Whirlpool AKZM 8380/IXL instrukcja

Typ
instrukcja
PL66
PAŃSTWA BEZPIECZEŃSTWO ORAZ BEZPIECZEŃSTWO OSÓB TRZECICH JEST
BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i których należy ściśle
przestrzegać
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj
potencjalnego zagrożenia oraz informują, w jaki sposób zmniejszyć
ryzyko urazów, szkód oraz porażenia prądem wskutek nieprawidłowej
obsługi urządzenia. Należy ściśle przestrzegać poniższych instrukcji.
- Podczas rozpakowywania i instalacji należy używać rękawic
ochronnych.
- Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności montażowej
urządzenie należy odłączyć od zasilania elektrycznego.
- Instalacja i konserwacja musi być wykonywana przez
wykwalifikowanego technika zgodnie z instrukcjami producenta
oraz obowiązującymi lokalnymi przepisami bezpieczeństwa. Nie
należy naprawiać ani wymieniać żadnej części urządzenia, jeśli nie
jest to wyraźnie dozwolone w instrukcji obsługi.
- Wymiana przewodu zasilającego może zostać przeprowadzona
wyłącznie przez wykwalifikowanego elektryka. Należy zwrócić się
do autoryzowanego serwisu.
- Zgodnie z przepisami urządzenie musi być uziemione.
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby
umożliwić podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci.
- Aby instalacja była zgodna z wymogami odpowiednich przepisów
BHP, należy użyć rozłącznika wszystkich biegunów zasilania o
minimalnym odstępie pomiędzy stykami wynoszącym 3 mm.
- Jeśli piekarnik jest wyposażony we wtyk, nie należy używać
rozgałęziaczy.
- Nie należy używać przedłużaczy.
- Nie należy ciągnąć za przewód zasilania.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz następującymi oznaczeniami:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie prowadzi do
poważnych obrażeń.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie mogłoby prowadzić
do poważnych obrażeń.
PL67
- Po zakończeniu montażu użytkownik nie powinien mieć dostępu
do komponentów elektrycznych urządzenia.
- Jeśli powierzchnia płyty indukcyjnej jest pęknięta, nie należy jej
używać. W takiej sytuacji należy wyłączyć urządzenie, aby uniknąć
niebezpieczeństwa porażenia prądem elektrycznym (dotyczy
wyłącznie modeli z funkcją indukcyjną).
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać
go boso.
- Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego i
służy do przygotowywania żywności. Wszelkie inne zastosowania
(np. ogrzewanie pomieszczeń) są zabronione. Producent nie ponosi
żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i straty spowodowane
niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień.
- Urządzenie i jego dostępne części mogą podczas pracy silnie się
nagrzewać. Należy zachować ostrożność, aby nie dotknąć
elementów grzejnych. Niemowlęta (w wieku 0-3 lat) i małe dzieci
(w wieku 3-8 lat) nie powinny zbliżać się do urządzenia bez nadzoru
osób dorosłych.
- Dzieci w wieku 8 lat i starsze, osoby o ograniczonej sprawności
fizycznej, sensorycznej lub umysłowej oraz osoby bez
odpowiedniego doświadczenia i wiedzy mogą korzystać z
urządzenia wyłącznie pod nadzorem lub przy odpowiednich
instrukcjach dotyczących bezpiecznego użytkowania urządzenia i
pod warunkiem, że rozumieją zagrożenia związane z obsługą
urządzenia. Dzieciom nie wolno bawić się urządzeniem. Dzieci nie
mogą bez nadzoru czyścić ani konserwować urządzenia.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie wolno dotyk
grzałek urządzenia, ponieważ można się poparzyć. Należy uważać,
aby urządzenie nie miało kontaktu ze ściereczkami lub innymi
łatwopalnymi materiałami, dopóki wszystkie jego komponenty
całkowicie nie wystygną.
- Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzyć drzwi urządzenia i
pozwolić na stopniowe wyjście gorącego powietrza oraz pary z
wnętrza komory. Gdy drzwi urządzenia są zamknięte, gorące
powietrze wychodzi na zewnątrz przez otwór nad panelem
sterowania. Nie należy zasłaniać otworów wentylacyjnych.
PL68
- Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego piekarnika należy
używać odpowiednich rękawic. Uważać, aby nie dotykać gorących
elementów.
- Nie ustawiać na urządzeniu i nie przechowywać w jego pobliżu
żadnych materiałów łatwopalnych. W razie przypadkowego
włączenia urządzenia mogłoby dojść do pożaru.
- Nie należy podgrzewać ani gotować w urządzeniu hermetycznie
zamkniętych słoików lub innych pojemników. Ciśnienie, które
wytworzy się w środku, może doprowadzić do wybuchu słoika i w
konsekwencji uszkodzenia urządzenia.
- Nie należy używać pojemników z tworzyw sztucznych.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Należy zawsze
uważnie nadzorować gotujące się potrawy zawierające dużo
tłuszczu i oleju.
- Nigdy nie należy pozostawiać urządzenia bez nadzoru podczas
jego pracy.
- Jeżeli do potraw dodawane są napoje alkoholowe (np. rum, koniak,
wino, itp.), należy pamiętać, że alkohole wyparowują w wysokiej
temperaturze. W konsekwencji istnieje ryzyko, że opary alkoholu
zapalą się w kontakcie z grzałką elektryczną.
- Nigdy nie należy stosować urządzeń czyszczących parą.
- Nie należy dotykać piekarnika w trakcie cyklu pirolizy. W trakcie
cyklu pirolizy dzieci nie powinny zbliżać się do urządzenia. Przed
cyklem czyszczenia należy usunąć z komory piekarnika nadmiar
rozlanych płynów (dotyczy wyłącznie piekarników z funkcją
pirolizy).
- Należy korzystać wyłącznie z sondy temperatury zalecanej do tego
piekarnika.
- Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika nie należy używać
środków ściernych ani ostrych skrobaków metalowych, ponieważ
mogą one zarysować powierzchnię i spowodowaćknięcie szyby.
- Przed wymianą lampy należy upewnić się, że urządzenie jest
wyłączone, aby uniknąć niebezpieczeństwa porażenia prądem
elektrycznym.
PL69
- Do przykrywania żywności w naczyniu do gotowania nie należy
używać folii aluminiowej (dotyczy wyłącznie piekarników z
naczyniem do gotowania w komplecie).
Utylizacja urządzeń AGD
- Urządzenie zostało wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Urządzenie należy utylizować zgodnie z
miejscowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami. Przed złomowaniem należy odciąć przewód zasilający.
- Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy skontaktować się z
odpowiednim lokalnym urzędem gminy, punktem skupu złomu lub sklepem, w którym zakupiono urządzenie.
Po rozpakowaniu piekarnika należy sprawdzić, czy urządzenie nie zostało uszkodzone w czasie transportu oraz czy drzwi
zamykają się prawidłowo. W razie jakichkolwiek problemów skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem. Aby
zapobiec ewentualnym uszkodzeniom, zaleca się, aby piekarnik został wyjęty z podstawy ze styropianu dopiero tuż przez
instalacją.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na działanie wysokiej temperatury
(min. 90°C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika i dokładnie usunąć trociny i wióry.
Po zainstalowaniu dolna część piekarnika nie powinna być już dostępna.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie wolno blokować minimalnego otworu między blatem a górną
częścią piekarnika.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w sieci. Tabliczka znamionowa
znajduje się przy przedniej krawędzi piekarnika i jest widoczna przy otwartych drzwiczkach.
Ewentualnej wymiany przewodu zasilającego (typ H05 RR-F 3 x 1.5 mm
2
) może dokonać wyłącznie wykwalifikowany
elektryk. Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym użyciem:
- Usunąć zabezpieczenia kartonowe, folię oraz nalepki z akcesoriów.
- Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do temperatury 200°C na ok. jedną godzinę. Pozwoli to na usunięcie woni
materiału izolacyjnego oraz smarów ochronnych.
Podczas eksploatacji:
- Nie umieszczać ciężkich przedmiotów na drzwiach, aby ich nie uszkodzić.
- Nie opierać się na drzwiach i nie wieszać żadnych przedmiotów na uchwycie.
- Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią aluminiową.
- Nie wlewać wody do środka rozgrzanego piekarnika; może to uszkodzić emaliowaną powierzchnię.
- Nie przeciągać form ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to porysować jego emaliowaną powierzchnię.
- Sprawdzić, czy przewody elektryczne innych urządzeń nie stykają się z gorącymi częściami piekarnika lub nie zostały
przycięte przez jego drzwi.
- Nie narażać piekarnika na działanie warunków atmosferycznych.
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony symbolem ( ). Części opakowania nie należy
wyrzucać, lecz utylizować zgodnie z przepisami określonymi przez lokalne władze.
Utylizacja urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym.
- Właściwa utylizacja i złomowanie pomagają wyeliminować niekorzystny wpływ złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie człowieka.
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno traktować podobnie
jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać je do punktu zajmującego się utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych
i elektronicznych.
INSTALACJA
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
PL70
Oszczędzanie energii
- Nagrzewać urządzenie jedynie wtedy, gdy jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie.
- Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej wchłaniają ciepło.
- Wyłączyć piekarnik 10/15 minut przed upływem ustawionego czasu pieczenia. Jeśli potrawy wymagają dłuższego czasu,
nadal będą się piekły, pomimo wyłączenia piekarnika.
- Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do kontaktów z artykułami spożywczymi i spełnia wymagania określone w
Rozporządzeniu ( ) nr 1935/2004. Zostało ono zaprojektowane, wyprodukowane i wprowadzone na rynek zgodnie z
wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie nr 2006/95/WE w sprawie niskiego napięcia (która zastąpiła
Dyrektywę nr 73/23/EWG z późniejszymi zmianami) oraz w Dyrektywie nr 2004/108/WE w sprawie kompatybilności
elektromagnetycznej ("EMC").
Piekarnik nie działa:
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest prawidłowo podłączony.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Drzwi są zablokowane:
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Ważne: Podczas trwania automatycznego czyszczenia drzwi są zablokowane. Odczekać do momentu automatycznego
odblokowania (patrz rozdział “Cykl czyszczenia piekarnika z funkcją piroliza”).
Elektroniczny programator nie działa:
Jeżeli na wyświetlaczu pojawia się litera " " oraz numer, należy się skontaktować z najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy wtedy podać numer, który następuje po literze " ".
Przed skontaktowaniem się z serwisem:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z punktami opisanymi w "Instrukcji wyszukiwania
usterek".
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów urządzenie nadal nie działa prawidłowo, należy skontaktować się z
najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący się po słowie Service na tabliczce znamionowej), podany na prawej, wewnętrznej
krawędzi komory piekarnika (widoczny przy otwartych drzwiczkach). Numer serwisowy jest również podany w karcie
gwarancyjnej;
•dokładny adres;
numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu (co jest gwarancją użycia oryginalnych części
zamiennych oraz właściwej naprawy).
Zewnętrzne części piekarnika
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych ani ściernych. Jeśli któryś z tych produktów wejdzie przez
przypadek w kontakt z urządzeniem, należy niezwłocznie oczyścić go przy użyciu wilgotnej szmatki z mikrofibry.
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Czyszczenie piekarnika przeprowadzać jedynie wtedy, gdy urządzenie jest zimne.
- Odłączyć urządzenie od zasilania.
PL71
Powierzchnie należy czyścić przy użyciu wilgotnej szmatki z mikrofibry. Jeśli są bardzo zabrudzone, dodać do wody kilka
kropel płynu do mycia naczyń. Wytrzeć do sucha ściereczką.
Wnętrze piekarnika
WAŻNE: Nie stosować gąbek ściernych, metalowych myjek ani skrobaków. Jeśli będą stosowane, mogą z czasem
uszkodzić emaliowane powierzchnie oraz szybę w drzwiach.
Po każdym użyciu piekarnika odczekać, aż ostygnie, a następnie wyczyścić go (najlepiej wtedy, gdy jest jeszcze ciepły),
aby zapobiec powstawaniu osadów i plam z resztek jedzenia (np. potrawy o dużej zawartości cukru).
