Progress PHN1110S Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

instrukcja obsługi
Piekarnik do zabudowy pod blatem
PHN 1110
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
2
Opis urządzenia 3
Przed pierwszym użyciem 5
Eksploatacja 6
Wskazówki i tabele pieczenia 7
Konserwacja i czyszczenie 10
Co zrobić, gdy… 13
Dane techniczne 14
Instalacja 14
Utylizacja 17
Może ulec zmianie bez powiadomienia
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Niniejszą instrukcję obsługi należy za-
wsze przechowywać w pobliżu urządze-
nia. W razie sprzedaży lub przekazania
urządzenia innemu użytkownikowi bądź
w razie przeprowadzki i pozostawienia
go na miejscu, należy pamiętać o tym,
aby nowy użytkownik miał dostęp do in-
strukcji obsługi oraz wszystkich dodat-
kowych informacji.
Niniejsze ostrzeżenia mają na celu za-
pewnienie bezpieczeństwa użytkowni-
kowi i domownikom. W związku z tym,
należy je uważnie przeczytać przed in-
stalacją i/lub użyciem urządzenia.
Instalacja
Wszystkie czynności związane z instalacją
muszą być wykonane przez wykwalifiko-
waną osobę zgodnie z obowiązującymi
przepisami. Poszczególne czynności
związane z instalacją urzą
dzenia opisano
w rozdziale "Instrukcje dla instalatora".
Instalację i podłączenie urządzenia zlecić
wykwalifikowanej osobie posiadającej od-
powiednią wiedzę, która wykona wszyst-
kie czynności zgodnie z przepisami.
Wszelkie modyfikacje domowej instalacji
zasilającej, wymagane w celu instalacji
urządzenia, mogą być wykonywane wy-
łącznie przez wykwalifikowanego elektry-
ka.
•W zależności od wersji, piekarnik może
być używany jako urządzenie niezależne
lub w połączeniu z elektryczną płytą ku-
chenną z zasilaniem 1-, 2- lub 3-fazowym
230V. Podłączenie do kilku faz bez prze-
wodu neutralnego (400V) prowadzi do zni-
szczenia piekarnika oraz podłączonych
pól grzejnych.
Obsługa
Piekarnik służy wyłącznie do przygotowy-
wania potraw; nie należy go używać do in-
nych celów.
Podczas obsługi piekarnika należy zacho-
wać ostrożno
ść. Bardzo gorące grzałki
powodują nagrzewanie się blach i rusztu
oraz innych części urządzenia.
•Jeśli z jakichkolwiek przyczyn w piekarniku
przygotowuje się potrawy w folii aluminio-
wej, nie wolno dopuścić, aby bezpośred-
nio stykała się ona z dnem piekarnika.
Podczas czyszczenia piekarnika należy
zachować ostrożność: nie wolno rozprys-
kiwać żadnych środków na filtr tłuszczu
(jeśli jest zainstalowany), grzałki ani czujnik
termostatu.
•Zmiany urządzenia lub modyfikacje jego
parametrów stwarzają zagrożenie dla
użytkownika.
Podczas pieczenia i grillowania szyba w
drzwiach piekarnika oraz inne jego części
mocno się rozgrzewają. Dlatego nie wolno
pozwalać małym dzieciom na przebywa-
nie przy urządzeniu. W przypadku podłą-
czania urządzeń elektrycznych do gniazd-
ka obok piekarnika, należy upewnić się,
że
ich przewody nie stykają się z gorącymi
częściami piekarnika ani nie zaczepiają o
drzwi piekarnika.
Podczas wyjmowania z piekarnika naczyń
żaroodpornych należy zawsze korzystać z
rękawic do pieczenia.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
powierzchnie urządzenia w dobrym stanie.
Przed rozpoczęciem czyszczenia piekar-
nika wyłączyć zasilanie lub wyjąć wtyczkę
z gniazdka.
Sprawdzić, czy po zakończeniu pieczenia
piekarnik został wyłączony.
2 progress
Do czyszczenia urządzenia nie należy sto-
sować pary ani parowych urządzeń czy-
szczących.
•Nie należy stosować ściernych środków
czyszczących ani ostrych skrobaków me-
talowych. Mogą one porysować powierz-
chnię szyby drzwi piekarnika, co może
spowodować jej pęknięcie.
Bezpieczeństwo użytkownika
•Urządzenie jest przeznaczone do obsługi
przez osoby dorosłe. Korzystanie z urzą-
dzenia przez dzieci lub zabawa dzieci z
urządzeniem są niebezpieczne.
Dzieci nie powinny zbliżać się do pracują-
cego piekarnika. Drzwi piekarnika pozos-
tają przez długi czas gorące nawet po wy-
łączeniu piekarnika.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone
do użytku przez osoby (w tym dzieci) o og-
raniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych czy umysłowych, a także
nieposiadające wiedzy lub doś
wiadczenia
w użytkowaniu tego typu urządzeń, chyba,
że będą one nadzorowane lub zostaną po-
instruowane na temat korzystania z tego
urządzenia przez osobę odpowiedzialną
za ich bezpieczeństwo.
Serwis
Kontrole i/lub naprawy powinny być prze-
prowadzane przez serwis producenta lub
autoryzowany przez producenta punkt
serwisowy z wykorzystaniem wyłącznie
oryginalnych części.
•Nie próbować samodzielnie naprawiać
urządzenia w razie awarii lub uszkodzenia.
Wykonywanie napraw przez osoby nie-
wykwalifikowane może być przyczyną
uszkodzeń urządzenia lub obrażeń ciała.
Opis urządzenia
1
10
11
2 53 4
6 987
12
1 Panel sterowania
2 Pokrętło przedniego lewego pola grzej-
nego
3 Pokrętło tylnego lewego pola grzejnego
4 Kontrolka termostatu
5 Pokrętło wyboru temperatury
6 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
progress 3
7 Kontrolka zasilania
8 Pokrętło tylnego prawego pola grzejne-
go
9 Pokrętło przedniego prawego pola grzej-
nego
10 Otwory wylotowe powietrza chłodzące-
go
11 Oświetlenie wewnętrzne
12 Tabliczka znamionowa
Akcesoria
Blacha do pieczenia
Ruszt piekarnika
Obsługa
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Piekarnik jest wyłączony
Górna i dolna grzałka
Górna grzałka
Dolna grzałka
Kontrolka zasilania
Kontrolka zasilania zapala się po obróceniu
pokrętła wyboru funkcji piekarnika.
Pokrętło wyboru temperatury
Aby ustawić temperaturę w zakresie od 50°C
do 250°C, należy obracać pokrętło wyboru
temperatury w kierunku przeciwnym do ru-
chu wskazówek zegara.
Pokrętła regulacyjne pól grzejnych
Pokrętła czterech pól grzejnych płyty ku-
chennej znajdują się na panelu sterowania.
Pola grzejne są sterowane 9-stopniowymi
pokrętłami, na których można wybrać nastę-
pujące poziomy:
0 = WYŁ.
1 = Minimalny
9 = Maksymalny
4 progress
Kontrolka temperatury
Ta kontrolka zapala się po obróceniu pokręt-
ła wyboru temperatury.
Pozostaje ona zapalona do momentu osiąg-
nięcia ustawionej temperatury. Następnie cy-
klicznie zapala się i gaśnie sygnalizując utrzy-
mywanie temperatury.
Włączanie podwójnego pola grzejnego
(patrz wykaz urządzeń w rozdziale "Da-
ne techniczne")
Aby włączyć rozszerzenie podwójnego pola
grzejnego należy obrócić pokrętło z poziomu
9 w położenie "
" (w kierunku zgodnym
z ruchem wskazówek zegara);
Słyszalne będzie kliknięcie.
Obydwie części pola grzejnego zostaną jed-
nocześnie włączone.
Następnie można ustawić żądany poziom
(obracając w tym celu pokrętło w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara).
Urządzenia nigdy nie należy pozostawiać bez
nadzoru podczas smażenia przy użyciu ole-
jów lub tłuszczów (np. podczas smażenia
frytek), ponieważ olej lub tłuszcz mogą łatwo
zapalić się w przypadku nadmiernego roz-
grzania.
Termostat bezpieczeństwa
Aby zapobiec niebezpiecznemu przegrzaniu
(w wyniku nieprawidłowego użycia urządze-
nia lub wad komponentów), piekarnik został
wyposażony w termostat bezpieczeństwa,
który w razie potrzeby wyłącza zasilanie. Pie-
karnik włącza się ponownie automatycznie
po obniżeniu temperatury.
Jeśli termostat bezpieczeństwa zadziała z
powodu nieprawidłowej eksploatacji urzą-
dzenia, wystarczy naprawić błąd po ostyg-
nięciu piekarnika. Jeśli natomiast termostat
zadziała z powodu wadliwego komponentu,
należy skontaktować się z autoryzowanym
serwisem.
Wentylator chłodzący
Piekarnik wyposażony jest w wentylator, któ-
ry chłodzi panel sterowania, pokrętła i uchwyt
drzwi piekarnika. Wentylator uruchamia się
automatycznie po włączeniu piekarnika.
Ciepłe powietrze jest wydmuchiwane przez
otwór w pobliżu uchwytu drzwi piekarnika.
Wentylator chłodzący wyłącza się, gdy prze-
łącznik funkcji piekarnika znajduje się w po-
łożeniu " 0 ".
Przed pierwszym użyciem
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem
do eksploatacji piekarnika zdjąć
całe opakowanie oraz wszystkie
osłony, zarówno te znajdujące się
wewnątrz, jak i na zewnątrz
urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy rozgrzać
pusty piekarnik.
W tym czasie może być wyczuwalny nieprzy-
jemny zapach. Jest to zjawisko normalne.
Zapach powodują pozostałości z procesu
produkcyjnego.
W związku z tym, należy zapewnić właściwą
wentylację w kuchni.
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji piekar-
nika na Pieczenie tradycyjne
2. Ustawić pokrętło wyboru temperatury na
250°C.
3. Otworzyć okno w celu zapewnienia od-
powiedniej wentylacji pomieszczenia.
progress 5
4. Odczekać ok. 45 minut bez wkładania
potraw do piekarnika.
Po wykonaniu tej operacji należy odczekać
aż piekarnik ostygnie, a następnie wytrzeć
komorę piekarnika miękką szmatką zamo-
czoną w ciepłej wodzie z mydłem.
Przed pierwszym pieczeniem należy również
dokładnie umyć akcesoria piekarnika.
Aby otworzyć drzwi piekarnika, należy za-
wsze chwytać za środkową część uchwytu,
aż do ich całkowitego otworzenia.
Eksploatacja
Korzystanie z piekarnika
Ważne! Nie umieszczać folii aluminiowej,
form do pieczenia itp. na dnie piekarnika,
gdyż skumulowane ciepło może
doprowadzić do zniszczenia emaliowanej
powierzchni piekarnika. Naczynia, naczynia
żaroodporne oraz tace aluminiowe należy
ustawiać na ruszcie umieszczonym w
bocznych prowadnicach. Przy
podgrzewaniu potraw powstaje para,
podobnie jak ma to miejsce w czajniku. Przy
kontakcie pary ze szkłem w drzwiach
piekarnika następuje kondensacja i powstają
krople wody.
Aby ograniczyć zjawisko kondensacji,
należy zawsze wstępnie rozgrzewać
pusty piekarnik przez 10 minut.
Zalecamy wycieranie kropel wody po każ-
dym pieczeniu.
Ważne! Podczas pieczenia drzwi
piekarnika muszą być zawsze
zamknięte.
Przy otwieraniu drzwi należy zachować os-
trożność. Nie pozwalać, aby drzwi same
opadały przy otwieraniu piekarnika - należy
zawsze trzymać drzwi za uchwyt aż do ich
zupełnego otwarcia.
Piekarnik posiada cztery poziomy umie-
szczania potraw.
4
3
2
1
Poziom umieszczania potraw liczy się od
dołu piekarnika - patrz rysunek.
Wsuwane elementy należy umieszczać
prawidłowo (patrz rysunek).
Nie stawiać garnków ani naczyń bezpo-
średnio na dnie piekarnika.
Pieczenie tradycyjne
–Poziom środkowy pozwala na optymalne
rozprowadzenie ciepła. Aby zwiększyć
przyrumienienie potrawy od spodu, należy
korzystać z niższego poziomu. Aby zwięk-
szyć przyrumienienie góry potrawy, należy
umieścić ją na wyższym poziomie.
6 progress
Zarumienienie potrawy na dole zależy od
materiału, z którego jest wykonana forma
i naczynie do pieczenia oraz od ich wy-
kończenia. Naczynia emaliowane, naczy-
nia ciemne, ciężkie lub naczynia z powłoką
zapobiegającą przywieraniu potraw zwięk-
szają przyrumienienie spodu potrawy, na-
tomiast szklane naczynia żaroodporne,
błyszczące blachy z aluminium lub polero-
wanej stali odbijają ciepło powodując tym
samym mniejsze przyrumienienie spodu
potrawy.
Naczynia należy ustawiać centralnie na
ruszcie, aby zapewnić równomierne przy-
rumienienie.
–Potrawy należy umieszczać w formach o
odpowiednich rozmiarach, aby uniknąć
rozpryskiwania na dno piekarnika, co ułat-
wi utrzymanie jego w czystości.
Nie umieszczać naczyń, form lub
blach do pieczenia bezpośrednio na
dnie piekarnika , gdyż staje się ono bar-
dzo gorące i może wystąpić uszkodzenie.
Przy stosowaniu tej funkcji energia cieplna
pochodzi z grzałki dolnej i górnej. Pozwala
to na pieczenie na jednym poziomie. Jest
to szczególnie przydatne do przyrządzania
potraw, które powinny być
mocno przyru-
mienione na spodzie jak. np. potrawy typu
"quiche" i tarty.
Zapiekanki, lasagne oraz duszone mięsa,
które powinny być mocniej przyrumienione
na górze, również dobrze pieką się w przy
wykorzystaniu funkcji pieczenia tradycyjne-
go.
Jak korzystać z górnej i dolnej grzałki:
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekar-
nika na żądaną pozycję
2. Ustawić wybraną temperaturę za pomo-
cą pokrętła regulacji temperatury.
Dolna grzałka
Ta funkcja jest szczególnie przydatna do pie-
czenia ciast i spodów do ciast oraz do do-
piekania potraw typu "quiche" lub tart, aby
zapewnić ich dobre wypieczenie.
Kontrolka temperatury pali się aż do
osiągnięcia właściwej temperatury. A
następnie cyklicznie włącza się i wyłą-
cza, co oznacza, że temperatura jest
utrzymywana.
Górna grzałka
Funkcji tej należy używać do przyrumieniania
potraw takich, jak lasagne lub kalafior zapie-
kany z serem.
Wskazówki i tabele pieczenia
Pieczenie ciast:
Ciasta zazwyczaj piecze się w średniej tem-
peraturze (150°C-200°C).
Dlatego konieczne jest wstępne rozgrzanie
piekarnika przez ok. 10 minut.
Drzwi piekarnika nie należy otwierać przed
upływem co najmniej 3/4 ustawionego czasu
pieczenia.
Ciasto kruche powinno być pieczone w for-
mie lub na blasze przez 2/3 całego wyma-
ganego czasu pieczenia, a następnie odpo-
wiednio przybrane przed całkowitym upie-
czeniem.
Dalszy czas pieczenia zależy od rodzaju i
ilości przybrania lub nadzienia.
Ciasta biszkoptowe powinny z trudnością
odklejać się od łyżki.
Czas pieczenia będzie niepotrzebnie wydłu-
żony, jeśli ciasto jest zbyt płynne.
Jeśli do piekarnika wkłada się dwie blachy z
ciastem lub herbatnikami jednocześnie, na-
leży zostawić jeden poziom wolny między
blachami.
Jeśli do piekarnika wkłada się dwie blachy z
ciastem lub herbatnikami jednocześnie, na-
leży zamienić blachy miejscami, a także od-
wrócić blachy, po upływie okoł
o 2/3 czasu
pieczenia.
Pieczenie mięs:
Nie piec kawałków mięsa mniejszych niż 1
kg.
Mniejsze kawałki mięsa mogą wyschnąć
podczas pieczenia.
Ciemne mięso, które musi być dobrze wy-
pieczone z zewnątrz, a średnio lub lekko wy-
pieczone wewnątrz, powinno być pieczone
w wyższej temperaturze (200°C-250°C).
Natomiast białe mięso, drób i ryby wymagają
niższej temperatury (150°C- 175°C).
Składniki sosów powinny być dodawane do
brytfanny na początku, jeśli czas pieczenia
jest krótki.
W przeciwnym razie, należy dodać je w ciągu
ostatnich 30 minut.
progress 7
Można użyć łyżki, aby sprawdzić, czy mięso
się upiekło: jeśli po naciśnięciu mięsa łyżką
daje się wyczuć opór oznacza to, że mięso
jest upieczone.
Rostbefy i filety, które mają pozostaćżowe
w środku, muszą być pieczone w wyższej
temperaturze przez krótszy czas.
Jeśli mięso jest pieczone bezpośrednio na
ruszcie piekarnika, poniżej rusztu należy wło-
żyć ociekacz do tłuszczu.
Aby mięso było soczyste, po jego upiecze-
niu, zaleca się odczekać przynajmniej 15 mi-
nut przed jego pokrojeniem.
Aby zmniejszyć ilość dymu w piekarniku, za-
leca się dodanie niewielkiej ilości wody do
ociekacza.
Aby zapobiec zjawisku kondensacji, wodę
należy dodawać kilka razy.
Przed podaniem przygotowane potrawy
można utrzymywać ciepłe w piekarniku.
Ważne! Podczas pieczenia nie wolno
wykładać żadnych części piekarnika
folią aluminiową ani stawiać brytfanek,
naczyń, itp. na dnie piekarnika,
ponieważ nadmierny wzrost
temperatury może uszkodzić
emaliowaną powłokę piekarnika.
Czasy pieczenia
Czas pieczenia zależy od składu, składników
oraz ilości płynów w poszczególnych da-
niach.
Zaleca się zapamiętanie wyników uzyska-
nych przy pierwszym pieczeniu w piekarniku,
aby zyskać doświadczenie do przygotowa-
nia takich samych potraw w przyszłości.
W oparciu o własne doświadczenie będzie
można zmieniać wartości podane w tabe-
lach.
Pieczenie tradycyjne
Ważne!
Podane czasy pieczenia nie
obejmują czasu wstępnego nagrzewania.
Pusty piekarnik należy zawsze rozgrzewać
przez 10 minut.
CIASTA
Waga (gr.)
TYP POTRAWY
Temperatura w
°C
Poziom
umieszcze-
nia potrawy
Czas pieczenia
w min.
Ciasto ukręcane 170 1 45-60
Kruche ciasto 170 2 20-30
Sernik 160 1 60-80
Ciasto z jabłkami 180 1 40-60
Strudel 175 2 60-80
Tarta z dżemem 175 2 30-40
Biszkopt 175 1 45-60
Herbatniki 175 1 30-40
Strucla 170 1 40-60
Placek 170 1 50-60
Ciasteczka 175 2 25-35
Herbatniki 160 3 20-30
Bezy 100 2 90-120
Ciasteczka drożdżowe 190 2 12-20
Ptysie z kremem/eklerki 200 2 15-25
Podane wartości temperatury mają orienta-
cyjny charakter. Jeśli to konieczne, podane
temperatury mogą zostać dostosowane do
indywidualnych preferencji.
8 progress
CHLEB I PIZZA
Waga (gr.)
TYP POTRAWY
Temperatura w
°C
Poziom
umieszcze-
nia potrawy
Czas pieczenia
w min.
1000 Biały chleb 190 1 40-60
500 Chleb żytni 190 2 30-45
500 Bułki 200 2 20-35
250 Pizza 210 1 15-30
Podane wartości temperatury mają orienta-
cyjny charakter. Jeśli to konieczne, podane
temperatury mogą zostać dostosowane do
indywidualnych preferencji.
DANIA ZAPIEKANE
Waga (gr.)
TYP POTRAWY
Temperatura w
°C
Poziom
umieszcze-
nia potrawy
Czas pieczenia
w min.
Zapiekanka makaronowa 200 2 40-50
Tarta warzywna 200 2 45-60
Quiche 200 2 35-45
Lasagne 180 2 45-60
Cannelloni 200 2 40-55
Podane wartości temperatury mają orienta-
cyjny charakter. Jeśli to konieczne, podane
temperatury mogą zostać dostosowane do
indywidualnych preferencji.
MIĘSO
Waga (gr.)
TYP POTRAWY
Temperatura w
°C
Poziom
umieszcze-
nia potrawy
Czas pieczenia
w min.
1000 Wołowina 190 2 50-70
1200 Wieprzowina 180 2 100-130
1000 Cielęcina 190 2 90-120
1500 Rostbef (średnio wypieczony) 210 2 50-60
1500 Rostbef 210 2 60-70
1500 Rostbef (dobrze wypieczony) 210 2 70-80
2000 Łopatka wieprzowa 180 2 120-150
1200 Jagnięcina 190 2 110-130
1000 Kurczak 190 2 60-80
5000 Indyk 180 2 210-240
1500 Kaczka 175 2 120-150
3000 Gęś 175 2 150-200
1200 Zając 190 2 60-80
1200 Golonka wieprzowa 180 2 100-120
Klops 180 2 40-60
progress 9
Podane wartości temperatury mają orienta-
cyjny charakter. Jeśli to konieczne, podane
temperatury mogą zostać dostosowane do
indywidualnych preferencji.
DZICZYZNA
Waga (gr.)
TYP POTRAWY
Temperatura w
°C
Poziom
umieszcze-
nia potrawy
Czas pieczenia
w min.
1500 Comber zajęczy 190 2 160-200
800 Bażant 190 2 90-120
Podane wartości temperatury mają orienta-
cyjny charakter. Jeśli to konieczne, podane
temperatury mogą zostać dostosowane do
indywidualnych preferencji.
RYBY
Waga (gr.)
TYP POTRAWY
Temperatura w
°C
Poziom
umieszcze-
nia potrawy
Czas pieczenia
w min.
1200 Pstrąg / Dorada 190 2 30-40
1500 Tuńczyk / Łosoś 190 2 25-35
Podane wartości temperatury mają orienta-
cyjny charakter. Jeśli to konieczne, podane
temperatury mogą zostać dostosowane do
indywidualnych preferencji.
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Przed rozpoczęciem
czyszczenia należy wyłączyć
piekarnik i poczekać aż ostygnie.
Ostrzeżenie! Do czyszczenia
urządzenia nie należy stosować
pary ani parowych urządzeń
czyszczących.
Ważne: Przed rozpoczęciem czyszczenia
urządzenie należy odłączyć od zasilania elek-
trycznego.
Aby zagwarantować długą trwałość urzą-
dzenia, należy stosować się do poniższych
zaleceń:
Czyszczenie wykonywać dopiero po os-
tygnięciu piekarnika.
•Części emaliowane należy myć w wodzie
z dodatkiem mydła.
•Nie należy stosować środków ściernych.
•Osuszyć części ze stali nierdzewnej i szkła
za pomocą miękkiej ściereczki.
W przypadku uporczywych plam można
zastosowa
ć dostępne na rynku produkty
przeznaczone do czyszczenia stali nie-
rdzewnej lub ciepły ocet.
Emalia piekarnika jest bardzo trwała i nie-
przepuszczalna.
Gorące kwasy z owoców (np. cytryny, śli-
wek, itp.) mogą jednak pozostawić trudne do
usunięcia, matowe i szorstkie plamy na po-
wierzchniach emaliowanych.
Jednak takie plamy na dobrze wypolerowa-
nej powierzchni emaliowanej nie mają wpły-
wu na pracę piekarnika.
Piekarnik należy dobrze wyczyścić po każ-
dym użyciu.
Jest to najłatwiejszy sposób czyszczenia za-
brudzeń. Zapobiega on przypalaniu zabru-
dzeń.
Środki czyszczące
Przed zastosowaniem środków czyszczą-
cych należy sprawdzić, czy nadają się one do
czyszczenia piekarnika i czy są zalecane
przez producenta.
NIE należy stosować środków czyszczących
zawierających wybielacz, ponieważ mogą
one spowodować zmatowienie powierzchni.
Nie należy również stosować
ściernych środ-
ków czyszczących.
Czyszczenie powierzchni zewnętrznych
Należy regularnie przecierać panel sterowa-
nia, drzwi piekarnika oraz uszczelkę drzwio-
wą stosując do tego celu delikatną szmatkę
10 progress
zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem detergen-
tu w płynie.
Aby uniknąć uszkodzenia lub osłabienia szy-
by w drzwiach, nie należy stosować:
Detergentów i wybielaczy
Impregnowanych myjek, które nie nadają
się do mycia garnków z powłoką zabez-
pieczającą przed przywieraniem potraw.
Myjek Brillo/Ajax lub myjek metalowych
Myjek do piekarników nasączonych środ-
kami chemicznymi lub aerozoli
Zmywaczy rdzy
Odrdzewiaczy do wanien/umywalek
Wyczyścić zewnętrzną i wewnętrzną szybę
drzwi ciepłą wodą z mydłem.
W przypadku mocnego zabrudzenia wew-
nętrznej szyby drzwi zaleca się stosowanie
środków czyszczących, takich jak Hob Brite.
Do usuwania zabrudzeń nie należy używać
skrobaków do farb.
Komora piekarnika
Emaliowane dno piekarnika najlepiej jest
myć, gdy piekarnik jest wciąż ciepły.
Po każdym użyciu przetrzeć piekarnik mi
ęk-
ką szmatką zamoczoną w ciepłej wodzie z
mydłem. Okresowo należy wykonać bardziej
dokładne czyszczenie. W tym celu należy
stosować dostępne w handlu środki do czy-
szczenia piekarników.
Wymiana żarówki piekarnika
Ważne! Odłączyć urządzenie od
zasilania poprzez wyłączenie
bezpiecznika.
Jeśli żarówka wymaga wymiany, nowa ża-
rówka musi mieć następujące parametry:
Moc: 15W / 25W
–Napięcie zasilania: 230 V (50 Hz)
Żaroodporność do temperatury 300°C
–Typ podłączenia: E14
Żarówkę do wymiany można nabyć w skle-
pie, w którym zakupiono urządzenie.
Wymiana żarówki piekarnika:
1. Przed przystąpieniem do tej czynności
należy sprawdzić, czy piekarnik ostygł
oraz czy jest odłą
czony od zasilania elek-
trycznego.
2. Nacisnąć szklany klosz i obrócić go w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazó-
wek zegara.
3. Wykręcić spaloną żarówkę, a w jej miejs-
ce wkręcić nową.
4. Z powrotem przykręcić szklany klosz i
podłączyć zasilanie.
Drzwi piekarnika
Drzwi piekarnika składają się z dwóch szyb.
Dla ułatwienia czyszczenia, można zdjąć
drzwi piekarnika i wyjąć wewnętrzne szyby.
Ostrzeżenie! Drzwi piekarnika należy
zdjąć przed ich czyszczeniem. Przy
demontażu wewnętrznych szyb przed
zdemontowaniem drzwi może dojść do
nagłego zamknięcia drzwi.
W tym celu należy:
1. Całkowicie otworzyć drzwi.
2. Zlokalizować dwa zawiasy.
3. Odblokować i obrócić dźwignie znajdu-
jące się na obu zawiasach.
progress 11
4. Przytrzymać drzwi po bokach i powoli je
przymknąć (nie zamykać drzwi CAŁKO-
WICIE).
5. Pociągnąć drzwi do przodu, wyjmując je
z miejsca osadzenia.
6. Umieścić drzwi na stabilnej powierzchni
przykrytej miękką szmatką, aby nie usz-
kodzić powierzchni uchwytu.
7. Zwolnić system blokujący, aby wymon-
tować wewnętrzne szyby.
8. Obrócić 2 elementy mocujące o 90° i wy-
jąć je z gniazd.
90°
9. Ostrożnie podnieść górną szybę trochę
do góry i wyjąć szybę z obramowaniem z
każdej strony.
1
2
12 progress
Wyczyścić drzwi piekarnika delikatną szmat-
ką zwilżoną w letniej wodzie z mydłem. Nie
używać ściernych środków czyszczących,
myjek metalowych, szorstkich gąbek ani
kwasów, gdyż mogą one uszkodzić specjal-
ną powierzchnię szyby wewnętrznej, która
odbija energię cieplną.
Po wyczyszczeniu szybę wewnętrzną należy
z powrotem zamontować w drzwiach. Za-
montować drzwi do piekarnika; czynności
należy wykonywać w odwrotnej kolejności.
Należy pamiętać o właściwym wyrównaniu
szyb.
W celu prawidłowego wykonania tej
czynności, należy postępować zgodnie z
poniższymi zaleceniami:
1. Wewn
ętrzną szybę z obramowaniem na-
leży zamontować w taki sposób, aby
ramka była zwrócona na zewnątrz pie-
karnika. Dotknąć powierzchni szyby. Je-
żeli w okolicach ramki nie ma nierównoś-
ci, oznacza to, że szyba została zamon-
towana prawidłowo.
2. Sposób włożenia szyby wewnętrznej na
miejsce przedstawia rysunek.
Po włożeniu szyb do drzwi piekarnika należy
je zamocować, wykonując czynności opisa-
ne w punkcie 8 w odwrotnej kolejności.
Ważne! Nie wolno czyścić drzwi
piekarnika, gdy są jeszcze ciepłe,
ponieważ może to spowodować
pęknięcie szyb. W przypadku
zauważenia zarysowania lub pęknięć
szyb, należy niezwłocznie
skontaktować się z autoryzowanym
serwisem i zlecić wymianę szyb.
Modele wykonane ze stali nierdzewnej
lub aluminium:
Drzwi piekarnika i panel sterowania wykona-
ne ze stali nierdzewnej lub aluminium należy
czyścić przy użyciu wilgotnej gąbki, a na-
stępnie ostrożnie wytrzeć je miękką szmatką.
Do czyszczenia nie wolno używać myjek me-
talowych, kwasów ani środków do szorowa-
nia, gdyż mogą one porysować powierzch-
nię.
Czyszczenie uszczelek w drzwiach
piekarnika
Wokół brzegów komory piekarnika znajduje
się uszczelka.
Ważne! Należy regularnie sprawdzać
stan tej uszczelki.
W przypadku zauważenia uszkodzenia
uszczelki, należy bezzwłocznie skon-
taktować się z najbliższym autoryzowa-
nym serwisem. Nie należy używać pie-
karnika do momentu wymiany uszczelki.
Co zrobić, gdy…
Jeśli urządzenie nie działa prawidłowo, przed
skontaktowaniem się z lokalnym punktem
serwisowym Electrolux, należy wykonać na-
stępujące kontrole.
PROBLEM ROZWIĄZANIE
Piekarnik nie włącza się. •Sprawdzić, czy wybrana została funkcja pie-
czenia i temperatura,
lub
•Sprawdzić, czy urządzenie zostało prawidłowo
podłączone oraz czy wyłącznik w gniazdku lub
główny wyłącznik zasilania są włączone.
progress 13
PROBLEM ROZWIĄZANIE
•Nie świeci się kontrolka temperatury piekarnika. •Za pomocą pokrętła wyboru temperatury usta-
wić temperaturę,
lub
•Ustawić funkcję piekarnika za pomocą pokrętła
wyboru funkcji piekarnika.
•Nie działa oświetlenie piekarnika. •Ustawić funkcję piekarnika za pomocą pokrętła
wyboru funkcji piekarnika.
lub
•Sprawdzić żarówkę i, w razie potrzeby, wymie-
nić ją (patrz "Wymiana żarówki piekarnika").
Dania pieką się za długo lub za szybko. •Dostosować ustawienie temperatury,
lub
•Zapoznać się z treścią niniejszej instrukcji, a w
szczególności z rozdziałem "Wskazówki i tabe-
le pieczenia".
Na potrawach i w komorze piekarnika osiadają
para i skropliny.
Potraw nie pozostawiać w piekarniku na dłużej
niż 15-20 minut po zakończeniu pieczenia.
Dane techniczne
Moc znamionowa grzałek
Górna grzałka 800 W
Dolna grzałka 1000 W
Górna i dolna grzałka 1800 W
Żarówka piekarnika 25 W
Silnik wentylatora chłodzącego 25 W
Całkowita moc znamionowa
1850 W
Napięcie zasilania (50 Hz) 230 V-400 V
3N~
Wymiary wnęki
Wysokość 600 mm
Szerokość 560 mm
Głębokość 550 mm
Komora piekarnika
Wysokość 335 mm
Szerokość 405 mm
Głębokość 410 mm
Pojemność piekarnika 56 l
Urządzenie można łączyć z
następującymi płytami kuchennymi i
płytami ceramicznymi do zabudowy:
Typy płyt cera-
micznych:
Całkowita
moc przy-
łączona
Napięcie
zasilania
(50 Hz)
PEM 6000 E 6000 W 230V
PES 6000 E 5800 W 230V
PES 6060 E 7600 W 230V
Maksymalna znamionowa moc grzejna:
Piekarnik + płyta ceramiczna 9450 W
Instalacja
Instrukcje dla instalatora
Ważne!
Instalację i podłączenie należy wykonać
zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Wszelkie prace należy wykonywać po
wyłączeniu urządzenia. Naprawy
urządzenia mogą być przeprowadzane
wyłącznie przez autoryzowanego
serwisanta .
Producent nie ponosi żadnej odpowie-
dzialności za niezastosowanie się do ni-
niejszych wskazówek dotyczących bez-
pieczeństwa.
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Przed podłączeniem do zasilania elektrycz-
nego należy pamiętać, że:
14 progress
Bezpiecznik oraz domowa instalacja elek-
tryczna muszą być przystosowane do
maksymalnego obciążenia przez urządze-
nie (patrz tabliczka znamionowa).
Domowa instalacja elektryczna musi być
właściwie uziemiona zgodnie z obowiązu-
jącymi przepisami.
Gniazdko lub przełącznik wielobiegunowy
muszą być łatwo dostępne po zakończe-
niu instalacji urządzenia.
Urządzenie zostało dostarczone bez prze-
wodu zasilającego. W związku z tym, w za-
leżności od typu dostępnego zasilania, do
urządzenia należy podłączyć przewód ze
standardową wtyczką odpowiednią do mocy
podanej na tabliczce znamionowej. Włożyć
wtyczkę do gniazdka podłączonego zgodnie
z wymaganiami odpowiednich przepisów.
Mogą być stosowane następujące rodzaje
przewodów zasilających, uwzględniaj
ąc od-
powiedni przekrój znamionowy przewodu:
H07RN-F, H05RN-F, H05RR-F, H05VVF,
H05V2V2-F (T90), H05BB-F.
Jeśli urządzenie podłączane jest bez wtyczki
lub jeśli wtyczka nie jest dostępna, między
urządzeniem a kablem zasilającym należy
zainstalować przełącznik wielobiegunowy
(np. bezpieczniki, wyłącznik) z zachowaniem
minimalnej przerwy 3 mm pomiędzy stykami.
Wyłącznika nie wolno umieszczać w obwo-
dzie przewodu uziemiającego. Żółto-zielony
przewód ochronny powinien być o 2-3 cm
dłuższy od pozostałych przewodów.
Przewód zasilający musi być tak ułożony,
aby nie osiągał on w żadnym swoim punkcie
temperatury wyższej o 50°C od temperatury
otoczenia.
Po wykonaniu podłączenia należy włączyć
grzałki i przez 3 minuty kontrolować, czy pra-
cują prawidłowo.
Listwa zaciskowa
Urzą
dzenie jest wyposażone w łatwo do-
stępną 6-drożną listwę zaciskową, z podłą-
czeniami już przystosowanymi do pracy przy
napięciu 400 V z przewodem neutralnym
(patrz rysunek).
W przypadku innego napięcia w sieci, mostki
na listwie zaciskowej muszą zostać zmienio-
ne zgodnie ze schematem pokazanym na ry-
sunku.
Przewód ochronny jest podłączony do zaci-
sku
.
Po podłączeniu, zamocować przewód zasi-
lający do listwy zaciskowej za pomocą obej-
my dla odciążenia mechanicznego.
1 2
3
4
5
Podłączenie elektryczne do płyty
kuchennej
Ważne! Należy przestrzegać instrukcji
instalacji podanych dla płyty kuchennej,
kuchni do zabudowy lub sterownika!
Urządzenie można podłączyć do modeli płyt
kuchennych podanych w rozdziale "Dane
techniczne".
Gniazdko do podłączenia płyty znajduje się
na obudowie piekarnika.
Z płyty kuchennej odchodzą przewody przy-
łączeniowe grzałek oraz przewód ochronny;
przewody te są wyposażone we wtyczki.
Wtyki przewodów przyłączeniowych należy
włożyć do odpowiednich gniazd.
Zapobiega to ryzyku niewłaściwego przyłą-
czenia.
Producent nie ponosi żadnej odpowie-
dzialności za niezastosowanie się do ni-
niejszych wskazówek dotyczących bez-
pieczeństwa.
progress 15
Instrukcja instalacji
Aby zapewnić bezproblemowe korzystanie z
urządzenia, nisza, w której urządzenie ma
być zainstalowane, powinna mieć odpo-
wiednie wymiary.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami,
wszystkie elementy zapewniające ochronę
przed porażeniem przez części znajdujące
się pod napięciem lub części izolowane mu-
szą być zamocowane w taki sposób, aby nie
dało się ich odczepić bez użycia narzędzi.
Dotyczy to również osłon montowanych na
początku lub końcu zabudowy kuchennej.
Ochrona przed porażeniem musi być zapew-
niona w każdym przypadku przez zabudo-
wanie piekarnika.
Urządzenie należy umieścić tyłem lub bokiem
do wysokich mebli kuchennych, urządzeń
lub ścian. Jednakże, pod drugiej stronie mo-
gą być umieszczane jedynie inne urządzenia
lub meble o takiej samej wysokości co opi-
sywane urządzenie.
Wymiary piekarnika (patrz rysunek)
594
7
20
570
590
540
560
550 min
600
560-570
80÷100
Instrukcja zabudowy
Aby zapewnić bezproblemowe korzystanie z
urządzenia, nisza, w której urządzenie ma
być zainstalowane, powinna mieć odpo-
wiednie wymiary.
Przymocowanie piekarnika do szafki
1. Otworzyć drzwi piekarnika.
2. Umieścić piekarnik w przeznaczonym do
tego miejscu i włożyć cztery tulejki (patrz
rysunek - A ).
Pasują one dokładnie do otworów w ra-
mie. Następnie wkręcić cztery, dostar-
czone w komplecie z urządzeniem, wkrę-
ty do drewna (patrz rysunek B ).
A
B
16 progress
Serwis
Jeśli urządzenie nie działa prawidłowo, po-
mimo wykonania wszystkich opisanych kon-
troli, należy skontaktować się z najbliższym
autoryzowanym punktem serwisowym i opi-
sać usterkę, podając nazwę modelu urzą-
dzenia ( Mod. ), numer produktu ( Prod.
No. ) oraz numer seryjny ( Ser. No. ), które
podano na tabliczce znamionowej piekarni-
ka.
Utylizacja
Symbol na produkcie lub na opakowaniu
oznacza, że tego produktu nie wolno
traktować tak, jak innych odpadów
domowych. Należy oddać go do właściwego
punktu skupu surowców wtórnych
zajmującego się złomowanym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym. Właściwa
utylizacja i złomowanie pomaga w eliminacji
niekorzystnego wpływu złomowanych
produktów na środowisko naturalne oraz
zdrowie. Aby uzyskać szczegółowe dane
dotyczące możliwości recyklingu niniejszego
urządzenia, należy skontaktować się z
lokalnym urzędem miasta, służbami
oczyszczania miasta lub sklepem, w którym
produkt został zakupiony.
Materiał opakowania
Materiał z którego wykonano opakowa-
nie jest przyjazny dla środowiska i nadaje
się do ponownego użytku. Elementy z
tworzyw sztucznych są oznaczone skró-
tami międzynarodowymi, jak np. >PE <,
>PS< itd. Materiały z opakowania należy
wyrzucić do odpowiedniego zbiornika
na odpady komunalne.
Ostrzeżenie! Przed utylizacją
urządzenia należy uniemożliwić jego
ponowne użycie, a tym samym zadbać
o to aby nie stwarzało ono zagrożenia.
W tym celu należy wyjąć wtyczkę z
gniazdka i usunąć z urządzenia przewód
zasilający.
progress 17
18 progress
progress 19
359061760-A-112008
www.progress-hausgeraete.de
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Progress PHN1110S Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla