Candy Fridge Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Fridge - Freezer / User ManualEN
Refrigerador - Congelador / Manual de UsoES
Congélateur - Réfrigérateur / Guide D’utilisation
FR
Хладилник - фризер / Ръководство за потребителя
БГ
Køleskab-Fryser / Brugsanvisning
DA
Ψυγειοκαταψύκτης / Εγχειρίδιο Χρήστη
EL
Hladnjak – zamrzivač / Korisnički priručnik
HR
PL - 206
Dziękujemy za wybór tego produktu.
Ta instrukcja obsługi zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa oraz zalecenia,
które mają pomóc w użytkowaniu i konserwacji urządzenia.
Należy poświęcić czas na przeczytanie tej instrukcji przed użyciem urządzenia oraz
zachowanie tego podręcznika do późniejszego użycia.
Ikona Typ Znaczenie
OSTRZEŻENIE Poważne obrażenia ciała lub zagrożenie życia
RYZYKO PORAŻENIA PRĄDEM
ELEKTRYCZNYM Zagrożenie niebezpiecznym napięciem
POŻAR Ostrzeżenie; ryzyko pożaru / materiały łatwopalne
PRZESTROGA Zagrożenie obrażeniami ciała lub stratami materialnymi
WAŻNE Użytkować system prawidłowo
PL - 207
SPIS TREŚCI
1 INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA ..................................... 207
1.1 Ogólne ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa ...........................................................207
1.2 Ostrzeżenia dotyczące instalacji ..................................................................................212
1.3 Podczas użytkowania ...................................................................................................213
2 OPIS URZĄDZENIA ....................................................................................... 214
2.1 Wymiary ........................................................................................................................215
3 KORZYSTANIE Z URZĄDZENIA ..................................................................217
3.1 Informacje o technologii Less Frost ..............................................................................217
3.2 Ustawienia termostatu ..................................................................................................217
3.3 Ostrzeżenia dotyczące ustawień temperatury ..............................................................217
3.4 Wskaźnik temperatury ..................................................................................................218
3.5 Akcesoria ......................................................................................................................220
3.5.1 Tacka do lodu (w wybranych modelach) .................................................................220
3.5.2 Plastikowa skrobaczka (w wybranych modelach) ..................................................220
3.5.3 Uchwyt na butelki (w wybranych modelach)...........................................................220
3.5.4 Regulowana półka na drzwi (w niektórych modelach) ...........................................221
4 PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI ............................................................... 221
4.1 Komora chłodzenia .......................................................................................................221
4.2 Komora zamrażarki ......................................................................................................222
5 CZYSZCZENIE I KONSERWACJA .............................................................. 227
5.1 Rozmrażanie ................................................................................................................228
6 DOSTAWA I ZMIANA MIEJSCA MONTAŻU ................................................ 229
6.1 Transport i zmiana położenia .......................................................................................229
6.2 Zmiana położenia drzwi ................................................................................................229
7 PRZED KONTAKTEM Z DZIAŁEM OBSŁUGI POSPRZEDAŻNEJ .......... 230
8 WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE OSZCZĘDZANIA ENERGII ..........................231
9 DANE TECHNICZNE ..................................................................................... 232
10 INFORMACJE DLA INSTYTUCJI PRZEPROWADZAJĄCYCH BADANIA
73
11 OBSŁUGA KLIENTA I SERWIS .................................................................. 233
PL - 208
1 INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
1.1 Ogólne ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa
Należy dokładnie przeczytać niniejszą instrukcję
obsługi.
OSTRZEŻENIE: Nie należy zasłaniać otworów
wentylacyjnych zabudowy ani wbudowanej struktury.
OSTRZEŻENIE: Nie należy stosować żadnych
narzędzi mechanicznych ani środków w celu
przyspieszenia procesu rozmrażania innych niż
zalecane przez producenta.
OSTRZEŻENIE: Wewnątrz komór do
przechowywania żywności nie należy używać
urządzeń elektrycznych innych niż te wskazane przez
producenta.
OSTRZEŻENIE: Należy uważać, aby nie uszkodzić
obiegu czynnika chłodniczego.
OSTRZEŻENIE: Ustawiając urządzenie, należy się
upewnić, że kabel zasilający nie jest zakleszczony lub
uszkodzony.
OSTRZEŻENIE: Nie umieszczać rozgałęziaczy ani
przenośnych źródeł zasilania z tyłu urządzenia.
OSTRZEŻENIE: Aby uniknąć zagrożeń
wynikających z braku stabilności urządzenia, należy je
naprawiać zgodnie z instrukcjami.
Jeżeli w urządzeniu zastosowano środek R600a
jako czynnik chłodniczy (ta informacja będzie
znajdować się na etykiecie chłodziarki), należy
PL - 209
zachować ostrożność podczas transportu i montażu,
aby zapobiec zniszczeniu części chłodziarki. Środek
R600a jest przyjaznym środowisku naturalnym gazem,
ale jest on wybuchowy. W przypadku wycieku gazu w
wyniku uszkodzenia elementów chłodziarki należy
odsunąć lodówkę od źródeł otwartego ognia lub ciepła
i przez kilka minut wietrzyć pomieszczenie, w którym
znajduje się urządzenie.
Podczas przenoszenia i ustawiania lodówki należy
uważać, aby nie uszkodzić obiegu gazu chłodziarki.
W urządzeniu nie należy przechowywać materiałów,
takich jak aerozole z substancjami łatwopalnymi.
To urządzenie jest przeznaczone do użytku w domu
oraz w zastosowaniach gospodarczych, takich jak:
pomieszczenia kuchenne dla pracowników
sklepów, biur i innych miejsc pracy;
gospodarstwa agroturystyczne oraz do użytku
klientów hoteli, moteli i innych obiektów
noclegowych;
obiekty oferujące nocleg ze śniadaniem;
obiekty gastronomiczne i niezajmujące się
handlem detalicznym.
Jeśli wtyczka lodówki nie jest zgodna z gniazdkiem
elektrycznym, musi zostać wymieniona przez
producenta, pracownika serwisu lub podobnie
wykwalikowaną osobę w celu uniknięcia
niebezpieczeństwa.
PL - 210
Specjalna wtyczka z uziemieniem została połączona
z przewodem zasilającym chłodziarki. Wtyczka ta
powinna być używana z gniazdkiem elektrycznym
z uziemieniem 16 A. Jeśli w domu użytkownika nie
ma takiego gniazdka, należy zlecić jego montaż
autoryzowanemu elektrykowi.
Urządzenie może być używane przez dzieci w wieku
od 8 lat oraz osoby o ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub umysłowych,
a także osoby nieposiadające odpowiedniego
doświadczenia i wiedzy, pod nadzorem lub
instruktażem innych osób oraz po instruktażu
dotyczącym bezpiecznego użytkowania, pod
warunkiem że rozumieją one niebezpieczeństwa
wynikające z nieprawidłowego użytkowania. Dzieci
nie powinny bawić się urządzeniem. Należące
do obowiązków użytkownika czynności z zakresu
czyszczenia i konserwacji nie powinny być
wykonywane przez dzieci bez nadzoru.
Dzieci w wieku od 3 do 8 lat mogą ładować i
rozładowywać urządzenia chłodnicze. Dzieci
nie powinny czyścić urządzeń ani wykonywać
konserwacji przewidzianej dla użytkownika.
Bardzo małe dzieci (poniżej 3. roku życia) w ogóle
nie powinny korzystać z urządzeń. Użytkowanie
urządzeń przez małe dzieci (od 3 do 8 lat) jest
bezpieczne tylko pod stałym nadzorem, starsze
dzieci (w wieku od 8 do 14 lat) i osoby szczególnie
wrażliwe mogą bezpiecznie korzystać z urządzeń
PL - 211
pod właściwym nadzorem lub po tym, jak zostały
poinstruowane na temat użytkowania urządzenia.
Ludzie bardzo wrażliwi mogą bezpiecznie korzystać
z urządzenia tylko pod stałym nadzorem.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony,
powinien zostać wymieniony przez producenta,
pracownika autoryzowanego serwisu lub podobnie
wykwalikowaną osobę w celu uniknięcia
niebezpieczeństwa.
To urządzenie nie jest przeznaczone do użytku na
wysokościach przekraczających 2000 m n.p.m.
Aby uniknąć zanieczyszczenia żywności, należy
przestrzegać poniższych instrukcji:
Pozostawianie zbyt długo otwartych drzwi może
spowodować znaczny wzrost temperatury w
komorach urządzenia.
Regularnie czyścić powierzchnie, które mogą wejść
w kontakt z żywnością, oraz dostępne systemy
odwadniające.
Surowe mięso i ryby przechowywać w odpowiednich
pojemnikach w lodówce, aby nie miały żadnego
kontaktu z innymi produktami spożywczymi.
Komory na mrożonki oznaczone dwiema
gwiazdkami są odpowiednie do przechowywania
zamrożonej żywności, przechowywania lub robienia
lodów i robienia kostek lodu.
Komory oznaczone jedną, dwiema lub trzema
gwiazdkami nie nadają się do zamrażania świeżej
żywności.
PL - 212
Jeśli urządzenie chłodnicze pozostaje puste przez
dłuższy czas, należy je wyłączyć, rozmrozić,
wyczyścić, osuszyć i pozostawić otwarte drzwi, aby
zapobiec rozwojowi pleśni w urządzeniu.
PL - 213
1.2 Ostrzeżenia dotyczące instalacji
Przed rozpoczęciem korzystania z
lodówkozamrażarki należy zwrócić uwagę
na następujące punkty:
Napięcie robocze lodówkozamrażarki
wynosi 220–240 V (50 Hz).
Wtyczka musi być dostępna po
zamontowaniu urządzenia.
Przy pierwszym użyciu z
lodówkozamrażarki może wydzielać się
nieprzyjemny zapach. Jest to normalne,
a nieprzyjemny zapach zniknie, gdy
lodówkozamrażarka rozpocznie
chłodzenie.
Przed podłączeniem lodówkozamrażarki
należy się upewnić, że informacje
na tabliczce znamionowej (napięcie i
podłączone obciążenie) są zgodne z
głównym źródłem zasilania. W przypadku
wątpliwości należy skonsultować się z
autoryzowanym elektrykiem.
Należy włożyć wtyczkę do gniazdka z
działającym uziemieniem. Jeśli gniazdko
nie ma uziemienia lub wtyczka nie
pasuje, zalecamy skonsultować się
z autoryzowanym elektrykiem w celu
uzyskania pomocy.
Urządzenie musi być połączone do
właściwie zamontowanego gniazdka
z bezpiecznikiem. Zasilanie prądem
przemiennym oraz napięcie w
miejscu podłączenia urządzenia musi
odpowiadać napięciu na tabliczce
znamionowej urządzenia (tabliczka
znamionowa znajduje się po lewej stronie
wewnątrz urządzenia).
Nie ponosimy odpowiedzialności za
szkody, które wystąpią po podłączeniu
urządzenia do gniazdka bez uziemienia.
Lodówkozamrażarkę należy umieścić
w miejscu nienarażonym na działanie
promieni słonecznych.
Lodówkozamrażarki nigdy nie należy
używać na zewnątrz ani narażać na
działanie deszczu.
Urządzenie musi znajdować się w
odległości co najmniej 50 cm od pieców,
kuchenek gazowych i nagrzewnic
oraz co najmniej 5 cm od kuchenek
elektrycznych.
Jeśli lodówkozamrażarka znajduje się
obok zamrażarki przeznaczonej do
głębokiego mrożenia, należy zostawić
pomiędzy nimi przerwę co najmniej 2 cm,
aby zapobiec tworzeniu się wilgoci na
zewnętrznej powierzchni.
Nie należy przykrywać obudowy
lodówkozamrażarki ani jej górnej części
materiałem. Wpłynie to na działanie
lodówkozamrażarki.
Wymagany prześwit nad urządzeniem
wynosi co najmniej 150 mm. Nie
należy umieszczać na nim żadnych
przedmiotów.
Nie należy umieszczać ciężkich
przedmiotów na urządzeniu.
Przed rozpoczęciem korzystania
z urządzenia należy je dokładnie
wyczyścić (zobacz punkt Czyszczenie i
konserwacja).
Przed rozpoczęciem korzystania z
lodówkozamrażarki należy przetrzeć
wszystkie części urządzenia roztworem
z ciepłej wody i łyżeczki sody
oczyszczonej. Następnie przepłukać
czystą wodą i wytrzeć do sucha. Po
oczyszczeniu włożyć wszystkie części do
lodówkozamrażarki.
Użyć regulowanych przednich nóg,
aby upewnić się, że urządzenie jest
ustawione poziomo i stabilnie. Nogi
można regulować przez przekręcenie
ich w dowolnym kierunku. Należy to
zrobić przed umieszczeniem żywności w
urządzeniu.
Należy zamontować dwie plastikowe
prowadnice dystansujące
(części z czarnymi
przeziernikami –
skraplaczem – z tyłu),
obracając je o 90° (jak
pokazano na ilustracji),
tak aby skraplacz nie
dotykał ściany.
Odległość urządzenia od ściany nie
powinna być większa niż 75 mm.
PL - 214
1.3 Podczas użytkowania
Nie podłączać lodówkozamrażarki
do sieci elektrycznej przy użyciu
przedłużacza.
Nie używać zniszczonych, pękniętych ani
starych wtyczek.
Nie należy ciągnąć, zginać ani niszczyć
przewodu.
Nie używać adaptera wtyczki.
Niniejsze urządzenie jest zaprojektowane
do użycia przez osoby dorosłe.
Nie pozwalać dzieciom bawić się
urządzeniem ani wieszać się na
drzwiach.
Nigdy nie dotykać kabla zasilania/wtyczki
mokrymi rękami. Może to spowodować
zwarcie lub porażenie prądem.
Nie umieszczać szklanych butelek lub
puszek w komorze do wytwarzania lodu,
ponieważ pękną w wyniku zamarzania
zawartości.
Nie umieszczać w lodówce materiałów
wybuchowych lub łatwopalnych. Napoje
zawierające wysokoprocentowy alkohol
umieścić pionowo w komorze lodówki i
upewnić się, że są szczelnie zamknięte.
Nie dotykać lodu usuwanego z komory do
wytwarzania lodu. Lód może powodować
odmrożenia i/lub skaleczenia.
Nie dotykać mrożonych produktów
mokrymi rękami. Nie należy jeść lodów
ani kostek lodu zaraz po wyjęciu ich z
komory do wytwarzania lodu.
Nie zamrażać ponownie rozmrożonej
żywności. Niezastosowanie się
do powyższego zalecenia może
spowodować problemy zdrowotne takie
jak zatrucie pokarmowe.
Stare i zepsute lodówki
Jeśli stara lodówka lub zamrażarka
ma zamek, należy go wyłamać lub
usunąć przed wyrzuceniem urządzenia,
ponieważ dzieci mogą utknąć wewnątrz i
może dojść do wypadku.
Stare lodówki i zamrażarki zawierają
materiał izolacyjny oraz czynnik
chłodniczy z CFC. Dlatego pozbywając
się starych lodówek, należy zadbać o
ochronę środowiska.
Deklaracja zgodności CE
Oświadczamy, że nasze produkty
spełniają obowiązujące europejskie
dyrektywy, decyzje i regulacje oraz wymogi
wymienione w odnośnych normach.
Utylizacja zużytego urządzenia
Symbol na produkcie lub jego
opakowaniu wskazuje, że nie
może on być traktowany jako
odpad z gospodarstw domowych.
Zamiast tego należy przekazać
do właściwego punktu zbiórki do recyklingu
sprzętu elektrycznego i elektronicznego.
Zapewnienie prawidłowej utylizacji produktu
pomaga zapobiec negatywnym skutkom
dla środowiska i zdrowia ludzkiego,
do czego mogłoby dojść w przypadku
niewłaściwego likwidowania tego produktu.
Więcej szczegółowych informacji na temat
recyklingu tego produktu można uzyskać
po skontaktowaniu się z lokalnymi biurem
miejskim, służbami utylizacji właściwymi
dla swojego miejsca zamieszkania lub ze
sklepem, w którym produkt został nabyty.
Opakowanie i środowisko
Materiały opakowaniowe
zabezpieczają urządzenie przed
uszkodzeniem, które może
wystąpić podczas transportu.
Materiały opakowaniowe są przyjazne
środowisku, ponieważ nadają się do
recyklingu. Używanie surowców wtórnych
obniża zużycie surowców i dzięki temu
zmniejsza wytwarzanie odpadów.
PL - 215
Uwagi:
Przed montażem i rozpoczęciem
korzystania z urządzenia
należy dokładnie przeczytać
instrukcję obsługi. Nie ponosimy
odpowiedzialności za szkody powstałe
w wyniku nieprawidłowego użytkowania
urządzenia.
Należy postępować zgodnie z
instrukcjami znajdującymi się na
urządzeniu i instrukcją obsługi oraz
przechowywać instrukcję w bezpiecznym
miejscu, aby móc rozwiązać problemy,
które mogą się pojawić w przyszłości.
Urządzenie to zostało wyprodukowane
do użytku domowego i może być
używane wyłącznie w domach i tylko do
określonych celów. Urządzenie nie jest
przeznaczone do użytku komercyjnego
ani publicznego. Takie użycie spowoduje
unieważnienie gwarancji urządzenia,
a nasza firma nie będzie ponosiła
odpowiedzialności za powstałe w wyniku
tego straty.
Urządzenie jest przeznaczone do
użytku domowego i służy wyłącznie do
chłodzenia i przechowywania żywności.
Urządzenie to nie jest odpowiednie do
użytku komercyjnego lub publicznego ani
do przechowywania substancji innych
niż żywność. Nasza firma nie ponosi
odpowiedzialności za żadne straty
powstałe w wyniku nieprawidłowego
użytkowania urządzenia.
2 OPIS URZĄDZENIA
Urządzenie to nie jest przeznaczone do
zabudowy.
1
2
3
5
6
7
4
8
10
9
11
A
B
Niniejsza prezentacja stanowi
wyłącznie informację o częściach tego
urządzenia. Części mogą się różnić w
zależności od modelu urządzenia.
A) Komora zamrażarki
B) Komora lodówki
1) Tacka pojemnika na lód
2) Skrobaczka do lodu z tworzywa
sztucznego *
3) Półka zamrażarki
4) Skrzynka termostatu
5) Półki lodówki
6) Pokrywa pojemnika na owoce i warzywa
7) Pojemnik na owoce i warzywa
8) Nóżki poziomujące
9) Półka na butelki
10) Półki drzwi
11) Podstawka na jajka
*W wybranych modelach
Uwagi ogólne:
Komora świeżej żywności (chłodziarka):
Najbardziej efektywne wykorzystanie
energii jest zapewnione w konfiguracji z
szufladami w dolnej części urządzenia
oraz równo rozłożonymi półkami.
Rozmieszczenie pojemników na drzwiach
nie wpływa na zużycie energii.
Komora zamrażarki (zamrażarka):
Najbardziej efektywne wykorzystanie
energii jest zapewnione w konfiguracji z
szufladami i pojemnikami znajdującymi w
pozycji przechowywania.
PL - 216
2.1 Wymiary
W2
D2
W1
D1
W3
90o
D3
Przestrzeń wymagana w
użytkowaniu 2
H2 mm 1600,0
W2 mm 640,0
D2 mm 667,8
2 wysokość, szerokość i głębokość
urządzenia z uchwytem oraz
przestrzenią konieczną do
swobodnego przepływu powietrza
chłodzącego
Całkowita przestrzeń wymagana w
użytkowaniu 3
W3 mm 658,5
D3 mm 1106,5
3 wysokość, szerokość i głębokość
urządzenia z uchwytem oraz
przestrzenią konieczną do
swobodnego przepływu powietrza
chłodzącego, a także przestrzenią,
która umożliwia otwarcie drzwi do
minimalnego kąta zezwalającego
na wyjęcie całego wewnętrznego
wyposażenia
Wymiary całkowite 1
H1 mm 1450,0
W1 mm 540,0
D1 mm 570,0
1 wysokość, szerokość i głębokość
urządzenia bez uchwytu i stopki
H1
H2
PL - 217
3 KORZYSTANIE Z URZĄDZENIA
3.1 Informacje o technologii Less Frost
Dzięki parownikowi typu wrap around
technologia Less Frost zapewnia
skuteczniejsze chłodzenie, nie wymaga
ręcznego rozmrażania i zapewnia lepsze
wykorzystanie przestrzeni przechowywania.
3.2 Ustawienia termostatu
Termostat automatycznie reguluje
temperaturę w komorach chłodziarki i
zamrażarki. Temperaturę w chłodziarce
można uzyskać, obracając pokrętło na
wyższe numery; od 1 do 3, od 1 do 5
lub SF (maksymalne oznaczenia na
termostacie zależą od produktu).
Ważna uwaga: Nie należy próbować
obracać pokrętła poza pozycję 1,
ponieważ spowoduje to zatrzymanie pracy
urządzenia.
Przełącznik wielozadaniowy
(w wybranych modelach)Pokrętło termostatu
Pokrywa lampki
(Rysunki mają charakter poglądowy)
Ustawienia termostatu:
1 – 2: Do krótkotrwałego przechowywania
żywności
3 – 4: Do długotrwałego przechowywania
żywności
5: Maksymalna pozycja chłodzenia.
Urządzenie będzie pracować dłużej. W
razie potrzeby należy zmienić ustawienie
temperatury.
Jeśli w urządzeniu jest dostępna pozycja
SF:
Aby szybko zamrozić świeże jedzenie,
należy obrócić pokrętło na SF. W tej
pozycji komora zamrażarki będzie
działać przy niższych temperaturach.
Po zamrożeniu jedzenia należy
obrócić pokrętło termostatu do pozycji
normalnego użytkowania. Jeśli nie
zostanie zmieniona pozycja SF,
urządzenie automatycznie powróci do
ostatnio używanego położenia termostatu
po upływie czasu wskazanego w uwadze.
Przywrócić przełącznik termostatu w
położenie SF, a następnie przywrócić
do normalnej pozycji zgodnie z czasem
wskazanym w uwadze. Jeżeli przy
pierwszym uruchomieniu urządzenia
przełącznik termostatu znajduje się w
pozycji SF, urządzenie automatycznie
powróci do pracy w pozycji 3 termostatu
po upływie czasu podanego w uwadze.
Szybkie zamrażanie: Tego przełącznika
można użyć jako przełącznika szybkiego
zamrażania. Aby maksymalnie zwiększyć
wydajność mrożenia, należy włączyć ten
przełącznik 24 godziny przed włożeniem
świeżej żywności do zamrażarki. Po
umieszczeniu świeżej żywności w
zamrażarce ustawienie na 24 godz.
w pozycji WŁ. zazwyczaj wystarcza.
Aby zapewnić oszczędność energii,
przełącznik należy wyłączyć 24 godziny po
umieszczeniu żywności w zamrażarce.
Przełącznik zimowy: Jeżeli temperatura
otoczenia jest niższa niż 16oC, przełącznika
tego można użyć jako przełącznika
zimowego, który utrzymuje lodówkę w
temperaturze wyższej niż 0oC, podczas gdy
temperatura zamrażarki wynosi -18oC w
niskich temperaturach otoczenia.
3.3 Ostrzeżenia dotyczące ustawień
temperatury
Urządzenie zostało zaprojektowane z
myślą o działaniu w zakresie temperatur
otoczenia określonych w normach,
zgodnie z klasą klimatyczną znajdującą
się na etykiecie informacyjnej. Nie jest
zalecana praca lodówki w środowiskach,
których temperatura wykracza poza
określone zakresy. Zmniejszy to
efektywność chłodzenia urządzenia.
Temperaturę należy dostosowywać
w zależności od częstości otwierania
drzwi, ilości żywności w urządzeniu
oraz temperatury otoczenia w miejscu
ustawienia lodówki.
PL - 218
Po pierwszym uruchomieniu urządzenia
należy pozostawić je na 24 godziny,
aby osiągnęło temperaturę roboczą. W
tym czasie nie należy otwierać drzwi ani
trzymać w środku dużej ilości jedzenia.
Funkcja 5-minutowego opóźnienia jest
stosowana, aby zapobiec uszkodzeniu
sprężarki urządzenia podczas
podłączania lub odłączania z sieci lub w
razie wystąpienia awarii zasilania. Po 5
minutach urządzenie zacznie normalnie
pracować.
Klasa klimatyczna i znaczenie:
T (klimat zwrotnikowy): To urządzenie
chłodnicze jest przeznaczone do użytku
w temperaturach otoczenia w zakresie od
16°C do 43°C.
ST (klimat podzwrotnikowy): To
urządzenie chłodnicze jest przeznaczone
do użytku w temperaturach otoczenia w
zakresie od 16°C do 38°C.
N (klimat umiarkowany): To urządzenie
chłodnicze jest przeznaczone do użytku
w temperaturach otoczenia w zakresie od
16°C do 32°C.
SN (rozszerzony klimat umiarkowany):
To urządzenie chłodnicze jest
przeznaczone do użytku w temperaturach
otoczenia w zakresie od 10°C do 32°C.
3.4 Akcesoria
Opisy wizualne i tekstowe w sekcji
akcesoriów mogą się różnić w
zależności od modelu urządzenia.
3.4.1 Tacka do lodu (w wybranych
modelach)
Napełnić tackę do lodu wodą i umieścić
ją w komorze zamrażarki.
Po całkowitym zamrożeniu wody można
przekręcić tackę w sposób pokazany
poniżej, aby usunąć kostki lodu.
3.4.2 Plastikowa skrobaczka (w
wybranych modelach)
Po pewnym czasie w niektórych częściach
zamrażarki zacznie powstawać
szron. Szron nagromadzony w
zamrażarce powinien być
regularnie usuwany. W razie
potrzeby należy użyć
dostarczonej plastikowej
skrobaczki. Nie należy używać do tego
ostrych narzędzi. Mogłyby one przebić
obwód lodówki i spowodować
nieodwracalne uszkodzenie urządzenia.
3.4.3 Uchwyt na butelki (w wybranych
modelach)
Należy użyć uchwytu na butelki,
aby zapobiec ześlizgnięciu się lub
przewróceniu butelek.
PL -219
3.4.4 Regulowana półka na drzwi
(w niektórych modelach)
Aż sześć dostępnych pozycji półki na drzwi
umożliwia dostosowanie przestrzeni do
przechowywania do potrzeb.
Sposób zmiany położenia półki na drzwi z
możliwością regulacji
Przytrzymać dolną część półki i pociągnąć
przyciski z boku półki
drzwiowej w kierunku
strzałki. (Rys. 1)
Umieścić półkę na
żądanej wysokości,
przesuwając ją
w górę lub w dół. Po
uzyskaniu żądanej
pozycji półki na drzwi
zwolnić przyciski z
boku półki na drzwi
(Rys. 2). Przed
zwolnieniem półki na
drzwi, przesunąć ją w
górę i w dół i upewnić
się, że półka jest
zamocowana.
Uwaga: Przed zmianą położenia
obciążonej półki należy podeprzeć ją
od spodu. W przeciwnym razie pod
wpływem dodatkowego obciążenia może
wypaść z szyn. Może to spowodować
uszkodzenie szyn lub półki.
Rys. 1
Rys. 2
4 PRZECHOWYWANIE
ŻYWNOŚCI
4.1 Komora chłodzenia
Aby zmniejszyć wilgotność i w
konsekwencji uniknąć powstawania
szronu, należy zawsze przechowywać
płyny w szczelnie zamkniętych
pojemnikach w lodówce. Szron
zazwyczaj gromadzi się w
najchłodniejszych częściach
odparowującego płynu i z czasem
będzie wymagane częstsze odszranianie
urządzenia.
Gotowane potrawy muszą pozostać
przykryte, gdy są przechowywane w
lodówce.Nie należy wkładać ciepłych
potraw do lodówki. Należy je wkładać
dopiero wtedy, gdy są chłodne, w
przeciwnym razie temperatura/wilgotność
wewnątrz lodówki wzrośnie, obniżając jej
wydajność.
Należy się upewnić, że żadne przedmioty
nie stykają się bezpośrednio z tylną
ścianą urządzenia, ponieważ powoduje
to powstawanie szronu, przez co
opakowania mogą się do niej przykleić.
Nie należy zbyt często otwierać drzwi
lodówki.
Zalecamy, aby mięso i czyste ryby były
luźno owinięte i przechowywane na
szklanej półce tuż nad pojemnikiem
na warzywa, gdzie powietrze jest
chłodniejsze, ponieważ zapewnia to
najlepsze warunki przechowywania.
Owoce i warzywa należy przechowywać
w przeznaczonych do tego pojemnikach.
Oddzielne przechowywanie owoców
i warzyw chroni warzywa wrażliwe
na etylen (zielone liście, brokuły,
marchew itp.) przed wpływem owoców
uwalniających ten składnik (banan,
brzoskwinia, morela, figa itp.).
Do lodówki nie należy wkładać mokrych
warzyw.
Czas przechowywania wszystkich
produktów żywnościowych zależy
PL - 220
od początkowej jakości żywności i
nieprzerwanego cyklu chłodniczego
przed przechowywaniem ich w lodówce.
Woda wyciekająca z mięsa może
zanieczyścić inne produkty w lodówce.
Należy pakować produkty mięsne i
czyścić wszelkie wycieki na półkach.
Nie należy umieszczać jedzenia przed
kanałem przepływu powietrza.
Zapakowaną żywność należy spożywać
przed upływem zalecanej daty ważności.
Aby utrzymać optymalną temperaturę w
komorze chłodziarki, nie należy dopuścić
do kontaktu żywności z czujnikiem
temperatury, który znajduje się w komorze
chłodziarki.
W przypadku zwykłych warunków
roboczych wystarczające jest ustawienie
temperatury chłodziarki na +4°C.
Temperatura komory lodówki musi
znajdować się w zakresie 0–8°C. Świeża
żywność poniżej 0°C zostaje zamrożona
i gnije, a powyżej 8°C obciążenie
bakteryjne wzrasta i żywność się psuje.
Nie wkładać do chłodziarki gorącej
żywności. Należy odczekać, aż żywność
ostygnie na zewnątrz. Gorąca żywność
zwiększa temperaturę lodówki, powoduje
niepotrzebne psucie żywności i może
skutkować zatruciem pokarmowym.
Mięso, ryby itp. należy przechowywać w
komorze chłodzącej żywność, a komora
warzywna jest przeznaczona na warzywa
(jeżeli jest dostępna).
Aby zapobiec zanieczyszczeniu
krzyżowemu, produkty mięsne
oraz owoce i warzywa muszą być
przechowywane osobno.
Żywność należy umieszczać w
chłodziarce w zamkniętych pojemnikach
lub zakrytą, aby zapobiec wilgoci i
nieprzyjemnemu zapachowi.
Poniższa tabela jest krótkim przewodnikiem
po najskuteczniejszych sposobach
przechowywania głównych grup produktów
spożywczych w komorze chłodziarki.
Żywność
Maksymalny
czas
przechowywania
Jak i gdzie
przechowywać
Warzywa i
owoce 1 tydzień Pojemnik na
warzywa
Mięso i
ryby 2–3 dni
Zawinąć w folię
plastikową, torebki
lub pojemnik
na mięso i
przechowywać na
szklanej półce
Świeży ser 3–4 dni Na wyznaczonej
półce na drzwiach
Masło i
margaryna 1 tydzień Na wyznaczonej
półce na drzwiach
Produkty
w
butelkach,
np. mleko i
jogurt
Do daty
ważności
zalecanej
przez
producenta
Na wyznaczonej
półce na drzwiach
Jajka 1 miesiąc Na wyznaczonej
półce na jajka
Żywność
gotowana 2 dni Wszystkie półki
UWAGA:
W chłodziarce nie należy
przechowywać ziemniaków, cebuli ani
czosnku.
4.2 Komora zamrażarki
Zamrażarka służy do przechowywania
mrożonej żywności, zamrażania świeżej
żywności i wytwarzania kostek lodu.
Żywność w płynnej formie powinna być
zamrożona w plastikowych kubkach,
a pozostałą żywność należy mrozić w
plastikowych woreczkach lub torbach.
Do przechowywania mrożonej żywności
należy poprawnie owinąć i zamknąć
w opakowaniu świeżą żywność;
opakowanie powinno być hermetyczne i
bez widocznych nieszczelności. Idealnie
do tego celu nadają się specjalne torby
do zamrażania, folia aluminiowa, worki
polietylenowe i plastikowe pojemniki.
Nie należy umieszczać świeżej ani ciepłej
żywności obok mrożonej żywności,
ponieważ może to spowodować jej
PL -221
rozmrożenie.
Przed zamrożeniem świeżej żywności
należy podzielić ją na porcje, które
można spożyć podczas jednego posiłku.
Mrożoną żywność należy spożywać w
krótkim czasie po rozmrożeniu.
Podczas przechowywania mrożonej
żywności należy zawsze postępować
zgodnie z instrukcjami producenta
umieszczonymi na opakowaniu żywności.
Jeśli na opakowaniu nie są podane
żadne informacje, żywność nie powinna
być przechowywana dłużej niż przez 3
miesiące od daty zakupu.
Przy zakupie mrożonek należy się
upewnić, że były one przechowywane
w odpowiednich warunkach i że
opakowanie nie jest uszkodzone.
Żywność mrożona powinna być
przewożona w odpowiednich
pojemnikach i jak najszybciej
umieszczana w zamrażarce.
Nie należy kupować żywności
mrożonej, jeśli na opakowaniu
widać ślady wilgoci i nietypowego
pęcznienia. Prawdopodobnie była ona
przechowywana w nieodpowiedniej
temperaturze, a zawartość opakowania
uległa zepsuciu.
Czas przydatności do spożycia zależy
od temperatury w pomieszczeniu,
ustawienia termostatu, częstotliwości
otwierania drzwiczek, rodzaju żywności
oraz czasu trwania jej transportu
ze sklepu do domu. Należy zawsze
przestrzegać instrukcji wydrukowanych
na opakowaniu i nigdy nie przekraczać
podanego czasu przydatności do
spożycia.
Jeśli drzwi zamrażarki pozostają otwarte
przez długi czas lub nie są prawidłowo
zamknięte, tworzy się szron, który może
uniemożliwić skuteczną cyrkulację
powietrza. Aby rozwiązać ten problem,
należy odłączyć zamrażarkę od sieci i
poczekać aż się rozmrozi. Po całkowitym
odszronieniu należy wyczyścić
zamrażarkę.
Pojemność zamrażarki podana na
etykiecie jest pojemnością bez koszyków,
pokryw itp.
Nie zamrażać ponownie rozmrożonej
żywności. Może to być niebezpieczne
dla zdrowia i może skutkować zatruciem
pokarmowym.
UWAGA: Przy próbie otwarcia drzwi
zamrażarki zaraz po ich zamknięciu
można przekonać się, że nie otworzą
się one łatwo. To normalne zjawisko. Po
osiągnięciu równowagi drzwi otworzą się z
łatwością.
Poniższa tabela jest krótkim
przewodnikiem po najskuteczniejszych
sposobach przechowywania głównych grup
produktów spożywczych w komorze
zamrażarki.
PL - 222
Mięso i ryby Przygotowanie
Maksymalny czas
przechowywania
(miesiące)
Stek Zawinąć w folię 6–8
Jagnięcina Zawinąć w folię 6–8
Pieczeń cielęca Zawinąć w folię 6–8
Pokrojona cielęcina W małych kawałkach 6–8
Pokrojona jagnięcina W kawałkach 4–8
Mięso mielone W opakowaniu bez użycia przypraw 1–3
Podroby (kawałki) W kawałkach 1–3
Mortadela/salami Zapakowane, nawet jeżeli ma błonę
Kurczak i indyk Zawinąć w folię 4–6
Gęś i kaczka Zawinąć w folię 4–6
Jeleń, królik, dzik W 2,5-kilogramowych porcjach lub jako lety 6–8
Ryby słodkowodne
(łosoś, karp, sum)
Po oczyszczeniu wnętrzności oraz łusek umyć i
osuszyć. W razie potrzeby odciąć ogon i głowę.
2
Chude ryby (okoń,
turbot, ądra) 4
Tłuste ryby (tuńczyk,
makrela, lufar, sardela) 2–4
Skorupiaki Oczyścić i włożyć do worka 4–6
Kawior We własnym opakowaniu, w aluminiowym lub
plastikowym pojemniku 2–3
Ślimaki W osolonej wodzie, w aluminiowym lub plastikowym
pojemniku 3
UWAGA: Mrożone mięso musi być po rozmrożeniu poddane obróbce tak jak świeże. Jeżeli mięso nie
zostało poddane obróbce po rozmrożeniu, nie można go zamrozić ponownie.
Warzywa i owoce Przygotowanie
Maksymalny czas
przechowywania
(miesiące)
Fasolka szparagowa i
fasola Umyć, pokroić na małe kawałki i zagotować w
wodzie 10–13
Fasola Wyłuskać, umyć i zagotować w wodzie 12
Kapusta Oczyścić i zagotować w wodzie 6–8
Marchew Oczyścić, pokroić na plastry i zagotować w wodzie 12
Papryka Odciąć szypułki, przekroić na dwie części, usunąć
pestki i zagotować w wodzie 8–10
Szpinak Umyć i zagotować w wodzie 6–9
Kalaor Usunąć liście, pokroić główną część na kawałki i
pozostawić na chwilę w wodzie z niewielką ilością
soku z cytryny
10–12
Bakłażan Po umyciu pokroić na 2-centymetrowe kawałki 10–12
Kukurydza Oczyścić i zapakować kolbę lub same ziarna 12
Jabłka i gruszki Obrać i pokroić w plastry 8–10
Morele i brzoskwinie Przekroić na dwie części i usunąć pestkę 4–6
PL - 223
Warzywa i owoce Przygotowanie
Maksymalny czas
przechowywania
(miesiące)
Truskawki i jeżyny Umyć i usunąć szypułki 8–12
Gotowane owoce Dodać 10% cukru do pojemnika 12
Śliwki, wiśnie, żurawina Umyć i usunąć szypułki 8–12
Maksymalny czas
przechowywania
(miesiące)
Czas rozmrażania
w temperaturze
pokojowej (godziny)
Czas rozmrażania w
piekarniku (minuty)
Chleb 4–6 2–3 4–5 (220–225°C)
Herbatniki 3–6 1–1,5 5–8 (190–200°C)
Ciastka 1–3 2–3 5–10 (200–225°C)
Ciasta 1–1,5 3–4 5–8 (190–200°C)
Ciasto lo 2–3 1–1,5 5–8 (190–200°C)
Pizza 2–3 2–4 15–20 (200°C)
Nabiał Przygotowanie
Maksymalny czas
przechowywania
(miesiące)
Warunki przechowywania
Mleko
(homogenizowane) w
opakowaniu
We własnym
opakowaniu 2–3 Czyste mleko – we własnym
opakowaniu
Ser – oprócz twarogu W plastrach 6–8
Oryginalne opakowanie
można wykorzystać
do przechowywania
krótkoterminowego.
Przy dłuższym okresie
przechowywania należy
zawinąć w folię.
Masło, margaryna We własnym
opakowaniu 6
5 CZYSZCZENIE I
KONSERWACJA
Przed rozpoczęciem czyszczenia
należy odłączyć jednostkę od
zasilania.
Nie należy myć urządzenia poprzez
polewanie go wodą.
Do czyszczenia urządzenia nie należy
używać produktów ściernych,
detergentów ani mydeł. Po wyczyszczeniu
należy przepłukać urządzenie czystą wodą
i dokładnie wysuszyć. Po zakończeniu
czyszczenia ponownie podłączyć wtyczkę
do sieci suchymi rękami.
Upewnić się, że woda nie dostanie się do
obudowy lampy i innych elektrycznych
elementów.
Lodówka powinna być czyszczona
regularnie przy użyciu roztworu sody
oczyszczonej i letniej wody.
Poszczególne akcesoria należy czyścić
osobno wodą z mydłem. Nie należy myć
akcesoriów w zmywarce do naczyń.
Czyścić skraplacz przy użyciu szczoteczki
przynajmniej dwa razy w roku. Pomoże
to zmniejszyć koszty zużycia energii i
zwiększyć efektywność.
Podczas czyszczenia należy
odłączyć zasilanie.
PL - 224
5.1 Rozmrażanie
Odszranianie komory chłodziarki
Odszranianie następuje automatycznie
w komorze chłodziarki podczas pracy
urządzenia. Woda jest zbierana przez
tackę odparowującą i odparowuje
automatycznie.
Tackę odparowującą i otwór
odprowadzający skropliny należy
okresowo czyścić za pomocą korka
spustu w układzie odszraniania, aby
zapobiegać gromadzeniu się wody w
dolnej części chłodziarki i umożliwić jej
odpływ.
Można również oczyścić otwór spustowy,
wlewając do niego pół szklanki wody.
Proces odszraniania zamrażarki
Niewielkie ilości szronu będą
gromadzić się wewnątrz zamrażarki
w zależności od długości czasu, na
jaki drzwi mogą pozostać otwarte,
lub od ilości wprowadzonej wilgoci.
Należy dopilnować, aby nie dopuścić
do tworzenia się szronu lub lodu
w miejscach, w których mógłby on
wpłynąć na działanie uszczelek
drzwiowych. W wyniku tego powietrze
może przedostawać się do wnętrza
obudowy, co powoduje nieprzerwaną
pracę sprężarki. Cienki szron jest dość
miękki i można go usunąć szczotką
lub plastikową skrobaczką. Nie należy
używać metalowych lub ostrych
skrobaczek, urządzeń mechanicznych
lub innych środków do przyspieszenia
procesu odszraniania. Usunąć z dna
obudowy wszelki szron. W celu usunięcia
cienkiego szronu nie jest konieczne
wyłączanie urządzenia.
W celu usunięcia ciężkich osadów
lodu należy odłączyć urządzenie od
sieci elektrycznej, opróżnić zawartość
i przeładować do kartonowych pudeł,
a następnie zawinąć w grube koce
lub warstwy papieru, aby utrzymać
chłód. Odszranianie będzie skuteczne,
jeżeli zostanie przeprowadzone, gdy
zamrażarka jest prawie pusta oraz
tak szybko, jak to możliwe, w celu
zapobiegnięciu niepotrzebnemu
wzrostowi temperatury artykułów
wewnątrz zamrażarki.
Nie należy używać metalowych
lub ostrych skrobaczek, urządzeń
mechanicznych lub innych środków do
przyspieszenia procesu odszraniania.
Wzrost temperatury zamrożonej
żywności podczas odszraniania
skróci czas przydatności do spożycia.
Podczas odszraniania zawartość należy
przechowywać dobrze zawiniętą w
chłodnym miejscu.
Wnętrze komory wysuszyć gąbką lub
czystą ściereczką.
Aby przyspieszyć odszranianie, w
komorze zamrażarki można umieścić
jedną lub więcej miseczek ciepłej wody.
Sprawdzić zawartość podczas zamiany
miejsc w zamrażarce, a jeżeli część
żywności zapakowanej odtajała, należy
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25

Candy Fridge Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi