SEVERIN KA4121 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi
FIN
RUS
Kaffeeautomat
Coffee Maker
Cafetière
Koffiezet apparaat
Cafetera
Caffettiera
Kaffemaskine
Kaffekokare
Kahvinkeitin
Ekspres do kawy
Καετιρα
Кофеварка
Manuale d’uso
Instrucciones de uso
Gebruiksaanwijzing
Mode d'emploi
Instructions for use
Gebrauchsanweisung
Brugsanvisning
Bruksanvisning
Käyttöohje
Instrukcja obsługi
Руководство по эксплуатации
δηγες ρσεως
Szanowny Kliencie
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać się z
niniejszą instrukcją.
Podłączenie do sieci zasilającej
Urządzenie należy podłączać do sieci
elektrycznej wyłącznie do prawidłowo
zainstalowanego gniazdka z uziemieniem.
Należy sprawdzić, czy napięcie sieciowe
zgadza się z napięciem podanym na tabliczce
znamionowej urządzenia. Niniejszy wyrób
zgodny jest z obowiązującymi w UE
przepisami dotyczącymi oznakowania
produktu.
Zestaw
1. Pokrywka pojemnika na wodę
2. Pojemnik na wodę
3. Pokrywka zatrzymująca aromat
4. Wysuwany pojemnik na filtr
5. Zakręcana pokrywka
6. Dzbanek termosowy
7. Przewód zasilający z wtyczką
8. Włącznik
9. Wskaźnik świetlny poziomu wody
Instrukcja bezpieczeństwa
Przed użyciem urządzenia należy
dokładnie sprawdzić, czy jego główny
korpus i wszystkie elementy
czynnościowe wraz z przewodem
zasilającym są sprawne i nie noszą śladów
uszkodzenia. Jeżeli urządzenie spadło na
twardą powierzchnię, nie nadaje się do
dalszego użytku, gdyż nawet najmniejsza,
niewidoczna usterka powstała z tego
powodu, może mieć ujemny wpływ na
działanie aparatu i bezpieczeństwo
użytkownika.
Podczas parzenia kawy, ekspres musi być
ustawiony na równej i stabilnej
powierzchni, odpornej na ewentualne
zaplamienie i rozpryski.
Urządzenie oraz przewód zasilający nie
powinny stykać się z gorącymi
powierzchniami, ani być poddawane
działaniu wysokich temperatur.
Nie zostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
Przed otwarciem pokrywki pojemnika na
wodę lub wyjęciem jakiegokolwiek
elementu czynnościowego bądź
akcesoriów, należy urządzenie wyłączyć i
odczekać aż wystygnie. Dzięki temu
unika się niebezpieczeństwa poparzenia
parą lub gorącą wodą.
Wtyczkę należy wyjąć z gniazda
elektrycznego:
- w przypadku stwierdzenia usterki
urządzenia;
- po zakończeniu pracy;
- i przed przystąpieniem do czyszczenia.
Wyjmując wtyczkę z gniazdka nigdy nie
należy szarpać za przewód.
Przewód zasilający nie powinien zwisać
swobodnie i należy uważać aby
znajdował się w bezpiecznej odległości od
gorących elementów urządzenia.
Urządzenie nie jest przeznaczone do
użytku przez osoby (także dzieci) o
ograniczonych zdolnościach
motorycznych, sensorycznych lub
umysłowych, ani osoby, którym brakuje
doświadczenia i stosownej wiedzy, chyba
że są one pod nadzorem osoby
odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo,
która instruuje jak bezpiecznie korzystać
z urządzenia.
Dzieci powinny znajdować się pod stałą
opieką, aby nie dopuścić do używania
przez nie urządzenia jako zabawki.
Urządzenie przeznaczone jest do użytku
domowego, a nie przemysłowego.
Za szkody wynikłe z nieprawidłowego
używania sprzętu lub użytkowania
niezgodnego z instrukcją obsługi
odpowiedzialność ponosi wyłącznie
użytkownik.
Zgodnie z regulaminem bezpieczeństwa i
w celu uniknięcia ryzyka, wszelkie
naprawy urządzeń elektrycznych muszą
35
Ekspres do kawy
być dokonywane przez wykwalifikowany
i upoważniony do tego personel. Dotyczy
to również wymiany przewodu
zasilającego. Jeśli urządzenie wymaga
naprawy, prosimy wysłać je do jednego z
naszych działów obsługi klienta.
Odpowiednie adresy znajdują się w
karcie gwarancyjnej w języku polskim.
Przed użyciem ekspresu po raz pierwszy
Przed pierwszym użyciem ekspresu
przelewowego, należy uruchomić urządzenie
na dwa lub trzy cykle bez kawy. Należy w
tym celu użyć maksymalnej ilości wody nie
dodając mielonej kawy. W ten sam sposób
należy postępować po dłuższym okresie
nieużywania ekspresu oraz po usuwaniu
kamienia.
Informacje ogólne
-
Miarka na pojemniku na wodę służy do
odmierzania prawidłowej ilości czystej
wody w pojemniku na wodę. Przy
podwójnej skali, skala po lewej stronie
służy do odmierzania wody na
standardowe filiżanki o pojemności
ok.125 ml, a skala po prawej stronie służy
do odmierzania wody na mniejsze
filiżanki. Należy uważać, aby poziom
wody nie przekroczył symbolu
maksymalnego wypełnienia.
Uwaga: wylot gorącej wody jest
połączony z pokrywką pojemnika. Nie
należy próbować otwierać pokrywki
podczas parzenia kawy, ponieważ
otworzy się również wylot gorącej wody.
Grozi to oparzeniem.
Chcąc przeprowadzić proces parzenia
kilka razy z rzędu, ekspres należy
wyłączyć po każdym cyklu i odczekać ok.
5 minut na ochłodzenie się urządzenia.
Ważna informacja: Przy napełnianiu
ekspresu świeżą wodą, krótko po
zakończeniu cyklu parzenia, istnieje
niebezpieczeństwo poparzenia się gorącą
wodą lub ulatniającą się parą.
Parzenie kawy
-
Napełnianie wodą:
Otworzyć pokrywkę pojemnika i wypełnić
go odpowiednią ilością wody.
-
Zakładanie papierowego filtra:
Odchylić pojemnik na filtr w poziomie i
włożyć filtr nr 4, zaginając najpierw
perforowane brzegi filtra.
-
Wsypywanie mielonej kawy :
Na każdą standardową filiżankę (125 ml)
wymagane jest ok. 6 gramów (= 1
1
/
2
- 2
łyżeczki do herbaty) drobno zmielonej kawy.
Następnie zamknąć pokrywkę pojemnika.
-
Używanie szklanego dzbanka:
Należy założyć pokrywkę zatrzymującą
aromat na dzbanek a następnie umieścić
dzbanek w ekspresie. Jeśli dzbanek z
pokrywką został poprawnie włożony, zawór
zapobiegający kapaniu zostanie
unieruchomiony na czas procesu parzenia.
-
Rozpoczęcie procesu parzenia:
Włożyć wtyczkę przewodu zasilającego do
gniazdka i włączyć ekspres przyciskiem
ON/OFF. Rozpocznie się cykl filtracji wody
przez filtr z kawą.
-
Wyjmowanie szklanego dzbanka:
Przed wyjęciem dzbanka, należy odczekać,
aż woda całkowicie spłynie z filtra. Aby
utrzymać dłużej wysoką temperaturę kawy,
zdjąć pokrywkę zatrzymującą aromat i
zamknąć dzbanek zakręcaną pokrywką.
-
Wyłączanie ekspresu:
Po zakończeniu czynności, wyłączyć
urządzenie a wtyczkę wyjąć z gniazdka
elektrycznego.
Dzbanek termosowy
-
Ze względów technicznych (duża
powierzchnia zakrętki) zamknięcie
dzbanka termosowego nie jest szczelne,
aby zapobiec ewentualnemu zassaniu się
zakrętki. Dlatego też dzbanek należy
trzymać zawsze w pozycji pionowej jeżeli
znajduje się w nim kawa.
-
Utrzymanie wysokiej temp. kawy:
Dzbanek termosowy jest spichlerzem
ciepła, najefektywniej i najdłużej
utrzymuje ciepło będąc całkowicie
36
napełniony. Przy częściowym
napełnieniu czas utrzymania ciepła jest
znacznie krótszy. Jeżeli dzbanek
przepłuczemy przed użyciem gorącą
wodą wówczas czas utrzymania wysokiej
temperatury kawy będzie dłuższy.
W tym modelu wkład dzbanka
termoizolującego wykonany jest z
wysokogatunkowego szkła
termoizolującego, wszelkie skazy, rysy i
pęcherze nie mają wpływu na czas
utrzymania ciepła. Po nalaniu kawy
zakręcamy aż poczujemy opór.
Jeżeli szkło wkładu dzbanka termicznego
zostanie uszkodzone może dojść do jego
gwałtownego pęknięcia pod wpływem
próżni panującej pomiędzy jego ściankami.
Pęknięcie może nastąpić dopiero po jakimś
czasie od powstania uszkodzenia.
Nigdy nie należy pić bezpośrednio z
dzbanka i trzymać go przy otworze za
wnętrze. Dzbanek należy zawsze
zakręcać nakrętką. Kawę można nalewać
bez zdejmowania zakrętki. Aby nalać
kawę należy odkręcić zakrętkę o _
obrotu w lewo. Dzbanek termiczny
należy chronić przed dziećmi.
Szkło wkładu termicznego nie pęknie, jeśli:
-
będziemy unikać wstrząsów, uderzeń i
nagłych różnic temperatur;
-
nie będziemy mieszali kawy wewnątrz
twardymi przedmiotami np. metalową
łyżką stołową;
-
nie będziemy myli termosu twardymi
szczotkami i szorującymi środkami
czyszczącymi;
-
nie będziemy przecierać dzbanka
termicznego szmatką – drobiny brudu
mogą spowodować rysy na szkle takie jak
powoduje nóż do szkła;
-
nie będziemy myli dzbanka w zmywarce
do naczyń;
-
nie będziemy wkładali dzbanka i
podgrzewali w nim kawy w kuchence
mikrofalowej.
Usuwanie osadów kamienia
Każde urządzenie gospodarstwa
domowego, które wykorzystuje do pracy
gorącą wodę, wymaga usuwania osadów
kamienia. Częstotliwość tej operacji
warunkowana jest zwykle rodzajem
wody (miękka, twarda) w danej okolicy.
Regularny proces czyszczenia gwarantuje
prawidłowe działanie urządzenia.
Jeżeli proces parzenia przedłuża się, a
urządzenie wydaje nadmierny hałas
podczas pracy, oznacza to, że wymaga
ono oczyszczenia z osadów kamienia.
Grube osady kamienia są niezwykle
trudne do usunięcia, nawet przy
zastosowaniu silnych środków do
odkamieniania, które z kolei mogą
spowodować powstanie przecieków w
instalacji urządzenia. Zaleca się więc
regularne usuwanie kamienia, co
trzydzieści lub czterdzieści cykli. Prostym
sposobem odkamieniania jest
zastosowanie roztworu octu w
następujący sposób:
-
Zmieszać 2-3 łyżki stołowe octu ze
wskazaną ilością zimnej wody.
-
Wlać roztwór do pojemnika na wodę,
włożyć papierowy filtr bez zmielonej
kawy (patrz opis w punkcie Wsypywanie
mielonej kawy), i uruchomić ekspres na
jeden cykl parzenia. W razie potrzeby
proces można powtórzyć. Podczas
procesu odkamieniania należy zapewnić
odpowiednią wentylację pomieszczenia i
nie wdychać oparów octu.
-
W celu wypłukania pozostałości po
procesie odkamieniania, uruchamiamy
ekspres na 2-3 cykle wlewając wyłącznie
czystą wodą (bez kawy i bez filtra).
-
Roztworu octowego nie należy wylewać
do zlewów pokrytych emalią.
Konserwacja i czyszczenie urządzenia
Przed przystąpieniem do czyszczenia,
należy sprawdzić, czy urządzenie
zupełnie ostygło i jest wyłączone z sieci
elektrycznej.
Nie zanurzać sprzętu w wodzie, ani nie
37
myć go wodą, ponieważ grozi to
porażeniem prądem. Ekspres można
przetrzeć gładką ściereczką zamoczoną w
wodzie z dodatkiem łagodnego
detergentu. Po umyciu wytrzeć
urządzenie do sucha.
Do czyszczenia nie należy stosować
żrących roztworów, ani środków
ścierających.
-
W celu usunięcia fusów kawowych
wysunąć pojemnik na filtr i wyjąć go.
Fusy wyrzucić (ponieważ są one
substancją naturalną, można je użyć na
kompost). Wypłukać pojemnik na filtr,
nałożyć i wsunąć z powrotem na miejsce.
Dzbanka termicznego nie należy myć w
zmywarkach do naczyń.
-
Dzbanka termicznego nie należy myć w
wodzie – jedynie przecieramy z zewnątrz
lekko wilgotną szmatką.
-
Aby usunąć z wewnątrz dzbanka
termicznego osady kawy, nalewamy do
niego gorącą wodę. Dodajemy małą
łyżeczkę środka do zmywarki do naczyń,
który usunie przyległe osady. Po około
godzinie wylewamy roztwór i
kilkakrotnie płuczemy dzbanek wodą.
Utylizacja
Nie należy wyrzucać starych lub
zepsutych urządzeń do domowego
kosza na śmieci, lecz oddawać je
do specjalnych punktów zbiórki.
Gwarancja
Na sprzęt SEVERIN udzielana jest 2-letnia
gwarancja, na podstawie i według warunków
karty gwarancyjnej wydanej przez
wyłącznego przedstawiciela SEVERIN w
Polsce, GAMMA Kluczbork.
Obsługę gwarancyjną i pogwarancyjną
zapewnia autoryzowana sieć serwisowa na
terenie całej Polski.
38
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49

SEVERIN KA4121 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi