarstwie domowym.
P³yta urz¹dzenia nie mo¿e byæ wykorzystywana jako
powierzchnia robocza lub odstawcza.
Dokonywanie zmian lub przebudowy urz¹dzenia jest
zabronione.
Nie wolno stawiaæ lub przechowywaæ cieczy palnych,
³atwopalnych materia³ów lub przedmiotów topliwych
(np. folii, tworzyw sztucznych, aluminium) na
urz¹dzeniu lub w jego pobli¿u.
Zasady bezpieczeñstwa dotycz¹ce
dzieci
Zasadniczo nie nale¿y pozwalaæ dzieciom na
przebywanie w pobli¿u urz¹dzenia.
Wiêksze dzieci mog¹ obs³ugiwaæ urz¹dzenie
wy³¹cznie po ponistruowaniu i pod nadzorem osób
doros³ych.
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Monta¿ i pod³¹czenie urz¹dzenia mog¹ byæ dokonane
wy³¹cznie przez autoryzowanych specjalistów.
Urz¹dzenia przeznaczone do zabudowy mog¹ byæ
u¿ywane wy³¹cznie po zabudowaniu w szafach i pod
blatami o odpowiednich wymiarach i
odpowiadaj¹cych normom.
W przypadku wyst¹pienia usterki urz¹dzenia lub
uszkodzenia p³yty szklano-ceramicznej (od³amania siê
fragmentu p³yty, pêkniêcia lub zarysowania) nale¿y
wy³¹czyæ urz¹dzenie i od³¹czyæ je od zasilania, aby nie
dopuœciæ do zagro¿enia pora¿enia pr¹dem.
Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ wykonywane
wy³¹cznie przez autoryzowanych specjalistów.
Zasady bezpiecznego korzystania z
urz¹dzenia
Usun¹æ nalepki i folie ze szklano-ceramicznej p³yty
kuchennej.
Nieostro¿noœæ podczas pracy przy urz¹dzeniu grozi
oparzeniem.
Przewody urz¹dzeñ elektrycznych nie mog¹ dotykaæ
gor¹cej powierzchni urz¹dzenia lub gor¹cych
garnków.
Przegrzany t³uszcz i olej szybko ulega zap³onowi.
Gotowanie lub sma¿enie (np. frytek) przy u¿yciu
t³uszczu lub oleju nie mo¿e odbywaæ siê bez nadzoru.
Pola grzejne nale¿y wy³¹czaæ po ka¿dym u¿yciu.
Zasady bezpieczeñstwa podczas
czyszczenia urz¹dzenia
W celu przeprowadzenia czyszczenia nale¿y wy³¹czyæ
i ostudziæ urz¹dzenie.
Ze wzglêdów bezpieczeñstwa czyszczenie urz¹dzenia
strumieniem pary lub wysokociœnieniowymi
urz¹dzeniami czyszcz¹cymi jest zabronione.
Aby nie dopuœciæ do uszkodzeñ
urz¹dzenia, nale¿y pamiêtaæ, ¿e:
Spadaj¹ce przedmioty mog¹ uszkodziæ p³ytê szklano-
ceramiczn¹.
Uderzenia naczyniami do gotowania mog¹ uszkodziæ
brzeg p³yty szklano-ceramicznej.
¯eliwne i aluminiowe naczynia do gotowania lub
garnki z uszkodzonym spodem mog¹ podczas
przesuwania zarysowaæ powierzchniê p³yty szklano-
ceramicznej.
Topliwe przedmioty i wykipia³e ciecze mog¹ siê
przypaliæ na p³ycie szklano-ceramicznej i powinny byæ
natychmiast usuwane.
Nie u¿ywaæ stref gotowania przy pustych naczyniach
lub bez naczyñ kuchennych.
5
Opis urz¹dzenia
Wyposa¿enie p³yty kuchennej
Wyposa¿enie pola panelu sterowania
Pole grzejne jednoobwodowe
2300W
Jednoobwodowa strefa gotowania
1800W
Jednoobwodowa strefa gotowania
1200W
Pole panelu
sterowania
Jednoobwodowa strefa gotowania
1200W
WskaŸnik
Wybieranie pól grzejnych i mocy grzania
W³./Wy³.
6
Czujniki dotykowe
Obs³ugi urz¹dzenia dokonuje siê za pomoc¹ czujników
dotykowych. Funkcje urz¹dzenia sterowane s¹ poprzez
dotykanie czujników i potwierdzane przez urz¹dzenie
wyœwietlaniem wskaŸników.
Czujników nale¿y dotykaæ z góry, nie przykrywaj¹c przy
tym innych pól czujników.
WskaŸniki
WskaŸnik ciep³a pozosta³ego
1 Ostrze¿enie! Niebezpieczeñstwo oparzenia
stygn¹cymi p³ytkami grzejnymi. Po wy³¹czeniu
strefy gotowania potrzebuj¹ pewnej iloœci czasu,
aby ostygn¹æ. Zwracaæ uwagê na wskaŸnik
ciep³a pozosta³ego
h.
3 Ciep³o pozosta³e mo¿e byæ wykorzystywane do
topienia i podtrzymywania temperatury potraw.
Czujnik Funkcja
W³. / Wy³. W³¹czanie i wy³¹czanie urz¹dzenia
Zmiana ustawieñ Wybieranie pola grzejnego.
Zwiêkszanie mocy grzania.
Zmiana ustawieñ Zmniejszenie mocy grzania
WskaŸnik Opis
¾ Strefa gotowania jest wy³¹czona.
¿ - Ç Moc grzania Moc grzania jest ustawiona
ER Usterka Wyst¹pi³a usterka w prawid³owym funkcjonowaniu
urz¹dzenia.
h Ciep³o pozosta³e Strefa gotowania jest jeszcze ciep³a.
l Blokada dzieciêca Blokada/Blokada dzieciêca jest w³¹czona
7
Obs³uga urz¹dzenia
W³¹czenie i wy³¹czenie urz¹dzenia
Wybór pola grzejnego
3 Urz¹dzenie wyœwietli punkt dziesiêtny przy
wybranym polu grzejnym. W ci¹gu 6 sekund od
momentu wyœwietlenia przez urz¹dzenie punktu
dziesiêtnego nale¿y ustawiæ moc grzania, w
przeciwnym razie konieczne bêdzie ponowne
wybranie pola grzejnego.
Ustawienie mocy grzania
3 Po wybraniu pola grzejnego nie dotykaæ przez
chwilê czujnika .
3 Je¿eli w ci¹gu 6 sekund nie zostan¹
wprowadzone ustawienia, urz¹dzenie zignoruje
wybór danego pola grzejnego i punkt dziesiêtny
zgaœnie. W celu wprowadzenia ustawieñ
ponownie dokonaæ wyboru pola grzejnego.
Pole panelu sterowania WskaŸnik
W³¹czenie dotkn¹æ i przytrzymaæ przez 2 sekundy.
¾ / pulsuje punkt dziesiêtny.
Wy³¹czenie dotkn¹æ i przytrzymaæ przez 1 sekundê.
h / brak
Pole panelu sterowania WskaŸnik
Wybór Dotkn¹æ .
¾ Punkt dziesiêtny zostanie podœwietlony.
Pole panelu sterowania WskaŸnik
Zwiêkszenie Dotkn¹æ .
¾ do Ç
Zmniejszenie Dotkn¹æ .
Ç do ¾
Wy³¹czenie Dotkn¹æ równoczeœnie i .
¾
8
Stosowanie blokady dzieciêcej
Blokada dzieciêca uniemo¿liwia niepo¿¹dane
korzystanie z urz¹dzenia.
W³¹czenie blokady zabezpieczaj¹cej przed dzieæmi
3 W celu ca³kowitego lub czasowego wy³¹czenia
blokady zabezpieczaj¹cej przed dzieæmi nale¿y
wykonaæ podane polecenia bezpoœrednio jedno
po drugim. W trakcie wykonywania opisanych
poleceñ obs³ugi nie wolno dotykaæ innych pól
czujników. Je¿eli polecenia zostan¹ wykonane w
niew³aœciwej kolejnoœci, urz¹dzenie wy³¹czy
wyœwietlacz.
