Candy PM641SDXGHPL Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
INSTRUKCJA U˚YTKOWANIA I INSTALACJI
KUCHENKI GAZOWEJ DO WBUDOWANIA
PL 2230 - PL 2238 - PL 2258 - PG 640 - PG 644
PM 641
PL
21
DANE TECHNICZNE
Tab. 1
D
B
C
A
UWAGA!
P¸YTA JEST FABRYCZNIE WYPOSA˚ONA W DYSZE NA GAZ GZ 50.
DYSZE NA INNY RODZAJ GAZU SÑ DO¸ÑCZONE W PLASTIKOWYM WO-
RECZKU.
PRZY INSTALACJI NALE˚Y ZAZNACZYå TYP DYSZ I GAZU ,Z KTÓRYMI
P¸YTA ZOSTA¸A POD¸ÑCZONA.
MONTAZ KUCHENEK GAZOWYCH, ADAPTACJA NA INNY RODZAJ GAZU
ORAZ KONSERWACJA WYMAGAJÑCA ROZBIERANIA KURKÓW GAZOWYCH
MO˚E BYå WYKONYWANA WY¸ÑCZNIEPRZEZ OSOBY POSIADAJÑCE
OPDOWIEDNIE UPRAWNIENIA.
P∏yta gazowa 4 palnikowa
ABCD
Szer x G∏ x Wys. mm. 590 x 510 x 50 590 x 510 x 50 590 x 510 x 50 590 x 510 x 50
Wymiary otworu w obudowie mm. 545 x 480 545 x 480 545 x 480 545 x 480
Typ PL03/PL04 PL03/PL04 PL03/PL04 PL01/PL02
Napi´cie i cz´stotliwoÊç zasilania (V/Hz) 230/50 230/50 230/50 230/50
Ma∏y palnik 1 1,0 kW
Du
˚y palnik tylny 1 2,5 kW 1 2,5 kW 1 2,5 kW 1 2,5 kW
Du
˚y palnik przedni 1 2,7 kW
Âredni palnik 2 1,3 kW 2 1,3 kW 2 1,3 kW 1 1,3 kW
Palnik z podwójnym wieƒcem 1 3,0 kW 1 3,0 kW 1 3,0 kW
Palnik bardzo du
˚y 1 3,0 kW 1 3,0 kW 1 3,0 kW
P∏yta do befsztyków 1
P∏ytka elektryczna 1
Zainstalowana moc gazu:
GZ 50/20 mbar kW 8,1 8,1 8,1 7,5
GZ 35/13 mbar kW 8,1 8,1 8,1 7,5
GPB 36 mbar g/h 653 653 653 561
Stopieƒ ochrony IP 20 IP 20 IP 20 IP 20
Klasa 3 3 3 3
Zapalarka elektroniczna TAK TAK TAK TAK
Zabezpieczenie przeciwwyplywowe NIE/TAK NIE/TAK NIE/TAK NIE/TAK
AUX
R
SR
R
4
INSTRUKCJE DLA INSTALATORA
Odpowiednie pomieszczenie
Zasilane gazem urzàdzenie kuchenne wytwarza
ciep∏o i wilgoç w obszarze wokó∏ miejsca zainsta-
lowania. Z tego powodu nale
˚y zapewniç
w∏aÊciwà wentylacj´, bàd
˚ przez pozostawienie
otwartych wszystkich naturalnych otworów, bàd
˚
przez zainstalowanie okapu po∏àczonego z pr-
zewodem dymnym (Rys. 3-4). Intensywne i
d∏ugotrwa∏e wykorzystanie urzàdzenia kuchen-
nego mo
˚e wymagaç dodatkowej wentylacji na
przyk∏ad otwarcia okna.
JeÊli urzàdzenie nie jest wyposa
˚one w termo-
par´ (urzàdzenie zabezpieczajàce), otwór wenty-
lacyjny pokazany na Rys. 3 powinien mieç
powierzchni´ co najmniej 200 cm
2
.
Instalator winien stosowaç si´ do odpowiednich
przepisów obowiàzujàcych w danym kraju!
3
INSTALACJA
Nabywca jest odpowiedzialny za instalacj´ p∏yty. Wytwórca nie przyjmuje ˚adnej
odpowiedzialnoÊci za jakàkolwiek szkod´ lub strat´ spowodowanà przez nie-
prawid∏owà instalacj´, która jako taka nie b´dzie obj´ta Gwarancjà Producenta.
P∏yta kuchenna mo˚e byç instalowana w szafce wykonanej z dowolnego mate-
ria∏u o wytrzyma∏oÊci na temperatur´ 100°C i o gruboÊci 25-40 mm. Wymiary wy-
ciecia w górnej p∏ycie szafki sà podane na Rys. 1.
JeÊli p∏yta jest montowana pomi´dzy szafka-
mi, odleg∏oÊç pomi´dzy p∏ytà a sàsiednià
Êciankà musi wynosiç co najmniej 150 mm
(patrz Rys. 2), podczas gdy odleg∏oÊç
pomi´dzy p∏ytà a tylnà Êcianà musi byç równa
co najmniej 55 mm.
JeÊli poni˚ej p∏yty jest wolna przestrzeƒ,
powinna zostaç za∏o˚ona p∏yta rozdzielajàca,
wykonana z materia∏u izolacyjnego (z drewna
lub z materia∏u podobnego) zapewniajàca
wolnà przestrzeƒ pod p∏ytà o wysokoÊci co
najmniej 10 mm (patrz Rys. 2).
Jednostka p∏yty jest zamocowana za pomocà dostarczonych klamer mocujàcych,
z wykorzystaniem otworów znajdujàcych si´ w podstawie p∏yty.
ZAK¸ADANIE USZCZELNIENIA
Wa˚ne - Na poni˚szym rysunku pokazano sposób zak∏adania uszczelnienia.
Niniejsze urzàdzenie jest przeznaczone do u
˚
ytku domowego, nie profesjonalnego.
Odpowiednie testy i sprawdzenia da∏y pewnoÊç, ˚e nawet w najbardziej nie-
sprzyjajàcych warunkach osiagane temperatury znajdujà si´ wewnàtrz do-
puszczalnych granic. Gdy pod p∏ytà kuchennà jest wolna przestrzeƒ zaleca
si´, zapewniç dodatkowà ochron´ prze∏àczników sterujàcych przed wysokà
temperaturà, za pomocà p∏yty izolacyjnej. P∏yta kuchenna jest izolowana ter-
micznie (w zgodzie z Uregulowaniami PN).
Rys. 2
Âcianka dzielàca
minimum
150 mm
30 mm
10 mm
Rys. 3
Rys. 4
POD¸ÑCZENIE ELEKTRYCZNE
Aby upewniç si´, czy zasilanie i napi´cie wejÊciowe sà w∏aÊciwe, nale˚y sprawdziç
dane na tabliczce znamionowej, umieszczonej na zewnàtrz p∏yty.
Przed pod∏àczeniem nale
˚y sprawdziç system uziemiajàcy.
Urzàdzenie musi byç uziemione zgodnie z regu∏ami prawa. JeÊli nie jest zapewnio-
na zgodnoÊç z powy
˚szym warunkiem, producent nie ponosi odpowiedzialnoÊci za
jakàkolwiek strat´ lub szkod´ powsta∏à wobec osób lub rzeczy. JeÊli ko∏ek uzie-
miajàcy nie jest jeszcze do∏àczony nale
˚y za∏o˚yç ko∏ek o wielkoÊci zgodnej z war-
toÊcià obcià
˚enia wskazanà na tabliczce znamionowej. Przewód uziemiajàcy jest
oznaczony kolorem
˚ó∏tozielonym.
Tam, gdzie plyta kuchenna jest po∏àczona bezpoÊrednio z zasilaniem elektrycznym
,
nale
˚y zainstalowaç wy∏àcznik charakteryzujàcy si´ co najmniej 3-milimetrowà
przerwà pomi´dzy stykami w pozycji otwartej.
JeÊli konieczna jest wymiana kabla zasilajàcego, przewód uziemiajacy (
˚ó∏tozie-
lony) musi, na mocy prawa, byç o oko∏o 10 mm d∏u
˚szy ni˚ przewód pod napi´ciem
i przewód oboj´tny. Nale
˚y stosowaç kable izolowane typu H05V2V2F.
6
ADAPTACJA P¸YTY KUCHENNEJ DO RÓ˚NYCH
RODZAJÓW GAZU
Aby zaadaptowaç p∏yt´ kuchennà do innych rodzajów gazu nale˚y post´powaç
wed∏ug poni
˚szych wskazówek:
- usunàç ruszt i palniki,
- wsunàç nasadkowy klucz szeÊciokàtny (do∏àczony) w podstaw´ palnika (Rys. 5),
- odkr´ciç dysz´ i zastàpiç innà, odpowiednià do dostarczanego typu gazu (patrz
Tabela zu
˚ycia gazu.)
Po wykonaniu regulacji do nowego typu gazu nale
˚y wymieniç starà tabliczk´ zna-
mionowà (dostarczonà z p∏ytà kuchennà) na tabliczk´ aktualnà, z wymienionym na
niej rodzajem gazu, do którego p∏yta zosta∏a dostosowana.
5
Kable powinny mieç powierzchni´ przekroju równà 1 mm
2
. Podobnie maksymalna
zewn´trzna Êrednica kabla nie powinna byç wi´ksza ni
˚ 7 mm.
Deklaracja zgodnoÊci. Kuchenka gazowa uzyska∏a certyfikat bezpieczeƒstwa B wy-
dany przez IGNiG Kraków.
FAZA L
UZIEMIENIE
NEUTRALNY N
ZASILANIE
kabel bràzowy
kabel zielono-
˚o∏ty
kabel niebieski
kabel
zasilajàcy
UWAGA:
MONTA˚ KUCHENEK GAZOWYCH, ADAPTACJA NA INNY RODZAJ GAZU ORAZ
KONSERWACJA WYMAGAJÑCA ROZBIERANIA KURKÓW GAZOWYCH MO˚E
BYå WYKONYWANA WY¸ÑCZNIE PRZEZ OSOBY POSIADAJÑCE ODPOWIEDNIE
UPRAWNIENIA.
Na tabliczce znamionowej urzàdzenia podany jest rodzaj gazu, do jakiego nale
˚
y p∏yt´
pod∏àczyç. Po dokonaniu kilku prostych modyfikacji istnieje mo
˚
liwoÊç korzystania rów-
nie
˚
z innych rodzajów gazu. (Patrz: Adaptacja do ró
˚
nych rodzajów gazu str. 6)
a) Pod∏àczenie do
˚
ród∏a gazu
- pod∏àczenia do instalacji gazowej lub do butli gazowej nale
˚
y dokonywaç zgodnie z
obowiàzujàcymi w danym kraju normami, po sprawdzeniu,
˚
e urzàdzenie jest wyregu-
lowane dla rodzaju gazu, b´dàcego w dyspozycji. JeÊli urzàdzenie nie jest wyregulowane
poprawnie nale
˚
y stosowaç si´ do instrukcji zawartych w punkcie “Adaptacja do ró
˚
nych
typów gazu”. W przypadku gazu p∏ynnego (gazu z butli) nale
˚
y stosowaç reduktory
ciÊnienia spe∏niajàce normy obowiàzujàce w danym kraju i posiadajàce certyfikat bez-
pieczeƒstwa B.
Uwaga. Dla bezpieczeƒstwa, oszcz´dnego zu
˚
ywania energii i zapewnienia trwa∏oÊci
urzàdzenia nale
˚
y si´ upewniç,
˚
e ciÊnienie zasilania jest zgodne z wartoÊciami poka-
zanymi w tablicy na stronie 6
- Pod∏àczenie do instalacji gazowej
A) gazy ziemme GZ 50, GZ 35
Kuchenk´ mo
˚
emy pod∏àczyç na dwa sposoby:
- “na sztywno” z wykorzystaniem rur instalacyjnych i armatury gazowei. (Z uwagi na
mo
˚
liwoÊç powstania napr´
˚
eƒ, ten sposób pod∏àczania nie jest zalecany)
- przy pomocy metalowego przewodu gi´tkiego o maks. D∏ugoÊci 1,5 m posiadajàcego
certyfikat bezpieczeƒstwa B (Pod∏àczenie zalecane przez producenta)
B) gaz p∏ynny GPB
Kuchenk´ nale
˚
y pod∏àczyç do butli z gazem p∏ynnym
za pomocà w´
˚
a elastycznego o maks. d∏ugoÊci 3,0m i
reduktora butlowego.
˚
i reduktor muszà posiadaç
certyfikat bezpieczeƒstwa B.
Uwaga. Do ostatecznego sprawdzenia czy nie ma prze-
cieków gazu na rurociagu nale
˚
y u
˚
ywaç roztworu
myd∏a. W
˚
adnym wypadku nie wolno do tego celu
wykorzystywaç p∏omienia. Nale
˚
y si´ równie
˚
upewniç,
˚
e spr´
˚
ysta rura nie styka si´ z ruchomà cz´Êcià szafki
(na przyk∏ad z szuflada) i
˚
e nie przebiega w miejscu, w
którym mog∏aby zostaç uszkodzona.
POD¸ÑCZENIE GAZU
REGULACJA PALNIKÓW
Spalanie plomienia
Aby uzyskaç maksymalnà sprawnoÊç palników, bardzo wa
˚ne jest poprawne spala-
nie p∏omienia. Dobry p∏omieƒ musi byç wyraênie zaznaczony i nie mieç zó∏tych
koƒcówek (Rys. 7/B). Gdy ma miejsce niewystarczajàca iloÊç powietrza, p∏omieƒ
b´dzie nierówny i z
˚ó∏tymi koƒcówkami (Rys. 7/A). Gdy powietrza jest zbyt du˚o
p∏omieƒ b´dzie bardzo krótki i jasny (Rys. 7/C). W obu przypadkach nale
˚y wyregu-
lowaç spalanie przez wsuni´cie rurki regulacyjnej powietrza do wn´trza rurki
Venturiego (w przypadku niewystarczajàcej iloÊci powietrza) lub wysuni´cie rurki re-
gulacyjnej powietrza z rurki Venturiego (w przypadku zbyt du
˚ej iloÊci powietrza).
Aby dokonaç regulacji rurki powietrza nale
˚y poluzowaç sruby mocujàce i po uzy-
skaniu zadowalajàcego p∏omienia ponownie je zacisnàç.
Klucz szeÊciokàtny
Rys. 5
Palnik
kuchenki
ma∏y
Êredni
du
˚y tyl.
z podwójnym wieƒcem
bardzo
du˚y
du
˚y przed.
Moc
[W]
1000
1300
2500
3000
3000
2700
(GZ 35 = 2500 W)
GZ 35
[mm]
1,10
1,25
1,60
2x1,26
2x1,26
1,60
GZ 50
[mm]
0,84
0,93
1,20
2x0,94
2x0,94
1,27
GPB
[mm]
0,54
0,61
0,80
2x0,65
2x0,65
0,84
GZ 50
[l/h]
101
142
233
303
303
253
GZ 35
[l/h]
141
197
352
423
423
352
GPB
[g/h]
79
110
197
236
236
211
GZ 50
[mm]
8
2
3
15
15
3
GZ 35
[mm]
4
0
1
6
6
1
GPB
[mm]
2
5
4
0
0
4
WielkoÊçwymiaru
X
Przys∏ona powietrza
Zu
˚ycie gazuDysza gazowa
Tabela zu˚ycia gazu 1W = 0,860 kcal/godz.
Zlàczka
Uszczelka
Rura sztywna
lub elastyczna
CiÊnienie gazu: GZ 50 - 20 mbar, GZ 35 - 13 mbar, GPB - 36 mbar
8
Regulacja p∏omienia oszcz´dnoÊciowego
Po zapaleniu palników nale˚y obróciç pokr´t∏o regulacyjne do wartoÊci minimum a
nast´pnie zdjàç pokr´t∏o (nale
˚y wywrzeç lekki nacisk).
Wykorzystujàc ma∏y Êrubokr´t mo
˚na odpowiedno ustawiç Êrub´ regulacyjnà (rys.
8). Obracajàc Êrub´ zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegara zmniejszamy
przep∏yw gazu, podczas gdy obracajàc jà w kierunku przeciwnym powodujemy
zwi´kszenie p∏omienia. Nale
˚y tak ustawiç Êrub´, aby uzyskaç p∏omieƒ o d∏ugoÊci 3
do 4 mm a nast´pnie za∏o
˚yç ponownie pokr´t∏o regulacyjne.
JeÊli do dyspozycji jest gaz p∏ynny (z butli), nale
˚y obróciç Êrub´ zgodnie z kie-
runkiem ruchu wskazówek zegara do samego koƒca, do oporu.
7
Rys. 8
Rys. 6 Rys. 7
POKRYWKA PALNIKA
ZW¢˚KA
VENTURIEGO
RURKA REGULACJI
POWIETRZA
SRUBA
MOCUJACA
Palnik z podwójnym
wieƒcm, bardzo du
˚
y,
do ryb
WielkoÊç wymiaru “X” znaleêç mo
˚
na w tabeli podanej powy
˚
ej.
INSTRUKCJA U˚YTKOWANIA
U˚ytkowanie palnika
Aby zapaliç palnik nale˚y przystawiç zapalony p∏omieƒ do palnika, wcisnàç i obró-
ciç pokr´t∏o regulacyjne w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
JeÊli palniki nie by∏y w u
˚ytku przez kilka dni, nale˚y odczekaç kilka sekund przed
zapaleniem palnika, aby umo
˚liwiç ulotnienie si´ powietrza nagromadzonego w ru-
rach.
W przypadku p∏yt kuchennych wyposa
˚onych w zapalark´ elektronicznà umieszc-
zonà w pokr´tle, w celu zapalenia palnika nale
˚y wcisnàç pokr´t∏o i przekr´ciç je do
pozycji oznaczonej gwiazdkà. Po zapaleniu si´ palnika ustawiç pokr´t∏o w
˚àdanej
pozycji. Je
˚eli palnik nie zapali si´ od razu nale˚y przytrzymaç pokr´t∏o w pozycji
zapalarki przez max. 5 sek. Je
˚eli jednak palnik nie zapali si´ w tym czasie, nale˚y
wy∏àczyç pokr´t∏o, odczekaç chwil´ i ponowiç ca∏à operacj´.
Palnik zapali si´.
W niektórych modelach jest zainstalowane urzàdzenie zabezpieczajàce, odcinajàce
automatycznie gaz w sytuacji przypadkowego zgaÊni´cia p∏omienia. W tym przy-
padku nale
˚y wcisnàç i obróciç pokr´t∏o regulacyjne i utrzymywaç je wciÊni´te
przez oko∏o 5-6 sekund. Palnik pozostanie zapalony.
RADA OGÓLNA
Aby uzyskaç najlepszà sprawnoÊç gotowania nale˚y na palnikach umieszczaç
garnki do nich przystosowane, o nast´pujàcych Êrednicach p∏askiego dna:
O GARNEK (cm)
P∏yta typu D P∏yta typu A,B,C
Palnik ma∏y 6÷12 Palnik Êredni 12÷18
Palnik Êredni 12÷18 Palnik du
˚y 18÷24
Du
˚y przedni 24÷26 Bardzo du˚y lub z podwójnym
wieƒcem 24÷26
Du
˚y tylny 18÷24
W przypadku mniejszych pojemników nale
˚y tak wyregulowaç palnik gazowy, aby
p∏omieƒ nie wyp∏ywa∏ poza kraw´dê garnka. Nie powinno si´ u
˚ywaç garnków o
podstawie wypuk∏ej lub wkl´s∏ej.
OSTRZE˚ENIE: JeÊli palnik przypadkowo zgaÊnie, nale
˚y obróciç pokr´t∏o do
pozycji wy∏àczenia i co najmniej przez 1 minut´ nie próbowaç go zapalaç.
Aby ochroniç szklanà pokryw´ przed zniszczeniem a tak
˚e w interesie
bezpieczeƒstwa, przed przymkni´ciem pokrywy szklanej palniki i plyty muszà zo-
NAPRAWY
Przed po∏àczeniem si´ z technikiem serwisowym nale
˚y sprawdziç czy:
- wtyczka jest w∏àczona w gniazdko i bezpiecznik nie jest przepalony,
- urzàdzenie jest dostosowane do dostarczanego gazu.
JeÊli nie mo
˚na zidentyfikowaç awarii nale˚y:
wy∏àczyç urzàdzenie i zadzwoniç do Centrum Napraw Serwisowych.
GWARANCJA
Urzàdzenie jest obj´te gwarancjà pozwalajàcà na bezplatnà napraw´ na okres
podany w karcie gwarancyjnej.
Nale
˚y zachowaç odcinek B karty gwarancyjney oraz dowód zakupu urzàdze-
nia.
Palnik ma∏y,
Ê
redni,
du
˚
y
10
Rys. 9
TAK NIE NIE NIE NIE
W∏àczenie si´ p∏ytki elektrycznej jest sygnalizowane kontrolkà Êwietlnà.
Zapalenie p∏ytki elektrycznej pomocniczej (Ø 80 mm) w modelach gdzie taka wy-
st´puje, nast´puje po wciÊni´ciu przycisku O/I. Ta p∏ytka elektryczna ma tylko jednà
pozycj´.
Gotujàc na p∏ytkach elektrycznych nale
˚y pami´taç o stosowaniu garnków z ideal-
nie p∏askim dnem, o Êrednicy zbli
˚onej do Êrednicy p∏ytki i nigdy mniejszym ni˚
p∏ytka ( rys. 9)
Nale
˚y pilnowaç ˚eby dno garnków by∏o zawsze suche, nale˚y unikaç kipienia po-
traw i nie zostawiaç nigdy w∏àczonej p∏ytki bez garnka lub z garnkiem pustym.
Moc p∏ytek elektrycznych w zale˚noÊci od pozycji pokr´t∏a
Pozycje
pokr´t∏a
0 Zgaszona
1 Bardzo ma∏a Podgrzewanie potrawy, topienie mas∏a, czekolady
2 Ma∏a Gotowanie na wolnym ogniu, ry
˚ na mleku, jajka sadzone...
3 Umiarkowana Gotowanie suszonych warzyw, owoców, mro
˚onek
4 Ârednia Gotowanie Êwie
˚ych warzyw, makaronu, ryb
5Du
˚a Sma˚enie omletów, befsztyków, flaków
6. Pe∏na moc ma
˚enie ró˚nych potraw na silnym ogniu
JeÊli pokr´t∏a gazu z biegiem czasu nie obracajà si´ ∏atwo, nale˚y je nasmarowaç.
CzynnoÊç t´ nale
˚y powierzyç pracownikowi serwisu autoryzowanego lub osobie z
uprawnieniami gazowymi.
Niektóre modele majà dodatkowo ma∏à p∏ytk´ do sma
˚enia befsztyków, którà
mo
˚na stosowaç wy∏àcznie na palniku Êrednim.
P∏yty wyposa
˚one w p∏ytk´ elektrycznà “pomocniczà” (Ø 80 mm) majà w
wyposa
˚eniu p∏ytk´, którà mo˚na umieÊciç wy∏àcznie na tej p∏ytce elektrycznej. Nie
wolno u
˚ywaç tej p∏ytki na palniku gazowym.
Uwaga: Wybór naczyƒ do p∏yt z p∏ytkà elektrycznà “pomocniczà” musi byç popr-
zedzony lekturà paragrafu “U
˚ywanie p∏ytek elektrycznych”.
U˚YWANIE P¸YTEK ELEKTRYCZNYCH
W celu lepszego i ekonomiczniejszego korzystania z p∏ytek elektrycznych nale˚y
stosowaç si´ do wskazówek zawartych w poni
˚szej tabeli
9
INSTRUKCJA U˚YTKOWANIA P¸YTKI
DO SMA˚ENIA BEFSZTYKÓW
(Patrz rys. D w instrukcji obs∏ugi)
Rys. 10 - pozycja p∏ytki nieu˚ywanej
P∏ytka do sma
˚enia powinna byç umie-
szczona jak na rys.10
Rys. 11 - pozycja p∏ytki w czasie sma
˚enia
• P∏ytk´ do sma
˚enie befsztyków
mo
˚na umieszczaç tylko nad pr-
zednimi palnikami, ustawiajàc jà
odpowiednio do rusztów palnika
jak na rys. 11.
• P∏ytka jest zaprojektowana do
kontaktu bezpoÊredniego z
˚yw-
noÊcià, a zatem nie nale
˚y na
niej stawiaç patelni, garnków,
kawiarek.
UWAGA. P∏ytka podczas pracy
bardzo si´ rozgrzewa i dlatego nale
˚y ja przestawiaç za pomocà specjalnego
uchwytu do∏àczonego do urzàdzenia.
Rys. 11
Rys. 10
11
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Wa˚na uwaga
Przed czyszczeniem p∏ytki kuchennej nale˚y upewniç si´, czy urzàdzenie jest
ch∏odne.
Nale
˚y wyjàç wtyczk´ z gniazdka sieciowego lub (w razie bezpoÊredniego po∏àcze-
nia) wy∏àczyç zasilanie elektryczne.
Do czyszczenia cz´Êci emaliowanych, lakierowanych lub chromowanych nale
˚y
u
˚ywaç ciep∏ej wody z myd∏em, nie nale˚y u˚ywaç Êrodków do mycia z sodà. Do
cz´Êci ze stali nierdzewnej nale
˚y u˚ywaç odpowiedniego Êrodka myjàcego. Nie
nale
˚y nigdy stosowaç Êrodków Êciernych, detergentów korozyjnych, Êrodków wy-
bielajàcych ani kwasów. Nale
˚y unikaç pozostawiania substancji kwasowych i za-
sadowych (cytryny, soków, octu, itd.) na powierzchniach emaliowanych, lakie-
rowanych czy wykonanych ze stali nierdzewnej.
Palniki mo
˚na czyÊciç wodà z myd∏em. Aby odzyska∏y swój blask, nale˚y oczyÊciç
je Êrodkiem do czyszczenia stali nierdzewnej. Po czyszczeniu nale
˚y osuszyç pal-
niki i wstawiç je w swoje miejsca.
Wa
˚ne jest, aby nie pomyliç po∏o˚enia palników.
Z urzàdzenia tego mo
˚na korzystaç jedynie w celu do tego zaplanowanym, czyli do
gotowania w warunkach domowych. Ka
˚de inne u˚ycie zostanie uznane za
niew∏aÊciwe i mo
˚e w konsekwencji okazaç si´ niebezpieczne. Producent nie jest
odpowiedzialny za jakiekolwiek straty i szkody wynikajàce z niew∏aÊciwego u
˚ycia.
INSTRUKCJE ¸ÑCZENIA P¸YTY KUCHENNEJ
Z RURAMI DOSTARCZAJÑCYMI GAZ
Niniejsze instrukcje odnoszà sie do monterów uprawnionych do instalacji urzàd-
zenia zgodnie z obowiàzujàcymi przepisami prawa budowlanego i normami PN.
Podczas prac monta˚owych zasilanie elektryczne musi byç od∏àczone.
KOLEJNOÂå MONTA˚U
Do monta
˚
u potrzebne sà dwa klucze nasadkowe szésciokàtne o rozmiarze 17 i 23 mm.
Z¸ÑCZKA
CYLINDRYCZNA 1/2
DO GAZU
1) KolejnoÊç monta˚u
jest nast´puj´àca (pa-
trz rysunek):
A) Przewód instalacji
z nakr´tka
B) Podk∏adka
C) Z∏àcze kolankowe z
gwintem
2) Dokr´ciç kluczem
po∏àczenie, pami´tajàc
o skr´ceniu rur do
swojej pozycji przed
zaciÊnieciem
3) Za pomocà elastycz-
nego przewodu meta-
lowego lub w´
˚à ela-
stycznego po∏àczyç
z∏àczk´ C z instalacjà
gazowà lub butlà z ga-
zem p∏ynnym.
BARDZO WA˚NE
Dla u∏atwienia instalacji oraz aby uniknàç przecieków gazu zaleca si´ nast´pujàcy
tryb ∏àczenia rur:
Najpierw do∏àczyç rur´ do p∏yty kuchennej a nast´pnie po∏àczyç rur´ z siecià ga-
zowà.
Brak przestrzegania tej kolejnoÊci mo˚e spowodowaç, ˚e w rurze pozostanie gaz.
PO INSTALACJI NALE˚Y ZA POMOCÑ ROZTWORU MYDLANEGO
SPRAWDZIå SZCZELNOÂå WSZYSTKICH Z¸ÑCZY.
UWAGA
Niektóre modele majà w wyposa˚eniu 2 z∏àczki: cylindrycznà i sto˚kowà Rys. 2
Prosz´ wybraç do pod∏àczenia opdowiednià dla danego kraju z∏àczk´.
W Polsce dla gazu GZ 50, GZ 35 zaleca si´ z∏àczk´ sto˚kowà, a dla gazu p∏ynne-
go (z butli) z∏àczk´ cylindrycznà.
Cylindryczna Sto˚kowa
Rys. 2
AB
12
Grafica R.B. - 03/2003 - Cod. 91500706/C
CANDY POLSKA SP. Z O.O.
02-203 WARSZAWA, UL. HUBERA 7
TEL 22/658-21-43
FAX 22/658-42-71
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

Candy PM641SDXGHPL Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi