KitchenAid 5KMC4241EOB instrukcja

Typ
instrukcja

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

1
Polski
INSTRUKCJA OBSŁUGI URZĄDZENIA MULTICOOKER
MULTICOOKER  PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA ...........................6
Waże zalecenia dotyczące bezpieczeństwa ...................................................................7
Wymagania elektryczne ........................................................................................................8
Utylizacja odpadów sprzętu elektrycznego ...................................................................8
CZĘŚCI I FUNKCJE
Części i akcesoria .....................................................................................................................9
Panel sterowania ....................................................................................................................10
Dostępne akcesoria ..............................................................................................................10
PRZEWODNIK PO TRYBACH PRZYRZĄDZANIA ............................................................11
SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA ...................................................................................................12
TRYBY PRZYRZĄDZANIA KROK PO KROKU ...................................................................13
PRZYRZĄDZANIE  USTAWIENIA MANUALNE ...........................................................17
DODATKOWE FUNKCJE I USTAWIENIA
Przełączanie między stopniami Fahrenheita a Celsjusza ........................................18
Język wyświetlania ................................................................................................................18
Ostatnio używane ustawienia ...........................................................................................18
Używanie minutnika jako minutnika kuchennego ...................................................19
PRZYGOTOWANIE
Przed pierwszym użyciem ..................................................................................................20
Przygotowanie urządzenia Multi-Cooker do pracy ...................................................20
KORZYSTANIE Z URZĄDZENIA MULTICOOKER
Ustawianie trybu przyrządzania .......................................................................................21
Po zakończeniu przyrządzania..........................................................................................22
Pieczenie z użyciem rusztu .................................................................................................23
Gotowanie na parze z użyciem kosza ............................................................................23
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW
Wskazówki dotyczące przyrządzania .............................................................................24
MYCIE I KONSERWACJA
Czyszczenie urządzenia Multi-Cooker ...........................................................................26
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW .........................................................................................26
GWARANCJA I SERWIS ..............................................................................................................27
SPIS TREŚCI
2
WAŻE ZALECENIA DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Podczas pracy z urządzeniami elektrycznymi należy przestrzegać podstawowych
zasad bezpieczeństwa. Pozwoli to ograniczyć ryzyko pożaru, porażenia elektrycznego
i/lub kalectwa. Zawsze należy zachowywać ostrożność. Należy się stosow
szczególnie do następujących zaleceń:
1. Czytać uważnie wszystkie instrukcje.
2. Nie dotykać gorących powierzchni. Przy obsłudze misy lub pokrywy należy
ywać łapek lub rękawic kuchennych.
3. Wkładanie podstawy urządzenia Multi-Cooker, przewodu zasilającego lub
wtyczki do wody i innych płynów grozi porażeniem prądem.
4. W wypadku użycia jakiegokolwiek urządzenia przez lub w pobliżu dzieci,
konieczny jest baczny nadzór.
5. Należy wyciągnąć wtyczkę z kontaktu, gdy ekspres nie jest używany lub gdy
jest czyszczony. Przed demontażem części i przed ich czyszczeniem urządzenie
należy ostudzić.
6. Nie należy używać urządzenia z uszkodzonym przewodem zasilającym, wtyczką,
urządzenia niedziałającego prawidłowo lub które upadło albo jest w jakikolwiek
sposób zniszczone. W takim wypadku należy odesłać je do serwisu w celu
dokonania przeglądu, naprawy lub regulacji.
7. Osoby o obniżonej sprawności zycznej lub umysłowej oraz pozbawione
dostatecznego doświadczenia lub umiejętności mogą korzystać z urządzenia
jedynie, gdy mają one świadomość zagrożenia i znajdują się pod nadzorem
osób, które zadbają o jego bezpieczne użytkowanie.
MULTICOOKER  PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
Bezpieczeństwo użytkownika tego urządzenia jest dla nas najważniejsze.
Dlatego w poniższej instrukcji przedstawiamy wiele istotnych informacji na ten temat.
Należy czytać wszystkie zalecenia dotyczące bezpieczeństwa pracy i ich przestrzegać.
Jest to znak symbolizujący zagrożenie.
Ostrzega przed potencjalnym zagrożeniem życia lub zdrowia.
Wszystkie informacje dotyczące bezpieczeństwa zawierają, oprócz
symbolu zagrożenia, także słowa: „NIEBEZPIECZEŃSTWO” i „UWAGA”.
Te słowa oznaczają, że:
Istnieje zagrożenie dla życia lub możliwość
okaleczenia w przypadku niezastosowania
się natychmiast do zaleceń instrukcji.
Istnieje zagrożenie dla życia lub
możliwość okaleczenia w przypadku
nieprzestrzegania zaleceń instrukcji.
Wszystkie informacje dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj potencjalnego
zagrożenia, wskazują jak ograniczyć możliwość zranienia i informują, co może się
wydarzyć, jeśli zalecenia instrukcji nie będą przestrzegane.
NIEBEZPIECZEŃSTWO
UWAGA
3
Polski
MULTICOOKER  PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
MULTICOOKER  PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
8. Używanie akcesoriów niezalecanych przez firmę KitchenAid może
powodowaćobrażenia.
9. Nie należy używać urządzenia poza pomieszczeniami zamkniętymi.
10. Nie należy pozostawiać przewodu zasilającego zwisającego z krawędzi stołu
lub blatu czy też dotykającego gorącychpowierzchni, w tym górnej części
urządzeniaMulti-Cooker.
11. Nie umieszczać urządzenia na lub w pobliżu palnika czy też nagrzanego piekarnika.
12. Podczas przenoszenia urządzenia, w którym znajdują się gorący olej lub inne
gorące ciecze należy zachować szczególną ostrożność.
13. Nie używać urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem.
14. Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego.
15. Aby wyłączyć urządzenie, należy ustawić wszelkie gałki/pokrętła wpozycji O
(OFF— wyłączone), a następnie odłączyć urządzenie od sieci zasilającej.
16. Potrawy można przyrządzać jedynie w wyjmowalnym pojemniku.
17. Nie należy przekraczać maksymalnego poziomu napełnienia naczynia.
18. Podczas przyrządzania potraw, do urządzenia Multi-Cooker nie należy wlewać
więcej niż 475 ml oleju.
19. Jeśli podczas cyklu przyrządzania lub po jego zakończeniu żadne informacje nie
są wyświetlane na panelu sterowania, oznacza to, że urządzenie Multi-Cooker
utraciło zasilanie podczas cyklu przyrządzania. Należy sprawdzić, czy produkt
osiągnął temperaturę minimum 74°C.
20. Przed rozpoczęciem wymiany akcesoriów lub dotykaniem ruchomych części,
należy wyłączyć urządzenie i odłączyć je od sieci zasilającej.
21. Urządzenie jest przeznaczone do użytku domowego i w podobnych miejscach, np.:
Kuchnie dla pracowników w sklepach, biura i inne miejsca pracy, gospodarstwa
rolne, przez gości hoteli, moteli i innych budynków mieszkalnych oraz pensjonatów
oferujących zakwaterowanie ze śniadaniem.
22. Napełnienie misy powyżej dopuszczalnego poziomu grozi wylaniem się wrzącej wody.
23. Korzystanie z naczynia jest dozwolone tylko przy użyciu dołączonej podstawy.
24. UWAGA: przed zdjęciem naczynia z podstawy, należy upewnić się, że zostało
onoodłączone.
PROSIMY ZACHOWAĆ TĘ INSTRUKCJĘ
4
MULTICOOKER  PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
Wymagania elektryczne
Napięcie: 230-240 V prądu przemiennego
Częstotliwość: 50/60 Hz
Moc: 700W
UWAGA: Urządzenie Multi-Cooker posiada
wtyczkę z uziemieniem. Wtyczkę można
włożyć do gniazdka elektrycznego tylko
w jeden prawidłowy sposób. Jeśli wtyczka
nie pasuje do Państwa kontaktu, należy
skonsultować się z wykwalifikowanym
elektrykiem. Nie należy w żadnym wypadku
samodzielnie zmieniać wtyczki.
Nie używać przedłużacza. Jeśli przewód
zasilający okaże się zbyt krótki, należy zlecić
instalację gniazda w pobliżuurządzenia.
Urządzenie wyposażono w krótki przewód
zasilający, mając na uwadze zmniejszenie
ryzyka wynikającego z możliwości splątania
się kabla lub potknięcia o niego.
Utylizacja odpadów sprzętu elektrycznego
Utylizacja opakowania
Materiał, z którego wykonano opakowanie
w 100% nadaje się do recyklingu oraz
oznaczony jest odpowiednim symbolem
.
Poszczególne części opakowania muszą zostać
zutylizowane w sposób odpowiedzialny
izgodny z lokalnymi przepisami dotyczącymi
utylizacji odpadów.
Złomowanie urządzenia
- Urządzenie to zostało oznakowane zgodnie
z Europejską Dyrektywą 2012/19/EU
w sprawie utylizacji odpadów sprzętu
elektrycznego ielektronicznego (WESE).
- Zapewniając właściwą utylizację tego
urządzenia, przyczyniamy się do ochrony
naturalnego środowiska atym samym
poprawy stanu zdrowia człowieka oraz
jakości jego życia.
- Ten symbol umieszczony na produkcie
lub dokumencie mu towarzyszącym oznacza,
że urządzenie nie może być traktowane jako
normalny odpad gospodarstwa domowego.
Przeciwnie, powinno być przekazane
do odpowiedniego punktu zbiórki
iprzetwarzania surowców wtórnych lub
dosklepu, w którym zostało zakupione.
W celu uzyskania dokładniejszych informacji
na ten temat oraz odzyskiwania surowców
wtórnych i recyklingu tego urządzenia, należy
kontaktować się z Państwową Inspekcją
Ochrony Środowiska lub miejscowym
przedsiębiorstwem wywozu nieczystości.
5
Polski
F
Sear
MULTICOOKER  PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
Części i akcesoria
Panel
sterowania
CZĘŚCI I FUNKCJE
Wbudowane
uchasłużące
do
przenoszenia
urządzenia
Pokrywa wykonana
zhartowanego szkła,
zotworami służącymi do
odcedzania i nalewania
CERAMASHIELD
naczynie onieprzywierającej
powierzchni z lejkiem
ułatwiającym nalewanie
Ruszt/Kosz do gotowania na parze 2 w 1
Aby skorzystać z wygodnego
rusztu, wystarczy obrócić
6
Panel sterowania
CZĘŚCI I FUNKCJE
Sear
F C
h
Wyświetlanie
temperatury/
czasu
Wyświetlacz
trybów
przyrządzania
Nastawianie
minutnika
Nastawianie
temperatury
Tryb przyrządzania /
Wybór opcji < i >
Lampka
Włączony / Stan
Dostępne akcesoria
Akcesoria Stir Tower działają niczym osobisty zastępca szefa kuchni, pomagają w pracy niezależnie
od tego, jaka potrawa jest teraz przyrządzana. Specjalnie zaprojektowana łopatka i nóż zbierający
sprawiają, że składniki są w ciągłym ruchu. Pozwala to na równomierne podgrzewanie i ciągłe
mieszanie, a wszystko za pomocą jednego przycisku.
Akcesoria Stir Tower 5KST4054 (sprzedawane oddzielnie)
Włączanie /
Wyłączanie
7
Polski
PRZEWODNIK PO TRYBACH PRZYRZĄDZANIA
SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA
Sposób przyrządzania
Ustawiona
wstępna temp.
w°C
Min. temperatura
w °C
Maks. temperatura
w °C
Keep Warm
(Utrzymywanie
temperatury)
Maks. czas
przyrządzania
(godz.)
Sear (Obsmażanie)
230°C 220°C 230°C Manual (Manualne) 2
Sauté (Podsmażanie)
175°C 160°C 190°C Manual (Manualne) 2
Bake (Pieczenie)
175°C 165°C 190°C Manual (Manualne) 2
Boil/Steam (Gotowanie /
Gotowanie na parze)
100°C 90°C 110°C Manual (Manualne) 5
Simmer (Gotowanie
nawolnym ogniu)
95°C 85°C 100°C Manual (Manualne) 5
Slow Cook High (Wolne
gotowanie: wysoka temp.)
HI Nie dotyczy Nie dotyczy Auto 12
Slow Cook Low (Wolne
gotowanie: niska temp.)
LO Nie dotyczy Nie dotyczy Auto 12
Keep Warm (Utrzymywanie
temperatury)
75°C Nie dotyczy Nie dotyczy Nie dotyczy 24
TRYBY PRZYRZĄDZANIA KROK PO KROKU
Tryb przyrządzania Krok 1 Sposób Krok 2 Sposób Krok 3 Sposób
Keep Warm
(Utrzymywanie
temperatury)
Rice (Ryż) Nie dotyczy Nie dotyczy Nie dotyczy Auto
Soup (Zupy) Sauté (Podsmażanie) Boil (Gotowanie)
Simmer (Gotowanie
na wolnym ogniu)
Manual (Manualne)
Risotto Sauté (Podsmażanie)
Simmer (Gotowanie
nawolnym ogniu)
Nie dotyczy Manual (Manualne)
Pilaf (Pilaw) Sauté (Podsmażanie)
Simmer (Gotowanie
nawolnym ogniu)
Boil (Gotowanie) Manual (Manualne)
Porridge (Owsianka) Boil (Gotowanie)
Simmer (Gotowanie
nawolnym ogniu)
Nie dotyczy Manual (Manualne)
Yogurt (Jogurt)
Simmer (Gotowanie
nawolnym ogniu)
Culture Nie dotyczy Nie dotyczy
* Do momentu uzyskania wybranej temperatury, na wyświetlaczu będzie pojawiać się informacja Preheating
(podgrzewanie wody).
Sear
F C
h
Sear
F C
h
Urządzenie Multi-Cooker oferuje 10sposobów
przyrządzania, między innymi tryb ręczny
i cztery tryby przyrządzania krok po kroku,
zaprojektowane do przyrządzania potraw
nawiele sposobów.
Należy zapoznać się z krótkim
przewodnikiem po opcjach sposobów
i trybów przyrządzania krok po kroku
lub ze szczegółowymi wyjaśnieniami
iwskazówkami dotyczącymi każdego
trybuprzyrządzania na kolejnychstronach.
Keep
Warm
Slow
Cook
Low
Slow
Cook
High
Simmer Boil/
Steam
Bake Sauté Sear Manual Soup Risotto Pilaf Porridge Yogurt Rice
8
SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA
Aby móc w pełni skorzystać z każdego sposobu przyrządzania, należy zapoznać się
ze wskazówkami dotyczącymi przyrządzania i przygotowywania jedzenia w rozdziale
Wskazówki dla użytkowników.
Slow Cook (Wolne gotowanie:
ustawienia Low — niskie lub
High—wysokie)
Tryb wolnego gotowania pozwala używać
urządzenia Multi-Cooker jak wolnowaru,
dzięki czemu można w nim przyrządzić dania
grillowane, chili i klopsy z mięsa oraz wiele
innych dań.
Keep Warm (Utrzymywanie
temperatury) (74°C)
Tryb utrzymywania temperatury pozwala
utrzymać dania w temperaturze gotowej
do podania do 24 godzin po zakończeniu
przyrządzania. Niektóre tryby i sposoby
przyrządzania automatycznie uruchamiają
tryb utrzymywania temperatury. W innych
trybach i sposobach tryb utrzymywania
temperatury można włączyć ręcznie
UWAGA: Tryb utrzymywania temperatury
należy stosować jedynie w przypadku
całkowicie ugotowanych potraw. Tryb
utrzymywania temperatury ma za zadanie
utrzymywać całkowicie ugotowane potrawy
w temperaturze gotowej do podania.
Sear (Obsmażanie) (221–232°C)
Tryb obsmażania pozwala na przygotowanie
mięs do gulaszy, zup i innych dań. Dzięki
wysokiej temperaturze pozwala szybko
ugotować zewnętrzne warstwy, co umożliwia
zatrzymanie smaku i soków.
Sauté (Podsmażanie) (166-188°C)
Tryb podsmażania nadaje mięsom
iwarzywom świeżą i chrupiącą teksturę.
Pozwala na przyrządzenie orientalnych
potraw, szybko podsmażanych dań oraz
potraw śniadaniowych takich jak kiełbaski
ijajkasadzone.
Boil/Steam (Gotowanie / Gotowanie
na parze) (89–111°C)
Tryb gotowania / gotowania na parze
pozwala przygotowywać potrawy takie
jak płatki na ciepło i krewetki gotowane na
parze, może też służyć do podgrzewania
delikatnych potraw takich jak ryby poprzez
użycie ciepła nieskierowanego bezpośrednio
na potrawę.
Bake (Pieczenie) (165-190°C)
Tryb pieczenia pozwala na przygotowanie
ciast, zapiekanek i innych potraw.
Simmer (Gotowanie na wolnym ogniu)
(85-99°C)
Tryb gotowania na wolnym ogniu pozwala
przygotować gulasze i zupy. Delikatne
gotowanie pomaga wydobyć bogaty
smakpotraw.
9
Polski
TRYBY PRZYRZĄDZANIA KROK PO KROKUSPOSOBY PRZYRZĄDZANIA
Tryby przyrządzania krok po kroku wykorzystują różne sposoby przyrządzania do stworzenia
różnego rodzaju potraw. Aby przejść do kolejnego kroku, należy użyć przycisku
.
Jeślikonieczne jest powtórzenie poprzedniego kroku, należy nacisnąć przycisk
.
Tryb Rice (Ryż) pozwala na przyrządzenie
wielu rodzajów ryżu, od białego przez brązowy
i dziki po ryż do sushi. Tryby Rice (Ryż)
oferują programy do najlepszych rezultatów
wprzyrządzaniu białego i brązowego ryżu
(więcej informacji w tabelce).
1. Do naczynia należy dodać odmierzoną
ilość ryżu i wody.
UWAGA: Aby zmniejszyć ryzyko
wykipienia, opłucz suchy ryż przed
dodaniem go do naczynia.
2. Aby przejść do trybu Rice (Ryż), naciśnij
przycisk
. Aby dokonać wyboru,
naciśnij przycisk
.
3. Na wyświetlaczu urządzenia Multi-Cooker
pojawi się opcja For white, press< (białyryż,
naciśnij przycisk <) iForbrown, press>
(brązowy ryż, naciśnij przycisk>).
Aby wybrać pożądany rodzaj ryżu,
naciśnij przycisk
lub , anastępnie
naciśnij przycisk
.
4. Po zakończeniu przyrządzania, napanelu
urządzenia Multi-Cooker wyświetli się
informacja Rice mode done, keeping warm
(Tryb Ryż zakończony, utrzymywanie
temperatury), co oznacza, że urządzenie
przeszło do trybu utrzymywania
temperatury. Jeśliwtrybie utrzymywania
temperatury minutnik nie zostanie
ustawiony, urządzenie Multi-Cooker
wyłączy sięsamoczynnie po 24godzinach.
UWAGA: Domyślny czas gotowania
dostosowany jest do 190 g ryżu. Możliwe
jest dostosowanie czasu gotowania do
ilościryżu.
Rodzaj ryżu Suchy ryż (g) Woda (ml) Czas (min)
Biały (długoziarnisty) 190 415–475 35*
Biały (średnioziarnisty) 190 415–475 35*
Brązowy 190 415–475 55*
Ryż do sushi / Biały r
(krótkoziarnisty)
190 415–475 35*
* Domyślny czas
Ryż (biały/brązowy)
10
TRYBY PRZYRZĄDZANIA KROK PO KROKU
Tryb Soup (Zupy) korzysta z wielu wcześniej
zaprogramowanych kroków, które pozwalają
od zera łatwo przyrządzić zupy i gulasze.
1. Aby przejść do trybu Soup (Zupy), naciśnij
przycisk
. Aby dokonać wyboru,
naciśnij przycisk
.
2. Temperatura w urządzeniu Multi-Cooker
zostanie podwyższona do temperatury
trybu Sauté (Podsmażanie).
Abyustawić czas przyrządzania,
ustawminutnik i naciśnij przycisk
,
abyrozpocząćodliczanie.
3. Dodaj pierwsze składniki.
4. Aby po zakończeniu przyrządzania
w trybie Sauté (Podsmażanie)
kontynuować przyrządzanie w trybie
Boil (Gotowanie), naciśnij przycisk
.
5. Temperatura w urządzeniu Multi-Cooker
zostanie obniżona do temperatury
trybu Boil (Gotowanie). Aby ustawić czas
gotowania, ustaw minutnik i naciśnij
przycisk
, aby rozpocząć odliczanie.
6. Dodaj pozostałe składniki.
7. Aby po zakończeniu gotowania
kontynuować przyrządzanie w trybie
Simmer (Gotowanie na wolnym ogniu),
naciśnij przycisk
.
8. Aby ustawić czas przyrządzania w trybie
Simmer (Gotowanie na wolnym ogniu),
ustaw minutnik i naciśnij przycisk
,
abyrozpocząć odliczanie.
9. Aby po zakończeniu przyrządzania
wtrybie Simmer (Gotowanie na wolnym
ogniu) przejść do trybu utrzymywania
temperatury, naciśnij przycisk
. Jeśli
w trybie utrzymywania temperatury
minutnik nie zostanie ustawiony,
urządzenie Multi-Cooker wyłączy
sięsamoczynnie po 24 godzinach.
W trybie Risotto wykorzystywane jest kilka
wcześniej zaprogramowanych kroków, które
umożliwiają proste przygotowanie risotto:
od podsmażenia mięsa czy warzyw po
idealne ugotowanie ryżu na wolnym ogniu.
1. Aby przejść do trybu Risotto, naciśnij
przycisk
. Aby dokonać wyboru,
naciśnij przycisk
.
2. Temperatura w urządzeniu Multi-Cooker
zostanie podwyższona do temperatury
trybu Sauté (Podsmażanie).
Abyustawić czas przyrządzania,
ustawminutnik i naciśnij przycisk
,
abyrozpocząćodliczanie.
3. Dodaj pierwsze składniki.
4. Aby po zakończeniu podsmażania
przejść do trybu Simmer (Gotowanie
nawolnym ogniu), naciśnij przycisk
.
5. Temperatura w urządzeniu Multi-Cooker
zostanie obniżona do temperatury
trybu Simmer (Gotowanie na wolnym
ogniu). Aby ustawić czas gotowania na
wolnym ogniu, ustaw minutnik i naciśnij
przycisk
, aby rozpocząć odliczanie.
6. Dodaj pozostałe składniki.
7. Aby po zakończeniu przyrządzania
wtrybie Simmer (Gotowanie na wolnym
ogniu) przejść do trybu utrzymywania
temperatury, naciśnij przycisk
. Jeśli
w trybie utrzymywania temperatury
minutnik nie zostanie ustawiony,
urządzenie Multi-Cooker wyłączy się
samoczynnie po 24 godzinach.
Soup (Zupy)
Risotto
Sauté
(Podsmażanie)
>
Boil
(Gotowanie)
>
Simmer
(Gotowanie na
wolnym ogniu)
>
Keep Warm
(Utrzymywanie
temperatury)
Sauté
(Podsmażanie)
>
Simmer
(Gotowanie na
wolnym ogniu)
>
Keep Warm
(Utrzymywanie
temperatury)
11
Polski
TRYBY PRZYRZĄDZANIA KROK PO KROKU TRYBY PRZYRZĄDZANIA KROK PO KROKU
Tryb Pilaf korzysta z wielu wcześniej
zaprogramowanych kroków, które pozwalają
na łatwe przyrządzenie soczystego pilawu.
Z urządzeniem Multi-Cooker przyrządzanie
potraw jest proste od początku do końca — od
przygotowywania mięs i warzyw po gotowanie.
1. Aby przejść do trybu Pilaf, naciśnij
przycisk
. Aby dokonać wyboru,
naciśnij przycisk
.
2. Temperatura w urządzeniu Multi-Cooker
zostanie podwyższona do temperatury
trybu Sauté (Podsmażanie).
Abyustawić czas przyrządzania,
ustawminutnik i naciśnij przycisk
,
abyrozpocząćodliczanie.
3. Dodaj pierwsze składniki.
4. Aby po zakończeniu przyrządzania
w trybie Sauté (Podsmażanie)
kontynuować przyrządzanie w trybie
Boil (Gotowanie), naciśnij przycisk
.
5. Temperatura w urządzeniu Multi-Cooker
zostanie obniżona do temperatury
trybu Boil (Gotowanie). Aby ustawić czas
gotowania, ustaw minutnik i naciśnij
przycisk
, aby rozpocząć odliczanie.
6. Dodaj pozostałe składniki.
7. Aby po zakończeniu gotowania
kontynuować przyrządzanie w trybie
Simmer (Gotowanie na wolnym ogniu),
naciśnij przycisk
.
8. Aby ustawić czas przyrządzania w trybie
Simmer (Gotowanie na wolnym ogniu),
ustaw minutnik i naciśnij przycisk
,
abyrozpocząć odliczanie.
9. Aby po zakończeniu przyrządzania
wtrybie Simmer (Gotowanie na wolnym
ogniu) przejść do trybu utrzymywania
temperatury, naciśnij przycisk
. Jeśli
w trybie utrzymywania temperatury
minutnik nie zostanie ustawiony,
urządzenie Multi-Cooker wyłączy
sięsamoczynnie po 24 godzinach.
Pilaf
Ten tryb umożliwia szybkie i proste
przygotowanie pysznych owsianek —
kiedytylko chcesz.
1. Aby przejść do trybu Porridge, naciśnij
przycisk
. Aby dokonać wyboru,
naciśnij przycisk
.
2. Temperatura w urządzeniu Multi-Cooker
zostanie podwyższona do temperatury
trybu Boil (Gotowanie). Aby ustawić czas
przyrządzania, ustaw minutnik i naciśnij
przycisk
, aby rozpocząć odliczanie.
3. Dodaj pierwsze składniki.
4. Aby po zakończeniu gotowania przejść
do trybu Simmer (Gotowanie na wolnym
ogniu), naciśnij przycisk
.
5. Temperatura w urządzeniu Multi-Cooker
zostanie obniżona do temperatury trybu
Simmer (Gotowanie na wolnym ogniu).
Aby ustawić czas gotowania na wolnym
ogniu, ustaw minutnik i naciśnij przycisk
, aby rozpocząć odliczanie.
6. Dodaj pozostałe składniki.
7. Aby po zakończeniu przyrządzania
wtrybie Simmer (Gotowanie na wolnym
ogniu) przejść do trybu utrzymywania
temperatury, naciśnij przycisk
. Jeśli
w trybie utrzymywania temperatury
minutnik nie zostanie ustawiony,
urządzenie Multi-Cooker wyłączy
sięsamoczynnie po 24 godzinach.
Porridge
Sauté
(Podsmażanie)
>
Boil
(Gotowanie)
>
Simmer
(Gotowanie na
wolnym ogniu)
>
Keep Warm
(Utrzymywanie
temperatury)
Boil
(Gotowanie)
>
Simmer
(Gotowanie na
wolnym ogniu)
>
Keep Warm
(Utrzymywanie
temperatury)
12
TRYBY PRZYRZĄDZANIA KROK PO KROKU
Yogurt (Jogurt)
Niebezpieczeństwo zatrucia
pokarmowego
W trybie Yogurt (Jogurt) nie wolno
przyrządzać innych potraw niż jogurty.
Może to spowodować zatrucie
pokarmowe lub niestrawność.
UWAGA
Tryb Yogurt (Jogurt) został zaprojektowany
tylko do przygotowywania jogurtów
wniższych temperaturach niż pozostałe
tryby przyrządzania. Nie należy go używać
do przygotowywania innego rodzaju
potraw — może to spowodować zatrucie
pokarmowe lub niestrawność.
Tryb Yogurt (Jogurt) umożliwia przygotowanie
pysznych domowych jogurtów.
1. Dodaj składniki.
2. Aby przejść do trybu Yogurt (Jogurt),
naciśnij przycisk
. Aby dokonać
wyboru, naciśnij przycisk
.
3. Temperatura w urządzeniu Multi-Cooker
zostanie podwyższona do temperatury
trybu Simmer (Gotowanie na wolnym
ogniu). Aby ustawić czas przyrządzania,
ustaw minutnik i naciśnij przycisk ,
abyrozpocząć odliczanie.
4. Po zakończeniu gotowania na wolnym
ogniu, naciśnij przycisk
, aby dalej
przyrządzać w trybie Culture.
5. Temperatura w urządzeniu Multi-Cooker
zostanie obniżona do temperatury trybu
Culture. Aby ustawić czas przyrządzania
w trybie Culture, ustaw minutnik i naciśnij
przycisk
, aby rozpocząć odliczanie.
UWAGA: Domyślna temperatura gotowania
na wolnym ogniu w trybie Yogurt (Jogurt)
(krok 1) odnosi się do 0,95 L mleka. Przed
dodaniem jogurtu lub gotowej bazy jogurtu,
należy najpierw przez 10-12 minut nagrzewać
urządzenie. W przypadku większych lub
mniejszych porcji należy odpowiednio
dostosować czas oraz użyć termometru
kuchennego, aby przed przejściem do trybu
Culture (krok 2) upewnić się, że temperatura
mleka wynosi 85°C.
Simmer
(Gotowanie na
wolnym ogniu)
> Culture
13
Polski
GOTOWANIE  USTAWIENIA MANUALNE
Manualne tryby przyrządzania
Manualne tryby przyrządzania zawierają
6stopni, które umożliwiają przygotowywanie
potraw, tak jak na zwykłej kuchence: Warm,
Low, Med-Lo, Medium, Med-Hi oraz High.
Każdy parametr można dostosować zgodnie
z informacjami w poniższej tabeli.
Aby wybrać i dostosować tryb manualny:
1. Aby przejść do trybu Manual (Manualne),
naciśnij przycisk
. Aby dokonać
wyboru, naciśnij przycisk
.
2. Na wyświetlaczu zostanie wyświetlona
informacja Medium i temperatura 163°C.
3. Naciśnij przycisk lub , aby dostosować
temperaturę (przedziały co 5°C) lub
naciśnij i przytrzymaj przycisk
lub ,
aby przełączać między manualnymi
trybami gotowania.
Manualny tryb
przyrządzania
Ustawiona wstępna
temp. w °C
Maks. temp. w °C
High 213°C 230°C
Medium High 191°C 210°C
Medium 163°C 190°C
Medium Low 121°C 160°C
Low 93°C 120°C
Warm 74°C 90°C
* Do momentu uzyskania wybranej temperatury, na wyświetlaczu będzie pojawiać się informacja Preheating
(podgrzewanie wody).
Medium
F C
h
Manual
F C
h
Warm
F C
h
Low
F C
h
Med-Lo
F C
h
Manual
F C
h
Medium
F C
h
Med-Hi
F C
h
High
F C
h
(165–195) (200–245) (250–320) (325–370)
Top Screen
(375–410) (415–450)
Bottom Screen
Manualne tryby przyrządzania
14
Przełączanie między stopniami Fahrenheita a Celsjusza
Aby przełączać jednostki temperatury
między stopniami Fahrenheita i Celsjusza,
należy nacisnąć i przez 3 sekundy
przytrzymać przycisk
.
F
Sear
F
h
C
Saute
F
Sear
F
h
C
Saute
DODATKOWE FUNKCJE I USTAWIENIA
Język wyświetlania
Aby wybrać język wyświetlania:
1. Przejdź do opcji Settings i naciśnij
przycisk
.
2. Zostanie wyświetlona opcja Language
Selection (Wybór języka). Naciśnij przycisk
.
3. Naciśnij przycisk lub , aby przełączać
pomiędzy:
Angielski (domyślny)
Rosyjski
Francuski
Niemiecki
Włoski
Niderlandzki
4. Naciśnij przycisk
, aby wybrać i zapisać
ustawienia.
Langua
F C
h
Settin
F C
h
Langua
F C
h
Settin
F C
h
Angielski
Langua
F C
h
Settin
F C
h
Hiszpański
Langua
F C
h
Settin
F C
h
Rosyjski
Langua
F C
h
Settin
F C
h
Niderlandzki
Langua
F C
h
Settin
F C
h
Francuski
Langua
F C
h
Settin
F C
h
Niemiecki
Langua
F C
h
Settin
F C
h
Włoski
15
Polski
DODATKOWE FUNKCJE I USTAWIENIA DODATKOWE FUNKCJE I USTAWIENIA
Używanie minutnika jako minutnika kuchennego
Minutnik urządzenia Multi-Cooker, gdy nie jest używany w trybie przyrządzania, może służyć
jako minutnik kuchenny.
F
Sear
F
h
C
Set Tim
1
Naciśnij i przytrzymaj przycisk .
F
Sear
F
h
C
Set Tim
2
Naciśnij przycisk lub , aby ustawić
czas. Naciśnięcie i przytrzymanie
przycisku
lub przyspieszy zmianę
wyświetlanych wartości.
F
Sear
F
h
C
Set Tim
3
Naciśnij przycisk , aby włączyć
minutnik. Kiedy do końca odliczania
zostanie 1 minuta, zostanie to
zasygnalizowane jednym sygnałem
dźwiękowym. Potem odliczanie będzie
kontynuowane w sekundach.
F
Sear
F
h
C
4
Zakończenie odliczania zostanie
zasygnalizowane trzema sygnałami
dźwiękowymi.
Ostatnio używane ustawienia
Jeżeli urządzenie Multi-Cooker nie zostanie
odłączone, w jego pamięci zostanie
zapisany ostatni wybrany sposób lub
tryb przyrządzania, a także ustawienia
temperatury, które zostaną wczytane
przynastępnym uruchomieniu.
F
Sear
Simmer
F
h
C
F
Sear
Set Tim
F
h
C
16
Przed pierwszym użyciem
1. Urządzenie Multi-Cooker należy umieścić
na suchej, poziomej powierzchni, na
przykład na blacie kuchennym lub na stole.
2. Należy upewnić się, że urządzenie
Multi-Cooker znajduje się w odległości
co najmniej 10 cm od ścian, szafek czy
przedmiotów na blacie lub stole. Nad
urządzeniem Multi-Cooker powinno
znajdować się odpowiednio dużo miejsca,
aby było możliwe zdjęcie pokrywy oraz
aby zapobiec osadzaniu się pary wodnej
na szafkach.
3. Należy usunąć ewentualne opakowanie.
4. Pokrywę i naczynie należy czyścić gorącą
wodą z mydłem. Wytrzeć korpus silnika
wilgotną szmatką.
Przygotowanie urządzenia Multi-Cooker do pracy
PRZYGOTOWANIE
2
Podłącz do uziemionego gniazda.
Urządzenie Multi-Cooker jest gotowe
do użytku.
F
Sear
F
Sear
10 cm
10
cm10 cm
10 cm
1
Włóż naczynie do urządzenia
Multi-Cooker.
Niebezpieczeństwo porażenia prądem
Podłączyć do gniazda z uziemieniem.
Nie korzystać z adapterów ani
rozgałęziaczy.
Nie używać przedłużacza.
Nieprzestrzeganie powyższych
zaleceń grozi śmiercią, pożarem
lub porażeniem prądem.
UWAGA
17
Polski
PRZYGOTOWANIE KORZYSTANIE Z URZĄDZENIA MULTICOOKER
6
Dodaj składniki do naczynia.
Ustawianie trybu przyrządzania
F
Sear
Sauté
F
h
C
F
Sear
Sear
F
h
C
F
Sear
Set Tim
F
h
C
2
Używaj przycisków lub do
znalezienia odpowiedniego sposobu
lub trybu przyrządzania. Zostanie
wyświetlona domyślna temperatura
przyrządzania.
1
Naciśnij przycisk .
F
Sear
Sauté
F
h
C
F
Sear
Sauté
F
h
C
3
Aby wybrać sposób lub tryb
przyrządzania, naciśnij przycisk
.
Podczas podgrzewania, w urządzeniu
Multi-Cooker analogicznie będzie
zmieniana wyświetlana temperatura.
F
Sear
Sauté
F
h
C
4
Aby dostosować, zmniejszać lub
zwiększać temperaturę, naciśnij
przycisk
, po czym naciśnij
przycisk
lub . Aby potwierdzić,
naciśnij przycisk
. Opcje znajdziesz
wtabeliTryby przyrządzania”.
F
Sear
Sauté
F
h
C
5
Aby ustawić minutnik i zwiększ
lub zmniejszyć czas przyrządzania,
naciśnij przycisk
, po czym naciśnij
przycisk
lub . Naciśnij przycisk ,
aby włączyć minutnik.
18
KORZYSTANIE Z URZĄDZENIA MULTICOOKER
F
Sear
Keep W
F
h
C
8
W trybie przyrządzania krok po kroku,
zakończenie odliczania (o ile zostało
ustawione) zostanie zasygnalizowane
jednym sygnałem dźwiękowym.
Abyzacząć odliczanie do kolejnego
kroku, naciśnij przycisk
.
Po określonym czasie urządzenie Multi-
Cooker samoczynnie się wyłączy. Urządzenie
Multi-Cooker automatycznie przejdzie do
trybu utrzymywania temperatury, który
może być ustawiony nawet na 24 godziny,
jeśli tryb ten zostanie włączony podczas
pracy urządzenia w trybach Slow Cook High,
Slow Cook Low i Rice (Ryż).
7
Przykryj pokrywą. Obróć pokrywę tak,
aby lejek był zasłonięty. Dzięki temu
potrawy pozostaną soczyste.
F
Sear
Set Tim
F
h
C
2
Aby wyłączyć urządzenie Multi-Cooker,
naciśnij i przez trzy sekundy
przytrzymaj przycisk
.
F
Sear
F
Sear
1
Podczas zdejmowania naczynia
zpodstawy oraz przelewania, korzystaj
z łapek lub rękawic kuchennych.
Po zakończeniu przyrządzania
19
Polski
KORZYSTANIE Z URZĄDZENIA MULTICOOKER
Pieczenie z użyciem rusztu
1
Jeśli przyrządzasz potrawę z użyciem
rusztu, składniki, które będziesz
gotować umieść w naczyniu.
F
Sear
2
Obniż ruszt lub kosz do gotowania na
parze, tak jak wskazano na rysunku.
Ułóż na ruszcie składniki, które mają
być w ten sposób przyrządzone.
Przykryj pokrywą.
W zestawie urządzenia Multi-Cooker znajdują się kosz do gotowania na parze oraz ruszt,
któreumożliwiają gotowanie wielopoziomowe. UWAGA: Kosz do gotowania na parze i ruszt
nie mogą być stosowane z opcjonalnymi akcesoriami Stir Tower.