Czasowe wy³¹czenie blokady zabezpieczaj¹cej przed dzieæmi
Blokada zabezpieczaj¹ca przed dzieæmi mo¿e zostaæ
wy³¹czona na czas jednego procesu gotowania; po
zakoñczeniu gotowania blokada ponownie zostanie
w³¹czona.
Wy³¹czenie blokady zabezpieczaj¹cej przed dzieæmi
Krok Pole panelu sterowania WskaŸnik
1.
W³¹czyæ urz¹dzenie (nie ustawiaæ mocy
grzania).
¾ / h (jeœli jest gor¹ce)
2.
Dotkn¹æ równoczeœnie pola grzejnego
(przedniego, prawego) i .
Pulsuj¹ punkty dziesiêtne 4 x
¾ lub h.
3.
Dotkn¹æ pola grzejnego (przedniego,
prawego).
l
Urz¹dzenie wy³¹czy siê.
Krok Pole panelu sterowania WskaŸnik
1. W³¹czyæ urz¹dzenie .
l / h (jeœli jest gor¹ce)
2.
Dotkn¹æ równoczeœnie pola grzejnego
(przedniego, prawego) i .
Pulsuj¹ punkty dziesiêtne
4 x
¾.
Urz¹dzenie mo¿e byæ normalnie u¿ywane do momentu ponownego wy³¹czenia.
Krok Pole panelu sterowania WskaŸnik
1. W³¹czyæ urz¹dzenie .
l / h (jeœli jest gor¹ce)
2.
Dotkn¹æ równoczeœnie. Pulsuj¹ punkty dziesiêtne
4 x
¾ lub h.
3. Dotkn¹æ .
Urz¹dzenie wy³¹czy siê.
9
Wy³¹cznik bezpieczeñstwa
P³ytka grzejna
Je¿eli po w³¹czeniu urz¹dzenia w ci¹gu ok. 10 sekund
nie zostanie ustawiona moc grzania dla jednej p³ytki
grzejnej, urz¹dzenie wy³¹czy siê automatycznie.
Je¿eli jedno lub kilka pól czujników bêdzie
przytrzymywane d³u¿ej ni¿ ok. 10 sekund, p³ytka
grzejna wy³¹czy siê automatycznie. Na wyœwietlaczu
urz¹dzenia bêdzie pulsowaæ komunikat ER03 lub h,
je¿eli w urz¹dzeniu jest jeszcze zgromadzona energia
cieplna.
Je¿eli wszystkie pola grzejne zostan¹ wy³¹czone,
p³ytka grzejna wy³¹czy siê automatycznie po ok. 10
sekundach.
Pole panelu sterowania
3 Je¿eli pole panelu sterowania ulegnie
zawilgoceniu (np. przez mokr¹ szmatkêlub
zalaniu kipi¹c¹ ciecz¹, urz¹dzenie wy³¹czy
wszystkie pola grzejne.
Pola grzejne
Je¿eli po up³ywie okreœlonego czasu jedno z pól
grzejnych nie zostanie wy³¹czone lub nie zostanie
zmieniona moc grzania, dane pole grzejne wy³¹czy siê
automatycznie. Urz¹dzenie wyœwietli h.
Moc grzania Urz¹dzenie wy³¹czy siê po
1 - 2 6 godzinach
3 - 4 5 godzinach
5 4 godzinach
6 - 9 1,5 godziny
10
Rady dotycz¹ce gotowania i pieczenia
3
Wskazówka odnoœnie akrylamidu
Wed³ug najnowszych danych naukowych
intensywne zrumienianie (w trakcie obróbki
termicznej) artyku³ów spo¿ywczych, szczególnie
w przypadku produktów zawieraj¹cych skrobiê,
mo¿e stanowiæ zagro¿enie dla zdrowia wywo³ane
przez akrylamid. Dlatego te¿ zalecamy pieczenie
w mo¿liwie niskich temperaturach i niezbyt
intensywne zrumienianie potraw.
