10
TABELA GOTOWANIA
IM WIĘCEJ ŻYWNOŚCI GOTUJEMY tym dłużej to trwa.
Podwójna ilość żywności wymaga w prak-
tyce prawie dwukrotnie dłuższego czasu
gotowania.
IM NIŻSZA TEMPERATURA POCZĄTKOWA, tym
dłuższy jest wymagany czas gotowania.
Żywność będąca w temperaturze po-
kojowej gotuje się szybciej od tej która
została właśnie wyjęta z lodówki.
JEŻELI GOTUJEMY WIĘKSZĄ ILOŚĆ tego samego
produktu, np. ziemniaki w mundurkach,
należy je rozmieścić pierścieniowo, aby
uzyskać równomierny stopień ugotowania.
NIEKTÓRE PRODUKTY SĄ POKRYTE SKÓRKĄ LUB
BŁONKĄ , np. ziemniaki, jabłka i żółtka jajek.
Produkty takie winny być nakłute widelcem
lub wykałaczką tak, aby uwolnić ciśnienie
wewnętrzne i zapobiec pęknięciu.
MNIEJSZE KAWAŁKI ŻYWNOŚCI GOTUJĄ SIĘ SZYBCIEJ
niż duże, zaś jednorodne kawałki gotują się
bardziej równomiernie od nieregularnych.
MIESZANIE I OBRACANIE POTRAWY to sposoby sto-
sowane zarówno podczas gotowania trady-
cyjnego, jak i w kuchence mikrofalowej,
służące szybkiemu rozprowadzeniu ciepła
ku środkowi talerza i uniknięciu ro-
zgotowania na brzegach.
JEŚLI GOTUJEMY PRODUKT o nieregularnym
kształcie lub grubości, należy umieścić
cieńszą część w kierunku środka taler-
za, gdzie zostanie rozgrzana najpóźniej.
PRODUKTY ZAWIERAJĄCE DUŻO TŁUSZCZU I CUK-
RU będą gotować się krócej od produktów
zawierających dużo wody. Tłuszcz i cuki-
er ogrzewają się do wyższej temperatury niż
woda.
PO PROCESIE GOTOWANIA NALEŻY ZAWSZE przewidzieć
czas dochodzenia. Czas dochodzenia, za-
wsze polepsza rezultaty, ponieważ następuje
wyrównanie temperatury wewnątrz potrawy.
RODZAJ
ŻYWNOŚCI
ILOŚĆ POZI
OM
MOCY
CZAS CZAS
DOCHODZE
NIA
PORADY
KURCZAK
(w całości)
1000 G
700 W
18 - 20 MIN. 5 - 10 MIN.
OBRÓCIĆ KURCZAKA w połowie
gotowania. Sprawdzić, czy
sos mięsny jest bezbarwny po
zakończeniu gotowania.
KURCZAK
( lety lub
kawałki)
500 G 8 - 10 MIN. 5 MIN.
SPRAWDZIĆ, czy sos mięsny jest
bezbarwny po zakończeniu
gotowania.
BEKON 150 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
UŁOŻYĆ NA PAPIERZE KUCHENNYM NA
TALERZUW 2 lub 3 warstwach i
przykryć papierem kuchennym.
WARZYWA
(świeże)
300 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
GOTOWAĆ BEZ PRZYKRYCIA i dodać 2
łyżki soli.
WARZYWA
(mrożone)
250 -
400 G
3 - 4 MIN.
5 - 6 MIN.
1 - 2 MIN.
GOTOWAĆ POD PRZYKRYCIEM
ZIEMNIAKI W
MUNDURKACH
1 SZT.
4 SZT.
4 - 6 MIN.
12 - 15 MIN.
2 MIN.
5 MIN.
NAKŁUĆ WIDELCEM. (1 szt. = 250 g).
Obrócić w połowie gotowania.
MIĘSO
(pieczeń)
600 -
700 G
600 W
12 - 14 MIN. 5 MIN.
RYBA
(w całości)
600 G 8 - 9 MIN. 4 - 5 MIN.
NACIĄĆ SKÓRĘ i gotować pod
przykryciem.
RYBA (steki
lub lety)
400 G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
UMIEŚCIĆ CIEŃSZYMI CZĘŚCIAMI w
stronę środka talerza. Gotować
pod przykryciem.