Stosować środki przeznaczone do czyszczenia piekarników i przestrzegać zaleceń ich producenta.
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika należy stosować odpowiedni detergent w płynie. Aby ułatwić czyszczenie
urządzenia, można zdemontować drzwi (patrz KONSERWACJA).
Górna grzałka grilla (patrz KONSERWACJA) może zostać obniżona (tylko w niektórych modelach), aby ułatwić czyszczenie
górnej części komory piekarnika.
UWAGA: Podczas długiego pieczenia potraw zawierających dużo wody (np. pizzy, warzyw itp.) może dojść do osadzania
się skroplin na wewnętrznej stronie drzwi oraz na uszczelce. Po wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć ściereczką lub
gąbką.
Akcesoria:
Po każdym użyciu akcesoria należy zanurzyć w roztworze wody z płynem do mycia naczyń. Jeśli są jeszcze gorące, ubrać
rękawice kuchenne.
Pozostałości żywności można łatwo usunąć za pomocą specjalnej szczoteczki lub gąbką.
Czyszczenie tylnego panelu oraz bocznych paneli katalitycznych (jeśli urządzenie
jest w nie wyposażone):
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych lub ściernych, twardych szczotek oraz szorstkich gąbek do mycia
naczyń, ani środków w aerozolu do mycia piekarników, ponieważ mogłyby uszkodzić powierzchnię katalityczną i
pozbawić ją właściwości samoczyszczących.
Włączyć pusty piekarnik ustawiony na funkcję Termoobieg z temperaturą 200°C i pozwolić, żeby pracował przez ok. 1
godzinę.
Po zakończeniu zaczekać, aż urządzenie ostygnie, a następnie gąbką usunąć ewentualne resztki potraw.
DEMONTAŻ DRZWI
Aby wyjąć drzwi:
1. Całkowicie otworzyć drzwi.
2. Unieść do oporu dwa zaczepy blokujące zawiasy (rys. 1).
3. Zamknąć drzwi, tak aby się zablokowały (A), podnieść je (B) i obrócić (C), tak aby się zwolniły z obsady (D) (rys. 2).
Ponowny montaż drzwiczek:
1. Włożyć zawiasy w obsady.
2. Całkowicie otworzyć drzwi.
3. Opuścić zaczepy po obu stronach.
4. Zamknąć drzwi.
KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE
- Stosować rękawice ochronne.
- Opisane czynności przeprowadzać przy zimnym urządzeniu.
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego
Rys. 1 Rys. 2
PL72
PRZESUNIĘCIE GÓRNEJ GRZAŁKI (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Wyjąć boczne prowadnice półek (rys. 3).
2. Lekko wysunąć grzałkę (rys. 4) i ją obniżyć (rys. 5).
3. Aby z powrotem umieścić grzałkę na miejscu, podnieść ją, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na obsadach bocznych.
WYMIANA ŻARÓWKI
Aby wymienić tylną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Odkręcić klosz (rys. 6), wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) i z powrotem przykręcić klosz.
3. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
Aby wymienić boczną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego
2. Wyjąć boczne prowadnice półek, jeśli urządzenie jest w nie wyposażone (rys. 3)
3. Podważyć płaskim śrubokrętem i wyjąć klosz (rys. 7)
4. Wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) (rys. 8).
5. Z powrotem nałożyć klosz i docisnąć do ścianki, aby zaskoczył i zamknął się prawidłowo (rys. 9)
6. Z powrotem zamontować boczne prowadnice półek.
7. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
UWAGA:
- Stosować wyłącznie żarówki 25-40W/230V, typ E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20-40W/230V, typ G9, T300°C
- Żarówka użyta w urządzeniu jest przeznaczona specjalnie do urządzeń elektrycznych i nie jest odpowiednia do
oświetlania pomieszczeń gospodarstwa domowego (Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 244/2009).
- Żarówki można zakupić w autoryzowanym serwisie.
WAŻNE:
- W razie stosowania żarówek halogenowych, nie wolno dotykać ich gołymi rękami. Na żarówce pozostają odciski
palców, co może doprowadzić do późniejszego jej uszkodzenia.
- Nie uruchamiać piekarnika, jeśli klosz nie jest z powrotem zainstalowany.
Rys. 3 Rys. 4 Rys. 5
Rys. 6 Rys. 7 Rys. 8 Rys. 9
PL73
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE — PATRZ CZĘŚĆ DOTYCZĄCA INSTALACJI
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna/grill
3. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
4. Tabliczka znamionowa (nie usuwać!)
5. Lampka
6. Grzałka okrągła (niewidoczna)
7. Wentylator
8. Rożen (jeśli jest w zestawie)
9. Grzałka dolna (niewidoczna)
10. Drzwi
11. Położenie półek (liczba półek wskazana jest z przodu piekarnika)
12. Ścianka tylna
UWAGA:
- Podczas pieczenia wentylator chłodzący może się uruchamiać co jakiś czas, aby zmniejszyć pobór
energii elektrycznej.
- Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może nadal pracować przez
pewien czas.
- Otwarcie drzwi piekarnika podczas pieczenia powoduje wyłączenie grzałek.
AKCESORIA W ZESTAWIE
A. RUSZT: służy do pieczenia potraw lub jako półka, na której można umieścić formy, blachy bądź inne
naczynia przeznaczone do pieczenia w piekarniku.
B. BLACHA-OCIEKACZ: służy do zbierania spływającego tłuszczu, gdy jest umieszczona pod rusztem,
lub jako blacha do pieczenia mięsa, ryb, warzyw, placków itp.
C. BLACHA DO PIECZENIA: służy do pieczenia wszelkiego rodzaju ciast i chleba oraz mięsa,
ryb w folii itd.
D. WYSUWANE PROWADNICE: ułatwiają wsuwanie i wysuwanie akcesoriów.
E. SZMATKA CELULOZOWA: używana podczas cyklu czyszczenia STARCLEAN™.
WAŻNE: Należy używać wyłącznie dostarczonej szmatki celulozowej.
Liczba akcesoriów może się różnić w zależności od zakupionego modelu.
AKCESORIA NA ZAMÓWIENIE
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
Rys. A Rys. B Rys. C Rys. D Rys. E
PL74
WKŁADANIE RUSZTÓW ORAZ INNYCH AKCESORIÓW DO PIEKARNIKA
1. Włożyć ruszt poziomo, wygiętą częścią "A" do góry (Rys. 1).
2. Inne akcesoria, np. blacha-ociekacz i blacha do pieczenia, wkłada się częścią wygiętą na fragmencie
płaskim "B" skierowaną do góry (Rys. 2).
OPIS PANELU STEROWANIA
PRZYCISKI DOTYKOWE: aby użyć, należy dotknąć odpowiedniego symbolu opisanego poniżej (wystarcza
delikatne dotknięcie).
Włączenie lub wyłączenie (po naciśnięciu przycisku wł./wył. w celu wyłączenia kuchenki zawsze
emitowany jest sygnał dźwiękowy).
dostęp do MENU głównego lub powrót do ekranu początkowego
bezpośredni dostęp do 10 najczęściej używanych funkcji.
powrót do poprzedniego ekranu
przeglądanie funkcji / opcji oraz zmiana fabrycznie ustawionych wartości
wybór oraz potwierdzanie ustawień
rozpoczęcie pieczenia
LISTA FUNKCJI
Po włączeniu piekarnika i naciśnięciu przycisku na wyświetlaczu są widoczne:
A. Symbol podświetlonej funkcji
B. Podświetloną funkcję można wybrać, naciskając przycisk
C. Opis podświetlonej funkcji
D. Inne funkcje dostępne do wyboru
SZCZEGÓŁY FUNKCJI
Po wybraniu żądanej funkcji i naciśnięciu przycisku na wyświetlaczu pojawią się dalsze opcje oraz
związane z nimi szczegółowe ustawienia.
Przyciski , służą do wyboru opcji w obrębie wyświetlacza: kursor przemieszcza się po wartościach,
które można zmieniać, zgodnie z wyżej opisaną kolejnością. Naciśnięcie wybiera wartość, którą można
zmienić za pomocą i zatwierdzić naciskając .
Rys. 1 Rys. 2
DISPLAY
Cooking nished at 19:10
WYŚWIETLACZ
Funkcje pieczenia tradycyjnego
Specjalne
Przepisy
Tradycyjne
A
D
C
B
NAGRZEWANIE
Nie
MOC GRILLA
Średnio głośno
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Grill
--:--
--:--
Pole 1 Pole 3
Kursor
Pole 4
Pole 2
PL75
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM – WYBÓR JĘZYKA ORAZ USTAWIANIE ZEGARA
Aby zapewnić prawidłową pracę piekarnika, po pierwszym włączeniu należy wybrać żądany język oraz
ustawić aktualną godzinę.
W tym celu należy:
1. Nacisnąć : na wyświetlaczu pojawi się lista z pierwszymi trzema dostępnymi językami.
2. Za pomocą przycisku i dostępna jest dalsza część listy.
3. Po podświetleniu żądanego języka nacisnąć przycisk , aby go wybrać.
Po ustawieniu języka na wyświetlaczu będzie migać godzina 12:00.
4. Nastawić aktualny czas za pomocą przycisku i . Dłuższe przyciśnięcie spowoduje szybszą
zmianę wartości.
5. Potwierdzić ustawienie, naciskając . Na wyświetlaczu pojawi się lista funkcji.
WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA
1. Po włączeniu piekarnika za pomocą , na wyświetlaczu są widoczne funkcje pieczenia.
2. Przyciski służą do przeglądania dostępnych funkcji. aktualnie wybrana funkcja jest
podświetlona na biało na środku wyświetlacza.
UWAGA: Lista wraz z opisem dostępnych funkcji znajduje się w tabeli na stronie 80 oraz na
stronie 81.
3. Wybraną funkcję należy zatwierdzić przyciskiem . Na wyświetlaczu pojawią się ustawienia
pieczenia. Jeśli domyślne ustawienia pieczenia wybranej funkcji są poprawne należy nacisnąć
przycisk start , jeśli nie, należy je zmienić w sposób opisany powyżej.
USTAWIANIE TEMPERATURY/MOCY GRILLA
Aby zmienić temperaturę lub moc grilla, należy:
1. Sprawdzić, czy kursor jest ustawiony przy wartości temperatury (pole 1); nacisnąć przycisk , aby
wybrać parametr, który ma zostać zmieniony: wartość temperatury zacznie migać.
2. Wartości zmieniane są za pomocą przycisków .
3. Nacisnąć przycisk , a następnie wybrać . Na wyświetlaczu pojawi się sugestia dotycząca
poziomu, na którym należy umieścić potrawę.
4. Nacisnąć , aby rozpocząć pieczenie.
Ustawioną temperaturę można zmienić również podczas pieczenia. Należy wtedy wykonać tę samą
procedurę.
5. Po zakończeniu pieczenia pojawi się odpowiedni komunikat. W tym momencie można wyłącz
piekarnik naciskając , lub przedłużyć pieczenie naciskając . Po wyłączeniu na wyświetlaczu
pojawi się pasek chłodzenia, informujący o temperaturze wewnątrz piekarnika.
WSTĘPNE NAGRZEWANIE PIEKARNIKA
Aby nagrzać piekarnik przed włożeniem do niego potrawy, należy w następujący sposób zmienić
domyślne ustawienia piekarnika:
1. Za pomocą przycisku lub wybrać nagrzewanie.
2. Nacisnąć przycisk , aby wybrać parametr: zacznie migać komunikat "Nie".
3. Aby zmienić ustawienie, nacisnąć lub : na wyświetlaczu pojawi się napis "Tak".
4. Potwierdzić wybór przyciskiem .
Funkcje pieczenia tradycyjnego
Specjalne
Przepisy
Tradycyjne
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
--:--
--:--
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
--:--
--:--
Włóż potrawę na poziom 3
Później naciśnij
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
--:--
--:--
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
--:--
--:--
NAGRZEWANIE
Tak
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
--:--
--:--
PL76
SZYBKIE NAGRZEWANIE
Aby szybko nagrzać piekarnik przed włożeniem potrawy, należy w następujący sposób zmienić domyślne
ustawienia piekarnika:
1. Wybrać funkcję szybkiego nagrzewania za pomocą przycisków .
2. Potwierdzić przyciskiem : na wyświetlaczu pojawią się ustawienia.
3. Jeśli sugerowana temperatura jest odpowiednia nacisnąć , w przeciwnym razie powtórzyć powyższe
czynności aby ją zmienić. Gdy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę, zostanie wyemitowany sygnał
dźwiękowy. Po zakończeniu wstępnego nagrzewania piekarnik automatycznie wybierze funkcję pieczenia
konwencjonalnego .
W tym momencie można włożyć potrawę i rozpocząć pieczenie.
4. Aby ustawić inną funkcję pieczenia, należy ją wybrać naciskając .
USTAWIANIE CZASU PIECZENIA
Funkcja ta pozwala na pieczenie przez określony czas z zakresu od 1 minuty do maksymalnego czasu
dozwolonego dla wybranej funkcji. Po upływie tego czasu piekarnik wyłącza się automatycznie.
1. W celu wybrania żądanej funkcji należy umieścić kursor przy pozycji "CZAS PIECZENIA" za pomocą
przycisków .
2. Nacisnąć przycisk , aby wybrać parametr; na ekranie zacznie migać czas "00:00".
3. Zmienić wymagany czas pieczenia za pomocą przycisku oraz .
4. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem .
PRZYRUMIENIANIE
Po zakończeniu pieczenia, w przypadku niektórych funkcji wyświetlana jest propozycja przyrumienienia
potrawy. Funkcję tę można włączyć tylko wtedy, gdy ustawiono czas pieczenia.
Po upływie czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się komunikat "^ przedłużyć, przyrumienić". Po
naciśnięciu przycisku piekarnik rozpoczyna fazę przyrumieniania, która trwa 5 minut. Funkcję tę można
wykonać tylko raz.
USTAWIANIE GODZINY ZAKOŃCZENIA/OPÓŹNIONEGO ROZPOCZĘCIA PIECZENIA
Można ustawić żądaną godzinę zakończenia pieczenia, opóźniając rozpoczęcie pracy piekarnika o
maksymalnie 23 godziny i 59 minut. Jest to możliwe wyłącznie po ustawieniu czasu pieczenia. To
ustawienie jest dostępne tylko wtedy, gdy w przypadku wybranej funkcji nie jest wymagane
wstępne nagrzewanie piekarnika.
Po ustawieniu czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się godzina zakończenia pieczenia (np. 19:20).
Aby opóźnić zakończenie pieczenia, zmieniając (opóźniając) godzinę jego rozpoczęcia, należy:
1. Umieścić kursor obok wartości czasu zakończenia pieczenia za pomocą przycisków .
2. Nacisnąć przycisk , aby wybrać parametr: godzina zakończenia pieczenia zacznie migać.
3. Aby opóźnić zakończenie pieczenia, należy ustawić dodatkowy czas za pomocą przycisku i .
4. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem .
5. Nacisnąć przycisk . Na wyświetlaczu pojawi się sugestia dotycząca poziomu, na którym należy
umieścić potrawę.
TEMPERATURA
180°C
WŁÓŻ ZA
Szybkie nagrzewanie
- 00:02
TEMPERATURA
180°C
WŁÓŻ ZA
Nagrzewanie
- 00:02
TEMPERATURA
180°C
WŁÓŻ ZA
Gorący piekarnik!
- 00:02
Przyrumienianie
CZAS PIECZENIA
KONIEC
20:05
- 00:05
Koniec pieczenia: 20:00
^: przedłużyć, : przyrumienić
Koniec przyrumieniania: 20:05
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
GG MM
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
19:20
- 00:20
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
GG MM
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
19:20
- 00:20
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
GG MM
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
20:10
- 00:20
PL77
6. Nacisnąć przycisk , aby wybrać funkcję. Piekarnik rozpocznie pieczenie po upływie czasu
obliczonego w taki sposób, aby zostało zakończone o ustawionej godzinie (np. w przypadku potrawy
wymagającej 20 minut pieczenia i ustawienia godziny zakończenia na 20:10 piekarnik rozpocznie
pieczenie o godzinie 19:50).
UWAGA: Za pomocą przycisku można włączyć piekarnik w każdej chwili przed rozpoczęciem
pieczenia.
W dowolnym momencie, za pomocą przycisku i można zmienić ustawione wartości
(temperaturę, ustawienie grilla, czas pieczenia) w sposób opisany powyżej.
PROGRAMATOR CZASOWY
Z tej funkcji można korzystać tylko wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony. Jest ona przydatna na przykład do
kontrolowania czasu gotowania makaronu. Maksymalny czas, jaki można ustawić, to 1 godzina i 30 minut.
1. Jeśli piekarnik jest wyłączony, nacisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawi się czas "00:00:00".
2. Za pomocą przycisku i wybrać żądany czas.
3. Nacisnąć przycisk , aby rozpocząć odliczanie w dół. Po upływie ustawionego czasu na
wyświetlaczu pojawi się czas "00:00:00" i zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy. W tym momencie
można przedłużyć czas (postępując zgodnie z powyższymi wskazówkami) lub wyłączyć minutnik
(naciskając przycisk ). Na wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina.
PRZEPISY
Dzięki technologii "Sixth sense" można korzystać z 30 gotowych przepisów o idealnie dobranych
temperaturach pieczenia.
Wystarczy użyć składników i przygotować potrawę zgodnie z przepisem. Następnie należy wykonać
następujące czynności:
1. Wybrać "PRZEPISY" za pomocą przycisków i zatwierdzić naciskając .
2. Wybrać żądaną potrawę spośród proponowanych.
3. Potwierdzić wybraną potrawę przyciskiem .
4. Wybrać przepis za pomocą przycisków .
5. Potwierdzić przyciskiem : na wyświetlaczu pojawi się informacja o orientacyjnym czasie pieczenia.
6. Włożyć potrawę do piekarnika i nacisnąć przycisk . Na wyświetlaczu pojawi się sugestia dotycząca
poziomu, na którym należy umieścić potrawę.
7. Nacisnąć przycisk , aby rozpocząć pieczenie. Aby opóźnić czas rozpoczęcia pieczenia, patrz
odpowiedni temat.
UWAGA: Niektóre potrawy wymagają obrócenia lub przemieszania w połowie pieczenia: piekarnik
wyemituje wówczas sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu pojawi się informacja o rodzaju
wymaganej czynności.
Początkowo wskazany czas pieczenia jest wyłącznie orientacyjny: może zostać automatycznie
przedłużony podczas pieczenia.
Krótko przed końcem czasu pieczenia piekarnik zasygnalizuje konieczność sprawdzenia, czy potrawa jest
dopieczona w zadowalającym stopniu. Jeśli nie jest, można ręcznie przedłużyć pieczenie za pomocą
przycisków .
Naciśnij , aby ustawić timer i , aby rozpocząć
00 : 00 : 00
(GG) (MM) (SS)
Naciśnij , aby ustawić timer i , aby rozpocząć
01 : 10 : 00
(GG) (MM) (SS)
Timer
01 : 09 : 00
W pełni automatyczne przepisy 6th Sense
Tradycyjne
Ustawienia
Przepisy
6th Sense: Wciśnij aby przejrzeć przepisy
Warzywa
Ryby
Drób
6th Sense: Opisy - patrz książka kucharska
Pierś z kurczaka
Pieczony kurczak
STEROWANIE
Automatyczna
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Pieczony kurczak
19:45
- 00:45
STEROWANIE
Automatyczna
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Pieczenie
19:45
- 00:44
Włóż potrawę na poziom 3
Później naciśnij
Obróć potrawę
Pieczenie prawie zakończone
Sprawdź potrawę
Koniec pieczenia: 19:45
Naciśnij ^, aby przedłużyć pieczenie
PL78
SKRÓTY
1. Nacisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawi się 10 najczęściej używanych funkcji.
2. Listę można przeglądać za pomocą przycisków .
3. Nacisnąć przycisk , aby wybrać żądaną funkcję.
4. Aby zmienić ustawienia wybranej funkcji, patrz powyższe instrukcje.
USTAWIENIA
1. Aby zmienić niektóre z ustawień wyświetlacza, należy wybrać pozycję "USTAWIENIA" z menu
głównego za pomocą przycisków .
2. Potwierdzić przyciskiem : na wyświetlaczu pojawią się parametry, które można zmieniać (język,
głośność sygnału dźwiękowego, jasność wyświetlacza, czas, tryb eko).
3. Wybrać parametry do zmiany za pomocą przycisków .
4. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić.
5. Aby zmienić parametr, postępować zgodnie z instrukcjami na wyświetlaczu.
6. Nacisnąć przycisk . Na wyświetlaczu pojawi się komunikat potwierdzający wykonanie czynności.
UWAGA: Jeśli wybrana jest funkcja ECOMODE (energooszczędna), ekran zostaje wyłączony po kilku
sekundach i widnieje na nim zegar. Aby wyświetlić informacje na ekranie i ponownie włączyć oświetlenie,
naciśnij dowolny przycisk lub obróć którekolwiek pokrętło. Podczas działania funkcji pieczenia – jeśli
włączony jest tryb ECOMODE – lampka wewnętrzna zostaje wyłączona po 1 minucie pieczenia i ponownie
włączona przy każdej czynności wykonywanej przez użytkownika. Jeśli natomiast funkcja nie jest wybrana,
ekran zostanie jedynie przygaszony po kilku minutach.
BLOKADA PRZED DZIEĆMI
Funkcja ta pozwala na zablokowanie działania przycisków panelu sterowania.
Aby ją włączyć, należy jednocześnie nacisnąć przyciski oraz i przytrzymać je przez co najmniej
3 sekundy. Jeśli blokada jest aktywna, działanie przycisków jest zablokowane, a na wyświetlaczu pojawia
się stosowny komunikat oraz symbol . Funkcję tę można włączyć również podczas pieczenia. Aby ją
wyłączyć, należy ponownie wykonać wyżej opisane czynności. Gdy blokada przed dziećmi jest włączona,
piekarnik można wyłączyć za pomocą przycisku .
CYKL CZYSZCZENIA STARCLEAN™
Aby utrzymać piekarnik w jak najlepszym stanie, należy po każdym użyciu uruchamiać cykl czyszczenia
STARCLEAN™. Trwa on 35 minut łącznie z fazą chłodzenia. Należy go przeprowadzać w następujący
sposób:
Opis tej funkcji znajduje się w rozdziale CZYSZCZENIE oraz w tabeli funkcji na stronie 80.
1. Po schłodzeniu piekarnika należy wykonać poniższe czynności.
2. Zwilżyć dostarczoną w zestawie celulozową szmatkę pod bieżącą wodą i wycisnąć, aby nie kapała
z niej woda.
3. Otworzyć drzwi piekarnika i wyjąć z niego emaliowane akcesoria.
4. Całkowicie przykryć dno piekarnika celulozową szmatką.
5. Polać szmatkę równomiernie 350 ml wody. Zbyt mała lub zbyt duża ilość wody może zmniejszyć
skuteczność cyklu.
6. Zamknąć drzwi piekarnika.
Aby rozpocząć cykl czyszczenia piekarnika należy:
1. Wybrać STARCLEAN™ z menu głównego za pomocą przycisku i .
2. Nacisnąć przycisk , na wyświetlaczu pojawi się:
Najczęściej używane funkcje pieczenia
Pierś z kurczaka
Lasagna
Pizza
Czyszczenie wodą przez 35 min.
Starclean
1/1
Włóż szmatkę+wodę.
Naciś.
CZAS
Czyszczenie
02:59
KONIEC
15:00
PL79
3. Nacisnąć przycisk : pojawi się tekst pomocy, nacisnąć przycisk aby zatwierdzić, a następnie
rozpoczęty zostanie cykl czyszczenia.
WAŻNE: W trakcie cyklu nie należy otwierać drzwi, aby uniknąć wydostawania się piany.
4. Po zakończeniu cyklu wyjąć celulozową szmatkę i usunąć resztki wody z piekarnika.
5. Następnie rozpocząć czyszczenie przy użyciu gąbki zwilżonej gorącą wodą (ponad 15-minutowe
opóźnienie może zmniejszskuteczność czyszczenia).
Szczególnie trwałe zabrudzenia
Aby usunąć szczególnie trwałe zabrudzenia, należy powtórzyć cykl STARCLEAN™, a w fazie usuwania
zabrudzeń dodać kilka kropel neutralnego środka czyszczącego.
CZAS
Czyszczenie
00:00
KONIEC
15:00
PL80
TABELA Z OPISEM FUNKCJI
MENU GŁÓWNE
USTAWIENIA
Konfigurowanie ustawień wyświetlacza (język, godzina, jasność, głośność
sygnału dźwiękowego, tryb eko).
PRZEPISY
Możliwość wyboru spośród 30 różnych przepisów ustawionych fabrycznie
(patrz załączona książka kucharska). Piekarnik automatycznie ustawia
optymalną temperaturę, funkcję oraz czas pieczenia. Należy dokładnie
przestrzegać zaleceń dotyczących przygotowania, akcesoriów oraz
poziomów pieczenia, podanych w książce kucharskiej.
STARCLEAN™
Do usuwania zabrudzeń powstałych podczas pieczenia dzięki
wykorzystaniu cyklu niskotemperaturowego. Połączone właściwości
specjalnej emalii i wody uwalnianej z celulozowej szmatki ułatwia
usuwanie zabrudzeń. Funkcję tę należy włączać, gdy piekarnik jest zimny.
TRADYCYJNE Zobacz FUNKCJE TRADYCYJNE.
SPECJALNE zobacz FUNKCJE SPECJALNE.
FUNKCJE TRADYCYJNE
SZYBKIE
NAGRZEWANIE
Do szybkiego wstępnego nagrzewania piekarnika.
STATYCZNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Należy używać
3. półki. Do pieczenia pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz ciast
z mokrym nadzieniem należy natomiast używać poziomu 1. lub 2. Nie
trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
GRILL
Do pieczenia plastrów mięsa, szaszłyków, kiełbasek; do zapiekania warzyw
oraz przyrumieniania chleba. Zaleca się umieszczenie potrawy na
poziomie 4. lub 5. Podczas grillowania mięs zaleca się używanie blachy-
ociekacza, na której będzie się zbierał kapiący tłuszcz. Umieścić blachę na
3. lub 4. poziomie i wlać do niej około pół litra wody. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być
zamknięte.
TURBO GRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić
potrawę na środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie blachy-ociekacza,
która będzie zbierała ociekający tłuszcz. Umieścić blachę na 1. lub 2.
poziomie i wlać do niej około pół litra wody. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być
zamknięte. Wraz z tą funkcją można stosować rożen, jeśli jest w zestawie.
TERMOOBIEG
Do jednoczesnego pieczenia na kilku półkach (maks. trzech) potraw
wymagających takiej samej temperatury pieczenia (np. ryby, warzywa,
ciasta). Funkcja ta pozwala na pieczenie bez wzajemnego przenikania się
zapachów pieczonych potraw. Gdy pieczenie odbywa się tylko na jednej
półce, należy korzystać z 2. poziomu. W przypadku pieczenia na dwóch
półkach należy używać 1. i 4. poziomu, a w przypadku pieczenia na trzech
półkach — 1., 3. i 5. poziomu. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
PIECZ.
KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięsa i tart z płynnym nadzieniem (słonych lub słodkich) na
jednym poziomie. Należy używać 3. półki. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika.
PL81
SPECJALNE
ROZMRAŻANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie
potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
UTRZYM. W CIEPLE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo ugotowanych potraw
(np. mięs, potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się umieszczenie
potrawy na środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy temperatura
w komorze przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować
jakość wyrastania, funkcja nie włączy się, gdy temperatura w komorze jest
wyższa niż 40°C. Ciasto należy umieścić na 2. półce. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika.
DANIA GOTOWE
Do pieczenia gotowych dań przechowywanych w temperaturze otoczenia
lub w chłodziarce (kruche ciasteczka, gotowe ciasta do pieczenia, bułeczki,
pierwsze dania oraz produkty piekarnicze). Funkcja ta delikatnie i szybko
piecze potrawy. Można jej używać również do odgrzewania wcześniej
przygotowanych dań. Należy przestrzegać wskazówek dotyczących
przygotowania podanych na opakowaniu mrożonek. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika.
MAXI COOKING
Do pieczenia dużych kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub 2.
poziomu w zależności od wielkości mięsa. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika. Zaleca się obrócenie mięsa podczas pieczenia w celu
zapewnienia równomiernego przyrumienienia z obu stron. Warto od czasu
do czasu podlewać mięso, aby nie dopuścić do jego nadmiernego
wysuszenia.
ŻYW-
NOŚĆ
MRO-
ŻONA
Lasagne
Funkcja automatycznie dobiera najlepszą temperaturę oraz tryb pieczenia
dla 5 różnych kategorii gotowych dań mrożonych. Korzystać z 2. lub 3.
poziomu pieczenia. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
Pizza
Strudel
Frytki
Chleb
Custom
(Własne)
Można indywidualnie ustawić temperaturę w zakresie od 50 do 250°C,
odpowiednio do różnych typów produktów.
ECO TERMOOBIEG
Do pieczenia potraw nadziewanych oraz mięsa w kawałkach na jednym
poziomie. Funkcja ta wykorzystuje przerywany, delikatny nadmuch
wentylatora, zapobiegający nadmiernemu przesychaniu potraw. W
przypadku wybrania funkcji ECO oświetlenie jest wyłączone podczas
pieczenia i można je na chwilę włączyć poprzez naciśnięcie przycisku
potwierdzenia. Aby zapewnić niskie zużycie energii, nie należy otwierać
drzwi piekarnika podczas pieczenia. Zaleca się umieszczanie potraw na
3. poziomie. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
PL82
TABELA PIECZENIA
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
Ciasta drożdżowe
- 2/3 160-180 30-90 Forma do ciasta na ruszcie
- 1-4 160-180 30-90
Poziom 4: forma do ciasta na
ruszcie
Poziom 1: forma do ciasta na
ruszcie
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla,
szarlotka)
- 3 160-200 35-90
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia lub forma do ciasta
na ruszcie
- 1-4 160-200 40-90
Poziom 4: forma do ciasta na
ruszcie
Poziom 1: forma do ciasta na
ruszcie
Ciastka / tarteletki
- 3 170-180 20-45
Blacha-ociekacz lub blacha
do pieczenia
- 1-4 160-170 20-45
Poziom 4: ruszt
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia
- 1-3-5 160-170 20-45*
Poziom 5: naczynie na
ruszcie
Poziom 3: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia
Ptysie
- 3 180-200 30-40
Blacha-ociekacz lub blacha
do pieczenia
- 1-4 180-190 35-45
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia
- 1-3-5 180-190 35-45*
Poziom 5: naczynie na
ruszcie
Poziom 3: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia
Bezy
- 3 90 110-150
Blacha-ociekacz lub blacha
do pieczenia
- 1-4 90 140-160
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia
- 1-3-5 90 140-160*
Poziom 5: naczynie na
ruszcie
Poziom 3: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia
PL83
Chleb / pizza /
focaccia
-1/2190-250 15-50
Blacha-ociekacz lub blacha
do pieczenia
- 1-4 190-250 20-50
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia
- 1-3-5 190-250 25-50*
Poziom 5: naczynie na
ruszcie
Poziom 3: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia
Tarty "na słono"
(tarta warzywna,
quiche lorraine)
- 2/3 180-190 40-55 Forma do ciasta na ruszcie
- 1-4 180-190 45-70
Poziom 4: forma do ciasta na
ruszcie
Poziom 1: forma do ciasta na
ruszcie
- 1-3-5 180-190 45-70*
Poziom 5: forma do ciasta na
ruszcie
Poziom 3: forma do ciasta na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia +
forma do ciasta
Nadziewane ciasto
francuskie /
przekąski z
pikantnego ciasta
- 3 190-200 20-30
Blacha-ociekacz lub blacha
do pieczenia
- 1-4 180-190 20-40
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia
- 1-3-5 180-190 20-40*
Poziom 5: naczynie na
ruszcie
Poziom 3: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia
Lasagne / zapiekany
makaron / cannelloni /
zapiekanka
- 3 190-200 45-65
Blacha-ociekacz lub naczynie
na ruszcie
Baranina / cielęcina /
wołowina /
wieprzowina 1 kg
- 3 190-200 80-110
Blacha-ociekacz lub naczynie
na ruszcie
Kurczak / królik /
kaczka 1 kg
- 3 200-230 50-100
Blacha-ociekacz lub naczynie
na ruszcie
Indyk / gęś 3 kg - 2 190-200 80-130
Blacha-ociekacz lub naczynie
na ruszcie
Ryba pieczona /
potrawy pieczone
w papierze (filet,
wcałości)
- 3 180-200 40-60
Blacha-ociekacz lub naczynie
na ruszcie
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
PL84
Nadziewane
warzywa (pomidory,
cukinie, bakłażany)
- 2 180-200 50-60 Naczynie na ruszcie
Tosty - 5 Wysoka 3-6 Ruszt
Filety / kawałki ryb - 4 Średnia 20-30
Poziom 4: ruszt (obrócić
potrawę po upływie połowy
czasu pieczenia)
Poziom 3: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Kiełbaski / szaszłyki /
żeberka /
hamburgery
- 5
Średnia–
Wysoka
15-30
Poziom 5: ruszt (obrócić
potrawę po upływie połowy
czasu pieczenia)
Poziom 4: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Pieczony kurczak
1-1,3 Kg
- 2 Średnia 55-70
Poziom 2: ruszt (obrócić
potrawę po upływie 2/3
czasu pieczenia)
Poziom 1: blacha-ociekacz
napełniona wodą
- 2 Wysoka 60-80
Poziom 2: rożen (jeśli jest
w zestawie)
Poziom 1: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Wołowina krwista
1kg
- 3 Średnia 35-50
Naczynie na ruszcie (obrócić
potrawę po upływie 2/3
czasu pieczenia)
Udziec jagnięcy /
golonka
- 3 Średnia 60-90
Blacha-ociekacz lub naczynie
na ruszcie (obrócić potra
po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Zapiekane ziemniaki - 3 Średnia 45-55
Blacha-ociekacz lub blacha
do pieczenia (w razie
potrzeby obrócić potrawę po
upływie 2/3 czasu pieczenia)
Zapiekane warzywa - 3 Wysoka 10-25
Blacha-ociekacz lub naczynie
na ruszcie
Lasagne i mięso - 1-4 200 50-100*
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub naczynie na ruszcie
Mięso i ziemniaki - 1-4 200 45-100*
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub naczynie na ruszcie
Ryba i warzywa - 1-4 180 30-50*
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub naczynie na ruszcie
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
PL85
* Podany czas pieczenia jest orientacyjny. Potrawę można wyjąć z piekarnika po innym czasie,
w zależności od własnych preferencji.
Pełne danie:
Tarta (poziom 5) /
lasagne (poziom 3) /
mięso (poziom 1)
- 1-3-5 190 40-120*
Poziom 5: naczynie na
ruszcie
Poziom 3: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub naczynie na ruszcie
Mrożona pizza
- 3 Automat. 10-15
Poziom 3: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia lub ruszt
- 1-4 Automat. 15-20
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia
- 1-2-4 Automat. 20-30
Poziom 4: blacha do
pieczenia
Poziom 2: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
- 1-2-3-4 Automat. 20-30
Poziom 4: blacha do
pieczenia
Poziom 3: naczynie na
ruszcie
Poziom 2: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
Nadziewane mięso - 3 200 80-120*
Blacha-ociekacz lub naczynie
na ruszcie
Wędliny (królik,
kurczak, jagnięcina)
- 3 200 50-100*
Blacha-ociekacz lub naczynie
na ruszcie
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Whirlpool AKZM 8380/IXL instrukcja

Typ
instrukcja