41
PL
e) Nalewanie napoju:
• Po schłodzeniu napoju do odpowiedniej tempera-
tury naciśnij dźwignię kranika (7) w celu nalania
napoju.
Uwaga:
• Regularnie sprawdzaj temperaturę napoju znaj-
dującego się w zbiorniku (2). Jeśli w zbiorniku (2)
znajduje się napój, nie wyłączaj urządzenia.
• Jeśli nastąpiła przerwa w użytkowaniu urządze-
nia, ze względów higienicznych konieczne będzie
odlanie pewnej ilości napoju z kranika przed po-
daniem kolejnej porcji do spożycia.
Czyszczenie i konserwacja
Uwaga:
• Przed czyszczeniem i konserwacją urządzenia
wyłącz je wciskając przyciski (a), (b) and (c) i
ustawiając je w położeniu „0”, a następnie odłącz
urządzenie od źródła zasilania. Czyszczenie i
konserwacja urządzenia powinny być wykonywa-
ne przez wykwalifikowany personel.
• Przed rozpoczęciem czyszczenia lub konserwacji
urządzenia załóż odzież ochronną, np. rękawice,
okulary ochronne (niedostarczone wraz z urzą-
dzeniem).
• Nie podłączaj urządzenia do źródła zasilania ani
nie uruchamiaj go podczas przeprowadzania
czyszczenia i konserwacji.
Czyszczenie:
• Powierzchnie wewnętrzne i zewnętrzne urządze-
nia można czyścić przy pomocy wilgotnej ście-
reczki z niewielką ilością detergentu.
• Do czyszczenia urządzenia nie używaj bezpośred-
niego strumienia wody, myjki parowej, ani nie za-
nurzaj całego urządzenia w wodzie.
• Części urządzenia nie mogą być myte w zmywar-
ce ani suszone kuchence mikrofalowej.
• Do czyszczenia nie stosuj ściernych gąbek i/lub
druciaków.
• Zbiornik powinien być czyszczony i poddany sani-
tyzacji co najmniej raz dziennie.
• Czyszczenie i sanityzacja muszą zostać przepro-
wadzone z należytą ostrożnością i w regularnych
odstępach czasu w celu zagwarantowania wyso-
kiej jakości napojów nalewanych za pomocą dys-
pensera oraz ze względów higienicznych.
a) Opróżnianie zbiorników
• Przed czyszczeniem zbiornik należy najpierw
opróżnić ze wszystkich pozostałości mieszaniny.
b) Demontaż kranika dyspensera
• Upewnij się, czy w zbiorniku nie znajdują się żad-
ne pozostałości napoju.
• Przed wyjęciem zbiornika (2) w celu czyszczenia,
wymontuj dźwignie oraz wał kranika. (Patrz = = >
Montaż / Demontaż)
c) Mycie i sanityzacja części urządzenia
Uwaga: Wszystkie demontowalne części urzą-
dzenia muszą zostać dokładnie umyte i zdezynfe-
kowane. Zaleca się codzienne mycie i sanityzację
urządzenia w celu zachowania wysokiej jakości
deserów i napojów.
Aby prawidłowo przeprowadzić czyszczenie i sani-
tyzację, postępuj zgodnie z następującymi wska-
zówkami:
• Wypełnij pojemnik gorącą wodą (40-50°C) z do-
datkiem detergentu;
• Dokładnie umyj wymontowane części roztworem
wody i detergentu.
• Zanurz wymontowane części w roztworze i pozo-
staw na ok. 30 minut.
• Następnie umyj części ponownie czystą wodą.
• Dokładnie osusz wszystkie części czystą ście-
reczką.
d) Ponowny montaż umytych części
Uwaga: Wszystkie części urządzenia muszą zostać
zamontowane ponownie z zachowaniem odpowied-
niej ostrożności. (Patrz = = > Montaż / Demontaż).
• Za każdym razem sprawdź stan dużej uszczelki
gumowej (A) - jeśli jest zużyta, wymień ją na nową
(uszczelki są dołączone do urządzenia).
• Dużą uszczelkę gumową (A) wymieniaj co naj-
mniej co 12 miesięcy.