SEVERIN KA 4117 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

DE Gebrauchsanweisung
GB Instructions for use
FR Mode d’emploi
NL Gebruiksaanwijzing
ES Instrucciones de uso
IT Manuale d’uso
DK Brugsanvisning
SE Bruksanvisning
FI Käyttöohje
PL Instrukcja obsugi
GR O 
RU   
Kaffeeautomat 4
Coffee Maker 9
Cafetière 14
Kof ezet apparaat 20
Cafetera 25
Caffettiera 31
Kaffemaskine 37
Kaffekokare 42
Kahvinkeitin 47
Ekspres do kawy 52
 58
 64
www.severin.com
welcome home
52
Ekspres do kawy
Szanowni Klienci!
Przed uyciem urzdzenia prosz dokadnie
zapozna si z ponisz instrukcj,
któr naley zachowa do póniejszego
wgldu. Urzdzenie moe by obsugiwane
wycznie przez osoby, które zapoznay si z
niniejsz instrukcj.
Podłączenie do sieci zasilającej
Urzdzenie naley podczy do sieci
elektrycznej wycznie do gniazdka z
uziemieniem, zainstalowanego zgodnie z
przepisami.
Naley sprawdzi aby napicie sieciowe
zgadzao si z napiciem zaznaczonym na
tabliczce znamionowej urzdzenia. Niniejszy
wyrób jest zgodny z obowizujcymi w UE
dyrektywami dotyczcymi oznakowania
produktu.
Zestaw
1. Pokrywka pojemnika na wod
2. Pojemnik na wod
3. Wskanik wietlny poziomu wody
4. Wysuwany pojemnik na ltr
5. Dzbanek termosowy
6. Przewód zasilajcy z wtyczk
7. Wcznik
Ekspres z pokrywką zatrzymującą aromat
8. Zakrcana pokrywka
9. Pokrywka zatrzymujca aromat
Ekspres z pokrywą przelewową
10. Pokrywa przelewowa
Instrukcja bezpieczeństwa
Aby zachowa bezpieczestwo,
wszelkie naprawy tego elektrycznego
urzdzenia musz by wykonywane
przez nasz serwis. Jeli urzdzenie
wymaga naprawy, prosimy wysa je
do naszego dziau obsugi klienta.
Przed przystpieniem do
czyszczenia, naley si upewni, e
urzdzenie zupenie wystygo i jest
wyczone z sieci elektrycznej.
Zanurzanie urzdzenia w wodzie i
mycie go wod jest niedozwolone i
moe grozi poraeniem prdem.
Osoby o ograniczonych zdolnociach
zycznych, czuciowych lub
psychicznych albo nieposiadajce
stosownego dowiadczenia lub
wiedzy, a take dzieci (w wieku co
najmniej 8 lat), mog korzysta
z urzdzenia, pod warunkiem e
znajduj si
pod nadzorem lub
zostay poinstruowane, jak uywa
urzdzenia i s w peni wiadome
wszelkich zagroe i wymaganych
rodków ostronoci.
Nie dopuszcza do uywania
urzdzenia jako zabawki przez
dzieci.
Nie wolno pozwala dzieciom
PL
53
na wykonywanie jakichkolwiek
prac zwizanych bezporednio
z konserwacj lub czyszczeniem
urzdzenia, a jeeli ju, to dziecko
musi mie co najmniej 8 lat i by
nadzorowane przez osob doros.
Nie dopuszcza do urzdzenia i jego
przewodu zasilajcego dzieci poniej
8 lat.
Uwaga: Nie pozwala, aby dzieci miay
dostp do elementów opakowania,
poniewa mog one spowodowa
zagroenie, np. uduszenia.
Przed uyciem ekspresu naley dokadnie
sprawdzi czy gówny korpus urzdzenia
cznie z przewodem przyczeniowym
oraz jego wszystkie elementy
czynnociowe s sprawne i nie nosz
ladów uszkodzenia. Jeeli urzdzenie
spado na tward powierzchni, nie
nadaje si do dalszego uytku, gdy
nawet najmniejsza, niewidoczna usterka
powstaa z tego powodu, moe mie
ujemny wpyw na dziaanie ekspresu i
bezpieczestwo uytkownika.
Naley regularnie sprawdza, czy
przewód przyczeniowy nie jest
uszkodzony. W przypadku jakiegokolwiek
uszkodzenia przewodu, naley
natychmiast zaprzesta uywania
urzdzenia.
Nie naley uywa urzdzenia jeli
wycigano przewód przyczeniowy z
du si. Nie zawsze mona zauway
uszkodzenia patrzc na urzdzenie
wycznie z zewnatrz. Wobec tego,
przed ponownym uyciem, naley
cae urzdzenie podda kontroli
wykwali kowanego fachowca.
Przed uyciem naley sprawdzi,
e uchwyt szklanego dzbanka jest
prawidowo zaoony. W razie potrzeby,
metalowy piercie mona cisn rubk
w uchwycie.
Podczas parzenia kawy, urzdzenie musi
by ustawione na równej i nie liskiej
powierzchni, odpornej na ewentualne
zaplamienie i rozpryski.
Urzdzenie oraz przewód sieciowy
nie mog styka si z gorcymi
powierzchniami, ani te by poddawane
dziaaniu wysokich temperatur.
Uwaga: podczas uycia pyta grzewcza
nagrzewa si do bardzo wysokich
temperatur.
Przed otwieraniem ekspresu lub
wyjmowaniem z niego jakichkolwiek
elementów czynnociowych i akcesoriów,
naley urzdzenia wyczy i poczeka
na jego ochodzenie. W ten sposób
mona zapobiec niebezpieczestwu
wydzielania si pary lub gorcej wody.
Dzieci powinny znajdowa si pod sta
opiek, aby nie dopuci do uywania
przez nie urzdzenia jako zabawki.
Naley wyj wtyczk z gniazdka
elektrycznego:
- w przypadku wadliwej pracy urzdzenia,
- podczas czyszczenia,
- jeeli ekspres nie bdzie przez duszy
czas uywany.
Nigdy nie naley cign za przewód
przy wyjmowaniu wtyczki z gniazdka
elektrycznego.
Przewód przyczeniowy nie powinien
zwisa wolno, naley uwaa aby
znajdowa si w bezpiecznej odlegoci od
gorcych czci urzdzenia.
54
Nie ponosi si odpowiedzialnoci, jeli
szkoda wynika z nieprawidowego
uywania sprztu lub uytkowania
niezgodnego z instrukcj obsugi.
Urzdzenie przeznaczone jest do
zastosowa domowych lub podobnych,
jak np. w
- biurach lub innych miejscach pracy;
- agroturystyce;
- hotelach, motelach itp. oraz innych
podobnych lokalach (przez klientów);
- pensjonatach.
Przed użyciem ekspresu po raz pierwszy
Przed uyciem ekspresu do kawy po raz
pierwszy, naley urzdzenie przepuci
przez proces „ ltrowania bez kawy“ dwa albo
trzy razy. Uywamy w tym celu maksymaln
ilo wody bez dodawania mielonej kawy.
To samo „ ltrowanie bez kawy“ naley
przeprowadza po duszym nieuywaniu
ekspresu, oraz po usuniciu kamienia.
Informacja ogólna
Miarka na pojemniku na wod i na
szklanym dzbanku su
y do odmierzania
prawidowej iloci czystej wody w
pojemniku na wod. Przy podwójnej skali,
lewa skala suy do mierzenia wody w
regularnych liankach o pojemnoci
ok.125 ml, podczas gdy prawa skala
suy do mierzenia wody w mniejszych
liankach. Naley sprawdzi, e woda
nie przekracza oznaczenia maksymalnego
wypenienia.
Uwaga: wylot gorcej wody jest poczony
z pokrywk pojemnika. Nie naley
próbowa otwiera pokrywki podczas
parzenia kawy, poniewa otworzy si
równie wylot gorcej wody. Grozi to
oparzeniem.
Jeli wymagane jest wielokrotne parzenie,
ekspres naley wyczy po kadym
cyklu i poczeka przez ok. 5 minut na
ochodzenie si urzdzenia.
Ważna informacja: Przy napenianiu
ekspresu wie wod, krótko po
zakoczeniu cyklu parzenia, istnieje
niebezpieczestwo poparzenia gorc
wod lub ulatniajc si par.
Parzenie kawy
Napełnianie wodą:
Otworzy pokrywk pojemnika i wypeni go
odpowiedni iloci wody.
Zakładanie papierowego ltra:
Odchyli pojemnik na ltr w poziomie
i woy ltr nr 4, zaginajc najpierw
perforowane brzegi ltra.
Wsypywanie mielonej kawy :
Na kad standardow liank (125 ml)
wymagane jest ok. 6 gramów (=1 ½ - 2
yeczki do herbaty) drobno zmielonej kawy.
Nast
pnie zamkn pokrywk pojemnika.
U żywanie szklanego dzbanka:
Naley zaoy pokrywk zatrzymujc
aromat lub pokrywk przelewow na
dzbanek a nastpnie umieci dzbanek w
ekspresie. Jeli dzbanek z pokrywk zosta
poprawnie woony, zawór zapobiegajcy
kapaniu zostanie unieruchomiony na czas
procesu parzenia.
Rozpoczęcie procesu parzenia:
Woy wtyczk przewodu zasilajcego do
gniazdka i wczy ekspres przyciskiem ON/
OFF. Rozpocznie si cykl ltracji wody przez
ltr z kaw.
Wyjmowanie szklanego dzbanka:
Przed wyjciem dzbanka, naley odczeka,
a woda cakowicie spynie z ltra. Aby
utrzyma duej wysok temperatur kawy,
zdj pokrywk zatrzymujc aromat i
55
zamkn dzbanek zakrcan pokrywk.
Wyłączanie ekspresu:
Po zakoczeniu czynnoci, wyczy
urzdzenie a wtyczk wyj z gniazdka
elektrycznego.
Ekspres z pokrywą przelewową
Podczas procesu ltrowania, kiedy wypywa
pyn, nie naley zdejmowa pokrywy
przelewowej z dzbanka. W celu nalania
kawy do lianki przekrci pokrywk w
lewo o okoo pó obrotu, tak aby strzaka na
pokrywce znalaza si na wysokoci dziobka.
Dzbanek termosowy
Ze wzgldów technicznych (dua
powierzchnia zakrtki) zamknicie
dzbanka termosowego nie jest szczelne,
aby zapobiec ewentualnemu zassaniu
si zakrtki. Dlatego te dzbanek naley
trzyma zawsze w pozycji pionowej jeeli
znajduje si w nim kawa.
Utrzymanie wysokiej temp. kawy:
Dzbanek termosowy jest spichlerzem
ciepa, najefektywniej i najduej
utrzymuje ciepo bdc cakowicie
napeniony. Przy częściowym
napełnieniu czas utrzymania ciepła
jest znacznie krótszy. Jeeli dzbanek
zostanie przepukany przed uyciem
gorc wod wówczas czas utrzymania
wysokiej temperatury kawy bdzie
duszy.
W tym modelu wkad dzbanka
termoizolujcego wykonany jest z
wysokogatunkowego szka termoizolujcego,
ewentualne skazy, rysy i pcherze nie
maj wpywu na czas utrzymania ciepa.
Po nalaniu kawy zakrci, a pojawi si
wyczuwalny opór.
Jeżeli szkło wkładu dzbanka termicznego
zostanie uszkodzone może dojść
do jego gwałtownego p
ęknięcia pod
wpływem próżni panującej pomiędzy
jego ściankami. Pknicie moe nastpi
dopiero po jakim czasie od powstania
uszkodzenia.
Nigdy nie naley pi bezporednio z
dzbanka i trzyma go przy otworze
za wntrze. Dzbanek naley zawsze
zakrca nakrtk. Kaw mona nalewa
bez zdejmowania zakrtki. Aby nala
kaw naley odkrci zakrtk o ½
obrotu w lewo. Dzbanek termiczny naley
chroni przed dziemi.
Szko wkadu termicznego nie pknie, jeli:
b
dziemy unika wstrzsów, uderze i
nagych rónic temperatur;
nie bdziemy mieszali kawy wewntrz
twardymi przedmiotami np. metalow
yk stoow;
nie bdziemy myli termosu twardymi
szczotkami i szorujcymi rodkami
czyszczcymi;
nie bdziemy przeciera dzbanka
termicznego szmatk – drobiny brudu
mog spowodowa rysy na szkle takie jak
powoduje nó do szka;
nie bdziemy myli dzbanka w zmywarce
do naczy;
nie bdziemy wkadali dzbanka i
podgrzewali w nim kawy w kuchence
mikrofalowej.
Usuwanie osadów kamienia
Kade urzdzenie gospodarstwa
domowego, które uywa gorcej wody,
wymaga usuwania osadów kamienia.
Czstotliwo tej operacji podyktowana
jest zwykle rodzajem wody (mikka,
56
twarda) w danej okolicy. Regularny proces
czyszczenia gwarantuje prawidowe
dziaanie urzdzenia.
Wszelkie awarie urządzenia wynikające
z nieodpowiedniego usuwania osadów
kamienia nie są objęte gwarancją.
Jeli zauwaymy, e proces parzenia
przedua si a urzdzenie wydaje
nadmierny haas podczas parzenia, to
znaczy, e naley je oczyci z osadów
kamienia.
Grube osady kamienia s niezwykle
trudne do usunicia, nawet wtedy kiedy
zastosujemy silne rodki do deklacy kacji.
Moe to równie spowodowa
przecieki podczas parzenia. Poleca
si wic regularnie usuwa kamie
po trzydziestym lub czterdziestym
cyklu parzenia. Prostym sposobem
dekalcy kacji jest uycie roztworu octu w
nastpujcy sposób:
Naley zmiesza 4-5
yki stoowe octu ze
wskazan iloci zimnej wody.
Nastpnie naley wla roztwór do
pojemnika na wod, woy papierowy
ltr do komory ltra bez dodawania
zmielonej kawy (jak wg opisu w punkcie
Wsypywanie mielonej kawy), i
przepuci ekspres przez jeden cykl
parzenia. Proces naley ponowi w razie
potrzeby. Podczas procesu dekalcy kacji
naley zapewni odpowiedni wentylacj
i nie wdycha oparów octu.
Aby wyczyci ekspres z resztek
dekalcy kacji, przepuszczamy go przez
2-3 cykli ltracji wycznie czyst wod
(bez mielonej kawy i bez ltra).
Roztworu octowego nie należy
wylewać do zlewów pokrytych emalią.
Konserwacja ogólna i czyszczenie
urządzenia
Przed przyst
pieniem do czyszczenia,
naley si upewni, e urzdzenie
zupenie wystygo i jest wyczone z sieci
elektrycznej.
Zanurzanie urzdzenia w wodzie i mycie
go wod jest niedozwolone i moe grozi
poraeniem prdem. Ekspres mona
przeciera gadk ciereczk zamoczon
w wodzie z dodatkiem agodnego
detergentu. Po umyciu naley urzdzenie
wytrze do sucha.
Nie naley do czyszczenia stosowa
adnych ostrych roztworów i rodków
cierajcych.
W celu usunicia fusów kawowych
wysun pojemnik na ltr i wyj go. Fusy
wyrzuci (poniewa s one substancj
naturaln
, mona je uy na kompost).
Wypuka pojemnik na ltr, naoy i
wsun z powrotem na miejsce.
Dzbanka termosowego nie naley my w
zmywarkach do naczy.
Dzbanka termosowego nie naley my w
wodzie – jedynie przecieramy z zewntrz
lekko wilgotn szmatk.
Aby usun osady kawy z wntrza
dzbanka termosowego, napeni go
gorc wod. Doda yeczk rodka
do zmywarki do naczy, który usunie
osad. Po okoo godzinie wyla roztwór i
kilkakrotnie wypuka dzbanek wod.
Pokryw przelewow mona my w
gorcej wodzie z pynem, a nastpnie
dokadnie opuka pod biec wod.
Utylizacja
Urzdzenia oznaczone
powyszym symbolem naley
usuwa osobno, a nie wraz
ze zwykymi odpadkami z
57
gospodarstwa domowego. Urzdzenia takie
zawieraj bowiem cenne materiay, jakie
mona podda recyklingowi. Odpowiednia
utylizacja takich urzdze przyczynia si
do ochrony rodowiska i zdrowia ludzkiego.
Szczegóowych informacji na ten temat
udzielaj lokalne wadze lub sklepy
prowadzce sprzeda detaliczn.
Gwarancja
Gwarancja na produkt obejmuje wady
materiau i wykonania przez okres dwóch
lat od daty zakupu produktu. W ramach
gwarancji producent zobowizuje si do
naprawy lub wymiany wszelkich wadliwych
elementów, pod warunkiem, e produkt
zostanie odniesiony prze klienta do punktu
zakupu, a póniej odesany przez sklep do
serwisu centralnego w Opolu, prowadzonego
przez rm Serv- Serwis Sp.z o.o. Aby
gwarancja zachowaa wano, urzdzenie
musi by uywane zgodnie z instrukcj i
nie moe by mody kowane, naprawiane
lub w jakikolwiek sposób naruszane przez
nieupowanion do tego osob, ani te
uszkodzone w wyniku nieprawidowego
uycia.
Gwarancja nie obejmuje naturalnego
zuycia, ani elementów
atwo tukcych si,
jak szko, elementy ceramiczne, arówki
itd. Niniejsza gwarancja nie ogranicza
ustawowych praw konsumenta ani innych
praw, jakie konsument posiada zgodnie z
obowizujcymi przepisami, które dotycz
zakupu przedmiotów uytkowych. Jeeli
urzdzenie przestanie dziaa prawidowo i
musi zosta odesane, naley je dokadnie
zapakowa i doczy imi, nazwisko i adres
nadawcy oraz przyczyn odesania. Jeli
urzdzenie jest nadal na gwarancji, prosz
take doczy paragon zakupu, lub faktur
zakupow.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

SEVERIN KA 4117 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla