PL - 17
Opisy wizualne i tekstowe w sekcji
akcesoriów mogą się różnić w
zależności od modelu urządzenia.
4 PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI
4.1 Komora chłodzenia
•Aby zmniejszyć wilgotność i w konsekwencji uniknąć powstawania szronu, należy
zawsze przechowywać płyny w szczelnie zamkniętych pojemnikach w lodówce. Szron
zazwyczaj gromadzi się w najchłodniejszych częściach odparowującego płynu i z
czasem będzie wymagane częstsze odszranianie urządzenia.
•Gotowane potrawy muszą pozostać przykryte, gdy są przechowywane w lodówce.
Nie należy wkładać ciepłych potraw do lodówki. Należy je wkładać dopiero wtedy, gdy
są chłodne, w przeciwnym razie temperatura/wilgotność wewnątrz lodówki wzrośnie,
obniżając jej wydajność.
•Należy się upewnić, że żadne przedmioty nie stykają się bezpośrednio z tylną ścianą
urządzenia, ponieważ powoduje to powstawanie szronu, przez co opakowania mogą się
do niej przykleić. Nie należy zbyt często otwierać drzwi lodówki.
•Zalecamy, aby mięso i czyste ryby były luźno owinięte i przechowywane na szklanej
półce tuż nad pojemnikiem na warzywa, gdzie powietrze jest chłodniejsze, ponieważ
zapewnia to najlepsze warunki przechowywania.
•Owoce i warzywa należy przechowywać w przeznaczonych do tego pojemnikach.
•Oddzielne przechowywanie owoców i warzyw chroni warzywa wrażliwe na etylen
(zielone liście, brokuły, marchew itp.) przed wpływem owoców uwalniających ten składnik
(banan, brzoskwinia, morela, ga itp.).
•Do lodówki nie należy wkładać mokrych warzyw.
•Czas przechowywania wszystkich produktów żywnościowych zależy od początkowej
jakości żywności i nieprzerwanego cyklu chłodniczego przed przechowywaniem ich w
lodówce.
•Woda wyciekająca z mięsa może zanieczyścić inne produkty w lodówce. Należy
pakować produkty mięsne i czyścić wszelkie wycieki na półkach.
•Nie należy umieszczać jedzenia przed kanałem przepływu powietrza.
•Zapakowaną żywność należy spożywać przed upływem zalecanej daty ważności.
Aby utrzymać optymalną temperaturę w komorze chłodziarki, nie należy dopuścić do
kontaktu żywności z czujnikiem temperatury, który znajduje się w komorze chłodziarki.
•W przypadku zwykłych warunków roboczych wystarczające jest ustawienie temperatury
chłodziarki na +4°C.
•Temperatura komory lodówki musi znajdować się w zakresie 0–8°C. Świeża żywność
poniżej 0°C zostaje zamrożona i gnije, a powyżej 8°C obciążenie bakteryjne wzrasta i
żywność się psuje.
•Nie wkładać do chłodziarki gorącej żywności. Należy odczekać, aż żywność ostygnie
na zewnątrz. Gorąca żywność zwiększa temperaturę lodówki, powoduje niepotrzebne
psucie żywności i może skutkować zatruciem pokarmowym.
•Mięso, ryby itp. należy przechowywać w komorze chłodzącej żywność, a komora