• 250 g mąki z pszenicy orkisz
• 250 g masła
• 250 g chudego twarogu
• sól
Składniki do nadzienia:
• 1 główka białej kapusty (400 g)
• 50 g boczku
• 2 łyżki sklarowanego masła
• sól, pieprz i gałka muszkatołowa
• 3 łyżki kwaśnej śmietany
• 2 jajka
Inne:
• Blacha do pieczenia wyłożona
pergaminem
Sposób przygotowania:
Zagnieść ciasto z mąki, masła, twarogu i
odrobiny soli. Włożyć ciasto do lodówki.
Białą kapustę pokroić w cienkie paski.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na
sklarowanym maśle. Dodać kapustę i
podsmażyć, aż zmięknie. Przyprawić
solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową
i dodać kwaśną śmietanę. Dusić do
czasu, aż cały płyn wyparuje. Jajka
ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w
kostkę. Dodać do kapusty, wymieszać i
pozostawić do ostygnięcia. Rozwałkować
ciasto i wykroić z niego koła o średnicy
8 cm. Umieścić odrobinę nadzienia na
środku każdego koła i zawinąć ciasto.
Docisnąć krawędzie widelcem. Umieścić
pierogi na wyłożonej pergaminem blasze
do pieczenia i posmarować żółtkiem.
• Czas w urządzeniu (min): 20
• Poziom umieszczenia potrawy: 3
6.6 Ciasteczka serowe:
Składniki:
• 400 g sera feta
• 2 jajka
• 3 łyżki posiekanej pietruszki naciowej
• czarny pieprz
• 80 ml oliwy z oliwek
• 375 g ciasta listkowanego (filo)
Sposób przygotowania:
Zmieszać ser feta, jajka, pietruszkę i
pieprz. Przykryć ciasto listkowane
wilgotnym ręcznikiem, aby nie
wysychało. Ułożyć 4 warstwy ciasta
jedna na drugiej, smarując każdą
warstwę oliwą. Pociąć na 4 paski o
długości ok. 7 cm. Kłaść po 2 kopiaste
łyżki mieszanki z serem feta na rogu
każdego paska i składać go w trójkąt.
Układać odwrócone na blasze do
pieczenia i smarować oliwą.
• Czas w urządzeniu (min): 25
• Poziom umieszczenia potrawy: 3
6.7 Placek z koziego sera:
Składniki na ciasto:
• 125 g mąki
• 60 ml oliwy z oliwek
• 1 szczypta soli
• 3 - 4 łyżki zimnej wody
Składniki na wierzch:
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 2 cebule
• sól i pieprz
• 1 łyżeczka posiekanego tymianku
• 125 g sera ricotta
• 100 g sera koziego
• 2 łyżki oliwek
• 1 jajko
• 60 ml śmietany
Inne:
• Czarna forma do pieczenia o średnicy
28 cm, wysmarowana tłuszczem
Sposób przygotowania:
Włożyć do miski mąkę, oliwę z oliwek
oraz sól i wyrabiać, aż mieszanka
zacznie przypominać tartą bułkę. Dodać
wodę i wyrobić ciasto. Odstawić ciasto
na kilka godzin do lodówki. Następnie
rozwałkować ciasto i włożyć do
wysmarowanej tłuszczem czarnej formy
do pieczenia. Ponakłuwać spód
widelcem. Wylać 1 łyżkę oliwy z oliwek
na patelnię. Obrać cebule, pokroić na
cienkie plasterki i dusić w oliwie pod
przykryciem przez ok. 30 minut.
Przyprawić solą oraz pieprzem i dodać
1/2 łyżeczki posiekanej pietruszki. Lekko
ostudzić cebulę, a następnie rozłożyć na
cieście. Następnie wyłożyć na ciasto ser
ricotta i ser kozi. Dodać oliwki. Posypać
1/2 łyżeczki posiekanego tymianku. Na
polewę zmieszać ze sobą jajka i kwaśną
śmietanę. Polać tartę polewą.
• Czas w urządzeniu (min): 45
• Poziomy umieszczenia potrawy: 1
POLSKI 13