Naczynia kuchenne
Dobre naczynia kuchenne mo¿na rozpoznaæ po ich
spodzie. Spód garnka powinien byæ mo¿liwie jak
najgrubszy i jak najbardziej p³aski.
Naczynia ze stali emaliowanej lub ze spodami z
aluminium, lub miedzi mog¹ zostawiaæ przebarwienia
na p³ycie ceramicznej, których usuniêcie jest trudne
lub wrêcz niemo¿liwe.
Oszczêdzanie energii
2 Ustawiaæ naczynia kuchenne na strefie gotowania
przed w³¹czeniem strefy.
2 Je¿eli to mo¿liwe, zawsze nale¿y zamykaæ garnki
przykrywk¹.
2 Wy³¹czaæ strefy gotowania przed koñcem czasu
gotowania, aby wykorzystaæ ciep³o pozosta³e.
2 Rozmiar spodu garnka powinien odpowiadaæ
rozmiarowi strefy gotowania.
11
Przyk³ady zastosowania w gotowaniu:
Dane w poni¿szej tabeli s¹ wartoœciami orientacyjnymi.
Stopieñ
gotowania
Sposób
przyrz¹-dzenia
Odpowiednie dla Czas trwania Wskazówki/rady
0 Ciep³o pozosta³ewy³¹czenie
Trzymanie
ciep³a
Trzymanie ciep³a
ugotowanych potraw
W zale¿noœci od
potrzeb
Przykryæ
1-2
Wytapianie
Sos holenderski,
topienie mas³a, czekolady,
¿elatyny
5-25 min.
Zamieszaæ od czasu do
czasu
Œcinanie Omlet piankowy, œciête jajko 10-40 min. Gotowaæ pod przykrywk¹
2-3 Pêcznienie
Pêcznienie ry¿u i potraw
mlecznych
rozgrzewanie potraw
gotowych
25-50 min.
Dolaæ do ry¿u przynajmniej
podwójn¹ iloœæ wody,
potrawy mleczne mieszaæ
od czasu do czasu
3-4
Parowanie
Duszenie
Duszenie warzyw, ryb
duszenie miêsa
20-45 min.
W przypadku warzyw dodaæ
niewielk¹ iloœæ wody (kilka
ma³ych ³y¿eczek)
4-5 Gotowanie
Parowanie ziemniaków 20-60 min.
Stosowaæ niewielk¹ iloœæ
wody, np. maks.
¼ l wody
na 750 g ziemniaków
Gotowanie wiêkszych iloœci
potraw, potraw
jednogarnkowych i zup
60-150 min. Do 3 l wody plus przyprawy
6-7
Delikatne
sma¿enie
Sma¿enie sznycli, cordon
bleu, kotletów, klopsów,
sma¿onych kie³bas, w¹tróbki,
zasma¿ek, jajek, naleœników,
p¹czków
Sma¿yæ na
bie¿¹co
Od czasu do czasu obróciæ
7-8
Silne
sma¿enie
Placki ziemniaczane, kawa³ki
polêdwicy, steki, kluski
k³adzione
5-15 min.
na patelniê
Od czasu do czasu obróciæ
9
Zagotowywanie
zapiekanie
sma¿enie
Zagotowywanie wiêkszych iloœci wody, gotowanie makaronu typu szpecle,
zapiekanie miêsa (gulasz, pieczeñ duszona), sma¿enie frytek
12
Czyszczenie i pielêgnacja
1
Uwaga! Niebezpieczeñstwo oparzenia ciep³em
pozosta³ym.
1 Uwaga! ¯r¹ce œrodki do czyszczenia oraz œrodki
o w³aœciwoœciach tr¹cych mog¹ uszkodziæ
urz¹dzenie. Czyœciæ wod¹ i œrodkiem myj¹cym.
1 Uwaga! Pozosta³oœci œrodków czyszcz¹cych
mog¹ uszkodziæ urz¹dzenia. Usun¹æ
pozosta³oœci œrodków wod¹ i œrodkiem myj¹cym.
Czyœciæ urz¹dzenie po ka¿dym zastosowaniu.
1. Przetrzeæ urz¹dzenie wilgotn¹ œciereczk¹ i niewielk¹
iloœci¹ œrodka myj¹cego.
2. Wytrzeæ urz¹dzenie do sucha czyst¹ œciereczk¹.
Usuwanie zabrudzeñ
1. Skrobaka nale¿y u¿ywaæ pod k¹tem do powierzchni
ceramicznej.
2. Usuwaæ zabrudzenia œliskim ostrzem.
3. Przetrzeæ urz¹dzenie wilgotn¹ œciereczk¹ i niewielk¹
iloœci¹ œrodka myj¹cego.
4. Wytrzeæ urz¹dzenie do sucha czyst¹ œciereczk¹.
*Skrobaki do czyszczenia, œrodki do czyszczenia ceramiki
szklanej lub stali szlachetnej s¹ dostêpne w handlu.
3 Uporczywe zabrudzenia usuwaæ przy pomocy
œrodków do czyszczenia ceramiki szklanej lub
stali szlachetnej.
3 Powsta³e zarysowania lub ciemne plamy na
ceramice szklanej nie dadz¹ siê ju¿ usun¹æ,
jednak¿e nie maj¹ wp³ywu na funkcjonowanie
urz¹dzenia.
Usuwaæ
Rodzaj zabrudzenia natychmiast
przy zimnym
urz¹dzeniu
przy pomocy
Cukier, potrawy zawieraj¹ce cukier tak ---
skrobaka do czyszczenia*
Tworzywa sztuczne, folie aluminiowe tak ---
Zacieki z kamienia i wody --- tak
œrodków do czyszczenia
ceramiki szklanej lub stali
szlachetnej*
Krople t³uszczu --- tak
Metalicznie po³yskuj¹ce przebarwienia --- tak
13
Co zrobiæ, gdy …
3
W przypadku wszystkich innych pojawiaj¹cych
siê kodów usterek nale¿y na kilka sekund
od³¹czyæ urz¹dzenie od zasilania (wyj¹æ
bezpieczniki instalacji domowej). Je¿eli
urz¹dzenie ponownie wyœwietli kod usterki nale¿y
wezwaæ serwis i podaæ serwisantowi
wyœwietlaj¹cy siê kod.
Je¿eli uszkodzenie nie odpowiada ¿adnemu
podanemu powy¿ej, nale¿y skontaktowaæ siê z
autoryzowanym serwisem.
1 Ostrze¿enie! Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ
przeprowadzane tylko przez specjalistê.
Niefachowe naprawy mog¹ spowodowaæ
powa¿ne zagro¿enia dla u¿ytkownika.
3 B³êdna obs³uga urz¹dzenia mo¿e spowodowaæ
p³atn¹ wizytê technika serwisu lub specjalisty
nawet w okresie objêtym gwarancj¹.
Usterka Mo¿liwa przyczyna Œrodek zaradczy
Pola grzejne nie w³¹czaj¹ siê. Nie wybrano ¿adnego pola grzejnego. W ci¹gu 10 sekund od momentu
w³¹czenia urz¹dzenia nale¿y dokonaæ
wyboru pola grzejnego (urz¹dzenie
podœwietli punkt dziesiêtny).
Nie mo¿na wybraæ pola grzejnego. /
Urz¹dzenie nie reaguje na polecenia
pola panelu sterowania.
Od momentu w³¹czenia urz¹dzenia
up³ynê³o ponad 10 sekund.
Ponownie w³¹czyæ urz¹dzenie.
W ci¹gu 10 sekund od w³¹czenia
urz¹dzenia nale¿y wybraæ pole
grzejne.
W³¹czy³a siê blokada
zabezpieczaj¹ca przed dzieæmi
l.
Wy³¹czyæ blokadê zabezpieczaj¹c¹
przed dzieæmi (patrz rozdzia³:
“Blokada zabezpieczaj¹ca przed
dzieæmi“).
Czêœæ czujników zosta³a przykryta
mokr¹ szmatk¹ lub zalana.
Usun¹æ szmatkê lub ciecz.
W³¹czy³ siê wy³¹cznik
bezpieczeñstwa.
Ponownie w³¹czyæ urz¹dzenie.
WskaŸnik ciep³a pozosta³ego nie
wskazuje ¿adnej wartoœci.
Strefa gotowania by³a stosowana
przez krótki czas i nie zd¹¿y³a siê
nagrzaæ.
Je¿eli strefa gotowania jest gor¹ca,
powiadomiæ serwis.
Urz¹dzenie wyœwietla kod usterki
Er03.
Dotkniêto kilka pól czujników
równoczeœnie.
Nale¿y dotkn¹æ tylko jednego
czujnika.
Urz¹dzenie wyœwietla kod usterki
Er21.
Przegrzanie urz¹dzenia spowodowa³o
w³¹czenie wy³¹cznika
bezpieczeñstwa.
Wystudziæ urz¹dzenie.
Zdj¹æ naczynia do gotowania z p³yty
urz¹dzenia.
Urz¹dzenie wyœwietla kod usterki
Er25
(tylko 10 sekund).
Urz¹dzenie zosta³o niew³aœciwie
pod³¹czone.
Od³¹czyæ urz¹dzenie od zasilania i
poprawnie pod³¹czyæ.
Urz¹dzenie wyœwietla kod usterki
Er40.
W³¹czy³o siê zabezpieczenie
nadnapiêciowe (niew³aœciwe
pod³¹czenie urz¹dzenia: patrz
powy¿ej Er25 lub przegrzanie
elektroniki: patrz Er21)
Na kilka minut od³¹czyæ urz¹dzenie
od zasilania (wyj¹æ bezpiecznik
instalacji domowej).
Wystudziæ urz¹dzenie.
14
Recykling
2
Materia³ opakowania
Materia³y opakowania mog¹ bez ograniczeñ
zostaæ powtórnie przetworzone. Elementy z
tworzyw sztucznych s¹ oznakowane, np. >PE<,
>PS<, itd. Usuwaæ materia³y opakowañ zgodnie z
ich oznaczeniem w komunalnych zak³adach
utylizacyjnych, do przewidzianych w tym celu
pojemników zbiorczych.
2 Wyeksploatowane urz¹dzenie
Symbol W na produkcie lub na opakowaniu
oznacza, ze tego produktu nie wolno traktowaæ
tak, jak innych odpadów domowych. Nalezy
oddaæ go do w³asciwego punktu skupu
suroww wtórnych zajmuj¹cego siê z³omowanym
sprzêtem elektrycznym i elektronicznym. W³asciwa
utylizacja i z³omowanie pomaga w eliminacji
niekorzystnego wp³ywu z³omowanych produktów
na srodowisko naturalne oraz zdrowie. Aby
uzyskaæ szczegó³owe dane dotycz¹ce mozliwosci
recyklingu niniejszego urz¹dzenia, nalezy
skontaktowaæ siê z lokalnym urzêdem miasta,
s³uzbami oczyszczania miasta lub sklepem, w
którym produkt zosta³ zakupiony.
15
Instrukcja monta¿u
Wskazówki dotycz¹ce
bezpieczeñstwa
Nale¿y przestrzegaæ ustaw, rozporz¹dzeñwytycznych i
norm obowi¹zuj¹cych w kraju stosowania urz¹dzenia
(przepisy bezpieczeñstwa, przepisowy recycling itp.).
Monta¿ urz¹dzenia mo¿e byæ wykonywany wy³¹cznie
przez specjalistê.
Nale¿y przestrzegaæ odleg³oœci minimalnych od innych
urz¹dzeñ i mebli.
Pod urz¹dzeniem nale¿y zamotnowaæ p³ytê
ochronn¹.
P³aszczyzny przekroju na blacie roboczym nale¿y
zabezpieczyæ przed wilgoci¹ odpowiednim materia³em
uszczelniaj¹cym.
Uszczelka dok³adnie wype³nia przestrzeñ pomiêdzy
urz¹dzeniem a blatem roboczym.
Nie wype³niaæ przestrzeni pomiêdzy urz¹dzeniem a
blatem roboczym uszczelniaj¹c¹ mas¹ silikonow¹.
Unikaæ monta¿u urz¹dzenia bezpoœrednio obok drzwi i
pod oknami. Otwieraj¹ce siê drzwi i odchylaj¹ce siê
okna mog¹ zrzuciæ gor¹ce naczynia z pola grzejnego.
1 OSTRZE¯ENIE!
Niebezpieczeñstwo pora¿enia pr¹dem.
Zacisk przy³¹czeniowy jest pod napiêciem.
Od³¹czyæ zacisk przy³¹czeniowy od napiêcia.
Przestrzegaæ schematu po³¹czeñ.
Przestrzegaæ zasad bezpieczeñstwa
elektrotechnicznego.
Zadbaæ o izolacjê bezpieczeñstwa poprzez w³aœciwy
monta¿.
Pod³¹czenie elektryczne mo¿e zostaæ wykonane
wy³¹cznie przez specjalistê elektryka.
1 UWAGA!
Uszkodzenia spowodowane pr¹dem.
LuŸne i niew³aœciwie wykonane z³¹cza wtykowe mog¹
spowodowaæ przegrzanie zacisków.
Wykonaæ w³aœciwe pod³¹czenie z³¹czy zaciskowych.
Odci¹¿yæ kable.
W przypadku pod³¹czenia 1 lub 2 fazowego nale¿y
stosowaæ odpowiedni przewód przy³¹czeniowy typu
H05BB-F Tmaks. 90° (lub o wy¿szej wartoœci).
Je¿eli przewód przy³¹czeniowy urz¹dzenia jest
uszkodzony, nalezy go zast¹piæ specjalnym
przewodem przy³¹czeniowym (typu H05BB-F Tmaks.
90°; lub o wy¿szej wartoœci). Przewody tego typu s¹
dostêpne w serwisie.
W instalacji elektrycznej nale¿y zamontow
wielobiegunowy wy³¹cznik oddzielaj¹cy p³ytê od sieci
elektrycznej z rozwarciem styków powy¿ej 3 mm.
Do takich urz¹dzeñ wy³¹czaj¹cych nale¿¹ np. wy³¹czniki
LS, zabezpieczenia (zabezpieczenia wkrêcane mo¿na
wyjmowaæ z oprawy), wy³¹czniki FI i inne
zabezpieczenia.
16
Monta¿
17
18
Tabliczki znamionowe
PEE2019
EHS 6610 X
6,5 kW
949 591 525
230 V 50 Hz
ELECTROLUX
PEE2019
EHS6610X
6,5 kW
949 592 183
230 V 50 Hz
ELECTROLUX
19
Serwis
W przypadku wyst¹pienia usterek nale¿y spróbowaæ
samodzielnie usun¹æ problem przy pomocy instrukcji
obs³ugi (rozdzia³: Co zrobiæ, gdy...)
Jeœli nie bêd¹ Pañstwo w stanie samodzielnie usun¹æ
problemu, nale¿y zg³osiæ awariê w autoryzowanym
zak³adzie serwisowym.
Szybk¹ reakcjê na zg³oszenie umo¿liwi podanie
nastêpuj¹cych danych:
Model
Numer produktu (PNC)
Numer serii (S-No.)
(Numery, patrz tabliczka znamionowa)
Rodzaj usterki
Ewentualny komunikat b³êdu, wyœwietlany przez
urz¹dzenie.
Zalecamy wpisanie poni¿ej danych dotycz¹cych
zmywarki, aby by³y pod rêk¹:
Model: .............................................
........
PNC: .............................................
........
S-Nr.: .............................................
........
The Electrolux Group. The world´s No.1 choice.
Grupa Electrolux jest najwiêkszym na œwiecie producentem zmechanizowanych urz¹dzeñ przeznaczonych do kuchni, do czyszczenia oraz do lasu i ogrodu. Ka¿dego roku
sprzedaje ponad 55 milionów produktów (takich jak lodówki, kuchenki, pralki automatyczne, odkurzacze, pilarki ³añcuchowe i kosiarki do trawy) o lacznej wartoœci ok. 14
miliardów USD w ponad 150 krajach œwiata.
822 930 104-A-271005-01 Mo¿e ulec zmianie bez powiadomienia
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Electrolux EHS6610X 56D Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi