Candy PG640 SDX PL Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

INSTRUKCJA U˚YTKOWANIA I INSTALACJI
KUCHENKI GAZOWEJ DO WBUDOWANIA
P∏yta gazowa 4 palnikowa
PL 2230, PL 2238, PL 2258
PL
1
DANE TECHNICZNE
P∏yta gazowa 4 palnikowa PL 2230 PL 2238 PL 2258
Szer x G∏ x Wys. mm. 590 x 510 x 50 590 x 510 x 50 590 x 510 x 50
Wymiary otworu w obudowie mm. 545 x 480 545 x 480 545 x 480
Typ PL 01 PL 02 PL 02
Napi´cie i cz´stotliwoÊç zasilania (V/Hz) 230/50 230/50 230/50
Ma∏y palnik 1 1,0 kW 1,0 kW 1,0 kW
Du
˚y palnik tylny 1 2,5 kW 2,5 kW 2,5 kW
Du
˚y palnik przedni 1 2,7 kW 2,7 kW 2,7 kW
Âredni palnik 1 1,3 kW 1,3 kW 1,3 kW
Zainstalowana moc gazu:
GZ 50/20 mbar kW 7,5 7,5 7,5
GZ 35/13 mbar kW 7,5 7,5 7,5
GPB 36 mbar g/h 561 561 561
Stopieƒ ochrony IP 20 IP 20 IP 20
Klasa 3 3 3
Zapalarka elektroniczna TAK TAK TAK
Zabezpieczenie przeciwwyplywowe NIE TAK TAK
Rys. 1
Rys. 1a
SR
D
D
M
UWAGA!
P¸YTA JEST FABRYCZNIE WYPOSA˚ONA W DYSZE NA GAZ GZ 50.
DYSZE NA INNY RODZAJ GAZU SÑ DO¸ÑCZONE W PLASTIKOWYM WO-
RECZKU.
PRZY INSTALACJI NALE˚Y ZAZNACZYå TYP DYSZ I GAZU ,Z KTÓRYMI
P¸YTA ZOSTA¸A POD¸ÑCZONA.
MONTAZ KUCHENEK GAZOWYCH, ADAPTACJA NA INNY RODZAJ GAZU
ORAZ KONSERWACJA WYMAGAJÑCA ROZBIERANIA KURKÓW GAZOWYCH
MO˚E BYå WYKONYWANA WY¸ÑCZNIEPRZEZ OSOBY POSIADAJÑCE
OPDOWIEDNIE UPRAWNIENIA.
2
INSTALACJA
Nabywca jest odpowiedzialny za instalacj´ p∏yty. Wytwórca nie przyjmuje ˚adnej
odpowiedzialnoÊci za jakàkolwiek szkod´ lub strat´ spowodowanà przez nie-
prawid∏owà instalacj´, która jako taka nie b´dzie obj´ta Gwarancjà Producenta.
P∏yta kuchenna mo˚e byç instalowana w szafce wykonanej z dowolnego materia∏u
o wytrzyma∏oÊci na temperatur´ 100°C i o gruboÊci 25-40 mm. Wymiary wyciecia
w górnej p∏ycie szafki sà podane na Rys. 1.
JeÊli p∏yta jest montowana pomi´dzy szafka-
mi, odleg∏oÊç pomi´dzy p∏ytà a sàsiednià
Êciankà musi wynosiç co najmniej 150 mm
(patrz Rys. 2), podczas gdy odleg∏oÊç
pomi´dzy p∏ytà a tylnà Êcianà musi byç równa
co najmniej 55 mm.
JeÊli poni˚ej p∏yty jest wolna przestrzeƒ,
powinna zostaç za∏o˚ona p∏yta rozdzielajàca,
wykonana z materia∏u izolacyjnego (z drewna
lub z materia∏u podobnego) zapewniajàca
wolnà przestrzeƒ pod p∏ytà o wysokoÊci co
najmniej 10 mm (patrz Rys. 2).
Jednostka p∏yty jest zamocowana za pomocà dostarczonych klamer mocujàcych,
z wykorzystaniem otworów znajdujàcych si´ w podstawie p∏yty.
ZAK¸ADANIE USZCZELNIENIA
Wa˚ne - Na poni˚szym rysunku pokazano sposób zak∏adania uszczelnienia.
Niniejsze urzàdzenie jest przeznaczone do u˚ytku domowego, nie profesjonalne-
go.
Odpowiednie testy i sprawdzenia da∏y pewnoÊç, ˚e nawet w najbardziej nie-
sprzyjajàcych warunkach osiagane temperatury znajdujà si´ wewnàtrz do-
puszczalnych granic. Gdy pod p∏ytà kuchennà jest wolna przestrzeƒ zaleca
si´, zapewniç dodatkowà ochron´ prze∏àczników sterujàcych przed wysokà
temperaturà, za pomocà p∏yty izolacyjnej. P∏yta kuchenna jest izolowana ter-
micznie (w zgodzie z Uregulowaniami PN).
Rys. 2
Âcianka dzielàca
minimum
150 mm
30 mm
10 mm
3
INSTRUKCJE DLA INSTALATORA
Odpowiednie pomieszczenie
Zasilane gazem urzàdzenie kuchenne wytwarza
ciep∏o i wilgoç w obszarze wokó∏ miejsca zainsta-
lowania. Z tego powodu nale
˚y zapewniç
w∏aÊciwà wentylacj´, bàd
˚ przez pozostawienie
otwartych wszystkich naturalnych otworów, bàd
˚
przez zainstalowanie okapu po∏àczonego z pr-
zewodem dymnym (Rys. 3-4). Intensywne i
d∏ugotrwa∏e wykorzystanie urzàdzenia kuchenne-
go mo
˚e wymagaç dodatkowej wentylacji na
przyk∏ad otwarcia okna.
JeÊli urzàdzenie nie jest wyposa
˚one w termo-
par´ (urzàdzenie zabezpieczajàce), otwór wenty-
lacyjny pokazany na Rys. 3 powinien mieç
powierzchni´ co najmniej 200 cm
2
.
Instalator winien stosowaç si´ do odpowiednich
przepisów obowiàzujàcych w danym kraju!
Rys. 3
Rys. 4
POD¸ÑCZENIE ELEKTRYCZNE
Aby upewniç si´, czy zasilanie i napi´cie wejÊciowe sà w∏aÊciwe, nale˚y sprawdziç
dane na tabliczce znamionowej, umieszczonej na zewnàtrz p∏yty.
Przed pod∏àczeniem nale
˚y sprawdziç system uziemiajàcy.
Urzàdzenie musi byç uziemione zgodnie z regu∏ami prawa. JeÊli nie jest zapewnio-
na zgodnoÊç z powy
˚szym warunkiem, producent nie ponosi odpowiedzialnoÊci za
jakàkolwiek strat´ lub szkod´ powsta∏à wobec osób lub rzeczy. JeÊli ko∏ek uzie-
miajàcy nie jest jeszcze do∏àczony nale
˚y za∏o˚yç ko∏ek o wielkoÊci zgodnej z war-
toÊcià obcià
˚enia wskazanà na tabliczce znamionowej. Przewód uziemiajàcy jest
oznaczony kolorem
˚ó∏tozielonym.
Tam, gdzie plyta kuchenna jest po∏àczona bezpoÊrednio z zasilaniem elektrycznym
,
nale
˚y zainstalowaç wy∏àcznik charakteryzujàcy si´ co najmniej 3-milimetrowà
przerwà pomi´dzy stykami w pozycji otwartej.
JeÊli konieczna jest wymiana kabla zasilajàcego, przewód uziemiajacy (
˚ó∏tozielony)
musi, na mocy prawa, byç o oko∏o 10 mm d∏u
˚szy ni˚ przewód pod napi´ciem i pr-
zewód oboj´tny. Nale
˚y stosowaç kable izolowane typu H05RR-F.
4
Kable powinny mieç powierzchni´ przekroju równà 1 mm
2
. Podobnie maksymalna
zewn´trzna Êrednica kabla nie powinna byç wi´ksza ni
˚ 7 mm.
Deklaracja zgodnoÊci. Kuchenka gazowa uzyska∏a certyfikat bezpieczeƒstwa B wy-
dany przez IGNiG Kraków.
FAZA L
UZIEMIENIE
NEUTRALNY N
ZASILANIE
kabel bràzowy
kabel zielono-
˚o∏ty
kabel niebieski
kabel
zasilajàcy
UWAGA:
MONTA˚ KUCHENEK GAZOWYCH, ADAPTACJA NA INNY RODZAJ GAZU ORAZ
KONSERWACJA WYMAGAJÑCA ROZBIERANIA KURKÓW GAZOWYCH MO˚E
BYå WYKONYWANA WY¸ÑCZNIE PRZEZ OSOBY POSIADAJÑCE ODPOWIEDNIE
UPRAWNIENIA.
Na tabliczce znamionowej urzàdzenia podany jest rodzaj gazu, do jakiego nale
˚
y p∏yt´
pod∏àczyç. Po dokonaniu kilku prostych modyfikacji istnieje mo
˚
liwoÊç korzystania rów-
nie
˚
z innych rodzajów gazu. (Patrz: Adaptacja do ró
˚
nych rodzajów gazu str. 5)
a) Pod∏àczenie do
˚
ród∏a gazu
- pod∏àczenia do instalacji gazowej lub do butli gazowej nale
˚
y dokonywaç zgodnie z
obowiàzujàcymi w danym kraju normami, po sprawdzeniu,
˚
e urzàdzenie jest wyregu-
lowane dla rodzaju gazu, b´dàcego w dyspozycji. JeÊli urzàdzenie nie jest wyregulowane
poprawnie nale
˚
y stosowaç si´ do instrukcji zawartych w punkcie “Adaptacja do ró
˚
nych
typów gazu”. W przypadku gazu p∏ynnego (gazu z butli) nale
˚
y stosowaç reduktory ciÊnie-
nia spe∏niajàce normy obowiàzujàce w danym kraju i posiadajàce certyfikat
bezpieczeƒstwa B.
Uwaga. Dla bezpieczeƒstwa, oszcz´dnego zu
˚
ywania energii i zapewnienia trwa∏oÊci
urzàdzenia nale
˚
y si´ upewniç,
˚
e ciÊnienie zasilania jest zgodne z wartoÊciami poka-
zanymi w tablicy na stronie 5
- Pod∏àczenie do instalacji gazowej
A) gazy ziemme GZ 50, GZ 35
Kuchenk´ mo
˚
emy pod∏àczyç na dwa sposoby:
- “na sztywno” z wykorzystaniem rur instalacyjnych i armatury gazowei. (Z uwagi na
mo
˚
liwoÊç powstania napr´
˚
eƒ, ten sposób pod∏àczania nie jest zalecany)
- przy pomocy metalowego przewodu gi´tkiego o maks. D∏ugoÊci 1,5 m posiadajàcego
certyfikat bezpieczeƒstwa B (Pod∏àczenie zalecane przez producenta)
B) gaz p∏ynny GPB
Kuchenk´ nale
˚
y pod∏àczyç do butli z gazem p∏ynnym za
pomocà w´
˚
a elastycznego o maks. d∏ugoÊci 3,0m i re-
duktora butlowego.
˚
i reduktor muszà posiadaç
certyfikat bezpieczeƒstwa B.
Uwaga. Do ostatecznego sprawdzenia czy nie ma prze-
cieków gazu na rurociagu nale
˚
y u
˚
ywaç roztworu
myd∏a. W
˚
adnym wypadku nie wolno do tego celu
wykorzystywaç p∏omienia. Nale
˚
y si´ równie
˚
upewniç,
˚
e spr´
˚
ysta rura nie styka si´ z ruchomà cz´Êcià szafki
(na przyk∏ad z szuflada) i
˚
e nie przebiega w miejscu, w
którym mog∏aby zostaç uszkodzona.
POD¸ÑCZENIE GAZU
Zlàczka
Uszczelka
Rura sztywna
lub elastyczna
5
ADAPTACJA P¸YTY KUCHENNEJ DO RÓ˚NYCH
RODZAJÓW GAZU
Aby zaadaptowaç p∏yt´ kuchennà do innych rodzajów gazu nale˚y post´powaç
wed∏ug poni
˚szych wskazówek:
- usunàç ruszt i palniki,
- wsunàç nasadkowy klucz szeÊciokàtny (do∏àczony) w podstaw´ palnika (Rys. 5),
- odkr´ciç dysz´ i zastàpiç innà, odpowiednià do dostarczanego typu gazu (patrz Ta-
bela zu
˚ycia gazu.)
Po wykonaniu regulacji do nowego typu gazu nale
˚y wymieniç starà tabliczk´ zna-
mionowà (dostarczonà z p∏ytà kuchennà) na tabliczk´ aktualnà, z wymienionym na
niej rodzajem gazu, do którego p∏yta zosta∏a dostosowana.
REGULACJA PALNIKÓW
Spalanie plomienia
Aby uzyskaç maksymalnà sprawnoÊç palników, bardzo wa
˚ne jest poprawne spala-
nie p∏omienia. Dobry p∏omieƒ musi byç wyraênie zaznaczony i nie mieç zó∏tych
koƒcówek (Rys. 7/B). Gdy ma miejsce niewystarczajàca iloÊç powietrza, p∏omieƒ
b´dzie nierówny i z
˚ó∏tymi koƒcówkami (Rys. 7/A). Gdy powietrza jest zbyt du˚o
p∏omieƒ b´dzie bardzo krótki i jasny (Rys. 7/C). W obu przypadkach nale
˚y wyregu-
lowaç spalanie przez wsuni´cie rurki regulacyjnej powietrza do wn´trza rurki Ventu-
riego (w przypadku niewystarczajàcej iloÊci powietrza) lub wysuni´cie rurki regu-
lacyjnej powietrza z rurki Venturiego (w przypadku zbyt du
˚ej iloÊci powietrza). Aby
dokonaç regulacji rurki powietrza nale
˚y poluzowaç sruby mocujàce i po uzyskaniu
zadowalajàcego p∏omienia ponownie je zacisnàç.
Klucz szeÊciokàtny
Rys. 5
Palnik
kuchenki
ma∏y
Êredni
du
˚y tyl.
du
˚y przed.
Moc
[W]
1000
1300
2500
2700
(GZ 35 = 2500 W)
GZ 35
[mm]
1,10
1,25
1,60
1,60
GZ 50
[mm]
0,84
0,93
1,20
1,27
GPB
[mm]
0,54
0,61
0,80
0,84
GZ 50
[l/h]
101
142
233
253
GZ 35
[l/h]
141
197
352
352
GPB
[g/h]
79
110
197
211
GZ 50
[mm]
8
2
3
3
GZ 35
[mm]
4
0
1
1
GPB
[mm]
2
5
4
4
WielkoÊçwymiaru
X
Przys∏ona powietrza
Zu
˚ycie gazuDysza gazowa
Tabela zu˚ycia gazu 1W = 0,860 kcal/godz.
CiÊnienie gazu: GZ 50 - 20 mbar, GZ 35 - 13 mbar, GPB - 36 mbar
Regulacja p∏omienia oszcz´dnoÊciowego
Po zapaleniu palników nale˚y obróciç pokr´t∏o regulacyjne do wartoÊci minimum a
nast´pnie zdjàç pokr´t∏o (nale
˚y wywrzeç lekki nacisk).
Wykorzystujàc ma∏y Êrubokr´t mo
˚na odpowiedno ustawiç Êrub´ regulacyjnà (rys. 8).
Obracajàc Êrub´ zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegara zmniejszamy pr-
zep∏yw gazu, podczas gdy obracajàc jà w kierunku przeciwnym powodujemy
zwi´kszenie p∏omienia. Nale
˚y tak ustawiç Êrub´, aby uzyskaç p∏omieƒ o d∏ugoÊci 3
do 4 mm a nast´pnie za∏o
˚yç ponownie pokr´t∏o regulacyjne.
JeÊli do dyspozycji jest gaz p∏ynny (z butli), nale
˚y obróciç Êrub´ zgodnie z kie-
runkiem ruchu wskazówek zegara do samego koƒca, do oporu.
6
Rys. 8
Rys. 6 Rys. 7
POKRYWKA PALNIKA
ZW¢˚KA
VENTURIEGO
RURKA REGULACJI
POWIETRZA
SRUBA
MOCUJACA
WielkoÊç wymiaru “X” znaleêç mo
˚
na w tabeli podanej powy
˚
ej.
Smarowanie kurków gazowych
JeÊli kurek gazu obraca si´ z trudnoÊcià, nale˚y go rozebraç, delikatnie oczyÊciç
benzynà i przesmarowaç ma∏à iloÊcià specjalnego smaru odpornego na wysokie
temperatury.
Nale
˚y wykonaç nast´pujàce czynnoÊci:
- Od∏àczyç zasilanie elektryczne, zamknàç g∏ówny zawór zasilania w gaz z sieci lub
z butli.
- Zdjàç pokr´t∏a i palniki odkr´cajàc Êruby umieszczone pod ka
˚dym palnikiem i na
zaciskach kratki podtrzymujàcej.
- Odkreciç dwie Êruby utrzymujàce ko∏nierz g∏owicy.
- Zdjàç ko∏nierz g∏owicy i Êrub´ zaciskowà na wa∏ku pokr´t∏a.
- Zdjàç sto
˚ek regulacyjny gazu, oczyÊciç go benzynà i przesmarowaç go ma∏à
iloÊcià specjalnego smaru odpornego na wysokie temperatury, uwa
˚ajàc aby nie
zatkaç przy okazji otworów, przez które musi przep∏ywaç gaz.
- Ponownie z∏o
˚yç wszystkie cz´Êci, upewniwszy si´, ˚e spr´˚yna i oÊ obrotowa
sto
˚ka dopasowanego do wa∏ka pokr´t∏a spoczywajà w swoich miejscach.
7
NAPRAWY
Przed po∏àczeniem si´ z technikiem serwisowym nale
˚y sprawdziç czy:
- wtyczka jest w∏àczona w gniazdko i bezpiecznik nie jest przepalony,
- urzàdzenie jest dostosowane do dostarczanego gazu.
JeÊli nie mo
˚na zidentyfikowaç awarii nale˚y:
wy∏àczyç urzàdzenie i zadzwoniç do Centrum Napraw Serwisowych.
GWARANCJA
Urzàdzenie jest obj´te gwarancjà pozwalajàcà na bezplatnà napraw´ na okres
podany w karcie gwarancyjnej.
Nale
˚y zachowaç odcinek B karty gwarancyjney oraz dowód zakupu urzàdze-
nia.
INSTRUKCJA U˚YTKOWANIA
U˚ytkowanie palnika
Aby zapaliç palnik nale˚y przystawiç zapalony p∏omieƒ do palnika, wcisnàç i obróciç
pokr´t∏o regulacyjne w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
JeÊli palniki nie by∏y w u
˚ytku przez kilka dni, nale˚y odczekaç kilka sekund przed
zapaleniem palnika, aby umo
˚liwiç ulotnienie si´ powietrza nagromadzonego w ru-
rach.
W przypadku p∏yt kuchennych wyposa
˚onych w zapalark´ elektronicznà umieszc-
zonà w pokr´tle, w celu zapalenia palnika nale
˚y wcisnàç pokr´t∏o i przekr´ciç je do
pozycji oznaczonej gwiazdkà. Po zapaleniu si´ palnika ustawiç pokr´t∏o w
˚àdanej
pozycji. Je
˚eli palnik nie zapali si´ od razu nale˚y przytrzymaç pokr´t∏o w pozycji za-
palarki przez max. 5 sek. Je
˚eli jednak palnik nie zapali si´ w tym czasie, nale˚y
wy∏àczyç pokr´t∏o, odczekaç chwil´ i ponowiç ca∏à operacj´.
Palnik zapali si´.
W niektórych modelach jest zainstalowane urzàdzenie zabezpieczajàce, odcinajàce
automatycznie gaz w sytuacji przypadkowego zgaÊni´cia p∏omienia. W tym przy-
padku nale
˚y wcisnàç i obróciç pokr´t∏o regulacyjne i utrzymywaç je wciÊni´te
przez oko∏o 5-6 sekund. Palnik pozostanie zapalony.
RADA OGÓLNA
Aby uzyskaç najlepszà sprawnoÊç gotowania nale˚y na palnikach umieszczaç
garnki do nich przystosowane, o nast´pujàcych Êrednicach p∏askiego dna:
Palnik ma∏y od 6 do 12 cm Palnik Êredni od 12 do 18 cm
Palnik du
˚y tyl. od 18 do 24 cm Palnik du˚y przed. od 24 do 26 cm
W przypadku mniejszych pojemników nale
˚y tak wyregulowaç palnik gazowy, aby
p∏omieƒ nie wyp∏ywa∏ poza kraw´dê garnka. Nie powinno si´ u
˚ywaç garnków o
podstawie wypuk∏ej lub wkl´s∏ej.
OSTRZE˚ENIE: JeÊli palnik przypadkowo zgaÊnie, nale
˚y obróciç pokr´t∏o do
pozycji wy∏àczenia i co najmniej przez 1 minut´ nie próbowaç go zapalaç.
Aby ochroniç szklanà pokryw´ przed zniszczeniem a tak
˚e w interesie
bezpieczeƒstwa, przed przymkni´ciem pokrywy szklanej palniki i plyty muszà zostaç
wy∏àczone zaÊ obszar palników, podstawy garnków i p∏yty muszà byç ch∏odne.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Wa˚na uwaga
Przed czyszczeniem p∏ytki kuchennej nale˚y upewniç si´, czy urzàdzenie jest ch∏od-
ne.
Nale
˚y wyjàç wtyczk´ z gniazdka sieciowego lub (w razie bezpoÊredniego po∏àcze-
nia) wy∏àczyç zasilanie elektryczne.
Do czyszczenia cz´Êci emaliowanych, lakierowanych lub chromowanych nale
˚y
u
˚ywaç ciep∏ej wody z myd∏em, nie nale˚y u˚ywaç Êrodków do mycia z sodà. Do
cz´Êci ze stali nierdzewnej nale
˚y u˚ywaç odpowiedniego Êrodka myjàcego. Nie na-
le
˚y nigdy stosowaç Êrodków Êciernych, detergentów korozyjnych, Êrodków wybie-
lajàcych ani kwasów. Nale
˚y unikaç pozostawiania substancji kwasowych i zasa-
dowych (cytryny, soków, octu, itd.) na powierzchniach emaliowanych, lakierowany-
ch czy wykonanych ze stali nierdzewnej.
Palniki mo
˚na czyÊciç wodà z myd∏em. Aby odzyska∏y swój blask, nale˚y oczyÊciç je
Êrodkiem do czyszczenia stali nierdzewnej. Po czyszczeniu nale
˚y osuszyç palniki i
wstawiç je w swoje miejsca.
Wa
˚ne jest, aby nie pomyliç po∏o˚enia palników.
Z urzàdzenia tego mo
˚na korzystaç jedynie w celu do tego zaplanowanym, czyli do
gotowania w warunkach domowych. Ka
˚de inne u˚ycie zostanie uznane za
niew∏aÊciwe i mo
˚e w konsekwencji okazaç si´ niebezpieczne. Producent nie jest
odpowiedzialny za jakiekolwiek straty i szkody wynikajàce z niew∏aÊciwego u
˚ycia.
8
INSTRUKCJE ¸ÑCZENIA P¸YTY KUCHENNEJ
Z RURAMI DOSTARCZAJÑCYMI GAZ
Niniejsze instrukcje odnoszà sie do monterów uprawnionych do instalacji urzàdze-
nia zgodnie z obowiàzujàcymi przepisami prawa budowlanego i normami PN.
Podczas prac monta˚owych zasilanie elektryczne musi byç od∏àczone.
KOLEJNOÂå MONTA˚U
Do monta
˚
u potrzebne sà dwa klucze nasadkowe szésciokàtne o rozmiarze 17 i 23 mm.
Z¸ÑCZKA
CYLINDRYCZNA 1/2
DO GAZU
1) KolejnoÊç monta˚u
jest nast´puj´àca (pa-
trz rysunek):
A) Przewód instalacji
z nakr´tka
B) Podk∏adka
C) Z∏àcze kolankowe z
gwintem
2) Dokr´ciç kluczem
po∏àczenie, pami´tajàc
o skr´ceniu rur do
swojej pozycji przed
zaciÊnieciem
3) Za pomocà elastycz-
nego przewodu meta-
lowego lub w´
˚à ela-
stycznego po∏àczyç
z∏àczk´ C z instalacjà
gazowà lub butlà z ga-
zem p∏ynnym.
BARDZO WA˚NE
Dla u∏atwienia instalacji oraz aby uniknàç przecieków gazu zaleca si´ nast´pujàcy
tryb ∏àczenia rur:
Najpierw do∏àczyç rur´ do p∏yty kuchennej a nast´pnie po∏àczyç rur´ z siecià ga-
zowà.
Brak przestrzegania tej kolejnoÊci mo˚e spowodowaç, ˚e w rurze pozostanie gaz.
PO INSTALACJI NALE˚Y ZA POMOCÑ ROZTWORU MYDLANEGO
SPRAWDZIå SZCZELNOÂå WSZYSTKICH Z¸ÑCZY.
UWAGA
Niektóre modele majà w wyposa˚eniu 2 z∏àczki: cylindrycznà i sto˚kowà Rys. 2
Prosz´ wybraç do pod∏àczenia opdowiednià dla danego kraju z∏àczk´.
W Polsce dla gazu GZ 50, GZ 35 zaleca si´ z∏àczk´ sto˚kowà, a dla gazu p∏ynne-
go (z butli) z∏àczk´ cylindrycznà.
Cylindryczna Sto˚kowa
Rys. 2
AB
9
Grafica R.B. - 03/2002 - Cod. 91500706/B
CANDY POLSKA SP. Z O.O.
02-203 WARSZAWA, UL. HUBERA 7
TEL 22/658-21-43
FAX 22/658-42-71
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6

Candy PG640 SDX PL Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla