PL
7
żaroodpornego (pyrex) lub ceramiczne. Czas pieczenia nieco
się wtedy wydłuży. Aby uzyskać optymalne rezultaty, należy
przestrzegać podanych w tabeli pieczenia zaleceń dotyczących
wyboru akcesoriów i ich rozmieszczenia na odpowiednich
półkach. Jeżeli potrawa, którą chce się przygotować, zawiera
dużo wody, należy wstępnie rozgrzać piekarnik.
Jednoczesne przygotowywanie różnych potraw
Korzystając z funkcji „PIECZENIE KONWEKCYJNE" można
jednocześnie piec różne potrawy (np: ryby i warzywa), na
różnych poziomach. Wyjąć potrawy, które wymagają krótszego
pieczenia i pozostawić potrawy, które wymagają dłuższego
pieczenia.
Desery
• Delikatne desery należy piec z wykorzystaniem funkcji
pieczenia konwencjonalnego tylko na jednym poziomie.
Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać je zawsze na
ruszcie dostarczonym wraz z piekarnikiem. Do pieczenia
na kilku poziomach należy wybierać funkcję termoobiegu
i ustawiać formy na ruszcie w taki sposób, aby zapewnić
swobodną cyrkulację powietrza.
• Aby sprawdzić, czy ciasto drożdżowe jest już gotowe, włożyć
drewniany patyczek w najwyższym miejscu ciasta. Jeśli
patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe.
• Nie smarować masłem ścianek form, w których zastosowano
nieprzywierającą powłokę. W przeciwnym razie, ciasto może
nierówno wyrosnąć po bokach.
• Jeśli ciasto opada w trakcie pieczenia, następnym razem
należy ustawić niższą temperaturę, zmniejszyć ilość płynnych
składników używanych do jego produkcji lub delikatniej
mieszać ciasto.
• Ciasta z soczystym nadzieniem (serniki, ciasta owocowe)
wymagają użycia funkcji „PIECZENIE KONWEKCYJNE" (jeżeli
jest dostępna). Jeśli spód ciasta jest zbyt wilgotny, należy
skorzystać z niższego poziomu i wyłożyć spód bułką tartą lub
pokruszonymi herbatnikami przed włożeniem nadzienia.
Mięso
• Użyć dowolnego rodzaju tacy piekarnika lub naczynia
żaroodpornego dostosowanego do wielkości przyrządzanej
porcji mięsa. W przypadku pieczeni zaleca się wlanie na dno
naczynia niewielkiej ilości bulionu, aby nieco zwilżyć mięso
i dodać mu smaku. Kiedy pieczeń jest gotowa, pozostawić
w piekarniku na kolejne 10-15 minut lub zawinąć w folię
aluminiową.
• . Do grillowania mięsa wybierać kawałki o równomiernej
grubości, aby uzyskać jednolite wyniki przyrządzania. Bardzo
grube porcje mięsa wymagają dłuższego czasu przyrządzania.
Aby zapobiec przypaleniu powierzchni mięsa, należy je
odsunąć od grzałki grilla i umieścić ruszt na niższym poziomie.
Obrócić mięso po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia.
Zaleca się stosowanie tacki do ociekania, która będzie zbierała
ściekające soki - należy do niej wlać pół litra wody i umieścić
bezpośrednio pod rusztem, na którym ułożone jest mięso do
grillowania. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
Rożen (dostępny tylko w niektórych modelach)
Służy do pieczenia dużych kawałków mięsa i drobiu,
umożliwiając ich równomierne dopieczenie. Nabić mięso
na szpikulec rożna, obwiązując je sznurkiem kuchennym (w
przypadku kurczaka), i upewnić się, że jest unieruchomione.
Następnie umieścić szpikulec w gnieździe na przedniej
ścianie piekarnika i oprzeć na odpowiednim wsporniku. Aby
zmniejszyć ilość dymu i zebrać spływające soki, zaleca się
umieszczenie na pierwszej półce tacki do ociekania, do której
należy wlać pół litra wody. Szpikulec posiada plastikowy
uchwyt, który należy zdjąć przed rozpoczęciem pieczenia i
z którego należy skorzystać po jego zakończeniu, aby wyjąć
mięso z piekarnika bez ryzyka poparzenia.
Pizza
Nasmarować blachę niewielką ilością tłuszczu, aby spód pizzy
był bardziej chrupiący. Po upływie dwóch trzecich czasu
pieczenia ułożyć na pizzy mozzarellę.
Funkcja wyrastania (dostępna tylko w określonych modelach)
Zleca się przykrycie ciasta wilgotną ściereczką przed
umieszczeniem w piekarniku. Czas wyrastania przy użyciu
tej funkcji jest krótszy o ok. jedną trzecią w porównaniu z
czasem wyrastania w temperaturze pokojowej (20–25°C). Czas
wyrastania 1 kg ciasta na pizzę to ok. jedna godzina.
POWIERZCHNIE ZEWNĘTRZNE
Powierzchnie należy czyścić wilgotną ściereczką z mikrofibry.
Jeśli są silnie zabrudzone, dodać kilka kropel detergentu o
neutralnym pH. Wytrzeć do sucha ściereczką.
Nie stosować żrących ani ściernych detergentów. Jeśli tego
rodzaju substancje zostały przypadkowo rozprowadzone po
powierzchni urządzenia, należy natychmiast je usunąć za
pomocą wilgotnej ściereczki z mikrofibry.
POWIERZCHNIE WEWNĘTRZNE
• Po każdym użyciu należy poczekać aż piekarnik ostygnie i
wyczyścić go, najlepiej gdy wciąż jest ciepły, usuwając z niego
osad i pozostałości potraw. Aby usunąć wszelkie skropliny,
które powstały w wyniku pieczenia potraw z dużą zawartością
wody, należy pozostawić piekarnik do całkowitego ostygnięcia,
a następnie wytrzeć go ściereczką lub gąbką.
Nie stosować urządzeń czyszczących
parą.
Używać rękawic ochronnych podczas
wszystkich czynności.
Wymagane czynności przeprowadzać
przy zimnym piekarniku.
Odłączyć urządzenie od zasilania.
Nie stosować wełny szklanej,
szorstkich gąbek lub ściernych/
żrących środków do czyszczenia,
ponieważ mogą one uszkodzić
powierzchnie urządzenia.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE