• sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Dodać:
• łyżki masła
• 250 g zielonych płatów lasagne
• 50 g startego sera parmezan
• 50 g startego sera miękkiego
Sposób przygotowania:
Ostrym nożem wykroić z boczku skórkę i
chrząstki, pokroić w drobną kostkę.
Obrać cebulę i marchew, umyć seler,
wszystkie jarzyny pokroić w drobną
kostkę. W naczyniu żaroodpornym
podgrzać oliwę, podsmażyć boczek i
pokrojone w kostkę warzywa, stale
wszystko mieszając. Dodawać stopniowo
mięso mielone, stale przy tym wszystko
mieszając, przysmażyć do kruchości i
zalać bulionem mięsnym. Przyprawić sos
mięsny pastą pomidorową, ziołami, solą i
pieprzem, gotować pod przykryciem na
słabym ogniu przez około 30 minut. W
międzyczasie przygotować sos
beszamelowy: Roztopić masło w
rondelku, dodać mąkę i podsmażyć na
złocisty kolor, stale mieszając. Dolewać
stopniowo mleko, nie przestając
mieszać. Doprawić sos solą, pieprzem i
gałką muszkatołową. Gotować około 10
minut na wolnym ogniu bez przykrycia.
Wysmarować dużą prostokątną formę do
zapiekanek 1 łyżką masła. Ułożyć
naprzemiennie warstwami płaty
makaronu, sos mięsny, sos
beszamelowy i mieszankę serów. Na
wierzchu powinna znaleźć się warstwa
sosu beszamelowego posypanego
serem. Pozostałe masło ułożyć w
drobnych płatkach na wierzchu potrawy.
• Czas w urządzeniu (min): 55
• Poziom umieszczenia potrawy: 1
5.7 Moussaka:
Dla 8-10 osób.
Składniki:
• 1 posiekana cebula
• oliwa z oliwek
• 1,5 kg mięsa mielonego
• 1 puszka posiekanych pomidorów
(400 g)
• 50 g startego sera
• 4 łyżeczki tartej bułki
• sól i pieprz
• cynamon
• 1 kg ziemniaków
• 1,5 kg bakłażanów
• masło do smażenia
Składniki do sosu beszamelowego:
• 75 g masła
• 50 g mąki
• 600 ml mleka
• sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Dodać:
• 150 g startego sera
• 4 łyżki bułki tartej
• 50 g masła
Sposób przygotowania:
Dusić posiekaną cebulę w odrobinie
oliwy z oliwek, następnie dodać mięso
mielone i gotować, mieszając. Dodać
posiekane pomidory, starty ser ementaler
i tartą bułkę, dobrze wymieszać i
doprowadzić do wrzenia. Następnie
przyprawić solą, pieprzem oraz
cynamonem i zdjąć z ognia. Ziemniaki
obrać i pokroić na plastry o grubości
1 cm; bakłażany umyć i pokroić na
plastry o grubości 1 cm. Osuszyć
wszystkie plastry papierowym
ręcznikiem. Przyrumienić na patelni na
dużej ilości masła. W międzyczasie
przygotować sos beszamelowy: roztopić
masło w rondelku, dodać mąkę i
podsmażyć na złocisty kolor, stale
mieszając. Dolewać stopniowo mleko,
nie przestając mieszać. Doprawić sos
solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Gotować około 10 minut na wolnym
ogniu bez przykrycia. Ułożyć pokrojone w
plastry ziemniaki na dnie wysmarowanej
tłuszczem formy do zapiekanek i
posypać odrobiną startego sera. Na
wierzchu położyć warstwę bakłażanów.
Na tej warstwie położyć część mięsnej
mieszanki. Polać sosem beszamelowym.
Następnie położyć kolejną warstwę
ziemniaków, potem znowu bakłażany i
mięso mielone. Na wierzchu powinna
znaleźć się warstwa sosu
beszamelowego. Posypać resztą sera i
tartą bułką. Polać roztopionym masłem.
• Czas w urządzeniu (min): 60
• Poziom umieszczenia potrawy: 1
5.8 Zapiekanka z makaronu:
Dla 2-4 osób.
POLSKI 11