Whirlpool AKZM 656/IX/01 instrukcja

Typ
instrukcja

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

PL23
Niniejsze instrukcje dostępne są również na stronie internetowej: www.whirlpool.eu
PAŃSTWA BEZPIECZEŃSTWO ORAZ BEZPIECZEŃSTWO OSÓB TRZECICH JEST
BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i których należy ściśle
przestrzegać
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj
potencjalnego zagrożenia oraz informują, w jaki sposób zmniejszyć
ryzyko urazów, szkód oraz porażenia prądem wskutek nieprawidłowej
obsługi urządzenia. Należy ściśle przestrzegać poniższych instrukcji.
- Podczas rozpakowywania i instalacji należy używać rękawic
ochronnych.
- Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności montażowej
urządzenie należy odłączod zasilania elektrycznego.
- Instalacja i konserwacja musi być wykonywana przez
wykwalifikowanego technika zgodnie z instrukcjami producenta
oraz obowiązującymi lokalnymi przepisami bezpieczeństwa. Nie
należy naprawiać ani wymieniać żadnej części urządzenia, jeśli nie
jest to wyraźnie dozwolone w instrukcji obsługi.
- Wymiana przewodu zasilającego może zost przeprowadzona
wyłącznie przez wykwalifikowanego elektryka. Należy zwrócić się
do autoryzowanego serwisu.
- Zgodnie z przepisami urządzenie musi być uziemione.
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby
umożliwić podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci.
- Aby instalacja była zgodna z wymogami odpowiednich przepisów
BHP, należy użyć rozłącznika wszystkich biegunów zasilania o
minimalnym odstępie pomiędzy stykami wynoszącym 3 mm.
- Jeśli piekarnik jest wyposażony we wtyk, nie należy używać
rozgęziaczy.
- Nie należy używać przedłużaczy.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz następującymi oznaczeniami:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie prowadzi do
poważnych obrażeń.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie mogłoby prowadzić
do poważnych obrażeń.
PL24
- Nie należy ciągnąć za przewód zasilania.
- Po zakończeniu montażu użytkownik nie powinien mieć dostępu
do komponentów elektrycznych urządzenia.
- Jeśli powierzchnia płyty indukcyjnej jest pęknięta, nie należy jej
używać. W takiej sytuacji należy wyłączyć urządzenie, aby uniknąć
niebezpieczeństwa porażenia prądem elektrycznym (dotyczy
wyłącznie modeli z funkcją indukcyjną).
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać
go boso.
- Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego i
służy do przygotowywania żywności. Wszelkie inne zastosowania
(np. ogrzewanie pomieszczeń) są zabronione. Producent nie ponosi
żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i straty spowodowane
niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień.
- Urządzenie i jego dostępne części mogą podczas pracy silnie się
nagrzewać. Należy zachować ostrożność, aby nie dotknąć
elementów grzejnych. Niemowlęta (w wieku 0-3 lat) i małe dzieci (w
wieku 3-8 lat) nie powinny zbliżać się do urządzenia bez nadzoru
osób dorosłych.
- Dzieci w wieku 8 lat i starsze, osoby o ograniczonej sprawności
fizycznej, sensorycznej lub umysłowej oraz osoby bez
odpowiedniego doświadczenia i wiedzy mogą korzystać z
urządzenia wyłącznie pod nadzorem lub przy odpowiednich
instrukcjach dotyczących bezpiecznego użytkowania urządzenia i
pod warunkiem, że rozumieją zagrożenia związane z obsługą
urządzenia. Dzieciom nie wolno bawić się urządzeniem. Dzieci nie
mogą bez nadzoru czyścić ani konserwować urządzenia.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie wolno dotyk
grzałek urządzenia, ponieważ można się poparzyć. Należy uważać,
aby urządzenie nie miało kontaktu ze ściereczkami lub innymi
łatwopalnymi materiałami, dopóki wszystkie jego komponenty
całkowicie nie wystygną.
PL25
- Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzyć drzwi urządzenia i
pozwolić na stopniowe wyjście gorącego powietrza oraz pary z
wnętrza komory. Gdy drzwi urządzenia są zamknięte, gorące
powietrze wychodzi na zewnątrz przez otwór nad panelem
sterowania. Nie należy zasłaniać otworów wentylacyjnych.
- Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego piekarnika należy
używać odpowiednich rękawic. Uważać, aby nie dotykać gorących
elementów.
- Nie ustawiać na urządzeniu i nie przechowywać w jego pobliżu
żadnych materiałów łatwopalnych. W razie przypadkowego
włączenia urządzenia mogłoby dojść do pożaru.
- Nie należy podgrzewać ani gotować w urządzeniu hermetycznie
zamkniętych słoików lub innych pojemników. Ciśnienie, które
wytworzy się w środku, może doprowadzić do wybuchu słoika i w
konsekwencji uszkodzenia urządzenia.
- Nie należy używać pojemników z tworzyw sztucznych.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Należy zawsze
uważnie nadzorować gotujące się potrawy zawierające dużo
tłuszczu i oleju.
- Nigdy nie należy pozostawiać urządzenia bez nadzoru podczas
jego pracy.
- Jeżeli do potraw dodawane są napoje alkoholowe (np. rum, koniak,
wino, itp.), należy pamiętać, że alkohole wyparowują w wysokiej
temperaturze. W konsekwencji istnieje ryzyko, że opary alkoholu
zapalą się w kontakcie z grzałką elektryczną.
- Nigdy nie należy stosować urządzeń czyszczących parą.
- Nie należy dotykać piekarnika w trakcie cyklu pirolizy. W trakcie
cyklu pirolizy dzieci nie powinny zbliżać się do urządzenia. Przed
cyklem czyszczenia należy usunąć z komory piekarnika nadmiar
rozlanych płynów (dotyczy wyłącznie piekarników z funkcją
pirolizy).
- Należy korzystać wyłącznie z sondy temperatury zalecanej do tego
piekarnika.
- Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika nie należy używać
środków ściernych ani ostrych skrobaków metalowych, ponieważ
mogą one zarysować powierzchnię i spowodować pęknięcie szyby.
PL26
- Przed wymianą lampy należy upewnić się, że urządzenie jest
wyłączone, aby uniknąć niebezpieczeństwa porażenia prądem
elektrycznym.
- Do przykrywania żywności w naczyniu do gotowania nie należy
używać folii aluminiowej (dotyczy wyłącznie piekarników z
naczyniem do gotowania w komplecie).
Utylizacja urządzeń AGD
- Urządzenie zostało wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Urządzenie należy utylizować zgodnie z
miejscowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami. Przed złomowaniem należy odciąć przewód zasilający.
- Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy skontaktować się z
odpowiednim lokalnym urzędem gminy, punktem skupu złomu lub sklepem, w którym zakupiono urządzenie.
Po rozpakowaniu piekarnika należy sprawdzić, czy urządzenie nie zostało uszkodzone w czasie transportu oraz czy drzwi
zamykają się prawidłowo. W razie jakichkolwiek problemów skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem. Aby
zapobiec ewentualnym uszkodzeniom, zaleca się, aby piekarnik został wyjęty z podstawy ze styropianu dopiero tuż przez
instalacją.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na działanie wysokiej temperatury
(min. 90°C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika i dokładnie usunąć trociny i wióry.
Po zainstalowaniu dolna część piekarnika nie powinna być już dostępna.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie wolno blokować minimalnego otworu między blatem a górną
częścią piekarnika.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w sieci. Tabliczka znamionowa
znajduje się przy przedniej krawędzi piekarnika i jest widoczna przy otwartych drzwiczkach.
Ewentualnej wymiany przewodu zasilającego (typ H05 RR-F 3 x 1.5 mm
2
) może dokonać wyłącznie wykwalifikowany
elektryk. Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym użyciem:
- Usunąć zabezpieczenia kartonowe, folię oraz nalepki z akcesoriów.
- Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do temperatury 200°C na ok. jedną godzinę. Pozwoli to na usunięcie woni
materiału izolacyjnego oraz smarów ochronnych.
Podczas eksploatacji:
- Nie umieszczać ciężkich przedmiotów na drzwiach, aby ich nie uszkodzić.
- Nie opierać się na drzwiach i nie wieszać żadnych przedmiotów na uchwycie.
- Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią aluminiową.
- Nie wlewać wody do środka rozgrzanego piekarnika; może to uszkodzić emaliowaną powierzchnię.
- Nie przeciągać form ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to porysować jego emaliowaną powierzchnię.
- Sprawdzić, czy przewody elektryczne innych urządzeń nie stykają się z gorącymi częściami piekarnika lub nie zostały
przycięte przez jego drzwi.
- Nie narażać piekarnika na działanie warunków atmosferycznych.
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony symbolem ( ) Części opakowania nie należy wyrzucać,
lecz utylizować zgodnie z przepisami określonymi przez lokalne władze.
Utylizacja urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym.
INSTALACJA
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
PL27
- Właściwa utylizacja i złomowanie pomagają wyeliminować niekorzystny wpływ złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie człowieka.
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno traktować podobnie
jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać je do punktu zajmującego się utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych
i elektronicznych.
Oszczędzanie energii
- Nagrzewać urządzenie jedynie wtedy, gdy jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie.
- Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej wchłaniają ciepło.
- Wyłączyć piekarnik 10/15 minut przed upływem ustawionego czasu pieczenia. Jeśli potrawy wymagają dłuższego czasu,
nadal będą się piekły, pomimo wyłączenia piekarnika.
- Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do kontaktów z artykułami spożywczymi i spełnia wymagania określone w
Rozporządzeniu ( ) nr 1935/2004. Zostało ono zaprojektowane, wyprodukowane i wprowadzone na rynek zgodnie z
wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie nr 2006/95/WE w sprawie niskiego napięcia (która zastąpiła
Dyrektywę nr 73/23/EWG z późniejszymi zmianami) oraz w Dyrektywie nr 2004/108/WE w sprawie kompatybilności
elektromagnetycznej ("EMC").
Piekarnik nie działa:
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest prawidłowo podłączony.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Drzwi są zablokowane:
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Ważne: Podczas trwania automatycznego czyszczenia drzwi są zablokowane. Odczekać do momentu automatycznego
odblokowania (patrz rozdział "Cykl czyszczenia piekarnika z funkcją piroliza").
Elektroniczny programator nie działa:
Jeżeli na wyświetlaczu pojawia się litera " " oraz numer, należy się skontaktować z najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy wtedy podać numer, który następuje po literze " ".
Przed skontaktowaniem się z serwisem:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z punktami opisanymi w "Instrukcji wyszukiwania
usterek".
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów urządzenie nadal nie działa prawidłowo, należy skontaktować się z
najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący się po słowie Service na tabliczce znamionowej), podany na prawej, wewnętrznej
krawędzi komory piekarnika (widoczny przy otwartych drzwiczkach). Numer serwisowy jest również podany w karcie
gwarancyjnej;
•dokładny adres;
•numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu (co jest gwarancją użycia oryginalnych części
zamiennych oraz właściwej naprawy).
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
PL28
Zewnętrzne części piekarnika
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych ani ściernych. Jeśli taki produkt przypadkowo wszedł w kontakt z
urządzeniem, należy natychmiast wytrzeć go wilgotną ściereczką.
Powierzchnie czyścić wilgotną ściereczką. Jeśli są bardzo zabrudzone, dodać do wody kilka kropel płynu do mycia naczyń.
Wytrzeć do sucha ściereczką.
Wnętrze piekarnika
WAŻNE: Nie stosować gąbek ściernych, metalowych myjek ani skrobaków. Jeśli będą stosowane, mogą z czasem
uszkodzić emaliowane powierzchnie oraz szybę w drzwiach.
Po każdym użyciu piekarnika odczekać, aż ostygnie, a następnie wyczyścić go (najlepiej wtedy, gdy jest jeszcze ciepły),
aby zapobiec powstawaniu osadów i plam z resztek jedzenia (np. potrawy o dużej zawartości cukru).
Stosować środki przeznaczone do czyszczenia piekarników i przestrzegać zaleceń ich producenta.
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika należy stosować odpowiedni detergent w płynie. Aby ułatwić czyszczenie
urządzenia, można zdemontować drzwi (patrz KONSERWACJA).
Górna grzałka grilla (patrz KONSERWACJA) może zostać obniżona (tylko w niektórych modelach), aby ułatwić czyszczenie
górnej części komory piekarnika.
UWAGA: Podczas długiego pieczenia potraw zawierających dużo wody (np. pizzy, warzyw itp.) może dojść do osadzania
się skroplin na wewnętrznej stronie drzwi oraz na uszczelce. Po wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć ściereczką lub
gąbką.
Akcesoria:
Po każdym użyciu akcesoria należy zanurzyć w roztworze wody z płynem do mycia naczyń. Jeśli są jeszcze gorące, ubrać
rękawice kuchenne.
Pozostałości żywności można łatwo usunąć za pomocą specjalnej szczoteczki lub gąbką.
Czyszczenie tylnego panelu oraz bocznych paneli katalitycznych (jeśli urządzenie
jest w nie wyposażone):
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych lub ściernych, twardych szczotek oraz szorstkich gąbek do mycia
naczyń, ani środków w aerozolu do mycia piekarników, ponieważ mogłyby uszkodzić powierzchnię katalityczną i
pozbawić ją właściwości samoczyszczących.
Włączyć pusty piekarnik ustawiony na funkcję Termoobieg z temperaturą 200°C i pozwolić, żeby pracował przez ok. 1
godzinę.
Po zakończeniu zaczekać, aż urządzenie ostygnie, a następnie gąbką usunąć ewentualne resztki potraw.
DEMONTAŻ DRZWI
Aby wyjąć drzwi:
1. Całkowicie otworzyć drzwi.
2. Unieść do oporu dwa zaczepy blokujące zawiasy (rys. 1).
3. Zamknąć drzwi, tak aby się zablokowały (A), podnieść je (B) i obrócić (C), tak aby się zwolniły z obsady (D) (rys. 2).
Ponowny montaż drzwiczek:
1. Włożyć zawiasy w obsady.
2. Całkowicie otworzyć drzwi.
3. Opuścić zaczepy po obu stronach.
4. Zamknąć drzwi.
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Czyszczenie piekarnika przeprowadzać jedynie wtedy, gdy urządzenie jest zimne.
- Odłączyć urządzenie od zasilania.
KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE
- Stosować rękawice ochronne.
- Opisane czynności przeprowadzać przy zimnym urządzeniu.
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego
PL29
PRZESUNIĘCIE GÓRNEJ GRZAŁKI (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Wyjąć boczne prowadnice półek (rys. 3).
2. Lekko wysunąć grzałkę (rys. 4) i ją obniżyć (rys. 5).
3. Aby z powrotem umieścić grzałkę na miejscu, podnieść ją, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na obsadach bocznych.
WYMIANA ŻARÓWKI
Aby wymienić tylną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Odkręcić klosz (rys. 6), wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) i z powrotem przykręcić klosz.
3. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
Aby wymienić boczną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego
2. Wyjąć boczne prowadnice półek, jeśli urządzenie jest w nie wyposażone (rys. 3)
3. Podważyć płaskim śrubokrętem i wyjąć klosz (rys. 7)
4. Wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) (Rys. 8).
5. Z powrotem nałożyć klosz i docisnąć do ścianki, aby zaskoczył i zamknął się prawidłowo (rys. 9)
6. Z powrotem zamontować boczne prowadnice półek.
7. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
UWAGA:
- Stosować wyłącznie żarówki 25-40W/230V, typ E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20-40W/230 V, typ G9, T300°C
- Żarówka użyta w urządzeniu jest przeznaczona specjalnie do urządzeń elektrycznych i nie jest odpowiednia do
oświetlania pomieszczeń gospodarstwa domowego (Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 244/2009).
- Żarówki można zakupić w autoryzowanym serwisie.
WAŻNE:
- W razie stosowania żarówek halogenowych, nie wolno dotykać ich gołymi rękami. Na żarówce pozostają odciski
palców, co może doprowadzić do późniejszego jej uszkodzenia.
- Nie uruchamiać piekarnika, jeśli klosz nie jest z powrotem zainstalowany.
Rys. 1 Rys. 2
Rys. 3 Rys. 4 Rys. 5
Rys. 6 Rys. 7 Rys. 8 Rys. 9
PL30
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE - PATRZ CZĘŚĆ DOTYCZĄCA INSTALACJI
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna/grill
3. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
4. Tabliczka znamionowa (nie usuwać!)
5. Oświetlenie
6. Grzałka okrągła (niewidoczna)
7. Wentylator
8. Rożen (jeśli jest w zestawie)
9. Grzałka dolna (niewidoczna)
10. Drzwi
11. Położenie półek (liczba półek wskazana jest z przodu piekarnika)
12. Tylna ściana
UWAGA:
- Podczas pieczenia wentylator chłodzący może się od czasu do czasu uruchamiać, aby zmniejszyć
pobór energii elektrycznej.
- Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może nadal pracować przez
pewien czas.
- Jeśli drzwi piekarnika zostaną otwarte podczas pieczenia, grzałki się wyłączają.
AKCESORIA W ZESTAWIE
A. RUSZT: służy do pieczenia potraw lub jako półka, na której można umieścić formy, blachy lub inne
naczynia przystosowane do pieczenia w piekarniku.
B. OCIEKACZ: służy do zbierania tłuszczu (należy go wtedy wsunąć pod ruszt) lub jako forma do
pieczenia mięsa, ryb, warzyw, focacci itp.
C. BLACHA DO CIAST: służy do wypieku pieczywa i ciast, ale również do pieczenia mięs, ryb w folii itp.
D. PANELE KATALITYCZNE : ułatwiają czyszczenie i utrzymanie czystości ścianek piekarnika.
E. PROWADNICE PÓŁEK: ułatwiają wsuwanie i wysuwanie akcesoriów.
Liczba akcesoriów może się różnić w zależności od zakupionego modelu.
AKCESORIA NIEWCHODZĄCE W ZAKRES DOSTAWY
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
Rys. A Rys. B Rys. C Rys. D Rys. E
1
12
5
2
4
8
5
9
11
10
7
6
3
PL31
WKŁADANIE RUSZTÓW ORAZ INNYCH AKCESORIÓW DO PIEKARNIKA
1. Włożyć ruszt poziomo, wygiętą częścią "A" do góry (rys. 1).
2. Inne akcesoria, np. ociekacz i blachę do pieczenia, należy wkładać wygiętą częścią "B" do góry (rys. 2).
OPIS PANELU STEROWANIA
PRZYCISKI DOTYKOWE: aby je włączyć, wystarczy dotknąć odpowiedni symbol (nie trzeba mocno
wciskać).
Włączenie/Wyłączenie (po naciśnięciu przycisku włączania/wyłączania w celu wyłączenia piekarnika,
rozbrzmiewa sygnał dźwiękowy. Tego dźwięku nie można wyłączyć).
Wejście do MENU głównego lub powrót do ekranu początkowego
Wejście do 10 najczęściej stosowanych funkcji
Powrót do poprzedniego ekranu
Przewijanie funkcji/opcji oraz regulacja fabrycznie ustawionych wartości
Wybór oraz potwierdzenie ustawień
Włączenie pieczenia
Rys. 1 Rys. 2
WYŚWIETLACZ
Koniec pieczenia: 19:10
PL32
LISTA FUNKCJI
Po włączeniu piekarnika i naciśnięciu symbolu na wyświetlaczu pojawiają się następujące informacje.
A. Symbol podświetlonej funkcji
B. Podświetloną funkcję można wybrać wciskając
C. Opis podświetlonej funkcji
D. Inne funkcje dostępne do wyboru
SZCZEGÓŁY FUNKCJI
Po wybraniu żądanej funkcji i naciśnięciu przycisku na wyświetlaczu pojawiają się dalsze opcje oraz
szczegóły związane z daną funkcją
Do przechodzenia między poszczególnymi polami służą przyciski oraz : kursor przemieszcza się
obok wartości, które można zmieniać, zgodnie z wyżej opisaną kolejnością. Wcisnąć , aby wybrać
wartość, zmienić ją , a następnie potwierdzić przyciskiem .
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM - WYBÓR JĘZYKA ORAZ USTAWIENIE ZEGARA
Aby zapewnić prawidłową pracę piekarnika, podczas pierwszego włączenia należy wybrać żądany język
oraz ustawić aktualną godzinę.
W tym celu należy:
1. Nacisnąć : na wyświetlaczu pojawi się lista pierwszych trzech dostępnych języków.
2. Przyciskami oraz można przewijać listę.
3. Po podświetleniu żądanego języka nacisnąć , aby go wybrać.
Po ustawieniu języka na wyświetlaczu miga 12:00.
4. Przyciskami oraz ustawić godzinę. Aby cyfry przewijały się szybciej, nacisnąć i przytrzymać
przycisk.
5. Potwierdzić ustawienie wciskając : na wyświetlaczu pojawia się lista funkcji.
WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA
1. Jeśli piekarnik jest wyłączony, nacisnąć przycisk ; na wyświetlaczu pojawią się funkcje pieczenia.
2. Korzystając z przycisków , można przeglądnąć różne możliwości: funkcja, którą można
wybrać, jest podświetlona na biało na środku ekranu.
UWAGA:lista oraz opis funkcji - patrz tabela na str.37 oraz str.38.
3. Wybrać funkcję, naciskając przycisk : ustawienia pieczenia pojawią się na ekranie. Jeśli fabrycznie
ustawione wartości odpowiadają żądanym, wcisnąć przycisk . W przeciwnym razie należy wykonać
poniższe czynności, aby je zmienić.
Funkcje pieczenia tradycyjnego
Specjalne
Przepisy
Tradycyjne
A
D
C
B
NAGRZEWANIE
Nie
MOC GRILLA
Średnio głośno
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Grill
--:--
--:--
Pole 1 Pole 3
Kursor
Pole 4
Pole 2
Funkcje pieczenia tradycyjnego
Specjalne
Przepisy
Tradycyjne
PL33
USTAWIENIE TEMPERATURY/MOCY GRILLA
Aby zmienić temperaturę lub moc grilla, należy:
1. Sprawdzić, czy kursor jest w pobliżu wartości temperatury (pole 1); nacisnąć przycisk , aby wybrać
parametr, który będzie zmieniany: wartości temperatury migają.
2. Naciskać przyciski , dopóki nie osiągnie się żądanej wartości.
3. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić, a następnie nacisnąć przycisk . Na wyświetlaczu pojawi się
sugestia, na który poziom włożyć potrawę.
4. Wcisnąć , aby rozpocząć pieczenie.
Ustawiona temperatura może zostać zmieniona również podczas pieczenia. Należy wtedy
przeprowadzić tę samą procedurę.
5. Po zakończeniu pieczenia pojawia się stosowny komunikat. W tym momencie można wyłącz
piekarnik przyciskiem lub przedłużyć pieczenie, wciskając przycisk . Po wyłączeniu na
wyświetlaczu pojawi się pasek chłodzenia, który informuje o temperaturze wewnątrz piekarnika.
NAGRZEWANIE KOMORY
Aby nagrzać piekarnik przed włożeniem potrawy do pieczenia, należy zmienić fabryczne ustawienia
piekarnika jak następuje:
1. Przyciskami oraz ustawić kursor obok nagrzewania.
2. Nacisnąć przycisk , aby wybrać parametr: miga komunikat "Nie".
3. Zmienić parametr, naciskając przycisk lub : na ekranie pojawi się "Tak".
4. Potwierdzić wybór przyciskiem .
SZYBKIE NAGRZEWANIE
Aby szybko nagrzać piekarnik, należy:
1. Wybrać funkcję szybkiego nagrzewania przyciskami .
2. Potwierdzić przyciskiem : ustawienia pojawiają się na ekranie.
3. Jeśli zaproponowana temperatura jest odpowiednia, nacisnąć przycisk , aby ją zmienić - patrz
poprzednie rozdziały. Sygnał dźwiękowy poinformuje, że piekarnik osiągnął ustawioną temperaturę. Po
zakończeniu nagrzewania, piekarnik automatycznie wybiera funkcję grzania konwencjonalnego .
W tym momencie można włożyć potrawę i rozpocząć pieczenie.
4. Aby ustawić inną funkcję pieczenia, nacisnąć i wybrać żądaną funkcję.
USTAWIENIE CZASU PIECZENIA
Funkcja ta pozwala na pieczenie przez określony czas- od minimum 1 minuty do maksimum dozwolonego
w zależności od wybranej funkcji. Po upływie tego czasu piekarnik wyłącza się automatycznie.
1. Aby ustawić funkcję, przyciskami umieścić kursor obok komunikatu "CZAS PIECZENIA".
2. Wcisnąć przycisk , aby wybrać parametr; na ekranie miga "00:00".
3. Zmieniać wartość przyciskami oraz , dopóki nie wyświetli się żądany czas pieczenia.
4. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem .
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
--:--
--:--
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
--:--
--:--
Włóż potrawę na poziom 3
Później naciśnij
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
--:--
--:--
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
--:--
--:--
NAGRZEWANIE
Tak
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
--:--
--:--
TEMPERATURA
180°C
WŁÓŻ ZA
Szybkie nagrzewanie
- 00:02
TEMPERATURA
180°C
WŁÓŻ ZA
Nagrzewanie
- 00:02
TEMPERATURA
180°C
WŁÓŻ ZA
Gorący piekarnik!
- 00:02
PL34
PRZYRUMIENIANIE
Po zakończeniu pieczenia w funkcjach, w których jest to możliwe, na wyświetlaczu pojawia się propozycja
przyrumienienia potrawy. Funkcję tę można włączyć jedynie wtedy, gdy ustawiono czas pieczenia.
Po upływie czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się komunikat "^: przedłużyć, : przyrumienić". Po
naciśnięciu przycisku piekarnik rozpoczyna fazę przyrumieniania, która trwa 5 minut. Funkcję tę
można wykonać tylko jeden raz.
USTAWIENIE GODZINY ZAKOŃCZENIA / OPÓŹNIONY START
Można ustawić żądaną godzinę zakończenia pieczenia, opóźniając rozpoczęcie pracy piekarnika o
maksimum 23 godziny i 59 minut. Jest to możliwe wyłącznie po ustawieniu czasu pieczenia. To ustawienie
jest dostępne tylko wtedy, gdy w przypadku wybranej funkcji nie jest wymagane nagrzewanie
piekarnika.
Po ustawieniu czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się godzina zakończenia pieczenia (np. 19:20). Aby
opóźnić zakończenie pieczenia, zmieniając (opóźniając) godzinę jego rozpoczęcia, należy:
1. Przyciskami umieścić kursor obok godziny zakończenia pieczenia.
2. Nacisnąć przycisk , aby wybrać parametr: miga godzina zakończenia pieczenia.
3. Przyciskami oraz zmieniać godzinę zakończenia pieczenia, aż do osiągnięcia żądanej
wartości.
4. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem .
5. Nacisnąć przycisk . Na wyświetlaczu pojawi się sugestia, na który poziom włożyć potrawę.
6. Nacisnąć przycisk , aby włączyć funkcję. Piekarnik rozpocznie pieczenie po upływie czasu
obliczonego w taki sposób, aby zakończenie wypadło o ustawionej godzinie (np. jeśli pieczona
będzie potrawa wymagająca 20 minut pieczenia, po ustawieniu godziny zakończenia na 20:10
piekarnik rozpocznie pracę o godz. 19:50).
UWAGA:podczas oczekiwania na rozpoczęcie pieczenia można rozpocząć program, naciskając
przycisk .
W każdym momencie pieczenia można zmienić ustawione wartości (temperatura, poziom grilla,
czas pieczenia) przy pomocy przycisków oraz przycisku . Postępować zgodnie z opisem w
poprzednich rozdziałach.
MINUTNIK
Z tej funkcji można korzystać jedynie wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony. Jest ona przydatna, np. podczas
gotowania makaronu - można wtedy kontrolować czas gotowania. Maksymalny czas, jaki można ustawić,
to 1 godzina i 30 minut.
1. Jeśli piekarnik jest wyłączony, nacisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawi się "00:00:00".
2. Przyciskami oraz wybrać żądany czas.
3. Nacisnąć przycisk , aby rozpoczęło się odliczanie od końca. Po upływie ustawionego czasu na
wyświetlaczu pojawia się "00:00:00" i rozbrzmiewa sygnał dźwiękowy. W tym momencie można
przedłużyć czas (postępując zgodnie z powyższymi wskazówkami) lub wyłączyć minutnik (naciskając
przycisk ). Na wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina.
Przyrumienianie
CZAS PIECZENIA
KONIEC
20:05
- 00:05
Koniec pieczenia: 20:00
^: przedłużyć, : przyrumienić
Koniec przyrumieniania: 20:05
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
GG MM
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
19:20
- 00:20
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
GG MM
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
19:20
- 00:20
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
GG MM
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
20:10
- 00:20
Naciśnij , aby ustawić timer i , aby rozpocząć
00 : 00 : 00
(GG) (MM) (SS)
Naciśnij , aby ustawić timer i , aby rozpocząć
01 : 10 : 00
(GG) (MM) (SS)
Timer
01 : 09 : 00
PL35
PRZEPISY
Dzięki technologii "6th Sense" można korzystać z 30 przepisów ustawionych fabrycznie. Idealnie
skomponowano w nich dobór funkcji oraz temperaturę pieczenia.
Należy jedynie przestrzegać zaleceń podanych w załączonej książce kucharskiej w zakresie składników oraz
przygotowania potrawy. W odniesieniu do całej reszty należy postępować zgodnie z poniższymi
instrukcjami:
1. Wybrać "PRZEPISY" przyciskami , a następnie potwierdzić wybór przyciskiem .
2. Wybrać potrawę, która będzie przygotowywana, spośród zaproponowanych.
3. Potwierdzić wybraną potrawę przyciskiem .
4. Wybrać żądany przepis przyciskami .
5. Potwierdzić przyciskiem : na wyświetlaczu pojawia się informacja o orientacyjnym czasie
pieczenia.
6. Włożyć potrawę i nacisnąć przycisk . Na wyświetlaczu pojawi się sugestia, na który poziom włożyć
potrawę.
7. Nacisnąć przycisk , aby rozpocząć pieczenie. Aby opóźnić czas rozpoczęcia pieczenia, patrz rozdział
"Ustawienie godziny zakończenia/Opóźnienie".
UWAGA:niektóre potrawy wymagają obrócenia lub pomieszania w połowie pieczenia: piekarnik
włącza sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu pojawia się informacja o rodzaju wymaganej
czynności.
Początkowo wskazany czas pieczenia jest wyłącznie orientacyjny: może zostać automatycznie
przedłużony podczas pieczenia.
Krótko przez upływem czasu pieczenia piekarnik sygnalizuje, aby sprawdzić, czy potrawa jest dopieczona
w stopniu odpowiadającym użytkownikowi. Jeśli nie jest, po upływie czasu pieczenia można ręcznie
przedłużyć pieczenie przyciskami .
SKRÓTY
1. Nacisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawia się 10 najczęściej stosowanych funkcji.
2. Przewinąć listę przyciskami .
3. Nacisnąć , aby wybrać żądaną funkcję.
4. Aby zmienić ustawienia wybranej funkcji, należy postępować zgodnie z opisem w poprzednich
rozdziałach.
USTAWIENIA
1. Aby zmienić niektóre parametry wyświetlacza, przyciskami wybrać "USTAWIENIA" w menu
głównym.
2. Potwierdzić przyciskiem : na wyświetlaczu pojawiają się parametry, które można zmieniać (język,
głośność sygnały dźwiękowego, jasność wyświetlacza, czas, tryb eko).
3. Przyciskami wybrać ustawienie, które ma być zmienione.
4. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić.
5. Postępować zgodnie z instrukcjami na wyświetlaczu, aby zmienić parametr.
6. Wcisnąć przycisk ; na wyświetlaczu pojawi się komunikat potwierdzający wykonanie czynności.
W pełni automatyczne przepisy 6th Sense
Tradycyjne
Ustawienia
Przepisy
6th Sense: Wciśnij aby przejrzeć przepisy
Warzywa
Ryby
Drób
6th Sense: Opisy - patrz książka kucharska
Pierś z kurczaka
Pieczony kurczak
STEROWANIE
Automatyczna
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Pieczony kurczak
19:45
- 00:45
STEROWANIE
Automatyczna
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Pieczenie
19:45
- 00:44
Włóż potrawę na poziom 3
Później naciśnij
Obróć potrawę
Pieczenie prawie zakończone
Sprawdź potrawę
Koniec pieczenia: 19:45
Naciśnij ^, aby przedłużyć pieczenie
Najczęściej używane funkcje pieczenia
Pierś z kurczaka
Lasagna
Pizza
PL36
UWAGA:Gdy piekarnik jest wyłączony, jeśli aktywna jest funkcja TRYB EKO (oszczędzanie energii),
wyświetlacz zgaśnie po kilku sekundach, pokazując godzinę. Aby przywrócić wyświetlanie informacji na
wyświetlaczu i włączyć oświetlenie wewnętrzne, wystarczy nacisnąć dowolny przycisk lub obrócić
którymkolwiek pokrętłem. Jeżeli podczas pieczenia włączony jest TRYB EKO, oświetlenie piekarnika
zostanie wyłączone po 1 minucie od rozpoczęcia pieczenia i włączone ponownie po każdym działaniu
użytkownika. Jeśli funkcja ta nie jest aktywna (Wyłączony), po kilku minutach zmniejsza się jedynie jasność
wyświetlacza.
BLOKADA PRZED DZIEĆMI
Funkcja ta pozwala na zablokowanie działania wszystkich przycisków na panelu sterowania.
Aby ją włączyć, należy jednocześnie wcisnąć przyciski oraz i przytrzymać je przez co najmniej 3
sekundy. Jeśli blokada jest aktywna, działanie przycisków jest zablokowane, a na wyświetlaczu pojawia się
stosowny komunikat oraz symbol . Funkcję tę można włączyć również podczas pieczenia. Aby ją
wyłączyć, należy ponownie wykonać wyżej opisane czynności. Gdy blokada przed dziećmi jest włączona,
można wyłączyć piekarnik przyciskiem .
PL37
TABELA OPISÓW FUNKCJI
MENU GŁÓWNE
USTAWIENIA
Ustawianie wyświetlacza (język, czas, jasność, głośność sygnału dźwięko-
wego, tryb eko).
PRZEPISY
Możliwość wyboru spośród 30 różnych przepisów ustawionych fabrycz-
nie (patrz załączona książka kucharska). Piekarnik automatycznie ustawia
optymalną temperaturę, funkcję oraz czas pieczenia. Należy dokładnie
przestrzegać zaleceń dotyczących przygotowania, akcesoriów oraz
poziomów pieczenia, które podano w książce kucharskiej.
TRADYCYJNE Patrz FUNKCJE TRADYCYJNE.
SPECJALNE Patrz FUNKCJE SPECJALNE.
FUNKCJE TRADYCYJNE
SZYBKIE
NAGRZEWANIE
Do szybkiego nagrzewania piekarnika.
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Korzystać z 3.
poziomu. Do pieczenia pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz nadziewa-
nych ciast stosować natomiast poziom 1. lub 2. Nie trzeba nagrzewać pie-
karnika.
GRILL
Do grillowania antrykotu, szaszłyków, kiełbasek; podpiekania warzyw lub
przyrumieniania chleba. Zaleca się włożenie potrawy na poziom 4. lub 5.
Podczas grillowania mięs zaleca się stosowanie tacki do ociekania, która
będzie zbierała ociekający tłuszcz. Włożyć tackę na poziom 3 lub 4, wle-
wając do niej około pół litra wody. Nie trzeba nagrzewać piekarnika. Pod-
czas pieczenia drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić
potrawę na środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie tacki do ocieka-
nia, która będzie zbierała ociekający tłuszcz. Włożyć tackę na poziom 1
lub 2, wlewając do niej około pół litra wody. Nie trzeba nagrzewać piekar-
nika. Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte. Wraz
z tą funkcją można korzystać z rożna pod warunkiem, że dostępne są
odpowiednie akcesoria.
TERMOOBIEG
Do jednoczesnego pieczenia na kilku półkach (maks. trzech) potraw
wymagających takiej samej temperatury pieczenia (np. ryby, warzywa,
ciasta). Funkcja ta pozwala na pieczenie bez wzajemnego przenikania się
zapachów pieczonych potraw. Gdy pieczenie odbywa się tylko na jednej
półce, należy korzystać z 2. poziomu. W przypadku pieczenia na dwóch
półkach należy używać 1. i 4. poziomu, a w przypadku pieczenia na trzech
półkach — 1., 3. i 5. poziomu. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
PIECZ.
KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięs i ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich) na
jednej półce. Korzystać z 3. poziomu. Nie trzeba wstępnie nagrzewać pie-
karnika.
PL38
FUNKCJE SPECJALNE
ROZMRAŻANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie
potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
UTRZYM. W CIEPLE
Pozwala ona utrzymać ciepło i chrupkość świeżo ugotowanych potraw
(np: mięs, potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się umieszczenie
potrawy na środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy tempera-
tura w komorze przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować
jakość wyrastania, funkcji nie powinno się włączać, gdy temperatura w
komorze jest wyższa niż 40°C. Umieścić ciasto na 2. poziomie. Nie trzeba
nagrzewać piekarnika.
UDOGODNIENIA
Do pieczenia gotowych dań przechowywanych w temperaturze otocze-
nia lub w chłodziarce (kruche ciasteczka, gotowe ciasta do pieczenia,
bułeczki, pierwsze dania oraz produkty typu chleb). Funkcja szybko i deli-
katnie piecze wszystkie rodzaje potraw; może być stosowana również do
podgrzewania już upieczonych potraw. Należy przestrzegać wskazówek
dot. przygotowania podanych na opakowaniu mrożonek. Nie trzeba
nagrzewać piekarnika.
MAXI COOKING
Do pieczenia dużych kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub 2.
poziomu w zależności od rozmiarów mięsa. Nie trzeba nagrzewać piekar-
nika. Zaleca się obracanie mięsa podczas pieczenia, aby uzyskać równo-
mierne przyrumienienie po obu stronach. Od czasu do czasu należy
podlać mięso, aby nie dopuścić do jego nadmiernego wysuszenia.
MROŻONKI
Lasagne
Funkcja automatycznie dobiera najlepszą temperaturę oraz tryb piecze-
nia dla 5 różnych kategorii gotowych dań mrożonych. Korzystać z 2. lub 3.
poziomu pieczenia. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
Pizza
Strucla
Frytki
Chleb
Osobiste
Można indywidualnie ustawić wartość temperatury w zakresie od 50 do
250°C, odpowiednio do różnych kategorii produktów.
TERMOOBIEG EKO
Do pieczenia na jednym poziomie nadziewanych pieczeni i mięs
pociętych na kawałki. Funkcja ta wykorzystuje przerywany, delikatny
nadmuch wentylatora, zapobiegający nadmiernemu przesychaniu
potraw. W przypadku tej funkcji EKO podczas pieczenia oświetlenie
pozostaje wyłączone. Można je tymczasowoączyć ponownie,
naciskając przycisk potwierdzenia. Aby maksymalnie zwiększ
wydajność energetyczną zaleca się, aby nie otwierać drzwiczek
piekarnika podczas pieczenia. Zaleca się korzystanie z poziomu 3. Nie
trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
PL39
TABELA PIECZENIA
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min.)
Akcesoria i uwagi
Ciasta drożdżowe
- 2/3 160–180 30–90 Forma do ciasta na ruszcie
- 1–4 160–180 30–90
Poziom 4: forma do ciasta na
ruszcie
Poziom 1: forma do ciasta na
ruszcie
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla, szar-
lotka)
- 3 160–200 35–90
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia lub forma do
ciasta na ruszcie
- 1–4 160–200 40–90
Poziom 4: forma do ciasta na
ruszcie
Poziom 1: forma do ciasta na
ruszcie
Ciastka/tarteletki
- 3 170–180 20–45
Blacha-ociekacz lub blacha
do pieczenia
- 1–4 160–170 20–45
Poziom 4: ruszt
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia
- 1–3–5 160–170 20–45*
Poziom 5: naczynie na
ruszcie
Poziom 3: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia
Ptysie
- 3 180–200 30–40
Blacha-ociekacz lub blacha
do pieczenia
- 1–4 180–190 35–45
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia
- 1–3–5 180–190 35–45*
Poziom 5: naczynie na
ruszcie
Poziom 3: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia
Bezy
- 3 90 110–150
Blacha-ociekacz lub blacha
do pieczenia
- 1–4 90 140–160
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia
- 1–3–5 90 140–160*
Poziom 5: naczynie na
ruszcie
Poziom 3: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia
PL40
Chleb / pizza /
focaccia
-1/2190–250 15–50
Blacha-ociekacz lub blacha
do pieczenia
- 1–4 190–250 20–50
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia
- 1–3–5 190–250 25–50*
Poziom 5: naczynie na
ruszcie
Poziom 3: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia
Tarty „na słono”
(tarta warzywna,
quiche lorraine)
- 2/3 180–190 40–55 Forma do ciasta na ruszcie
- 1–4 180–190 45–70
Poziom 4: forma do ciasta na
ruszcie
Poziom 1: forma do ciasta na
ruszcie
- 1–3–5 180–190 45–70*
Poziom 5: forma do ciasta na
ruszcie
Poziom 3: forma do ciasta na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia +
forma do ciasta
Nadziewane ciasto
francuskie /
przekąski z
pikantnego ciasta
- 3 190–200 20–30
Blacha-ociekacz lub blacha
do pieczenia
- 1–4 180–190 20–40
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia
- 1–3–5 180–190 20–40*
Poziom 5: naczynie na
ruszcie
Poziom 3: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia
Lasagne / zapiekany
makaron / cannel-
loni / zapiekanka
- 3 190–200 45–65
Blacha-ociekacz lub
naczynie na ruszcie
Baranina / cielęcina /
wołowina / wiepr-
zowina 1 kg
- 3 190–200 80–110
Blacha-ociekacz lub
naczynie na ruszcie
Kurczak / królik /
kaczka 1 kg
- 3 200–230 50–100
Blacha-ociekacz lub
naczynie na ruszcie
Indyk / gęś 3 kg - 2 190–200 80–130
Blacha-ociekacz lub
naczynie na ruszcie
Ryba pieczona /
potrawy pieczone w
papierze (filet, w
całości)
- 3 180–200 40–60
Blacha-ociekacz lub
naczynie na ruszcie
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min.)
Akcesoria i uwagi
PL41
Nadziewane war-
zywa (pomidory,
cukinie, bakłażany)
- 2 180–200 50–60 Naczynie na ruszcie
Tost y - 5 Wysoka 3–6 Ruszt
Filety/kawałki ryb - 4 Średnia 20–30
Poziom 4: ruszt (obrócić
potrawę po upływie połowy
czasu pieczenia)
Poziom 3: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Kiełbaski / szaszłyki /
żeberka /
hamburgery
- 5
Średnia-
Wysoka
15–30
Poziom 5: ruszt (obrócić
potrawę po upływie połowy
czasu pieczenia)
Poziom 4: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Pieczony kurczak
1–1,3 kg
- 2 Średnia 55–70
Poziom 2: ruszt (obrócić
potrawę po upływie
2/3 czasu pieczenia)
Poziom 1: blacha-ociekacz
napełniona wodą
- 2 Wysoka 60–80
Poziom 2: rożen (jeśli jest w
zestawie)
Poziom 1: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Wołowina krwista
1kg
- 3 Średnia 35–50
Naczynie na ruszcie (obrócić
potrawę po upływie
2/3 czasu pieczenia)
Udziec jagnięcy /
golonka
- 3 Średnia 60–90
Blacha-ociekacz lub
naczynie na ruszcie (obrócić
potrawę po upływie
2/3 czasu pieczenia)
Zapiekane ziemniaki - 3 Średnia 45–55
Blacha-ociekacz lub blacha
do pieczenia (w razie
potrzeby obrócić potra
po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Zapiekane warzywa - 3 Wysoka 10–25
Blacha-ociekacz lub
naczynie na ruszcie
Lasagne i mięso - 1–4 200 50–100*
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub naczynie na ruszcie
Mięso i ziemniaki - 1–4 200 45–100*
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub naczynie na ruszcie
Ryba i warzywa - 1–4 180 30–50*
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub naczynie na ruszcie
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min.)
Akcesoria i uwagi
PL42
* Czas pieczenia jest orientacyjny. Potrawy wyjmuje się w różnym czasie w zależności od osobistych
preferencji.
Pełne danie:
Tarta (poziom 5) /
lasagne (poziom 3) /
mięso (poziom 1)
- 1–3–5 190 40–120*
Poziom 5: naczynie na
ruszcie
Poziom 3: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub naczynie na ruszcie
Mrożona pizza
- 3 Auto 10–15
Poziom 3: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia lub
ruszt
- 1–4 Auto 15–20
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia
- 1–2–4 Auto 20–30
Poziom 4: blacha do
pieczenia
Poziom 2: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia
- 1–2–3–4 Auto 20–30
Poziom 4: blacha do
pieczenia
Poziom 3: naczynie na
ruszcie
Poziom 2: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
Nadziewane mięso - 3 200 80–120*
Blacha-ociekacz lub
naczynie na ruszcie
Wędliny (królik,
kurczak, jagnięcina)
- 3 200 50–100*
Blacha-ociekacz lub
naczynie na ruszcie
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min.)
Akcesoria i uwagi
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23

Whirlpool AKZM 656/IX/01 instrukcja

Typ
instrukcja
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla