Whirlpool AKZ 201 WH instrukcja

Typ
instrukcja

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

27
SPIS TREŚCI PL
INSTALOWANIE
STRONA
28
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE
STRONA
30
PRZED UŻYCIEM URZĄDZENIA
STRONA
31
PORADY ODNOŚNIE OCHRONY ŚRODOWISKA
STRONA
31
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI OGÓLNE
STRONA
31
PORADY ODNOŚNIE OSZCZĘDNOŚCI ENERGII
STRONA
32
AKCESORIA PIEKARNIKA
STRONA
33
AKCESORIA PŁYTY KUCHENNEJ
STRONA
33
FUNKCJE PIEKARNIKA
STRONA
34
FUNKCJE PŁYTY KUCHENNEJ
STRONA
35
CZYSZCZENIE PIEKARNIKA I
JEGO AKCESORIÓW
STRONA
35
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA KONWENCJONALNYCH,
ELEKTRYCZNYCH PŁYT KUCHENNYCH
STRONA
37
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
CERAMICZNEJ PŁYTY KUCHENNEJ
STRONA
37
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
STRONA
37
SERWIS TECHNICZNY
STRONA
38
DEKLARACJA ZGODNOŚCI CE
STRONA
38
28
Informacja techniczna dla instalatora
PIEKARNIK
Aby uchronić piekarnik przed uszkodzeniem,
po jego rozpakowaniu, a przed wykonaniem
podłączeń, należy go postawić na podstawie
z polistyrenu.
Nie należy próbować podnosić piekarnika
za uchwyt.
Podnosić go za boki, tak jak pokazano na rysunku
(patrz strzałka).
Sprawdzić czy urządzenie nie zostało uszkodzone
podczas transportu.
Wymiary piekarnika oraz wymiary meblościanki
kuchennej są pokazane na rysunku obok.
Meblościanka kuchenna, stykająca się
z piekarnikiem, musi być odporna na ciepło
(min. 80° C).
Jeśli laminat lub beton nie są dostatecznie
odporne na wysoką temperaturę to mogą wystąpić
wypaczenia, wybrzuszenia lub odpadanie
kawałków.
Zainstalować piekarnik w obudowie, podnosząc
go za boki, uważając na to aby nie zaplątać
przewodów elektrycznego kabla zasilającego.
Aby zapewnić właściwą wentylację, należy
posłużyć się wytycznymi podanymi na rysunku
(500 x 80 mm min). Należy pozostawić dodatkowy
odstęp równy 5 mm, pomiędzy górnym brzegiem
piekarnika, a dolnym brzegiem płyty kuchennej:
Odstęp ten nie może być zamknięty przez paski
ani poprzeczki obudowy.
Podczas instalowania piekarnika należy zadbać
o to, aby jego boczne ścianki nie stykały się
z czołowymi krawędziami obudowy lub sąsiednimi
szufladami bądź drzwiami (patrz rys.).
Wykonać podłączenia elektryczne pomiędzy płytą
kuchenną i piekarnikiem (patrz “Podłączenie
elektryczne”).
Zamocować piekarnik do meblościanki za pomocą
śrub (
A
) tak, jak to pokazano.
INSTALOWANIE
Bez stykania s
29
Płyta kuchenna
Płyta kuchenna musi być włożona w blat
roboczy, o grubości od 20 mm do 50 mm.
Przestrzeń pomiędzy płytą kuchenną
a piekarnikiem winna być pozbawiona
jakichkolwiek innych elementów
(poprzeczki, podpórki, etc.).
Jeżeli płyta kuchenna ma być zainstalowana
obok meblościanki to pomiędzy krawędzią
płyty kuchennej a meblościanką należy
pozostawić odstęp co najmniej 100 mm.
W blacie roboczym należy wyciąć otwór,
o wymiarach podanych w karcie opisowej
urządzenia, dostarczonej osobno.
Jeżeli dostarczona uszczelka nie została
zamocowana uprzednio, założyć ją na krawędź
płyty kuchennej, po uprzednim wyczyszczeniu
powierzchni styku, tak jak to pokazano na rysunku.
Płyta kuchenna z elektrycznymi płytkami
grzewczymi
Jeśli blat jest drewniany, należy zastosować
dostarczone zaciski.
1.
Ustawić 4 zaciski sprężynowe (
B
) i zamocować
je w miejscach na to przeznaczonych od spodu
płyty kuchennej.
2.
Zamocować płytę kuchenną w blacie.
Jeżeli blat zrobiony jest z marmuru, plastiku,
płyty ceramicznej, naturalnego kamienia, itp. ,
wówczas płyta kuchenna musi być zabezpieczona
wspornikami (
C
), kod 4819 310 18528
(należy zamówić w punktach serwisowych).
1.
Ustawić wsporniki nad otworami i zamocować
za pomocą dostarczonych śrub.
2.
Zamocować płytę kuchenną w blacie.
Ceramiczna płyta kuchenna
Uwaga:
Przed instalacją płyty kuchennej usunąć folię
ochronną.
Jeśli blat jest drewniany
, należy zastosować
odpowiednie zaciski sprężynowe i śruby
znajdujące się na wyposażeniu.
1.
Ustaw 4 zaciski sprężynowe (
D
) tak jak to
pokazano na rysunku, przestrzegając podanych
wymiarów.
2.
Zamocować zaciski używając śrub (
E
).
3.
Zamocować płytę kuchenną w blacie.
Jeżeli blat zrobiony jest z marmuru, plastiku,
płyty ceramicznej, naturalnego kamienia, itp.
,
wówczas płyta kuchenna musi być zabezpieczona
wspornikami (
F
), kod 4819 404 78697
(należy zamówić w punktach serwisowych).
1.
Zamocować płytę kuchenną w blacie.
2.
Ustawić 4 wsporniki (
F
) tak jak to pokazano
na rysunku, zależnie od grubości blatu.
3.
Wkręcić 4 śruby (
G
) w otwory (
H
).
INSTALOWANIE
30
Podłączenia piekarnika do zasilania elektrycznego
Upewnić się czy napięcie podane na tabliczce
znamionowej jest takie samo, jak instalacji
elektrycznej Twojego mieszkania. Tabliczka
znamionowa (z numerem serwisowym) znajduje
się na przedniej krawędzi otworu piekarnika
(widoczna po otwarciu drzwi piekarnika).
Należy użyć kabel siłowy H05RR-F (minimalna
długość: 800 mm).
Uwaga: wszystkie podzespoły piekarnika pracują
na napięciu 230-240V. Jeśli będzie wykonane
podłączenie 400 V, należy dopilnować aby
doprowadzone zostało do piekarnika napięcie
230-240V, tak jak to pokazano w tabelce obok.
Połączenie płyty kuchennej i piekarnika
Przed podłączeniem piekarnika do zasilania
elektrycznego, należy sprawdzić czy zainstalowana
płyta kuchenna jest wyszczególniona w arkuszu
zestawczym par płyt/piekarników.
Połączyć kostki łączeniowe 3 biegunowe
i 4 biegunowe, z odpowiednimi kostkami
piekarnika. Kostki łączeniowe 3 biegunowe (
H
) są
umieszczone z prawej strony panelu sterowania,
zaś kostka 4 biegunowa (
J
) znajduje się w górnej
części piekarnika, w lewym rogu (patrz rysunek).
Podłączyć przewód taśmowy, żółto-zielony ( )
(
K
), wychodzący z płyty kuchennej, do śruby,
znajdującej się w pobliżu kostki 3 biegunowej.
UWAGA: NIE NALEŻY PODŁĄCZAĆ
ZASILANIA, ZANIM NIE ZAKOŃCZYMY
MONTAŻU PODŁĄCZENIA PIEKARNIKA I
PŁYTY KUCHENNEJ.
Zamontować piekarnik w meblościance.
Należy uważać, aby nie zablokować przewodu
zasilającego.
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE
Liczba przewodów X
Podłączenie
elektryczne
1N+
~
H05 RR-F 3X4 mm2
2N+
~
H05 RR-F 4X2,5 mm2
3+
~
H05 RR-F 4X2,5 mm2
3N+
~
H05 RR-F 5X1,5 mm2
Urządzenie winno być zainstalowane
i podłączone do instalacji elektrycznej
przez wykwalifikowanego technika,
według instrukcji producenta i zgodnie
z lokalnymi przepisami.
Instalator jest odpowiedzialny
za właściwe podłączenie elektryczne
urządzenia oraz za przestrzeganie
odnośnych przepisów bezpieczeństwa.
Urządzenie musi być podłączone do sieci
elektrycznej poprzez wyłącznik
wielobiegunowy, posiadający odstęp styków
(w stanie otwartym) co najmniej 3 mm.
Uziemienie urządzenia jest wymagane
przepisami prawa.
Nie używać rozdzielaczy ani
przedłużaczy.
Po wykonaniu instalacji piekarnika,
należy zakryć dostęp do elementów
instalacji elektrycznej.
31
Aby jak najlepiej wykorzystać nowe
urządzenie, należy przeczytać uważnie
instrukcję obsługi i zachować
ją na przyszłość.
Usunąć zabezpieczenia z kartonu oraz
ochronną folię plastykową.
Wyjąć akcesoria z piekarnika i podgrzać
go do 200° C na czas jednej godziny, tak aby
usunąć przykre zapachy od smarów
ochronnych i materiałów izolacyjnych.
Podczas wykonywania tej czynności należy
pozostawić drzwiczki otwarte.
UWAGA: Gdy jest używamy piekarnik lub
płyta kuchenna, wentylator chłodzący
pracuje w sposób ciągły, z różną prędkością,
zależnie od temperatury podzespołów.
Pełna prędkość: Gdy podzespoły są gorące.
Prędkość zredukowana (tryb przełączany):
Gdy podzespoły nie są gorące.
Praca w trybie przełączanym jest zjawiskiem
normalnym wówczas, gdy wentylator pracuje
na zredukowanej prędkości.
Wentylator może w dalszym ciągu pracować,
nawet po wyłączeniu urządzenia,
dla zapewnienia dostatecznego chłodzenia
podzespołów i sąsiednich urządzeń.
1. Opakowanie
Materiał z opakowania nadaje się w 100%
na surowce wtórne i jest oznakowany
symbolem surowców wtórnych ( ).
2. Urządzenia
Urządzenia zostały wykonane z materiałów
nadających się na surowce wtórne.
Urządzenia należy złomować zgodnie z
lokalnymi przepisami uzdatniania odpadów.
Przed złomowaniem należy odciąć przewody
zasilające tak, aby nie można było ponownie
podłączyć urządzenia.
.
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek
czynności konserwacji urządzeń, należy
je odłączyć od zasilania elektrycznego.
Podczas pracy urządzeń należy zadbać o to,
aby nie zbliżały się do niej dzieci.
Piekarnik musi być naprawiany bądź regulowany
wyłącznie przez wykwalifikowanego technika.
Należy zatroszczyć się o to, aby przewody
elektryczne innych urządzeń, znajdujących
się blisko piekarnika, nie stykały się z gorącymi
częściami i nie zaplątały się w jego drzwi.
Podczas pieczenia woda wyparowuje
z potraw. We wszystkich piekarnikach należy
odprowadzać opary na zewnątrz komory
piekarnika. Uznaliśmy, że najlepszym
rozwiązaniem, ze względów bezpieczeństwa
i estetyki, będzie pozostawienie otworu
w dolnej części drzwi.
Wskutek tego, może być widoczna
okazjonalnie para wychodząca z tego
miejsca (patrz rys.). Jest to zjawisko
normalne; denna krawędź może być
oczyszczona po zdjęciu drzwi, tak jak
to opisano na stronie 35.
Nie należy kłaść znacznych ciężarów
na otwartych drzwiach, gdyż może to
doprowadzić do uszkodzenia komory
i zawiasów. Maks. ciężar: 7 kg.
Piekarnik
Nie należy nigdy stawać ani siadać
na otwartych drzwiczkach piekarnika.
Nie należy nigdy zawieszać żadnych
ciężarów na uchwycie drzwiczek piekarnika.
Aby wyjąć tacki do pieczenia lub inne
akcesoria, gdy piekarnik jest gorący, należy
użyć rękawic.
Nie należy przykrywać dna piekarnika
folia aluminiową.
Nie należy przechowywać w piekarniku
materiałów palnych - stwarzają ryzyko pożaru
gdy piekarnik zostanie niechcący włączony.
PRZED UŻYCIEM URZĄDZENIA
PORADY ODNOŚNIE OCHRONY ŚRODOWISKA
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI OGÓLNE
W
y
l
o
t
o
p
a
r
ó
w
32
Płyty konwencjonalne, elektryczne /
ceramiczne
Nie włączać płyt grzewczych / stref
gotowania, jeżeli nie są ustawione na nich
garnki.
Płyta kuchenna jest wyposażona w płyty
grzewcze/strefy gotowania, o różnych
rozmiarach. Używać takich garnków, których
średnica dna jest taka sama lub nieco
większa niż średnica płyty grzewczej/strefy
gotowania.
Czajniki i garnki powinny mieć płaskie dno.
Używanie garnków z wklęsłym lub wypukłym
dnem nie jest zalecane.
Nie używać płyty kuchennej jako powierzchni
roboczej lub wsporczej.
Nie pozostawiać płyty kuchennej bez
nadzoru podczas smażenia, ponieważ
istnieje ryzyko pożaru.
Specyficzne zalecenia dla ceramicznych
płyt kuchennych
Podczas korzystania z funkcji szybkiego
gotowania, należy używać wyłącznie
garnków ze stali nierdzewnej z podwójnym
dnem.
Jeżeli płyta ceramiczna przełamie się lub
pęknie z powodu gwałtownego uderzenia
(spadające przedmioty, itp.), nie należy
jej używać i niezwłocznie wezwać Serwis.
Na gorących strefach gotowania nie należy
kłaść jedzenia zapakowanego w folię
aluminiową, plastikowych pojemników
lub szmatek.
Nie upuszczać garnków na płytę ceramiczną,
gdyż istnieje ryzyko porysowania płyty.
Jeśli płyta jest wyposażona w lampy
halogenowe, należy unikać wpatrywania
się w nie wówczas, gdy są załączone.
Nie dopuszczać do wysypywana się na płytę
kuchenną cukru lub podobnych substancji.
Jeśli się to przydarzy, należy starannie
wyczyścić płytę kuchenną, według instrukcji
czyszczenia i konserwacji, podanych
w niniejszym podręczniku.
Używane czajniki lub garnki powinny mieć
średnicę dna równą lub nieco większą niż
strefa gotowania.
Należy używać tylko garnków i patelni
z płaskim dnem.
Podczas gotowania należy, w miarę
możliwości, przykrywać garnki.
Do gotowania jarzyn, ziemniaków,
itp używać mało wody, aby skrócić czas
gotowania.
Korzystanie z szybkowaru daje dalsze
oszczędności energii i skrócenie czasu
gotowania.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI OGÓLNE
PORADY ODNOŚNIE OSZCZĘDNOŚCI ENERGII
OK!
NIE!
33
Dostarczone akcesoria zależą od modelu
(patrz osobna Karta Urządzenia).
Taca do ociekania
Taca do ociekania jest przeznaczona do zbierania
tłuszczu i kawałków żywności, po umieszczeniu jej
pod rusztem; może być także użyta jako blacha do
pieczenia mięsa, drobiu i ryb, z jarzynami lub bez.
Należy wlać do niej trochę wody, aby zapobiec
rozpryskiwaniu się tłuszczu i powstawaniu dymu.
Taca do pieczenia
Służy do pieczenia herbatników, bez i pizzy.
Ruszt
Ruszt może być używany do pieczenia żywności,
jak również jako podparcie dla tac do pieczenia,
foremek do ciasta oraz innych naczyń kuchennych.
Można go umieścić na dwa różne sposoby ( lub
) oraz na dowolnych prowadnicach piekarnika.
Panele katalityczne
Panele są pokryte warstwą mikroporów, która
pochłania rozpryskujący się tłuszcz. Po pieczeniu
szczególnie tłustych potraw, zaleca się wykonanie
automatycznego czyszczenia paneli.
1.
Aby wyczyścić piekarnik, należy go rozgrzać
do 200° C gdy jest pusty i pozostawić go
załączonego na okres około jednej godziny.
2.
Po zakończeniu tego cyklu i wystygnięciu
piekarnika, należy usunąć resztki żywności
za pomocą wilgotnej gąbki.
Nie należy stosowac detergentów ani środków
czyszczących - grozi to uszkodzeniem pokrycia
z emalii katalitycznej.
Rożen
Rożen należy używać zgodnie z odpowiednim
rozdziałem zawartym Karcie Opisowej Urządzenia,
dostarczonej osobno.
Kompletny zestaw do smażenia
Zestaw składa się z siatki , tacy do ociekania i
jednego lub dwóch uchwytów .
Zestaw ten winien być postawiony na siatce
piekarnika i należy go używać z funkcją Grill.
Zabezpieczenie przed dziećmi AMH 122
Osprzęt ten można zamówić w punktach
serwisowych, jako część nr 4819 310 18436 lub
u sprzedawcy, nr 017124.
AKCESORIA PIEKARNIKA
AKCESORIA PŁYTY KUCHENNEJ
6
6a
6b
6c
5
4
1
2
3
1
2
3
4
5
6
6a 6b
6c
3
34
Dostępne funkcje piekarnika są zależne
od modelu (patrz Arkusz Opisowy Urządzenia,
dostarczony osobno)
FUNKCJA STATYCZNA
Funkcja ta jest stosowana do pieczenia na tym samym
poziomie prowadnic piekarnika.
Funkcja umożliwia regulacje temperatury; temperatura
może być nastawiona w zakresie od
50° C
do
250° C
.
Ustawienie standardowe wynosi
200° C
.
Ogrzać piekarnik do uzyskania żądanej
temperatury, a następnie włożyć potrawę
wówczas, gdy wszystkie wskaźniki
na podziałce
°C__
zaświecą się.
Podczas stosowania tej funkcji zaleca
się umieszczanie potrawy w połowie wysokości
piekarnika.
FUNKCJA GRILL
Funkcja ta nadaje się idealnie do opiekania
małych kawałków mięsa (steki, kiełbaski) oraz
do przygotowania grzanek.
Funkcja umożliwia ustawienie pięciu nastaw,
1
,
2
,
3
,
4
,
5
, każde z nich odpowiada zwiększonemu
poziomowi grzania, jakie zapewnia element
grzejny, umieszczony w górnej części piekarnika.
Ustawienie standardowe wynosi
3
.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika powinny
być zamknięte.
Podgrzewać piekarnik przez okres 3-5 minut.
Podczas opiekania mięsa, należy wlać do tacy
do ociekania trochę wody, aby zapobiec
rozpryskiwaniu się tłuszczu i powstawaniu dymu.
Odwrócić porcję na drugą stronę, po upływie
połowy czasu opiekania.
Przy tej funkcji zostanie uruchomiony rożen
(w modelach gdzie jest zainstalowany).
FUNKCJA “MLTF” (Utrzymanie ciepła)
Funkcja umożliwia utrzymanie wewnątrz piekarnika
dwóch poziomów temperatury (
35° C
lub
60° C
).
Ustawienie temperatury na
35° C
jest szczególnie
przydatne do rośnięcia ciasta na chleb lub pizzę.
Ustawienie standardowe wynosi
35° C
.
Podczas stosowania tej funkcji, zaleca się
korzystanie z pierwszego poziomu piekarnika.
Nastawienie temperatury na
60° C
służy
do podtrzymania ciepła potraw już gotowych.
FUNKCJA WENTYLATORA
Funkcja ta jest szczególnie przydatna
do równoczesnego pieczenia różnych potraw na więcej
niż jednym poziomie piekarnika (na przykład: ryba,
jarzyny, makaron (zapiekany)). Funkcja ta umożliwia
regulację temperatury; temperatura może być
ustawiona w zakresie od
50° C
do
250° C
.
Ustawienie standardowe wynosi
160° C
.
W miarę możliwości, należy wybrać potrawy
wymagające tej samej temperatury pieczenia.
Nie ma potrzeby podgrzewania piekarnika.
Jeśli potrawy umieszczone w piekarniku mają
różne czasy pieczenia, należy wyjąć potrawy
już upieczone, a pozostawić te które są jeszcze
nie gotowe, do czasu ich upieczenia.
FUNKCJA PIECZENIA CIAST
(Statyczna + Wentylator)
Funkcja ta jest szczególnie przydatna podczas
pieczenia na dwóch poziomach oraz do pieczenia ciast.
Funkcja umożliwia regulację temperatury; temperatura
może być ustawiona w zakresie od
50° C
do
250° C
.
Ustawienie standardowe wynosi
175° C
.
Nie ma potrzeby podgrzewania piekarnika.
Podczas pieczenia należy zamienić pozycje
potraw w piekarniku.
Jeśli potrawy umieszczone w piekarniku mają
różne czasy pieczenia, należy wyjąć potrawy
już upieczone, a pozostawić te które są jeszcze
nie gotowe, do czasu ich upieczenia.
FUNKCJA TURBOGRILL (Grill + Wentylator)
Funkcja ta nadaje się idealnie do pieczenia dużych
kawałków mięsa (tj. pieczeń wołowa, pieczenie).
Funkcja umożliwia ustawienie pięciu nastaw,
1
,
2
,
3
,
4
,
5
, każda z nich odpowiada zwiększonemu
poziomowi grzania, jakie zapewnia element
grzejny, umieszczony w górnej części piekarnika.
Ustawienie standardowe wynosi
3
.
Podczas pieczenia, drzwi piekarnika winny
być zamknięte.
Położyć mięso na ruszcie i wsunąć tacę
do ociekania na pierwszy poziom piekarnika.
Należy wlać do tacy do ociekania trochę wody,
aby zapobiec rozpryskiwaniu się tłuszczu
i powstawaniu dymu.
Odwrócić mięso na drugą stronę po upływie
połowy czasu pieczenia.
FUNKCJA TURBOWENTYLATOR
Funkcja ta jest szczególnie przydatna podczas
pieczenia na dwóch poziomach; temperatura może
być ustawiona w zakresie od
50° C
do
250° C
.
Ustawienie standardowe wynosi
160° C
.
Funkcja nadaje się idealnie do:
Dużych kawałków ciast owocowych.
Potraw zapiekanych.
Nadziewanych jarzyn.
Drobiu (ważącego ponad 3 kg).
Nie ma potrzeby podgrzewania piekarnika.
FUNKCJA PROGRAM
Funkcja ta nadaje się do pieczenia pizzy, chleba i
placków. Funkcja zapewnia
3
programy pieczenia (
P1,
P2, P3
) z nastawionymi wstępnie temperaturami, które
mogą być regulowane przez użytkownika. Poniżej
podano maksymalne wartości temperatur, które może
ustawić użytkownik:
240° C
dla
P1
,
200° C
dla
P2
i
190° C
dla
P3
, aby uzyskać jednorodne rezultaty
pieczenia.
Każdy program odpowiada przepisowi na potrawę,
jaką chcesz przygotować.
Program
P1
umożliwia szybkie podgrzanie z
temperaturą początkową
300° C
i temperaturą
gotowaniawynoszącą
240° C
.
Aby zwiększyć oszczędności energii elektrycznej i
zapobiec jej marnotrawstwu, funkcja podgrzewania jest
wyłączona gdy piekarnik jest już gorący i temperatura
gotowania ustawia się automatycznie (
240° C
).
Temperatura początkowa dla programów
P2
i
P3
wynosi zawsze
220° C
.
FUNKCJA PODGRZEWANIA (BOOSTER)
Funkcja ta umożliwia szybkie podgrzanie piekarnika.
Funkcja umożliwia regulację temperatury; temperatura
może być ustawiona w zakresie od
50° C
do
250° C
.
Ustawienie standardowe wynosi
200° C
.
W miarę wzrostu temperatury, zapalają się kolejno
wskaźniki-----°C. Po uzyskaniu wybranej temperatury,
zostaje uruchomiony sygnał akustyczny i następuje
automatyczne przełączenie piekarnika na funkcję
statyczną. Funkcja ta jest idealna gdy pieczemy mięso,
ryby i drób.
FUNKCJE PIEKARNIKA
35
Pokrętła regulacyjne płyty kuchennej
są ponumerowane w taki sposób, że każdemu
numerowi odpowiada inny poziom mocy;
na pokrętłach są także zaznaczone symbole funkcji.
FUNKCJA UTRZYMANIA CIEPŁA
Funkcja ta ustala niski poziom mocy tak, aby
potrawa mogła być utrzymywana w stanie ciepłym,
po jej ugotowaniu.
Uruchamianie funkcji:
1.
Ustawić pokrętło na .
2.
Aby wyłączyć funkcje utrzymania ciepła należy
zmienić położenie pokrętła.
FUNKCJA PODWÓJNEJ STREFY
(GOTOWANIA) (zależnie od modelu)
Funkcja jest dostępna w następujących strefach
gotowania: przednia lewa i tylna lewa. Funkcja powoduje
rozszerzenie strefy gotowania tak, aby można było
używać duże, owalne lub prostokątne garnki.
Uruchamianie funkcji:
1.
Ustawić pokrętło na i poczekać, aż zacznie
migać wskaźnik ciepła resztkowego wybranej
płyty grzewczej.
2.
Wybrać żądaną moc, obracając pokrętłem
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara. Wskaźnik ciepła resztkowego będzie
świecić, wskazując, że płyta jest załączona.
3.
Aby wyłączyć funkcję należy przestawić pokrętło
na
“0”
.
>>
FUNKCJA ICP (POCZĄTKOWA FAZA
GOTOWANIA)
Funkcja powoduje przyspieszenie ogrzania wybranej
strefy gotowania, w określonym przedziale czasu,
podczas początkowej fazy gotowania.
Uruchamianie funkcji:
1.
Ustawić pokrętło na
>>
.
2.
Poczekać aż zacznie migać wskaźnik ciepła
resztkowego, a następnie obrócić pokrętło
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara, dla ustawienia żądanej mocy. Na przykład:
Jeśli wybrano poziom mocy
“1”
, strefa gotowania
będzie pracować z maksymalną mocą przez czas
1 minuty,
po czy zostanie przełączona na poziom
“1”
, na cały czas gotowania, chyba że położenie
pokrętła
zostanie
zmienione. Jeśli wybrano poziom
mocy
“6”
, strefa gotowania będzie pracować
z pełną mocą przez czas
6
minut
, po czy zostanie
przełączona na poziom
“6”
, na cały czas
gotowania, chyba że położenie pokrętła zostanie
zmienione. Powyższe dotyczy wszystkich
poziomów mocy,
za wyjątkiem
poziomu “10”
.
FUNKCJA SZYBKIEGO GOTOWANIA
Funkcja ta umożliwia szybkie zagotowanie wody;
funkcja szybkiego gotowania jest aktywna przez
nastawiony okres czasu. Po upływie nastawionego
czasu, płyta przełącza się samoczynnie do pracy
na maksymalnym poziomie mocy. Funkcja
szybkiego gotowania może zostać uruchomiona
także po rozpoczęciu gotowania.
Uwaga:
Należy się upewnić czy garnek został
postawiony na wybranej strefie gotowania zanim
załączymy funkcję szybkiego gotowania, gdyż
w przeciwnym wypadku może nastąpić
uszkodzenie płyty ceramicznej.
Podane parametry pracy funkcji szybkiego
gotowania są gwarantowane dla wszystkich typów
ceramicznych płyt kuchennych.
Uruchamianie funkcji:
1.
Ustawić garnek na wybranej strefie gotowania.
2.
Ustawić
pokrętło na .
FUNKCJA WOLNEGO GOTOWANIA
Może być użyta do rośnięcia ciasta, zmiękczania
masła wyjętego z chłodziarki, podtrzymania ciepła
butelki dziecka lub pokarmu dziecięcego, do
przygotowania jogurtu, stopienia czekolady, itd....
Funkcja ta jest dostępna jedynie wówczas, gdy
świeci się wskaźnik ciepła resztkowego.
Uruchamianie funkcji:
1.
Sprawdzić czy wskaźnik ciepła resztkowego
wybranej strefy gotowania świeci się.
2.
Ustawić pokrętło na .
3.
Aby wyłączyć funkcję, należy zmienić położenie
pokrętła.
Po zakończeniu pieczenia należy odczekać,
aż piekarnik się wystudzi, a następnie
wyczyścić go tak, aby zapobiec gromadzeniu
się pozostałości z upieczonego jedzenia.
Jeśli resztki potrawy pozostaną zapieczone
na ściankach, należy użyć specjalnego środka
do czyszczenia piekarnika i postępować według
instrukcji producenta, podanych na opakowaniu
tego środka.
Zewnętrzne część piekarnika należy czyścić
gąbką i ciepłą wodą.
Nie należy stosować środków ściernych
ani myjek drucianych.
Do czyszczenia okna w drzwiach piekarnika,
należy użyć ciekłego detergentu.
Akcesoria piekarnika należy myć w zmywarce
lub w zlewie, z dodatkiem środka
do czyszczenia piekarników.
Podczas przedłużonego używania piekarnika
oraz podczas pieczenia na różnych poziomach
(zwłaszcza potraw o dużej zawartości wody,
takich jak pizza, nadziewane jarzyny, itp.),
może wystąpić kondensacja na drzwiach oraz
na wewnętrznej stronie uszczelnienia drzwi.
Gdy piekarnik jest ostudzony, zaleca się
usunąć skondensowaną wodę za pomocą
ściereczki lub gąbki.
FUNKCJE PŁYTY KUCHENNEJ
Symbol ten nie odpowiada żadnemu modelowi
płyty kuchennej; element grzewczy nie jest
zasilany.
CZYSZCZENIE PIEKARNIKA I JEGO AKCESORIÓW
36
Zdejmowanie drzwi piekarnika (do czyszczenia)
1.
Otworzyć drzwi piekarnika.
2.
Nacisnąć w przód zaczepy zawiasów (
A
).
3.
Podnieść zaczepy aż zaskoczą i zdjąć drzwi.
4.
Podczas czyszczenia piekarnika należy uważać,
aby nie odłączyć zaczepów zawiasów drzwi.
5.
Założyć drzwi, wykonując powyższe czynności
w odwrotnej kolejności.
Aby wyczyścić sklepienie piekarnika należy zdjąć
element grzewczy grilla (jeśli jest założony)
i obniżyć go na tyle, na ile jest to możliwe.
Nie należy czyścić piekarnika dopóki nie
wystygnie.
1.
Aby wyczyścić sklepienie piekarnika należy zdjąć
element grzewczy grilla i obniżyć go na tyle,
na ile jest to możliwe.
2.
Wyczyścić sklepienie piekarnika i zamocować
element grzewczy grilla na swoim miejscu.
Wymiana żarówki oświetlenia piekarnika
1.
Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2.
Odkręcić klosz lampy.
3.
Wymienić żarówkę (patrz:
UWAGA
).
4.
Założyć ponownie klosz lampy.
5.
Podłączyć zasilanie elektryczne.
Wymiana żarówki bocznej (zależnie od modelu)
1.
Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2.
Zdjąć boczną siatkę z lewej strony.
3.
Podważyć klosz za pomocą śrubokręta i zdjąć go.
4.
Wymienić żarówkę (patrz:
UWAGA
).
5.
Ustawić klosz lampy na miejscu i docisnąć
do ścianki piekarnika, aż zaskoczy.
6.
Założyć boczną siatkę.
7.
Podłączyć zasilanie elektryczne.
UWAGA:
Stosować wyłącznie żarówki 25 W 230 V,
typ E-14, T300° C, dostępne w Serwisie.
.
CZYSZCZENIE PIEKARNIKA I JEGO AKCESORIÓW
37
Przed przystąpieniem do czyszczenia płyty
kuchennej, należy odłączyć ją od zasilania
elektrycznego i poczekać aż wystygnie.
Czyszczenie i konserwacja konwencjonalnej
płyty kuchennej
Używać szmatki i ciepłej wody z mydłem.
Nie używać materiałów ściernych,
odrdzewiaczy, środków do czyszczenia na bazie
chloru ani szczotek drucianych do garnków.
Nie zostawić na płycie substancji kwaśnych
(ocet, sól, sok z cytryny, itp.).
Płyty kuchenne ze stali nierdzewnej
Używać środka czyszczącego,
przeznaczonego do stali nierdzewnej.
UWAGA.:
Po dłuższym używaniu płyty
kuchennej, mogą wystąpić odbarwienia
w pobliżu płyt grzewczych. Jest to spowodowane
przez wysoką temperaturę płyt grzewczych.
Czyszczenie płyt grzewczych
Płyty należy czyścić gdy są ciepłe (nie gorące!).
Używać zwilżonej szmatki i soli. Wycierać do
czysta szmatką zwilżoną olejem do pieczenia.
Płyta kuchenna winna być czyszczona
po każdym użyciu, po uprzednim jej schłodzeniu.
Zapobiegnie to gromadzeniu się brudu i uczyni
czyszczenie łatwiejszym.
Użyć czystej szmatki, chłonnej serwetki
kuchennej do wycierania oraz płynu
do zmywania lub odpowiedniego
środka do czyszczenia ceramicznych płyt
kuchennych.
Usunąć przypieczony brud przy pomocy
dostarczonego skrobaka i odpowiedniego
środka czyszczącego.
Resztki jedzenia powinny być wyczyszczone
zanim przypieką się na płycie ceramicznej.
Nie używać materiałów ściernych,
wybielaczy, środków do czyszczenia
piekarnika w sprayu ani szczotek drucianych
do garnków.
Płyta winna być od czasu do czasu
impregnowana za pomocą markowej parafiny
ochronnej, przeznaczonej do płyt ceramicznych.
Piekarnik nie działa
Załączyć ponownie piekarnik, aby upewnić
się czy niedomaganie ustąpiło.
Załączyć ponownie piekarnik, aby upewnić
się czy niedomaganie ustąpiło.
Sprawdzić czy przełącznik piekarnika nie jest
ustawiony w położeniu
“0”
.
Jeśli na wyświetlaczu elektronicznym
widnieje napis
“STOP”
,
nacisnąć przycisk
2
aby zresetować piekarnik, a następnie
ustawić zegar (patrz karta opisowa
programatora dostarczona osobno).
Jeśli na wyświetlaczu elektronicznym
widnieje napis
“Fxx”
, należy skontaktować
się z Serwisem, podając wyświetlony kod
błędu.
Gdy płyta kuchenna nie działa
Sprawdzić czy jest napięcie w sieci.
Sprawdzić czy przełącznik piekarnika nie jest
ustawiony w położeniu
“0”
.
Ustawić wyłącznik wielobiegunowy
na
“OFF” (WYŁ.)
na czas kilku minut,
a następnie ustawić go ponownie na
“ON”
(ZAŁ.)
.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA KONWENCJONALNYCH,
ELEKTRYCZNYCH PŁYT KUCHENNYCH
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
CERAMICZNEJ PŁYTY KUCHENNEJ
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
38
Zanim zwrócicie się Państwo do Serwisu:
1.
Należy sprawdzić czy nie ma możliwości
wyeliminowania usterek samemu (patrz
“Instrukcja wyszukiwania usterek”).
2.
Ponownie wyłączyć i załączyć urządzenie,
aby sprawdzić czy niedomaganie nie ustąpiło.
Jeśli rezultat jest negatywny, należy
skontaktować się z najbliższym Serwisem.
Proszę podać:
Rodzaj usterki.
Dokładny typ i model urządzenia.
Numer serwisowy (numer ten znajduje się
na tabliczce znamionowej, po słowie SERVICE),
umieszczonej pod płytą kuchenną lub na Arkuszu
Opisowym produktu, a także po prawej stronie
wnęki piekarnika (widoczny gdy drzwi piekarnika
są otwarte). Numer serwisowy jest jakże podany
w karcie gwarancyjnej.
Dokładny adres (wraz z kodem pocztowym)
i numer telefonu.
Urządzenia niniejsze są przeznaczone
do styczności z artykułami spożywczymi
i są skonstruowane zgodnie z Dyrektywą
89/109/EEC.
Urządzenia są przeznaczone wyłącznie do użytku
domowego, jako urządzenia do pieczenia.
Wszelkie inne zastosowania (np. ogrzewanie
pomieszczeń) są niewłaściwe i w następstwie tego
niebezpieczne.
Urządzenia niniejsze zostały zaprojektowane,
wytworzone i przeznaczone do sprzedaży
zgodnie z:
- wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy
“Niskie napięcie” 73/23/EEC;
- wymogami zabezpieczeń wynikających
z Wytycznych “EMC” 89/336/CEE;
- wymagań Dyrektywy 93/68/EEC.
Urządzenie mieści się w klasie
Y
” kategorii
zabezpieczenia przeciwpożarowego.
SERWIS TECHNICZNY
DEKLARACJA ZGODNOŚCI CE
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Whirlpool AKZ 201 WH instrukcja

Typ
instrukcja
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla