Instrukcja obs∏ugi
Instalacja 2-6
Ustawienie
Pod∏àczenie do instalacji elektrycznej.
Pod∏àczenie gazu do kuchni
Dostosowanie kuchni do innych rodzajów gazów.
Dane techniczne
Parametry dysz i palników
Opis kuchni 7
Ogólny widok
Uruchomienie i obs∏uga kuchni 8
Praktyczne porady dotyczàce korzystania z palników
Praktyczne porady dotyczàce korzystania z
elektrycznych p∏ytek grzejnych
Ârodki ostro˝noÊci i porady 9-10
Ogólne informacje o bezpieczeƒstwie
Pozbywanie si´ starych urzàdzeƒ elektrycznych
Konserwacja i czyszczenie 11
Wy∏àczenie urzàdzenia
Czyszczenie
Smarowanie zaworów gazu
Problemy 12
Serwis
1
PL
YTA GAZOWA
Polski 1
TD 640 IX/HA
TD 631 S IX/HA
TD 640 S IX/HA
TD 641 S IX/HA
TD 750 S IX/HA
TD 751 S GH/HA
TQ 640 S GH/HA
TQ 751 S GH/HA
TZ 640 S /HA
TZ 751 S /HA
PL
Instalacja
PL
! Przed przystàpieniem do u˝ytkowania urzàdzenia, nale˝y
starannie zapoznaç si´ z podr´cznikiem u˝ytkownika. Za-
wiera on wa˝ne zalecenia dotyczàce bezpieczeƒstwa insta-
lacji, obs∏ugi oraz konserwacji kuchenki. Podr´cznik nale˝y
zachowaç do póêniejszego u˝ytku.
! Instrukcj´ nale˝y zachowaç na przysz∏oÊç. Instrukcja mu-
si byç do∏àczona do urzàdzenia w przypadku sprzeda˝y,
przekazywania innym osobom lub przeprowadzki.
! Poni˝sze instrukcje przeznaczone sà dla wykwalifikowane-
go specjalisty instalujàcego urzàdzenie. Instrukcje te majà
na celu zapewnienie mo˝liwie najbardziej profesjonalnego
i doÊwiadczonego wykonania czynnoÊci zwiàzanych z in-
stalacjà i konserwacjà urzàdzenia.
! Wszelkie prace regulacyjne lub konserwacyjne nale˝y
przeprowadzaç po od∏àczeniu kuchenki od zasilania.
Ustawienie
Wentylacja pomieszczenia
Wymagania dla pomieszczeƒ kuchennych
Przed przystàpieniem do instalowania kuchni gazowej
w pomieszczeniu kuchennym itp., nale˝y upewniç si´, czy
spe∏nia ono stawiane mu wymagania. Podstawa prawna,
w oparciu, o którà oceniamy przydatnoÊç pomieszczenia
do zainstalowania w nim kuchni gazowej, jest Rozporzà-
dzenie Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa
z dnia 14 grudnia 1994 r. w sprawie warunków technicz-
nych, jakim powinny odpowiadaç budynki i ich usytuowa-
nie, b´dàce aktem wykonawczym do Prawa budowlanego
(Dz.U. nr 75 z dnia 16-12-2002 poz. 690).
Wa˝ne: niniejsze urzàdzenie mo˝e byç instalowane i wyko-
rzystywane wy∏àcznie w pomieszczeniach z trwa∏à wentyla-
cjà, zgodnie z obowiàzujàcymi przepisami
Pomieszczenie powinno umo˝liwiaç dop∏yw powietrza, któ-
re niezb´dne jest do w∏aÊciwego spalania gazu. Dop∏yw
powietrza powinien byç nie mniejszy ni˝ 2 m
3
/h na jeden kW
mocy palników. Powietrze mo˝e byç dostarczane w wyniku
bezpoÊredniego przep∏ywu z zewnàtrz przez kana∏ o prze-
kroju, co najmniej 100 cm
2
, którego konstrukcja musi unie-
mo˝liwiaç przypadkowe zablokowanie (Rysunek A). Otwór
ten nale˝y powi´kszyç o 100%, je˝eli instalacja kominowa
nie zosta∏a wyposa˝ona w urzàdzenie bezpieczeƒstwa, wy-
krywajàce ogieƒ. Ewentualnie dop∏yw powietrza mo˝e od-
bywaç si´ poÊrednio z sàsiednich pomieszczeƒ, które wy-
posa˝one sà w kana∏y wentylacyjne wychodzàce na ze-
wnàtrz, spe∏niajàce wymagania dla kana∏ów opisane powy-
˝ej. Wszystko to przy za∏o˝eniu, ˝e sàsiednie pomieszcze-
nia nie sà pomieszczeniami wspólnymi, sypialniami ani nie
wyst´puje w nich zagro˝enie po˝arowe (Rysunek B).
! JeÊli kuchnia jest wykorzystywana intensywnie I d∏ugo, to
mo˝e okazaç si´ konieczne otworzenie okna dla poprawie-
nia wentylacji.
Odprowadzanie spalin
Pomieszczenie, w którym ma byç zainstalowana kuchnia
powinno byç wyposa˝one w system wentylacji odprowa-
dzajàcy na zewnàtrz spaliny powstajàce podczas spalania.
Instalacja ta powinna sk∏adaç si´ z okapu lub wentylatora
elektrycznego, który w∏àcza si´ automatycznie za ka˝dym
razem, gdy uruchamiana jest kuchnia.
! Gaz p∏ynny jest ci´˝szy od powietrza i w zwiàzku z tym
ma tendencje do gromadzenia si´ na dolnych poziomach.
Pokoje, w których zainstalowano butle z gazem p∏ynnym,
powinny byç wyposa˝one w kana∏y wentylacyjne wyprowa-
dzone z pomieszczenia na zewnàtrz, umo˝liwiajàce wydo-
stawanie si´ gazu w przypadku nieszczelnoÊci. Z tego sa-
mego powodu butle z gazem, zarówno puste jak i cz´Êcio-
wo nape∏nione, nie powinny byç ani instalowane, ani prze-
chowywane w pomieszczeniach usytuowanych pod po-
wierzchnià ziemi (piwnice, itp.). Dobrà praktykà jest prze-
chowywanie w pomieszczeniu kuchennym jedynie tego
zbiornika, który jest aktualnie wykorzystywany, pod warun-
kiem, ˝e nie znajduje si´ on zbyt blisko êróde∏ ciep∏a (pie-
cyki, kominki, piekarniki, itp.), które mog∏yby zwi´kszyç
temperatur´ we wn´trzu zbiornika powy˝ej 50°C.
Ustawianie i poziomowanie kuchni
Kuchnia gazowa pod wzgl´dem ochrony przed przegrza-
niem otaczajàcych powierzchni jest przyrzàdem klasy X i ja-
ko taka mo˝e byç zbudowana w ciàgu meblowym tylko do
wysokoÊci p∏yty roboczej tj. 850 mm od posadzki. Zabudo-
wa powy˝ej tego poziomu jest zabroniona.
2
komin lub rozga∏´ziony kana∏
dymowy (w przypadku kuchenek)
bezpoÊrednio na zewnàtrz
A
Szczegó∏ A
pomieszczenie
sàsiednie
pomieszczenie,
które ma byç
wentylowane
Rysunek A
przyk∏ady otworów
wentylacyjnych
Rysunek B
Powi´kszenie szczeliny
wentylacyjnej pomi´dzy oknem
i pod∏ogà
Uwaga: Kuchnia zabudowana w klasie X nie mo˝e byç za-
budowana wysokim meblem. Jednak w ka˝dym przypadku
meble do zabudowy muszà mieç ok∏adzin´ oraz klej do jej
przyklejenia odporny na temperatur´ 100°C. Niespe∏nienie
tego warunku mo˝e spowodowaç zdeformowanie po-
wierzchni lub odklejenia ok∏adziny. Je˝eli nie mamy pewno-
Êci, co do odpornoÊci termicznej mebli, kuchni´ nale˝y za-
budowaç meblami zachowujàc odst´p ok. 2 cm.
! Âciana znajdujàca si´ za kuchnià powinna byç uodpornio-
na na wysokie temperatury. Podczas korzystania z kuchni, jej
tylna Êciana mo˝e rozgrzaç si´ do temperatury oko∏o 90°C.
W∏aÊciwa instalacja kuchni wymaga uwzgl´dnienia poni˝-
szych kwestii:
Kuchni´ mo˝na zainstalowaç w kuchni, kuchnio-jadalni
lub pokoju spe∏niajàcym warunki techniczne wynikajàce
z przytoczonych przepisów; nie wolno jej instalowaç w ∏a-
zience ani w pomieszczeniu z prysznicem.
• Meble znajdujàce si´ obok kuchni, które wystajà powy˝ej
powierzchni kuchni, powinny znajdowaç si´ w odleg∏oÊci,
co najmniej 200 mm od kraw´-
dzi p∏yty z palnikami.
Szafki sàsiadujàce z okapem
powinny znajdowaç si´ w odle-
g∏oÊci, co najmniej 420 mm od
powierzchni kuchni. Minimalna
odleg∏oÊç nad poziomem pal-
ników, w jakiej mogà byç mo-
cowane elementy umeblowa-
nia kuchni wykonane z materia-
∏ów niezabezpieczonych termicznie wynosi 700 mm.
Nie stosowaç zas∏on z ty∏u kuchni i w odleg∏oÊci nie
mniejszej ni˝ 200 mm od jej boków.
• Okapy nale˝y montowaç zgodnie z instrukcjami podany-
mi w do∏àczonych do nich instrukcjach obs∏ugi, ale nie ni-
˝ej ni˝ 650 mm.
• Rozmiary otworu w blacie kuchennym podano na poni˝-
szym rysunku. W sk∏ad zestawu kuchenki wchodzà zaci-
ski do mocowania, s∏u˝àce do zamocowania kuchenki na
blatach kuchennych o gruboÊci od 20 do 40 mm. Aby
pewnie zamocowaç kuchenkà nale˝y u˝yç wszystkich za-
cisków wchodzàcych w sk∏ad zestawu.
Przed wstawieniem p∏yty w przygotowany otwór, nale˝y
na spodzie przykleiç uszczelk´, zgodnie z poni˝szym ry-
sunkiem.
Sposoby mocowania kuchenki
UWAGA: Nale˝y stosowaç zaciski, które znajdujà si´
w „zestawie z osprz´tem”
JeÊli kuchenka nie jest instalowana nad wbudowanym
piekarnikiem, konieczne jest zamontowanie p∏yty drew-
nianej, która spe∏niaç b´dzie rol´ izolacji termicznej. P∏y-
ta ta powinna byç umieszczona w odleg∏oÊci, co najmniej
20 mm od spodu kuchenki.
Wentylacja
Wa˝ne: JeÊli kuchenka instalowana jest nad wbudowanym
piekarnikiem, to piekarnik powinien byç zamocowany na
dwóch drewnianych listwach. W przypadku instalacji na
pó∏ce, nale˝y pami´taç o pozostawieniu szczeliny o wielko-
Êci, co najmniej 45 x 560 mm z ty∏u pó∏ki.
! Kuchenk´ mo˝na instalowaç jedynie nad piekarnikiem wy-
posa˝onym w system ch∏odzenia.
Pod∏àczenie do instalacji elektrycznej
Kuchenki, które wyposa˝one sà w trójbiegunowy kabel za-
silajàcy przystosowane sà do zasilania pràdem zmiennym
o parametrach podanych na tabliczce znamionowej
(umieszczonej we wn´ce pod piekarnikiem).
Uwaga: Do zasilania kuchni nie nale˝y stosowaç transfor-
matorów, przejÊciówek ani boczników, gdy˝ mogà si´ one
nadmiernie nagrzewaç lub zapaliç.
3
PL
555
mm
475
m
m
55
mm
600mm min.
540mm min.
700mm min.
Po∏o˝enie zacisków dla
blatu o gruboÊci 20 mm
Po∏o˝enie zacisków dla
blatu o gruboÊci 30 mm
Przód
Ty ∏
Po∏o˝enie zacisków dla
blatu o gruboÊci 40 mm
560 mm.
45 mm.
PL
Na kablu zasilajàcym nale˝y zamontowaç standardowà
wtyczk´, odpowiadajàcà maksymalnemu obcià˝eniu, które
podano na tabliczce znamionowej. Ewentualnie, pod∏àczyç
urzàdzenie bezpoÊrednio do instalacji elektrycznej. W tym
przypadku nale˝y dodatkowo zamontowaç jednobieguno-
wy wy∏àcznik sieciowy o odleg∏oÊci styków, co najmniej
3 mm i odpowiadajàcy obowiàzujàcym przepisom bezpie-
czeƒstwa (przewód uziemiajàcy nie mo˝e byç roz∏àczany
przez wy∏àcznik). Wy∏àcznik ten b´dzie odcina∏ kuchenk´
od zasilania. Kabel zasilajàcy powinien byç u∏o˝ony w taki
sposób, aby temperatura w ˝adnym punkcie jego po-
wierzchni nie mog∏a przekroczyç temperatury pokojowej
powi´kszonej o 50°C.
Przed wykonaniem po∏àczenia nale˝y sprawdziç czy:
Urzàdzenie posiada obwód ochronny i wtyczk´ zgodnà
z obowiàzujàcymi przepisami.
Bezpiecznik oraz instalacja elektryczna wytrzymajà obcià-
˝enie kuchenki.
• Instalacja elektryczna wyposa˝ona jest w skuteczny sys-
tem uziemiajàcy spe∏niajàcy wymagania aktualnych stan-
dardów i przepisów.
! Wtyczka lub wy∏àcznik sieciowy muszà byç ∏atwo dost´p-
ne po zainstalowaniu kuchenki.
! Przewód zasilajàcy nie mo˝e byç zagi´ty lub przygnieciony.
! Przewód zasilajàcy musi byç regularnie sprawdzany i w ra-
zie usterki wymieniony przez autoryzowanego technika.
! Producent nie ponosi ˝adnej odpowiedzialnoÊci za
ewentualne szkody wynik∏e z niew∏aÊciwego zainstalowania
urzàdzenia.
Pod∏àczenie gazu do kuchni
Uwaga: CzynnoÊç ta mo˝e byç wykonana jedynie przez
technika z odpowiednimi uprawnieniami, autoryzowanego
przez producenta.
Pod∏àczyç kuchni´ do butli gazowej lub rury instalacji gazo-
wej, przestrzegajàc obowiàzujàcych przepisów, wy∏àcznie
po uprzednim ustaleniu, czy kuchnia mo˝e byç zasilana ga-
zem wyst´pujàcym w danej instalacji. JeÊli jest inaczej, na-
le˝y wykonaç zalecania podane w cz´Êci „Dostosowywanie
kuchenki do ró˝nych rodzajów gazów”. Niektóre modele
kuchenki umo˝liwiajà pod∏àczenie instalacji gazowej z lewej
lub prawej strony kuchenki – aby zmieniç stron´ zasilania
nale˝y zamieniç po∏o˝enie uchwytu w´˝a i korka zamykajà-
cego oraz wymieniç uszczelk´ (do∏àczonà do kuchni).
W przypadku pod∏àczenia do butli z gazem p∏ynnym nale-
˝y zastosowaç regulator ciÊnienia, spe∏niajàcy obowiàzujà-
ce przepisy.
Wa˝ne: nale˝y sprawdziç czy ciÊnienie gazu w instalacji
zgodne jest z zaleceniami podanymi w tabeli 1 zatytu∏owa-
nej „Parametry dysz I palników”. Zapewni to bezpiecznà
prac´ kuchni, w∏aÊciwe zu˝ycie gazu oraz przed∏u˝y czas
bezawaryjnej pracy kuchni.
Pod∏àczenie do sztywnej instalacji rurowej
(miedzianej lub stalowej)
Pod∏àczenie do instalacji gazowej powinno byç wykonane
w taki sposób, który nie wywo∏uje napr´˝eƒ w ˝adnym
punkcie instalacji ani na ˝adnej cz´Êci urzàdzenia.
Urzàdzenie wyposa˝one jest w regulowanà z∏àczk´
w kszta∏cie litery “L” oraz uszczelk´, które umo˝liwiajà pod-
∏àczenie do instalacji gazowej. Je˝eli zajdzie potrzeba prze-
kr´cenia z∏àczki to wymagana b´dzie równie˝ wymiana
uszczelki (do∏àczonej do urzàdzenia).
Z∏àcze doprowadzajàce gaz do kuchenki to m´ski cylinder
z gwintem 1/2.
Pod∏àczenie do elastycznego przewodu
metalowego
Z∏àcze doprowadzajàce gaz do kuchenki to z∏àcze m´skie
z gwintem 1/2 do rur gazowych o przekroju okràg∏ym. Do
pod∏àczenia nale˝y stosowaç wy∏àcznie rury i uszczelki od-
powiadajàce aktualnie obowiàzujàcym normom. Maksy-
malna d∏ugoÊç przewodu elastycznego nie mo˝e przekra-
czaç 2000 mm. Po wykonaniu po∏àczenia nale˝y sprawdziç
czy elastyczny przewód metalowy nie styka si´ z ˝adnymi
cz´Êciami ruchomymi ani czy nie jest niczym przyciÊni´ty.
Sprawdzanie szczelnoÊci
Wa˝ne: Po zakoƒczeniu instalacji kuchenki nale˝y spraw-
dziç szczelnoÊç wszystkich po∏àczeƒ stosujàc do tego wo-
d´ z myd∏em. Do sprawdzania szczelnoÊci nie wolno
w ˝adnym wypadku stosowaç ognia!
Dostosowywanie kuchenki
do ró˝nych rodzajów gazów
Aby dostosowaç kuchenk´ do gazu innego rodzaju, ni˝ ro-
dzaj, dla którego zaprojektowano kuchenk´ (patrz naklejka
na spodzie kuchenki lub na opakowaniu), nale˝y wymieniç
dysze palników, zgodnie z poni˝szà procedurà:
1. Zdemontowaç krat´ podpierajàcà garnki i wysunàç pal-
niki z kuchenki
2. Za pomocà klucza nasadowego 7mm odkr´ciç dysze
i wymieniç je na nowe dysze, odpowiednie do gazu da-
nego typu (patrz Tabela 1, “Parametry dysz i palników”).
3. Ponownie zmontowaç razem cz´Êci, wykonujàc wy˝ej
opisane czynnoÊci w odwrotnej kolejnoÊci
4. Po zakoƒczeniu operacji wymieniç starà tabliczk´ zna-
mionowà na nowà, zawierajàcà okreÊlenie nowego ro-
dzaju gazu – naklejka taka dost´pna jest w naszym Cen-
trum Serwisowym.
Je˝eli ciÊnienie gazu ró˝ni si´ od ciÊnienia zalecanego, przy
êródle gazu nale˝y zainstalowaç regulator ciÊnienia. Regu-
lator ten powinien spe∏niaç krajowe normy dotyczàce stoso-
wania regulatorów gazu na przewodach instalacji gazowej.
4
Regulacja dop∏ywu powietrza do palnika
Palniki nie wymagajà takiej regulacji.
Regulacja minimalnej wielkoÊci p∏omienia
1. Ustawiç zawór gazu w po∏o˝eniu najmniejszego p∏omie-
nia
2. Zdemontowaç pokr´t∏o i przekr´ciç Êrub´ regulacyjnà
(znajdujàcà si´ bàdê po jednej ze stron trzonka lub w je-
go Êrodku). Przekr´ciç Êrub´ w kierunku zgodnym z ru-
chem wskazówek zegara do po∏o˝enia, w którym p∏o-
mieƒ b´dzie ma∏y i stabilny.
3. Sprawdziç czy p∏omieƒ nie gaÊnie podczas szybkiego
kr´cenia zaworem
4. W przypadku niew∏aÊciwego dzia∏ania kuchenek wypo-
sa˝onych w urzàdzenie zabezpieczajàce (termoele-
ment) przy ustawieniu najmniejszego p∏omienia, nale˝y
zwi´kszyç wielkoÊç p∏omienia za pomocà Êruby.
5. Po wykonaniu regulacji, nale˝y na∏o˝yç wosk uszczelnia-
jàcy lub jego zamiennik na stare uszczelki na obejÊciu.
! W przypadku zasilania gazem p∏ynnym, Êruba regulacyj-
na powinna byç ca∏kowicie wkr´cona do samego koƒca.
! Po zakoƒczonej regulacji, nale˝y zmieniç nalepk´ z opi-
sem rodzaju gazu, do jakiego kuchnia jest przystosowana.
! JeÊli ciÊnienie gazu w instalacji ró˝ni si´ od wartoÊci, po-
danych w niniejszej instrukcji, nale˝y zastosowaç regula-
tor ciÊnienia.
5
PL
Niniejsze urzàdzenie spe∏nia poni˝sze
dyrektywy Unii Europejskiej:
73/23/EEC z dn. 19/02/73 (Niskie na-
pi´cia) wraz z póêniejszymi zmianami
• 89/336/EEC z dn. 03/05/89 (Kompa-
tybilnoÊç elektromagnetyczna) wraz
z póêniejszymi zmianami
• 90/396/EEC z dn. 29/06/90 (Gazowa)
wraz z póêniejszymi zmianami
• 93/68/EEC z dn. 22/07/93 wraz
z póêniejszymi zmianami
• 2002/96/EEC
Uwaga: Tabliczka znamionowa umiesz-
czona jest na spodzie kuchni.
Drying:
DANE TECHNICZNE
Napi´cie
i cz´stotliwoÊç
zasilania:
patrz tabliczka znamionowa
PL
6
G
G
az naturalny
G20 (GZ50)
Gaz Naturalny G2.350
(GZ35)
Gaz p ynny
G30 (GPB)
Palnik rednica
(mm)
Moc
termiczna
(p.c.s*)
Nominalna
Moc
termiczna
(p.c.s*)
Min.
Dysza
1/100
(mm)
Przep yw*
l/h
Dysza
1/100 (mm)
Przep yw*
l/h
Dysza
1/100
(mm)
Przep yw*
g/h
Szybki (R) 100 3,00 0,70 116 286 158 397 86 214
redni (RR) 100 2,60 0,70 110 248 170 368 80 186
Szybki
(du y)(UR)
100 3,40 0,70 123 324 158 397 91 243
szybki (S) 75 1,65 0,40 96 157 143 251 64 118
Pomocniczy
(ma y)(A)
55 1,00 0,40 79 95 106 132 50 71
Mini WOK
(MW)
110 3,50 1,30 138 333 94 250
Ci nienie
gazu
Minimalne
Nominalne (mbar)
Maksymalne
16
20
25
10
170 368
13
16
29
37
44
Parametry dysz i palników
Tabela 1.
* Przy gazie suchym 15 C i 1013 mbar
G20 (GZ 50) p.c.s.. 37,78 MJ/m
3
G2.350 (GZ 35) p.c.s.. 27,20 MJ/m
3
G30 (GPB) p.c.s... 49,47 MJ/kg
Ø 145
S
RS
A
S
RS
A
S
RR MW
A
UR
RR
S
S
A
MW
RR
S
S
TD 750 S IX/HA TD 751 S GH/HA
TQ 751 S GH/HA
TZ 751 S /HA
TD 640 IX/HA
TD 640 S IX/HA
TQ 640 S GH/HA
TZ 640 S /HA
TD 641 S IX/HA TD 631 S IX/HA
Opis kuchni
7
PL
Ogólny widok
* Dost´pne w niektórych modelach.
RUSZT
RUSZT
Pokr´t∏a PALNIKÓW
ELEKTRYCZNAP¸YTKA GRZEJNA*
PALNIKI GAZOWE
Pokr´t∏a PALNIKÓW
i YTKI GRZEJNEJ
Kontrolka URUCHOMIENIA
ELEKTRYCZNEJ P¸YTKI GRZEJNEJ*
PALNIKI GAZOWE
ZABEZPIECZENIE
PRZECIWWYP¸YWOWE*
Elektryczna zapalarka
PALNIKA GAZOWEGO*
l
ELEKTRYCZNA P¸YTKA GRZEJNA mo˝e wyst´po-
waç w ró˝nych rozmiarach i mo˝e byç zwyk∏a lub szybko
nagrzewajàca si´ (p∏ytki szybko nagrzewajàce ró˝nià si´
od normalnych czerwonym kó∏kiem na ich Êrodku).
l
Kontrolka URUCHOMIENIA ELEKTRYCZNEJ P¸YTKI
GRZEJNEJ Êwieci si´ po uruchomieniu p∏ytki.
l
PALNIKI GAZOWE ró˝nià si´ rozmiarem i mocà. Nale˝y
dopasowaç rozmiar palnika do stosowanego naczynia.
l
Pokr´t∏a PALNIKÓW s∏u˝à do ustawienia wielkoÊci p∏o-
mienia i ustawienia poziomu mocy ELEKTRYCZNEJ
YTKI GRZEJNEJ*.
l
Elektryczna zapalarka PALNIKA GAZOWEGO* umo˝li-
wia automatyczne zapalenia palnika.
l
ZABEZPIECZENIE PRZECIWWYP¸YWOWE* zatrzy-
muje wyp∏yw gazu po przypadkowym zgaÊni´ciu p∏omie-
nia.
Uruchomienie i obs∏uga kuchni
PL
Pokr´t∏a oznaczone sà symbolami okreÊlajàcymi przypo-
rzàdkowanie palników gazowych lub p∏ytek elektrycznych
(o ile urzàdzenie jest w nie wyposa˝one).
Palnik gazowe
Palniki te ró˝nià si´ pod wzgl´dem wymiarów i mocy. Do
przygotowywania posi∏ku nale˝y u˝yç palnika o wymiarze
najbardziej zbli˝onym do rozmiarów stosowanego garnka.
WielkoÊç p∏omienia palnika mo˝na ustawiç za pomocà od-
powiedniego pokr´t∏a. Dost´pne sà nast´pujàce po∏o˝enia:
l palnik wy∏àczony
p∏omieƒ du˝y
p∏omieƒ ma∏y
Aby w∏àczyç palnik nale˝y zbli˝yç zapalonà zapa∏k´ lub za-
palniczk´ do palnika, ca∏kowicie wcisnàç pokr´t∏o i przekr´-
ciç je w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
– w po∏o˝enie oznaczone symbolem du˝ego p∏omienia.
W modelach wyposa˝onych w urzàdzenie zabezpieczajà-
ce nale˝y przytrzymaç pokr´t∏o wciÊni´te przez oko∏o 3 se-
kund, do momentu a˝ czujnik urzàdzenia zabezpieczajàce-
go nagrzeje si´ i zacznie podtrzymywaç p∏omieƒ.
Je˝eli kuchenka wyposa˝ona jest w elektrycznà zapalark´, to
˝eby zapaliç palnik w takiej kuchence nale˝y wcisnàç do koƒ-
ca odpowiednie pokr´t∏o i przekr´ciç je w po∏o˝enie du˝ego
p∏omienia przytrzymujàc je wciÊni´te a˝ do zapalenia si´ gazu.
Aby wy∏àczyç palnik, nale˝y przekr´ciç pokr´t∏o w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara, do koƒcowego po-
∏o˝enia (pokr´t∏o nale˝y zostawiç w po∏o˝eniu, oznaczonym
symbolem
l ).
Ostro˝nie: Je˝eli palnik przypadkowo zgaÊnie nale˝y, ko-
rzystajàc z pokr´t∏a, zakr´ciç dop∏yw gazu. Przed przystà-
pieniem do ponownego zapalania gazu nale˝y odczekaç,
co najmniej jednà minut´.
Praktyczne porady dotyczàce korzystania
z palników
Poni˝sze wskazówki umo˝liwià Paƒstwu uzyskanie najlep-
szych rezultatów w u˝ytkowaniu kuchenki:
l
Na ka˝dym z palników nale˝y stawiaç garnki i naczynia
o rozmiarach odpowiednich do rozmiaru palnika (patrz
tabela). Dzi´ki temu p∏omieƒ podgrzewa∏ b´dzie jedy-
nie dno naczynia i nie b´dzie opala∏ jego boków;
l
Nale˝y zawsze stosowaç garnki o p∏askich dnach,
i przykrywaç je pokrywkami;
l
Gdy zawartoÊç naczynia zacznie si´ gotowaç nale˝y
zmniejszyç p∏omieƒ przekr´cajàc pokr´t∏o w po∏o˝enie
„niski p∏omieƒ”.
W celu okreÊlenia rodzaju palnika nale˝y porównaç jego
kszta∏t z opisem zamieszczonym w cz´Êci “Parametry pal-
ników i dysz”.
Elektryczna p∏yta grzewcza*
Uruchamiana jest przez obrócenie, zgodnie i przeciwnie do
ruchu wskazówek, odpowiedniego pokr´t∏a i ustawienie na
jednej z szeÊciu pozycji.
Ustawienie pokr´t∏a w pozycji innej ni˝ „0” zapala kontrolk´
URUCHOMIENIA ELEKTRYCZNEJ P¸YTY GRZEJNEJ.
Praktyczne porady dotyczàce korzystania
z elektrycznej p∏ytki grzejnej*
Aby uniknàç rozpraszania energii cieplnej i przypalania
daƒ, nale˝y stosowaç wy∏àcznie garnki o p∏askich dnach,
o Êrednicach nie mniejszych od Êrednicy p∏ytki. W poni˝-
szej tabeli przedstawiono zalecane po∏o˝enia pokr´te∏ do
przygotowywania ró˝nych potraw.
Przed pierwszym u˝yciem elektrycznej p∏ytki grzejnej, nale-
˝y jà wygrzaç przez oko∏o 4 minuty w maksymalnej tempe-
raturze bez garnków.
* Dost´pne w niektórych modelach.
8
Palnik ø Êrednica naczyƒ (cm)
Szybki (R) 24 -26
Âredni (RR) 24 -26
Szybki (UR) 24 -26
Pó∏-szybki (S) 16 – 20
Pomocniczy (A) 10 – 14
Mini WOK (MW) 24 -26
Pozycja Poziom energji
0 Wy∏àczony
1 Niski
2-5 Âredni
6 Wysoki
Po∏o˝enie P∏ytka normalna
lub szybko nagrzewajàca si´
0 wy∏àczona
1 gotowanie warzyw, ryb
2 gotowanie kartofli (na parze), zup,
ciecierzycy, fasoli
3 Dalsze gotowanie du˝ych iloÊci
jedzenia, minestrone
4 pieczenie (Êrednia intensywnoÊç)
5 pieczenie (bardziej intensywne)
6 przyrumienianie i osiàganie
temperatury wrzenia w krótkim
czasie
Ârodki ostro˝noÊci
i porady
! Urzàdzenie zosta∏o zaprojektowane i wyprodukowane
zgodnie z mi´dzynarodowymi normami bezpieczeƒstwa.
Dla bezpieczeƒstwa podano poni˝sze zalecenia, których
trzeba bezwzgl´dnie przestrzegaç.
Ogólne informacje o bezpieczeƒstwie
• Niniejszy podr´cznik dotyczy kuchenek klasy 3, przezna-
czonych do zabudowy.
• Kuchenka ta zaprojektowana zosta∏a do u˝ytku domowe-
go i nieprofesjonalnego. Zabrania si´ modyfikowania jej
funkcji oraz parametrów technicznych.
• Poni˝sze instrukcje dotyczà krajów, których symbole po-
dane zosta∏y w instrukcji obs∏ugi oraz na tabliczce z nu-
merem seryjnym.
Instalacja elektryczna kuchenki jest bezpieczna wy∏àcznie
wtedy, gdy zosta∏a pod∏àczona do skutecznego systemu
uziemiajàcego, spe∏niajàcego obowiàzujàce wymagania
bezpieczeƒstwa.
Poni˝ej przedstawiono list´ potencjalnie niebezpiecznych
elementów. Nale˝y zwróciç szczególnà uwag´ by nie mia-
∏y do nich dost´pu dzieci ani osoby upoÊledzone:
• wszelkie pokr´t∏a i wy∏àczniki kuchenki;
• opakowania (torebki, polistyren, gwoêdzie itp.);
• sama kuchenka zaraz po u˝yciu – ze wzgl´du na jej wy-
sokà temperatur´;
• p∏yta ceramiczna kuchenki (jeÊli wyst´puje w tym mode-
lu) przed i po u˝yciu – powierzchnia p∏yty jest goràca,
przez co najmniej pó∏ godziny po jej wy∏àczeniu;
nieu˝ywana, od∏àczona kuchenka (nale˝y zabezpieczyç
jej wszystkie potencjalnie niebezpieczne elementy).
Nie wolno:
• dotykaç kuchenki wilgotnymi cz´Êciami cia∏a;
• pracowaç przy kuchni boso;
• ciàgnàç za kuchenk´ lub za kabel zasilajàcy w celu od∏à-
czenia jej od zasilania;
u˝ywaç urzàdzenia w sposób niebezpieczny i / lub nie-
w∏aÊciwy;
zakrywaç szczelin wentylacyjnych i rozpraszajàcych cie-
p∏o;
dopuszczaç do kontaktu kabli zasilajàcych drobnych
urzàdzeƒ elektrycznych z goràcymi cz´Êciami kuchenki;
• wystawiaç kuchenki na dzia∏anie czynników atmosferycz-
nych (deszcz, s∏oƒce);
• u˝ywaç cieczy ∏atwopalnych w pobli˝u kuchenki;
• u˝ywaç przejÊciówek, rozga∏´ziaczy i / lub przed∏u˝aczy;
u˝ywaç niestabilnych lub zdeformowanych naczyƒ / garn-
ków;
• Zawsze nale˝y naczynie ustawiaç centrycznie nad palni-
kiem;
pozostawiaç w∏àczonych p∏ytek elektrycznych (lub p∏yty
ceramicznej) bez znajdujàcych si´ na nich garnków;
u˝ywaç p∏yty ceramicznej (o ile kuchenka jest w nià wypo-
sa˝ona) jako blatu kuchennego;
w∏àczaç elektrycznych elementów grzejnych (o ile ku-
chenka jest w niewyposa˝ona), jeÊli znajdujà si´ na nich
elementy plastikowe lub folia aluminiowa;
uderzaç p∏yty ceramicznej (o ile kuchenka jest w nià wy-
posa˝ona) ostro zakoƒczonymi przedmiotami;
• zamykaç szklanej pokrywy kuchenki (o ile kuchenka jest
w nià wyposa˝ona), gdy palniki lub p∏ytki elektryczne nie
zdà˝y∏y wystygnàç;
podejmowaç prób naprawy lub instalacji kuchenki bez
pomocy osób wykwalifikowanych.
W nast´pujàcych przypadkach nale˝y wezwaç osob´ wy-
kwalifikowanà:
w celu zainstalowania kuchenki (zgodnie z zaleceniami
producenta)
w wypadku powstania wàtpliwoÊci, co do poprawnego
dzia∏ania kuchenki
w celu wymiany gniazdka sieciowego, gdy nie pasuje ono
do wtyczki kuchenki
W nast´pujàcych przypadkach nale˝y skonsultowaç si´
z autoryzowanym przez producenta punktem serwisowym:
w przypadku wàtpliwoÊci, co do stanu kuchenki po jej
rozpakowaniu
• w przypadku zniszczenia kabla zasilajàcego lub koniecz-
noÊci jego wymiany
je˝eli kuchenka zepsuje si´ lub dzia∏a nieprawid∏owo – za-
˝àdaç oryginalnych cz´Êci zamiennych
• w przypadku p´kni´cia p∏yty ceramicznej
Polecamy Paƒstwu stosowanie si´ do poni˝szych zaleceƒ:
• kuchenki nale˝y u˝ywaç wy∏àcznie do pieczenia jedzenia,
nale˝y unikaç innych zastosowaƒ
• sprawdziç stan kuchenki po jej rozpakowaniu
• od∏àczaç kuchenk´ od zasilanie, gdy nie dzia∏a ona pra-
wid∏owo lub za ka˝dym razem, przed przystàpieniem do
jej czyszczenia lub wykonywania wszelkich czynnoÊci
konserwacyjnych
• gdy kuchenka nie jest u˝ywana przez d∏u˝szy okres cza-
su nale˝y od∏àczyç zasilanie i zakr´ciç kurek gazu (je˝eli
jest ona w taki wyposa˝ona);
je˝eli p∏yta ceramiczna p´knie – od∏àczyç kuchenk´ od
instalacji elektrycznej
gdy kuchenka nie jest u˝ywana sprawdzaç czy pokr´t∏a
ustawione sà w pozycji [symbole]
jeÊli podejmà paƒstwo decyzj´ o zaprzestaniu korzysta-
nia z kuchenki, po od∏àczeniu jej od zasilania nale˝y od-
ciàç kabel sieciowy
producent nie ponosi ˝adnej odpowiedzialnoÊci za
wszelkie zniszczenia, które mogà powstaç w wyniku nie-
w∏aÊciwej instalacji lub niew∏aÊciwego i nierozsàdnego
u˝ytkowania kuchenki.
Pozbywanie si´ odpadów i zu˝ytej kuchni
W trosce o Êrodowisko naturalne rezerwujemy sobie prawo
do stosowania komponentów wytwarzanych z surowców
wtórnych, co obni˝a koszty konsumentom i zmniejsza za-
nieczyszczenia.
9
PL
PL
Pozbywanie si´ materia∏ów opakowaniowych:
przestrzegaç miejscowych przepisów, co pozwoli na po-
nowne wykorzystanie opakowaƒ
Pozbywanie si´ starej kuchni: przed oddaniem urzàdze-
nia na z∏om, nale˝y odciàç kabel sieciowy.
Pozbywanie si´ starych urzàdzeƒ
elektrycznych
To urzàdzenie jest oznaczone zgodnie z Dy-
rektywà Europejskà 2002/96/WE oraz polskà
Ustawà o zu˝ytym sprz´cie elektrycznym
i elektronicznym symbolem przekreÊlonego
kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje, ˝e sprz´t ten, po okresie jego
u˝ytkowania nie mo˝e byç umieszczany ∏àcznie z innymi
odpadami pochodzàcymi z gospodarstwa domowego.
U˝ytkownik jest zobowiàzany do oddania go prowadzàcym
zbieranie zu˝ytego sprz´tu elektrycznego i elektronicznego.
Prowadzàcy zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki, sklepy
oraz gminne jednostki, tworzà odpowiedni system umo˝li-
wiajàcy oddanie tego sprz´tu.
W∏aÊciwe post´powanie ze zu˝ytym sprz´tem elektrycznym
i elektronicznym przyczynia si´ do unikni´cia szkodliwych dla
zdrowia ludzi i Êrodowiska naturalnego konsekwencji, wyni-
kajàcych z obecnoÊci sk∏adników niebezpiecznych oraz nie-
w∏aÊciwego sk∏adowania i przetwarzania takiego sprz´tu.
10
Konserwacja
i czyszczenie
Wy∏àczanie urzàdzenia
Przed przystàpieniem do czyszczenia lub innych prac kon-
serwacyjnych nale˝y zawsze od∏àczyç urzàdzenie od zasi-
lania, za pomocà g∏ównego wy∏àcznika lub wyjmujàc
wtyczk´ kabla zasilajàcego z gniazdka.
Czyszczenie
Aby zapewniç d∏ugà ˝ywotnoÊç kuchenki nale˝y jà regular-
nie czyÊciç pami´tajàc, ˝e:
! Do czyszczenia zabrania si´ stosowania urzàdzeƒ czysz-
czàcych parà
• Cz´Êci emaliowane nale˝y czyÊciç ciep∏à wodà. Nie wol-
no stosowaç proszków Êciernych ani substancji ˝ràcych,
które mog∏yby zniszczyç wyglàd tych elementów;
Cz´Êci palników, które mogà zostaç zdemontowane na-
le˝y mo˝liwie cz´sto myç w ciep∏ej wodzie z myd∏em,
zwracajàc przy tym uwag´ czy usuwane sà zapieczone
na nich pozosta∏oÊci;
W kuchenkach z automatycznà zapalniczkà nale˝y cz´-
sto i starannie czyÊciç koƒcówk´ urzàdzenia zap∏onowe-
go, zwracajàc przy tym uwag´ na to czy nie sà zatkane
otwory na gaz;
• JeÊli elementy ze stali nierdzewnej przez d∏u˝szy czas b´-
dà wchodziç w kontakt z wodà o du˝ym st´˝eniu wapnia
lub zawierajàcà detergenty (bogate w fosfor) mogà si´
one pokryç nalotem. Aby temu zapobiec cz´Êci te nale˝y
dobrze sp∏ukaç wodà a nast´pnie wysuszyç. Dobrà prak-
tykà jest równie˝ natychmiastowe usuwanie wszelkich
rozlanych p∏ynów i potraw;
Smarowanie zaworów gazu
Po pewnym czasie korzystania z kuchenki zawory gazu mo-
gà zabrudziç si´. Przejawem tego b´dà trudnoÊci w ich ob-
racaniu lub ich zaklejanie si´. W takiej sytuacji konieczna
jest wymiana na nowy.
Uwaga: CzynnoÊç ta mo˝e byç wykonana jedynie przez
technika z odpowiednimi uprawnieniami, autoryzowanego
przez producenta.
11
PL
Problemy
PL
Czasami mo˝e okazaç si´, ˝e kuchenka nie chce dzia∏aç lub nie dzia∏a w∏aÊciwie. Zanim wezwiemy specjalist´ mo˝emy spraw-
dziç czy problemowi nie da si´ zaradziç samemu. Po pierwsze, nale˝y sprawdziç czy nie wystàpi∏y ˝adne przerwy w zasila-
niu gazem lub pràdem elektrycznym, a w szczególnoÊci czy odkr´cone sà g∏ówne zawory.
Palnik nie zapala si´ lub p∏omieƒ wokó∏ palnika
nie jest jednolity
GaÊnie p∏omieƒ, w modelach kuchenki
wyposa˝onych w urzàdzenie zabezpieczajàce
Po ustawieniu pokr´t∏a na niski p∏omieƒ
palnik gaÊnie
Naczynia nie stojà stabilnie
Sprawdziç i upewniç si´ czy:
• otwory w palniku nie zatka∏y si´
• czy wszystkie cz´Êci ruchome palnika zosta∏y w∏aÊciwie
zamontowane
• czy nie ma przeciàgów w pobli˝u palników
Sprawdziç i upewniç si´ czy:
• pokr´t∏o zosta∏o wciÊni´te do koƒca
• czy pokr´t∏o przytrzymano wystarczajàco d∏ugo, aby
urzàdzenie zabezpieczajàce zdà˝y∏o zadzia∏aç
• czy otwory w palniku, znajdujàce si´ w pobli˝u
urzàdzenia zabezpieczajàcego, nie zosta∏y zatkane
Sprawdziç i upewniç si´ czy:
• otwory w palniku nie zatka∏y si´
• czy nie ma przeciàgów w pobli˝u palników
• czy odpowiednio ustawiono wielkoÊç minimalnego
p∏omienia (patrz rozdzia∏ “Regulacja minimalnego
p∏omienia”)
Sprawdziç i upewniç si´ czy:
• dno naczyƒ jest ca∏kowicie p∏askie
• czy naczynia ustawiono na Êrodku palnika lub p∏ytki
elektrycznej
• czy krata p∏yty kuchenki nie zosta∏a po∏o˝ona odwrotnie
12
Serwis
JeÊli pomimo przeprowadzanych kontroli kuchenka nadal nie dzia∏a poprawnie a jej wadliwe dzia∏anie utrzymuje si´ nale˝y skon-
taktowaç si´ z Punktem Obs∏ugi Klienta firmy Indesit Company Polska Sp. z o.o. (tel.: 801332211) podajàc informacje o:
• rodzaju problemu
• nazwie skrótowej okreÊlajàcej model kuchenki (Mod...), którà podano w karcie gwarancyjnej.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12