Gotowanie na parze z użyciem kosza
1
Dolej wodę do naczynia. Aby osiągnąć
najlepsze rezultaty, nie należy
przekraczać znacznika wskazanego
poziomu — STEAM (Gotowanie na
parze) (ok. 0,5 L).
F
Sear
2
Obniż ruszt lub kosz do gotowania
na parze, tak jak wskazano na
rysunku. W koszu do gotowania
na parze ułóż składniki, które mają
być w ten sposób przyrządzone.
Przykryj pokrywą. Pozakończeniu
przyrządzania, wyjmij jedzenie łyżką
lub szczypcamikuchennymi.
20
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW
Wskazówki dotyczące przyrządzania
Aby najlepiej wykorzystać różne tryby
przyrządzania, należy stosować się do
poniższych wskazówek.
Obsmażanie i podsmażanie:
• Abynadaćmięsuzłocistykolor,przed
obsmażaniem i podsmażaniem należy
delikatnie osuszać kawałki mięsa
ręcznikiem papierowym.
• Podczassmażenianazłocistykolor,ważne
jest, aby nie przepełniać naczynia. Aby
otrzymać najlepsze rezultaty, jednorazowo
należy smażyć nie więcej niż ok. 0,25kg
mięsa. Zapobiegnie to rozpoczęciu
gotowania się mięsa na parze.
• Jeżelidopodsmażaniaużywanejestmasło
lub olej, należy dodać je po podgrzaniu
urządzenia Multi-Cooker.
• Abyłatwoodsączaćtłuszczpoobsmażaniu
i podsmażaniu, naczynie należy przykr
pokrywą ustawioną w pozycji odsączania.
Podczas przelewania tłuszczu do
żaroodpornego pojemnika, należy ostrożnie
trzymać naczynie przez łapki kuchenne.
• Podczaspodsmażaniawarzywtakichjak
marchew, seler, cebula, czosnek, przed
dodaniem drobnych składników takich jak
zmielony czosnek, należy dodać i gotować
przez kilka minut większe kawałki. Dzięki
temu można mieć pewność, że wszystkie
warzywa będą ugotowane w jednakowym
stopniu i że czosnek nie będzie przypalony.
Gotowanie na parze:
• Trybgotowanianaparzeniewymaga
wcześniejszego podgrzewania, wystarczy
dolać wodę, ułożyć produkty na ruszcie do
gotowania na parze i ustawić urządzenie
Multi-Cooker w trybie Steam (Gotowanie
na parze). Pod koniec podgrzewania
należy nacisnąć przyciskStart.
• Jedzenieugotujesięszybciej,jeślizostanie
ułożone w jednej warstwie. Większe ilości
składników mogą wymagać przemieszania
w trakcie gotowania, aby jedzenie było
równomiernie ugotowane.
• Jedzeniepokrojonelubpociętena
zbliżonej wielkości kawałki będzie
sięgotowało równomiernie.
• Abyosiągnąćjaknajlepszyefektgotowania,
należy upewnić się, że pokrywa zasłania
lejek, tak aby para nie wydostawała się
znaczynia.
• Wtrakciegotowanianaparzepokrywę
należy zdejmować powoli.
Ryż:
• Abyuzyskaćnajlepszerezultaty,przed
rozpoczęciem gotowania należy dokładnie
odmierzyć ilość wody oraz ryżu.
• Niektóreodmianyryżuprzedgotowaniem
należy umyć/opłukać. Inne odmiany ryżu
wzbogacone witaminami i minerałami
tego nie wymagają. Ich opłukanie
skutkuje usunięciem dodanych substancji.
Wwypadku mycia ryżu przed gotowaniem
należy odmierzyć jego ilość przed umyciem
i odsączyć możliwie największą ilość
wody przed dodaniem określonej miary
potrzebnej do ugotowania.
• Abyosiągnąćjaknajlepszyefektgotowania,
po dodaniu ryżu i wody do naczynia
urządzenia Multi-Cooker, ryż należy
równomiernie rozsypać na dnie naczynia.
Nie należy zdejmować pokrywy
wtrakciegotowania.
• Pozakończeniucyklugotowania
większość odmian ryżu pozostanie
lekko niedogotowana. Aby ryż w pełni
wchłonął wszelkie płyny, zalecane jest
pozostawienie go w zamkniętym naczyniu
na 5-10 minut po zakończeniu gotowania.
• Olej,masło,sólorazinneprzyprawymogą
być dodawane wedle uznania. Należy
je dodać przed rozpoczęciem cyklu
gotowania w trybie Rice. Dla wzbogacenia
smaku można dodawać płynne dodatki
inne niż woda. Zamiast niej można
stosować wywary oraz rosoły zrobione
nabazie ryb, drobiu, warzyw oraz mięs.
• Przedzakończeniemgotowania,doryżu
można dodać świeżo posiekane zioła.
• Abyosiągnąćjaknajlepszyefektgotowania
ryżu, należy upewnić się, że pokrywa zasłania
lejek, tak aby para nie wydostawała się
znaczynia.
Zupy:
• Podczasprzyrządzaniapotrawwtym
cyklu, należy stosować się do wskazówek
dotyczących trybów Sauté/Sear
(Podsmażanie / Obsmażanie).
• Jedzenieusmażonenazłocistykolor
znajdujące się na dnie naczynia jest
najbardziej intensywne w smaku. Można
do niego dodać część ugotowanego
wywaru, a następnie zebrać je za pomocą
drewnianej łyżki i dodać do zupy,
coznacznie wzbogaci jej smak.
• Pokrojeniejedzenianazbliżonejwielkości
kawałki gwarantuje równomierne gotowanie.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

KitchenAid 5KMC4241EOB instrukcja

Typ
instrukcja
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla