20
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW
Wskazówki dotyczące przyrządzania
Aby najlepiej wykorzystać różne tryby
przyrządzania, należy stosować się do
poniższych wskazówek.
Obsmażanie i podsmażanie:
• Abynadaćmięsuzłocistykolor,przed
obsmażaniem i podsmażaniem należy
delikatnie osuszać kawałki mięsa
ręcznikiem papierowym.
• Podczassmażenianazłocistykolor,ważne
jest, aby nie przepełniać naczynia. Aby
otrzymać najlepsze rezultaty, jednorazowo
należy smażyć nie więcej niż ok. 0,25kg
mięsa. Zapobiegnie to rozpoczęciu
gotowania się mięsa na parze.
• Jeżelidopodsmażaniaużywanejestmasło
lub olej, należy dodać je po podgrzaniu
urządzenia Multi-Cooker.
• Abyłatwoodsączaćtłuszczpoobsmażaniu
i podsmażaniu, naczynie należy przykryć
pokrywą ustawioną w pozycji odsączania.
Podczas przelewania tłuszczu do
żaroodpornego pojemnika, należy ostrożnie
trzymać naczynie przez łapki kuchenne.
• Podczaspodsmażaniawarzywtakichjak
marchew, seler, cebula, czosnek, przed
dodaniem drobnych składników takich jak
zmielony czosnek, należy dodać i gotować
przez kilka minut większe kawałki. Dzięki
temu można mieć pewność, że wszystkie
warzywa będą ugotowane w jednakowym
stopniu i że czosnek nie będzie przypalony.
Gotowanie na parze:
• Trybgotowanianaparzeniewymaga
wcześniejszego podgrzewania, wystarczy
dolać wodę, ułożyć produkty na ruszcie do
gotowania na parze i ustawić urządzenie
Multi-Cooker w trybie Steam (Gotowanie
na parze). Pod koniec podgrzewania
należy nacisnąć przyciskStart.
• Jedzenieugotujesięszybciej,jeślizostanie
ułożone w jednej warstwie. Większe ilości
składników mogą wymagać przemieszania
w trakcie gotowania, aby jedzenie było
równomiernie ugotowane.
• Jedzeniepokrojonelubpociętena
zbliżonej wielkości kawałki będzie
sięgotowało równomiernie.
• Abyosiągnąćjaknajlepszyefektgotowania,
należy upewnić się, że pokrywa zasłania
lejek, tak aby para nie wydostawała się
znaczynia.
• Wtrakciegotowanianaparzepokrywę
należy zdejmować powoli.
Ryż:
• Abyuzyskaćnajlepszerezultaty,przed
rozpoczęciem gotowania należy dokładnie
odmierzyć ilość wody oraz ryżu.
• Niektóreodmianyryżuprzedgotowaniem
należy umyć/opłukać. Inne odmiany ryżu
wzbogacone witaminami i minerałami
tego nie wymagają. Ich opłukanie
skutkuje usunięciem dodanych substancji.
Wwypadku mycia ryżu przed gotowaniem
należy odmierzyć jego ilość przed umyciem
i odsączyć możliwie największą ilość
wody przed dodaniem określonej miary
potrzebnej do ugotowania.
• Abyosiągnąćjaknajlepszyefektgotowania,
po dodaniu ryżu i wody do naczynia
urządzenia Multi-Cooker, ryż należy
równomiernie rozsypać na dnie naczynia.
Nie należy zdejmować pokrywy
wtrakciegotowania.
• Pozakończeniucyklugotowania
większość odmian ryżu pozostanie
lekko niedogotowana. Aby ryż w pełni
wchłonął wszelkie płyny, zalecane jest
pozostawienie go w zamkniętym naczyniu
na 5-10 minut po zakończeniu gotowania.
• Olej,masło,sólorazinneprzyprawymogą
być dodawane wedle uznania. Należy
je dodać przed rozpoczęciem cyklu
gotowania w trybie Rice. Dla wzbogacenia
smaku można dodawać płynne dodatki
inne niż woda. Zamiast niej można
stosować wywary oraz rosoły zrobione
nabazie ryb, drobiu, warzyw oraz mięs.
• Przedzakończeniemgotowania,doryżu
można dodać świeżo posiekane zioła.
• Abyosiągnąćjaknajlepszyefektgotowania
ryżu, należy upewnić się, że pokrywa zasłania
lejek, tak aby para nie wydostawała się
znaczynia.
Zupy:
• Podczasprzyrządzaniapotrawwtym
cyklu, należy stosować się do wskazówek
dotyczących trybów Sauté/Sear
(Podsmażanie / Obsmażanie).
• Jedzenieusmażonenazłocistykolor
znajdujące się na dnie naczynia jest
najbardziej intensywne w smaku. Można
do niego dodać część ugotowanego
wywaru, a następnie zebrać je za pomocą
drewnianej łyżki i dodać do zupy,
coznacznie wzbogaci jej smak.
• Pokrojeniejedzenianazbliżonejwielkości
kawałki gwarantuje równomierne gotowanie.