REGULACJA TEMPERATURY
Termostat zapewnia utrzymanie właściwej temperatury wewnątrz zamrażarki.Ustawiając pokrętło termostatu w kierunku poz. 7 uzyskujemy niższą
temperaturę. Ustawiając pokrętło w kierunku poz. 1 uzyskujemy wyższą temperaturę. Według obowiązujących norm bezpieczeństwa temperatu-
ra wewnątrz zamrażarki nie powinna być wyższa niż - 18 °C.
OTWIERANIE / ZAMYKANIE ZAMRAŻARKI
Pokrywa jest wyposażona w ściśle przylegającą uszczelkę, która zapobiega narastaniu szronu w komorze wewnętrznej. Podczas otwierania
pokrywy powietrze wewnątrz zamrażarki stopniowo się ociepla. Wytwarzane podciśnienie może powodować trudności w otworzeniu pokrywy
bezpośrednio po jej zamknięciu. Jest to naturalna konsekwencja i świadczy o sprawności uszczelki. Przed powtórnym otworzeniem pokrywy należy
odczekać 2 do 3 minut, gdyż ze względu na niską temperaturę w zamrażarce skrzyniowej tworzy się próżnia. Dlatego pokrywę należy otwierać z
zachowaniem ostrożności i bez użycia siły, gdyż można oprócz uszczelki uszkodzić także rączkę pokrywy. Wieko może znajdować się w stanie
zamkniętym lub otwartym. Przy poruszaniu na siłę wieka zamrażalki będącego w stanie otwartym (ok. 95
o
C)można spowodować uszkodzenie.
ZAMRAŻANIE
Bardzo istotną rzeczą jest, aby świeże produkty były zamrażane tak szybko, jak to tylko możliwe. Aby zamrozic więcej niż 3 - 4 kg: ustawic pokrętło
termostatu na najwyższe chłodzenie („7"). Zamrażarka będzie teraz kontynuowała pracę stwarzając odpowiednie warunki termiczne. Ustawic
pokrętło w pozycji „7" na 6 - do 24 godzin przed włożeniem do zamrażarki świeżych artykułów żywnościowych, w zależności od ich ilości. Włożyć
żywność do zamrażarki i pozostawić ustawienie „7" na ok. 24 godziny. Po upływie tego czasu przywrócić poprzednie ustawienie pokrętła ter-
mostatu. Temperatura wewnątrz zamrażarki osiągnie normalną wartość (maksymalnie - 18 °C). Jeżeli zapomnicie PaŃstwo przywrócić poprzed-
nie ustawienie termostatu - praca intensywna przez nieco dłuższy czas nie spowoduje uszkodzenia, lecz zamrażarka będzie zużywała więcej
energii elektrycznej.
PAKOWANIE ŻYWNOŚCI
Przed włożeniem do zamrażarki świeżej żywności należy ją schłodzić (przynajmniej do temperatury pokojowej). Zamrażaną żywność należy
szczelnie opakować w folię aluminiową lub plastikową, zabezpieczającą produkty przed wysuszeniem. Zwrócic uwagę, aby produkty już
zamrożone nie stykały się ze świeżymi. Należy zwrócić uwagę, aby po włożeniu żywności pozostało jeszcze 5 mm od górnej krawędzi (nie
przepełniać zamrażarki).
POJEMNOŚĆ
Wartość maksymalnej ilości produktów, która może zostać zamrożona w ciągu 24 godzin, jest pokazana na
tabliczce znamionowej urządzenia. Tabliczka znajduje się pod wiekiem zamrażarki. Nie przekraczac maksymalnej
ilości produktów, gdyż wydłuży to okres zamrażania żywności.
Proces zamrażania trwa 24 godziny i w czasie jego trwania nie należy dokładać dodatkowych produktów do zamrożenia.
UWAGA ! Całkowitą zdolność zamrażania (kg/24 godz.) można wykorzystywać okazjonalnie. Jeżeli
zamrażarka będzie codziennie wypełniana dużymi ilościami żywności, zdolność zamrażania zostanie zre-
dukowana o 1/3.
KOSZE
Kosze są przeznaczone do przechowywania zamrożonej wcześniej żywności.
PRZECHOWYWANIE PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH
Mrożonki można przechowywać w zamrażarce (z zachowaniem 5 mm przestrzeni między produktami, a górną krawędzią urządzenia). Należy upewnić
się, czy mrożonki były przechowywane u sprzedawcy we właściwy sposób. Nie kupować produktów z mokrym lub uszkodzonym opakowaniem.
Należy postarać się aby czas między kupnem towaru, a włożeniem go do zamrażarki był jak najkrótszy. Zalecamy używanie toreb termicznych do
przenoszenia żywności ze sklepu do domu. Nie wkładać butelek, napojów gazowanych oraz ciepłych lub gorących produktów do zamrażarki.
ZAMRAŻANIE PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH
Do zamrażania należy przeznaczać produkty świeże i oczyszczone, o wysokiej jakości. Gorące potrawy schłodzić przed włożeniem do zamrażarki.
Produkty żywnościowe należy podzielić w niewielkie porcje tak, aby przyspieszyc ich zamrażanie, a także ułatwić rozmrażanie takiej ilości, jaka jest
w danej chwili potrzebna. Należy pamiętać o tym, że tłuszcze i sól zawarta w zamrożonych produktach skraca ich przydatność do spożycia. Żywność
opakowac w folię lub woreczki przeznaczone do zamrażania żywności. Kostki lodu nie nadają się do spożycia bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki,
gdyż mogą spowodować podrażnienie lub uszkodzenie skóry. Zalecamy oznaczanie opakowań z żywnością datą ich zamrożenia tak, abyzachowac
termin ich przydatności do spożycia. Wolno przebiegający proces zamrażania zmniejsza wartości odżywcze i smakowe żywności. Dlatego nie zale-
camy mrożenia większej ilości produktów, niż pokazuje tabliczka znamionowa. Należy zwracać uwagę na prawidłowe zamykanie pokrywy zamrażarki.
Mrożonki, które zostały już rozmrożone nie nadają się do powtórnego zamrożenia. Nie należy przekraczać terminów przydatności do spożycia
wskazanych przez producenta mrożonek.
ROZMRAŻANIE PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH
Mrożonki można pozostawić do rozmrożenia w komorze chłodziarki. Niektóre z produktów (w małych porcjach) mogą być przyrządzane w stanie
zamrożonym. Należy wtedy pamiętać, że czas ich gotowania, pieczenia itp. ulega wydłużeniu. Chleb można odmrażać w tradycyjnym piekarniku. Do
szybkiego odmrażania produktów można użyć kuchenki mikrofalowej. Należy przestrzegać instrukcji i zaleceń producenta kuchenki oraz produktu,
który ma być w niej rozmrażany.
ODMRAŻANIE
Z biegiem czasu wnętrze zamrażarki pokrywa się szronem. Jeżeli przekroczy on grubość 10-15 mm należy go usunąć używając w tym celu plastikowej łopat-
ki, znajdującej się w urządzeniu. Podczas wykonywania tej operacji nie jest konieczne wyłączanie urządzenia lub wyjmowanie produktów.
FREEZING
CAPACITY