Zanussi ZFC102 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
11
Należy upewnić się, że przewód zasilający nie jest zgnieciony lub uszkodzony przez tylną ściankę chłodziarki/zamrażarki.
- Zniszczony przewód zasilający może ulec przegrzaniu i zapaleniu.
Nie stawiać ciężkich przedmiotów lub chłodziarki/zamrażarki na przewodzie zasilającym.
- Istnieje ryzyko zwarcia i pożaru.
Nie ciągnąć za przewód zasilający wyjmując go z gniazdka, zwłaszcza podczas wysuwania chłodziarki/zamrażarki z wnęki.
- Zniszczenie przewodu może spowodować zwarcie, pożar lub porażenie elektryczne.
- Zniszczony przewód zasilający może być wymieniony wyłącznie przez uprawnionego technika z autoryzowanego serwisu.
Nie wkładać wtyczki przewodu zasilającego do obluzowanego gniazdka.
- Istnieje ryzyko pożaru lub porażenia elektrycznego.
ZŁOMOWANIE
Opakowanie urządzenia
Wszystkie elementy opakowania są przyjazne środowisku naturalnemu ! Mogą być utylizowane (np. spalarniach), bez szkody dla środowiska !
Plastikowe elementy opakowania nadają się do powtórnego przetworzenia (recyclingu):
>PE< polietylen: folie zewnętrzne i torby znajdujące się we wnętrzu chłodziarki.
>PS< pianka z polystyrenu: podkładki.
Papier do opakowań kartonowych pochodzi z recyclingu i nadaje się do powtórnego przetworzenia. Należy go oddać do punktu zbiórki surow-
ców wtórnych lub złożyć w odpowiednim kontenerze.
Złomowanie zużytego urządzenia
Zużyte urządzenie należy oddać do odpowiedniego punktu zbiórki tak, aby chronić środowisko naturalne.
Symbol na produkcie lub na opakowaniu oznacza, że tego produktu nie wolno traktować tak, jak innych odpadów domowych. Należy oddać
go do właściwego punktu skupu surowców wtórnych zajmującego się złomowanym sprzętem elektrycznym i elektronicznym. Właściwa utyl-
izacja i złomowanie pomaga w eliminacji niekorzystnego wpływu złomowanych produktów na środowisko naturalne oraz zdrowie. Aby uzyskać
szczegółowe dane dotyczące możliwości recyklingu niniejszego urządzenia, należy skontaktować się z lokalnym urzędem miasta, służbami
oczyszczania miasta lub sklepem, w którym produkt został zakupiony.
Uwaga! Przed wyrzuceniem starego urządzenia należy je unieruchomić tak, aby nie stanowiło zagrożenia np. dla bawiących się w
pobliżu dzieci. Unieruchomić zamek drzwi oraz odciąć przewód zasilający. Urządzenia nie należy wyrzucać z normalnymi śmieciami.
Należy zachować szczególną ostrożność, aby nie uszkodzić układu chłodniczego. Informacji o lokalnych punktach zbiórki można zasięgnąć u
władz lokalnych.
USTAWIENIE
Warunkiem bezawaryjnego funkcjonowania urządzenia jest prawidłowe ustawienie i podłączenie. Ustawić zamrażarkę na stabilnym podłożu i
wypoziomować za pomocą czterech nóżek regulacyjnych. Pomieszczenie, w którym będzie stała zamrażarka musi być odpowiednio wentylowane.
Jeżeli temperatura pomieszczenia przekracza 32 °C albo spada poniżej 16° C, wtedy zamrażarka nie będzie prawidłowo funkcjonowała.
Temperatura zewnetrzna ma wplyw na zużycie energii aparatu: Nie należy ustawiać aparatu w miejscu, w którym byłby narażony na bezpośred-
nie działanie promieni słonecznych, ani w pobliżu kaloryfera, czy pieca. W takim miejscu należy ustawić, w którym temperatura otoczenia odpowia-
da klasie klimatyzacji, dla której aparat został zaprojektowany.
Klasa klimytyzacji temperatura otoczenia od - do
SN od +10 do +32 °C
N od +16 do +32 °C
ST od +18 do +38 °C
T od +18 do +43 °C
Jeżeli zamrażarka stała lub była przewożona w pozycji innej niż pionowa, należy ustawić ją w
prawidłowym położeniu i odczekać około 12 godzin przed włączeniem. Wybierając miejsce
ustawienia zamrażarki należy zwrócić uwagę, żeby był do niej łatwy dostęp w przypadku konieczności naprawy urządzenia.
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE
Przed podłączeniem zamrażarki do zasilania elektrycznego należy upewnić się, żeparametry sieci elektrycznej znajdującej się w miejscu
eksploatacji urządzenia odpowiadają wartościom umieszczonym na tabliczce znamionowej zamrażarki.
Nie należy przedłużać przewodu zasilającego.
OSTRZEŻENIE:
Zamrażarka musi być uziemiona.
Urządzenie spełnia następujące normy EWG :
- 87/308 z 02.06.87 w zakresie tłumienia zakłóceŃ radiowych.
- 73/23 EWG z 19.02.73 (niskie napięcia) ze zmianami;
- 89/336 z 03.05.1989 wraz ze zmianami.
WŁĄCZENIE ZAMRAŻALKI SKRZYNIOWEJ
Należy zamknąć wieko ułożonej zgodnie z przepisami zamrażalki skrzyniowej, a następnie podłączyć do sieci w sposób powyżej
opisany.Wtedy wewnętrzne części elektryczne będą pod napięciem. Należy przekręcić zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara przycisk regu-
latora temperatury do pozycji środkowej. Po usłyszeniu łagodnego stuknięcia przy wturowniu ledwo wyczuwalnego drgania i odgłosu, rozruszy
się kompresor zamrażalki.
PL
12
REGULACJA TEMPERATURY
Termostat zapewnia utrzymanie właściwej temperatury wewnątrz zamrażarki. Zmieniając położenie pokrętła ter-
mostatu w kierunku większej gwiazdki uzyskujemy coraz niższą temperaturę. Natomiast zmieniając położenie
pokrętła termostatu w kierunku mniejszej gwiazdki uzyskujemy coraz wyższą temperaturę. Według obowiązują-
cych norm bezpieczeństwa temperatura wewnątrz zamrażarki nie powinna być wyższa niż - 18 °C.
OTWIERANIE / ZAMYKANIE ZAMRAŻARKI
Pokrywa jest wyposażona w ściśle przylegającą uszczelkę, która zapobiega narastaniu szronu w komorze wewnętrznej. Podczas otwierania
pokrywy powietrze wewnątrz zamrażarki stopniowo się ociepla. Wytwarzane podciśnienie może powodować trudności w otworzeniu pokrywy
bezpośrednio po jej zamknięciu. Jest to naturalna konsekwencja i świadczy o sprawności uszczelki. Przed powtórnym otworzeniem pokrywy należy
odczekać 2 do 3 minut, gdyż ze względu na niską temperaturę w zamrażarce skrzyniowej tworzy się próżnia. Dlatego pokrywę należy otwierać z
zachowaniem ostrożności i bez użycia siły, gdyż można oprócz uszczelki uszkodzić także rączkę pokrywy. Wieko może znajdować się w stanie
zamkniętym lub otwartym. Przy poruszaniu na siłę wieka zamrażalki będącego w stanie otwartym (ok. 95
o
C)można spowodować uszkodzenie.
ZAMRAŻANIE
Bardzo istotną rzeczą jest, aby świeże produkty były zamrażane tak szybko, jak to tylko możliwe. Aby zamrozic więcej niż 3 - 4 kg: ustawic pokrętło
termostatu na najwyższe chłodzenie
“”. Zamrażarka będzie teraz kontynuowała pracę stwarzając odpowiednie warunki termiczne. Ustawic
pokrętło w pozycji
“”na 6 - do 24 godzin przed włożeniem do zamrażarki świeżych artykułów żywnościowych, w zależności od ich ilości.
Włożyć żywność do zamrażarki i pozostawić ustawienie
“”na ok. 24 godziny. Po upływie tego czasu przywrócić poprzednie ustawienie
pokrętła termostatu. Temperatura wewnątrz zamrażarki osiągnie normalną wartość (maksymalnie - 18 °C). Jeżeli zapomnicie PaŃstwo przywró-
cić poprzednie ustawienie termostatu - praca intensywna przez nieco dłuższy czas nie spowoduje uszkodzenia, lecz zamrażarka będzie zużywała
więcej energii elektrycznej.
PAKOWANIE ŻYWNOŚCI
Przed włożeniem do zamrażarki świeżej żywności należy ją schłodzić (przynajmniej do temperatury pokojowej). Zamrażaną żywność należy
szczelnie opakować w folię aluminiową lub plastikową, zabezpieczającą produkty przed wysuszeniem. Zwrócic uwagę, aby produkty j
zamrożone nie stykały się ze świeżymi. Należy zwrócić uwagę, aby po włożeniu żywności pozostało jeszcze 5 mm od górnej krawędzi (nie
przepełniać zamrażarki).
POJEMNOŚĆ
Wartość maksymalnej ilości produktów, która może zostać zamrożona w ciągu 24 godzin, jest pokazana na
tabliczce znamionowej urządzenia. Tabliczka znajduje się pod wiekiem zamrażarki. Nie przekraczac maksymalnej
ilości produktów, gdyż wydłuży to okres zamrażania żywności.
Proces zamrażania trwa 24 godziny i w czasie jego trwania nie należy dokładać dodatkowych produktów do zamrożenia.
UWAGA ! Całkowitą zdolność zamrażania (kg/24 godz.) można wykorzystywać okazjonalnie. Jeżeli
zamrażarka będzie codziennie wypełniana dużymi ilościami żywności, zdolność zamrażania zostanie zre-
dukowana o 1/3.
KOSZE
Kosze są przeznaczone do przechowywania zamrożonej wcześniej żywności.
PRZECHOWYWANIE PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH
Mrożonki można przechowywać w zamrażarce (z zachowaniem 5 mm przestrzeni między produktami, a górną krawędzią urządzenia). Należy upewnić
się, czy mrożonki były przechowywane u sprzedawcy we właściwy sposób. Nie kupować produktów z mokrym lub uszkodzonym opakowaniem.
Należy postarać się aby czas między kupnem towaru, a włożeniem go do zamrażarki był jak najkrótszy. Zalecamy używanie toreb termicznych do
przenoszenia żywności ze sklepu do domu. Nie wkładać butelek, napojów gazowanych oraz ciepłych lub gorących produktów do zamrażarki.
ZAMRAŻANIE PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH
Do zamrażania należy przeznaczać produkty świeże i oczyszczone, o wysokiej jakości. Gorące potrawy schłodzić przed włożeniem do zamrażarki.
Produkty żywnościowe należy podzielić w niewielkie porcje tak, aby przyspieszyc ich zamrażanie, a także ułatwić rozmrażanie takiej ilości, jaka jest
w danej chwili potrzebna. Należy pamiętać o tym, że tłuszcze i sól zawarta w zamrożonych produktach skraca ich przydatność do spożycia. Żywność
opakowac w folię lub woreczki przeznaczone do zamrażania żywności. Kostki lodu nie nadają się do spożycia bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki,
gdyż mogą spowodować podrażnienie lub uszkodzenie skóry. Zalecamy oznaczanie opakowań z żywnością datą ich zamrożenia tak, abyzachowac
termin ich przydatności do spożycia. Wolno przebiegający proces zamrażania zmniejsza wartości odżywcze i smakowe żywności. Dlatego nie zale-
camy mrożenia większej ilości produktów, niż pokazuje tabliczka znamionowa. Należy zwracać uwagę na prawidłowe zamykanie pokrywy zamrażarki.
Mrożonki, które zostały już rozmrożone nie nadają się do powtórnego zamrożenia. Nie należy przekraczać terminów przydatności do spożycia
wskazanych przez producenta mrożonek.
ROZMRAŻANIE PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH
Mrożonki można pozostawić do rozmrożenia w komorze chłodziarki. Niektóre z produktów (w małych porcjach) mogą być przyrządzane w stanie
zamrożonym. Należy wtedy pamiętać, że czas ich gotowania, pieczenia itp. ulega wydłużeniu. Chleb można odmrażać w tradycyjnym piekarniku. Do
szybkiego odmrażania produktów można użyć kuchenki mikrofalowej. Należy przestrzegać instrukcji i zaleceń producenta kuchenki oraz produktu,
który ma być w niej rozmrażany.
ODMRAŻANIE
Z biegiem czasu wnętrze zamrażarki pokrywa się szronem. Jeżeli przekroczy on grubość 10-15 mm należy go usunąć używając w tym celu plastikowej łopat-
ki, znajdującej się w urządzeniu. Podczas wykonywania tej operacji nie jest konieczne wyłączanie urządzenia lub wyjmowanie produktów.
FREEZING
CAPACITY
PL
13
UWAGA ! Do usuwania szronu nie należy używać metalowych i ostrych narzędzi, gdyż można uszkodzić urządzenie.
Jednakże, jeżeli warstwa szronu jest już znacznej grubości, należy przeprowadzić całkowite odmrożenie, postępując w poniższy sposób:
Wyjąć wtyczkę przewodu zasilającego z gniazdka. Wyjąć wszystkie produkty (owinąć np. w gazety i pozostawic w chłodnym miejscu) Odmrażanie
można przyspieszyć wstawiając do wnętrza zamrażarki naczynia z gorącą (ale nie gotującą się wodą) i zamknięcie pokrywy. Po chwili otworzyć
zamrażarkę i ostrożnie zdjąć lód. Nie należy używać innych, niż zalecone przez producenta, środków do przyspieszenia odmrażania. Po zakończe-
niu odmrażania należy oczyścić i wysuszyc wnętrze. Po dwóch lub trzech godzinach można ponownie włożyć produkty.
MYCIE I KONSERWACJA
Przed przystąpieniem do wszelkich prac konserwacyjnych należy wyłączyć urządzenie z sieci wyjmując wtyczkę z gniazdka.
Do czyszczenia najlepiej jest przystąpić po odmrożeniu urządzenia.
Wnętrze urządzenia należy regularnie myć letnią wodą i łagodnym środkiem do mycia (np. roztworem z sody oczyszczonej), a po umyciu wytrzeć
do sucha.
UWAGA ! Nie używać do czyszczenia metalowych przyrządów, silnie aromatyzowanych środków czyszczących, środków szorujących.
CZYSZCZENIE ELEMENTÓW ZEWNĘTRZNYCH
Obudowę zamrażarki myć ciepłą wodą z dodatkiem środków czyszczących. Nie używać środków szorujących.
DŁUŻSZA PRZERWA W PRACY ZAMRAŻARKI
wyłączyć urządzenie wyjmując wtyczkę z gniazdka lub wykręcając zabezpieczenie; wyjąć produkty z zamrażarki; odmrozić oraz umyć wnętrze
urządzenia i elementy wyposażenia; pozostawić otwarte drzwi, aby zapobiec tworzeniu się nieprzyjemnego zapachu.
CO ROBIĆ JEŻELI URZĄDZENIE NIE DZIAŁA PRAWIDŁOWO
Zanim zwrócą się Państwo do punktu serwisowego, prosimy sprawdzić, czy zakłócenia można usunąć we własnym zakresie.
Jeśli po wykonaniu opisanych czynności sprawdzających nadal występują zakłócenia, należy zwrócić się do autoryzowanego punktu ser-
wisowego. Przy zgłoszeniu należy podać typ i numer seryjny sprzętu. Dane te znajdują się na tabliczce znamionowej, (wewnątrz zamrażarki po
lewej stronie na dole). Informacje te umożliwią szybsze załatwienie Państwa zgłoszenia.
PRZERWY W DOPŁYWIE PRĄDU
W przypadku krótkich przerw w dopływie prądu (6 do 8 godzin) system chłodniczy i izolacja zapewnią prawidłową temperaturę dla prze-
chowywanych produktów.
W przypadku dłuższej przerwy w dostawie prądu, przed ponownym zamrożeniem produktów, należy sprawdzić ich stan. Poniżej podajemy
pomocne wskazówki:
lody - nie należy zamrażać ponownie;
owoce i warzywa - lekko podgotowac i spożyć;
chleb i ciasta - można zamrozić ponownie;
ryby - włożyć do chłodziarki; spożyć jak najszybciej;
dania gotowe - włożyć do chłodziarki; spożyć jak najszybciej;
duże kawałki mięsa - mogą być zamrożone ponownie (jeśli zawierają kryształki lodu);
małe kawałki mięsa - należy ugotować i zamrozic jako dania gotowe;
kurczak - ugotowac i zamrozic jako danie gotowe.
SERWIS I CZĘŚCI ZAMIENNE
Adresy punktów serwisowych znajdą Państwo u sprzedawcy.
Producent zastrzega możliwość wprowadzania zmian (bez wcześniejszego powiadomienia) , nie wpływających jednak ujemnie na użytkowanie
urządzenia.
Usterka
Zamrażarka
nie zamraża
prawidłowo
Powstało
zbyt dużo
szronu
Sprawdź jeśli:
Temperatura składowanej
żywności podnosi się
(ogrzewa się)
Pokrywa zamrażarki nie
jest prawidłowo zamknięta
Duża wilgotność powi-
etrzalub suszarki
Żle opakowana żywność
Prawdopodobna przyczyna:
Niewłaściwie włożona wtyczka do
gniazdka
Usterka bezpiecznika lub instalacji
elektrycznej
Przerwa w dopływie prądu
Pokrywa zamrażarki dotyka do
żywności
Wilgoc pochodzi z pralki automa-
tycznej
Wilgoc pochodzi z produktów
Działanie:
Sprawdź wtyczkę i gniazdko
Sprawdź bezpiecznik, wezwij elektryka
Czekac na włączenie dopływu prądu
Zmienic ułożenie produktów, sprawdzić,
czy pokrywa zamyka się prawidłowo
Zmienic miejsce ustawienia zamrażarki
na pomieszczenie o mniejszej wilgotnoś-
ci i właściwej wentylacji
Zmienic opakowania żywności
PL
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Zanussi ZFC102 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi