Whirlpool MWD 320 SL instrukcja

Typ
instrukcja

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

MWD 319
MWD 320
/CPWCNFGWVKNK\CTG
Інструкція з експлуатації
www.whirlpool.com
2
PL
Kuchenkę należy umieścić w pewnej odległości od innych źródeł ciepła. Aby
zapewnić dostateczną wentylację, należy pozostawić nad kuchenką przynajm-
niej 30 cm wolnej przestrzeni.
INSTALACJA
PRZED PODŁĄCZENIEM
Nie wolno umieszczać kuchenki mikrofalowej w szafce. Niniejsza kuchen-
ka nie jest przeznaczona do umieszczenia ani używania na blacie kuchennym
niższym niż 850 mm nad podłogą.
Należy sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej jest zgodne z napięciem w Państwa mieszka-
niu.
Nie wolno zdejmować płytek ochronnych otworów znajdujących się na bocznej ściance komory kuchenki.
Zapobiegają one dostawaniu się tłuszczu i cstek żywności do kanałów wlotowych mikrofal.
Kuchenkę należy ustawić na płaskiej i stabilnej powierzchni, wystarczająco wytrzymałej do utrzymania cżaru
kuchenki wraz z naczyniami, jakie zostaną włożone do środka. Z urządzeniem należy obchodzić się ostrożnie.
Należy sprawdzić, czy przestrzeń pod i nad kuchenką oraz wokół niej jest wolna w celu zapewnienia
prawiowego przepływu powietrza.
Należy sprawdzić, czy urdzenie nie jest uszkodzone. Należy sprawdzić, czy drzwi kuchenki dokładnie
przylegają do urządzenia po zamknięciu oraz, czy wewnętrzna uszczelka drzwi nie jest uszkodzona. Należy
opróżnić kuchenkę i oczyścić jej wnętrze przy użyciu miękkiej, wilgotnej szmatki.
Nie należy uruchamiać urządzenia , jeśli przewód zasilający lub wtyczka są uszkodzone, jeśli urdzenie nie
działa prawidłowo lub gdy zostało uszkodzone bądź spadło. Nie wolno zanurzać przewodu zasilającego ani
wtyczki w wodzie. Przewód zasilający należy utrzymywać z dala od gorących powierzchni. Nieprzestrzeganie
powyższych poleceń może spowodować porażenie prądem, pożar i inne zagrożenia.
Nie należy używać przedłużacza:
Jeżeli przewód zasilający jest zbyt krótki, należy zlecić zainstalowanie gniazdka w pobliżu urządzenia wykwali-
kowanemu elektrykowi lub technikowi serwisu.
OSTRZENIE: Nieprawidłowe używanie wtyczki uziemiającej może spowodować porażenie prądem elektry-
cznym. Jli instrukcje nie są w pni zrozumiałe lub w przypadku wątpliwości, czy kuchenka mikrofalowa jest
prawiowo uziemiona, należy skontaktować się z wykwalifi kowanym elektrykiem lub serwisantem.
PO PODŁĄCZENIU
Kuchenki można używać wyłącznie przy szczelnie zamkniętych drzwiach.
Jeśli kuchenka jest zainstalowana w pobliżu odbiornika radiowego, telewizyjnego lub anteny, mogą wystąp
zakłócenia w odbiorze.
Uziemienie urządzenia jest obowiązkowe. Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za obrażenia ciała
osób, zwierząt oraz uszkodzenia przedmiotów wynikłe z niespełnienia tego wymogu.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek problemy spowodowane niezastosowaniem się
ytkownika do niniejszych instrukcji.
3
PL
WAŻNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
PROSIMY O UWAŻNE PRZECZYTANIE I ZACHOWANIE NA PRZYSZŁOŚĆ
Jeśli materiał wewnątrz/na zewnątrz kuchenki będzie iskrzył lub pojawi się
dym, należy pozostawić drzwi kuchenki zamknięte i wyłączyć ją. Należy
odłączyć przewód zasilający lub odciąć zasilanie na tablicy bezpieczników lub
przy pomocy wyłącznika obwodu zasilania.
Nie należy pozostawiać kuchenki bez nadzoru zwłaszcza, gdy do gotowania
używa się pojemników papierowych lub wykonanych z tworzyw sztucznych i
innych łatwopalnych materiałów. Papier może się zwęglić lub zapalić, a niek-
tóre rodzaje plastiku mogą topić się podczas podgrzewania żywności.
OSTRZEŻENIE: Urządzenie i jego dostępne części nagrzewają się podczas
używania. Należy uważać, aby nie dotknąć elementów grzejnych wewnątrz
kuchenki.
Dzieci poniżej 8 lat nie powinny obsługiwać kuchenki bez stałego nadzoru.
Kuchenka mikrofalowa jest przeznaczona do podgrzewania żywności i napo-
jów. Suszenie żywności lub ubrań oraz podgrzewanie płytek grzejnych, kap-
ci, gąbek, wilgotnych szmatek itp. może być przyczyną obrażeń, zapalenia się
materiału lub pożaru.
Urządzenie to może być używane przez dzieci w wieku powyżej 8 lat oraz os-
oby o ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub umysłowych,
a także pozbawione doświadczenia i wiedzy, o ile zapewniony zostanie nadr
lub udzielone zostaną instrukcje dotyczące bezpiecznego korzystania z tego
urządzenia, a także pod warunkiem, że osoby te zrozumieją zagrożenia
wynikające z użytkowania kuchenki. Czyszczenie i wymagane od użytkownika
czynności konserwacyjne nie powinny być wykonywane przez dzieci, chyba że
mają one powyżej 8 lat i zapewniony zostanie odpowiedni nadzór.
Należy dopilnować, aby urządzenie nie było przedmiotem zabaw dzieci.
Urządzenie oraz jego przewód powinny znajdować się poza zasięgiem dzieci
w wieku poniżej 8 lat.
OSTRZEŻENIE: Nie należy używać kuchenki mikrofalowej do podgrze-
wania produktów w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Podczas otwierania
ciśnienie spada i może spowodować uszkodzenie, a nawet wybuch.
OSTRZEŻENIE: Należy okresowo sprawdzać, czy nie zostały uszkodzone
uszczelki drzwi oraz powierzchnie w ich pobliżu. W przypadku stwierdzenia
uszkodzeń nie należy używać kuchenki, aż do czasu naprawienia uszkodzeń
przez wykwalifi kowany personel serwisu technicznego.
Nie należy używać kuchenki mikrofalowej do gotowania lub podgrzewania
całych jaj w skorupce lub bez skorupki, gdyż mogą one eksplodować nawet po
zakończeniu gotowania.
4
PL
WAŻNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Urządzenia tego typu nie są przeznaczone do pracy z zewnętrzym programa-
torem/przekażnikiem czasowym
Nie wolno pozostawiać kuchenki bez nadzoru, jeśli do gotowania używa się dużych ilości tłuszczu lub oleju,
ponieważ może się on przegrzać i spowodować pożar!
Wewnątrz lub w pobliżu kuchenki nie należy podgrzewać ani stosować materiałów palnych. Opary mo
spowodować zagrożenie pożarem lub wybuchem.
Nie wolno używać kuchenki mikrofalowej do suszenia tkanin, papieru, grzybów, ziół, drewna, kwiatów lub in-
nych materiałów palnych. Może to spowodować pożar.
Nie wolno używać w urządzeniu żrących środków ani oparów. Zakupiona kuchenka zosta zaprojektowa-
na specjalnie do podgrzewania i gotowania produktów żywnościowych. Nie jest ona przeznaczona do celów
przemysłowych ani laboratoryjnych.
Nie należy wieszać ani kłć ciężkich przedmiotów na drzwiach, ponieważ może to spowodować uszkodzenie
mechanizmu otwierania i zawiasów kuchenki. Nie należy wieszać żadnych przedmiotów na rączce drzwi.
INSTRUKCJA USUWANIA USTEREK
Jeżeli przewód zasilający wymaga wymiany, należy go wymienić na nowy
oryginalny przewód, dostępny w naszych punktach serwisowych. Wymiana
przewodu zasilającego może być wykonana tylko przez wykwalifi kowany pers-
onel serwisu technicznego.
OSTRZEŻENIE: Naprawy serwisowe mogą być wykonywane wyłącznie
przez wykwalifikowany personel serwisu technicznego. Wykonywanie przez
osobę nieprzeszkoloną jakichkolwiek napraw bądź czynności serwisowych,
wiążących się ze zdejmowaniem dowolnych osłon zabezpieczających przed
działaniem mikrofal, jest niebezpieczne.
Zabrania się zdejmowania jakichkolwiek osłon.
Jeśli kuchenka nie działa, przed skontaktowaniem się z serwisem, należy sprawdzić:
• Czy szklany talerz obrotowy oraz podstawka talerza obrotowego prawidłowo umieszczone na swoim miejscu.
• Czy wtyczka jest prawidłowo umieszczona w gniazdku sieciowym.
• Czy drzwi są prawidłowo zamknięte.
• Należy sprawdzić bezpieczniki oraz upewnić się, że nie nastąpa przerwa w dopływie prądu.
• Należy sprawdzić, czy kuchenka ma zapewnioną wystarczającą wentylację.
• Należy odczekać 10 minut, a następnie ponowić próbę użycia kuchenki.
• Przed ponowną próbą należy otworzyć i zamknąć drzwi.
Powsze czynności mają na celu zapobieganie niepotrzebnym wezwaniom serwisu, których koszt ponosi
ytkownik.
Kontaktując się z serwisem technicznym, naly zawsze podawać numer seryjny i model kuchenki (patrz ta-
bliczka serwisowa). Dalsze informacje podano w książce gwarancyjnej.
5
PL
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
UWAGI OGÓLNE
Niniejsze urządzenie przeznaczone jest wyłącznie do użytku domowego!
Nie wolno włączać kuchenki bez potraw w środku, jeśli wybrano funkcję mikrofal. Taka eksploatacja urządzenia
może spowodować jego uszkodzenie.
Otwory wentylacyjne w kuchence nie mogą być zasłonięte. Zablokowanie otworów wlotowych lub wylotowych
powietrza może spowodować uszkodzenie kuchenki i niezadowalające rezultaty gotowania.
Podczas ćwiczeń obugi kuchenki należy umicić w niej szklankę z wodą. Woda pochłania energię mikrofal i
kuchenka nie ulegnie uszkodzeniu.
Urdzenia nie należy używać ani pozostawiać na zewnątrz pomieszczeń.
Nie wolno używać niniejszego urządzenia w pobliżu zlewu kuchennego, w wilgotnej piwnicy, w pobliżu basenu
i tym podobnych miejscach.
Komory kuchenki nie należy wykorzystywać do celów przechowywania.
Zanim torebki papierowe lub plastikowe zostaną umieszczone w kuchence należy zdjąć z nich metalowe
wiązania.
Kuchenki mikrofalowej nie wolno używać do smażenia w głębokim oleju, ponieważ nie jest możliwe kon-
trolowanie jego temperatury.
Należy używać łapek lub rękawic kuchennych, aby uniknąć poparzeń w wyniku dotknięcia pojemników, części
kuchenki lub naczyń po zakończeniu gotowania.
YNY
Np. napoje lub woda. Podgrzanie płynu powyżej temperatury wrzenia może
naspić bez oznak wrzenia. Może to prowadzić do nagłego wykipienia
gorącego płynu.
Aby do tego nie dopuścić, należy stosować się do poniższych zaleceń:
1. Należy unikać używania naczyń o prostych ściankach i wąskich szyjkach.
2. Przed wstawieniem naczynia do kuchenki płyn należy wymieszać, a następnie pozostawić w naczyniu
łeczkę do herbaty.
3. Po podgrzaniu należy chwilę odczekać, ponownie zamieszać płyn, a następnie wyjąć ostrożnie nac-
zynie z kuchenki.
ZACHOWAJ OSTROŻNOŚĆ
Po podgrzaniu potraw dla dzieci w słoiczku lub płynów w butelce dla
niemowląt należy zawsze wymieszać zawartość i sprawdzić temperaturę
przed podaniem. Zapewni to równomierne rozprowadzenie ciepła i uniknięcie
ryzyka poparzeń.
Szczełowe informacje należy zawsze sprawdzać w ksżkach kucharskich o gotowaniu w kuchenkach mik-
rofalowych. Naly to robić zaszcza w przypadku gotowania lub podgrzewania potraw zawierających alko-
hol.Przed podgrzaniem należy zdjąć pokrywkę i smoczek! Zawsze przed podgrzewaniem potraw dla dzieci
należy zdjąć pokrywkę i smoczek.
6
PL
AKCESORIA
UWAGI OGÓLNE
Na rynku dostępnych jest wiele różnych akcesoriów. Przed ich zakupem
należy upewnić się, że nadają się do kuchenek mikrofalowych.
Przed użyciem nacz naly upewnić się, że są one odporne na dzianie wysokich temperatur i
przepuszczają mikrofale.
Po włożeniu żywności i akcesoriów do kuchenki należy sprawdzić, czy nie stykają się one z powierzchniami
wewnętrznymi kuchenki.
Jest to szczególnie ważne w przypadku akcesoriów wykonanych z metalu lub zawierających metalowe elemen-
ty.
W przypadku zetknięcia się przedmiotów wykonanych z metalu z wnętrzem pracującej kuchenki może dojść do
powstania iskier, które mogą spowodować uszkodzenie kuchenki.
Przed uruchomieniem kuchenki należy zawsze sprawdzać, czy talerz obrotowy może się swobodnie obracać.
Jeśli talerz obrotowy nie może się swobodnie obracać, należy użyć mniejszego naczynia lub skorzystać z funk-
cji wyłaczenia/zatrzymania talerza obrotowego (patrz część Duże naczynia).
Podstawka talerza obrotowego
Szklany talerz obrotowy należy stawiać na podstawce talerza obrotowego. Na podstawce talerza
obrotowego nie należy stawiać żadnych innych naczyń.
• Zainstalować podstawkę talerza obrotowego wewnątrz kuchenki.
Szklany talerz obrotowy
Szklany talerz obrotowy musi być używany zawsze, niezależnie od sposobu gotowania. Sły
on do zbierania kapiącego sosu oraz cząstek żywności, które mogłyby zabrudzić i zaplam
wnętrze kuchenki.
• Szklany talerz obrotowy naly umieścić na podstawce talerza obrotowego.
PODSTAWKA DRUCIANA (dostępny tylko w określonych modelach)
• Podstawkę drucianą należy stosować z funkcjami grillowania.
7
PL
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Kuchenkę należy utrzymywać w czystości, aby nie niszczyć jej powierzchni,
ponieważ wpływa to negatywnie na trwałość urządzenia oraz może prowadzić
do ewentualnych niebezpiecznych sytuacji.
Nie należy używać druciaków metalowych, preparaw czyszczących
zawierających substancje ścierne, zmywaków z wny stalowej, ostrych
zmywaków itp., mogących uszkodzić panel sterujący oraz powierzchnie
wewnętrzne i zewnętrzne kuchenki. Należy stosow
szmatki i łagodny deter-
gent lub ręczniki papierowe oraz środek do mycia okien w rozpylaczu. Środek
do mycia okien należy rozpylić na ręcznik papierowy.
Regularnie, a w szczególności po rozlaniu płynów, należy wyjmować talerz ob-
rotowy oraz jego podstawkę i wycierać dno kuchenki do czysta.
Do czyszczenia powierzchni wewnętrznych, zewnętrznej i wewnętrznej powi-
erzchni drzwi oraz elementu ich otwierania należy stosować miękką i wilgotną
szmatkę z dodatkiem łagodnego detergentu.
Urządzenia nie wolno czyścić przy użyciu myjek ciśnieniowych.
Kuchenkę należy czyścić regularnie i usuwać z niej wszelkie pozostałości
żywności.
Czyszczenie jest jedyną wymaganą normalnie czynnością konserwacyjną. Należy je wykonywać po
odłączeniu kuchenki od zasilania.
Nie należy bezpośrednio spryskiwać kuchenki.
Kuchenkę zaprojektowano do pracy ze szklanym talerzem obrotowym.
Nie należy uruchamiać kuchenki, gdy szklany talerz obrotowy został wyjęty do czyszczenia.
Nie wolno dopuszczać do zbierania się resztek tłuszczu lub żywności wokół drzwi.
W przypadku trudnych do
usunięcia plam należy przez 2 - 3 minuty gotować w kuchence fi liżankę wody. Para spowoduje zmiękczenie brudu.
Nieprzyjemne zapachy wewnątrz kuchenki można wyeliminować poprzez umieszczenie na szklanym talerzu
obrotowym fi liżanki wypełnionej wodą z dodatkiem soku z cytryny i gotowanie jej przez kilka minut.
Grzałka grilla nie wymaga czyszczenia, ponieważ wysoka temperatura powoduje spalanie wszelkich
zabrudzeń, ale górna powierzchnia kuchenki obok grzałki może wymagać regularnego czyszczenia. Naly ją
czyścić miękką i wilgotną szmatką z dodatkiem łagodnego detergentu.
Jeśli grill nie jest używany regularnie, należy włączać go raz w miesiącu na 10 minut, aby wypalić wszelkie za-
brudzenia w celu zmniejszenia ryzyka pożaru.
OSTROŻNE CZYSZCZENIE:
Talerz Crisp naly czyścić wodą z dodatkiem łagodnego detergentu. Mocno zabrudzone powierzchnie można
wyczyścić za pomo
zmywaka do szorowania i łagodnego detergentu.
Zawsze przed czyszczeniem należy odczekać, aż talerz Crisp ostygnie.
Gorącego talerza Crisp nie wolno zanurzać w wodzie ani ją opłukiwać. Szybkie ochłodzenie może go
uszkodzić.
Nie należy używać zmywaków z wełny stalowej. Spowoduje to porysowanie powierzchni.
MOŻLIWOŚĆ MYCIA W ZMYWARCE:
• Podstawka talerza obrotowego • Ruszt z drutu • Szklany talerz obrotowy
8
PL
OBSŁUGA KUCHENKI
MWD319
MWD320MWD319
MWD320
q
WYBR POZIOM
mocy i funkcję
obracając
pokrętłem wielo-
funkcyjnym.
w
OBRÓCIĆ POKTŁO
REGULACYJNE zgod-
nie z ruchem wska-
zówek zegara, aby
ustawić żądany czas
gotowania. Kuchen-
ka uruchomi się sa-
moczynnie.
9
PL
ZASILANIE SUGEROWANE ZASTOSOWANIE:
MAKS.
(700 W)
PODGRZEWANIE NAPOJÓW, wody, rzadkich zup, kawy, herbaty lub innych produktów
o dużej zawartości wody. Jeśli produkt zawiera jaja lub masy kremowe, należy
wybrać mniejszą moc.
600 W GOTOWANIE ryb, warzyw, mięsa, itp.
400 W
GOTOWANIE wymagające dużej doadności, np. sosów z dużą zawartością białka,
potraw, których głównymi składnikami są jaja i ser oraz do dogotowywania po-
traw duszonych. Gotowanie gulaszu, roztapianie masła.
ROZMRAŻANIE
(160 W)
ROZMRAŻANIE. Zmiękczanie masła, sera.
UTRZYMYWANIE
TEMPERATURY
(90 W)
ZMIĘKCZANIE lodów.
WYBÓR MOCY MIKROFAL
PRZERYWANIE LUB ZATRZYMYWANIE GOTOWANIA
PRZERWANIE PROCESU GOTOWANIA
Gotowanie można przerw
otwierając drzwiczki, aby
sprawdzić, odwrócić lub
wymieszać potrawę.
ABY KONTYNUOWAĆ GOTOWANIE
Zamknąć drzwiczki. Gotowanie będzie kontyn-
uowane od momentu przerwania.
JLI NIE CHCEMY KONTYNUOWAĆ GOTOWANIA
naly wyjąć potrawę, ustawić pokrętło regu-
lacyjne na zero i zamknąć drzwi.
10
PL
TABELA GOTOWANIA
IM WIĘCEJ ŻYWNOŚCI GOTUJEMY tym dłużej to trwa.
Podwójna ilość żywności wymaga w prak-
tyce prawie dwukrotnie dłuższego czasu
gotowania.
IM NIŻSZA TEMPERATURA POCZĄTKOWA, tym
dłuższy jest wymagany czas gotowania.
Żywność będąca w temperaturze po-
kojowej gotuje się szybciej od tej która
została właśnie wyjęta z lodówki.
JEŻELI GOTUJEMY WIĘKSZĄ ILOŚĆ tego samego
produktu, np. ziemniaki w mundurkach,
należy je rozmieścić pierścieniowo, aby
uzyskać równomierny stopień ugotowania.
NIEKTÓRE PRODUKTY SĄ POKRYTE SKÓRKĄ LUB
ONKĄ , np. ziemniaki, jabłka i żółtka jajek.
Produkty takie winny być nakłute widelcem
lub wykałaczką tak, aby uwolnić ciśnienie
wewnętrzne i zapobiec pęknięciu.
MNIEJSZE KAWAŁKI ŻYWNOŚCI GOTUJĄ SIĘ SZYBCIEJ
niż duże, zaś jednorodne kawałki gotują się
bardziej równomiernie od nieregularnych.
MIESZANIE I OBRACANIE POTRAWY to sposoby sto-
sowane zarówno podczas gotowania trady-
cyjnego, jak i w kuchence mikrofalowej,
służące szybkiemu rozprowadzeniu ciepła
ku środkowi talerza i uniknięciu ro-
zgotowania na brzegach.
JLI GOTUJEMY PRODUKT o nieregularnym
kształcie lub grubości, naly umieścić
cieńszą część w kierunku środka taler-
za, gdzie zostanie rozgrzana najpóźniej.
PRODUKTY ZAWIERAJĄCE DUŻO TŁUSZCZU I CUK-
RU będą gotować się krócej od produktów
zawierających dużo wody. Tłuszcz i cuki-
er ogrzewają się do wyższej temperatury niż
woda.
PO PROCESIE GOTOWANIA NALEŻY ZAWSZE przewidzieć
czas dochodzenia. Czas dochodzenia, za-
wsze polepsza rezultaty, ponieważ następuje
wyrównanie temperatury wewnątrz potrawy.
RODZAJ
ŻYWNCI
ILOŚĆ POZI
OM
MOCY
CZAS CZAS
DOCHODZE
NIA
PORADY
KURCZAK
(w całości)
1000 G
700 W
18 - 20 MIN. 5 - 10 MIN.
OBRÓCIĆ KURCZAKA w powie
gotowania. Sprawdzić, czy
sos mięsny jest bezbarwny po
zakończeniu gotowania.
KURCZAK
( lety lub
kawałki)
500 G 8 - 10 MIN. 5 MIN.
SPRAWDZIĆ, czy sos mięsny jest
bezbarwny po zakończeniu
gotowania.
BEKON 150 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
UŁOŻ NA PAPIERZE KUCHENNYM NA
TALERZUW 2 lub 3 warstwach i
przykryć papierem kuchennym.
WARZYWA
(świeże)
300 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
GOTOWAĆ BEZ PRZYKRYCIA i dodać 2
łyżki soli.
WARZYWA
(mrożone)
250 -
400 G
3 - 4 MIN.
5 - 6 MIN.
1 - 2 MIN.
GOTOWAĆ POD PRZYKRYCIEM
ZIEMNIAKI W
MUNDURKACH
1 SZT.
4 SZT.
4 - 6 MIN.
12 - 15 MIN.
2 MIN.
5 MIN.
NAKŁUĆ WIDELCEM. (1 szt. = 250 g).
Obrócić w połowie gotowania.
MIĘSO
(pieczeń)
600 -
700 G
600 W
12 - 14 MIN. 5 MIN.
RYBA
(w całości)
600 G 8 - 9 MIN. 4 - 5 MIN.
NACIĄĆ SKÓRĘ i gotować pod
przykryciem.
RYBA (steki
lub  lety)
400 G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
UMIEŚCIĆ CIEŃSZYMI CZĘŚCIAMI w
stronę środka talerza. Gotować
pod przykryciem.
11
PL
TABELA PODGRZEWANIA
PODOBNIE JAK PODCZAS GOTOWANIA TRADYCYJNEGO,
potrawa podgrzewana w kuchence mikrofa-
lowej musi być doprowadzona do wrzenia.
NAJLEPSZE REZULTATY UZYSKAMY gdy grubsze
kawałki umieścimy na brzegu talerza z
cieńsze na jego środku.
CIENKIE PLASTRY MIĘSA NALEŻY UŁOŻ jeden
na drugim lub częściowo nałożyć na sie-
bie. Grubsze plastry mięsa i kiełbaski po-
winny być ułożone ciasno obok siebie.
PODCZAS PODGRZEWANIA WYWARÓW LUB SOSÓW na-
jlepiej je raz zamieszać, aby rozprowadz
ciepło.
GOTOWANIE POD PRZYKRYCIEM pomaga w zatrzyma-
niu wilgoci w potrawie, zmniejsza rozpryski-
wanie i skraca czas podgrzewania.
PODCZAS PODGRZEWANIA ZAMROŻONEJ
ŻYWNOŚCI porcjowanej należy stosować
się do instrukcji producenta podanych
na opakowaniu.
POTRAWY KTÓRYCH NIE DAJE SIĘ MIESZ, jak
zapiekanki, najlepiej jest rozgrzewać
przy mocy 400-600 W.
ODSTAWIENIE NA KILKA MINUT CZASU DOCHODZENIA za-
pewni równomierne rozprowadzenie ciea
wewnątrz potrawy.
RODZAJ
ŻYWNCI
ILOŚĆ POZIOM
MOCY
CZAS CZAS
DOCHODZENIA
PORADY
DANIE NA
TALERZU
300 G
450 G
700 W
3 - 5 MIN.
4 - 5 MIN.
1 - 2 MIN.
PRZYKRYĆ TALERZ
RYŻ
0,2 L
0,6 L
1 - 2 MIN.
3 - 4 MIN.
1 MIN.
2 MIN
PRZYKRYĆ POTRAWĘ
KLOPSIKI 250 G 2 MIN. 1 - 2 MIN. PODGRZEWAĆ BEZ PRZYKRYCIA
NAPÓJ 0,2 L 1 - 2,5 MIN. 1 MIN.
UMIEŚCIĆ ŁYŻECZKĘ METALOWĄ W
naczyniu, aby nie dopuścić
do przegrzania.
ZUPA
(klarowna)
0,25 L 2 - 2,5 MIN. 1 MIN.
PODGRZEWAĆ BEZ PRZYKRYCIA
w głębokim talerzu lub mi-
seczce.
ZUPY I SOSY NA
BAZIE MLEKA
0,25 L 2,5 - 3 MIN. 1 MIN.
NIE NAPEŁNIAĆ naczyn-
ia powyżej 3/4 objętości.
Zamieszać jeden raz podc-
zas podgrzewania.
HOT DOGI
1 SZT.
2 SZT.
600 W
0,5 - 1 MIN.
1 - 1,5 MIN.
1 MIN.
LAZANIA 500 G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
12
PL
TABELA ROZMRAŻANIA
ZAMROŻONE POTRAWY, UMIESZCZONE W TOREBKACH Z
TWORZYW SZTUCZNYCH , folii plastikowej lub opa-
kowaniach kartonowych można umieszczać
bezpośrednio w kuchence, o ile nie mają
one metalowych części (np. metalowe
zszywki).
KSZTT OPAKOWANIA wpływa na czas
rozmrażania. Opakowania płytkie
rozmrażają się szybciej n opakowania
ębokie.
NALEŻY ODDZIELAĆ POSZCZEGÓLNE KAWAŁKI, kiedy
zaczynają się rozmrażać. Oddzielne plastry
szybciej się rozmrażają.
ZABEZPIECZYĆ NIEKTÓRE CZĘŚCI PRODUKTU niewielkimi
kawałkami folii aluminiowej, kiedy zaczyna s
rozgrzewać (np. nóżki kurczaka lub skrzydełka).
DE KAWAŁKI NALEŻY ODWRACAĆ w połowie proce-
su rozmrażania.
POTRAWY GOTOWANE, WYWARY I SOSY MSNE
rozmrażają się lepiej gdy je zamieszamy.
ZALECA SIĘ NIE ROZMRAŻAĆ całkowicie
produktu i pozwolić na dokończenie
procesu w czasie dochodzenia.
CZAS DOCHODZENIA, PO ROZMRANIU, za-
wsze polepsza rezultaty, ponieważ
następuje wyrównanie temperatury
wewnątrz potrawy.
RODZAJ
ŻYWNCI
ILOŚĆ POZIOM
MOCY
CZAS CZAS
DOCHODZENIA
PORADY
PIECZENIE 800 - 1000 G
ROZMRAŻANIE
20 - 22
MIN.
10 - 15 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
MIĘSO MIELONE 500 G
8 - 10
MIN.
5 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania. Oddzielić
rozmrożone fragmenty.
PŁATY,
KOTLETY, STEKI
500 G 7 - 9 MIN. 5 - 10 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
KURCZAK
(w całości)
1200 G 25 MIN. 10 - 15 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
KURCZAK w
kawałkach
lub  lety
500 G 7 - 9 MIN. 5 - 10 MIN.
OBRÓCIĆ / ODZIELIĆ w
połowie rozmrażania.
Osłonić folią końce
skrzydeł i nóg aby zapo-
biec przegrzaniu.
RYBA
(w całości)
600 G
8 - 10
MIN.
5 - 10 MIN.
OBROCIĆ w połowie
odmrażania i osłonić
ogon folią, aby zapobiec
przegrzaniu.
RYBA (steki
lub  lety)
400 G 6 - 7 MIN. 5 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania. Oddzielić
rozmrożone fragmenty.
BOCHEN
CHLEBA
500 G 4 - 6 MIN. 5 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
BUŁKI I
BUŁECZKI
4 SZT.
(150 - 200 G)
1,5 - 2
MIN.
2 - 3 MIN. ROZŁOŻ kołowo.
OWOCE I
JAGODY
200 G 2 - 3 MIN. 2 - 3 MIN.
ODDZIEL podczas
rozmrażania.
13
PL
TABELA FUNKCJI GRILLA*
FUNKCJA “GRILLDOSKONALE nadaje się do zarumi-
enienia potrawy po gotowaniu za pomocą mi-
krofal.
DO ZBLIŻENIA POTRAW do grzałki grilla, aby
przyspieszyć zarumienienie, można
wykorzystać podstawkę drucianą.
CIENKIE POTRAWY, np. tosty i parówki należy
umieszczać na podstawce drucianej i
podgrzewać wącznie za pomocą grilla.
GRUBSZE POTRAWY, np. zapiekanki i kurczak
należy gotować najpierw za pomocą mikrofal,
a następnie zastosować grill, aby górna część
potrawy uległa zarumienieniu.
ZAPIEKANKI lub naczynia można również
umieszczać bezpośrednio na szklanym talerzu
obrotowym.
PRZED UŻYCIEM jakiegokolwiek sprzętu do
funkcji kombinowanej Mikrofale + Grill
należy się upewnić, czy jest on odporny na
wysoką temperaturę, nadaje się do gotowania
oraz czy przepuszcza mikrofale.
PODCZAS stosowania funkcji grillowania nie wolno
używać plastikowych przyborów. Ulegną one
stopieniu. Kawałki drewna lub papieru także nie
są odpowiednie.
Uwaga:*Dostępny tylko w określonych modelach
RODZAJ ŻYWNOŚCI ILOŚĆ USTAWIENIE OKOŁO PORADY
TOSTY Z SEREM 3 SZT
GRILL
9 -11 MINUT.
ROZMIEŚCIĆ NA PODSTAWCE
DRUCIANEJ
ZIEMNIAKI Z SEREM 2 PORCJE 12 - 14 MINUT.
UMIEŚCIĆ NACZYNIE NA
PODSTAWCE DRUCIANEJ.
PARÓWKI (100 G / SZT) 2 - 3 SZT 20 - 22 MINUT.
ROZMIEŚCIĆ NA PODSTAWCE
DRUCIANEJ. OBRÓCIĆ W POŁOWIE
GOTOWANIA.
HOT DOGI (40 - 50 G /
SZT)
4 SZT 18 - 20 MINUT.
ROZMIEŚCIĆ NA PODSTAWCE
DRUCIANEJ. OBRÓCIĆ W POŁOWIE
GOTOWANIA.
ZAPIEKANKA
ZIEMNIACZANA
4 PORCJE
700 W
NASTĘPNIE
ZASTOSOWAĆ GRILL
18 - 20 MINUT.
10 - 12 MINUT.
UMIEŚCIĆ NACZYNIE NA TALERZU
OBROTOWYM.
LASAGNE (ZAMROŻONA) 400 G
600 W
NASTĘPNIE
ZASTOSOWAĆ GRILL
16 - 18 MINUT.
9 - 11 MINUT.
UMIEŚCIĆ NACZYNIE NA TALERZU
OBROTOWYM.
ZAPIEKANKA RYBNA
(ZAMROŻONA)
600 G
15 - 18 MINUT.
10 - 12 MINUT.
UMIEŚCIĆ NACZYNIE NA TALERZU
OBROTOWYM.
14
PL
OCHRONA ŚRODOWISKA
PUDEŁKO OPAKOWANIA nada-
je się w pełni do ponowne-
go przetworzenia, co pot-
wierdza symbol recyklingu.
Utylizację produktu należy
przeprowadzać zgodnie z lo-
kalnymi przepisami. Materiały
opakowaniowe, które stanowią potencjalne
zagrożenie (worki plastikowe, polistyren, itp.),
należy trzymać w miejscach niedostępnych dla
dzieci.
NINIEJSZE URZĄDZENIE posiada oznaczenia zgod-
nie z Dyrektywą Europejską 2002/96/EC w
sprawie zużytego sprzętu elektrycznego i ele-
ktronicznego (WEEE). Zapewniając prawidłowe
złomowanie niniejszego urządzenia
przyczynią się Państwo do ograniczenia ryzyka
wystąpienia negatywnego wywu produktu
na środowisko i zdrowie ludzi, które mogłoby
zaistnieć w przypadku niewłaściwej utylizacji
urządzenia.
SYMBOL umieszczony na produkcie lub na
dołączonych do niego
dokumentach oznac-
za, że niniejszy produkt nie
może być traktowany jak od-
pad z gospodarstwa domowe-
go. W celu jego złomowania,
urządzenie należy zdać w
odpowiednim punkcie utyl-
izacji odpadów w celu re-
cyklingu komponentów elektry-
cznych i elektronicznych.
URDZENIE NALEŻY
ZŁOMOWAĆ zgodnie z lokalnymi przepisami dot.
utylizacji odpadów.
BARDZIEJ SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE na temat utyl-
izacji, złomowania i recyklingu opisywane-
go urządzenia można uzyskać w lokalnym
urzędzie miasta, w miejskim przedsiębiorstwie
utylizacji odpadów lub w sklepie, w którym
produkt został zakupiony.
PRZED OMOWANIEM należy odciąć ka-
bel zasilający, aby uniemożliwić ponowne
podłączenie urządzenia do sieci.
15
PL
16
PL
PL
W10711997
Uwaga:*Dostępny tylko w określonych modelach
DANE TECHNICZNE
MWD319
MWD320
ZGODNIE Z NOR IEC 60705.
MIĘDZYNARODOWA KOMISJA ELEKTROTECHNIKI, IEC, ustaliła wzorzec podgrzewania, służący do oceny
wyników podgrzewania wszystkich kuchenek mikrofalowych. Dla tej kuchenki zalecamy poniższe
wartości:
Whirlpool is a registered trademark of Whirlpool, USA
PRÓBA ILOŚĆ PRZYBL. CZAS POZIOM MOCY POJEMNIK
12.3.1 750 G 13 MIN. 700 W PYREX 3.220
12.3.2 475 G 6 ½ MIN. 700 W PYREX 3.827
12.3.3 900 G 18 MIN. 700 W
PYREX 3.838
12.3.4* 1100 G 30 MIN.
KOMBINOWANA
(700W+GRILL)
PYREX 3.827
13.3 500 G 15 MIN. ROZMRAŻANIE UMIEŚCIĆ NA TALERZU OBROTOWYM
NAPIĘCIE ZASILANIA 230-240 V/50 HZ
ZNAMIONOWY POBÓR MOCY 1100 W
WYJŚCIOWA MOC MIKROFAL 700 W
WYMIARY ZEWNĘTRZNE
(WYS. X SZER. X GŁ.)
285 X 456 X 349
WYMIARY WEWNĘTRZNE
(WYS. X SZER. X GŁ.)
196 X 292 X 295
NAPIĘCIE ZASILANIA 230-240 V/50 HZ
ZNAMIONOWY POBÓR MOCY 1100 W
WYJŚCIOWA MOC MIKROFAL 700 W
GRILL 800 W
WYMIARY ZEWNĘTRZNE
(WYS. X SZER. X GŁ.)
285 X 456 X 349
WYMIARY WEWNĘTRZNE
(WYS. X SZER. X GŁ.)
196 X 292 X 295
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Whirlpool MWD 320 SL instrukcja

Typ
instrukcja
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla