PL112
TABELA POZIOMÓW MOCY
Poziom mocy Typ gotowania Wykorzystanie poziomu
(wskazanie doświadczenia i zwyczajów kulinarnych)
Maksymalna
moc
Szybkie
podgrze-
wanie
Szybkie grzanie
Idealne do szybkiego zwiększania temperatury potraw do szybkiego wrzenia w przypadku wody lub
szybkiego podgrzewania gotowanych potraw płynnych
8-9 Smażenie - gotowanie
Idealna do przyrumieniania, rozpoczynania gotowania, smażenia produktów głęboko-mrożonych,
szybkiego gotowania
Wysoka moc
7-8
Przyrumienianie -
podsmażanie na niewielkiej
ilości tłuszczu - gotowanie -
grillowanie
Idealna do podsmażania na niewielkiej ilości tłuszczu, utrzymywania wrzenia, gotowania i grillowania
(przez krótki czas, 5-10 minut)
6-7
Przyrumienianie - gotowanie -
duszenie - podsmażanie na
niewielkiej ilości tłuszczu -
grillowanie
Idealna do podsmażania na niewielkiej ilości tłuszczu, utrzymywania lekkiego wrzenia, gotowania i
grillowania (przez średni czas, 10-20 minut), wstępnego podgrzewania naczyń
Średnia moc
4-5
Gotowanie - duszenie -
podsmażanie na niewielkiej
ilości tłuszczu - grillowanie
Idealna do duszenia, utrzymywania lekkiego wrzenia, gotowania (przez długi czas). Zagęszczanie
makaronu
3-4
Gotowanie - gotowanie na
wolnym ogniu - zagęszczanie -
zaciąganie
Idealna do przepisów wymagających długiego gotowania (ryż, sosy, pieczenie, dania rybne) z
płynnymi dodatkami (np. wodą, winem, bulionem, mlekiem), zaciąganych makaronów
2-3
Idealna do potraw wymagających długiego gotowania (ilość poniżej 1 litra: ryż, sosy, pieczenie, dania
rybne) z płynnymi dodatkami (np. wodą, winem, bulionem, mlekiem)
Niski poziom
mocy
1-2
Roztapianie - rozmrażanie -
utrzymywanie ciepła potraw -
zaciąganie
Idealna do zmiękczania masła, delikatnego topienia czekolady, rozmrażania niedużych produktów oraz
utrzymywania ciepła świeżo ugotowanych potraw (np. sosów, zup, zup minestrone)
1
Idealna do utrzymywania ciepła świeżo ugotowanych potraw, do zaciągania risotta oraz utrzymywania
ciepła naczyń do serwowania (z akcesoriami przeznaczonymi do płyt indukcyjnych)
WYŁ.
Zerowy
poziom
mocy
Powierzchnia robocza
Płyta w trybie spoczynku lub wyłączona (możliwe jest występowanie ciepła resztkowego,
sygnalizowanego przez wyświetlanie litery „H”)
Funkcja Opis funkcji
Gotowanie na
wolnym ogniu
Automatycznie identyfikuje poziom mocy odpowiedni do gotowania na wolnym ogniu potraw wymagających długotrwałego
gotowania. Funkcja odpowiednia do gotowania sosu pomidorowego, ragu, zup, zup minestrone, utrzymywania pod kontrolą stopnia
intensywności gotowania (idealna do gotowania w bemarze). Zapobiega wygotowaniu potraw (np. rozpryskiwania) lub
przywierania do dna i przypalania, co się często zdarza w przypadku tych potraw. Użyj tej funkcji po doprowadzeniu zawartości
naczynia do wrzenia.
Roztapianie
Automatycznie identyfikuje poziom mocy odpowiedni do powolnego roztopienia delikatnych produktów bez pogarszania ich
walorów smakowych (czekolada, masło itp.).
Funkcja
automatycznego
gotowania
doprowadza
wodę do wrzenia
Automatycznie identyfikuje czas, w którym woda osiągnie temperaturę wrzenia i zmniejsza poziom mocy, aby utrzymać wrzenie do
czasu dodania składników potrawy. Gdy woda osiągnie temperaturę wrzenia, zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy, po czym
możliwe będzie dodanie składników (np. przypraw, makaronu, ryżu, warzyw, mięsa i ryb, które mają zostać ugotowane) ale również
sterylizacja domowych zapraw lub akcesoriów.
Multizone
Ta funkcja łączy dwie strefy grzewcze i umożliwia wykorzystanie ich połączonej powierzchni do gotowania w dużych prostokątnych
lub owalnych naczyniach lub grillach. Do grillowania dużych ilości lub dużych kawałków (ryby, kebabu, warzyw, np. czerwonej
cykorii, steków, kiełbas).
Do gotowania takich potraw jak pieczenie lub ryb w całości, zwykle z sosem lub bulionem w naczyniu żaroodpornym/naczyniu do
gotowania ryb/patelni