50
∙ Po zakoczeniu mielenia, a przed
przystpieniem do wyjmowania i otwarcia
pojemnika ze zmielon kaw, zawsze
naley wyj wtyczk z gniazdka i
odczeka a silnik przestanie si obraca.
∙ Ostrzeżenie: Aby zapewni parzonej
kawie optymalny aromat, naley
podda mieleniu tylko tak jej ilo,
któr natychmiast przeznaczymy do
zaparzenia. Ewentualn reszt zmielonej
kawy najlepiej przechowywa w
szczelnym pojemniku.
Czyszczenie i konserwacja
∙ Przed przystpieniem do czyszczenia
mynka naley zawsze wyj wtyczk
przewodu zasilajcego z gniazdka i
poczeka a silnik przestanie pracowa.
∙ Aby nie narazi si na poraenie
prdem, nie my obudowy ani przewodu
zasilajcego
adnymi cieczami, ani nie
zanurza ich. Obudow mona przetrze
lekko wilgotn gadk ciereczk.
Nastpnie koniecznie wytrze urzdzenia
do sucha.
∙ Do czyszczenia nie naley uywa
ostrych przedmiotów, rcych rodków
czyszczcych, ani twardych szczotek.
∙ Pojemnik na zmieloną kawę mona
wyj, zdj jego pokrywk i umy
obydwa elementy w wodzie z delikatnym
pynem. Przed ponownym woeniem
pojemnika do urzdzenia, wytrze go
dokadnie do sucha.
∙ Pojemnik na kawę ziarnistą mona
zdj tylko wówczas, kiedy na ma w
nim adnych ziaren. Ostrzeżenie: Aby
zdj pojemnik, najpierw obróci go
w lewo, a strzaki na pojemniku i na
skali zrównaj si, po czym podnie
pojemnik. Wypuka pojemnik i pokrywk
a nastpnie wytrze je dokadnie do
sucha. Nakadajc z powrotem pojemnik
strzaki ponownie musz by zrównane.
Aby zablokowa pojemnik przekrci go
w prawo.
∙ Mechanizm żarnowy take mona
otworzy do czyszczenia lub w przypadku
stwierdzenia usterki.
∙ Zdj pojemnik w sposób opisany
powyej.
∙ Wyj piercie arnowy.
∙ Za pomoc maej szczoteczki wyczyci
mechanizm i piercie.
∙ Ostrzeżenie: Mechanizm i piercie
maj ostre krawdzie, zatem podczas
czyszczenia naley zachowa
szczególn ostrono.
∙ Wkadajc piercie z powrotem
zwróci uwag na to, by zbki
piercienia wpasoway si w
odpowiednie rowki na elemencie
mocujcym mechanizmu. Woony
piercie powinien da si lekko
poruszy, ale nie przekrci.
W przypadku problemów
∙ Zmielona kawa wysypuje się z
pojemnika.
Jest to zjawisko normalne. Zwykle
przyczyn s adunki statyczne w
powietrzu.
∙ Do mechanizmu żarnowego nie
docierają ziarna (a mechanizm wydaje
wysokie dźwięki).
Z powodu charakterystycznego ksztatu
czasami ziarna mog si zablokowa
w mechanizmie. Ustawi grubo
mielenia na 1 i wyj wtyczk z gniazdka
sieciowego. Zamiesza ziarna yk. To
powinno spowodowa uwolnienie ziaren
zablokowanych w mechanizmie.