88
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące
bezpieczeństwa, obsługi i konserwacji Państwa nowej
płyty kuchennej. Proszę uważnie zapoznać się z
podanymi tutaj informacjami i zachować instrukcję na
przyszłość w łatwo dostępnym miejscu.
Środki ostrożności i zalecenia
1. Ostrzeżenie: Płyta spełnia wymogi wszystkich
norm i przepisów dotyczących bezpieczeństwa i
kompatybilności elektromagnetycznej.
Jednakże osoby, które mają wszczepiony
ROZRUSZNIK SERCA nie powinny przebywać w
pobliżu tego urządzenia. Nie można
zagwarantować, że wszystkie aparaty (rozruszniki
serca) dostępne na rynku są zgodne z normami,
które były wykorzystywane podczas prób płyty. W
konsekwencji, nie można zagwarantować braku
ewentualnego szkodliwego wpływu płyty na
rozrusznik.
2.
Utylizacja opakowania: Należy w odpowiedzialny
sposób pozbywać się materiałów opakowaniowych,
stosując się przy tym do lokalnych przepisów
dotyczących usuwania odpadów.
3.
Niniejsza indukcyjna płyta kuchenna jest
przeznaczona wyłącznie do użytku domowego.
Wszystkie inne zastosowania są zabronione.
Producent nie będzie ponosił żadnej
odpowiedzialności za uszkodzenia i straty
spowodowane niewłaściwym użyciem.
4.
Urządzenia nie powinny obsługiwać osoby (w tym
dzieci) o ograniczonej sprawności fizycznej lub
mentalnej, a także osoby bez doświadczenia, chyba
że obsługa odbywa się pod nadzorem lub zgodnie z
instrukcją doświadczonych osób, które przejmą
odpowiedzialność za ich bezpieczeństwo.
5.
Podczas pracy pola grzewcze osiągają wysoką
temperaturę: zaleca się zachowanie ostrożności i
pilnowanie, aby dzieci nie zbliżały się do urządzenia,
ponieważ istnieje ryzyko oparzenia.
6.
Na panelu sterowania pojawia się symbol
“H”
, który informuje o cieple resztkowym w
danym polu grzewczym: temperatura pola
grzewczego przekracza 60 °C i zaleca się nie
dotykać go i nie ustawiać na
nim niczego do momentu, aż nie zgaśnie litera “H”.
7.
W razie uszkodzenia
powierzchni płyty
(np. pęknięcie lub zbicie szkła) należy zaprzestać
używania płyty i skontaktować się z lokalnym
autoryzowanym serwisem.
8.
Ewentualne naprawy powinny być wykonywane
przez wykwalifikowanych serwisantów.
9.
Płyta kuchenna jest wyposażona w
zabezpieczenie
termiczne
, które chroni jej wewnętrzne obwody
przed uszkodzeniami spowodowanymi wysoką
temperaturą generowaną przez zewnętrzne źródła
ciepła (np. znajdujący się poniżej piekarnik). Jeśli
temperatura obwodów elektronicznych przekroczy
poziom bezpieczeństwa, uruchomi się
zabezpieczenie termiczne, które automatycznie
wyłączy płytę kuchenną. Na wyświetlaczu pojawi
się komunikat o błędzie (patrz. rozdział “Instrukcja
wyszukiwania usterek”). Gdy temperatura powróci
do bezpiecznych wartości, będzie można ponownie
rozpocząć korzystanie z płyty kuchennej.
10.
Przed włączeniem sprawdzić, czy pole grzewcze
oraz dno naczynia są suche.
11.
Nie kłaść na polu grzewczym żadnych
przedmiotów
metalowych,
np. przyrządów kuchennych (noży,
widelców, łyżek, …), pokrywek itp., ponieważ mogą
się one rozgrzać do wysokiej temperatury.
12.
Zaleca się stałe nadzorowanie przygotowywania
potraw wymagających wrzącego
oleju lub tłuszczu,
ponieważ mogą się zapalić. Do gaszenia palącego
się oleju nie używać wody: wyłączyć płytę kuchenną
i natychmiast przykryć naczynie pokrywką;
pozostawić naczynie na polu grzewczym do
momentu ostygnięcia. Olej należy utylizować
zgodnie z obowiązującymi przepisami.
13.
Po zakończeniu gotowania nacisnąć przycisk .
Przed rozpoczęciem pracy
Ważne
: Jeśli naczynia nie mają
prawidłowych rozmiarów, pola tgrzewcze
nie włączą się.
Stosować wyłącznie naczynia opatrzone
napisem “INDUCTION SYSTEM”
(Rysunek obok).
Naczynie należy postawić na żądane pole
grzewcze przed włączeniem płyty kuchennej.
Istniejące naczynia:
Aby sprawdzić, czy dane naczynie jest przystosowane
do gotowania na indukcyjnej płycie kuchennej należy
posłużyć się magnesem: naczynia nie nadają się, jeśli
magnes na nie nie działa.
1.
Sprawdzić, czy spód naczynia nie jest chropowaty,
aby nie doszło do porysowania powierzchni płyty
kuchennej. Sprawdzić naczynia.
2.
Unikać gotowania pustych garnków, przede
wszystkich emaliowanych i aluminiowych patelni.
Spód naczyń oraz powierzchnia płyty ze szkła
ceramicznego mogą się uszkodzić.
3.
Nie opierać gorących garnków i patelni o
powierzchnię panelu sterowania. Może to prowadzić
do jego uszkodzenia.
Zalecane średnice dna naczyń
WAŻNE INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
OK NIE
26 cm
17 cm 26 cm
21 cm
L
14 cm 21 cm
18 cm
0
14,5 cm
6
12 cm 18 cm
9 cm 14,5 cm
61901363PL.fm Page 88 Tuesday, January 1, 2002 3:20 AM