Whirlpool PF 640 ES (AN) R instrukcja

Typ
instrukcja
Kuchenka do wbudowania
w meble
• PF 640 ES U
• PF 640 E U
Instrukcja instalacji i obs∏ugi
PL
Kuchenka do wbudowania
w meble
• PF 640 ES U
• PF 640 E U
Spis treÊci
Widok elementów w powi´kszeniu ............ 3
Korzystanie z kuchenki
........................... 4
Jak dbaç o kuchenk´
............................. 5
Porady praktyczne
................................ 5
Problemy ?
......................................... 6
Bezpieczeƒstwo – dobry zwyczaj
............... 7
Instrukcje dotyczàce instalacji
kuchenek do zabudowy
.......................... 8
Parametry dysz i palników
..................... 15
2
Kuchenka do wbudowania
w meble
• PF 640 ES U
• PF 640 E U
Gratulujemy Paƒstwu wyboru kuchenki firmy Ariston.
Mamy nadziej´, ˝e uznajà jà Paƒstwo za produkt
niezawodny i ∏atwy w u˝yciu. Prosimy o dok∏adne
zapoznanie si´ z niniejszà instrukcjà obs∏ugi. Umo˝liwi
to Paƒstwu uzyskanie najlepszych efektów podczas
korzystania z kuchenki oraz wp∏ynie na przed∏u˝enie
trwa∏oÊci urzàdzenia.
3
WIDOK ELEMENTÓW W POWI¢KSZENIU
A. palniki gazowe
B. krata kuchenki
C. pokr´t∏a regulacyjne palników gazowych
D. zapalniczka do palników gazowych
(wyst´puje tylko w niektórych modelach)
F. urzàdzenie zabezpieczajàce
(wyst´puje tylko w niektórych modelach)
– w∏àcza si´ w sytuacji gdy p∏omieƒ przypadkowo zgaÊnie
(na przyk∏ad w wyniku rozlania cieczy na palnik, przeciàgów, itp.);
dzia∏anie urzàdzenia polega na odci´ciu dop∏ywu gazu do palnika
Pokr´t∏a oznaczone sà symbolami okreÊlajàcymi
przyporzàdkowanie palników gazowych lub p∏ytek
elektrycznych (o ile urzàdzenie jest w nie wyposa-
˝one).
Palnik gazowe
Palniki te ró˝nià si´ pod wzgl´dem wymiarów
i mocy. Do przygotowywania posi∏ku nale˝y u˝yç
palnika o wymiarze najbardziej zbli˝onym do roz-
miarów stosowanego garnka.
WielkoÊç p∏omienia palnika mo˝na ustawiç za po-
mocà odpowiedniego pokr´t∏a. Dost´pne sà nast´-
pujàce po∏o˝enia:
q palnik wy∏àczony
p∏omieƒ du˝y
p∏omieƒ ma∏y
Aby w∏àczyç palnik, nale˝y zbli˝yç zapalonà zapa∏-
k´ lub zapalniczk´ do palnika, ca∏kowicie wcisnàç
pokr´t∏o i przekr´ciç je w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara – w po∏o˝enie oznaczo-
ne symbolem du˝ego p∏omienia.
W modelach wyposa˝onych w urzàdzenie
zabezpieczajàce (F) nale˝y przytrzymaç pokr´t∏o
wciÊni´te przez oko∏o 6 sekund, do momentu a˝
czujnik urzàdzenia zabezpieczajàcego nagrzeje si´
i zacznie podtrzymywaç p∏omieƒ.
Kuchenki wyposa˝one sà we w∏àcznik zapalniczki,
który wbudowany jest w pokr´t∏o (symbol
znajduje si´ w pobli˝u pokr´t∏a).
Aby zapaliç palnik w takiej kuchence, nale˝y
po prostu wcisnàç do koƒca odpowiednie
pokr´t∏o i przekr´ciç je w po∏o˝enie du˝ego
p∏omienia przytrzymujàc je wciÊni´te a˝ do
zapalenia si´ gazu.
Aby wy∏àczyç palnik, nale˝y przekr´ciç pokr´t∏o
w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara,
do koƒcowego po∏o˝enia (pokr´t∏o nale˝y zostawiç
w po∏o˝eniu oznaczonym symbolem q).
Ostro˝nie: Je˝eli palnik przypadkowo zgaÊnie na-
le˝y, korzystajàc z pokr´t∏a, zakr´ciç dop∏yw gazu.
Przed przystàpieniem do ponownego zapalania
gazu nale˝y odczekaç co najmniej jednà minut´.
4
KORZYSTANIE Z KUCHENKI
5
JAK DBAå O KUCHENK¢
Przed przystàpieniem do czyszczenia lub innych
prac konserwacyjnych nale˝y zawsze od∏àczyç urzà-
dzenie od zasilania – za pomocà g∏ównego wy-
∏àcznika lub wyjmujàc wtyczk´ kabla zasilajàcego
z gniazdka.
Aby zapewniç d∏ugà trwa∏oÊç kuchenki, na-
le˝y jà regularnie czyÊciç, pami´tajàc o nast´-
pujàcych kwestiach:
Cz´Êci emaliowane i szyb´ p∏yty kuchenki (o ile
dany model jest w takà szyb´ wyposa˝ony)
nale˝y czyÊciç ciep∏à wodà. Nie wolno stosowaç
proszków Êciernych ani substancji ˝ràcych, które
mog∏yby zniszczyç wyglàd tych elementów.
Cz´Êci palników, które mogà zostaç zdemonto-
wane, nale˝y mo˝liwie cz´sto myç w ciep∏ej
wodzie z myd∏em, zwracajàc przy tym uwag´,
czy usuwane sà zapieczone na nich pozosta∏oÊci.
• W kuchenkach z automatycznà zapalniczkà
nale˝y cz´sto i starannie czyÊciç koƒcówk´
urzàdzenia zap∏onowego, zwracajàc przy tym
uwag´ na to, czy nie sà zatkane otwory na gaz.
JeÊli elementy ze stali nierdzewnej przez d∏u˝szy
czas b´dà wchodziç w kontakt z wodà o du˝ym
st´˝eniu wapnia lub zawierajàcà detergenty
(bogate w fosfor) mogà si´ one pokryç nalotem.
Aby temu zapobiec, cz´Êci te nale˝y dobrze
sp∏ukaç wodà a nast´pnie wysuszyç. Dobrà prak-
tykà jest równie˝ natychmiastowe usuwanie
wszelkich rozlanych p∏ynów i potraw.
Praktyczne porady
dotyczàce korzystania z palników
Poni˝sze wskazówki umo˝liwià Paƒstwu uzyskanie
najlepszych rezultatów w u˝ytkowaniu kuchenki:
Na ka˝dym z palników nale˝y stawiaç garnki i na-
czynia o rozmiarach odpowiednich do rozmiaru
palnika (patrz tabela). Dzi´ki temu p∏omieƒ
podgrzewa∏ b´dzie jedynie dno naczynia i nie
b´dzie opala∏ jego boków.
Nale˝y zawsze stosowaç garnki o p∏askich dnach,
i przykrywaç je pokrywkami.
Gdy zawartoÊç naczynia zacznie si´ gotowaç,
nale˝y zmniejszyç p∏omieƒ przekr´cajàc pokr´t∏o
w po∏o˝enie „niski p∏omieƒ”.
Palnik Êrednica
naczyƒ (cm)
szybki (R) 24–26
pó∏-szybki (S) 16–20
(pomocniczy (A) 10–14
W celu okreÊlenia rodzaju palnika, nale˝y porównaç
jego kszta∏t z opisem zamieszczonym w cz´Êci „Para-
metry palników i dysz”.
PORADY PRAKTYCZNE
6
PROBLEMY ?
Czasami mo˝e okazaç si´, ˝e kuchenka nie chce
dzia∏aç lub nie dzia∏a w∏aÊciwie. Zanim wezwiemy
specjalist´, mo˝emy sprawdziç, czy problemowi nie
da si´ zaradziç samemu.
Po pierwsze, nale˝y sprawdziç, czy nie wystàpi∏y
˝adne przerwy w zasilaniu gazem lub pràdem ele-
ktrycznym, a w szczególnoÊci, czy odkr´cone sà
g∏ówne zawory.
Palnik nie zapala si´ lub p∏omieƒ wokó∏ pal-
nika nie jest jednolity
Sprawdziç i upewniç si´:
czy otwory w palniku nie zatka∏y si´,
czy wszystkie cz´Êci ruchome palnika zosta∏y
w∏aÊciwie zamontowane,
czy nie ma przeciàgów w pobli˝u palników.
GaÊnie p∏omieƒ, w modelach kuchenki wy-
posa˝onych w urzàdzenie zabezpieczajàce
Sprawdziç i upewniç si´:
czy pokr´t∏o zosta∏o wciÊni´te do koƒca,
czy pokr´t∏o przytrzymano wystarczajàco d∏ugo,
aby urzàdzenie zabezpieczajàce zdà˝y∏o zadzia∏aç,
czy otwory w palniku, znajdujàce si´ w pobli˝u
urzàdzenia zabezpieczajàcego, nie zosta∏y za-
tkane.
Po ustawieniu pokr´t∏a na niski p∏omieƒ
palnik gaÊnie
Sprawdziç i upewniç si´:
czy otwory w palniku nie zatka∏y si´,
czy nie ma przeciàgów w pobli˝u palników,
czy odpowiednio ustawiono wielkoÊç minimal-
nego p∏omienia (patrz rozdzia∏ „Regulacja min-
imalnego p∏omienia”).
Naczynia nie stojà stabilnie
Sprawdziç i upewniç si´:
czy dno naczyƒ jest ca∏kowicie p∏askie,
czy naczynia ustawiono na Êrodku palnika lub
p∏ytki elektrycznej,
czy krata p∏yty kuchenki nie zosta∏a po∏o˝ona
odwrotnie.
JeÊli pomimo przeprowadzanych kontroli kuchenka
nadal nie dzia∏a poprawnie a jej wadliwe dzia∏anie
utrzymuje si´, nale˝y skontaktowaç si´ z najbli˝szym
Punktem Obs∏ugi Klienta firmy Merloni Elettrodo-
mestici, podajàc informacje o:
rodzaju problemu,
nazwie skrótowej okreÊlajàcej model kuchenki
(Mod...), którà podano w karcie gwarancyjnej,
nr seryjny urzàdzenia oraz nr karty gwarancyjnej.
Nie nale˝y korzystaç z pomocy specjalistów, którzy
nie uzyskali uprawnieƒ od producenta. Nie nale˝y
godziç si´ na montowanie nieoryginalnych cz´Êci
zamiennych.
7
BEZPIECZE¡STWO – DOBRY ZWYCZAJ
Niniejszy podr´cznik dotyczy kuchenek klasy 3,
przeznaczonych do zabudowy.
Kuchenka ta zaprojektowana zosta∏a do u˝ytku
domowego i nieprofesjonalnego. Zabrania si´
modyfikowania jej funkcji oraz parametrów
technicznych.
Poni˝sze instrukcje dotyczà krajów, których sym-
bole podane zosta∏y w instrukcji obs∏ugi oraz
na tabliczce z numerem seryjnym.
Instalacja elektryczna kuchenki jest bezpieczna
wy∏àcznie wtedy gdy zosta∏a pod∏àczona do sku-
tecznego systemu uziemiajàcego, spe∏niajàcego
obowiàzujàce wymagania bezpieczeƒstwa.
Poni˝ej przedstawiono list´ potencjalnie
niebezpiecznych elementów. Nale˝y zwróciç
szczególnà uwag´, by nie mia∏y do nich do-
st´pu dzieci ani osoby upoÊledzone:
wszelkie pokr´t∏a i wy∏àczniki kuchenki,
opakowania (torebki, polistyren, gwoêdzie itp.),
sama kuchenka zaraz po u˝yciu – ze wzgl´du
na jej wysokà temperatur´,
nie u˝ywana, od∏àczona kuchenka (nale˝y za-
bezpieczyç jej wszystkie potencjalnie niebezpie-
czne elementy).
Nie wolno:
dotykaç kuchenki wilgotnymi cz´Êciami cia∏a,
pracowaç przy kuchni boso,
ciàgnàç za kuchenk´ lub za kabel zasilajàcy
w celu od∏àczenia jej od zasilania,
u˝ywaç urzàdzenia w sposób niebezpieczny i/lub
niew∏aÊciwy,
zakrywaç szczelin wentylacyjnych i rozpraszajà-
cych ciep∏o,
dopuszczaç do kontaktu kabli zasilajàcych drob-
nych urzàdzeƒ elektrycznych z goràcymi cz´-
Êciami kuchenki,
wystawiaç kuchenki na dzia∏anie czynników
atmosferycznych (deszcz, s∏oƒce),
u˝ywaç cieczy ∏atwopalnych w pobli˝u kuchenki,
u˝ywaç przejÊciówek, rozga∏´ziaczy i/lub prze-
d∏u˝aczy,
• u˝ywaç niestabilnych lub zdeformowanych
naczyƒ/garnków,
pozostawiaç w∏àczonych p∏ytek elektrycznych
(lub p∏yty ceramicznej) bez znajdujàcych si´ na
nich garnków,
zamykaç szklanej pokrywy kuchenki (o ile ku-
chenka jest w nià wyposa˝ona) gdy palniki lub
p∏ytki elektryczne nie zdà˝y∏y wystygnàç,
podejmowaç prób naprawy lub instalacji ku-
chenki bez pomocy osób wykwalifikowanych.
stawiaç naczyƒ bezpoÊrednio na palnikach,
uderzaç w pokr´t∏a i palniki,
samowolnie dokonywaç przeróbek kuchni na
inny rodzaj gazu oraz dokonywaç zmian w insta-
lacji zasilajàcej gazowej i elektrycznej; wszelkie
zmiany mo˝e wykonaç jedynie uprawniony
instalator.
W nast´pujàcych przypadkach nale˝y we-
zwaç osob´ wykwalifikowanà:
w celu zainstalowania kuchenki (zgodnie z za-
leceniami producenta),
w wypadku powstania wàtpliwoÊci co do po-
prawnego dzia∏ania kuchenki,
w celu wymiany gniazdka sieciowego, gdy nie
pasuje ono do wtyczki kuchenki.
W nast´pujàcych przypadkach nale˝y skon-
sultowaç si´ z autoryzowanym przez produ-
centa punktem serwisowym:
w przypadku wàtpliwoÊci co do stanu kuchenki
po jej rozpakowaniu,
w przypadku zniszczenia kabla zasilajàcego lub
koniecznoÊci jego wymiany,
je˝eli kuchenka zepsuje si´ lub dzia∏a nieprawid∏o-
wo – za˝àdaç oryginalnych cz´Êci zamiennych.
8
Polecamy Paƒstwu stosowanie si´ do poni˝-
szych zaleceƒ:
kuchenki nale˝y u˝ywaç wy∏àcznie do pieczenia
jedzenia, nale˝y unikaç innych zastosowaƒ,
sprawdziç stan kuchenki po jej rozpakowaniu,
od∏àczaç kuchenk´ od zasilania, gdy nie dzia∏a
ona prawid∏owo lub za ka˝dym razem, przed
przystàpieniem do jej czyszczenia lub wykony-
wania wszelkich czynnoÊci konserwacyjnych,
gdy kuchenka nie jest u˝ywana przez d∏u˝szy
okres czasu, nale˝y od∏àczyç zasilanie i zakr´ciç
kurek gazu (je˝eli jest ona w taki wyposa˝ona),
gdy kuchenka nie jest u˝ywana, sprawdzaç czy
pokr´t∏a ustawione sà w pozycji q/1,
jeÊli podejmà paƒstwo decyzj´ o zaprzestaniu
korzystania z kuchenki, po od∏àczeniu jej od
zasilania nale˝y odciàç kabel sieciowy,
producent nie ponosi ˝adnej odpowiedzialnoÊci
za wszelkie zniszczenia, które mogà powstaç
w wyniku niew∏aÊciwej instalacji lub niew∏aÊci-
wego i nierozsàdnego u˝ytkowania kuchenki.
Poni˝sze instrukcje przeznaczone sà dla wykwali-
fikowanego specjalisty instalujàcego urzàdzenie.
Instrukcje te majà na celu zapewnienie mo˝liwie
najbardziej profesjonalnego i doÊwiadczonego
wykonania czynnoÊci zwiàzanych z instalacjà i kon-
serwacjà urzàdzenia.
Wa˝ne: wszelkie prace regulacyjne lub konser-
wacyjne nale˝y przeprowadzaç po od∏àczeniu
kuchenki od zasilania.
Ustawianie kuchenki
Wymagania dla pomieszczeƒ kuchennych
Przed przystàpieniem do instalowania kuchni
gazowej w pomieszczeniu kuchennym itp., nale˝y
upewniç si´, czy spe∏nia ono stawiane mu wyma-
gania. Podstawà prawnà, w oparciu o którà ocenia-
my przydatnoÊç pomieszczenia do zainstalowania
w nim kuchni gazowej, jest Rozporzàdzenie Mini-
stra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z dnia
14 grudnia 1994 r. w sprawie warunków tech-
nicznych, jakim powinny odpowiadaç budynki i ich
usytuowanie, b´dàce aktem wykonawczym do
Prawa budowlanego z dnia 7 lipca 1994 r. (Dz.U.
nr 15 z dnia 25.02.99, poz. 140).
Wa˝ne: Niniejsze urzàdzenie mo˝e byç instalowane
i wykorzystywane wy∏àcznie w pomieszczeniach
z trwa∏à wentylacjà, zgodnie z obowiàzujàcymi
przepisami technicznymi.
Ponadto konieczne jest przestrzeganie zaleceƒ po-
danych poni˝ej:
a) pomieszczenie, w którym ma byç zainstalowa-
na kuchnia powinno byç wyposa˝one w system
wentylacji odprowadzajàcy na zewnàtrz spa-
liny powstajàce podczas spalania. Instalacja ta
powinna sk∏adaç si´ z okapu lub wentylatora
elektrycznego, który w∏àcza si´ automatycznie
za ka˝dym razem, gdy uruchamiana jest kuchnia.
komin lub rozga∏´ziony bezpoÊrednio
kana∏ dymowy na zewnàtrz
(w przypadku kuchenek)
INSTRUKCJE DOTYCZÑCE INSTALACJI
KUCHENEK DO ZABUDOWY
9
b) Pomieszczenie powinno równie˝ umo˝liwiaç
dop∏yw powietrza, które niezb´dne jest do
w∏aÊciwego spalania gazu. Dop∏yw powietrza
powinien byç nie mniejszy ni˝ 2 m
3
/h na jeden
kW mocy palników. Powietrze mo˝e byç dostar-
czane w wyniku bezpoÊredniego przep∏ywu
z zewnàtrz przez kana∏ o przekroju co najmniej
100 cm
2
, którego konstrukcja musi uniemo-
˝liwiaç przypadkowe zablokowanie (rysunek A).
Ewentualnie dop∏yw powietrza mo˝e odby-
waç si´ poÊrednio z sàsiednich pomieszczeƒ,
które wyposa˝one sà w kana∏y wentylacyjne
wychodzàce na zewnàtrz, spe∏niajàce wyma-
gania dla kana∏ów opisane powy˝ej. Wszystko
to przy za∏o˝eniu, ˝e sàsiednie pomieszczenia
nie sà pomieszczeniami wspólnymi, sypialniami
ani nie wyst´puje w nich zagro˝enie po˝arowe
(rysunek B).
c) JeÊli kuchnia jest wykorzystywana intensywnie
i d∏ugo, to mo˝e okazaç si´ konieczne otwo-
rzenie okna dla poprawienia wentylacji.
d) Gaz p∏ynny jest ci´˝szy od powietrza i w zwiàzku
z tym ma tendencje do gromadzenia si´ na
dolnych poziomach. Pokoje, w których zain-
stalowano butle z gazem p∏ynnym, powinny
byç wyposa˝one w kana∏y wentylacyjne wy-
prowadzone z pomieszczenia na zewnàtrz,
umo˝liwiajàce wydostawanie si´ gazu w przy-
padku nieszczelnoÊci. Z tego samego powodu
butle z gazem, zarówno puste jak i cz´Êciowo
nape∏nione, nie powinny byç ani instalowane
ani przechowywane w pomieszczeniach usy-
tuowanych pod powierzchnià ziemi (piwnice,
itp.). Dobrà praktykà jest przechowywanie w po-
mieszczeniu kuchennym jedynie tego zbiornika,
który jest aktualnie wykorzystywany, pod wa-
runkiem ˝e nie znajduje si´ on zbyt blisko
êróde∏ ciep∏a (piecyki, kominki, piekarniki, itp.),
które mog∏yby zwi´kszyç temperatur´ we
wn´trzu zbiornika powy˝ej 50°C.
Instalacja kuchni
Kuchnia gazowa pod wzgl´dem ochrony przed
przegrzaniem otaczajàcych powierzchni jest
przyrzàdem klasy X i jako taka mo˝e byç zbu-
dowana w ciàgu meblowym tylko do wysokoÊci
p∏yty roboczej tj. 850 mm od posadzki. Zabu-
dowa powy˝ej tego poziomu jest zabroniona.
Odleg∏oÊç pomi´dzy palnikami nawierzchnio-
wymi, a okapem nadkuchennym powinna wy-
nosiç min. 650 mm. Okap nale˝y – w przypadku
braku w pomieszczeniu zblokowanej wentylacji
nawiewno-wywiewnej – u˝ywaç jako poch∏a-
niacz.
Uwaga: Kuchnia zabudowana w klasie X (PN-
92/E-08208/01) nie mo˝e byç zabudowana wyso-
kim meblem. Jednak w ka˝dym przypadku meble
do zabudowy muszà mieç ok∏adzin´ oraz klej do
jej przyklejenia odporny na temperatur´ 100°C.
Szczegó∏ A
Przyk∏ady otworów wentylacyjnych
Rys. A
Powi´kszenie szczeliny wentylacyjnej
pomi´dzy oknem i pod∏ogà
Rys. B
pomieszczenie pomieszczenie, które
sàsiednie ma byç wentylowane
Niespe∏nienie tego warunku mo˝e spowodowaç
zdeformowanie powierzchni lub odklejenie ok∏a-
dziny. Je˝eli nie mamy pewnoÊci co do odpornoÊci
termicznej mebli, kuchni´ nale˝y zabudowaç me-
blami zachowujàc odst´p ok. 2 cm.
Przyk∏ad ustawienia kuchni (rys.). Âciana znajdujàca
si´ za kuchnià powinna byç uodporniona na wysokie
temperatury. Podczas korzystania z kuchni, jej tylna
Êciana mo˝e rozgrzaç si´ do temperatury oko∏o 50°C,
ponad temperatur´ otoczenia. W∏aÊciwa instalacja
kuchni wymaga uwzgl´dnienia poni˝szych kwestii:
a) Kuchni´ mo˝na ustawiç w kuchni, kuchnio-jadal-
ni lub pokoju spe∏niajàcym warunki techniczne
wynikajàce z przytoczonych przepisów; nie
wolno jej instalowaç w ∏azience ani w pomie-
szczeniu z prysznicem.
b) Meble znajdujàce si´ obok kuchni, które wystajà
powy˝ej powierzchni kuchni, powinny znajdo-
waç si´ w odleg∏oÊci co najmniej 110 mm od
kraw´dzi p∏yty z palnikami. Nie wolno wieszaç
zas∏on zaraz za kuchnià ani w odleg∏oÊci 110
mm od Êcianek bocznych kuchni.
c) Okapy nale˝y montowaç zgodnie z instrukcjami
podanymi w do∏àczonych do nich instrukcjach
obs∏ugi.
d) Szafki sàsiadujàce z okapem powinny znaj-
dowaç si´ w odlag∏oÊci co najmniej 420 mm
od powierzchni kuchni. Minimalna odleg∏oÊç
nad poziomem palników, w jakiej mogà byç
mocowane elementy umeblowania kuchni
wykonane z materia∏ów nie zabezpieczonych
termicznie wynosi 700 mm.
e) Âciana stykajàca si´ z tylnà Êcianà kuchni
powinna byç wykonana z materia∏u ˝arood-
pornego. Tylna Êciana kuchenki mo˝e si´ roz-
grzaç podczas pracy do temperatury wy˝szej
o 55°C od temperatury otoczenia.
Instalacja kuchenek do zabudowy
P∏ytki z palnikami gazowymi sà zabezpieczone
przeciwko nadmiernemu nagrzewaniu za pomocà
zabezpieczeƒ typu X. Dlatego te˝ kuchenki te mogà
byç instalowane obok szafek, o ile szafka nie wystaje
ponad poziom kuchenki. W∏aÊciwa instalacja ku-
chenki wymaga uwzgl´dnienia poni˝szych kwestii:
Uwaga: Kuchnia zabudowana w klasie X (PN-
92/E-08208/01) nie mo˝e byç zabudowana wyso-
kim meblem. Jednak w ka˝dym przypadku meble
do zabudowy muszà mieç ok∏adzin´ oraz klej do
jej przyklejenia odporny na temperatur´ 100°C.
Niespe∏nienie tego warunku mo˝e spowodowaç
zdeformowanie powierzchni lub odklejenie ok∏a-
dziny. Je˝eli nie mamy pewnoÊci co do odpornoÊci
termicznej mebli, kuchni´ nale˝y zabudowaç me-
blami zachowujàc odst´p ok. 2 cm.
Przyk∏ad ustawienia kuchni (rys.). Âciana znajdujàca
si´ za kuchnià powinna byç uodporniona na wysokie
temperatury. Podczas korzystania z kuchni, jej tylna
Êciana mo˝e rozgrzaç si´ do temperatury oko∏o 50°C,
ponad temperatur´ otoczenia. W∏aÊciwa instalacja
kuchni wymaga uwzgl´dnienia poni˝szych kwestii:
a) Meble znajdujàce si´ obok kuchenki, które wy-
stajà powy˝ej powierzchni kuchenki, powinny
znajdowaç si´ w odleg∏oÊci co najmniej 110
mm od kraw´dzi kuchenki.
b) Okapy nale˝y montowaç zgodnie z instrukcjami
podanymi w do∏àczonych do nich instrukcjach
obs∏ugi. Jednak nie nale˝y ich montowaç ni˝ej
ni˝ w odleg∏oÊci 650 mm od powierzchni ku-
chenki.
c) Szafki sàsiadujàce z okapem powinny znaj-
dowaç si´ w odleg∏oÊci co najmniej 540 mm
od blatu kuchennego.
10
600mm min.
540mm min.
700mm min.
d) Je˝eli kuchenka ma byç zainstalowana
bezpoÊrednio pod szafkà wiszàcà, to odst´p
pomi´dzy szafkà a kuchenkà powinien
wynosiç 700 mm, patrz poni˝szy rysunek.
e) Rozmiary miejsca na meble kuchenne powinny
odpowiadaç wymiarom podanym na ostatnich
dwóch stronach ok∏adki. W sk∏ad zestawu ku-
chenki wchodzà równie˝ zaciski do mocowania,
s∏u˝àce do zamocowania kuchenki na blatach
kuchennych o gruboÊci od 20 do 40 mm. Aby
pewnie zamocowaç kuchenk´ nale˝y u˝yç wszy-
stkich zacisków wchodzàcych w sk∏ad zestawu.
Mocowanie zacisków – schemat monta˝owy
Po∏o˝enie zacisku dla blatu o gruboÊci 20 mm
Po∏o˝enie zacisku dla blatu o gruboÊci 30 mm
Po∏o˝enie zacisku dla blatu o gruboÊci 40 mm
przód
ty∏
Uwaga: Nale˝y stosowaç zaciski, które znajdujà si´
w „zestawie z osprz´tem”.
11
555
mm
475
mm
55
mm
600mm min.
540mm min.
700mm min.
f) JeÊli kuchenka nie jest instalowana nad wbu-
dowanym piekarnikiem, konieczne jest zamonto-
wanie p∏yty drewnianej, która spe∏niaç b´dzie
rol´ izolacji termicznej. P∏yta ta powinna byç
umieszczona w odleg∏oÊci co najmniej 20 mm
od spodu kuchenki.
Wa˝ne: JeÊli kuchenka instalowana jest nad wbu-
dowanym piekarnikiem, to piekarnik powinien byç
zamocowany na dwóch drewnianych listwach.
W przypadku instalacji na pó∏ce, nale˝y pami´taç
o pozostawieniu szczeliny o wielkoÊci co najmniej
45 x 560 mm z ty∏u pó∏ki.
Je˝eli kuchenka instalowana jest nad wbudowanym
piekarnikiem, który nie jest wyposa˝ony w system
wymuszonej wentylacji, nale˝y wykonaç odpo-
wiednie otwory wlotowe i wylotowe powietrza,
umo˝liwiajàce wentylacj´ wn´trza szafki.
Pod∏àczenie gazu do kuchni
Uwaga: CzynnoÊç ta mo˝e byç wykonana je-
dynie przez technika z odpowiednimi upraw-
nieniami, autoryzowanego przez producenta.
Pod∏àczyç kuchni´ do butli gazowej lub rury insta-
lacji gazowej, przestrzegajàc obowiàzujàcych
przepisów, wy∏àcznie po uprzednim ustaleniu, czy
kuchnia mo˝e byç zasilana gazem wyst´pujàcym
w danej instalacji. JeÊli jest inaczej, nale˝y wykonaç
zalecania podane w cz´Êci „Dostosowywanie kuchni
do ró˝nych rodzajów gazów”. Niektóre modele
kuchni umo˝liwiajà pod∏àczenie instalacji gazowej
z lewej lub prawej strony urzàdzenia – aby zmieniç
stron´ zasilania, nale˝y zamieniç po∏o˝enie uchwytu
w´˝a i korka zamykajàcego oraz wymieniç uszczelk´
(do∏àczonà do kuchni). W przypadku pod∏àczenia
do butli z gazem p∏ynnym nale˝y zastosowaç regu-
lator ciÊnienia, spe∏niajàcy obowiàzujàce przepisy.
Wa˝ne: Nale˝y sprawdziç, czy ciÊnienie gazu w in-
stalacji jest zgodne z zaleceniami podanymi w ta-
beli 1 zatytu∏owanej „Parametry dysz i palników”.
Zapewni to bezpiecznà prac´ kuchni, w∏aÊciwe
zu˝ycie gazu oraz przed∏u˝y czas bezawaryjnej
pracy kuchni.
Pod∏àczenie do elastycznego przewodu meta-
lowego oznakowanego znakiem „B”
W przypadku instalowania kuchni zgodnie z za∏o-
˝eniami dla Klasy 2, podrozdzia∏ 1, do pod∏àczenia
kuchni do instalacji gazowej nale˝y u˝yç przewodu
elastycznego wy∏àcznie metalowego, odpowiadajà-
cego obowiàzujàcym przepisom.
Z∏àcze doprowadzajàce gaz do kuchenki to z∏àcze
m´skie z gwintem 1/2" do rur gazowych o przekroju
okràg∏ym. Do pod∏àczenia nale˝y stosowaç wy∏àcznie
rury i uszczelki odpowiadajàce aktualnie obowià-
zujàcym normom. Maksymalna d∏ugoÊç przewodu
elastycznego nie mo˝e przekraczaç 2000 mm.
12
Pod∏àczenie do sztywnej instalacji rurowej
Z∏àcze doprowadzajàce gaz do kuchni to cylinder
z gwintem 1/2". Pod∏àczenie do instalacji gazowej
powinno byç wykonane w taki sposób, który nie
wywo∏uje napr´˝eƒ w ˝adnym punkcie instalacji,
ani na ˝adnej cz´Êci urzàdzenia.
Sprawdzanie szczelnoÊci
Wa˝ne: Po zakoƒczeniu instalacji kuchenki
nale˝y sprawdziç szczelnoÊç wszystkich po-
∏àczeƒ stosujàc do tego wod´ z myd∏em. Do
sprawdzania szczelnoÊci nie wolno w ˝adnym
wypadku stosowaç ognia!
Pod∏àczenie do instalacji elektrycznej
Kuchenki, które wyposa˝one sà w trójbiegunowy
kabel zasilajàcy przystosowane sà do zasilania
pràdem zmiennym o parametrach podanych na
tabliczce znamionowej (umieszczonej na panelu
z pokr´t∏ami kuchenki). Przewód uziemiajàcy jest
koloru ˝ó∏to-zielonego.
Pod∏àczenie kuchenki gazowej
do instalacji elektrycznej
Uwaga: Do zasilania kuchni nie nale˝y sto-
sowaç transformatorów, przejÊciówek ani
boczników, gdy˝ mogà si´ one nadmiernie
nagrzewaç lub zapaliç.
Na kablu zasilajàcym nale˝y zamontowaç standar-
dowà wtyczk´, odpowiadajàcà maksymalnemu
obcià˝eniu, które podano na tabliczce znamionowej.
Ewentualnie, pod∏àczyç urzàdzenie bezpoÊrednio
do instalacji elektrycznej. W tym przypadku nale˝y
dodatkowo zamontowaç jednobiegunowy wy∏àcz-
nik sieciowy o odleg∏oÊci styków co najmniej 3 mm
i odpowiadajàcy obowiàzujàcym przepisom bez-
pieczeƒstwa (przewód uziemiajàcy nie mo˝e byç
roz∏àczany przez wy∏àcznik). Wy∏àcznik ten b´dzie
odcina∏ kuchenk´ od zasilania. Kabel zasilajàcy po-
winien byç u∏o˝ony w taki sposób, aby temperatura
w ˝adnym punkcie jego powierzchni nie mog∏a
przekroczyç temperatury pokojowej powi´kszonej
o 50°C.
Przed wykonaniem po∏àczenia nale˝y sprawdziç czy:
bezpiecznik oraz instalacja elektryczna wytrzy-
majà obcià˝enie kuchenki,
instalacja elektryczna wyposa˝ona jest w sku-
teczny system uziemiajàcy spe∏niajàcy wyma-
gania aktualnych standardów i przepisów,
wtyczka lub wy∏àcznik sieciowy b´dà ∏atwo do-
st´pne.
Wa˝ne: kolory przewodów w kablu zasilajàcym
oznaczajà:
zielono-˝ó∏ty uziemienie
niebieski przewód zerowy
bràzowy przewód fazowy
JeÊli kolory przewodów w kablu zasilajàcym nie
b´dà odpowiadaç oznaczeniom w posiadanej przez
Paƒstwa wtyczce, nale˝y:
pod∏àczyç zielono-˝ó∏ty kabel do koƒcówki ozna-
czonej literà „E” lub symbolem lub ozna-
czonej kolorem ˝ó∏to-zielonym lub zielonym,
kabel bràzowy pod∏àczyç do koƒcówki ozna-
czonej literà „L” lub kolorem czerwonym,
kabel niebieski pod∏àczyç do koƒcówki ozna-
czonej literà „N” lub kolorem czarnym.
Dostosowywanie kuchenki
do ró˝nych rodzajów gazów
Aby dostosowaç kuchenk´ do gazu innego rodzaju,
ni˝ rodzaj dla którego zaprojektowano kuchenk´
(patrz naklejka na spodzie kuchenki lub na opako-
waniu), nale˝y wymieniç dysze palników, zgodnie
z poni˝szà procedurà:
Zdemontowaç krat´ podpierajàcà garnki i wy-
sunàç palniki z kuchenki.
Za pomocà klucza nasadowego 7 mm odkr´ciç
dysze i wymieniç je na nowe, odpowiednie do
gazu danego typu (patrz Tabela 1, „Parametry
dysz i palników”).
Ponownie zmontowaç razem cz´Êci, wykonujàc
wy˝ej opisane czynnoÊci w odwrotnej kolejnoÊci.
Po zakoƒczeniu operacji wymieniç starà tabli-
13
czk´ znamionowà na nowà, zawierajàcà okre-
Êlenie nowego rodzaju gazu – naklejka taka
dost´pna jest w naszym Centrum Serwisowym.
Je˝eli ciÊnienie gazu ró˝ni si´ od ciÊnienia zaleca-
nego, przy êródle gazu nale˝y zainstalowaç regu-
lator ciÊnienia. Regulator ten powinien spe∏niaç
krajowe normy dotyczàce stosowania regulatorów
gazu na przewodach instalacji gazowej.
Regulacja dop∏ywu powietrza do palnika
Palniki nie wymagajà takiej regulacji.
Regulacja minimalnej wielkoÊci p∏omienia
Ustawiç zawór gazu w po∏o˝eniu najmniejszego
p∏omienia.
Zdemontowaç pokr´t∏o i przekr´ciç Êrub´ regu-
lacyjnà (znajdujàcà si´ bàdê po jednej ze stron
trzonka lub w jego Êrodku – rysunek poni˝ej).
Przekr´ciç Êrub´ w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara do po∏o˝enia, w którym
p∏omieƒ b´dzie ma∏y i stabilny.
Uwaga: W przypadku zasilania gazem p∏yn-
nym, Êruba regulacyjna powinna byç ca∏kowicie
wkr´cona (w kierunku zgodnym z ruchem wska-
zówek zegara).
Sprawdziç, czy p∏omieƒ nie gaÊnie podczas szyb-
kiego kr´cenia zaworem.
W przypadku niew∏aÊciwego dzia∏ania kuchenek
wyposa˝onych w urzàdzenie zabezpieczajàce
(termoelement), przy ustawieniu najmniejszego
p∏omienia, nale˝y zwi´kszyç wielkoÊç p∏omienia
za pomocà Êruby regulacyjnej – patrz rysunek.
Po wykonaniu regulacji, nale˝y na∏o˝yç wosk
uszczelniajàcy lub jego zamiennik nas stare
uszczelki na obejÊciu.
14
15
Gaz naturalny Gaz naturalny Gaz p∏ynny
GZ50 GZ35 GPB
Palnik Ârednica Moc Dysza Przep∏yw* Dysza Przep∏yw* Dysza Przep∏yw*
(mm) termiczna 1/100 l/h 1/100 l/h 1/100 l/h
(p.c.i*) (mm) (mm) (mm)
Szybki (du˝y – R) 100 2,70 116 285 158 398 86 225
Âredniej pr´dkoÊci (Êredni – S) 75 1,70 106 180 143 251 70 142
Pomocniczy (ma∏y – A) 55 0,90 79 95 106 133 50 75
Piekarrnik 2,80 132 296 190 413 85 233
CiÊnienie gazu Minimalne 16 10 29
Nominalne (mbar) 20 13 36
Maksymalne 25 16 44
* przy gazie suchym 0°C i 1013 mbar
GZ 50 p.c.i. 35,9 MJ/m
3
GZ 35 p.c.i. 25,8 MJ/m
3
GPB p.c.i. 123,6 MJ/m
3
Tabela 1
PARAMETRY DYSZ I PALNIKÓW
Niniejsze urzàdzenie posiada certy-
fikat bezpieczeƒstwa wydany przez
OBR „PREDOM” w Warszawie.
Niniejsze urzàdzenie spe∏nia poni˝-
sze zalecenia Unii Europejskiej:
73/23/EEC z dn. 19/02/73 (Niskie napi´-
cia) wraz z póêniejszymi zmianami,
89/336/EEC z dn. 03/05/89 (Kompaty-
bilnoÊç elektromagnetyczna) wraz z póê-
niejszymi zmianami,
90/396 EEC z dn. 29/06/90 (Gaz) wraz
z póêniejszymi zmianami,
93/68/EEC z dn. 22/07/93 wraz z póê-
niejszymi zmianami.
PF 640 ES U
PF 640 E U
16
Etykieta energetyczna
w odniesieniu do DU nr 16 z 1999 poz. 145
Producent MERLONI Elettrodomestici
Wyrób Kuchenka gazowa PF 640 ES U, PF 640 E U
RAS
Moc palników / p∏ytek (kW) 2,7 0,9 1,7
GZ35 / GZ50 / GPB
Deklarowana sprawnoÊç 66,9 / 66,3 / 63,9 58,2 / 60,0 / 58,2 61,6 / 61,9 / 59,3
palnika / p∏ytki (%)
St´˝enie tlenku w´gla
przy deklarowanej sprawnoÊci 122 / 133 / 181 35 / 24 / 48 124 / 75 / 46
(w przeliczeniu na suche
i nierozcieƒczone spaliny) ppm
Merloni Elettrodomestici spa
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Whirlpool PF 640 ES (AN) R instrukcja

Typ
instrukcja