Zachować na przyszłość. Aby uniknąć pożaru, porażenia prądem, wypadków lub
uszkodzeń ciała należy przed przystąpieniem do użytkowania kuchenki przeczytać,
a następnie przestrzegać wszystkich wskazówek. Przewodnik ten nie obejmuje
wszystkich okoliczności, które mogą mieć miejsce. Zawsze w wypadku problemów,
których nie potrasz rozwiązać, prosimy o kontakt z serwisem lub producentem.
Ważne instrukcje dot.
bezpieczeństwa
OSTRZEŻENIE
OSTROŻNIE
1.
Nie można użytkować kuchenki z otwartymi drzwiczkami z uwagi
na wbudowane blokady bezpieczeństwa w mechanizmie drzwiczek.
Ważne jest, aby nie manipulować przy blokadach bezpieczeństwa.
Może to spowodować wystawienie się na szkodliwe działanie
nadmiernej energii mikrofalowej. (blokady bezpieczeństwa
automatycznie wyłączają proces gotowania, gdy następuje otwarcie
drzwiczek).
Niewłaściwe użytkowanie może doprowadzić do uszkodzenia
kuchenki i akcesoriów lub wywołać iskry i pożar.
7. Nie pozwalać dzieciom na zabawę akcesoriami lub wieszanie się
na uchwycie drzwiczek.
Mogą one ulec wypadkom.
8. Jeżeli drzwi lub ich uszczelka są uszkodzone, kuchenki nie
można używać do czasu ich naprawy przez kompetentną osobę.
9. Jakiekolwiek czynności serwisowe lub naprawcze, które
wymagają demontażu obudowy chroniącej przed ekspozycją na
energię mikrofalową, mogą być wykonywane tylko przez kompe-
tentne osoby.
10.Gdy urządzenie działa w trybie łączonym, z powodu
powstających wysokich temperatur, dzieci powinny z niego
korzystać tylko pod nadzorem osób dorosłych.
2. Nie należy umieszczać żadnych przedmiotów (na przykład
ręczników papierowych, serwetek, itp.) między przednią częścią
kuchenki, a drzwiczkami lub doprowadzać do osadzania się
resztek żywności lub środka czyszczącego na powierzchni
uszczelniającej.
Może to spowodować wystawienie się na szkodliwe działanie
nadmiernej energii mikrofalowej.
3. Nie używać uszkodzonej kuchenki. Bardzo ważne jest,
aby drzwi kuchenki zamykały się właściwie i aby nie było
uszkodzeń: (1) drzwi (wygięcie), (2) zawiasów i zatrzasków
(pęknięcie lub obluzowanie), (3) uszczelek drzwi i powierzchni
uszczelniających.
Może to spowodować wystawienie się na szkodliwe działanie nadmi-
ernej energii mikrofalowej.
4. Należy sprawdzić, czy czas gotowania jest prawidłowo
ustawiony, ponieważ niewielkie ilości żywności wymagają
krótszego czasu gotowania lub podgrzewania.
Nadmierne gotowanie może spowodować przypalenie się żywności i
w konsekwencji uszkodzenie kuchenki.
5. Podczas podgrzewania w kuchence mikrofalowej cieczy, na
przykład zup, sosów i napojów, należy:
* Unikać używania prostokątnych pojemników z wąskimi
przetłoczeniami.
* Nie przegrzewać.
* Pomieszać ciecz przed włożeniem pojemnika do kuchenki i w
połowie czasu podgrzewania.
* Po podgrzaniu, pozostawić jeszcze na chwilę w kuchence,
delikatnie wymieszać lub wstrząsnąć, następnie aby uniknąć
poparzeń, sprawdzić temperaturę przed podaniem (zwłaszcza
zawartość butelek lub słoiczków dla dzieci).