Zanussi ZOU661QX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
ZANUSSI
_____________________
KUCHNIA
ZOU 342
ZOU 652
ZOU 661
_____________________
Instrukcja obsugi
2
3
SPIS TRECI
WSKAZÓWKI DOTYCZ&CE BEZPIECZE*STWA.................................4
OPIS PIEKARNIKA.................................................................................7
PIERWSZE W.&CZENIE .......................................................................9
PIECZENIE - WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE ........................................10
TABELA CZASÓW PIECZENIA ...........................................................13
MYCIE I KONSERWACJA....................................................................15
USUWANIE USTEREK.........................................................................17
AUTORYZOWANY SERWIS ................................................................18
DANE TECHNICZNE ............................................................................19
INSTALACJA........................................................................................20
POD.&CZENIE DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ............................22
4
WSKAWKI DOTYCZ&CE BEZPIECZE*STWA
Przed przyst;pieniem do pod;czenia i eksploatacji urz;dzenia
prosimy o dokadne zapoznanie si> z instrukcj; obsugi.
W instrukcji obsugi podano wa@ne wskazówki i porady doty-
cz;ce prawidowej i bezpiecznej eksploatacji urz;dzenia.
Instrukcj> obsugi nale@y zachowaC, aby podczas u@ytkowania
urz;dzenia móc z niej skorzystaC w ka@dej chwili.
Instalacja
Monta i podczenie urzdzenia do instalacji elektrycznej moe wykona
wycznie instalator z odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z obowizuj-
cymi przepisami.
W przypadku konieczno#ci wykonania modyfikacji instalacji elektrycznej,
wszystkie prace naley powierzy uprawnionemu elektrykowi.
Pod;czaj;c inne urz;dzenia elektryczne do gniazdka zasilaj;cego w
pobli@u piekarnika, nale@y zwróciC uwag>, aby przewód zasilaj;cy nie
dotyka gor;cych pól grzejnych pyty do gotowania i nie zosta przy-
trzaEni>ty drzwiczkami piekarnika.
Zwróci uwag', aby urzdzenie nie stao na przewodzie zasilajcym.
BezpieczeFstwo dzieci
Urzdzenie przeznaczone jest do obsugi wycznie przez osoby dorose.
Nie naley zezwala dzieciom na manipulowanie elementami sterujcymi i
zabaw' urzdzeniem.
Piekarnik nagrzewa si' podczas pracy. Nie zezwala dzieciom na przeby-
wanie w pobliu wczonego urzdzenia! Po wyczeniu urzdzenia naley
pami'ta, e drzwiczki piekarnika pozostaj jeszcze przez duszy czas go-
rce.
Eksploatacja
Wszelkie zmiany cech i modyfikacje urz;dzenia stwarzaj; powa@ne za-
gro@enie dla u@ytkownika!
Piekarnik przeznaczony jest wycznie do pieczenia potraw na potrzeby go-
spodarstwa domowego i nie wolno uywa go do innych celów.
Aby wyapa tuszcz #ciekajcy podczas pieczenia na grillu lub w piekarniku,
naley wstawi niski i odporny na wysok temperatur' pojemnik z wod. W
ten sposób mona zapobiec tworzeniu si' dymu i spalaniu tuszczu.
Naczynia aroodporne i garnki naley wyjmowa z piekarnika, uywajc r'-
kawic ochronnych.
Podczas pieczenia potraw w piekarniku lub mi>sa na grillu, drzwiczki
piekarnika i obudowa s; bardzo gor;ce, dlatego nie nale@y zezwalaC
dzieciom na przebywanie w pobli@u urz;dzenia.
5
W przypadku zastosowania folii aluminiowej do przygotowania potraw w pie-
karniku, nie wolno dopu#ci do bezpo#redniego kontaktu produktu owini'te-
go w foli' ze spodem piekarnika.
Podczas czyszczenia piekarnika naley zachowa szczególn ostrono#.
Nie dopu#ci do spryskania grzaek i czujnika termostatu.
Regularne czyszczenie zapobiega niszczeniu si' wewn'trznych powierzchni
piekarnika.
Przed przystpieniem do czyszczenia naley wyczy urzdzenie lub wyj
wtyczk' z gniazdka.
Po zakoFczeniu pieczenia nale@y zawsze wy;czyC piekarnik, ustawia-
j;c pokr>ta w poo@eniu „WY.&CZONY”.
Urz;dzenie przeznaczone jest do pod;czenia przewodem zerowym do
1 fazy do sieci zasilanej pr;dem o napi>ciu 230V. Pod;czenie do kilku
faz bez przewodu zerowego (400V) doprowadzi do uszkodzenia urz;-
dzenia!
Serwis
Wszelkie naprawy urzdzenia naley powierza personelowi autoryzowa-
nych placówek serwisowych wskazanych przez producenta. Do napraw sto-
sowane s wycznie oryginalne cz'#ci zamienne.
Usterek nie naley usuwa we wasnym zakresie, gdy mona spowodowa
straty rzeczowe, jak równie obraenia ciaa.
Naprawy wykonywane przez osoby nieuprawnione stwarzaj; powa@ne
zagro@enie dla u@ytkownika!
Utylizacja starego urz;dzenia
W przypadku konieczno#ci usuni'cia starego urzdzenia z gospodarstwa
domowego, naley je unieruchomi, aby wykluczy ewentualne niebezpie-
cze1stwo wypadku. W tym celu naley odci przewód zasilajcy razem z
wtyczk.
Odstawi urzdzenie do wyznaczonego miejsca utylizacji, zgodnie z obo-
wizujcymi przepisami.
Instrukcj> obsugi nale@y zachowaC, aby podczas u@ytkowania urz;dze-
nia móc z niej skorzystaC w ka@dej chwili.
W przypadku odst;pienia lub sprzeda@y urz;dzenia nale@y pami>taC rów-
nie@ o przekazaniu instrukcji obsugi nowemu u@ytkownikowi.
Wskazówki i zalecenia podano z myEl; o PaFstwa bezpieczeFstwie!
6
ObjaEnienie symboli u@ywanych w instrukcji obsugi
Wskazówki dotycz;ce bezpieczeFstwa
KolejnoEC czynnoEci
Praktyczne wskazówki
Informacje dotycz;ce Erodowiska naturalnego
Urzdzenie spenia normy Unii Europejskiej:
Dyrektywa Nr 73/23 - 90683 (wytyczne dot. niskich napi');
Dyrektywa Nr 89/336 (wytyczne EMV);
Dyrektywa Nr 93/68 (ogólne wytyczne) cznie ze zmianami.
Urz;dzenie zabezpieczaj;ce
(Numer katalogowy 35791 – tylko modele ze stali szlachetnej)
Wszystkie urz;dzenia naszej produkcji speniaj; europejskie wy-
mogi bezpieczeFstwa.
W celu zapewnienia penego bezpiecze1stwa uytkownika, a w szczególno#ci
majc na uwadze cakowite wyeliminowanie zagroenia dla maych dzieci (np.
zagroenie oparzenia), piekarnik mona wyposay w specjalne urzdzenie
zabezpieczajce (wyposaenie dodatkowe), które zapobiega niezamierzone-
mu dotkni'ciu drzwiczek piekarnika.
Urzdzenie to mona zamówi w autoryzowanym zakadzie serwisowym, po-
dajc model i numer produktu, który znajduje si' na tabliczce znamionowej. Do
urzdzenia zabezpieczajcego doczona jest równie instrukcja instalacji.
7
OPIS PIEKARNIKA
1. panel sterujcy
2. pokr'to pola grzejnego –
przód, prawe
3. pokr'to pola grzejnego – ty,
prawe
4. pokr'to pola grzejnego – ty,
lewe
5. pokr'to pola grzejnego –
przód, lewe
6. zegar (tylko model ZOU 652)
7. lampka kontrolna termostatu
8. pokr'to termostatu
9. lampka kontrolna piekarnika
10. pokr'to wyboru funkcji
11. grill
12. o#wietlenie piekarnika
13. wentylator piekarnika
14. tabliczka znamionowa
Pokr>to wyboru funkcji (rys.1)
Aby ustawi wybran opcj' nagrzewania, naley
przekr'ci pokr'to i ustawi na symbolu wa#ciwej
funkcji.
Symbole na pokr>tle wyboru funkcji
0 pozycja „Wy;czony
wewn>trzne oEwietlenie piekarnika
pieczenie tradycyjne – ciepo dochodzi z dol-
nej i górnej grzaki, zapewniajc równomierne
nagrzewanie piekarnika.
dolna grzaka – wczona jest tylko dolna
grzaka piekarnika.
grill - do pieczenia na grillu.
lub nawiew gor;cego powietrza (termo-
obieg) – do pieczenia kilku potraw na
kilku poziomach, bez przenikania aro-
matów.
rozmra@anie – funkcja pozwalajca na roz-
mroenie potraw.
Rys. 1
8
Pokr>to termostatu (rys. 2)
W celu ustawienia wybranej temperatury naley
przekr'ci pokr'to termostatu i ustawi wybran
temperatur' w zakresie od 50
0
C do 250
0
C - MAX.
Rys. 2
Lampka kontrolna termostatu
o
C
Po ustawieniu wybranej temperatury zapala si' lampka kontrolna termostatu.
Lampka ta ga#nie, je#li ustawiona temperatura zostanie osigni'ta i ponownie
zapala si', kiedy piekarnik jest nagrzewany.
Lampka kontrolna piekarnika
Pod#wietlona lampka kontrolna wskazuje, e piekarnik pracuje.
Termostat bezpieczeFstwa
Urzdzenie wyposaone jest w termostat bezpiecze1stwa, który odcza do-
pyw energii elektrycznej, aby nie dopu#ci do nadmiernego nagrzania piekar-
nika (wskutek nieprawidowej obsugi urzdzenia lub uszkodzenia jakiego#
elementu). Ponowne wczenie urzdzenia nast'puje automatycznie po spad-
ku temperatury.
Je#li termostat bezpiecze1stwa zadziaa wskutek nieprawidowego ustawienia
urzdzenia, wystarczy, e po ochodzeniu piekarnika zostanie usuni'ta przy-
czyna b'du.
Je#li jednak termostat bezpiecze1stwa zadziaa wskutek uszkodzenia jakiej#
cz'#ci, wtedy usterk' naley zgosi w autoryzowanym zakadzie serwisowym.
Wentylator z nawiewem zimnego powietrza
Niektóre modele s wyposaone w wentylator, przeznaczony do schadzania
cz'#ci elektrycznych, pokr'te i uchwytu drzwi piekarnika.
Wczanie i wyczanie wentylatora nast'puje automatycznie po uruchomieniu
pokr'ta wyboru funkcji.
Wentylator z nawiewem zimnego powietrza pracuje po wy;czeniu si>
piekarnika do momentu ostygni>cia urz;dzenia.
9
Pokr>ta pól grzejnych
Pokr'ta pól grzejnych (rys. 3) znajduj si' na pane-
lu sterujcym kuchni. Kade z pokr'te mona regu-
lowa w zakresie:
0 = wyczony
1 = minimalny stopie1 mocy grzejnej
3 = maksymalny stopie1 mocy grzejnej
Mona take wybra pozycje po#rednie.
W czasie przyrzdzania potraw na tuszczu
naley zachowa szczególn ostrono#, gdy
moe doj# do ich zapalenia si'.
Rys. 3
Zegar (model ZOU 652)
Funkcja pozwala na wyczenie automatyczne pie-
karnika po upywie ustawionego czasu. Po zako1-
czeniu pieczenia rozlegnie si' sygna akustyczny.
Maksymalny czas ustawienia wynosi 90 minut. Wo-
y produkty do piekarnika, pokr'to funkcji piekar-
nika i termostatu ustawi w wymaganym pooeniu.
Pokr'to zegara obróci do maksymalnego ustawie-
nia („90”), a nast'pnie wróci i ustawi wymagany
czas pieczenia. Po jego upywie rozlegnie si' sy-
gna akustyczny i piekarnik wyczy si' automa-
tycznie.
Rys. 4
Pokr'to zegara ustawi w pooeniu , aby przej# na r'czny tryb pracy.
PIERWSZE W.&CZENIE
Przed wczeniem piekarnika po raz pierwszy naley starannie umy cae
wyposaenie.
Po zainstalowaniu urzdzenia naley:
a) pokr'to termostatu ustawi na pozycj' MAX (250
o
C),
b) pokr'to wyboru funkcji ustawi na nagrzewanie górn i doln grzak
,
c) wczy pusty piekarnik i nagrzewa przez ok. 45 minut,
d) pomieszczenie wywietrzy (otworzy okno).
10
Podczas pierwszego nagrzewania piekarnika moe
by wyczuwalny nieprzyjemny zapach. Powodem
jest wypalanie si' warstwy tuszczu pozostaej po
procesie produkcyjnym. Jest to cakowicie normal-
ne zjawisko. Po nagrzaniu pustego piekarnika na-
ley pozostawi go do ostygni'cia, a nast'pnie
umy mi'kk #ciereczk zamoczon w agodnym
#rodku do mycia.
Przed pierwszym pieczeniem naley starannie
umy wyposaenie piekarnika (blachy).
Rys. 5
Aby otworzyC drzwiczki piekarnika, nale@y zawsze przytrzymaC
uchwyt na Erodku - jak pokazano na rysunku.
PIECZENIE - WSKAWKI PRAKTYCZNE
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika musz; byC zawsze za-
mkni>te!
Pieczenie tradycyjne
Pokr'to wyboru funkcji ustawi na symbol górnej i dolnej grzaki . Pokr'tem
termostatu ustawi wybran temperatur'. W tej opcji nagrzewania pracuje gór-
na i dolna grzaka.
Aby wczy tylko jedn grzak' naley ustawi pokr'to na symbolu dolnej
grzaki
.
Nagrzewanie z nawiewem gor;cego powietrza (termoobieg)
Pokr'to wyboru funkcji piekarnika naley ustawi na symbolu nagrzewania z
nawiewem gorcego powietrza
lub . Termostatem ustawi wybran tem-
peratur'.
Ciepo rozprowadzane jest przez wentylator znajdujcy si' w tylnej #ciance
piekarnika.
W ten sposób gorce powietrze rozdzielane jest w piekarniku szybko i równo-
miernie.
Dzi'ki temu mona piec jednocze#nie kilka potraw na nych poziomach (bla-
chy naley wsun na pierwszy i trzeci poziom od dou rys. 6).
Zalet tej opcji nagrzewania jest fakt, e dzi'ki cigej cyrkulacji powietrza nie
zostaj przenoszone zapachy oraz smak z jednej potrawy na inn.
W przypadku pieczenia na jednym poziomie, zaleca si' wsuni'cie blachy do
dolnego poziomu, poniewa uatwi to obserwowanie potrawy.
Pieczenie na grillu
Pokr'to wyboru funkcji ustawi na symbolu . Pokr'to termostatu ustawi
na wybran temperatur'.
11
Przed przystpieniem do pieczenia na grillu naley posmarowa olejem mi'so
i ryby, a nast'pnie uoy je na ruszcie. Poziom wsuni'cia rusztu jest uzale-
niony od grubo#ci produktu.
Pod ruszt, na najniszy poziom, naley wsun tac' na skapujcy tuszcz,
wlewajc do niej nieco wody, aby unikn przypalenia resztek tuszczu.
Rozmra@anie
Pokr'to wyboru funkcji ustawi na symbolu . Pokr'to termostatu ustawi w
pooeniu „Wyczony” (symbol:
).
Funkcja ta suy do delikatnego rozmraania strumieniem zimnego powietrza
g'boko zamroonych produktów. Rozmraanie odbywa si' w bardzo krótkim
czasie.
- Temperatura wewntrz piekarnika moe osign 250°C. Do pieczenia uy-
wa aroodpornych naczy1, które s odporne na wysok temperatur' piecze-
nia.
- Na dnie piekarnika nie wolno ka# foremek, blach oraz folii aluminiowej. Mo-
e do doprowadzi do kumulacji ciepa i zniszczenia emalii piekarnika.
- W czasie przygotowywania potraw z tuszczem lub olejem, naley pami'ta,
e moe doj# do ich zapalenia, w przypadku przegrzania. Zachowa szcze-
góln ostrono# przy wkadaniu i wyjmowaniu potraw piekarnika, aby krople
tuszczu nie kapay na dno piekarnika. Jeeli tak si' stanie, naley natychmiast
je usun, zapobiegnie to ich przypaleniu i powstaniu nieprzyjemnego zapa-
chu.
Praktyczne rady
Pieczenie ciasta
Ciasto naley piec w #redniej temperaturze (150-200
o
C).
Przed woeniem ciasta zaleca si' wst'pne nagrzewanie piekarnika przez oko-
o 10 minut.
Nie otwiera drzwiczek piekarnika przed upywem ¾ czasu pieczenia.
Ciasto kruche naley piec w foremce spr'ynowej lub na blaszce przez 2/3
cznego czasu, a nast'pnie przed cakowitym upieczeniem ciasta udekorowa
je lub uoy dodatki. Ko1cowy czas pieczenia po udekorowaniu ciasta zaley
do rodzaju i ilo#ci dodatków.
Prawidowo przygotowane ciasto ucierane trudno odrywa si' od yki. W ten
sposób naley sprawdzi, czy np. do ciasta nie dodano zbyt duo pynu. Wtedy
czas pieczenia wyduyby si' niepotrzebnie.
Pieczenie mi>sa i ryb
Do pieczenia naley przygotowywa kawaki mi'sa o wadze powyej 1 kg,
gdy mniejsze kawaki mog podczas pieczenia wyschn.
Ciemne mi'so, które dobrze opieka si' na zewntrz, ale w #rodku musi pozo-
sta owe lub czerwone, naley piec w wyszej temperaturze (200-250
o
C).
Jasne mi'so, drób i ryby naley piec w #redniej temperaturze (150-175
o
C).
12
Sosy i inne dodatki naley dodawa do brytfanny z potraw zaraz na pocztku,
w przypadku krótkiego czasu pieczenia, natomiast przy duszym czasie pie-
czenia, dodawa w ostatnich 30 minutach pieczenia.
Je#li chc Pa1stwo sprawdzi, czy mi'so jest ju upieczone, naley wykona
tzw. „prób' yki”. Je#li wyczuj Pa1stwo opór po naci#ni'ciu mi'sa yk,
oznacza to, e jest ono ju upieczone.
Rostbef i pol'dwica, które maj wewntrz pozosta owe, naley piec w
wyszej temperaturze przez krótszy czas.
Piekc mi'so bezpo#rednio na ruszcie, naley wsun do dolnego poziomu
brytfann', do której b'dzie #cieka sos z mi'sa podczas pieczenia.
Przed pokrojeniem naley pozostawi piecze1 jeszcze na 15 minut, aby nie
wypyn sos.
Aby ograniczy tworzenie si' dymu w piekarniku, naley wla troch' wody do
brytfanny, do której #cieka tuszcz.
Aby nie dopu#ci do tworzenia si' skroplin, naley kilkakrotnie dolewa wody
do brytfanny.
Talerze, na których b'dzie serwowana potrawa, naley podtrzyma w stanie
ciepym, wkadajc je do piekarnika i ustawi najnisz temperatur'.
Pieczenie na grillu
Przed przyst;pieniem do pieczenia na grillu nale@y posmarowaC olejem
mi>so i ryby, a nast>pnie uo@yC je na ruszcie.
Im cie1szy jest kawaek produktu, tym bliej grzaki grilla powinien by pieczo-
ny i odwrotnie. Taki sposób pieczenia zapewni doskonay efekt - powierzchnia
nie zostanie przypalona, a wewntrz mi'so b'dzie dobrze upieczone.
Ruszt mona wsun zag'bieniem skierowanym do góry lub do dou. Brytfan-
n' naley wsun do listwy na poziomie pierwszym.
Prawie wszystkie gatunki mi'sa nadaj si' do pieczenia na grillu, z wyjtkiem
chudej dziczyzny i mi'sa mielonego.
Rys. 6
13
Pieczenie na grillu
Ilo
Czas pieczenia
w minutach
Potrawa
Kawa"ki waga
Listwa
(poziom
rusztu)
Temperatura
o
C
Wierzch
Spód
Steki 4 800 4 Max 10 8
Kotlety 4 600 4 Max 12 8
Kiebaski
pieczone
8 500 4 Max 10 6
Kurczak
(kawaki)
6 800 3 Max 30 20
Kebaby 4 700 4 max 12 10
Piersi z
kurczaka
4 400 43 Max 13 10
Pomidory 8 500 4 max 12 ---
Tosty 4 --- 3 Max 2-3 1
Ryby, filety 4 400 4 Max 8 6
WSKAZÓWKA
Brytfann' do wyapywania #ciekajcego tuszczu wsuwa si' do najniszej li-
stwy w celu wyapywania sosu #ciekajcego z pieczonego mi'sa. Zaleca si'
wlanie do brytfanny ½ litra wody.
TABELA CZASÓW PIECZENIA
Pieczenie tradycyjne
Nagrzewanie z nawiewem gor;cego powietrza / termoobieg
14
Górna/dolna
grza"ka
Termoobieg
lub
Waga
(gramy)
Potrawa
Temp.
o
C
Temp.
w
o
C
Czas pieczenia
(minuty)
Uwagi
Ciasto
Ciasto ucierane
2 180 2 (1+3) 160 45 – 60
Ciasto francuskie
1 180 2 160 20 – 35
Ciasto kruche
2 180 2 (1+3) 160 20 – 30
Sernik
1 175 2 150 60 – 80
Jabecznik
1 180 2 (1+3) 160 40 – 60
Strudel
2 175 2 (1+3) 150 60 – 80
Ciastka kruche
2 180 2 (1+3) 160 45 – 60
Mae ciasteczka
2 180 2 (1+3) 160 15 – 25
Ciasteczka-
biszkopty
2 180 2 (1+3) 160 10 – 20
Bezy
2 100 2 (1+3) 100 90 - 120
Chleb i pizza
1000
Biay chleb
1 200 2 175 45 – 60
1 bochenek
500
2ytni chleb
1 200 2 175 30 – 45
foremka
500
Buki
2 200 2 (1+3) 175 20 – 35
8 sztuk
250
Pizza
1 220 2 (1+3) 200 20 - 35
Blacha
Suflet
M3czny
2 200 2 (1+3) 175 40 – 50
Jarzynowy 2 200 2 (1+3) 175 45 – 60
Quiche
2 200 2 (1+3) 175 35 – 45
Lasagne
2 200 2 175 45 – 60
Mi2so i drób
1000
Piecze7 woowa
2 200 2 175 50 – 70
Na ruszcie
1200
Piecze7 wieprzowa
2 200 2 175 100 – 130
Na ruszcie
1000
Piecze7 ciel9ca
2 200 2 175 90 – 120
Na ruszcie
1500
Rostbef po
angielsku
2 220 2 200 50 – 70
Na ruszcie
1200
Piecze7 z jagni9cia
2 200 2 175 110 – 130
Udziec
1000
Kurczak
2 200 2 175 60 – 80
W cao=ci
4000
Indyk
2 200 2 175 210 – 240
W calo=ci
1500
Kaczka
2 175 2 160 120 – 150
W caosci
3000
G9=
2 175 2 160 150 - 200
W cao=ci
1200
Zaj3c
2 200 2 175 60 – 80
W kawakach
Ryby
1000 Cae ryby 2 200 2 (1+3) 175 140 – 60
2 sztuki
800 Filety 2 200 2 (1+3) 175 30 - 40
4 filety
15
Uwaga!
1. Podany w tabeli czas pieczenia nie obejmuje wst9pnego nagrzewania piekarnika. Przed woCeniem
pizzy / chleba zalecamy wst9pne nagrzewanie piekarnika przez okoo 10 minut.
2. Poziomy podane w tabeli w nawiasach dotycz3 pieczenia na kilku poziomach.
3. Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika musz3 byE zamkni9te.
Podane czasy pieczenia maj3 charakter orientacyjny.
MYCIE I KONSERWACJA
Przed przyst;pieniem do czyszczenia urz;dzenia nale@y je wy-
;czyC i pozostawiC do ostygni>cia.
UWAGA!
Przed przyst;pieniem do mycia i innych czynnoEci konserwa-
cyjnych nale@ y urz;dzenie od;czyC od zasilania elektrycznego.
Uywajc #rodków czyszczcych w sprayach naley zachowa szczegól-
n ostrono#, aby detergent nie dosta si' do grzaek piekarnika lub
czujnika termostatu.
Nie uywa rcych detergentów i szorujcych materiaów.
Czyszczenie piekarnika
Aby utrzyma piekarnik przez dugi czas w dobrym stanie technicznym, naley
regularnie wykonywa prace konserwacyjne, przestrzegajc nast'pujcych
wskazówek:
urzdzenie my, kiedy jest zimne,
cz'#ci emaliowane my wod z dodatkiem agodnego #rodka czyszczce-
go,
do mycia nie stosowa #rodków szorujcych,
cz'#ci ze stali szlachetnej i szyb' w drzwiach piekarnika wyciera such i
mi'kk #ciereczk,
do usuwania plam stosowa odpowiednie #rodki do czyszczenia stali szla-
chetnej lub ciepy ocet.
Emalia piekarnika jest bardzo trwaa i odporna. Jednake gorce kwasy owo-
cowe (z cytryny, #liwek itp.) mog spowodowa powstanie matowych plam na
powierzchni emaliowanej. Tego typu plamy na powierzchni emaliowanej nie
wpywaj jednak ujemnie na funkcjonowanie piekarnika.
Piekarnik naley czy#ci po kadym uyciu, gdy wtedy zabrudzenia mona
najszybciej i najatwiej usun. W ten sposób resztki potraw nie przypalaj si'
podczas nast'pnego pieczenia.
Uszczelka drzwiczek piekarnika
Naley regularnie kontrolowa uszczelk' drzwiczek piekarnika.
W przypadku uszkodzenia uszczelki, nie naley wcza urzdzenia do czasu
wymiany uszczelki. Usterk' zgosi w autoryzowanym zakadzie serwisowym.
16
Autoryzowane zakady serwisowe stosuj wycznie oryginalne cz'#ci zamien-
ne.
Do czyszczenia uszczelki nie wolno stosowaC Erodków szoruj;cych.
Czyszczenie drzwiczek piekarnika
Aby uatwi umycie drzwiczek piekarnika, naley je zdj.
W tym celu naley wykona nast'pujce czynno#ci:
a) cakowicie otworzy drzwiczki piekarnika,
b) ustali zawiasy trzymajce drzwiczki piekar-
nika (rys. 7),
c) mae dPwignie, znajdujce si' na obu za-
wiasach poluzowa i obróci (rys. 7),
d) przytrzyma drzwiczki po lewej i prawej
stronie, a nast'pnie obróci powoli w kierun-
ku piekarnika do momentu, a piekarnik b'-
dzie do poowy zamkni'ty,
e) delikatne wyj drzwiczki (rys. 7),
f)
odstawi drzwiczki w bezpieczne miejsce.
Rys. 7
Szyb' umy ciep wod i wytrze mi'kk #ciereczk.
Po umyciu ponownie zamontowa drzwi, wykonujc opisane wyej czynno#ci
w odwrotnej kolejno#ci.
Wymiana @arówki w piekarniku
Przed przyst;pieniem do wymiany @arówki nale@y wy;czyC
urz;dzenie z sieci zasilaj;cej.
Qarówka musi posiada nast'pujce parametry:
a) struktura odporna na wysok; temperatur> (do 300
o
C)
b) napi>cie / cz>stotliwoEC: 230 V, (50Hz)
c) moc 25 W
d) cokó E14
Aby wymieni arówk', naley wykona nast'pu-
jce czynno#ci:
a) Wcisn oson' szklan i pokr'ci w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
b) Wykr'ci spalon arówk'.
c) Wkr'ci now arówk'.
d) Ponownie zaoy oson' szklan.
e) Wczy dopyw prdu.
Rys. 8
Przed przyst;pieniem do prac konserwacyjnych nale@y wy;-
czyC urz;dzenie z sieci zasilania elektrycznego!
17
Wskazówki dotycz;ce mycia grzaki grilla
(w zale@noEci od modelu)
Piekarnik wyposa@ony jest w opuszczan; górn; grzak> grilla.
Przed przyst;pieniem do prac konserwacyjnych nale@y wy;-
czyC urz;dzenie z sieci zasilania elektrycznego!
W celu atwiejszego umycia komory piekarnika
mona opu#ci w dó grzak' grilla.
W tym celu naley wykr'ci #rub' (rys. 9),
uywajc np. #rubokr'ta.
Opu#ci grzak' w dó.
Umy górn #ciank' piekarnika.
Po umyciu naley grzak' ponownie podnie#
do góry i przykr'ci #rub'. Sprawdzi, czy
grzaki s prawidowo zamocowane.
SprawdziC, czy grzaka jest prawidowo
zamocowana!
Rys. 9
USUWANIE USTEREK
Aby usun drobne usterki, wystarczy niekiedy wykona proste czynno#ci
sprawdzajce. W tabeli podano usterki, które uytkownik moe samodzielnie
usun, bez konieczno#ci wzywania serwisanta.
Objawy usterki Sposób usuni2 cia usterki
Piekarnik nie w3cza si9.
SprawdziE, czy urz3dzenie jest ustawione na r9czny tryb pracy i
pokr9ta ustawione s3 na okre=lon3 funkcj9 i temperatur9.
SprawdziE, czy urz3dzenie jest prawidowo w3czone, wtyczka jest
w gniazdku, czy nast3pia przerwa w dopywie pr3du, czy piekarnik
jest ustawiony na „WGHCZONY”.
Lampka kontrolna termostatu
piekarnika nie =wieci si9.
Termostat ustawiE na wybran3 temperatur9.
Pokr9to wyboru funkcji ustawiE na wybran3 funkcj9.
2arówka piekarnika nie =wieci
si9.
Pokr9to wyboru funkcji ustawiE na wybran3 funkcj9.
KupiE now3 Carówk9 o odpowiednich parametrach w punkcie ser-
wisowym i wymieniE j3 zgodnie ze wskazówkami podanymi w in-
strukcji obsugi.
Czas pieczenia jest zbyt dugi
lub zbyt krótki.
PrzeczytaE wskazówki dotycz3ce czasów pieczenia.
Wewn3trz piekarnika i na po-
trawach osadza si9 skroplona
woda.
Nie pozostawiaE potraw po upieczeniu w piekarniku duCej niC 15-
20 minut.
Koszty usuni>cia usterek spowodowanych przez u@ytkownika oraz
bezzasadnych wezwaF serwisu pokrywa klient.
18
AUTORYZOWANY SERWIS
Je#li po wykonaniu opisanych w poprzednim rozdzia-
le czynno#ci sprawdzajcych, urzdzenie nadal nie
funkcjonuje, usterk' naley zgosi w autoryzowanym
zakadzie serwisowym.
Przy zgoszeniu telefonicznym naley opisa objawy
usterki, poda model, numer produktu i numer seryj-
ny urzdzenia. Dane te znajduj si' na tabliczce
znamionowej.
Do napraw stosuje si' wycznie oryginalne cz'#ci
zamienne.
Gwarancja
Urzdzenie posiada gwarancj' udokumentowan kart, która wydawana jest
wraz z instrukcj przy sprzeday urzdzenia.
W przypadku braku karty gwarancyjnej naley zada jej od sprzedawcy i
wpisa dat' sprzeday, model, numer fabryczny. Dane te znajduj si' na ta-
bliczce znamionowej.
Kart' gwarancyjn naley zachowa i w przypadku naprawy okaza j perso-
nelowi autoryzowanego zakadu serwisowego wraz z rachunkiem zakupu. Na-
prawa b'dzie wykonana odpatnie, w przypadku braku oryginalnej i wanej kar-
ty gwarancyjnej.
Karta zawiera take warunki gwarancji, udzielonej przez producenta urzdze-
nia.
Kuchnie wspópracuj; z nast>puj;cymi modelami pyt (230 V):
- do zabudowy pod blatem: ZOU 342 – pyta ZK 64
max. wartoEC pod;czenia (piekarnik+pyta): 7,64 kW
- do zabudowy pod blatem: ZOU 652 – pyta ZK 64
max. wartoEC pod;czenia (piekarnik+pyta): 7,67 kW
- do zabudowy pod blatem: ZOU 661 – pyta ZK 630, ZK 640, ZC 6685
max. wartoEC pod;czenia (piekarnik+pyta): 9,47 kW
Producent zastrzega sobie prawo
wprowadzania zmian technicznych!
Producent zastrzega sobie prawo wprowadzania
zmian technicznych oraz parametrów u@ytkowych
bez wczeEniejszego powiadomienia
!
19
DANE TECHNICZNE
Wymiary urz;dzenia
Wysoko=E 59,1 cm
Szeroko=E 56,0 - 57,0 cm
Wymiary wyci2cia
G9boko=E 55,0 cm
Wysoko=E 32,5 cm
Szeroko=E 42,0 cm
G9boko=E 39,0 cm
Wymiary piekarnika
Pojemno=E komory piekarnika 55 litrów
Warto pod"9czenia
Dolna grzaka 1000 W
Górna grzaka 800 W
Piekarnik (1000 + 800) 1800 W
Grzaka grilla 1750 W
O=wietlenie wewn9trzne piekarnika 25 W
Wentylator z nawiewem gor3cego powietrza
(tylko model ZOU 652 i ZOU 661)
30 W
Wentylator z nawiewem zimnego powietrza
(tylko model ZOU 652 i ZOU 661)
25 W
G3czna warto=E pod3czenia
Model ZOU 342
Model ZOU 652, ZOU 661
1850 W
1870 W
Zasilanie sieciowe cz9stotliwo=E / napi9cie 50 Hz / 230 V
20
INSTALACJA
Rys. 10
Rys. 11
Wszystkie czynnoEci zwi;zane z instalacj;
urz;dzenia nale@y wykonaC zgodnie z
obowi;zuj;cymi przepisami bezpieczeF-
stwa. Wszelkie prace instalacyjne mog;
wykonywaC wy;cznie osoby z odpowied-
nimi kwalifikacjami.
Aby urzdzenie prawidowo funkcjonowao po
ustawieniu w zabudowie, meble do zabudowy
lub wn'ka musz posiada odpowiednie wy-
miary (rys. 10).
Zgodnie z obowizujcymi przepisami,
wszystkie elementy zabezpieczajce przed
dotkni'ciem przewodów pod napi'ciem i cz'-
#ci izolacyjnych musz by w taki sposób
zamocowane, aby nie mona byo ich zde-
montowa bez uycia narz'dzi. Dotyczy to
równie cz'#ci bocznych na pocztku i ko1cu
linii zabudowy.
Zamocowanie piekarnika w szafce do
zabudowy
Urzdzenie wsun do wn'ki szafki
(rys. 11).
Nast'pnie otworzy drzwiczki piekarnika i
za pomoc 4 #rub pasujcych dokadnie
do otworów ramy przymocowa piekarnik
do szafki (rys. 12).
Je#li nad piekarnikiem b'dzie instalowana
elektryczna pyta do gotowania, wtedy ze
wzgl'dów bezpiecze1stwa naley wykona
oddzielne podczenie elektryczne dla pyty i
piekarnika (pomocne, gdy jest konieczne wy-
suni'cie piekarnika z wn'ki np. w przypadku
awarii).
Rys. 12
Pod;czenie do instalacji elektrycznej
Przed przystpieniem do podczenia urzdzenia do instalacji elektrycznej,
naley sprawdzi, czy zostay spenione ponisze warunki:
1. Zabezpieczenie i instalacja domowa musi odpowiada maksymalnemu ob-
cieniu urzdzenia (patrz warto#ci na tabliczce znamionowej).
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22

Zanussi ZOU661QX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi